Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Lassú a laptopod? Néhány tipp, hogy felgyorsíthasd

2017. április 09. - laptopcafe

lassu laptopSaját kezűleg elvégezhető praktikák

Minden háztartásban van legalább egy laptop, amit néha többen is használnak. Ha elég sokáig használjuk a gépet, fokozatosan egyre lassúbb lesz. A felhasználók zöme beletörődik a hosszabb várakozási időbe egy-egy kattintás után, pedig csak néhány egyszerű trükköt kellene bevetni, hogy újra használható szintre gyorsuljon az operációs rendszer.

A laptop gyorsításának módjai

  • Hardver csere vagy fejlesztés
  • Otthon elvégezhető praktikák.

A laptop sebessége első sorban a hardvertől függ: processzor, memória, alaplap és merevlemez sebessége. Ezek egy része cserélhető, az alaplap esetében a vásárláskor kell előrelátónak lenni és bővíthető típust választani. A hardverek cseréjét részben otthon is megoldhatjuk, az új típusú laptopok esetében azonban a műanyag burkolaton már nem találunk nyitható „ajtókat”, ezért szervizbe kell vinni a gépet, ha cserélni vagy fejleszteni szeretnénk egyes alkatrészeit.

Amit te is elvégezhetsz!

A laptop sebességének második összetevője az operációs rendszer és a telepített programok, összetevők optimális beállítása. Bármilyen erős a processzor és bármilyen sok memóriát szerelünk a laptopba, ha a rosszul telepített programok és a zsúfolt merevlemez lelassítja.

laptop gyorsitasHázilag elvégezhető sebességnövelő eljárások:

  • Automatikus indítások tisztítása
  • Háttérben futó szolgáltatások kikapcsolása
  • Merevlemez töredezettségmentesítése és optimalizálása
  • Energiaellátási profil beállítása
  • Processzor sebességének növelése
  • Automatikusan induló programok letiltása.

A Windows rendszer önmagában is rengeteg memóriát foglal le, ha akarva vagy akaratlanul sok programot telepítünk, melyek a rendszer indulásakor töltődnek be, sokáig tart az operációs rendszer indulása és a gép teljesítménye is csökken. Szinte biztos, hogy 2-3 programnál többet nem használunk, nincs is szükségünk rájuk egyszerre. Ezeket a ritkán használt programokat nem kell letörölni a laptopról, elegendő letiltani az automatikus indításukat.

Windows 7-es rendszer esetében a Start menüFuttatás” parancssorába írd be az msconfig parancsot és nyomj Entert. A megjelenő ablakban választd az Automatikus rendszerindítás fület és az itt megjelenő listában található programok közül állítsd le a szükségtelen alkalmazásokat.

Ha a laptopra Windows 10-es operációs rendszer van telepítve, a Start menü Windows Rendszer mappájában a Feladatkezelőt kell elindítanod. Itt az indítás fülön találod az automatikusan induló programokat. Innen érdemes kitörölni mindazt, amit te telepítettél fel korábban, de az automatikus indítására nincs szükséged.

gyorsits laptop rendszerA látvány másodlagos

Régebbi laptoptípusok esetében a videokártya teljesítménye lehet kevés a legújabb internetes weboldalak megjelenítéséhez, ezért a Windows asztal látványelemeit, a megjelenítés szebbé tételét érdemes kikapcsolni, különösen azért, mert a laptop videokártya speciális esetben javítható szervizben, de nem fejleszthető.

A látványelemek és a háttérben futó, nagy rendszerigényű szolgáltatások kikapcsolásához lépj be a korábban leírt módon a futtatás menübe és gépeld be a services.msc parancsot.

Az itt megjelenő listában találod a rendszerben futó alkalmazások listáját. A nélkülözhető alkalmazásokat kikapcsolhatod. Ha nem vagy biztos abban, hogy mire való egy szolgáltatás, az interneten rákeresve tájékozódhatsz róla, végszükség esetén a rendszer visszaállítható a korábbi állapotra.

Néha egyszerűbb a teljes operációs rendszer újratelepíteni, mint a beállítások és telepített programok között eligazodni. Ha úgy látod, hogy nem tudsz eligazodni a rengeteg program között, kérd szakember segítségét.

Lemez karbantartás és töredezettségmentesítés

A töredezettségmentesítésre csak a régi, HDD merevlemezek esetében van szükség. A laptop sebességét számottevően gyorsíthatod azzal, ha SSD lemezre meghajtóra cseréled a régi winchestert. Ha erre nincs lehetőséged, rendszeres időközönként végezd el a merevlemez töredezettségmentesítését. A Windows tartalmazza a szükséges alkalmazást, de jobb eredményt érhetsz el, ha a Defraggler vagy CCleaner programot használod.

A Windows által felkínált eszközt a Saját gépben találod. Jobb gombbal kattintsz a C: lemezre a kiugró menüben válaszd a „tulajdonságok” sort, ezen belül pedig az Eszközöket. Itt megtalálod a Lemez töredezettségmentesítése alkalmazást.

Energiatakarékosság vagy teljesítmény?

A laptop használata kétféle energiahasználati üzemmódban lehetséges:

  • takarékos üzemmód – arra az esetre, ha a gép akkumulátorról működik
  • kiegyensúlyozott – a teljesítményt és az energiafelhasználást optimalizálja a rendszer.

Régebbi laptopok esetében, ha a gépet inkább csak hálózatról üzemelteted, érdemes minden energiafelhasználást a maximumon engedélyezni. Így a gép több áramot fog fogyasztani és valamivel jobban is melegszik, de a munka is gyorsulhat némileg.

Ne felejtsd el, hogy minden beavatkozást és változtatást a laptop operációs rendszerében saját felelősségedre végzel. A laptop szervizben szakemberek bármikor gyorsan beállítják és optimalizálják a géped operációs rendszerét.

Lassú a laptopod és nem megy a munka? Néhány tipp, hogy felgyorsíthasd és újra a maximális teljesítményt nyújtsa. Néhány további érdekes olvasnivaló téma: laptop optimalizálás, operációs rendszer gyorsítás, tippek, szerviz Budapest, teljesítmény növelés, beállítás szakszerűen.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8812412393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2017.04.10. 15:55:15

Laptopom…

Laptopom oly lomha, mint a
Gravitációtlan hinta:
Alig moccan, aztán lassít…
Nem olyan, mint hogyha klassz sít
Látnék hasítani havon
Vad jetik üldözte Avon
Tanácsadók szedte-vette
Sikoly team-je közepette.

Míg a rendszer feláll végre,
Tucat fohász száll az égre.
Himbilimbis homokóra
Nem hasonlít versenylóra.
YouTube-on lefagy az ének,
Mert agresszív bővítmények
Hada folyton folyvást gátol.
Talán ne netezzek mától?!

Vírus rág, mint rozsda a vast?!
Baj netán, hogy free az avast?!
Memória telt be vajon,
S mint tompa kés fagyott vajon,
Úgy áll le az adatsereg?!
Homokóra pereg-pereg…
Bitszerelem sötét verem!
Nem szerelem, széjjelverem!

„Költő úr, csak nem még mindig azt a korszerűtlen navigációs szoftvere miatt a hajóm rendszergazdája által leselejtezett és önnek féláron eladott laptopomat használja, amit még a nagy utam előtt vettem a Santa Fé-i bolhapiacon kétszáz maravédiért?!”/Kolumbusz Kristóf/

„Az én laptopom is lassú volt, de amikor belerúgtam, egy robbanással átlépte a hangsebességet.” /Chuck Norris/

„A megabitek iránti szerelmét plátói vonzalomként megélő költő érzelmi frusztráltsága a digitális XXI. század kiüresedett gépemberének poszt-materiális revelációja. Az egy helyben himbilimbiző homokóra a felgyorsult világ egy helyben toporgásának vegetatív szummarizációja, mintegy szumma szummáruma. Summa cum laude!” /Szumma Szilárdné Szendeffy Szotyola, a Sarc Poétika c. gazdasági-irodalmi magazinműsor fő laudátora/

„Még hogy szedte-vette sikoly team?! Költőcske, vegye tudomásul, hogy mi még síelők hasította havas lejtőn jetik elől menekülve is átgondolt üzleti terv szerint sikoltozunk, nem pedig hübelebalázs módon! Maga most be lesz perelve, hacsak nem vesz a feleségének egy teljes üzleti spektrumot lefedő szépészeti alapcsomagot a járulékos extrákkal potom másfélmillió forintért, hogy a jeti kaparja ki a szemét!” /Amway Emilné Avon Ivett, műkörmös és betanított Avon tanácsadónő segéd/

„Rossz a gépe? Nem seregnek benne a bitek? Hagyja nyitva az ablakot éjszakára, Robinnal átrepülünk érte és megbüntetjük!” /Bitman/

„Petőfivel ellentétben én inkább ágyban, párnák közt szeretnék meghalni, mint ennek a betárcsázós interneten szociopatologizálódott zugköltőnek az olvasása okozta szívinfarktusban vagy agyvérzésben. Anyám szerint utóbbi esetben is kerülhetek ágyba, párnák közé, csak nem otthon, hanem az intenzíven, aminek ő személy szerint nem örülne, mert a fájós lábával nehezére esne engem minden nap meglátogatnia. Meggondoltam magam! Ott essem el én, a hegy lejtőjén! S holttestemen át jetik által űzött Avon tanácsadónők száguldjanak a kivívott diadalra, s ott hagyjanak engemet összetiporva! Mit vétettem?!” /Puzsér Róbert, kritikus/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/03/laptopom.html

GyMasa 2017.04.10. 16:09:24

Ezert kell a Laptopra vasarlaskor tobbet kolteni.
Meg kell venni a leheto legerosebb CPU-val, a leheto legtobb RAM-mal, es a leheto legnagyobb SSD-vel.
(Ez jelenleg egy i7 CPU, 8GB RAM, es 512 GB SSD)
Ja, es a laptopkinalat also 200kHUF- jabol csak mazochistak vesznek gepet.

Medgar 2017.04.10. 16:18:20

"A laptop használata kétféle üzemmódban lehetséges"
no comment...

Medgar 2017.04.10. 16:21:40

@GyMasa: Miért is kéne mezei felhasználásra i7 + 8G?

GyMasa 2017.04.10. 16:23:20

@Medgar:
Ja, ertem mar.
Mert azt kell a legkesobb cserelni.
Es, azzal a cikkben szereplo problemak nem fognak elojonni, mert egyszeruen nem lesz mit cserelni a gepen.

GyMasa 2017.04.10. 16:25:47

Leszamitva mondjuk egy nagyobb SSD-t, de 500 GB szerintem eleg sokaig eleg tud lanni.

Medgar 2017.04.10. 16:29:36

Viszont egyszerűbb 3-4 évente cserélni a laptopot mint egyszer kiadni 450+ Ft-t. Mondjuk aki kiad ennyit valószínűleg úgyis cserélni fogja...

GyMasa 2017.04.10. 16:32:03

@Medgar:
Hat, kinek mire van igenye.

Haloperidol 2017.04.10. 17:08:20

régebbi laptopra telepítsél Windows helyett egy könnyűsúlyú Linux disztrót. ha nem csinálsz semmit, csak netezel, videózol, akkor tökéletesen alkalmas számodra.
Játékohoz, profi videovágáshoz, stb, (amihez olyan szoftwerek kellenek, amiknek nincsen linuxos alternatívájuk, vagy az alternatíva nem olyan minőségű) amúgy sem megfelelő egy gyengébb hardverű laptop.

Duplaxiii 2017.04.10. 18:59:11

Te szervizes vagy? Mert a leírtak csak oda valók, jellemzően téves vagy értelmetlen ajánlatok.
A laptop cserélhető aklatrészei közül valójában csak a háttértároló és a memória jöhet szóba, előbbi pár százalákot jelent, inkább biztonsági szempontból alkalmazható, a memória bővítése pedig kizárólag egy alacsonyabb értékrendnél gyorsít 2->4-re, illetve egyes esetekben 4->8-ra. Ezek az alapsebességet akár 20%-al is megdobják, a 8 pedig grafikai alkalmazásoknál és az egyidejűleg sok alkalmazás futattása során előnyös.
A többi felsorot vagy semmti sem ér, vagy a gyorsítással melegedés és energiafogyasztás emelkedik...
Egy fontos dolgot azért nem árt... A 4 GB memória és a 64 bites oprendszer kombó a alaplapi grafikus veérlők esetén, ahol nincs dedikált videomemória, lószar sem segít, de a inkompatibiliást jelentősen növeli. Ne hagyjuk rábeszélni magunkat, főleg ne egy 64 bites Windows 8, 8.1, 10 Home-ra.
A szolgáltatások, az induló programok és a többi kapcsolgatása elég komoly ismereteket feltételez. Az aki laptopot vesz, jellemzően (90%-ban) nem ez a kategória!
Töredezettséget "javítani már pár éve nem kell, már más módon működnek a merevlemezek.
Az SSD gyorsít, de valójában semmi ismeretünk nincs az élettartamáról, ugye a pendrive vonal elég hamar romlik, az SSD pedig pontosan ezen elvek szerin működik. SSD ráadásul a netbookokhoz passzol a méret és a fogyasztás miatt.
A oprendszer újratelepítésénél vajon milyen alkalmazásokat határozhatunk meg? Én régen láttam olyat, hogy megmondhattam mit telepítsen fel és mit nem...
De ne csak kritizáljak.
Laptop olyan marad, amilyet vettél, azon sokat nem gyorsíthatsz.
El kell dönteni, hogy évente kétszer "takarítás" és így is 2-3 év múlva újratelepítés, vagy normális módon szervezve a meghatód tartalmát, 30 perc alaptt újratelepted az oprendszer, újabb 30 perc a szükséges alkalmazások és egy évig megint az alapsebességedet kapod.
Ja és a lényeg!
A netezés szemetel és az lassít!
A laptopokon más alkalmazás sok gondot nem okoz.
De legalább a szerző felhívta a karbantartás szükségességére a figyelet, már csak egy maradt le, a szőke tiniknek kellene elmagyarázni, hogy a laptopk alján szellőzőrések vannak! Tehát az ágybam szelfizés, pöcökvakargatás közben elég sok kárt tehetnek a paplanba burkolt laptopjukban,

Duplaxiii 2017.04.10. 19:05:38

@Medgar:
Nagyon helyes irányba tapogatózól!
Egy laptop elévülése 6 hónap, műszaki oldalról 1 év!
Normálisan nem bővíthető, ugyanakkor az alapfeladatok köre 99%-ban azonos, netezés, office és pár egyébm skype stb.
Tehát egy induláskor azonnal amortizálódó és lényegében felesleges teljesítményű eszközre 100-200 ezret kidobni = divat!
Keresni kell egy külföldi levetett minőségi gépet, egy core2duo elég(!!!), amiben legalább 4 GB memória van, ez már 30-50 ezer körül beszerezhető garanciával is, veszel bele egy új merevlemezt és egy új akksit, kijössz 80-90 ezerből és van egy ÚJ 130-150-ezres masinád, majd két év mulva még ki is szálhatsz belőle úgy, hogy abból egy másik hasonló, de korszerűbb aktualizálálsát finanszírozhatod.
Egy mérnöki, grafikai tervezés feladatokra készül - tehát dedikált videocezérlőt is tartalmazó - Dell gépet a cserékkel 80 ezerbe beállítottunk és gond nélkül üti a mai i3-as "szemeteket", melyek még akciósan is drágábbak.
És nem fáj a szívünk sem.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.04.10. 19:17:17

@GyMasa: hihi,
~$ free -h
total used free shared buffers cached
Mem: 15G 13G 1.7G 1.5G 599M 4.6G
-/+ buffers/cache: 8.7G 6.9G
Swap: 17G 279M 17G

PRcikkíró 2017.04.10. 19:18:14

@Duplaxiii: SSD teszt: us.hardware.info/reviews/4178/hardwareinfo-tests-lifespan-of-samsung-ssd-840-250gb-tlc-ssd-updated-with-final-conclusion
kb. 200 évnyi használat alatt romlik el, a sebességnövekedés óriási.
Az automatikusan induló alkalmazások kikapcsolása nem igényel felkészültséget, mivel Win10-től a rendszer alkalmazások már nem jelennek meg a listában.
Való igaz, hogy 2 ről 4-re váltani nem gyorsít a rendszeren semmit csak akkor, ha 64 bites a rendszer. Az viszont figyelemreméltó, hogy 1 panel 1 csatornán, míg 2 panel két csatornán működik, ami sebességnövekedést jelent. Pl.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2017.04.10. 19:25:52

@PRcikkíró: ja. es eleve nem tarolunk semmit az egyszem laptopon, ami ertek. az enyemben kb 30 honapja megy az ssd, (munka)naponta tobbtizezer fajl generalodik ra, hurcolom, lobalom, nem lesz baja ha odaverodik. de aki szereti, kerregtesse csak a lemezeket.

Pipas 2017.04.10. 19:59:20

@droid_:
# free -h
total used free shared buffers cached
Mem: 252G 238G 13G 3.8M 11G 54G
-/+ buffers/cache: 171G 80G
Swap: 15G 11G 4.6G

Én nyertem. :D

Pipas 2017.04.10. 20:11:25

@droid_: Ehhh... khm... nem pont laptop.... szerver... :D

# df -h /data /data/tmp /home /data/www/SSD /backup
Filesystem Size Used Avail Use% Mounted on
pool/data 30T 16T 15T 52% /data
pool/data/tmp 15T 12G 15T 1% /data/tmp
pool/home 30T 21T 9.3T 70% /home
/dev/md3 3.5T 571G 2.8T 18% /data/www/SSD
webnx7:/backup_nx1 45T 3.5T 40T 9% /backup

eßemfaßom meg áll 2017.04.10. 20:21:18

@Haloperidol: "régebbi laptopra" ugye kinek mi a régebbi, asszonynak 7 éves lesz lassan az esprimoja (3g ddr2 ram, valami c2d proci, amd vga) és tök jól elvan a w10-el

Indie Crawford · http://indiecrawford.blog.hu 2017.04.10. 20:48:26

Vagy vegyünk egyből jó gépet!

Kösz a posztot, nemrég írtam róla én is:
indiecrawford.blog.hu/2017/03/27/milyen_laptopot_vegyek

PRcikkíró 2017.04.10. 20:56:12

@Indie Crawford: Én pedig olvastam. Remekül megírt cikk.

Alick 2017.04.10. 21:21:09

@eßemfaßom meg áll: Az egyik használatban lévő laptopom egy 9 éves T61-es ThinkPad. 4 éve kapott SSD-t és erősebb C2D procit (2.6 GHz), mechanikailag szinte újszerű állapotban van. Még használom néha fejlesztésre és bizonyos realtime mérésekre (dokkolóval 7 USB portot tudok használni), videót viszont nem ezen vágok. :)

GyMasa 2017.04.11. 10:48:00

@Duplaxiii:
En magamnak inkabb megveszem a Zenbook-ot, vagy a Macbook Air-t i7-es CPU-val, meg 8GB RAM-mal, mert en, ha veszek Notebookot, akkor azt nem 3 -6 honapra veszem meg.
Meg megvan a 2006-ban megvett, MSi X262-m is, es a mai napig rendesen hasznalhato.
Igaz, kimaxoltam benne a RAM-ot (2GB-ra), vettem bele egy 120GB-s Samsung SSD-t.
Ja, meg vettem egy refurbished Win7 Pro licensz-et is ra 17 EUR-ert, mert a Vista home basic az azert kemeny lett volna.
Mar csak az akkujat kell cserelni ugy 30 EUR-ert, es olyan lesz, mint az uj. :-)
Nem egy erogep, de meg mindig hazsnalhato.

GyMasa 2017.04.11. 10:52:27

@GyMasa:
Ja, igen, es nekem a kicsi-konnyu gepek tetszenek.
Otthon van desktop gepem, a cegnel van Lenovo i7-es CPU-val, a munkahoz.
A ket hely kozott meg vezetek, szoval nem igazan van egeto szuksegem sajat gepre.
plusz a ceges notit meg oda viszem, ahova akarom, szoval azert sem egetoen fontos a sajat gep.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása