Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

A számítógép kijelző 70 éves története

2018. február 05. - laptopcafe

kijelzo fejlodeseHogyan jutottunk el a lyukkártyától az élő 3D monitorig?

A számítógép és laptop kijelzője nélkül elképzelhetetlen az élet a földön. Az átlag felhasználó szinte csak olyan feladatokra használja az elektronikus kütyüket, melyek valamilyen képmegjelenítéssel járnak. A nagy felbontású monitor életünk meghatározó része lett. Kijelző nélküli komputerekkel már csak gépekben találkozhatunk, bár a legújabb trend szerint a porszívó és a hűtő is kap egy kis érintőkijelzőt.

kijelzo_banner.jpg

Mi a számítógép monitor?

A számítógép monitor vagy -kijelző és megjelenítő egy periférikus egység, mely a gép utasításai alapján alkotja meg az emberek számára értelmezhető képet. Alapvetően a számítógép vagy laptop által elvégzett műveletek eredményeinek vizuális megjelenítésére szolgál.

Milyen volt az első kijelző?

lampas komuter kijelzoKezdetben a számítógépek nem rendelkeztek kijelzővel. A mai értelemben vett számítógép őse, az UNIVAC elektromos lámpasor segítségével adta meg a számítási műveletek eredményét. A gép memóriájának tartalma tehát a lámpasor segítségével volt értelmezhető. Ezzel az volt a probléma, hogy a kiégett lámpák hibája nem mindig derült ki azonnal, az eredmények feljegyzése, raktározása meglehetősen körülményes volt.

Lyukkártya kijelző

Az 1947-es ENIAC lyukkártyák segítségével volt programozható, és ezzel a módszerrel kaphatták meg az eredményeket a felhasználók. A számítógép programozásához egy mechanikus írógéphez hasonló eszközzel kellett kilyukasztani a kártyákat, amit a gép képes volt leolvasni. Az ENIAC három kártyaköteggel működött: az egyik köteg a programot tartalmazta, a második a bevitelre szánt adatokat, a harmadik a gép által kiszámolt eredményt, tehát ez volt az ENIAC kijelzője. Később a kimenő adatokat nyomtatott formában jelenítették meg. A lyukkártyák egészen az 1960-as évekig használatban voltak.

lyukkarttya szamitogep

CRT kijelzők

A számítástechnikában az igazi áttörést az elektronikus kijelzők megjelenése hozta. A katódsugárcsöves képernyőt már 1926-ban használták tévéközvetítések megjelenítésére, a számítástechnikában azonban csak az 1950-es évektől kezdték el használni. Kezdetben kerek kijelzők segítségével a számítógép által kiszámolt vektorokat és diagramokat vizualizáltak. Ezek a monitorok fekete-fehérek voltak, később a szöveg megjelenítésére is használhatók lettek. A 60-as évektől kezdve a programozó szakemberek megkezdték a monitor telexpapírként történő használatát. Felismerték, hogy a kijelző rugalmasabb és gyorsabb a papírra történő nyomtatáshoz képest, a megfelelő „videokártya” beszerelését követően képesek voltak szöveg megjelenítésére. A 80-as évekig a kijelzők nem voltak képesek semmiféle grafika megjelenítésére, a kapcsolatot biztosító adatkábel is csak a szöveges megjelenítésre volt alkalmas.

kor alaku monitor

Kompozit videokimenet

Az 1974-es évben a számítógép elkezdhetett tömegtermékké válni. Ebben az évben próbálták először a televízióhoz csatlakoztatni a számítógép terminált. A korábbi gépek egy egységet alkottak a kijelzővel, meglehetősen drágák voltak, viszont a televíziókészülék már több háztartásban is megjelent. A tömeggyártásban is kapható gépek közül Apple I és II volt talán a legnevezetesebb, mely megalapozta a céget.

apple 1 szamitogep

A sikeres otthoni számítógépek közül a Commodore az elsők között volt, amely már élvezhető felbontású grafika megjelenítésére is képes volt.

kijelzo_banner.jpg

Korai plazma képernyők

Az 1960-as években a tervezők megpróbálkoztak a plazmakijelzők alkalmazásával. A PLATO IV volt az első számítógép, melynek kijelzője gázkisüléses elven működött. Nem sokkal később az IBM is elkészítette a saját változatát, a GRID pedig egy relatíve vékony, hordozható számítógépet készített ezzel a technológiával. A GRID volt az első és talán egyetlen plazmakijelzős laptop. A technológiát nem alkalmazták tovább, a nagyméretű tévékben tért vissza.

plazma kijelzo laptop

Az LCD kijelző

Az LCD panelek a zsebszámológépekben jelent meg majd a zsebórákban hódított. A könnyű és vékony panelek a hordozható gépek létrehozásában nagy szerepet játszottak, nemcsak hordozhatóságuk miatt, hanem alacsony energiafelhasználásuk miatt is. Az első paneleknek külső fényforrásra volt szükségük a kép láthatóvá tételéhez.

A megjelenítők között az IBM hozta a valódi újítást. A nagyobb felbontású videoadapterek és a jobb kép megjelenítésére képes kijelzők és szabványok megalkotása is a cég nevéhez fűződik. A megjelenítési rendszerek (MDA, CGA, EGA) számára egy univerzális kijelzőre volt szükség, ezt a NEC készítette el, a frissítési arányok és frekvenciák dinamikus alkalmazását a teljes iparág átvette.

ibm kijelzo

A mai napig érvényben lévő kijelző szabványt, a 15-tűs VGA-t az IBM mutatta be 1987-ben.
Az LCD technológia tökéletesítését követően lehetővé vált a színes kijelzővel szerelt laptopok gyártása, az 1990-es években ekkor ugrott meg a hordozható számítógépek eladása.

kijelzo_banner.jpg

Napjaink kijelzői

A kétezres évek közepére lényegében eltűntek a CRT monitorok és csak LCD kijelzőket vásárolhatunk a személyi számítógépekhez. A vékony és könnyű hardvernek köszönhetően tömegcikké válhatott a laptop, a számítógépekhez pedig 3D megjelenítésre is alkalmas hajlított UHD kijelzőket alkalmaznak. Az első 2 bites, kör alakú kijelzőkhöz képest manapság 3840×2160 pixel (8 294 400 pixel) felbontású eszközt vásárolhatunk, ami akár 1,07 milliárd szín megjelenítésére is képes.

uhd kijelzo

A számítógép kijelző immár 70 éves története érdekes technológiai megoldásokat tartalmaz. További érdekes témákról is olvashatsz: számítógép javítás, laptop szerviz, notebook kijelző csere, érintőképernyő vásárlása. Tech: hardver

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr2413633726

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Medgar 2018.02.06. 08:35:18

tegye fel akezét aki "3D megjelenítésre is alkalmas hajlított UHD kijelzőket" használ monitorként.

citrix 2018.02.06. 09:44:08

A Dunai Vasműben egészen a 80-as évek közepéig használtak lyukkártyát az ESZR gépeiben. A kijelzője lámpasorokból állt a pulton, a konzolként elektromos írógép szolgált. Tartozott hozzá szalagos egység(ek), mosógép méretű bolgár diszkek is. Lyukszalagot is olvasott, arra dolgoztak az adatrögzítők.

steery 2018.02.06. 10:49:31

Még nincsenek 3D-s megjelenítőink, csak olyan 2D-sek, amik ál 3D-s képet generálnak, azaz térhatásúak, nem térbeliek. Az lesz majd az igazi 3D, amikor a kép lebegni fog a levegőben és körbe lehet járni. Az összes sci-fi filmben évtizedek óta mutogatják, úgy csinálva, mintha ez már létező dolog lenne, de sajnos nem. Nincs még ilyen. Viszont lehet csinálni ilyet, csak nem fénysugarakkal megvalósítva. Ha tudnánk porszem méretű, programozható, repülő nanorobotokat készíteni, ezek a levegőben összeállhatnának tetszőleges térbeli alakzatokká, mozgó, színes szobrokká. Na, az lenne az igazi 3D!

A legnagyobb baj szerintem a jelenlegi kijelzőkkel a képarányok változatossága. Agyrém, hogy hányféle fekvő vagy álló téglalap alakú kijelző létezik, illetve hozzájuk hányféle téglalap alakú filmet készítenek a különböző kamerák. Aztán folyton csík van a lejátszáskor felül-alul vagy kétoldalt. Óriási előrelépés lenne, ha kidobnák az összes ilyen elfuserált megoldást a kukába és bevezetnék végre a négyzet alakú képernyőket, minden méretben, minden eszközön.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása