Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Milyen laptopot vegyek a gyereknek?

2018. február 12. - laptopcafe

laptop gyerekTanácsok és ötletek a biztonságos használathoz

A gyerekek számára vásárolt laptop hasznosságáról, jótékony vagy kártékony hatásairól nem értekezünk ebben a posztban, mindenki döntse el egyénileg, hogy akar-e számítógépet vagy laptopot vásárolni a gyermek számára. Mivel alapvető munkaeszközzé vált a mobil számítógép, ezért csak az a kérdés, hogy hány éves korban adunk saját laptopot a gyerek kezébe. Ha már rászántuk magunkat a vásárlásra, el kel dönteni, hogy milyen gépet válasszunk.

A „gyereklaptop” vásárlásának legfontosabb kritériumai

Ha kiskorú számára vásárlunk bármilyen technikai eszközt, alapvetően két szempontot kell figyelembe venni:

  • Mennyit szeretne költeni a laptopra – mivel a gyerekek által használt eszközök rendkívül gyorsan használódnak el, abból kell kiindulni, hogy mennyi pénzt szánunk az előreláthatóan 1-2 évig használt eszközre. Ha a költségvetés nem jelent akadályt, csak azt kell eldönteni, hogy milyen nagy legyen a laptop kijelzője.
  • Mire van szüksége a gyereknek? – a legjobb módja a laptop vásárlásnak, ha a gyerek szükségleteiből indulunk ki. A korának megfelelő teljesítményű gép kiválasztásában ez a poszt is megpróbál segíteni. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb laptop teljesítménye elegendő a gyerekek számára, hacsak nem a legújabb játékokat szeretné futtatni.

laptop iskola

A laptop paramétereinek kiválasztása

A laptopok három méretkategóriába sorolhatók: 13 hüvelykes kijelző átlóig, 14-16-os képátlóval és e feletti kategória. Mivel a laptop elsősorban hordozható eszköz, ajánlott az első két kategóriából választani. Ha az elsődleges cél az, hogy a gyerek minden nap magával vigye az iskolába, célszerű lehet a kisebb és könnyebb 13 colos típusok közül venni egyet.

A legnépszerűbb laptopméret a 15,6 hüvelykes, mely kompromisszum a kijelző használható mérete és a hordozhatóság között. Vásárláskor gondoljuk át azt is, hogy egy drága, nagyméretű, de vékony laptop kijelző nagyobb eséllyel sérül a gyerek hátizsákjában.

apple laptop iskola

A gyártó ajánlásával

A legtöbb laptopgyártó megjelöli azt a szegmenst, melyben a legjobban érvényesülnek a laptop hardverének tulajdonságai. A legelterjedtebb típuskategóriák:

  • business class
  • ultrabook
  • játékgép
  • multimédiás laptop
  • univerzális.

Magától értetődik, hogy az ultrabook lehetne a legjobb választás, hiszen könnyű, nagy teljesítményű és mégis nagy kijelzővel rendelkezik. De rendkívül magas ára miatt, ezt kevesen engedhetik meg maguknak, ha a gyerekünk nem vigyáz megfelelően a kütyüire, ne is gondolkozzunk ilyen típus vásárlásán.

Milyen processzor vegyünk a gyereknek?

Felelős szülőként elsősorban arra kell törekednünk, hogy ne gamer laptopot vásároljunk. Valamennyi iskolai feladat tökéletes ellátására alkalmas egy Intel Core i3-as, vagy ezzel egyenértékű processzor. Ha nem drága, hanem használható gépet szeretnénk, akkor is ez a jó választás, hiszen ez a hardver már tartalmaz integrált videokártyát, arra nem kell külön költeni. Előrelátóbb szülők vásárolhatnak i5-ös processzorral is laptopot, esetleg a jövőre való tekintettel olyan gépet is, amelyben találunk videokártya foglalatot.

Memória és merevlemez

A kisiskolás korban végzett valamennyi feladat tökéletesen elvégezhető a 4GB-os RAM méret mellett, ennél se kevesebbet, se többet nem érdemes vásárolni, hiszen szükség esetén bármikor szerelhetünk nagyobb memóriapanelt a laptopba.

A merevlemezek között az 500 GB-os változat ár/érték arányban jelenleg optimális. Ennél kevesebbet nem éri meg venni, az 1TB-os típus sem haszontalan, ha nem kell túl sokat ráfizetni.

Csatlakozók és kiegészítők

Manapság már nagyon ritka a DVD meghajtóval árusított mobil számítógép, ilyet csak akkor keressünk, ha valamilyen oknál fogva feltétlenül szükség van ilyen hardverre. A gyerek számára szükséges valamennyi csatlakozó megtalálható a jelenleg forgalomban lévő valamennyi gépen, ilyenek: USB, Wifi, VGA, és SD kártyaolvasó.

gyerek laptop

Milyen márkájú laptopot vásároljak?

A legtöbb gyártó készít speciálisan a gyerekek számára is mobil számítógépeket. A Dell és az Asus megbízhatósága mellett szól a szabad szoftvertelepítés lehetősége is, az Acerr, Lenovo és HP típusok között találhatunk olcsóbb változatokat is, az Apple gépei saját operációs rendszerrel rendelkeznek, választhatunk olyat, ami kifejezetten iskolások számára lett kifejlesztve, természetesen ennek a lehetőségei behatároltak.

A gyerek számára választott laptop ajánlott paraméterei:

  • Kijelző: 14-16 hüvelykes képátlóval
  • Processzor: Intel Core i3 vagy azzal egyenértékű
  • Memória: 4GB
  • Merevlemez: 500 GB
  • Videokártya: integrált
  • Egyéb lehetőségek: Wifi hozzáférés, kártyaolvasó.

Szülői felügyelet, védelem

Nagyon fontos, hogy a laptopon legyen megfelelő szintű védelem, és szükség esetén a szülő nyomon követhesse a gyerek által fogyasztott tartalmakat. Sok gyártó árul olyan laptopot, mely kifejezetten iskolások számára készül, de ha általános célú gépet vásárlunk, akkor is telepíthetünk megfelelő szűrő és felügyelő programokat, ezzel a következő cikkünk foglalkozik majd.

Milyen típusú és márkájú laptopot vegyek a gyereknek, ha az iskolában is használni szeretné? Ha szeretnél további érdekes cikkeket olvasni, az alábbi témákat ajánljuk: hardver javítás, laptop szerviz, alkatrész vásárlás, tippek számítógép használóknak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1013658124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.12. 17:47:00

Enyhe túlzás, hogy valamennyi jelenleg forgalomban lévő gépen van VGA csatlakozó, hiszen valamelyiken pl. csak HDMI van...

halaloszto 2018.02.13. 23:39:21

szep dolog ez az i3, en sem vennék ez alatt semmit. de ha a valódi kínálatot megnézzük, 150ezer alatt tömegével vannak az atompentium cuccok. nem lenne rossz tudni, hogy akkor ezek mire valók?

menkő 2018.02.13. 23:47:09

@Online Távmunkás: Mondjuk a gépen lévő Wifi csatlakozót is lehet keresgélni...
Egyébként az Acerr az a rosszul sikerült kínai másolata az Acernek? Olyan, mint az Adiads cipő?

paráznabillegető 2018.02.14. 08:42:18

az acer baromi jó... lenne, de állandóan akuselejt. iszonyat hamar tönkremegy (kb egy év), jelentős teljesítményromlás, nyolc év alatt három különböző verzió után feladtam, ki akar szinte minden éveben vagy új laptopot vagy új aksit venni? de különben rohadt jó kis jószág.
most asus laptopom van, már másfél éve az aku teljesítménye alig csökkent valamit. heh!

amúgy a fenti paraméterek (képernyő, proci, memó, stb) miért is gyerekverzió? nekem tökre normálnak tűnik...

@Online Távmunkás: én azt vettem észre, hogy egyre inkább kezdik kifelejteni a vga kimenetet... tavaly év elején vettem a mostani laptopot, oszt a szűrő több mint a felét kiszórta a kínálatnak, mikor rákerestem a vga port-ra... érdekes.

Palladrin 2018.02.14. 08:44:59

"memóriapanel" - sosem nevezték így, az mindig is memóriamodul volt.

Az meg külön fáj, hogy nem tér ki arra, hogy a merevlemeznél SSD-t kell venni a gyereknek. A mechnanikus merevlemez annyira nem bírja az iskolai megpróbáltatásokat.

P1sty 2018.02.14. 10:03:10

memoriapanel :) -- mellesleg foleg ultrabook-oknal egyre gyakrabban alaplapra van forrasztva a memoria, ami bovithetetlen, hacsak valaki nem profi smd forrasztasban + ismeri az adott gep alaplapjat is (mem. konfig beallitaasra). Amugy meg lehetett volna emliteni a jo kis kinai laptopokat, pl. chuwi es hasonloak, gearbest, dx, banggod, aliexpress oldalakrol 60-70e ft-ert lehet kapni olyan gepeket, amik tokeletesek, legalis win10-el adott esetben, 4-6gb ram, 14-15,6 kijelzo 720 / 1080p felbontassal, nem a gagyi 1366x768 amivel megszorjak a plazakat es mediamarkt es hasonlo helyeket. 512gb hdd is teljesen felesleges, inkabb egy 120gb-os ssd minimum. 64gb az eleg keves sajnos, de 120gb-al mar el lehet lenni boven, es joval gyorsabb is lesz tole a gep mint egy barmilyen hdd-val. Megint laikus irta a cikket, sajnos.

CCnick 2018.02.14. 10:17:31

@paráznabillegető: "az acer baromi jó... lenne, de állandóan akuselejt." A laptopok többsége soha nem mozdul el arról az asztalról ahova letették megvásárlás után így kb mindegy milyen benne az aksi.

macskond 2018.02.14. 10:33:25

Nagyon hobbi "informatikus" írhatta ezt a cikket.. (már fentebb kipécézték a szakszerűtlen szakkifejezéseket...)
Ha már új gép vásárlásához adnak ajánlatot, akkor az egyik legjobb tanács hogy NE a legaljáról válasszon, és akkor nem csak 1-2 évig hanem 5-6 évig is használható marad az eszköz.
Az egyetlen valóban ésszerű tanács hogy minimum az i3 választása. De mondjuk hogy hányadik genrációs és azt honnan lehet látni, az már nem merül fel.
Az 500G HDD-nél kisebbet leginkább kapni sem lehet. 1T egy alap belépő szint (kivéve ha SSD, de akkor meg inkább SSD+HDD, ami viszont meg már nem kezdő szint)
A 4G ram mindenre elég kitételből is kiábrándítanám a tanácsadót. Enyivel épp hogy csak elindul már most is a rendszer, ebből is alapnk mondanám hogy legyen legalább 8G. "vicces olt "látni hoyg karácsony előtt hogy elszaporodtak a 4G rammal jóárasított laptopok, aztán karácsony utrán visszakerültek azonos áron a vélhetően eredetileg is 8G-val szerelt gépekbe a modulok... dehát ez a biznisz.
Nem emlegeti hogy a kisebb méretű laptop DRÁGÁBB, ugyanakkor a látszólag kis különbség nagy különbség hordozhatóságban, egy egyetemistának lehet ez fontosabb, ha ki tudja fizetni.
Nem emliti a felbontást, amiben ha már újat veszünk szintén üdvös ha FullHD-t választ nem a 1366x768-at. Ez ma már "nem menő". (én most 5 év kifutásban gondolkodom mint mindig)
Most egy kezdő gépnek én i5 legalább 6. generációs változatát 8G rammal, FullHD-val és 1T HDD-val ajánlanák, ez van ~170eFt körül.
HA nincs rá ennyi, akkor i3-mal ugyanez.
Ha annyi sincs, akkor meg inkább vegyen egy erősebb felszereltségű használtat.
Szerintem.

werinter 2018.02.14. 11:05:51

A legalapabb dolog, hogy 200 ezer alatt ne is nézzünk gépet. Általában ezekben a modellekben mindig lesz vmi lehúzás, valamelyik komponens aránytalanul gyenge / kevés lesz. Általában itt a memóriával spórolnak. 4GB RAM NEM ELÉG MANAPSÁG! Az ajánlott és a minimum memória mennyiség 8GB. Ennél nem lehet kevesebb, de többet sem érdemes.
A CPU lehetőleg 6. vagy 7. generációs Intel legyen, i3 vagy i5. A kijelző FullHD, és 15"-ös. Merevlemez minimum 1TB, 500GB kevés, de ha csak ennyi van benne az nem olyan nagy probléma. Ami még fontos, hogy ha lehet a merevlemez 7200RPM-es legyen és ne 5400-as.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása