Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Ingyenes vírusirtók 2017-ben

2017. március 05. - laptopcafe

ingyenes virusirto 2017 laptopMiért kell vírusirtó a laptopra?

A vírusirtó használata kényes kérdés, hiszen a tökéletes védelmet nyújtó szoftverért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ráadásul a kicsit régebbi rendszereket meglehetősen leterheli az aktív védelem. A barátaim körében végzett gyors közvélemény kutatás eredménye hogy a legtöbben nem használnak semmilyen antivírus programot mondván: „ha nem csinálsz nagy butaságot, nem lehet gond”.

Sok laptop tulajdonos gondolkodik úgy, hogy ha elkerüli a kétes eredetű szoftverek telepítését és időnként ránéz a rendszerben futó alkalmazásokra, akkor nincs is szüksége aktív védelemre. Az esetek többségében természetesen a helyes és szakszerű hozzáállás bizonyos védelmet biztosíthat, azonban a legmegbízhatóbb programokkal is előfordulhat, hogy védelmi réseket hagynak, melyeken keresztül illetéktelenek hozzáférhetnek a rendszerünkhöz, vírusokat juttathatnak a gépbe.

Az egyik, nem feltétlenül a vírusokhoz kapcsolódó ilyen eset, a WordPress kapcsán merült fel. A WordPress blogmotor frissítését mellőző oldalakat ún. szürke hackerek törték fel, akik nem tettek ugyan kárt a rendszerben, mindössze üzenetet hagytak a tulajdonos számára, hogy ideje foglalkozni a biztonsággal is.

A laptop és asztali gépek rendszere a Windows 10 megjelenésével elméletileg biztonságos lett, ugyanakkor a vírus programok írói sem hagytak fel a fejlesztésekkel. Ha átutalásokat intézel a laptopodon, fontos iratokat tárolsz rajta, melyben kárt tehetnek az zsarolóvírusok, esetleg adathalászok áldozatává is válhatsz, érdemes venni a fáradtságot, és legalább egy megbízható, ingyenes programot telepíteni a gépre, ha ez már nem segít, marad a megoldás, hogy szervizben kérsz segítséget.

Biztonságban lehetsz ingyen is

A legtöbb antivírust gyártó szoftvercég kínál valamiféle ingyenes védelmet is a felhasználók számára. A pcmag.com összeszedte a 2017-ben ingyenesen letölthető ingyenes vírusellenőrző programokat, és rangsorolta őket.

avast antivirusAz oldal ranglistáján, első helyen az Avast végzet, melyet itt tölthetsz le a laptopodra vagy asztali gépedre. A szoftver előnye, hogy minden platformon alkalmazható egyetlen regisztráció birtokában. Okostelefonra telepítve segít a rendszert ellepő szemét takarításában és az akkumulátort merítő alkalmazások optimalizálásában is. Az aktív és passzív védelem mellett az operációs rendszer optimalizálásában is segítséget nyújt, azonban ehhez már a fizetős verziót kell választanod. Az avast előnye, hogy az optimalizálási teszteredmények ismeretében saját kezűleg is kitisztíthatod a rendszert.

Az Avast teljes felhasználói felülete elérhető magyar nyelven is, az okos vizsgálat futtatása után az otthonod belső hálózatának problémáit és hibáit is feltérképezi, szükség esetén tanácsokat ad a router konfigurációját illetően is.

Az Avast adatbázisának frissítése ingyenes és automatikus, ezért figyeljünk oda, ha a rendszer „frissítést” ajánl. Az angol update magyar megfelelőjét írták be frissítésként, mely valójában plusz funkciók vásárlását jelenti, melyet nem vagyunk kötelesek kérni, az ingyenes szolgáltatások egy átlagfelhasználó számára tökéletesen elegendőek.

avg 2017 laptopA vizsgált ingyenes antivírusok között az AVG végzett a második helyen, alig valamivel lemaradva az avast mögött. Az AVG-t itt töltheted le ingyenesen a laptopodra. Funkcionalitását tekintve tökéletesen megfelel víruskeresésre és aktív védelem ellátására is, a bónusz funkciók hiánya miatt szorult a második helyre, de a szerkesztők ajánlását így is megkapta a szoftver.

Az AVG cég folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az ingyenes program is képes kiszűrni a vírusokat és egyéb kártevőket, a bevételek a fizetett szolgáltatások eladásából érkeznek. A telepített program több plusz védelmet ajánl a felhasználók számára, ezeket nem kell elfogadnunk, az ingyenes verzióban is elérhetőek a legfontosabb funkciók.

A pcmag.com 2017-es ingyenes vírusirtó ranglistája:

  • Avast
  • AVG
  • Bitdefender
  • ZoneAlarm
  • Adaware
  • Sophos Home
  • Avira
  • Comodo
  • Panda
  • Qihoo 360.

Ingyenes vírusirtók 2017-ben letölthetőek a cég weboldaláról és azonnal telepíthető a laptopra vagy asztali számítógépre is. Még néhány érdekes és izgalmas téma olvasóink számára: laptop, operációs rendszer, vírusirtó, ingyen letölthető, 2017, szerviz.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5912314627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szepipiktor 2017.03.06. 01:06:38

Két megjegyzés:
- ingyen bármelyik letölthető, de ingyenesen csak a free, home verziók használhatók. Sajnos a legtöbb rendszeresen átveri a gyanútlan felhasználót, frissítésnek álcázva a 30 napos próbaverzióra vált...
- a magánhasználóknak ma valóban elegendő a win10 saját védelme, de ha bankolunk, akkor az Avast Free változata az ideális, abban benne van a Védett zóna böngésző is!

desw 2017.03.06. 08:28:06

"Az esetek többségében természetesen a helyes és szakszerű hozzáállás bizonyos védelmet biztosíthat, azonban a legmegbízhatóbb programokkal is előfordulhat, hogy védelmi réseket hagynak, melyeken keresztül illetéktelenek hozzáférhetnek a rendszerünkhöz, vírusokat juttathatnak a gépbe."

A legviccesebb az, amikor pont a hiper-szuper biztonságot ígérő vírusirtók teszik sérülékennyé a gépet. :DDDDDDD

web.nvd.nist.gov/view/vuln/search-results?query=avast&search_type=all&cves=on

Artie 2017.03.06. 09:20:34

Nekem meg nincs vindózom. Problem? :D

Serrin 2017.03.06. 09:47:24

Az Avira valamikor jó volt, de amióta teletömik felesleges funkciókkal (tűzfal, böngésző pluginok, stb.), azóta csak lassítja a gépet. Le is cseréltem az Avastra.

Gyűrött Papír 2017.03.06. 10:04:00

Nekem nincs vírus irtóm, a fájljaimat. képeimet titkosítva tartom egy Locky könyvtárban.

A fenti kettő progi már már a zaklató kategóriába fut, hogy menj át fizetős verzióba, de nem hibáztatom őket, el kell fogadni annak, aki nem akar fizetni évi pár ezer forintot gépenként. (Ha 50%-os kategóriát tud találni az egyiknél, ugye. :)

ivivan 2017.03.06. 10:38:46

@Artie: nem csak Windowsra vannak vírusok.

cselaxi 2017.03.06. 10:56:38

A Comodo-ra esküszöm. Az új verzióban MINDEN van, a tűzfaltól a védett böngészésig...

Void Bunkoid 2017.03.06. 11:13:07

Szarkasztikusan hangzik, de szinte felesleges már vírusirtókkal tökörészni. Egyrészt ha valaki nagyon ártani akar, úgyis megoldja, hogy ártson, másrészt az emberek zöme (főleg a "millennial generation" ma már _önként_ okádja rá a magánéletét/adatait/szokásait az egész világra mindenféle platformon, még csak erőlködni sem kell, hogy megtudj mindent valakiről.

Bankolni meg külön dedikált böngészőből, bármiféle kess-offlinetartalom-ccokie nélkül, és azt csak arra használva. Ennyi.

ivivan 2017.03.06. 11:22:15

@Void Bunkoid: ugyanezen az elven akkor az autód és a lakásod ajtaját is hagyhatnád nyitva: "ha valaki nagyon ártani akar, úgyis megoldja"

A dedikált böngésző és a cache kikapcsolása sem tesz hozzá szinte semmit a bankolás biztonságához (csak a bank szerverét és az internet kapcsolatodat terheled fölöslegesen). A bank egyébként sem fogja hagyni, hogy olyan dolgot cache-eljen a böngésző, ami kritikus adat.

Phteven 2017.03.06. 11:48:04

@Artie: "Nekem meg nincs vindózom. Problem? :D" Ha nincs géped, no problem! Ha van, akkor problem!

Phteven 2017.03.06. 11:54:20

100+ gépet menedzselünk. Ezek 99%-a önálló gép. Amikor hozzánk kerül egy, akkor az első az, hogy lebaszunk róla mindenféle ingyenes vírusírtót. Nem kicsit képesek lassítani a gépet, előfordulnak hamis riasztások, és sokszor ugyan úgy tele a gép szeméttel, mintha nem lenne rajta semmi. Ez sok év tapasztalata. Vagy Nod32, vagy MS Essetials. A kedvencem az, amikor Defender+Panda/Avast/... párhuzamosan dolgozik, kiegészítve a McCafe szarjával, amit az Adobe flash playere tesz fel, a toolbároktól meg nem látni a böngészőt.

Ha valaki tényleg sajnál a saját biztonsága érdekében évi párezer forintot egy normális vírusírtóért, az használja a Microsoft cuccát.

Privateer 2017.03.06. 12:22:51

Hol van a cikkből a Comodo antivírus?

ivivan 2017.03.06. 12:47:04

@Phteven: érdekes, nekem a fizetős Norton Antivirus volt az, ami brutálisan lassította a gépemet. Az Avast-tal ilyen problémám még nem volt, pedig nem szoktam izom gépeket használni.

Phteven 2017.03.06. 13:12:47

@ivivan: Azt nem mondtam, hogy Nortont pénzért sem. Elnézést! :-(

Terézágyú 2017.03.06. 13:39:28

Az avg szerintem egyre szarabb, lassabb, lassítóbb stb.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.03.06. 15:19:12

Laptopom…

Laptopom oly lomha, mint a
Gravitációtlan hinta:
Alig moccan, aztán lassít…
Nem olyan, mint hogyha klassz sít
Látnék hasítani havon
Vad jetik üldözte Avon
Tanácsadók szedte-vette
Sikoly team-je közepette.

Míg a rendszer feláll végre,
Tucat fohász száll az égre.
Himbilimbis homokóra
Nem hasonlít versenylóra.
YouTube-on lefagy az ének,
Mert agresszív bővítmények
Hada folyton folyvást gátol.
Talán ne netezzek mától?!

Vírus rág, mint rozsda a vast?!
Baj netán, hogy free az avast?!
Memória telt be vajon,
S mint tompa kés fagyott vajon,
Úgy áll le az adatsereg?!
Homokóra pereg-pereg…
Bitszerelem sötét verem!
Nem szerelem, széjjelverem!

„Költő úr, csak nem még mindig azt a korszerűtlen navigációs szoftvere miatt a hajóm rendszergazdája által leselejtezett és önnek féláron eladott laptopomat használja, amit még a nagy utam előtt vettem a Santa Fé-i bolhapiacon kétszáz maravédiért?!”/Kolumbusz Kristóf/

„Az én laptopom is lassú volt, de amikor belerúgtam, egy robbanással átlépte a hangsebességet.” /Chuck Norris/

„A megabitek iránti szerelmét plátói vonzalomként megélő költő érzelmi frusztráltsága a digitális XXI. század kiüresedett gépemberének poszt-materiális revelációja. Az egy helyben himbilimbiző homokóra a felgyorsult világ egy helyben toporgásának vegetatív szummarizációja, mintegy szumma szummáruma. Summa cum laude!” /Szumma Szilárdné Szendeffy Szotyola, a Sarc Poétika c. gazdasági-irodalmi magazinműsor fő laudátora/

„Még hogy szedte-vette sikoly team?! Költőcske, vegye tudomásul, hogy mi még síelők hasította havas lejtőn jetik elől menekülve is átgondolt üzleti terv szerint sikoltozunk, nem pedig hübelebalázs módon! Maga most be lesz perelve, hacsak nem vesz a feleségének egy teljes üzleti spektrumot lefedő szépészeti alapcsomagot a járulékos extrákkal potom másfélmillió forintért, hogy a jeti kaparja ki a szemét!” /Amway Emilné Avon Ivett, műkörmös és betanított Avon tanácsadónő segéd/

„Rossz a gépe? Nem seregnek benne a bitek? Hagyja nyitva az ablakot éjszakára, Robinnal átrepülünk érte és megbüntetjük!” /Bitman/

„Petőfivel ellentétben én inkább ágyban, párnák közt szeretnék meghalni, mint ennek a betárcsázós interneten szociopatologizálódott zugköltőnek az olvasása okozta szívinfarktusban vagy agyvérzésben. Anyám szerint utóbbi esetben is kerülhetek ágyba, párnák közé, csak nem otthon, hanem az intenzíven, aminek ő személy szerint nem örülne, mert a fájós lábával nehezére esne engem minden nap meglátogatnia. Meggondoltam magam! Ott essem el én, a hegy lejtőjén! S holttestemen át jetik által űzött Avon tanácsadónők száguldjanak a kivívott diadalra, s ott hagyjanak engemet összetiporva! Mit vétettem?!” /Puzsér Róbert, kritikus/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/03/laptopom.html

Netuddki. 2017.03.06. 15:21:29

@Phteven: "Vagy Nod32"

"Játékos üzemmódban teljesen észrevétlen védelmet biztosít, így a teljes ablakos alkalmazások használata sem szenved csorbát."

Aha.

Duplaxiii 2017.03.06. 16:23:29

1) Minden rendszerre van vírus, aki ezt nem veszi figyelembe, az marha!
2) A Win10-hez 99%-ban értelmetlen további védelem.
3) A vírusírtók is átmennek az evolúciós torzuláson, egyre több értelmetlenség kerül beléjük a verseny miatt. Mindig azt tegyük fel, ami a legkevésbé lassítja a rendszerünket.
4) Valóban idiotizmus a sok ingyenes lés próbaszarságokat egyszerre feltenni, figyelni kell erre az új gyári eszközöknél is. Az előretelepített OS-es érkező gépeken felmegy valami ingyenes virusírtó és az Office próbaváltozata is... Ha nem figyelünk, lesznek gondjaink.
5) A máködést szervezzük meg, mert ma egy vírusírtás tovább tart, mint a rendszer újrahúzása.
Minde más lutri.

Dr. Tom 2017.03.06. 16:31:22

én nulladik napon nem kapcsolom be a gépet, így védekezem az új kártevők ellen ....

ProsTata 2017.03.06. 17:57:52

Próbáltam már az "ingyenes" vírusvédelmeket, vegyes tapasztalatokkal. Volt amelyik ingyenes volt, de butított és nem adott teljes körű védelmet. Persze mivel is vegyen rá a vásárlásra? Volt amelyik ingyenes volt tényleg, de belassította a gépemet.
Aztán az EBAY-en megrendeltem aprópénzért a Kaspersky Internet Security-t. Leülök a géphez kártyával kifizetem a PAY PAL-on és pár óra múlva megkapom a legális aktiváló kódot.
Két éve ezt csinálom, csak legutóbb egyszerre 10 gépre, mert a bővebb családban is volt pár gép, amire elraktuk. Ez most kb. 1000 forint gépenként jogtisztán egy évre. Ez már tényleg nevetséges összeg. Minden pénzbe kerül, az ingyenért mit vársz el? Szerintem többnyire az ingyenes a legdrágább dolog...

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.07. 06:18:51

@ivivan: nem csak, viszont értelmük se sok van más platformokon. Néhány kivételtől eltekintve,

ivivan 2017.03.07. 07:14:01

@enpera: szerintem pont most tartunk ott, amikor már nem Windowsra fog megjelenni a legtöbb vírus, hanem telefonos OS-ekre, mert a többség már azt használja.

Void Bunkoid 2017.03.09. 16:27:33

@ivivan: az autóra igaz, de TULAJDONKÉPPEN a lakásom ajtaját különösebben nem értékvédelem vagy tolvajok, inkább a privátszféra illúziójaként zárom kulcsra. Tök átlagos proliként nem tartok a lakásban sem ékszereket, sem drága műkincseket, készpénzt meg aztán pláne nem. Nem hinném, hogy bárkinek a szennyestartóban levő büdös zoknijaimra, a hűtőben levő tök kommersz kajáimra, esetleg a (baszott gyorsan avuló és értékét vesztő) műszaki cikkeimre (azok sem ilyen audiofil csodacuccok meg háromméteres csodatévé és társai, de alapvetően ezek SEM értéktartó cikkek, a háromméteres csodatévét is három évesen már szinte csak ócskavas/ehulladék árban fogja átvenni a helyi MÉH...) fájna a foga.

Ráadásul a legtöbb három-négyévesnél fiatalabb műszaki cikk majdnem mind borzasztóan nyomon követhető, akár távolból inaktiválható-"elrontható" ha esetleg ellopná valaki - egyszerűen ma már nem éri meg lakásból tévét, zenelejátszót, "videót" ellopni. Meg se venné senki.

Már említettem korábban is, szomorú adat kis hazánkban, de manapság a lakásbetöréses vagyon elleni bűncselekménye zömét nagyon szegény vidékeken, nagyon szegény emberek követik el más nagyon szegény emberek kárára, és legtöbbször élelmiszert, termést, vagy jószágot lopnak....

ivivan 2017.03.09. 17:43:07

@Void Bunkoid: mert szerinted a lakásodban lévő műszaki cikkeknél értékesebb dolgokért törik föl a telefonodat, gépedet? Azért nem rabolják ki a lakásodat, mert nem jó az ár teljesítmény mutatója a dolognak. De ha nyitva lenne az ajtó és csak úgy besétálhatna és vihetné biztos lenne rá vevő, akit érdekel az 50 ezres tévé, fényképezőgép vagy laptop...
Úgyhogy csak bátran rakj föl egy vírusítót a gépedre - legyen zárva az az ajtó...

Void Bunkoid 2017.03.14. 08:12:24

@ivivan: elég egy tűzfal és egy macszűrés. A gépemen levő offline adatok meg (macskás/gyerekes fotók, ezeréves dosos játékok mentései, ilyesmik amik ott is tárolódnak) nem hiszem hogy bárkit is érdekelnének - ezerszer szebb macskákat meg gyerekeket lehet találni az instagramon :)

Ha valaki már annyira ért hack/crack dolgokhoz, hogy megírjon egy olyan kártékony kódot/vírust, vagy úgy törkön be, hogy egy macszűrés meg egy standard tűzfal nem állítja meg, azt meg hidd el, nemigen fogja más sem. Ez igaz a fizikai betörésekre is, aki komolyan be akar törni hozzád, az nem fog megijedni a nyolcszáz pontos biztonsági zártól sem, és bejön az ablakon.

ivivan 2017.03.14. 16:23:01

@Void Bunkoid: a tűzfal és a macszűrés éppen a leggyengébb láncszem hibáját nem köszöböli ki: az emberét, aki a gép előtt ül.
A támadó nem fog szöszölni a WiFi-d feltörésével, mert nem éri meg - esetleg akkor, ha direkt téged akarnak célozni, de az valószínűtlen. A hackerek inkább elhelyeznek egy jó kis vírust sok száz weboldalon, szétküldenek 1 millió spamet, létrehoznak fishing site-okat stb. Ezek közül könnyen bele futhatsz egyikbe-másikba - megesett már velem is, hogy a vírusírtó jelzett egy oldal felkeresésekor, hogy támadót észlelt.
Én elsősorban nem azért aggódnék, hogy megszerzik a macskás képeidet, hanem hogy megszerzik a bankszámla adataidat. Vagy simán lekódolják a teljes vinyódat és váltságdíjat kérnek a kioldásért (mert nekik nem értékesek a te képeid, de neked nagyon is...)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.03.14. 20:25:55

@ivivan: amiről nincs mentés az nem is fontos

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.03. 03:47:37

@Frady Endre: Fracska Endre, neked elgurult a gyógyszered, vagy nem gurult el, de pálinkával vetted be...
:D

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.03. 09:30:54

@geegee: Á, én nem használok tiltott ajzószereket! :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.04. 19:46:46

@Frady Endre: De télleg ez a neved, vagy csak művésznév?Fradi, bocsánat, Frady szurkoló vagy? :D
Már ha lehet tudni...
De a kínrímeket ne hagyd abba, sokat szokott kelleni röhögnöm rajta... :-)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.05.04. 20:18:50

@geegee: Igen, ez csak művésznév. Ha beklikkelsz a blogomba, akkor ott megleled az igazit is:
fradyendre.blogspot.hu/
Amúgy Fradi drukker vagyok, bár sajnos régóta nem járok meccsre, mert nem szeretnék felkerülni a vénaszkenneres Kubatov listára... :)
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása