Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Így utazz, nyaralj a laptopoddal

2017. július 16. - laptopcafe

laptop taskaTippek, tanácsok és ötletek a nyárra, ha laptoppal utazol

szállítás - áramellátás - biztonsági mentés - eszközök

A nyári pihenés, utazás alatt sem lehetünk meg kedvenc laptopunk, hordozható számítógépünk nélkül. A Facebook megosztások mellett a hosszabb blogbejegyzéseket csak laptop segítségével lehet kényelmesen legépelni, az esti filmnézés is a laptop kijelzőjén lehet igazán kellemes időtöltés. Utazás közben az amúgy is értékes elektronikát megfelelő módon óvni kell, különösen akkor, ha a hétköznap is használt munkaeszközödről van szó.

Ha utazol a laptopoddal, a következő eszközökre lesz szükséged:

 • kényelmes és biztonságos laptoptáska
 • védőfólia a kijelzőre
 • szerszámok, melyek segítségével szükség esetén szétszedhető a laptop műanyag burkolata
 • áram átalakítók az utazási célország áramhálózatának használatához
 • laptop tisztító készlet.

Fontos a megfelelő laptop táska

Utazáskor a legfontosabb, hogy a laptopodat biztonságosan becsomagold. A kényelmes laptoptáska azért biztonságos, mert nem kell gyakran cserélgetni, lóbálni, ezért a leejtés és ütés veszélye csekélyebb. A jó laptoptáskában van elegendő hely a szükséges töltőnek, áramátalakítónak, szerszám- és tisztítókészletnek, esetleg az úti okmányoknak is.

Szükség esetén hagyományos hátizsákban vagy táskában is szállíthatod a gépet, ilyenkor érdemes egy vastagabb rongydarabba, esetleg törölközőbe becsavarni.

Ne vigyél fölösleges eszközöket

A laptop mellé több kiegészítőt is vásárolhattál, ezeket érdemesebb lehet otthon hagyni. A külső merevlemez, CD vagy DVD meghajtó csak fölösleges plusz súlyt jelenthet a repülőgépen. A fontos iratokat és fájlokat a Google Drive-on a világ bármely pontján elérheted.

Figyelem: Csomagoláskor távolíts el minden eszközt a laptop USB portjából és DVD meghajtójából. Ne felejtsd el kikapcsolni a laptopot – Alvó vagy hibernált állapotban merül a laptop akkumulátora, és hő is termelődhet, melyet a zárt térben nem tud a hűtőrendszer elvezetni.

Vigyél magaddal adaptert, áramátalakítót

laptop tolto adapterHa külföldre utazol, indulás előtt érdeklődj utána, hogy a célország áramhálózatára hogyan tudsz rácsatlakozni, milyen laptoptöltőt kell használnod. Használj ki minden lehetőséget a laptop akkumulátorának feltöltésére, ha munkaügyben utazol, mindenképpen vigyél magaddal tartalék akkumulátort.

Csinálj biztonsági mentést indulás előtt

A laptopon található fontos fájlokról, esetleg az egész rendszerről készíts indulás előtt egy biztonsági másolatot, melyet egy külső merevlemezen tárolj otthon, esetleg használd a Google legújabb szolgáltatását, mely segítségével biztonsági másolatot készíthetsz a rendszeredről a Google felhőszerverében.

Ne hagy a csomagodat felügyelet nélkül

A megfelelő laptoptáska megóvhatja a laptopodat a sérülésektől, ugyanakkor felhívja a tolvajok figyelmét is az elektronikai eszközre. Ha van a gépben GPS nyomkövető, állítsd be a védelmi funkciókat. Érdemes mindig a kezünk ügyében tartani a laptoptáskát, így nem csak a tolvajoktól, de a sérülésektől is megóvhatod.

Ha repülővel utazol

laptop repulogepNe felejtsd el, hogy a röntgengép nem veszélyes a laptopon tárolt adatokra, de a fémdetektor mágneses mezője okozhat károkat a merevlemez fájljaiban.

A feladott csomagokkal a munkások nem bánnak kesztyűs kézzel, ezért csak akkor tedd a bőröndbe a laptopot, ha ez feltétlenül szükséges. Ilyenkor speciális fóliába vagy kartonpapírba csomagolhatod, hogy védve legyen. A laptop a kézitáskádban van a legnagyobb biztonságban.

Tovább

Gyorssegély, ha elromlik a laptopod!

Diagnosztika házilag

laptop javitas szervizbenMit kell tenni, ha elromlik a laptopod, de neked szükséged van rá nagyon sürgősen? Adja magát a válasz, hogy gyorsan vidd el a laptopszervizbe, de nem mindig van erre lehetőség, és előfordulhatnak olyan esetek, amikor az otthoni javításnak is van létjogosultsága. Ha a laptop nem működik, az nem jelenti azt, hogy elromlott, több más oka is lehet annak, ha nem tudod bekapcsolni a hordozható számítógépedet.

A legújabb gépek már összeforrasztott műanyag burkolatban kaphatók, melyet nemhogy otthon, de még szervizben is nagyon körülményes javítani. A régebbi modellek esetében a laptop akkumulátora bármikor eltávolítható volt, manapság lefagyáskor csak a reset gombra számíthatsz.

Lássunk néhány egyszerű diagnosztikai lépést, melyek segítségével megállapíthatod, hogy milyen javításra van szükséged, kell-e laptop szervizbe vinni a gépet.

A laptop nem ad ki semmilyen hangot, a lámpái nem világítanak. Ha a gép ventilátora, régebbi modellek esetében a merevlemeze nem zúg, a kijelző sötét marad, akkor a legvalószínűbb, hogy a tápellátással van gond. Ha mindössze a laptop töltőjével van baj, akkor a Laptophardwarenél vásárolhatsz egy új egységet és már folytathatod a munkát, ha a töltővel nincs baj, akkor az áramkörök valamely részén lehet a hiba, de ezt csak a szakemberek tudják megállapítani, ezért vidd a gépet szervizbe.

laptop melegedes forrosodasHa a laptop működik, az ellenőrző lámpák működnek, de a kijelző továbbra is sötét, akkor a videokártya vagy a laptop kijelzője hibásodhatott meg. Kapcsolj a laptophoz egy külső monitort. Ha a monitoron nem jelenik meg kép, a laptop videokártyája hibásodhatott meg. Egyes modellek esetében a videokártya cserélhető, de az általános megoldás a laptop alaplapjára integrált videokártya, ezt csak laptop szervizben cserélhetik speciális berendezés segítségével. A videochip cseréje nem minden esetben megvalósítható, és meglehetősen drága mulatság.

Ha a laptop kijelzője romlott el, Budapesten a Laptophardware szervizben gyorsan és garanciálisan kicserélhetik a meghibásodott alkatrészt.

A laptop elindul, a BIOS betöltődik, de a Windows operációs rendszer nem jelenik meg. Itt is legalább két hibalehetőség van: a laptop merevlemezének meghibásodása vagy az operációs rendszer meghibásodásával kell számolni. A laptop merevlemezét a szervizben ingyenesen kicserélik a szakemberek, ha ott veszed meg az új alkatrészt. A Window rendszer helyreállítását az operációs rendszer telepítőlemezével kísérelheted meg, végső esetben irány a laptop szerviz.

A laptop burkolata forró, a gép időnként kikapcsol. Valószínű, hogy a laptop hűtőrendszerének hatékonysága csökkent. Ennek helyreállításához lehet, hogy elegendő kitisztítani a hőszerélő bordák lamelláit, de lehetséges a ventilátorcsere szükségessége is. A laptop tisztításával te is próbálkozhatsz, de érdemes ezt is szakemberre bízni, aki gyorsan, szakszerűen és adatvesztés nélkül végzi el ezt a munkát is.

laptop billentyuzet javitasA laptop billentyűzetének egy része, vagy az egész nem működőképes. A laptop billentyűzetét vagy billentyűit a laptopszervizben cserélik, a munkát a helyszínen megvárhatod. A laptophardware-nél vásárolt billentyűzetet ingyenesen szerelik be a gépbe.

Folyadék került a laptopba. Azonnal húzd ki a laptop töltőt, távolítsd el az akkumulátort, amennyiben lehetséges, és sürgősen vidd a laptopot szervizbe. A leöntött laptopot szakszerűen tisztítani kell, mivel az alkatrészei oxidálódhatnak, és bizonyos idő elteltével véglegesen kiéghet az alaplap.

Tovább

Értelmetlen laptop kiegészítők és tartozékok

Szavazz, hogy eldöntsük, melyik a legnagyobb marhaság

usb laptop raketaUSB-s rakétakilövő

Azért ezzel az eszközzel kezdem a sort, mert egy régi kedvencem. Be kell vallanom, hogy régebben kacérkodtam a gondolattal, hogy veszek egy ilyet, talán a lustaság és a meglehetősen magas ár volt, ami visszatartott.

A laptoppal a USB porton keresztül kommunikáló rakétakilövő állványon szivacsvégű rakétákat találunk. Az ártól és típustól függően 1,3,6 és 9 rakétával szerelt eszközt is találhatunk a webshopokban. A speciális program telepítése után a laptop touchpadjével vagy egérrel irányíthatjuk a kilövés szögét és irányát, majd gombnyomással indítható a rakéta.

Az eszköz hátránya, hogy csak szabad szemmel lehet vele célozni, és petárdák kilövésére sem alkalmas. Remélhetőleg a feltalálók már készítik a Go-Pro kamerával felszerelt, Wifis változatot, melyből laptopkijelzőgyilkos rakétákat lövöldözhetünk majd.

Availabot – USB státuszjelző

laptop availabotHa meguntad azt, hogy folyton a kijelzőt kell lesned barátod Skype vagy Messenger státuszának megtudakolása végett, neked az Availabotra van szükséged. Az angol elérhető és bot vagyis robot szavak összevonásával nevezték el ezt a rendkívül fontos, hatalmas űrt betöltő eszközt.

Sajnos az árát nem sikerült megtudni, mindenesetre egy USB porthoz csatlakoztatható, állványon álldogáló figurát kapsz a pénzedért. Ha a barátod elérhető a Facebookon, Messengeren vagy Skype-on, a figura nyugodtan álldogál a kis dobogóján. Ha a partner státusza foglalt vagy elérhetetlen állapotra vált, a figura összeroskad.

Természetesen a megfelelő működéshez egy programot kell telepíteni a laptopra.
Az ötlet fantasztikus, bár problémás lehet, ha az összes Facebook ismerősünk számára egy-egy saját figurát szeretnénk beüzemelni.

USB Kill 2.0

usb kill 2Ez az eszköz mindamellett, hogy értelmetlen, még veszélyes is. Pont azt tudja az eszköz, mint ami a neve, „megöli” a laptopot vagy asztali számítógépet. A mindössze 50 euróért megvásárolható eszköz a forgalmazó állítása szerint bármely USB porttal rendelkező elektronikai eszközt működésképtelenné tesz. A behelyezés után a kinyert áramot a kondenzátorai segítségével 200V-os feszültségig összegyűjti, majd visszatáplálja az eszközbe. Néhány ilyen ciklus után a laptop, számítógép, okostévé, stb. működése leáll.

Jó hír, hogy a legújabb Apple eszközök többsége már rendelkezik a hasonló gyilkos eszközök elleni védelemmel.

USB-s mini hűtő

laptop mini usb hutoA nyári melegben a fullasztóan meleg szobában, a laptop előtt ülve a legképtelenebb ötletek is eszünkbe juthatnak arra, hogy valahogyan lehűtsük magunkat. Feltehetően az ilyen hőgutát kapott felhasználókra számít a USB-s mini hűtőszekrény feltalálója. A gép kapacitása egyetlen, 3 dl-es dobozos üdítő, bár a gyártó azt ígéri, hogy az italt 5 perc alatt 8,5 C-ra hűti le. Ha ez igaz, talán még hasznos is lehet a kütyü. Ha valakinek van ezzel kapcsolatban tapasztalata, írja meg nekünk kommentben.

Fűthető USB-s kesztyű

Ha még mindig van egy szabad USB port a laptopodon, és nagyon fázol, akkor neked ajánljuk az USB-re csatlakoztatható fűthető kesztyűt. Teljesen reális élethelyzet, hogy egy annyira hideg helyen dolgozol, hogy már csak ez mentheti meg az életed. Ha ilyesmire van szükséged, talán meg is érdemled.

Programozható USB ventilátor

usb ventilatorA USB portra csatlakoztatható ventilátoroknak se szeri, se száma. Ez a típus azonban egy plusz funkcióval próbálja felhívni magára a figyelmet, a mozgó lapátokra különböző feliratokat, esetleg a pontos időt vetíthetjük. Ezt a laptop tartozékot is a nyári melegben elfáradt felhasználóknak találták ki.

usb bogre melegito

USB bögremelegítő

A téli hidegben születhetett a bögremelegítő ötlete. A remek kis alátétet a laptop USB portjához kapcsolva 40-50 C fokon tartja a bögrédben lévő italodat. Sajnos a laptopok energiatakarékosságával homlokegyenest ellenkezik ez a fajta energiapazarlás, bár lehetnek olyanok, akik épp ezt a terméket keresik.

USB Desktop Akvárium

A végére hagytuk a legérdekesebbet, a laptop és akvárium találkozásának hihetetlen ötletét. Az USB-re csatlakozó akvárium alig másfél literes, de tartozik hozzá tolltartó, ébresztőóra, digitális hőmérő és egy hangszóró, melyből a természet zajai szűrődnek időről-időre. Az igazság kedvéért meg kell jegyeznünk, hogy a USB csatlakozó csak a LED-lámpa és a szökőkút számára szolgáltatja az áramot, semmilyen adatkapcsolat sincs a laptop és az akvárium között.

Ez a kiegészítő akváriumnak túl kicsi, órának túl bonyolult, asztali dísznek nem túl praktikus, mégis úgy gondolom, hogy sokan rendelnek majd egyet.

usb akvarium

 

A szavazás tovább után folytatódik!

Tovább

Laptop tisztító szerek és eszközök

A notebook tisztán tartása: laptop kijelző és billentyűzet tisztítása: szerek, eszközök

laptop tisztitasKívül, belül fontos a karbantartás

A laptop rendszeres karbantartásával megelőzhető annak meghibásodása. A hűtőrendszer rendszeres tisztításával a káros túlmelegedés kerülhető el, ami az alkatrészek élettartamát hosszabbítja meg, de a nagyobb katasztrófák is megelőzhetőek.

A belső tisztítás fontosságának hangsúlyozása mellett a laptop külső burkolatának ápolása és tisztán tartása is minimum heti rendszerességgel kell, hogy történjen. A külső tisztán tartás nem csak a vizuális élmény fokozása érdekében fontos, hanem azért is, mert a külső burkolatra rakódott piszok könnyen a gép belsejébe kerülhet. A karbantartást és belső tisztítást célszerű szervizben, szakembere bízni, hiszen a legújabb laptopok szétszerelése már nem egyszerű feladat. Ha mégis saját kezűleg szeretnéd kitisztítani és újrapasztázni a laptop hűtőrendszerét, érdemes előtte megnézni egy Youtube videót. Mivel az 1-2 éves laptopra még gyári garancia van, ezért az ilyen gépeket semmi esetre sem szabad otthon javítani, tisztítani, a régebbi modellek belső tisztításáról már biztosan találsz megfelelő videót az interneten.

Külső tisztítás, ápolás

A laptop külső tisztításánál három fontos szabály van:

 • Ne karcold meg a kijelzőt és a műanyag burkolatot!
 • Ne használj túl sok tisztítófolyadékot!
 • Ne sértsd meg a zárjegyeket, garanciajegyeket, szoftverjegyeket.

Laptop kijelző tisztítása

A laptop tisztítást érdemes mindig a kijelzővel kezdeni. Sokan eleve csak a kijelző tisztításával szoktak foglalkozni, hiszen egy-egy tüsszentés, zsíros ujjlenyomat zavaró lehet munka vagy filmnézés közben. A laptopkijelző tisztításakor érdemes letakarni egy papírlappal vagy rongydarabbal a billentyűzetet, hogy a tisztítószer, koszdarabok vagy zsebkendőmorzsalék ne essen be a billentyűk közzé.

A laptop kijelző tisztítására négy gyakori tisztítóeszköz kapható:

 • Száraz tisztítókendő
 • Nedves tisztítókendő
 • Kijelző tisztító folyadék
 • Kijelző tisztító hab.

A száraz tisztítókendő önmagában nem alkalmas a kijelző tisztítására, általában tisztítóhab vagy tisztítófolyadék szükséges hozzá. Előnye a papírzsebkendőkkel és papírszalvétákkal szemben, hogy nem foszlik szét, nem morzsálódik könnyen, így tisztítás közben nem keletkezik szemét, amely a billentyűzet közé kerülve gondot okozna.

Nedves tisztítókendő

laptop kijelzo tisztitasA nedves tisztítókendők használata rendkívül egyszerű és kényelmes. Hátrányuk, hogy használatuk gyakoriságához képest gyorsan kiszáradnak. Ha az ár / érték arány szempontjából vásárolsz, és a 100 vagy még több darabos kiszerelést veszed meg, a kendők felének elhasználása után már csak mint száraz törlőkendő használható. Napi tisztítás esetén ez természetesen nem érvényes, de a felhasználók többsége legfeljebb hetente, vagy még ritkábban tisztogatja a laptopját.

Kijelző tisztító folyadék

Az egyik legnépszerűbb tisztító megoldás a laptop tulajdonosok körében. A makacsabb piszkokat is könnyen eltávolíthatjuk a kijelzőről és a műanyag burkolatról is. Használatához egy puha rongyocskára van szükség, de papírszalvéta, papír zsebkendő és papírtörlő is megfelel.

Fontos, hogy megfelelő mennyiségben használjuk a tisztítószert, akkor a legbiztonságosabb, ha nem a laptopra fújjuk, hanem a tisztítórongyot nedvesítjük be vele és úgy töröljük át a gépet. A puha papírtörlők előnye, hogy foltmentesen letörölhető a tisztítószer a felületről.

Kijelző tisztító hab

A laptop kijelzőjén kívül bármilyen kijelző tisztítható a segítségével. A tisztítófolyadékkal ellentétben ezt csak közvetlenül a tisztítandó felületre szabad fújni. Előnye, hogy szinte lehetetlen túladagolni, így nem kell aggódni a laptop meghibásodása miatt. Hátránya, hogy a tisztítófolyadékkal szemben nem túl takarékos a használata.

Laptop billentyűzet tisztítása – a laptop lelkének kapuja

laptop billentyűzet tisztítasaA laptop billentyűzetének tisztán tartása több szempontból is fontos. Mivel napi szinten érintkezünk ezzel a felülettel, rengeteg piszkot, akár baktériumot is felhordhatunk rá. Ha a gépet a család több tagja is használja, esetleg a gyerekek is, el kell gondolkodni azon, hogy nem érdemes-e ezüsttel kezelt billentyűzetet, billentyűket vásárolni, hiszen az ezüst antibakteriális hatású.

A laptop billentyűzet tisztán tartása a korábban említett nedves törlőkendők vagy tisztítófolyadék segítségével végezhető el. A billentyűzetközök tisztántartására a porszívó vagy morzsaporszívó alkalmas, ha pedig tökéletes munkát szeretnél végezni, sűrített levegő segítségével távolíthatod el az oda nem illő dolgokat a billentyűk alól.

Ha a billentyűzet beragad vagy helytelenül működik, akkor mindenképpen laptop szervizben kell elvégezni a tisztítást. Budapesten a Laptophardware szervizben mindig gyorsan és szakszerűen végzik el a gépek karbantartását és tisztítását.

Tovább

Miért érdemel porcelán trónust Bill Gates? - Akkuk a jövőből

A jövő akkumolátora levegőn, hangzavaron, virágtrágyán és vizeleten él

Lélegző akku, 30 másodperc alatt tölthető aksi, hab- és vizeletakkumulátorok

virag cserep akkumulator tolto

Fantasztikus laptop akkumulátorok a közeljövőből

Az okosotthonok és okoskütyük megjelenésével egyre nagyobb energiaéhség is érkezett. A fejlesztők az akkumulátorok fejlesztésével párhuzamosan a hardverek fogyasztását is megpróbálják minimálisra csökkenteni, melynek értelemszerűen megvannak a korlátjai. A laptopok, okostelefonok, elektromos autók és egyéb kütyük áramellátásának problematikáját eddig a hagyományos akkumulátorok kapacitásának növelésével próbálták megoldani, de elérkezett az idő az újtípusú eszközök bevezetésére.

litium levego akkumulatorLítium-levegő lélegző akkumulátor

Az öt-tíz éven belül megvalósítható akkumulátor koncepciójának a lényege, hogy a lítium-ion akkumulátorokat lítium-oxigén elemekre cseréljük le. Az új típusú telep 80%-kal könnyebb, olcsóbb és ötször nagyobb kapacitású lesz ionos elődjéhez képest. Az oxigén mint oxidálószer ötletét az akkumulátorgyártásban a Dallas University kutatócsapata dolgozta ki, és a prototípus már működik laboratóriumi körülmények között.

Biotöltő virágcserép

A létező eszköz a növények fotoszintézisét használja fel az akkumulátor töltéséhez.

A virágcserépben elhelyezett szerves anyagok - növénytrágya - reakciója és a növény fotoszintézisekor elegendő elektromos áramot termel ahhoz, hogy egy 3,5V-os 0,5A-es USB töltőt működtessen.

Az otthonokban használható módszert távlatokba helyezve: egész városokat működtethetnénk az erdők alá telepített áramgenerátorokkal, melyek maximálisan környezetbarát, zöld energiát biztosítanának.

Habakkumulátor

prieto hab akkumulatorA Prieto cég által készített akkumulátor belső szerkezete 3D-s, rézhabból készült. A jövő akkumulátorainak elkészítéséhez azért ideális ez a megoldás, mert lényegesen nagyobb energiasűrűséget biztosít a cellákban és teljesen biztonságos, kizárt a robbanás vagy túlmelegedés. A további előnyök között említhető, hogy a habakkumulátor nem tartalmaz éghető anyagot, olcsó az előállítása és lényegesen könnyebb is jelenlegi társainál.

A most gyártott Prieto akkumulátorokat ruházati cikkekben használják, de a későbbiek során laptopokban és elektromos autókban is feltűnhetnek, ha minden technikai akadályt sikerül áthidalni.

StoreDot – 30 másodperces akkutöltés

A StoreDote egy vadonatúj akkumulátor töltési technológia, melyet a Tel Aviv University fejlesztett ki és egy hagyományos Samsung Galaxy S4 okostelefon töltésével prezentáltak. Az organikus félvezetőket peptidekből, fehérjékből építették fel, ennek köszönhetően egy laptop 30 másodperc alatt, egy elektromos autó pedig alig 3 perc alatt feltölthető. A Startup a technológiát 2017 végére ígéri.

Akkumulátor töltése hanggal

Angol kutatók fejlesztették ki a környezeti zajokat energiává alakító elektromos töltőt. A laptop vagy okostelefon akkumulátorát a piezoelektromos hatást kihasználó nanogenerátorok töltik fel elektromos árammal. A nanorudacskák a környezeti zajok, vagy az emberi beszéd hanghullámainak hatására termelnek energiát, tehát elképzelhető, hogy ez az akkumulátor és töltőtípus visszahozza a divatba a telefonbeszélgetéseket és háttérbe szorítja a most divatos SMS üzeneteket.

Vizeletből áramot

A Bill Gates Alapítvány támogatásával indult meg a Bristol Robotic laboratóriumban az a kutatás, mely az emberi vizeletből próbál meg energiaforrást kialakítani. A bőségesen rendelkezésre álló energiaforrást mikroorganizmusok hozzáadásával alakítják tiszta vízzé és energiává. A biztonságos és tiszta energia használata mellett tehát tiszta vizet is termelünk, mely az elkövetkező évtizedekben valódi kincs lehet bolygónkon.

vizelet aram

Ha sikerül a kutatást eredményesen zárni, akkor Bill Gates egy újabb, immár porcelán trónt is elfoglalhat.

Tovább

Alternatív laptop töltők

laptop tolto termeszetMilyen módon tölthető a laptop akkumulátora?

A laptop vásárlás egyik célja, hogy az áramhálózattól távoli helyeken is használható, mobil eszköz kerüljön a birtokunkba. A laptop energiaellátását, ha nincs csatlakoztatva a töltője, az akkumulátor végzi. Az akkumulátor cellaméretén és kapacitásán kívül a laptop autonóm üzemidejére a gép hardverei és a futtatott programok vannak hatással. A legtakarékosabb eszköz használatakor is felmerülhet az a probléma, hogy a meglévő akkumulátor kapacitás nem elegendő, ilyenkor alternatív megoldásokat kell találni.

Pótakkumulátor

A laptop energiaellátásának megduplázására a legkézenfekvőbb megoldás a pótakkumulátor alkalmazása, beszerzése. Lehetőség szerint érdemes megnövelt kapacitású pótakkumulátort beszerezni, így jelentősen megnövekedhet az autonóm üzemidő. Felmerül a kérdés, hogyan lehet tölteni a pótakkumulátorokat. A laptop használata közben is feltölthetjük egyenként az akkumulátorokat, de vásárolhatsz pótakkumulátor töltő tápegységet is.

Az univerzális, intelligens külső laptopakku töltő segítségével közvetlenül töltheted fel a laptop akkumulátorát, miközben a másik akkumulátor a gépben használat közben töltődik fel. Az univerzális laptopakkumulátor töltő speciális kábel segítségéve csatlakozik a telephez, de rendelkezik USB kimenettel is, így a legtöbb mobil eszköz tölthető a segítségével. Lényegében véve ez is egy fajtája a vésztöltőnek, de beépített elektronikája képes kommunikálni az akkumulátorral, így biztonságosan és hatékonyan töltheti azt fel.

Vésztöltő avagy Powerbank

laptop tolto powerbankA vésztöltő egy külső akkumulátor, melyet műanyag burkolatba helyezett és többféle csatlakozóval látott el a gyártó. Lényegében az előbb említett modellhez hasonló, de lényegesen kevesebb elektronikával rendelkezik, hiszen a laptop töltő csatlakozón keresztül működteti a laptopot és tölti annak akkumulátorát.

A Power Bank 16000 például 16 000 mAh kapacitása a 65W teljesítményigényű laptopot is képes akár 2,5 órán át működtetni, miközben annak akkumulátorát is tölti. A Power Bank univerzális töltők előnye, hogy nemcsak a laptopot tölthetjük, használhatjuk a segítségével, hanem szinte bármilyen elektromos kütyüt működtethetünk a segítségével.

Ha külső akkumulátortöltőt, Power Bank-ot vásárolunk, akkor mAh vagyis a kapacitás mértékét kell megnézni. A lényeg, hogy ez a szám a lehető legnagyobb legyen, annál több ideig töltheted, használhatod a laptopodat a segítségével. Természetesen az ilyen eszköz vásárlásánál meg kell vizsgálni, hogy képes-e a te laptopod által igényelt 12V vagy 19V feszültség leadására és található-e a csomagban a laptoptípushoz megfelelő töltőcsatlakozó.

Autós átalakítók

A laptop töltése talán akkor a legegyszerűbb, ha személygépkocsival utazol, hiszen ilyenkor elegendő egy autós átalakító. Ilyenkor kétféle megoldás közül választhatsz. A laptopod típusának megfelelő egyenes átalakítót vásárolsz, mely a 12V feszültséget közvetlenül a laptopodra csatlakoztatja, vagy egy 12V – 220V-os invertert vásárolsz, mely segítségével bármilyen 220V-os, hagyományos hálózati csatlakozóval ellátott elektromos berendezést üzemeltethetsz. Ennél a megoldásnál figyelembe kell venni, hogy az eszközök először 12V-ról 220V-ra növelik a feszültséget, majd a laptoptöltő a szükséges 12V vagy 19V-ra csökkenti, és ennek során veszteség mutatkozik. (Például a Whitergy Inverter 12 – 230V 350W feszültségátalakító.)

Napelemes töltő

laptop tolto napelemesA napelemes akkumulátor töltő remek megoldás lehet, ha gyakran túrázunk, távol a civilizációtól. A nem túl olcsó megoldás előnye, hogy szinte bármilyen elektromos kütyüt tölthetünk a segítségével, csupán a napfény igénybevételével. Ilyen eszköz például a Sherpa 120 Adventure Kit.

Az összehajtogatható napelem segítségével feltölthetjük kb. 5-10 óra alatt a készletben található akkumulátort, mely segítségével azután a laptopot, okostelefont vagy egyéb eszközöket működtethetjük. A Sherpa akkumulátorának kapacitása nagyjából 2-3 laptoptöltést tesz lehetővé.

A laptop akkumulátor alternatív töltése tehát többféle módon is lehetséges, a vásárlás előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy neked melyik megoldás optimális. Előfordulhat, hogy elegendő csak egy új laptop akkumulátort vásárolni, ehhez a laptophardware szakemberei bármikor szívesen a rendelkezésedre állnak.

Tovább

Milyen Wifi routert vegyek?

wifi router laptopInternetmegosztás otthon, egyszerűen

A laptop és más mobil eszközök előnyeit akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha vezeték nélküli hálózatot, WiFi-t létesítünk otthonunkban. A WiFi hozzáférés egyik, de nem egyetlen előnye, hogy csatlakozhatunk a mobil kütyükkel az internethez. A Wifi router elsődleges feladata, hogy egy belső hálózatot hozzon létre, melynek segítségével összeköthetjük az otthonunkban található számítógépeket, laptopokat, tableteket, okostelefonokat és minden egyéb, csatlakozni képes eszközt. Ez a belső hálózat pedig lehetőséget teremt az internetkapcsolat megosztására is.

Sokan a Wifi kapcsolat és az internet hozzáférés közé egyenlőségjelet tesznek, pedig a Wifi router a következő feladatokat is elláthatja az internetmegosztás mellett:

 • kapcsolatot teremt a vezetékes és vezeték nélküli hálózati eszközökkel
 • lehetővé teszi a fájlmegosztást
 • lehetővé teszi a nyomtatómegosztást
 • hardveres tűzfalként működhet
 • média szerverként működhet.

Leegyszerűsítve a dolgot: ha a Wifi routerhez csatlakoztatod a laptopot és az okostévét, akkor a laptopon lévő médiafájlokat megjelenítheted a tv képernyőjén is. Elegendő egyetlen nyomtató a lakásban, és bármely csatlakoztatott eszközről képes vagy nyomtatni. Bizonyos router modellek USB portjára is kerülhet a nyomtató, így nincs szükség külön „szerver” működtetéséhez a nyomtatáskor.

Mi mit jelent a Wifi router vásárlásakor?

Wifi router – olyan hálózati eszköz, mely képes csatlakozni az internetszolgáltatóhoz és ezt a kapcsolatot megosztani a hozzá vezetékes vagy vezeték nélküli módon kapcsolódó eszközökkel. Megteremti a kapcsolatot a csatlakoztatott eszközök között is.

wifi sebessegA router Wifi kapcsolata többféle szabvány szerint működhet:

 • 802.11b/g – 54 megabit/s
 • 802.11n draft - 150 megabit/s
 • 802.11n - 300 megabit/s

A jelenleg kapható Wifi routerek közül érdemes az „n” jelölésűek közül válogatni, hiszen ennek a sebessége magas, 300 megabit/sec, emellett nagy területet képes lefedni, tehát családi házak internetkapcsolatának megosztásához mindenképpen 802.11n szabvány szerinti teljesítményre képes Wifi router javasolt.

Amit a router kiválasztásánál tudni érdemes

A laptopok internetkapcsolatának sebességét mindig a szűk keresztmetszet fogja meghatározni:

 • a szolgáltató által biztosított internetkapcsolat sebessége
 • a router portjának sebessége
 • a Wifi kapcsolat sebessége és minősége
 • a laptop wifi kártyájának sebessége.

A router vásárlásakor az első lépés, hogy megtudjuk, milyen módon kapcsolódhatunk szolgáltatónkhoz, milyen WAN kapcsolatot létesíthetünk: ADSL vagy Ethernet.

ADSL – telefonvonalas internetkapcsolat

Ethernet – hagyományos hálózati kábel segítségével csatlakozhatsz az internethez. Manapság a legtöbb szolgáltató ezt használja.

Ha tehát ADSL internetkapcsolattal rendelkezel, ezt mindenképpen meg kell mondani az eladónak, ha hagyományos hálózati kábelen keresztül érkezik otthonodba az internet, akkor egyszerű WAN portra van szükséged.

Hány portot? Milyen portot?

A Wifi routereken találunk hagyományos hálózati csatlakozó aljzatokat: 1, 2, 4 vagy 8 darabot. Ezeken keresztül vezeték segítségével csatlakoztathatod a számítógépeket, egyéb eszközöket az internethez.

Miért kell kábel, ha van Wifi-m?

A modern Wifi kapcsolaton keresztül is csak 300 megabit/s sebességgel tudunk internetezni a laptopról, amit befolyásol a távolság és az esetleges akadályok. A vezetékes kapcsolat azonban elérheti akár az 1 gigabit-tet is. Bár korábban feleslegesnek tűnt ez az óriási sebesség, és az internetkapcsolatok sebessége sem közelítette meg ezt az értéket, ám manapság már egyre több helyen elérhető ilyen internet, ezért a nem túl távoli jövőre is gondolva érdemes beruházni, és „Gigabites” Wifi routert vásárolni.

Összegezve az eddigieket: vásárláskor a meglévő internetkapcsolatunk típusából, a ház méreteiből, a csatlakoztatni kívánt eszközök számából és a szükséges egyéb szolgáltatásokból kell kiindulni.

A Wifi kódolással és hasonlókkal nem kell törődnöd, hiszen ez a legtöbb routerben hasonló, és bármilyen típust vásárolsz, megtalálod benne a szükséges beállításokat.

Milyen modellt vásároljak?

A konkrét modell vásárlása előtt érdemes szakértővel konzultálni, aki az igények figyelembevételével ajánl megfelelő típust. Budapesten a laptophardware szervizben mindig szívesen állnak rendelkezésedre, ha a laptopodhoz megfelelő Wifi kártyát, USB Wifi adaptert vagy Wifi routert keresel.

Google Wifi

A keresőóriás a routerek piacára is megpróbál betörni, Wifi eszközének paraméterei a következők.

Sebesség: 802.11ac 5GHz down: 101.41 Mbps, 2.4GHz down: 47.53 Mbps

Kapcsolat: 2 x Gigabit Ethernet ports per Wifi point (1 WAN and 1 LAN port mindegyiken)

Egyéb jellemzők: AC11200 2 x 2 Wave 2 Wi-Fi, TX beamforming, Bluetooth Smart ready.

Az eszköz előnye, hogy korrekt kinézete mellett egyszerűen konfigurálható és remek az ár / érték aránya, sajnos alacsony a lefedettsége és korlátozott a testreszabhatósága.

google wifi router

Linksys WRT 3200 ACM

Sebesség: 802.11ac: 3x 867 Mbps, 802.11n: 600 Mbps

Kapcsolat: 4x Gigabit Ethernet, 1x USB 3.0, 1 x ESATA/USB 2.0

Egyéb jellemzők: Tri-Stream 160, 1.8GHz dual core CPU, 512MB RAM, 256MB flash memory

Ez egy igazi nagyágyú, mely segítségével a lehető legnagyobb sávszélességet biztosíthatod eszközeid, laptopod számára. Az eszköz minden beállítása könnyen elérhető, a nyílt forráskódú szoftverháttérnek köszönhetően rengeteg extra szolgáltatás érhető el.

TP LINK Archer C1200 Dual Band wireless router

Azok számára, akik a Wifi sebességét részesítik előnyben.

Frekvenciasáv: 2.4 GHz, 5 GHz

Támogatott protokollok: Dynamic IP, Static IP, PPPoE, PPTP(Dual Access), L2TP(Dual Access), BigPond

Jelátvitel: 867 Mbps + 300 Mbps

WLAN szabvány: 802.11 b/g/n/ac/a

Ethernet LAN adatátviteli sebesség: 10/100/1000 Mbps

Antenna: 3 db.

Ez a Wifi router azok számára ajánlott, akik aktívan használják a HD video streaminget, vagy gyakran játszanak online játékokat, hiszen a 5 GHz-s tartomány az ő számukra maximálisan hasznos és kihasználható. A routert a Tether alkalmazás segítségével okostelefonról is irányíthatod, konfigurálhatod, rugalmas, 2.0-ás USB portján keresztül a nyomtatás és az FTP fájlmegosztás is villámgyorsan működik.

Tovább

Google Drive videók megosztása Youtube-on

google felho tarhelyDrive, Youtube és Google Fotók együttműködés

Az otthoni adattárolás egyik legérzékenyebb pontja a fotók és videók megőrzése. A 21. században rengeteg médiafájl keletkezik, melyeket a büszke tulajdonosok szeretnének másokkal megosztani, vagy éppen biztonságosan, mindenkitől elzárva tárolni. A laptop merevlemeze nem a legtökéletesebb megoldás a médiafájlok tárolására, asztali számítógépet pedig egyre kevesebben vásárolnak. A felhő alapú tárhelyek, a Google szolgáltatásai: a Google Drive és a fotók tárolására szolgáló Google Fotó megfelelő megoldásnak tűnik.

Google Fotók és Drive

Egy Google felhasználói profil birtokában a Google Drive-ba és a Google fotók szolgáltatásba feltölthetsz fényképeket és videókat is. Az alapbeállításokat egyesek félreértelmezve úgy gondolják, hogy a Google Drive és Google Fotók szolgáltatás összekapcsolásával automatikusan megosztják féltett anyagaikat az internet közönségével, valójában ez nincs így. A megosztást minden esetben engedélyezni kell, ami egyes személyek részére érvényes, vagy egy megosztási link birtokában bárki hozzáférhet.

Miért jó a Google Fotók szolgáltatás?

 • Könnyen szerkesztheted és megoszthatod fényképeidet és videóidat.
 • Könnyen kezelhető albumokba rendezheted a feltöltött fájlokat.
 • Kereshetsz személyek szerint vagy dátum után.
 • Eszközeidről automatikusan mentheted a médiafájlokat.

A Google Drive előnyei:

 • Mappákban, fájlrendszer szerűen rendezheted anyagaidat.
 • Minden állományodat egyetlen, központi helyen őrizheted.
 • Dokumentumokba, táblázatokba és diákba szúrhatod be az itt tárolt fotókat, állományokat.
 • Szinkronizálás után bárhol és bármikor hozzáférhetsz anyagaidhoz.

A Google, Youtube és Google Fotók tárhelye közötti különbség

A Google fiók tárhelye 15 GB, melyet ingyenesen vehetsz igénybe, természetesen havidíj fejében ezt bármikor megnövelheted. A fotók és videók különbözőképen számítanak bele a tárhelykvótába. A Google Drive-on tárolt adatok teljes egészében beleszámítanak, míg a Google Fotókban feltöltött elemek kétfélék:

 • kiváló minőségű fotók – nem számítanak bele a tárhely méretébe;
 • hagyományos, eredeti minőségű fényképek – beleszámítanak a tárhelykvótába.

Mikor nyilvánosak a fotók és videók?

Teljesen lényegtelen, hogy hova és mikor töltöd fel a fényképeidet, azok mindaddig privát minősítésűek maradnak, amíg meg nem osztod őket másokkal.

Hogyan oszthatom meg Youtube-on a Google Drive videókat?

google fotokA Google Drive-on tárolt videófájlok megosztásához a Google Fotók szolgáltatás közbeiktatására van szükség. A videók megosztásának lépései:

 • Jelentkezz be a Google Fényképek szolgáltatásba a Google felhasználói profilod segítségével.
 • A bal felső Főmenüben (három vízszintes vonal) kattints a beállításokra.
 • A csúszka segítségével kapcsold be a „Google Drive Google Drive-fotók és -videók megjelenítése a Fotók könyvtárban” szolgáltatást.
 • A Youtube.hu oldalon (amennyiben a Google felhasználói profiloddal vagy bejelentkezve) a feltöltésnél válaszd a „Videóid importálása a Google Fotókból” gombot a jobb felső sarokban.
 • A Google Drive-on tárolt videó felkerült a Youtube csatornádra, és bárkivel megoszthatod.

Google Drive videók megosztása Youtube-on, hogy a lehető legtöbb tárhelyet megspórolhasd. További érdekes, olvasni való témák: Google szolgáltatások, laptop szerviz, online tárhely bérlés, Google Fotók feltöltés, youtube videók.

Csúcsteljesítményű és különleges laptopok

razer blade laptopMég mindig a Gamerek költik a legtöbb pénzt laptopra

Továbbra is igaz, hogy a legnagyobb kapacitásra a Gamereknek van szükségük, a videojátékok futtatása követeli a legtöbb laptopkapacitást. Ez igazán jó asztali számítógép sem olcsó mulatság, a nagy teljesítményű laptopok vásárlóinak még mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, ha csúcskategóriás erőgépet szeretnének.

Még mindig Razer Blade

A 2017-es Razer Blade jóval erőseb elődjénél és az akkumulátor kapacitása is jelentősen nőtt, amihez 4K-s kijelző is társul. A 700 ezer forintos gép azonban semmilyen komolyabb újítást nem kapott, a gyártó továbbra is a teljesítménnyel nyűgöz le.

Az szinte természetes, hogy a laptop a legújabb Intel Core i7-es (Kaby Lake) 7700HQ négymagos processzorral érkezett. A gép alaphangon 2.8 GHz frekvencián ketyeg, ami Turbo Boost üzemmódban 3.8 GHz is lehet. A 16 GB Dual Chanel 2 133 MHz DDR4-es memória mellé az Nvidia GeForce GTX 1060-as diszkrét videokártyát szerelték bele, mely 6 GB GDDR5 VRAM-ot tartalmaz.

A laptop kijelzője 14 hüvelykes FHD (1920 x 1080), ami a laptop integrál videokártyájáról is működtethető, ha energiatakarékos üzemmódban használjuk a gépet.

A Razer Blade laptop csatlakozói: 1 db. USB Thunderbolt 3, 3 db. USB 3x és HDMI kimenet.

Az internetelérést illetve külső csatlakozást a Killer Wirelec AC 1532 kártya biztosítja, mely 802.11ac WiFi kapcsolatot és 4.1-es Bluetooth kapcsolatot biztosít.

A laptop súlya és méretei: 1.88 kg, 345 x 235 x 17.9 mm.

A Blade a korábbi változatokhoz hasonlóan egybeöntött alumínium burkolatban érkezik, melyen bekapcsoláskor felizzik a Razor logo. A laptop valóban Gamer, tehát játékosok számára készült, nincsenek kompromisszumok, minden program zökkenőmentesen fut rajta, és mindezt nem egészen 2 kilogrammos súllyal éri el.

Panasonic Toughbook 33

panasonic toughbook cf 33 laptopA Panasonik cég egy szélsőséges körülmények között is használható, kettő az egyben (transzformer) laptopot dobott piacra. A meglepő kinézetű laptop / tablet hatféle üzemmódban használható és kifejezetten „munkások” számára készült. A cég tűzoltók, karbantartók, rendőrök és szervizmérnökök számára készítette ez a laptoptípust.

A Windows 10-es operációs rendszerrel felvértezett gép 12 hüvelykes, tükröződésmentes, kültéri QHD kijelzőt kapott, mely digitalizálóval is rendelkezik, értelemszerűen érintőképernyő, melyet kesztyűben, esőben is könnyedén használhatunk.

A víz- és porálló gépet használat közben csatlakoztathatjuk vagy leválaszthatjuk a billentyűzetről, ami még meglepőbb, hogy a készlethez két, működés közben cserélhető akkumulátor is tartozik.

Billentyűzettel együtt szállítva a strapabíró laptop 2.8 kilogrammot nyom, tabletként használva sem könnyű, 1.6 kilogramm.

Az alap, gyári akkumulátorral 11 órás üzemidőre képes a laptop, de ha a megnövelt kapacitású akkumulátort is csatlakoztatjuk, ez már 22 órát is elérheti.

A gépet ujjlenyomat leolvasó, 2D vonalkód leolvasó és smartcard olvasó teszi funkcionálisan is tökéletessé.
360 fokban körbehajtható kijelző laptop

Tabletlaptop

yoga lenovo laptopA Yoga 520 a Lenovo egyik legújabb laptopja, melyből úgy csinálhatunk tabletet, hogy a billentyűzetet nem választjuk le a gépről.

A laptop a kötelező hardverelemeket tartalmazza, egy 14 hüvelykes kijelző, GeForce 940 MX videokártyával. A kötelező elem a Core i7-es processzor, melyhez 16 GB RAM, 512 GB PCIe SSD és akár 1TB HDD társul.

A gép 1,74 kg-os tömege nem teszi ideális táblagéppé, de 10 órás üzemideje és teljesítménye feledteti a kényelmetlenségeket.

Tovább

Hogyan teszteljem a laptop akkumulátorát?

laptop akkumulátorIngyenes akkumulátor ellenőrző programok

A laptop akkumulátor nélkül csak egy csökkentett teljesítményű, alacsony fogyasztású asztali számítógép. A notebook igazi értékét és használhatóságát, mobilitását a beépített vagy cserélhető elem, az akkumulátor biztosítja. A telepek fontosságára való tekintettel érdemes szemmel tartani, ellenőrizni teljesítményét és „egészségét”.

A laptop akkumulátor tesztelő programok nem hosszabbítják meg a hardver üzemidejét vagy élettartamát, de segítségükkel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, a váratlan leállásokat. Az akkumulátor ellenőrző programok információi alapján idejében felfedezhetjük, ha a megszokottnál gyorsabban öregedik az elem, és az okok feltárása után meghosszabbíthatjuk az eszköz üzemidejét. Az információs programok nem tekinthetők csodaszernek, de jelzéseik alapján még időben elvihetjük a laptopot a megfelelő szervizbe, ahol megtalálják a hibák forrását.

Az akkumulátor igénybevétele

A laptop akkumulátor meghibásodásának leggyakoribb oka a túlmelegedés és az erős igénybevétel. Az akkumulátorról használt gépek többsége nem futtat nagy kapacitásigényű programokat, gyakran valamely háttérben futó alkalmazás emészti fel az elemet. Ezeknek a hibáknak, az igénybevétel mértékének a kiderítésében segíthetnek az alábbi programok.

Beépített védelem a Windows 10-ben

A Windows 10-es operációs rendszerrel ellátott laptopokban találhatunk akkumulátor kímélő üzemmódot, emellett a háttér-tevékenységekről is kaphatunk némi információt. A Beállításoknál, a Rendszer almenüben, az Akkumulátor sorra kattintva hívhatjuk elő ezeket a beállításokat. Itt beállíthatjuk, hogy a laptop milyen akkumulátor töltöttség mellett álljon át takarékos üzemmódba, szükség esetén helyben átállíthatjuk. Itt találunk egy linket a Microsoft súgójába is, ahol az akkumulátor üzemidejének meghosszabbítását segítő általános tanácsokat olvashatjuk el.

Battery Care

laptop battery careA program telepítése közben felajánlja az Opera böngésző telepítését is, ezt érdemes kikapcsolni, ne kattintsunk automatikusan a tovább gombra.

A program nemcsak a legfontosabb információkat jeleníti meg a laptop akkumulátorának állapotáról, hanem minden harmincadik töltési ciklus után újrakalibrálja azt, ezzel meghosszabbítva az áramforrás élettartamát.

Az akkumulátor élettartamának meghosszabbítását célozza a programnak az a funkciója is, hogy figyeli a merevlemez és a processzor hőmérsékletét, ami érdemben befolyásolhatja a hardver élettartamát.

A Battery Care programot itt töltheted le.

Battery Mon

A minimalkalmazás teljes neve Battery Monitor, mely egy helyen összegyűjti és megjeleníti a laptop akkumulátorának legfontosabb információit: típus, töltöttség, üzemidő és jelenlegi jellemzők. A notebook akkumulátorának gyári értékeit és jelenlegi paramétereit összehasonlítva következtethetünk a várható élettartamra.

Az alkalmazás egy könnyen érthető grafikon segítségével mutatja be az akku lemerülési ciklusát, melyből egyértelműen kiderül, ha valamilyen háttérben futó alkalmazás túlzottan igénybe venné a telepeket.

A hordozható számítógépeknél is alkalmazható BatteryMon-t itt töltheted le.

BatteryInfoView

Ezt az egyszerű alkalmazást telepíteni sem szükséges. A kicsomagolás után futtatva azonnal megjeleníti a táskagép akkumulátorának legfontosabb paramétereit és állapotát. A jelentést egy txt fájlba exportálva bármikor gyorsan és egyszerűen összehasonlíthatjuk az akkumulátor aktuális állapotát a korábban mért értékekkel. A program nem rendelkezik plusz funkciókkal, de apró és könnyen átlátható.

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás