Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Mielőtt új laptopot vennél, ezt még kipróbálhatod

2018. március 26. - laptopcafe

telepites_banner.jpg

Mit tegyek, ha lassú a laptopom?

lassu-hasznalt-laptop.jpgAz idő múlásával a laptop is öregedik, elavul, lelassul. A használt laptop tulajdonosának a gyenge gép előtt ülve sem kell kétségbeesnie, több dolgot is tehet, kipróbálhat ezt-azt. Kényelmes helyzetben vannak azok, akik azonnal új notebookot vásárolhatnak, azonban nekik is érdemes először utánanézi, miért lassú a gép. Ha a laptopod 5-7 éves, és a legújabb szoftvereket szeretnéd rajta futtatni, akkor egyértelműen új laptopot javaslunk, a régi, használt eszközt pedig eladhatod, esetleg feltuningolva megkaphatja a gyerek.

Vírusos, koszos a laptopom?

Ha a notebook nem túl öreg, de a lassulás mértéke zavaró, esetleg hirtelen következett be, érdemes megvizsgálni, hogy nem támadták-e meg vírusok a rendszert. Az interneten rengeteg ingyenes vírusirtó programot találsz, ha ezek segítségével nem sikerült minden kétségedet eloszlatni, a laptopszervizben gyorsan és szakszerűen megvizsgálják és diagnosztizálják géped lassúságának okát.

A gép sebességére hatással lehet a hűtés hatékonyságának csökkenése, ezt a hűtőpaszta elöregedése, a hűtőbordák lamelláinak bepiszkolódása, esetleg a ventilátor teljesítményének csökkenése okozhatja. A szakszerű laptoptisztítás minden esetben ajánlott, ráadásul a gép élettartamára is jótékony hatással van.

A lassúság okai

A használt laptop sebességét több tényező is befolyásolja. Mielőtt új gép vásárlásán kezdenél gondolkozni, vizsgáld meg a lassúság szoftveres és hardveres okait.

windows-10-telepites.jpg

Az operációs rendszer frissítése és optimalizálása az első lépés. A notebook működését a hardvereszközök teljesítménye és sebessége mellett az operációs rendszer és a telepített segédprogramok határozzák meg. Ha esetleg még olyan laptopod van, amely Windows XP-t futtat, akkor azt azonnal le kell cserélni, bár az ilyen notebookok többsége már nem képes lepést tartani a mai igényekkel. A Windows 7-es és Windows 8-as rendszerről egyszerűen és gyorsan válthatsz 10-esre, a telepítés során a rendszer – amennyiben lehetséges - megőrzi a beállításokat és a telepített programokat. Az új szoftverben a Microsoft optimalizálta a driverek kihasználását, ezért állításuk szerint a régebbi típusoknál is elérhető némi sebességnövekedés.

Itt meg kell jegyezni, hogy a processzorokban felfedezett sebezhetőség miatt a nemrég kiadott frissítések után az informatikai rendszerek sebessége jelentősen csökkenhet az új operációs rendszerrel.

telepites_banner.jpg

Általánosságban elmondható, hogy az operációs rendszerek gyorsítása a következő módszerekkel lehetséges:

  • A rendszerleíró adatbázis (Registry) tisztítása
  • Automatikusan induló programok szűrése, optimalizálása
  • Lemezterület felszabadítása, fölösleges programok és állományok törlése
  • Virtuális memória beállítása
  • Driverek – különösen a videokártyáé – frissítése.

Ha a Windows rendszer optimalizációja nem hoz érezhető változást a gép működésében, de nincs módunk új eszköz vásárlására, megpróbálkozhatsz egy könnyű felépítésű Linux operációs rendszer telepítésével. Például: Mint, Arch, és LXLE disztribúcióknak jóval alacsonyabb a rendszerigényük, a megfelelő módon beállítva minimális helyet foglalnak.

laptop-memoria.jpgMég egy esély a hardvernek?

Ha az új noteszgép vásárlása nem alternatíva számodra, a használt hardvert kell rávenni arra, hogy az igényednek megfelelő teljesítményt nyújtsa. Gondold végig, hogy mire van szükséged, milyen programokat kell futtatnod mindenképpen, ezután pedig analizáld a laptopod gyenge pontjait.

A gép erőforrásainak kihasználtságát rendkívül egyszerűen megnézheted: a Ctrl+Shift+Esc billentyűkombináció leütésével. A teljesítmény fülre kattintva láthatod, hogy az egyes erőforrások közül hány százalékot használ a notebookod. Ha minden hardver kihasználtsága 100%, akkor vagy rendkívül rosszul van beállítva a laptopod, vagy pedig nem sok remény maradt a fejlesztésre, de akár vírusra is erősen gyanakodhatsz.

telepites_banner.jpg

A laptop fejlesztésének lehetőségei - gyorsan és szakszerű segítség a szervizben:

  • Memória méretének növelése
  • Merevlemez cseréje, SSD beépítése
  • Videokártya csere (amennyiben az alaplap lehetőséget biztosít erre)
  • Processzor csere
  • Perifériák cseréje, kiegészítése.

Ajánlatunk:

Mielőtt új laptopot vennél, és elindulnál a boltba nézelődni, azt még kipróbálhatod, hogy sikerül-e gyorsítani a gépeden. Érdemes lehet további írásokat keresgélni az alábbi témákban is: hardver csere, használat notebook, laptop javítás, laptop szerviz Budapest, laptop vásárlás szakember segítségével, operációs rendszer optimalizálása.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5713778610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása