Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Megtalálhatod az elveszített vagy ellopott okostelefonodat

2017. március 24. - laptopcafe

samsung telefon kereso androidEgy laptop is elég, hogy távolról irányítsd a mobilodat

Közhely az, hogy nincs ellophatatlan és feltörhetetlen okostelefon és elektronikai kütyü. Az okostelefon életünk szerves részévé vált, a benne található kódok és adatok és jelszavak érzékeny információk rólunk, melyek megszerzésével akár bankkártyánkat is lemeríthetik, jobb esetben fényképeinket, e-mailjeinket és üzeneteinket böngészhetik idegenek.

Van okos megoldás

Az egyes gyártók által felajánlott lehetőségek közül most a Samsung „findmymobil” szolgáltatását mutatom be, de kezdjük az Android rendszerben található, a Google által fejlesztettAndroid Eszközkezelő”-vel. A Google szolgáltatásait mind egy helyen találjuk, ha bejelentkezünk például a Chrome böngészőben a Google rendszerébe, akkor a fénykép ikonunk melletti menügombbal hívhatjuk elő. Ha itt nem találnád, egyszerűen kattints ide, vagy írd be a keresőbe, hogy „Android Eszközkezelő”.

Az olcsóbb telefonoknak szánt védelem

Az újabb típusú iPhone-ok és Samsung Galaxy S-ek ujjlenyomatos védelemmel is el vannak látva, tehát ezek tolvajai általában előre felkészülnek arra, hogy mit tesznek a készülékkel. Az esetek többségében azonban hétköznapi tolvajokról van szó, akik nem cserélnek azonnal SIM-kártyát, nem törlik a rendszert és eszük ágában sincs átírni a telefon IME kódját.

A szolgáltatás működésének alapfeltétele, hogy ne legyünk lusták. Egy egyszerű laptop segítségével az Android Eszközkezelőben regisztrálni kell a telefont és a Samsung weboldalán is érdemes megtenni ugyanezt. Ha ezt elvégezzük, akkor egy sor lehetőségünk van, ha elveszítjük, vagy ellopják az okostelefont.

Az eszközkezelőbe belépve a térképre helyezve láthatjuk, hogy hol található éppen a mobilunk, ennek persze két feltétele van, egyrészt be kell a telefonon kapcsolni a helymeghatározás funkciót, másrészt a telefonnak kapcsolódnia kell az internethez.

Ha nem látjuk a kütyüt, akkor is választhatunk a következő funkciók közül: telefon zárolása, adatok törlése, csörgetés.

android eszkozkezeloAz adataid biztonságban vagy törölve lesznek

Azok számára jelenthet megnyugvást az adatok törlése, akik érzékeny információkat, intim képeket és bankkártya adatokat tárolnak az okostelefonjukon. Egyetlen kattintással formázhatjuk a rendszert, így ha a rendőrség már nem is akad a telefon nyomára, adatainkat nem használhatják fel.

Láthatod, hogy milyen SIM kártyát tettek a telefonodba

A Samsung által ajánlott szolgáltatás tovább megy az egyszerű műholdas helymeghatározásnál és az adatok törlésénél. A Findmymobil segítségével értesítést kaphatsz a SIM-kártyacseréről. Az új telefonszám birtokában, pedig legalábbis fel tudod hívni a tolvajt, de a rendőrség számára mindenképpen hasznos információ lehet.

Ha otthon hagytad a mobilodat

Az okostelefon távoli irányításának több haszna is lehet, például akkor, ha egyszerűen otthon hagyod. A Samsung alkalmazásának segítségével megnézheted a hívásnaplódat és a beérkezett üzeneteket, így nem kell attól tartanod, hogy elszalasztasz egy fontos hívást vagy egy életbevágó SMS-t. A Samsung szolgáltatását itt érheted el.

Megtalálhatod az elveszített vagy ellopott okostelefonodat, és ehhez mindössze egy laptopra van szükséged, ha előtte regisztráltál az ingyenes szolgáltatásra. További érdekes olvasnivaló témák mindenki számára: laptop, android eszközkezelő, findmyphone, okostelefon keresése, elveszített telefon, ellopott telefon, ellopott laptop.

Ezt tudnod kell, ha laptopot akarsz venni

intel-core-laptop-processzor.pngHogyan értelmezhetjük az Intel processzorok nevét?

A laptop vásárlás egyik legfontosabb lépése, amikor eldöntjük, hogy milyen teljesítményű processzor szeretnénk a laptopunkba. A legtöbb vásárlónak semmit sem mondanak a számokból és betűkből álló kódok, most ebben segítünk egy kicsit, hogy eligazodhass a laptop processzorok világában, már ami az Intel processzorokat illeti.

Nem mindig több a 7 a 3-nál

Az Intel cég 2008-ban mutatta be első i7-es processzorát, és a következő években a csúcskategóriás processzoraik ezt a jelölést vették át, megjelent az i3 és az i5 is. Jelenleg az Intel Core családban az i3 az alacsony teljesítményű és árkategóriájú hardver az i7 a csúcskategória, míg az i5-öt középre igyekszik pozicionálni a gyártó.

A laptop vásárlásnál ismernünk kell a processzor pontos típusát, hiszen jelenleg már a hetedik generációnál jár a gyártó, így esetenként egy régebbi típusú i5-ös processzorral rosszabbul járhatunk, mint egy újabb generációs i3-assal.

A legújabb Intel mobil processzorai között szerepel a Core i7-7100U nézzük, mit jelentenek a betűk és a számok.

A Core i7 értelemszerűen a processzorcsalád fő típusát jelöli.

A kötőjel utáni első szám minden esetben a generációt jelenti, itt most ez a 7-es szám, tehát a legújabb generációs processzorról van szó.

A kötőjel után következő második és harmadik szám a processzor teljesítményéről tartalmaz információkat. Itt a lényeg, hogy ez a szám a lehető legmagasabb legyen.

Az utolsó szám az energiatakarékosságot jelzi a processzor nevében:

 • 0 - alap verzió
 • 7 - magas energiatakarékosság
 • 9 - csökkentett energiatakarékosság.

A processzor nevében az utolsó helyen szereplő betű vagy betűk a következőket jelenthetik:

 • K – elérhető a processzor szorzója
 • X – a processzor sebességének szorzója korlátozások nélkül alkalmazható
 • M – mobil processzor
 • QM – négymagos mobil processzor
 • XM – extrém magas teljesítményű mobil processzorverzió
 • S – alacsony energiaigény
 • U – alacsony feszültségű és energiafelhasználású mobil processzor
 • Y – extrém alacsony energiafelhasználású, energiatakarékos mobil processzorverzió.

A laptop processzor technológiái

A processzor árát és teljesítményét a beépített, beprogramozott technológiák is nagyban befolyásolhatják.

Hyper Threading – a processzormagok párhuzamos folyamatainak megduplázása. A technológiának köszönhetően a kétmagos processzor lényegében négymagosként működik.

Turbo Boost – megnöveli a processzor alap frekvenciáját, teljesítményét.

AES (Advanced Encryption Standard) – az AES algoritmus kódolását és dekódolását gyorsítja meg.

VT-d kiterjesztett virtualizáció, mely segítségével Guest jogú hozzáférést biztosíthatunk az I/O eszközökhöz.

vPro Technology – több szintű védelmet biztosít, többek között a felhő szolgáltatások és alkalmazások használatakor.

Tovább

Szovjet és orosz laptopok, számítógépek

elektronika orosz laptopGépek egykor és ma

Megszokhattuk, hogy az egykori Szovjetunióban és a mostani Oroszországban minden jól megszokott nyugati termék egy „kicsit más”, de ők erre nagyon büszkék, hiszen van sajátjuk. A második világháború alatti és utáni szovjet fejlesztésekre a kémkedés és a lopás volt a jellemző. Az első laptop piacra dobásakor már nem is titkolták a koppintást, később ráálltak a külföldi alkatrészek, hardverelemek felhasználására, csak a 2014-es orosz-ukrán háború kirobbanása után döntött úgy Putyin elnök, hogy itt az ideje az orosz számítástechnikát hazai fejlesztésű hardverekre átállítani.

A szovjet személyi számítógépek tömeges elterjedését a 70-es évekre datálják az orosz kutatók. Véleményük szerint a szovjet számítástechnika a világ első 16 bites architektúrájú processzorával, az Elektronika NC-8010 számítógéppel kezdődött. Valószínűtlen, hogy előzmények nélkül a szovjet ipar ilyen teljesítményre lett volna képes.

1983-ban készült el a Szovjetunióban az Elektronika BK-0010-es (Электроника БК-0010) számítógép, mely a maga 8MHz-s teljesítményével ipari számítógépnek számított.

zx spektrum szovjetA 90-es években a  Szovjetunióban a ZX Spectrum hódított, ez volt a Commodore 64 ottani megfelelője. Mivel a legtöbb feladatot egyetlen chip látta el, és kijelző gyanánt megfelelt a televízió, meglehetősen olcsón lehetett beszerezni, természetesen hiánycikknek számított.

Volt szovjet laptop?

A Szovjetunióban a 90-es évek elején a technikai berendezések hiánycikknek számítottak, a külföldi modellek megvásárlását a rubel elértéktelenedése miatt a háztartások és a cégek nem engedhették meg maguknak egy olyan időszakban, amikor az irodában elhelyezett „burzsujkával” kályhával fűtöttek a legtöbb helyen.

Az átmeneti időszak nehézségeit „okosban” oldották meg. Az első szovjet laptop, az Elektronyika MC1504 szinte egy az egyben a Toshiba T1100 Plus koppintása volt. Nem sejtették, hogy a maga 4,5 kg tömegével az első szovjet laptop nem is a legnehezebb laptop lesz az orosz történelemben.

orosz laptopA számítógép és laptop gyártás függetlenné válásának rögös útján Oroszországban sajátos módon fejlesztik az alkatrészeket és a szoftvereket. A legújabb orosz laptop, az NT-MCSzT4R például 10 kg-os súllyal debütált. Persze a nagy orosz csoda nem a miniatürizálás terén elért orosz sikereknek köszönheti méreteit és súlyát, hanem a Szibériában uralkodó mostoha éghajlati viszonyoknak. A stratégiai fontosságú olajlelőhelyeken és kutatóterületeken saját, biztonságos hardvert ad az állam a munkások kezébe.

A laptop külseje és súlya annak lett alárendelve, hogy az eszköz kibírja az 50G-s gyorsulást is. A hihetetlen súly ellenére a gép maximum egy órán keresztül működhet akkumulátorról.

Saját operációs rendszer?

Természetesen a biztonság fokozása nem képzelhető el saját fejlesztésű operációs rendszer nélkül. A dolog szépséghibája, hogy a megbízható ugyanakkor nyílt forráskódú Linux 2.6.33 alapjain készítettek az oroszok saját, Elbrusz nevű operációs rendszert. A cél annyi volt, hogy a saját fejlesztésű hardverek zökkenőmentesen működjenek, és ellássák a speciális feladatokat.

Egér - kicsit másképp

A volt Szovjetunióban a számítógépekhez gyártott manipulátorok, egerek is egy kicsit másképpen néztek ki. Mai szemmel nézve nagyon értékesek voltak, hiszen minden egyes darab kézzel készült, és egy-egy ilyet ma óriási összegekért vesznek meg a retro rajongók.szovjet eger

eger szovjetunio szamitogep

Tovább

Ingyenes vírusirtók 2017-ben

ingyenes virusirto 2017 laptopMiért kell vírusirtó a laptopra?

A vírusirtó használata kényes kérdés, hiszen a tökéletes védelmet nyújtó szoftverért mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, ráadásul a kicsit régebbi rendszereket meglehetősen leterheli az aktív védelem. A barátaim körében végzett gyors közvélemény kutatás eredménye hogy a legtöbben nem használnak semmilyen antivírus programot mondván: „ha nem csinálsz nagy butaságot, nem lehet gond”.

Sok laptop tulajdonos gondolkodik úgy, hogy ha elkerüli a kétes eredetű szoftverek telepítését és időnként ránéz a rendszerben futó alkalmazásokra, akkor nincs is szüksége aktív védelemre. Az esetek többségében természetesen a helyes és szakszerű hozzáállás bizonyos védelmet biztosíthat, azonban a legmegbízhatóbb programokkal is előfordulhat, hogy védelmi réseket hagynak, melyeken keresztül illetéktelenek hozzáférhetnek a rendszerünkhöz, vírusokat juttathatnak a gépbe.

Az egyik, nem feltétlenül a vírusokhoz kapcsolódó ilyen eset, a WordPress kapcsán merült fel. A WordPress blogmotor frissítését mellőző oldalakat ún. szürke hackerek törték fel, akik nem tettek ugyan kárt a rendszerben, mindössze üzenetet hagytak a tulajdonos számára, hogy ideje foglalkozni a biztonsággal is.

A laptop és asztali gépek rendszere a Windows 10 megjelenésével elméletileg biztonságos lett, ugyanakkor a vírus programok írói sem hagytak fel a fejlesztésekkel. Ha átutalásokat intézel a laptopodon, fontos iratokat tárolsz rajta, melyben kárt tehetnek az zsarolóvírusok, esetleg adathalászok áldozatává is válhatsz, érdemes venni a fáradtságot, és legalább egy megbízható, ingyenes programot telepíteni a gépre, ha ez már nem segít, marad a megoldás, hogy szervizben kérsz segítséget.

Biztonságban lehetsz ingyen is

A legtöbb antivírust gyártó szoftvercég kínál valamiféle ingyenes védelmet is a felhasználók számára. A pcmag.com összeszedte a 2017-ben ingyenesen letölthető ingyenes vírusellenőrző programokat, és rangsorolta őket.

avast antivirusAz oldal ranglistáján, első helyen az Avast végzet, melyet itt tölthetsz le a laptopodra vagy asztali gépedre. A szoftver előnye, hogy minden platformon alkalmazható egyetlen regisztráció birtokában. Okostelefonra telepítve segít a rendszert ellepő szemét takarításában és az akkumulátort merítő alkalmazások optimalizálásában is. Az aktív és passzív védelem mellett az operációs rendszer optimalizálásában is segítséget nyújt, azonban ehhez már a fizetős verziót kell választanod. Az avast előnye, hogy az optimalizálási teszteredmények ismeretében saját kezűleg is kitisztíthatod a rendszert.

Az Avast teljes felhasználói felülete elérhető magyar nyelven is, az okos vizsgálat futtatása után az otthonod belső hálózatának problémáit és hibáit is feltérképezi, szükség esetén tanácsokat ad a router konfigurációját illetően is.

Az Avast adatbázisának frissítése ingyenes és automatikus, ezért figyeljünk oda, ha a rendszer „frissítést” ajánl. Az angol update magyar megfelelőjét írták be frissítésként, mely valójában plusz funkciók vásárlását jelenti, melyet nem vagyunk kötelesek kérni, az ingyenes szolgáltatások egy átlagfelhasználó számára tökéletesen elegendőek.

avg 2017 laptopA vizsgált ingyenes antivírusok között az AVG végzett a második helyen, alig valamivel lemaradva az avast mögött. Az AVG-t itt töltheted le ingyenesen a laptopodra. Funkcionalitását tekintve tökéletesen megfelel víruskeresésre és aktív védelem ellátására is, a bónusz funkciók hiánya miatt szorult a második helyre, de a szerkesztők ajánlását így is megkapta a szoftver.

Az AVG cég folyamatos fejlesztéseinek köszönhetően az ingyenes program is képes kiszűrni a vírusokat és egyéb kártevőket, a bevételek a fizetett szolgáltatások eladásából érkeznek. A telepített program több plusz védelmet ajánl a felhasználók számára, ezeket nem kell elfogadnunk, az ingyenes verzióban is elérhetőek a legfontosabb funkciók.

A pcmag.com 2017-es ingyenes vírusirtó ranglistája:

 • Avast
 • AVG
 • Bitdefender
 • ZoneAlarm
 • Adaware
 • Sophos Home
 • Avira
 • Comodo
 • Panda
 • Qihoo 360.

Tovább

6 laptop probléma, amit bízz inkább a profikra

2. rész – Ha forró a gép és a szétesik a kép

Épp a kedvenc játékod legutolsó pályáján vagy, és hirtelen minden grafika összeomlik? (Csak bosszantó csíkok maradnak, amik az őrületbe kergetnek?)

Alig tudsz hozzáérni a laptop felületéhez, mert úgy felmelegedett, hogy majdnem megéget?

Előző cikkünkben már bemutattunk két gyakori problémát, ami nagy veszélyt jelent a gépünk egészségére. A képcső elsötétülése és a különböző folyadékokkal leöntött laptop-gondok bemutatása után most másik két gyakori balesettel ismerkedünk meg: mindkettő a gép ventilátorával és hűtésével kapcsolatos. 

23576070_m.jpg

Tovább

6 laptop probléma, amit bízz inkább a profikra

1. rész – A gyengélkedő képernyő és a leöntött laptop

Naponta számtalan sérüléssel, működési zavarral küszködő laptopot hoztok hozzánk javításra. Van azonban néhány visszatérő típushiba, melyek fellépésekor ne állj neki a csavarkészlettel az azonnali javításnak, mert jobban jársz, ha a szervizbe adod a gépet!

Mi áll a műszaki meghibásodás hátterében, ha váratlanul sötétre vált a képernyő és komolyabb gond van a laptopod kijelzőjével? Akkor is érdemes felkeresni minket, ha véletlenül sörrel öntötted le a géped!

Lássuk az első két gyakori balesetet, amikor muszáj profira bízni a géped. 

24971669_m.jpg

Tovább

5 tipp SSD-vásárlás előtt

2.rész – Az SSD sebessége és az operációs rendszer cellavédő szerepe

Szeretnél egy szuper SSD-t, amivel gyorsabb a laptopod, azonnal indulnak a programok (és valahogy az egész gép jobban működik)?

Lehet, hogy már megnézted az SSD árkategóriáját, esetleg a tárolókapacitásról is vannak elképzeléseid, de még ne rohanj az üzletbe!

Érdemes elgondolkozni néhány kérdésen, mielőtt megvennéd az új SSD-t. Milyen sebességi tényezőket kell mérlegelni az SSD kiválasztásakor?

A laptopodon lévő operációs rendszer alkalmas arra, hogy segítsen az SSD élettartamának meghosszabbításában?

Ezekre a kérdésekre adunk választ cikkünk folytatásában.

43980242_m.jpg

Tovább

5 tipp SSD-vásárlás előtt

1.rész – Büdzsé, élettartam és kapacitás

Az SSD (angolul solid state drive, magyarul szilárdtest-meghajtó) egy apró, mégis zseniális adattároló eszköz. 

Felpörgeti a lomha laptopok teljesítményét és biztonságban tartja a fontos adatokat. SSD-vel gyorsabban töltenek be a laptopok, azonnal indulnak a programok, a fájlok átküldési tempója pedig csaknem tízszer pörgősebb.

Nagyon kicsi, akár a zsebedben is elfér, viszont nem fog könnyen széttörni, károsodni, mert nem tartalmaz mozgó alkatrészeket. És villanyszámla-barát: a laptopba rakva sem fog sok energiát fogyasztani. Még a leggyengébb SSD is kanyarokat ver a hard drive teljesítményére, klasszisokkal jobban működnek vele a gépek. 

Ideje elgondolkodni egy SSD beszerzésén, de mi alapján válassz a kínálatból?

Erre a kérdésre válaszol a következő cikkünk! 

17878105_m.jpg

Tovább

Hogyan tisztítsuk a laptop képernyőjét?

Sokan mindennap laptopról dolgozunk. Még a szabadidőnkben is a képernyőt bámuljuk, mert a gépről nézzük a kedvenc filmjeinket és sorozatainkat. 

(Különösen bosszantó, ha egy izgalmas film csúcsjelenetét egy gigászi koszfolt zavarja meg a képernyőn.) 

A laptop a legtöbb háztartásban már-már családtag, így fokozott óvatossággal kell gondoskodnunk a képernyő tisztításáról. Sajnos nagyon könnyen szennyeződik, már a levegőben szállongó por is percről percre összekoszolja, így muszáj rendszeresen megtörölgetni. 

22387001_m.jpg

Korábbi cikkünkben a billentyűzet szakszerű tisztításáról írtunk, most pedig arról lesz szó, mitől lesz ragyogó a laptop képernyője!

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás