Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Miért ne vegyél érintőképernyős laptopot?

2017. augusztus 13. - laptopcafe
érintőkijelzős laptop vásárlása: akkumulátor üzemidő csökkenés, rossz billentyűzet elérés, magasabb ár, nagyobb súly - képernyő csere

Néhány nyomós ok, amiért nem érdemes érintőképernyős laptopot vásárolni

 Megtörtént már veled, hogy asztali számítógéped monitorján kézzel akartál odébb húzni egy ikont, netán ráböktél egy nyílra vagy linkre? Kaparásztál értetlenül a laptopod képernyőjén? Sajnáltad, hogy nem reagál ugyanúgy az érintésre, mint az okos mobilod vagy tableted? De hát nem volt kényelmetlen a billentyűzet fölött átnyúlni?

Ahol szükség van érintővezérlésre

transzformer laptop vásárlásAz okostelefonok ma már annyira elterjedtek, hogy hajlamosak lennénk azt hinni, hogy minden képernyő reagál az érintésre. Érintőkijelzőre kétségtelenül szükség van a hordozható készülékek sokaságánál, így a táblagépeken és a 2 az 1-ben típusú hibrideknél (transzformer laptopok), amelyek notebookokból táblákká alakulnak át kis hajtogatás után. Nyilvánvaló, hogy tablet üzemmódban az érintőkijelző nélkülözhetetlen.

interaktiv tábla - érintőkijelzőAz érintéses vezérlésnek számos előnye mutatkozik meg a nagyképernyős, többfunkciós számítógépeknél is abban az esetben, ha a hagyományos billentyűzet és egér használata egy adott helyen és szituációban kényelmetlen, alkalmatlan (pl. falra szerelt nagy monitorok a nappaliban, bemutatótermekben, információs táblák pályaudvarokon - és persze az interaktív táblák az oktatásban, stb.).

És ahol szerintünk nincs rá szükség

Például egy hagyományos notebook esetében. Lehet hogy trendi, de ne számítson, mennyire szeretnének rád sózni egy érintőképernyős hagyományos laptopot - állj ellen, mert az ilyen gép borzalmas ötlet és senkinek sem igazán ajánlott.

Következzen pár nyomós ok, amiért szerintünk érdemes nemet mondani az érintőképernyős notebookra:

lenovo-thinkpad-t460 laptopÁltalában drágábbak

Míg egyes laptopok csak érintőképernyővel állnak rendelkezésre, mások esetében ez opcionális, ám magas áron választhatjuk az érintés funkciót a rendszerünk konfigurálásakor. Például a Lenovo több mint 75 dollárt számít fel egy ThinkPad T460 esetében, ha azt érintőképernyővel együtt választjuk, mint egy ugyanilyen modellnél érintőképernyő nélkül. A Dell 350 dolláros összeget ad hozzá az XPS 13-hoz az érintőképernyőért, viszont a képernyőfelbontás is módosul 1080p-ről 3200 x 1800-ra.  

De még akkor is, ha az érintőképernyős verzió nem drágább, vagy ha olyan notebookot találsz, mely csak érintőképernyősen választható, akkor is széles ívben el kellene kerülnöd. Miért is?

Rosszabb az akkumulátor üzemideje, élettartama

Függetlenül attól, hogy használod-e vagy nem, az érintőképernyős digitalizáló mindvégig folyamatosan működik, és ezáltal jelentősen nagyobb gépi erőt szív el, ami aztán 15-25 százalékos akkumulátor-üzemidő csökkenést eredményez. Például két azonos módon konfigurált ThinkPad T460 laptopon tesztelt nem érintéses modell 17 óra és 4 percig volt életképes egy full töltés után, míg az érintőképernyős társa mindössze 13 óra és 12 percig, ami 22 százalékos különbséget jelent.

Ha mégis érintőképernyős laptop mellett döntesz, készülj fel arra, hogy a tévedésed terhe mindenhová elkísér majd. Sajnos semmit sem lehet már tenni az akkumulátor érdekében, miután már megvásároltad az érintőkijelzős laptopot. Tesztelők megpróbálták kikapcsolni az érintőképernyőt (a Windows Eszközkezelő használatával) két notebookon és elvégezték a tesztet, az eredmények majdnem azonosak voltak. A digitalizáló továbbra is energiát használ, még ha nem is képes reagálni az érintésekre.

notebook érintőkijelzőVastagabb, nehezebb notebook

Ha mégis egy érintőképernyős laptop mellett döntesz, számíts arra, hogy szó szerint is hordoznod kell a döntésed terhét, bárhová is mész. Az érintés funkció hozzáadással a laptop súlya is jelentősen megnövekszik. Például az EliteBook Folio G1 érintés nélkül 1 kg körül van, az érintőképernyős verziója 55 g-al nehezebb.

Szeretnéd elérni a billentyűzetet?

Amikor megérintesz egy táblagépet vagy okostelefont, általában közelebb hozod azt magadhoz. Azonban egy kagylós kialakítású laptop esetében át kell nyúlnod a billentyűzeten, ami legjobb esetben csak kellemetlen, rosszabb esetben akár káros, veszélyes is lehet. Sokkal több mozdulatra lesz szükséged, ha gépelsz és közben a képernyőt is megérinted, ami az állandó karemelések miatt terhelést jelent a kezed és a csuklód számára; ez később vállproblémákat eredményezhet.

laptop érintőképernyő tükröződésTükröződés, rosszabb látószög

Ha azt szeretnéd, hogy a laptopod tükörként is szolgálhassa kényelmedet, szerezz be egy érintőképernyőset :). A legtöbb érintőképernyő fényes anyagból készül, ami korlátozza a látószöget és növeli a képernyő tükrözését. Létezik pár kiváló üzleti laptop anti-reflektív képernyővel, mint például a Lenovo ThinkPad T460s és T460, de a legtöbb rendszer, azok is, amelyek azt állítják, hogy anti-fényvisszaverő panellel rendelkeznek, valójában rendkívül fényesek, a visszatükrözés zavaró lehet. Ha munkához nem is, sminkeléshez és borotválkozáshoz forrón ajánljuk.

Miért ne vegyél érintőképernyős laptopot? A cikk alapötletét és példáit innen vettük. Kulcsszavak Google-kereséshez: érintőképernyős laptop vásárlás, akkumulátor üzemidő csökkenés, képernyőbillentyűzet, kijelző használat érintéssel, laptop monitor javítás és csere szervizben, ár és típus választás: laptop_vásárlás, érintővezérlés, interaktív tábla, notebook érintőképernyő márkák

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr812742828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Spdx 2017.08.13. 15:26:20

Mindet megerősítem
Én sajnos elkövettem ezt a hibát

Hamurabi 2017.08.13. 16:08:02

Nekem kettő is van. Imádom. Sohasem vennék másikat.

degeco 2017.08.13. 16:10:31

Mi az a kagylós kialakítású laptop?
Érintő (Tablet) módban a billentyuzet a kijelző alá van hajtva. Szó sincs kényelmetlen helyzetről meg vállsérülésről.
Csak 13 óra üzemidő ? Muhaha.

mobiler 2017.08.13. 16:31:39

Nekem volt olyan 11.6 colos netbookom még az Intel 4-ik generációs érában. Azt nem lehetett kettéhajtani. Úgy viszont nem sok értelme volt az egésznek, ráadásul merevlemez volt benne.
Ha elkezdtem bökdösni, nem volt mi ellentartson a kijelzőnek. Abszolút hülyeség volt, csak haverokat ugratni volt jó kb.
Amiben nincs mozgó alkatrész és ketté lehet hajtani (majdnem 360°) az már jó.

dual824 2017.08.13. 16:31:51

Persze, ne vegyünk érintőképernyős laptopot, hiszen lehet a patakra is járni mosni mángorlóval.

ComLo 2017.08.13. 16:34:05

Kb akkor kezdtem rájönni hogy errefelé van a jövő, mikor kipróbáltam hosszabb távon az Apple új touchbar-os laptopját, és minden második esetben amikor használni akartam, önkéntelenül is a képernyőre nyúltam. Nem nincs ilyen laptopom, sosem volt. Ez a természetes reakció, ha a bill+egér (mac-en a bill+a világ legjobb touchpad-ja) kombót, tovább akarod terjeszteni. És amúgy ez is a Apple kezében lenne, csak össze kéne hozni, az OSX-et és a IOS-t egybe. De amennyire innovatívak mostanában az almások, ez szerintem másra fog maradni.

Karbula 2017.08.13. 16:35:45

Minden felsorolt ellenérvet cáfolok!
Egyetlen hátránya van az ilyen gépeknek: gyakrabban kell a kijelzőt tisztítani, mert összetapecolom. Az akku 7-8 órát bír, a gép 1,5 cm vastag, kihajtva nincs útban a billentyű (hiszen alul van), a tükröződés a kijelző típusától függ, mint mindegyik gépnél. Az ár is változó, de almát az almával hasonlítsunk össze. Azonos konfiguráció érintős kijelzővel nem igazán drágább. Maximum 5-6% a különbség, de ezért a plusz kiadásért kapsz egy táblagépet, hiszen ezért 2in1 a cucc.
Szóval nettó butaság a cikk tartalma!

Cmg 2017.08.13. 16:51:08

Nekem egy 13"-os Vaio-m van és nem bántam meg. A felsorolt dolgok közül a nagyobb súly az ami tényleg zavaró lehet ha van mellette pl. egy Samu 1 kilós ultrabook, de ha azzal nem mérem össze már ez a dolog is eltünt a hátrányok közül.
Amikor képeket keresek, lapozgatok, nagyitok stb. sokkal könnyebb a dolgom egy érintőképernyővel mint nélküle...
Ja talán többször kell a képernyőt takaritani, de ennyi...

2017.08.13. 17:15:33

Samsung a6-os tablet, ugyanez a gond.
Többször is ütögetni kell az ikont, hogy reagáljon.

Ízfokozott Légszárító 2017.08.13. 17:26:37

"Ha azt szeretnéd, hogy a laptopod tükörként megduplázódjon" -- to double as a mirror?
A poszter legalább angolul megtanulhatna, ha már cikket írni lusta, és angol cikk lopására adja a fejét.

Kori3 2017.08.13. 17:49:11

Nekem ilyen van. És szuper ;)
Mivel hajtogatható, így a cikkben említett probléma nincs vele, viszont használatkor nem kell a billentyűzet, ami ugye netezésnèl, filmnézésnèl, játéknál nem kell :)
Ja és nekem pl a sok munka miatti egérkattintgatastól gyullad be a kézfejem sajnos, viszont itt sokkal kényelmesebb a funkciók elérése. Emiatt néha a munkahelyen is nyomogatnám a képernyőt :DD
Persze gépelni könnyebb billentyűzeten, bár érintőképernyőn még kevesebb az erőkifejtés.
Szóval megéri szerintem.

Zebu Lon 2017.08.13. 17:50:31

Egyik érv sem állja meg a helyét. A postoló egy lúzer.
Azonkívül ízlés kérdése a dolog, illetve ha van olyan program, amit rendszeresen használsz és előnyös újvezérléssel használni, akkor értelmes döntés az érintőképernyő.

bagolyleső 2017.08.13. 18:01:45

Szeretném azt írni, hogy izlések és pofonok, de sajnos nem lenne igaz. A cikk tartalma nettó baromság.

2017.08.13. 18:19:17

Gratulálok. Megint sikerült olyasmiről posztolni, amiről fingod sincs.

2017.08.13. 18:20:25

Ennyi hülyeséget ráég hordtak össze egyetlen blogbejegyzésben.

15-25% üzemidőcsökkenés? kimaradt a tizedesvessző? Bár még úgy is hülyeség.
Vastagabb? Nehezebb? Mennyivel is? 1-2%
A billentyűzetes bekezdést nem is értem. Leírnád magyarul is?
Tükröződés? A laptopok nagy része glossy kijelzős. Eszement felárat kérnek a mattért.

Cpeti123456 2017.08.13. 18:30:55

A posztoló nyilvánvalóan nem próbált ilyen gépeket.
Nekem többek között van egy Panasonic FZ-G1 gépem.
Szuper a masina.

Godot42 2017.08.13. 18:36:22

Én a cikkben említett hátrnyok egyikét sem tapasztaltam, ellenben az érintőképernyő használata intuitív, gyorsítja a számítógép kezelését, és nem csak akkor, amikor szórakozásra használom, hanem munka közben is. Persze kinek a pap, kinek a paplan, de az én esetemben gyorsabb lett a workflow.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.13. 18:54:52

@Ízfokozott Légszárító:

Na igen, az efféle félrefordításokon alaposan le lehet bukni.

udvaros · https://udvar.wordpress.com 2017.08.13. 19:27:11

Ilyen írások akkor keletkeznek, amikor a szakszövegek fordítását munkanélküli idegenvezetőkre bízzák. Uborkaszezon van.

blexpress 2017.08.13. 19:47:55

Énmár évek óta (amióta lehet) használok érintőképernyős laptopot (lattitude E7450) és szinte nem is tudnék mást használni azok a hátrányok amiket a cíkkíró megemlít sz szinte elhanyagolható.
Az akkumulátor idő nem tényező, a súly 55 dkg-al több nincs jelentősége, a vállfájdalamat meg nem értem mert nekem nincs.
Sajnos az ára az tényleg drágább de megéri.Mindenkinek ajánlom.

efi 2017.08.13. 20:02:34

Mindettől függetlenül sokkal-sokkal kevesebben használnak érintőképernyőset, mint anélkülit. Ehhez képest képesek voltak a W10-et nagy mértékben ehhez igazítani, meg a nemlétező W10 részesedésükhöz a mbilpiacon (ostoba csempék, hangyaszempillányi ikonok, szimbólumok, b.szott nagy gombokkal, meg undormány kapcsolókkal, fél futballpályányi üres helyek, minimal design) , és emiatt irtó ronda lett, szopatva ezzel a többséget.

Tikakukac 2017.08.13. 20:40:58

Az önigazolás mindig annyira cuki. Gondolom senkinek sincs backlight bleeding sem a paneljén vagy ha igen az sem zavaró vagy ha zavaró, akkor is tapicskolunk.

Mindig van aki azt is bebizonyítja, hogy gyorsabban megy a PS tapipadon, mint egérrel, mint ahogy a touch is megmagyarázható. Ez pont az a dolog, ami egy rétegnek igény, a többieknek el lett adva, mert jó a marketing. Hány ilyen volt már, de hát ez mozgatja az ipart.

Jeff 2017.08.13. 20:42:18

A néhány helyen magyartalan szóhasználatból tisztán látszik, hogy ez egy angol nyelvű cikk gyenge fordítása. A tisztelt blogger legalább az eredeti cikk forrását kitehette volna, szerintem úgy illik.

Duplaxiii 2017.08.13. 20:47:50

Ez azért elég ciki kis írás.
Láthatóan marketinges írta, akinek fingja sincs a kategóriákról és azok célközönségéről.
Ugye olyan laptop nincs, ami CSAK rintőképernyővel kapható, mert az tablet...
A kettős kialakításúak csak azért drágábbak, mert két funkciót ötvöznek.
A kettős kialakításúak azért tudják azt, hogy az alapgép, mint dokkoló működik és tölti a kijelző akksiját.
A kettős kialakítás lényege az, hogy az asztalon normális laptop, netbook módon használod, majd ha mész bemutatóra vagy csak a tópartra pihenni, akkor vagy leakasztod a kijelzőt, vagy "kifordítod" a macskát és tapogatod a kijelzőt.
Krva kényes és meggondoladndó, hogy egy érintőképernyős pár milliméterrel vastagabb. Valójában észre sem veszed, de érvnek zseniális.
A szerző célja nem ismert, szakmailag nem is mérhető, így vagy van egy nagyobb olcsó raktáron lévő laptopkészletük, vagy a tabletek felé akarja irányítani a közösséget.
Persze a jelzett gond csak a mobilfanoknak érdekes, ha munkára kellenek IT eszközök, akkor asztalra desktop és hordozni tablet. Ha trendi szőke a felhasználó, akkor meg laptop, de minek a tablet? Vegyen egy pici könnyű netbookot és elfér a retikülben. Úgysem használja hasznos dolgokra a masináját.

2017.08.13. 21:06:17

@Tikakukac: hol látsz itt "önigazolást"? Egyelőre arról van szó, hogy a poszt, meg úgy általában ez a blog, totális dilettantizmusról árulkodik...

Tikakukac 2017.08.13. 21:12:06

@hullajelölt88: Itt a fórum szeksönben elég vastagon. Már csak az az egy megemlített gép amiből fél tucat ment át a kezeim között bemutatta miért hatalmas kapufa egy rendes paneles gépet megvenni üveggel. Hogy a bejegyzésben mi van, az nyilván adja magát, szokásos.

Alick 2017.08.13. 21:32:52

A cíkkíróval egyetértésben nekem se jött be az érintőképernyős laptop.
Ha a hatékony tapizáshoz behajtom a billentyűzetet, rövid idő után hatjom is vissza, mert billentyűzet shortcut-ok nélkül (amiket a legtöbb programban használok) lassú és béna a kezelése.
Nincs hegyes körmön, viszont az ujjal való érintés, pozicionálás meglehetősen pontatlan, az egérhez képest mindenképpen. Ha száraz a kezem, néha nem érzékeli az ujjaimat.

MAC-Ka 2017.08.13. 21:44:58

Érdekes a sok felháborodott tulajdonos... érvelnek, hogy hülyeség, mert a bill alká van hajtva, leválasztom stb....
Ez van a cikk első bekezdésében:
"Érintőkijelzőre kétségtelenül szükség van a hordozható készülékek sokaságánál, így a táblagépeken és a 2 az 1-ben típusú hibrideknél (transzformer laptopok), amelyek notebookokból táblákká alakulnak át kis hajtogatás után."
Lehet, hogy csak találva érzik magukat és magukra veték az inget, olvasás nélkül. :D
Egyébként *hagyományos* laptopnál én sem hiszem hogy bármi pluszt tud adni

bella.zsak (törölt) 2017.08.13. 21:57:59

Évek óta teljes megelégedettséggel használom a kis érintőlépernyősömet!
Esetleg a tükröződés..., de többi megállapítással nem értek egyet!

2017.08.13. 21:58:00

@Tikakukac: mondjuk én mindig kínosan ügyeltem rá, hogy matt kijelzőm legyen, így az üvegesről nincs semmi közvetlen tapasztalatom, ha a mobilomat kihagyom, de nekem továbbra is úgy tűnik, hogy nem önigazolásról van szó. Ugyanis elsősorban azzal van baj, amit a vastagságról, fogyasztásról stb. írt. Hogy kell-e ilyen vagy sem, az ízlés dolga. Nekem nem hiányzik, bár volt rá példa, hogy jól jött volna.

Tikakukac 2017.08.13. 22:12:22

@hullajelölt88: Van még ott sok más gond is. Majd idővel, csak legyen vége a garinak. Legtöbbször ez zsanértól felfelé cserélődik egyben, zsanér is becsusszan, mert a nagyobb súly kinyírja őket. Nem beszélve, hogy nincsenek erre kisúlyozva, ha a kasztni marad a sima slimé. Hány gép esett így hanyatt, jaj mama. Legutóbb 120k volt egy ilyen számla végösszege, utángyártott és kínai nincs, garinak meg ha vége akkor mehet zsebből ha törik és nincs bizti dettó.
Nagyon-nagyon-nagyon kevés olyat ismerek, aki nem nyelt nagyot mielőtt megkérdeztem f2f, hogy mire is kell ennyire és vajon tényleg átgondolta-e. 2-3 évente kell valami, most érintünk. Majd lesz megint valami. Kicsi vagy nagy, dupla kijelző, bármi. Hoztak már vissza tapicsos gépet úgy, hogy "háddeezkelléntudom", aztán megvakult a drága, mert félig üveges volt fal a nappaliban és a napon kívül sokat nem látott a kedves ügyfél a kijelzőn fullfényerőn sem.

2017.08.13. 22:18:11

@Tikakukac: ebből mi az, ami a tapiscreen jellemzője? Szerintem ezek a fényes (nem matt) kijelzőkre jellemzőek.

Tikakukac 2017.08.13. 22:19:33

@hullajelölt88: Ööö, mind. Azért írtam le.

2017.08.13. 22:33:13

@Tikakukac: még véletlenül sem a fényes kijelzőké?

MaCS_70 2017.08.13. 22:35:43

Öt éve kezdtem érintőkijelzős kvázi notebookot használni -- ezt a csládban további négy kisebb-nagyobb szintén érintőképernyős darab követte. Bizonyára csakis önigazolásból ragaszkodunk ehhez a konstrukcióhoz és veszünk ilyeneket, ugye?

Eddig semmilyen hátulütőjét nem éreztük, nem akarunk többé nem érintőset használni.

Egyébként ettől függetlenül nem szeretjük a matt kijelzőt.

MaCS

kiskutyauto 2017.08.13. 22:39:56

Ismét egy némi (remélem azért frappáns) képzavarral kb tyúk-tojás jellegű, vagy legalábbis igencsak szubjektív, kvázi ízlésbeli vita ez... mint hogy a szőkék szebbek vagy a barnák... Két fő csoportot állapíthatunk meg itt szerintem. Az egyik, akinek egyszerűen ez tetszik, csak úgy, tényleg tisztán ízlés kérdése, teljesen szubjektív... tőlük senki sem vitathatja el ezt az élményt, ők ezt szeretik, imádnak taperolni... talán van és volt már sok más tapizós okos cuccuk, talán csak sima fétisük van, magánügy, lényeg, hogy erre voksolnak és szívük joga ez... Vegyék vigyék...
A másik nagy csoport, aki szintén legitim, vagy talán méginkább az; akik VALÓBAN ÉRDEMBEN hasznosítják ezt a funkciót... A cikk halványan meg is pedzi azokat a felhasználási helyzeteket, amik egy laptop (urambocsá notebook) esetében az érintő képernyővel praktikusabbak, célszerűbbek... s ha ez vállalati szinten, technológiai előnyt ad, akkor mi sem természetesebb, minthogy érintőképernyős notebook-ot használnak a kollégák... Velük sincs semmi gond az égvilágon...
E cikk egy lehetséges harmadik általános kvázi átlagember, "halandóhoz" szól, akinek sem technológiai, sem pszichológiai (tehát nem touchscreen fétisiszta) előnye sincs; csak megvenné mert rásózzák vagy mert kvázi sikkes... Ők valóban fontolják meg eme poszt intelmeit, mert valóban így van, ahogy itt írva vagyon... úgymond normál, egyszeri józanparaszti júzernek baromira semmi szüksége erre a fícsörre és inkább csak visz, mint hoz...

Tikakukac 2017.08.13. 22:42:42

@hullajelölt88: Metszet. Mivel le van GG-vel húzva a 95%-uk így a tapicska szív azzal, amivel a fényes plusz még mellé kap egy adag egyéb nyaklevest.

@MaCS_70: Van aki matrac nélkül alszik az ágyon. Mindenkinek van egy fétise. Egyetemen a srác 2 kézzel árnyékolt, mert pusztult meg a tükröződés miatt. Mikor kérdeztem, hogy ez biztosan jó lesz így, azt mondta, persze, tökéletes. Hát jó :)

A matt panelekből meg van úgy ezer féle fokozat, de ne menjünk itt bele ilyenekbe, ma már úgyis max anti-reflex szint maradt meg, klasszikus matt kijelzőt te már hosszú évek óta nem kapsz sehol.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2017.08.13. 23:11:13

Én elégedett használója vagyok egy abszolút alap Lenovo Miix-nek. Alap de van lejjebb is (előtte egy Toshiba hasonló szétszedhető gépem volt), ez a szegény ember macbookja :)

Kicsi, kompakt, elfogadhatóan fut Win10 alatt, és akár tabletként is használhatnám, bár nem érzem szükségét.

csak érzékeltetásül ezeket a gépeket 200-250 EUR körül árulják újonnan...

conchita wurst 2017.08.14. 03:07:19

barátaim magyarok!

én váltanék egy 15,5es Acer Aspire-ról ami 2,5 kiló és öregecskedik vmi ilyen 2in1 vagy kisebb kompaktabb max 1,5 kilás gépre.

van vkinek ilyen váltási tapasztalata? sok minden hiányzik ezekből a kicsikből? nyilván dvd mechanika már a kutyának se kell de azon kívül. apple nem kő

köszi a segíccséget

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.14. 06:33:33

Szarul fordított bejegyzés, szar eredetiből.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.14. 06:34:24

@conchita wurst: akkor vegyé valami szart ha apple nem kő

conchita wurst 2017.08.14. 07:00:05

@enpera: hát arra készülök de melyik szart vegyem?

2017.08.14. 07:01:17

@Medgar: köszi, jó tudni, hogy az is egy szennylap, nulla szakértelemmel.

2017.08.14. 07:03:48

@Tikakukac: mi az ami nem a fényes kijelző hátránya, hanem kimondottan a tapifelületé?

metal · http://electric.blog.hu 2017.08.14. 08:29:10

Nekem egyetlen érvem van ellene (tapasztalat), ha egyszer huzamosabb ideig használsz érintőkijelzős laptopot, akkor utána már minden laptopnak összemaszatolod a kijelzőjét, mert próbálsz rábökni dolgokra, vagy arrébb húzni valamit:)

metal · http://electric.blog.hu 2017.08.14. 08:31:43

@conchita wurst: Hali. Nekem most lenovo helix2 van, nem valami kiforrott a csatlakozója. Elég sok gond van a gép és a billentyűzet csatival. Amúgy teljesen jól használható (igaz az egyik legdrágább konfigja).

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.08.14. 09:21:15

@Medgar:

Addig rendben, hogy az eredeti írás is hülyeség, de akkor is micsoda gáz forrásmegjelölés nélkül, sajátként lehozni.

zolia 2017.08.14. 09:29:53

Mi ez, fizetett Lenovo reklám?

Willkommenskultur 2017.08.14. 09:45:44

@zolia: hát anno amikor még IBM néven árulták a laptopokat, akkor az egyik legmegbízhatóbb - bár nem éppen olcsó - gépeket árulták, ezek sokaknál még most is müködnek, nemtom mi a helyzet az újabb lenovo gépekkel

Medgar 2017.08.14. 09:46:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne: Erre próbáltam utalni. Rohadt nehéz lett volna oda rakni a forrást...

MaCS_70 2017.08.14. 10:09:26

Nem igazán értem, hogy a touchpad előnyei miért is szólnának az érintőképernyő praktikussága ellen.

Az érintőkijelzős notebookokon is van ugyanis touchpad.

Többnyire én is a touchpadet használom, ritkábban nyúlok a kijelzőhöz -- olyankor viszont nagyon jól jön. Többnyire kétujjas nagyításra, 2D-s pozicionálásra.

MaCS

Tikakukac 2017.08.14. 10:15:53

@hullajelölt88: Akkor kiveszem a metszetet neked, lássuk halmazelméleti alapon:
-nagyobb súly
-egyensúlyi gondok
-vastagabb fedlap
-backlight bleeding fokozott jelenléte
-szervizelhetőség
-zsanérok fokozott terhelése
-GG verziók ha oldalról ne öleli a fedlap piszok hamar megpattannak a táskában is oldalról, ami totális csere mindenestől
-billentyűzet, palmrest, pöcökegér és egér gombjai imádnak belekarcolni az üvegbe ha kicsit is fáradnak a távtartók

Így hirtelen ennyi van meg azon a listán amit így lassan évtized alatt magamba szívtam. Egyébként nekem is volt érintős gépem, üzleti, konzumer, kapacitív, rezisztív, lecsatolható és átfordítható, 9"-tól a 12"-os Split X2-ig minden. Szóval egy picit rálátok a dologra :)

Sólyom Tomi 2017.08.14. 10:47:08

Én csak egyetlen pro érvet hozok fel, ami bőven balanszba hozza az érintőképernyősöket ezekkel a (vélt vagy valós) hátrányokkal:

az érintőképernyős laptopoknak van érintőképernyőjük, a nem érintőképernyőseknek nincs.

Ezzel el is dőlt, melyik a jobb.

Zed is not dead yet 2017.08.14. 10:54:26

A valódi kérdés (mint mindig) az, hogy mire akarod használni? Internetezgetésre, kép- és filmnézegetésre, meg hasonló izékre teljesen jó a taperolós cucc. Ha sok szöveget akarsz bevinni, esetleg játszani akarsz vele _nem_ taplótelókra kifejlesztett agytörlö játékokkkal, akkor már nem annyira jó.

Egyébként ha már muszáj, akkor csakis kettéhajthatósat, vagy - mint pl. a lenovonak van most elég olcsón ilyen cucca - dokkolósat (amiben a dokkoló gyakorlatilag egy billentyűzet/tapipad).

2017.08.14. 12:00:38

@Tikakukac:
súly - pár deka
vastagabb - mennyivel? Dell Latitude emlékeim szerint egyforma vastag, akár tapiképernyős, akár hagyományos
- fokozott zsanérterhelés - azért ez a néhányszor tíz gramm... jó, igyekszem, nem médindzsunka laptopot venni
GG = Gorilla Glass?? És ezt megkarcolja a csiklóegér vagy a billentyű??? Viccnek is rossz... milyen gorilla glass az ilyen?

Void Bunkoid 2017.08.14. 12:12:34

@csentecsa: én még egeret SEM használok excelhez, csakis billentyűzetet. Sokkal gyorsabb és pontosabb, nincs mellékattintás vagy mellétapizás :)

Tikakukac 2017.08.14. 12:15:16

@hullajelölt88: Pár deka, pár perc, pár centi, pár, pár, pár. Ha nem zavar, hogy a noti felső része másfélszer lesz nehezebb, akkor hajrá. E7450-ből használtam ilyet, ott 11 deka a diffi, vastagságban pedig pont a talpak estek így ki. Csiszolja is szépen a palmrest az egészet. De van olyan gép aminek olyan vastag lesz a fedlapja, mint egy kiadós debreceni párosnak. Inspiront vett kolléga, pedig ő aztán el is adott belőle párat, na ott centis a fedlap és olyan nehéz, hogy ha derékszögből kinyitod már borul is hanyatt a drága a legkisebb érintésre.

Néhányszor tíz gramm, néhányszor tíz dekának is jó lesz. Mellé rakd oda, hogy mit fogsz vele csinálni? Bizony. Mivel semmit nem látsz a fénycső/körte/nap miatt, így tekergeted, sokkal többet. Plusz nyomkodod, ami mivel jár? Ördögöd van: a zsanér feszegeted és a base-t a csavaroknál. Továbbá ne ringasd magad abba, hogy nem médidzsunka géped lesz. Nekem sok-sok éve csak üzleti gépem van a felső szintről és leginkább ezekkel foglalkozom otthon is. Olyan ipari komposztokat kapsz a pénzedért a nagy neveknél is, hogy el sem hiszed. 3. lapot cserélik gariban az elitebookomban 1 év alatt.

Igen a GG is karcolódik. Minél keményebb, annál kevésbé, ellenben annál könnyebben törik. Minél kevésbé törik, annál jobban karcolódik. Minden másért a gyártóhoz menj. Szedtem én le több tucat üveget is kijelzőkről, nem vicces, plusz ha van üveg azt is marha nehéz visszarakni.

Dr. Bélus___ 2017.08.14. 12:39:52

A fényles kijelző az egyetlen valid hátrány - ugyanis nem tudnak (vagy legalábbis pár éve még nem tudtak) mattot és érintőset csinálni. Amúgy a többi baromság. Persze az érvek lehetnek validak, kevesebbet bír az akku, nehezebb és társai, de ha eleget bír az akku (mondjuk 4 óra röhögve elég lehet), ha így is másfél kiló, akkor mi a gond?

2017.08.14. 12:59:57

@Tikakukac: finoman szólva elfogultnak tűnik amit írsz.
Mindegy.

2017.08.14. 13:01:13

A dicső, dilettáns blogger meg legalább a reklámját írhatná helyesen: a víz a nyomorult fejetekben van, a szerviz az rövid í!

Tikakukac 2017.08.14. 13:23:03

@hullajelölt88: Attól, mert nehéz elfogadni, hogy ezek a dolgok így vannak olyantól, aki ebben dolgozik és direktben 1-1 típusra specelve súlyos heteket ölt már a témába még nem elfogult leszek, csupán picit szélesebb látókörű. Megnyugtatásul: legtöbbször ezekért a tapasztalatokért súlyosan fizettem is, saját pénzt. Mikor azt mondom, hogy beszarnak a híresen fasza ThinkPad X220 meg X230 IPS-ek, akkor nem a zsebemből kotrom az infót, hanem cseréltem pár tucat ilyen panelt másnak és magamnak is vagy 4-et, mire már elegem lett az egészből. Akksiból sem azért mondom, hogy vegyenek gyárit, mert rosszat akarok, hanem mert épp elég lapot nyírtam ki és nyírt ki más, majd jött javításra vele. Plusz csinált érdekes lekapcsolásokat és nem töltéseket a chipelés miatt az olcsó ebay verzsön. Ez mind olyan dolog, ami pénz, idő és rengeteg szopó után kristályosodott ki. Nyilván ha te autószerelő vagy tudsz rakat olyat ami meg a te szakmádban jellemző. Nekem sem tetszik mikor szarozzák a kocsi vezérlését, mert egy ipari szar, de ezt a szalonban meg újkorában senki sem mondta, így ez marad.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.14. 13:58:06

@Tikakukac: Apró probléma, hogy a post kapcsán sikerült megtalálni minek a fordítása, márpedig innen a bloggert megszólító kritikára reagálva a tapasztalatot emlegetni nem túl szerencsés. De a probléma nem itt kezdődik. A probléma ott kezdődik, hogy a forrás cikk több mint egy éves.

Semmi gond: A cikk szerzőjének adott körben lehetett erre szerviz tapasztalata. Csakhogy tapasztalathoz idő kell, így az nem az akkor legfrissebb gépekre vonatkozik. Mint a garancia lejárta utána javítások tapasztalatai sem.

Az érintőképernyős laptop pedig nem annyira régóta jelent széles körben elérhető opciót. A legtöbb akkori laptop esetében egy korábban tervezett laptopba került bele utólag az opció, és az ilyen méretű panelek jelentős része sem volt kiforrott konstrukció ami önmagában is számos hibát indokol. Azóta sok készüléket alapjaiban újraterveztek, olyan kijelzők köré amik a fentiekben érintett kijelzőknél szerzett tapasztalatokat felhasználva terveztek.

Vajon mennyire hiteles egy olyan ember szakértelme, olyan blog szakértelme, aki a fenti kérdéseket nem veszi számításba mennyire hiteles?

A kérdés az, hogy egy ma, kiterjesztett garanciával, biztosítással megvett laptop amit várhatóan így hosszabb ideig fognak használni élettartama alatt mennyire jelennek meg olyan alkalmazások, játékok, stb. amik igénylik az érintőképernyőt?

De továbbmegyek: A post első fele leírja, hogy mind a convertible iránynak, mind pedig ugye a Surface Hub jellegű megoldásnak van előnye. Sőt, merem állítani a Surface Studionak is. Az érintős hagyományos laptopnak konkurense a convertible laptop, a megfelelő billentyűzettel szerelt windowsos tablet, illetve amennyiben nem akarod hurcolni csak "egyszerűbb ebben megvenni" akkor az érintőképernyős all in one pc is, nem csak az adott laptop nem érintőképernyős változata.

Egyáltalán nem egyértelmű, hogy a nem érintőképernyős hagyományos laptop felé kell terelni az embereket. Hiszen van 4 másik alternatíva. Ami hogy, hogy nem kimaradt a postból. Csak ugye az összes kategória mai szemmel hiteles összehasonlításához nem elég egy éves cikkek fordítása.

zolia 2017.08.14. 14:39:03

Ez így van: amíg a ThinkPad IBM volt, addig a néhai Compaq márka mellett az egyik legmegbízhatóbb, legstrapabíróbb gépeket gyártotta, profi szervizháttérrel. (Pl. volt a kezemben egy konkrét darab, amelyből úgy szórtuk ki a homokot a billentyűzetből, mert rendszeresen a tengerparton, a homokba letéve használták - és tökéletesen működött. Persze ez extrém körülmény, és talán nem is elvárás, mindenestre sokat elárul a minőségről.)
A fenti pozitívumok a Lenovo-ra, hogy is mondjam finoman, nem feltétlenül igazak. Konkrétan a Lenovo minősége (ahogy egyébként pl. a HP-é is) kb. egy kalap sz@r, a nagyobb baj azonban az, hogy a hivatalos szervize még inkább az.
Ámbár a hozzászólásommal nem a Lenovo név mostanra már kétes csengését akarta kihangsúlyozni, csupán arra akartam rámutatni, a cikkben a Lenovo szó előfordulási sűrűsége feltűnően magas. Létezik az az összeg, amiért az ember úgy írja le a felhalmozott tapasztalatait, hogy véletlenül pont mindig leírja a Lenovo nevét. Ha a cikkíró ekkora szerviztapasztalatot halmozott fel, akkor bizonyára van rálátása a Lenovo szervizhátterére, szembeállítva mondjuk a Dell szervizhátterével, ami valóban vérprofi.
De, mondom, nyilván csak véletlenül alakult így.

Tikakukac 2017.08.14. 14:39:56

@Válasszunk: Szép WoT, de meló van, így nem boncolok. Csak a panelre visszatérve: az érintőkijelző egy tíz éve minimum létező vezérlő, egy darab üveg és egy sima panel. Ahogy régen úgy most is ami meghal az a gagyi panel. Az érintőnek ehhez annyi köze van, hogy sokkal többet fizetsz ki cserénél.

zolia 2017.08.14. 14:41:40

@Willkommenskultur:
"Ez így van" kezdetű hozzászólásomat neked szántam válasznak, nem értem, hogy a "Válasz erre" gombra kattintva mi a bánatért nem emeli be a komment elé, hogy kinek a hozzászólására reflektálok, de lehet, hogy csak én vagyok balf@sz.

zolia 2017.08.14. 14:55:13

Ja, egyébként egyből meg is követem a cikkírót, valószínűleg azért hivatkozik folyton a Lenovora, mert azzal szerezte a legtöbb tapasztalatot. Amikor egy szerviz egy adott márkáról rendelkezik a legtöbb saját, gyakorlati tapasztalattal, az általában azért van, mert abból hordtak a legtöbbet szervizbe...
Aki pedig ezt azzal magyarázza, hogy "de abból is vettek a legtöbbet", annak is igaza van: a Lenovo a konkurenciához képest kedvezőbb áraival már sok embert elcsábított - ez a kedvezőbb ár azonban nem véletlen.
Na, nem szidom őket tovább, nem szeretnék bíróságra járni... De én is a tapasztalataimat írtam le.

eßemfaßom meg áll 2017.08.14. 16:21:23

@csentecsa: "Ha valami időgéppel idehoznánk egy embert 1937-.ből, hogy döntse el a vitát, szted melyik megoldást tartaná feljettebnek, kulturáltabbnak?"

a taperolást. Az egér messze nem olyan triviális eszköz mint amilyennek te érzed pár évtized használat után.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.14. 16:52:27

@Tikakukac: Érintőképernyő, főleg rezisztív, ugyan sokkal hamarabb létezett. Viszont nagy volumenű gyártásra bejáratott technológia nem. Az azóta megjelent kapacitív kijelzők esetében a súly, a fogyasztás és számos más tulajdonságuk változik, de biztos az ilyen fejlesztésekkel foglalkozó mérnökök mindegyike a hülye, csak te vagy a helikopter. Úgy, hogy ez a blog, amit képviselsz és védesz közmondásosan az egyik legrosszabb, legkevésbé szakmai, rendszeresen hülyeséget beszélő hely a kis magyar interneten.

Kori3 2017.08.14. 19:01:35

@csentecsa: Megnyugtatásul.... excelben is használom az érintőképernyőt :DDD.
Sajnos amúgy egérre is szükség van egy-egy nagyobb munkához. De egy egyszerű táblazat simán megy érintő+billentyűzet.
Azért várom az excelfejlesztéseket érintőre is!
Ja amúgy most a szemmozgást érzékelő programot fejlesztik.... azt is várom :)

Kori3 2017.08.14. 19:07:17

@eßemfaßom meg áll: az időgépes hasonlathoz: mivel egy 2-3 éves kisgyerek simán használja az érintőképernyős dolgokat, míg azért az egérrel a kisiskolás is megbirkózik, így gondolom egyértelmű, hogy melyik a trivialis módszer.

Tikakukac 2017.08.14. 19:19:25

@Válasszunk: Na sorban, mert neked úgy lesz jó, érzem.

"Viszont nagy volumenű gyártásra bejáratott technológia nem."

Ha a pár százezres tétel típusonként nem elég bejáratott, hanem inkább manufaktúra, igaz. X60t-ig nyúlik vissza a saját flottám az úgy 10 évest meglépte már mind. Szinte tegnap volt.

"Az azóta megjelent kapacitív kijelzők esetében a súly, a fogyasztás és számos más tulajdonságuk változik"

Így igaz. Igazi Coelho idézet lesz ebből: minden változik, hiszen semmi sem örök. Tökéletes.

"de biztos az ilyen fejlesztésekkel foglalkozó mérnökök mindegyike a hülye, csak te vagy a helikopter"

Nem hülyézném le a kollégákat. Elég sokan nem proggal mentek tovább, hanem beágyazott rendszerekkel, van most is ilyen barátom, egyáltalán nem hülyék, villanyon főleg nem aki kikerült. Általában a pocsék termékért a pénzügyi osztály felel. A mérnök csak megvalósít. Ha szart kell, akkor sajnos azt is.

"Úgy, hogy ez a blog, amit képviselsz"

Miért képviselném és miben? :DDD Egészen másik oldalra írok és ehhez képest csillagászati tudományossággal.

"és védesz közmondásosan"

Hol bogaram? Egyetlen tündérvirágszálam, mutasd már meg, hogy hol? A témára írtam leginkább a címre. A bloghoz meg a tartalomhoz zéró közöm van. Sok bloggert meg témában publikáló embert ismerek, az ittenit pont nem.

"az egyik legrosszabb, legkevésbé szakmai, rendszeresen hülyeséget beszélő hely a kis magyar interneten"

Egyet kell értenem. Maga a "cikk" is elég gatya, de a körítés az igazi kegyelemdöfés. Még mikor az írásaimat kezdtem sem mertem ilyet kiengedni online.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.08.14. 22:44:51

@eßemfaßom meg áll: Nem ilyen egyszerű ez.

Nézz meg egy hagyományos érintőkijelzőt, ami 1 pontos érintést tud, nem túl érzékeny. Fejlett lenne? E mellett az egér valóban nem triviális, de azt látod kevesebb eszközzel többet tudsz megcsinálni.

Nézz meg mellette egy olyan példányt ami egyfelől multitouch, másfelől akár a hozzá való tollat (nyomás érzékeny, akár dőlés érzékeny) akár más kiegészítő eszközt támogat (ugye Surface Studio kapcsán is van plusz eszköz amit felismer amikor oda teszel) olyan programokkal ahol a gesztus vezérlés látványos.

Jelenleg abban, hogy ne csak a te érintésed érezze, másban is jó abszolút pozicionálóeszköz legyen a touchscreen rengeteg innováció van. Egy része software (hogyan használod) más része software és hardware. Pl. az eszközök fogyasztásának csökkentése. De például az említett hibák mérséklését, kiküszöbölését nyújtó megoldások.

eßemfaßom meg áll 2017.08.15. 07:15:58

@Válasszunk: "de azt látod kevesebb eszközzel többet tudsz megcsinálni. " Gyakorlás-tanulás után. Múltból ideutazóról volt szó aki még se egérrel se taperolással nem használt számítógépet. Nem az volt a kérdés, hogy melyik beviteli módszer a precízebb-termelékenyebb.

Végezz el egy kísérletet. Egy 2éves elé tegyél le egy tabletet, köss rá egy egeret és figyeld meg, hogy melyik módszerrel kezdi el megnevettetni tomot a beszélő macskát.

eßemfaßom meg áll 2017.08.17. 20:37:27

@csentecsa: igen

mond egy scifit amiben egérkattintással képráztatják el a nézőt és én dobok rá párat ahol az ujjukkal baszkurálják maguk előtt a kijelzőt.

Egyszerűen az, hogy direktbe odanyulhatsz ahol a dolgok történnek az ránézésre sokkal fejlettebbnek tűnik és a használata sokkal triviálisabb mint egy másik eszközzel egy külön felületen matatva eltalálni pixelre azt amit akartunk.

PS.: nem szeretem a tácsszkrínt

Viktor Fulop 2017.08.21. 11:36:43

A cikk pontos cime az lenne hogy miert ne vegyel SZAR erintokepernyos laptopot. Masfel eve hasznalok surface-t, erintokepernyo nelkul mar el sem tudom kepzelni a szamitogephasznalatot.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása