Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Monitor vagy VR szemüveg?

2017. szeptember 30. - laptopcafe

kiterjesztett valosagEltűnik a kijelző a jövő laptopjáról?

Sokan úgy vélik, hogy annyit ér a laptop, ahány képernyő csatlakoztatható hozzá. Alig csengett le a HD-Ready és a FullHD átmenet, már az UHD vagy 4K kijelző őrület is kezd elavulttá válni.

A laptop kijelzőjének felbontása a megjelenítés szempontjából rendkívül fontos, viszont a kijelző mérete, tehát az a terület, ahol a programok által generált eredmények kerülnek megjelenítésre, sokkal fontosabb lehet egyes munkák esetében. A grafikusok és gamerek számára a felbontás rendkívül fontos, hiszen a jó képminőség (megannyi egyéb összetevő mellett) egyik feltétele ez.

Az adatbázis kezelők, programozók, szerkesztők számára a nagyobb munkafelületek segíthetnek a gyors és eredményes munkavégzésben, A szövegszerkesztésnél például fölösleges a nagy felbontás a fekete-fehér lapok megjelenítésekor. A nagy teljesítményű laptopok már képesek lehetnek a nagy méretű kijelzők, esetleg több kijelző kezelésére is, de ez csak a mobilitás számlájára képzelhető el. Egyetlen plusz kijelző is nagyobb súlyfölösleget jelent, mit mondjunk akkor két, három, 17-21 colos monitorról. Megoldást jelenthet a könnyű és kompakt VR szemüveg.

Virtuális valóság vagy szemüvegmonitor

A VR-szemüveg elsődleges funkciója a Virtuális Valóság megteremtése, de felhasználási területe ennél sokkal sokoldalúbb lehet. A VR-szemüveg elsődleges feladata, hogy a játékost valósághű környezetbe helyezze, ezzel fokozva az élményt. A cégek által fejlesztett szemüvegek már képesek a kiterjesztett valóságba helyezésre is, ezt újabban „kevert valóság”-nak is nevezik (Mixed Reality).

A kevert vagy kiterjesztett valóság lényege, hogy a kamerák által felvett képekre a laptop által generált képeket is rávetítheti. A gamerek számára ez a megoldás hihetetlen lehetőségeket nyújt, de a gyakorlati alkalmazása is fantasztikus lehetőségeket rejt.

virtualis szemuveg laptop

Vegyünk egy egyszerű példát: Kiterjesztett valóság a laptop szervizben.

A szakemberek számára nehézséget jelenthet a ritkán szerelt laptopok szétszerelése és összerakása. A VR-szemüveg felvételeire a számítógép rákeverheti a memóriájában őrzött szerelési útmutatókat, így a szakember mintegy élő útmutatót lát maga előtt.

Helyettesítheti a kijelzőt a VR szemüveg?

Kijelző előnyei: A laptop kijelzők mellett szól az, hogy a legtöbb ember megszokta ezek használatát. Több kijelző összekapcsolásával nagy területet láthatunk át egyszerre. Kényelmesen kezelhető, nem terheli a szemet.

Kijelzők hátrányai: nagy helyet foglal, nehezen hordozható, sok áramot fogyaszt.

A legújabb VR szemüveg mindössze 400 grammos, a Windows Mixed Reality szemüvege két darab 1440x1440 felbontású panelt tartalmaz. A beépített érzékelők segítségével, fejünk mozgatásakor nagy területet láthatunk be, mintegy fejmozgatással lapozhatunk.

kiterjesztett kijelzo

Mikor veszi át a szemüveg a kijelző szerepét?

A hagyományos eszközök leváltásához mindig sok időre volt szükség. A technológia fejlődésének el kell jutnia arra a fokra, hogy érdemes legyen annak használata. A szemüvegek ellen szól, hogy nem ismerjük azok élettani hatását, nem tudjuk, hogy mennyire rongálják a szemet. Ha tippelni kellene, azt mondanám, hogy a következő öt évben a laptopok és egyéb számítástechnikai eszközök kijelzője eltűnik, de ennek technikai akadályait még le kell küzdeni.

Te monitort vagy VR szemüveget használnál szívesebben?

 

Monitor vagy VR szemüveg? Ha érdekel, ezekről a témákról is olvass: képernyő, laptop, kijelző, szemüveg, VR.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5312914333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása