Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

SSD-vel kap még egy esélyt a használt laptop

2017. november 26. - laptopcafe

ssd meghajto laptopbaPakolj még egy meghajtót a CD/DVD helyére

A laptop vásárlás örömteli pillanatát követi a megelégedett használat időszaka. Különösen akkor vagyunk rendkívül elégedettek, ha egy gyengébb, hosszú időn keresztül használt gépet cserélünk újra. A nagyobb merevlemez, gyorsabb processzor és memória fantasztikus élményt nyújt.

Sokan úgy vélekednek, hogy az internetezéshez és irodai munkákhoz nincs szükség erős hardverre, ezért sokáig nem váltanak számítógépet, az új gép használatbavételekor azonban kiderül, hogy az ilyen egyszerű feladatok is mennyivel gyorsabban zajlanak. A modern weboldalak és alkalmazások, a legegyszerűbb tartalmak megjelenítéséhez is hardverigényeseknek bizonyulnak, ezért időről-időre vagy hardvert kell váltani, vagy fejleszteni kell a gépet.

A laptop fejlesztése

Arról, hogy a laptopot milyen módszerekkel lehet gyorsítani, fejleszteni itt írtunk. Ha lecserélted a processzort, pakoltál a gépbe elég memóriát és a videokártya is maxon van, a merevlemez meghajtó maradt. A Windows 10 és a legújabb Firefox megjelenésével jelentős gyorsulást tapasztalhatunk szoftveres téren, de az operációs rendszer betöltése még így sem tökéletes, az új rendszer a gyorsaság mellett meglepően sok helyet is foglal, ezért felmerül a kérdés: Váltsak SSD-re? Hogyan használhatnék két meghajtót?

SSD és HDD egyszerre?

ssd hdd kulonbsegAz SSD és HDD meghajtók között a különbség körülbelül olyan, mint az izzószálas és az energiatakarékos villanykörték között. A legtöbb laptopban még hagyományos, megbízható merevlemezes meghajtót találunk, ami az SSD-hez képest lassú. Ha minden hardvert modernre cseréltünk a laptopban, akkor az SSD beszerelése maradt.

AZ SSD Solid-state drive, szilárdtest-meghajtó, de nevezik félvezető alapú meghajtónak is, mivel félvezetős technológiát használ az adatok tárolására. Az SSD a HDD-hez hasonlóan csatlakozik a laptophoz, tehát SATA, SCSI, PCI Expres vagy USB-n keresztül, a különbség az, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért rendkívül energiatakarékos, a blokkos adatelérésnek köszönhetően pedig rendkívül gyors, az adatokat közvetlenül érheti el a számítógép.

Az SSD lemez hátrányaként tartják számon, hogy bár sérülékenység szempontjából megbízhatóbb a hagyományos merevlemezeknél, de bizonyos számú újraírás után megszűnik az adattároló képessége. (Rengeteg teszt és vizsgálat bizonyítja, hogy hagyományos használat mellett egy élet is kevés a meghajtó tönkretételére.)

Mivel a SSD meghajtó ára meglehetősen magas, ezért általában olyat érdemes vásárolni, melyen elfér az operációs rendszer és a legfontosabb programok. A fájlok és állományok tárolására, különösen a filmekre és a zenére gondolok, érdemes a lassabb, de olcsóbb HDD lemezeket használni. A legtöbb laptopban csak egyetlen merevlemez számára van csatlakozó, de az optimális megoldás az, hogy az új SSD mellett a régi merevlemezt is megtartod.

USB vagy beépítő keret?

Az egyik megoldás az, ha a merevlemez helyére szereled be az SSD-t a HDD számára pedig egy külső, USB porton keresztül csatlakoztatható tárolót vásárolsz. Ezzel csak annyi a probléma, hogy egy plusz kütyüt kell vinned a laptoppal együtt. Sokkal kényelmesebb megoldás lehet, ha a DVD meghajtó helyére beépíthető winchester beépítő keretet vásárolsz. DVD vagy CD lemezt már ritkán használsz, a villámgyors SSD-re telepített Windows 10 operációs rendszerrel és a HDD-n hagyott médiaállományokkal új életet lehelhetsz a gépedbe.

kingston ssd beepito keret

Milyen SSD-t válasszak?

A megfelelő SSD meghajtó kiválasztása problémás kérdés, ezért érdemes szakemberhez fordulni. Alapvetően elmondható, hogy olyat válassz, amit meg tudsz fizetni. A 64 GB-s meghajtók valójában semmire sem jók, a 128 GB-s olcsó, de csupán a rendszer és néhány program tárolására alkalmas, de egy régebbi laptop fejlesztésére már jó lehet. Talán a 256 GB-os lehet a jó választás, különösen, ha beépítőkeret is jár hozzá ajándékba.

ssd tipusok

Gyártó szempontjából elmondhatjuk, hogy a legtöbb teszten a nagy múltú Kingston SSD-i jól teljesítenek, tehát érdemes ilyet vásárolni, de vehetsz Samsung vagy OCZ gyártmányt is.

SSD-vel kap még egy esélyt a használt laptop. így újra használható gép lesz a birtokodban, amelyhez a laptop szervízben vásárolhatsz alkatrészt. Ha szeretnél még olvasni a témához hasonló érdekes cikkeket, az alábbiakat ajánljuk figyelmedbe: alkatrész vásárlása, hardver csere, laptop fejlesztés, solid state drive kiválasztása, SSD cseréje, SSD választás szakszerűen Budapesten.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5513394725

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása