Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Szövőnők készítették az első űrszámítógépek memóriáját

2018. február 19. - laptopcafe

Köbméterben mért memória

ferritmagos memoria

Neil Armstrong 12 000 méterrel a Hold felszíne felett bekapcsolta a magasságmérő radart. A számítógép memória túlcsordulási hibát jelzett, melyet a földi irányítás felülbírált. A Holdra szállást kis híján meghiúsította a kevés memória.

A számítástechnika kialakulásával egyidős az a szándék, hogy alkalmazási lehetőségeik szélesítése érdekében csökkentsék az alkatrészek méretét. Éppen ezért a miniatürizálásban a hardverfejlesztések egyik mozgatórugója az űrutazás megvalósítása, a holdra szállás volt - értelemszerűen a NASA támogatta a minél kisebb méretű, de nagy teljesítményű modern számítógépek kifejlesztését. Az űrhajók navigálása, a fúvókák vezérlése rengeteg számítást igényelt, melyet a legénység nem lenne képes elvégezni, ezért a holdra szállás megvalósítása lehetetlen lett volna számítógép nélkül. A programok és adatok tárolásához memóriára, memóriamodulokra volt szükség, melyet a félvezető memóriák, DRAM-ok elterjedéséig, 1972-ig ferritgyűrűs „szövettel” oldottak meg.

ferritmagos memoria cella

Ferritmagos szövetmemória

A számítógép működése során az információkat 0-kat és 1-eseket tartalmazó bináris kódok formájában dolgozza fel. Lényegében bármilyen eszköz megfelel adattárolásra, mely képes két különböző állapot felvételére és ezt a processzor valamilyen módon kiolvashatja. A ferritgyűrűk számítástechnikai felhasználását a mágneses hiszterézis teszi lehetővé, a kerámiagyűrű azon tulajdonsága, hogy megváltoztatható a mágneses polaritása, melyet elektromos úton leolvashatunk. A hardver egyik előnyös tulajdonsága, hogy bizonyos mértékig és ideig megőrzi mágneses tulajdonságát, tehát áramkimaradás esetén is volt esély az adatok megmentésére.

memoria szovese

Az Apolló-11 űrhajó kilövésekor a ferritgyűrűs memória már hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az első példányok megjelenésekor az adatsűrűség 32 Kbit volt köbméterenként. (A 90-es évek végén az internet hozzáférést biztosító telefonos modemek ennyi információt továbbítottak másodpercenként.) Mivel az űrutazásra használt eszközök esetében kritikus pont a súly kérdése, ezért mindenképpen csökkenteni kellett a memóriák méretét és súlyát.

apollo iranyito komputer

Ennek a csökkentésnek az egyik lehetséges módja a ferritgyűrűk méretének minimalizálása. Napjainkban, ha a processzorról esik szó, nanométerekről beszélünk, az ilyen gyártást természetesen csak robotok képesek elvégezni. Az Apolló-11 űrhajó számítógépében használt memóriát szövőnők készítették el, innen van az angol beceneve is „LOL memory” apró öreg hölgy. Az apró gyűrűket különleges szövőszékeken szőtték, melyek bizonyos szinten automatizálva voltak. Az elkészült memória-szövetet aprólékos ellenőrzésnek vetették alá. A több ezer száll és több tízezer gyűrű szövetében nem lehetett hiba, illetve a hibát nem lehetett kijavítani, tehát egyetlen apró hiba a teljes eszköz selejtezését jelentette.

memoria modul

Az űrhajóban használt modulokban a szövetet összehajtották és impregnálták, így sikerült elérni a kényelmesen kezelhető, hasáb formát. A kezdeti kétdimenziós szövést később felváltotta a háromdimenziós, blokkos kialakítás, a négyzetes tárolók elkészítési ideje valamelyest rövidült.

memoria magok

A hardverek fejlődése

A számítástechnika fejlődésére jellemző, hogy a hétköznapi használatra túl drága memóriák kevesebb mint 15 évig voltak használatban. Nagyjából tökéletesítésükkel egy időben jelent meg a modern, nagy kapacitású és olcsó DRAM memória. A ferritmágneses modulok bonyolult és drága hardverével szemben az új memóriatípus bitenként mindössze 1 centbe került. A korai gépek mindössze néhány száz szavas memóriával rendelkeztek, ez manapság elképzelhetetlen, hiszen csak az operációs rendszer grafikai megjelenítéséhez több millió bitre van szükség. Az Apolló-11 számítógépének relatíve alacsony kapacitása elegendő volt a navigációs feladatok ellátására, azonban a memória szűkössége majdnem végzetesnek bizonyult. Manapság a memóriabővítés olcsó és egyszerű feladat.

Az Apollo-11 számítógépéről és a memória készítésének módjáról szól a következő kisfilm.

Tovább

Milyen laptopot vegyek a gyereknek?

laptop gyerekTanácsok és ötletek a biztonságos használathoz

A gyerekek számára vásárolt laptop hasznosságáról, jótékony vagy kártékony hatásairól nem értekezünk ebben a posztban, mindenki döntse el egyénileg, hogy akar-e számítógépet vagy laptopot vásárolni a gyermek számára. Mivel alapvető munkaeszközzé vált a mobil számítógép, ezért csak az a kérdés, hogy hány éves korban adunk saját laptopot a gyerek kezébe. Ha már rászántuk magunkat a vásárlásra, el kel dönteni, hogy milyen gépet válasszunk.

A „gyereklaptop” vásárlásának legfontosabb kritériumai

Ha kiskorú számára vásárlunk bármilyen technikai eszközt, alapvetően két szempontot kell figyelembe venni:

 • Mennyit szeretne költeni a laptopra – mivel a gyerekek által használt eszközök rendkívül gyorsan használódnak el, abból kell kiindulni, hogy mennyi pénzt szánunk az előreláthatóan 1-2 évig használt eszközre. Ha a költségvetés nem jelent akadályt, csak azt kell eldönteni, hogy milyen nagy legyen a laptop kijelzője.
 • Mire van szüksége a gyereknek? – a legjobb módja a laptop vásárlásnak, ha a gyerek szükségleteiből indulunk ki. A korának megfelelő teljesítményű gép kiválasztásában ez a poszt is megpróbál segíteni. Alapvetően elmondható, hogy a legtöbb laptop teljesítménye elegendő a gyerekek számára, hacsak nem a legújabb játékokat szeretné futtatni.

laptop iskola

A laptop paramétereinek kiválasztása

A laptopok három méretkategóriába sorolhatók: 13 hüvelykes kijelző átlóig, 14-16-os képátlóval és e feletti kategória. Mivel a laptop elsősorban hordozható eszköz, ajánlott az első két kategóriából választani. Ha az elsődleges cél az, hogy a gyerek minden nap magával vigye az iskolába, célszerű lehet a kisebb és könnyebb 13 colos típusok közül venni egyet.

A legnépszerűbb laptopméret a 15,6 hüvelykes, mely kompromisszum a kijelző használható mérete és a hordozhatóság között. Vásárláskor gondoljuk át azt is, hogy egy drága, nagyméretű, de vékony laptop kijelző nagyobb eséllyel sérül a gyerek hátizsákjában.

apple laptop iskola

A gyártó ajánlásával

A legtöbb laptopgyártó megjelöli azt a szegmenst, melyben a legjobban érvényesülnek a laptop hardverének tulajdonságai. A legelterjedtebb típuskategóriák:

 • business class
 • ultrabook
 • játékgép
 • multimédiás laptop
 • univerzális.

Magától értetődik, hogy az ultrabook lehetne a legjobb választás, hiszen könnyű, nagy teljesítményű és mégis nagy kijelzővel rendelkezik. De rendkívül magas ára miatt, ezt kevesen engedhetik meg maguknak, ha a gyerekünk nem vigyáz megfelelően a kütyüire, ne is gondolkozzunk ilyen típus vásárlásán.

Milyen processzor vegyünk a gyereknek?

Felelős szülőként elsősorban arra kell törekednünk, hogy ne gamer laptopot vásároljunk. Valamennyi iskolai feladat tökéletes ellátására alkalmas egy Intel Core i3-as, vagy ezzel egyenértékű processzor. Ha nem drága, hanem használható gépet szeretnénk, akkor is ez a jó választás, hiszen ez a hardver már tartalmaz integrált videokártyát, arra nem kell külön költeni. Előrelátóbb szülők vásárolhatnak i5-ös processzorral is laptopot, esetleg a jövőre való tekintettel olyan gépet is, amelyben találunk videokártya foglalatot.

Memória és merevlemez

A kisiskolás korban végzett valamennyi feladat tökéletesen elvégezhető a 4GB-os RAM méret mellett, ennél se kevesebbet, se többet nem érdemes vásárolni, hiszen szükség esetén bármikor szerelhetünk nagyobb memóriapanelt a laptopba.

A merevlemezek között az 500 GB-os változat ár/érték arányban jelenleg optimális. Ennél kevesebbet nem éri meg venni, az 1TB-os típus sem haszontalan, ha nem kell túl sokat ráfizetni.

Csatlakozók és kiegészítők

Manapság már nagyon ritka a DVD meghajtóval árusított mobil számítógép, ilyet csak akkor keressünk, ha valamilyen oknál fogva feltétlenül szükség van ilyen hardverre. A gyerek számára szükséges valamennyi csatlakozó megtalálható a jelenleg forgalomban lévő valamennyi gépen, ilyenek: USB, Wifi, VGA, és SD kártyaolvasó.

gyerek laptop

Milyen márkájú laptopot vásároljak?

A legtöbb gyártó készít speciálisan a gyerekek számára is mobil számítógépeket. A Dell és az Asus megbízhatósága mellett szól a szabad szoftvertelepítés lehetősége is, az Acerr, Lenovo és HP típusok között találhatunk olcsóbb változatokat is, az Apple gépei saját operációs rendszerrel rendelkeznek, választhatunk olyat, ami kifejezetten iskolások számára lett kifejlesztve, természetesen ennek a lehetőségei behatároltak.

A gyerek számára választott laptop ajánlott paraméterei:

 • Kijelző: 14-16 hüvelykes képátlóval
 • Processzor: Intel Core i3 vagy azzal egyenértékű
 • Memória: 4GB
 • Merevlemez: 500 GB
 • Videokártya: integrált
 • Egyéb lehetőségek: Wifi hozzáférés, kártyaolvasó.

Szülői felügyelet, védelem

Nagyon fontos, hogy a laptopon legyen megfelelő szintű védelem, és szükség esetén a szülő nyomon követhesse a gyerek által fogyasztott tartalmakat. Sok gyártó árul olyan laptopot, mely kifejezetten iskolások számára készül, de ha általános célú gépet vásárlunk, akkor is telepíthetünk megfelelő szűrő és felügyelő programokat, ezzel a következő cikkünk foglalkozik majd.

Tovább

A számítógép kijelző 70 éves története

kijelzo fejlodeseHogyan jutottunk el a lyukkártyától az élő 3D monitorig?

A számítógép és laptop kijelzője nélkül elképzelhetetlen az élet a földön. Az átlag felhasználó szinte csak olyan feladatokra használja az elektronikus kütyüket, melyek valamilyen képmegjelenítéssel járnak. A nagy felbontású monitor életünk meghatározó része lett. Kijelző nélküli komputerekkel már csak gépekben találkozhatunk, bár a legújabb trend szerint a porszívó és a hűtő is kap egy kis érintőkijelzőt.

Mi a számítógép monitor?

A számítógép monitor vagy -kijelző és megjelenítő egy periférikus egység, mely a gép utasításai alapján alkotja meg az emberek számára értelmezhető képet. Alapvetően a számítógép vagy laptop által elvégzett műveletek eredményeinek vizuális megjelenítésére szolgál.

Milyen volt az első kijelző?

lampas komuter kijelzoKezdetben a számítógépek nem rendelkeztek kijelzővel. A mai értelemben vett számítógép őse, az UNIVAC elektromos lámpasor segítségével adta meg a számítási műveletek eredményét. A gép memóriájának tartalma tehát a lámpasor segítségével volt értelmezhető. Ezzel az volt a probléma, hogy a kiégett lámpák hibája nem mindig derült ki azonnal, az eredmények feljegyzése, raktározása meglehetősen körülményes volt.

Lyukkártya kijelző

Az 1947-es ENIAC lyukkártyák segítségével volt programozható, és ezzel a módszerrel kaphatták meg az eredményeket a felhasználók. A számítógép programozásához egy mechanikus írógéphez hasonló eszközzel kellett kilyukasztani a kártyákat, amit a gép képes volt leolvasni. Az ENIAC három kártyaköteggel működött: az egyik köteg a programot tartalmazta, a második a bevitelre szánt adatokat, a harmadik a gép által kiszámolt eredményt, tehát ez volt az ENIAC kijelzője. Később a kimenő adatokat nyomtatott formában jelenítették meg. A lyukkártyák egészen az 1960-as évekig használatban voltak.

lyukkarttya szamitogep

CRT kijelzők

A számítástechnikában az igazi áttörést az elektronikus kijelzők megjelenése hozta. A katódsugárcsöves képernyőt már 1926-ban használták tévéközvetítések megjelenítésére, a számítástechnikában azonban csak az 1950-es évektől kezdték el használni. Kezdetben kerek kijelzők segítségével a számítógép által kiszámolt vektorokat és diagramokat vizualizáltak. Ezek a monitorok fekete-fehérek voltak, később a szöveg megjelenítésére is használhatók lettek. A 60-as évektől kezdve a programozó szakemberek megkezdték a monitor telexpapírként történő használatát. Felismerték, hogy a kijelző rugalmasabb és gyorsabb a papírra történő nyomtatáshoz képest, a megfelelő „videokártya” beszerelését követően képesek voltak szöveg megjelenítésére. A 80-as évekig a kijelzők nem voltak képesek semmiféle grafika megjelenítésére, a kapcsolatot biztosító adatkábel is csak a szöveges megjelenítésre volt alkalmas.

kor alaku monitor

Kompozit videokimenet

Az 1974-es évben a számítógép elkezdhetett tömegtermékké válni. Ebben az évben próbálták először a televízióhoz csatlakoztatni a számítógép terminált. A korábbi gépek egy egységet alkottak a kijelzővel, meglehetősen drágák voltak, viszont a televíziókészülék már több háztartásban is megjelent. A tömeggyártásban is kapható gépek közül Apple I és II volt talán a legnevezetesebb, mely megalapozta a céget.

apple 1 szamitogep

A sikeres otthoni számítógépek közül a Commodore az elsők között volt, amely már élvezhető felbontású grafika megjelenítésére is képes volt.

Korai plazma képernyők

Az 1960-as években a tervezők megpróbálkoztak a plazmakijelzők alkalmazásával. A PLATO IV volt az első számítógép, melynek kijelzője gázkisüléses elven működött. Nem sokkal később az IBM is elkészítette a saját változatát, a GRID pedig egy relatíve vékony, hordozható számítógépet készített ezzel a technológiával. A GRID volt az első és talán egyetlen plazmakijelzős laptop. A technológiát nem alkalmazták tovább, a nagyméretű tévékben tért vissza.

plazma kijelzo laptop

Az LCD kijelző

Az LCD panelek a zsebszámológépekben jelent meg majd a zsebórákban hódított. A könnyű és vékony panelek a hordozható gépek létrehozásában nagy szerepet játszottak, nemcsak hordozhatóságuk miatt, hanem alacsony energiafelhasználásuk miatt is. Az első paneleknek külső fényforrásra volt szükségük a kép láthatóvá tételéhez.

A megjelenítők között az IBM hozta a valódi újítást. A nagyobb felbontású videoadapterek és a jobb kép megjelenítésére képes kijelzők és szabványok megalkotása is a cég nevéhez fűződik. A megjelenítési rendszerek (MDA, CGA, EGA) számára egy univerzális kijelzőre volt szükség, ezt a NEC készítette el, a frissítési arányok és frekvenciák dinamikus alkalmazását a teljes iparág átvette.

ibm kijelzo

A mai napig érvényben lévő kijelző szabványt, a 15-tűs VGA-t az IBM mutatta be 1987-ben.
Az LCD technológia tökéletesítését követően lehetővé vált a színes kijelzővel szerelt laptopok gyártása, az 1990-es években ekkor ugrott meg a hordozható számítógépek eladása.

Napjaink kijelzői

A kétezres évek közepére lényegében eltűntek a CRT monitorok és csak LCD kijelzőket vásárolhatunk a személyi számítógépekhez. A vékony és könnyű hardvernek köszönhetően tömegcikké válhatott a laptop, a számítógépekhez pedig 3D megjelenítésre is alkalmas hajlított UHD kijelzőket alkalmaznak. Az első 2 bites, kör alakú kijelzőkhöz képest manapság 3840×2160 pixel (8 294 400 pixel) felbontású eszközt vásárolhatunk, ami akár 1,07 milliárd szín megjelenítésére is képes.

uhd kijelzo

Tovább

A legmenőbb laptopok 2017-ből

A 2017-es év a vékony, könnyű, többfunkciós gépek éve volt

Ilyen hordozható számítógépeket vásároltak tavaly

hp pavilion laptop

A 2017-es eladási statisztikák összesítése még folyamatban van, de a webshopok adatai között már böngészhetünk. 2017 a laptop éve volt, mivel egyre nehezebb jó asztali géphez hozzájutni. A PC vásárlói kedvnek betett a Bitcoin kriptovaluta árfolyam emelkedése, mivel a bányászatához szükséges videokártyákra megnőtt a kereslet, egyes boltokban dupla áron tudtak csak hozzáférni a vásárlók. A gépcsere előtt álló felhasználók jelentős része döntött inkább laptopvásárlás mellett.

Microsoft, Asus vagy Dell?

A 2017-es év a Microsoft további erősödését hozta. A Windows 10-es operációs rendszer egyértelmű sikert hozott a szoftvergyártónak, sokan tértek vissza a régi, jól ismert programhoz. Bár az európai piacon nem ért el átütő sikert, Amerikában a Surface az egyik legkedveltebb mobil termék továbbra is.

A Microsoft mellett az Asus és a Dell uralja a notebook eladási listákat, természetesen nem megfeledkezve az Apple rajongók széles táboráról sem. Az Amazon statisztikái szerint a 13 hüvelykes gépek eladása ugrott meg nagyon.

Asus ZenBook 3

A 2017-es év a vékony mobil számítógépek éve volt. Az Asus ZenBook 3 vastagsága sem éri el a 12 millimétert, ennek ismeretében már nem is meglepő, hogy mindössze 910 grammot nyom. A gyártó büszkesége a karcálló, 0.4 milliméter vastag Corning Gorilla Glass 4-es kijelző, mely a hagyományos modellhez képest kétszer vékonyabb.

Ami tényleg elképesztő, hogy a vékony burkolat alatt igazi erőgép található. Az Intel Core i7-es processzor 3,1 GHz-es teljesítményre képes, amihez harmadik generációs PCIe SSD szolgáltatja a tárhelykapacitást. A teljesítménynövelés érdekében 16 GB LPDDR RAM került a laptopba.

asus zenbook 3

A vékony laptopok esetébe mindig az akkumulátor a kritikus tényező. Ahogyan már megszokhattunk a gyártók igyekeznek olyan hardvert gyártani, melyet a munkanap végén kell csak feltölteni. A ZenBook 40Wh-sLi-polimer akkumulátora 9 órás üzemidőt biztosíthat, mindezt úgy, hogy 700 töltési ciklusra növelték az élettartamát.

Dell Inspirion

A folyamatosan nagy népszerűségnek örvend a laptop vásárlók körében a Dell cég valamennyi modellje. 2017-ben a kétfunkciós mobil gépükből fogyott kiemelten sok, a Dell Inspirion 13 5000-ből. A cég gépeinek egyik védjegye és alap szolgáltatása a háttérvilágítással ellátott billentyűzet, természetesen a hardver erejére sem lehet panasz.
Méreteit tekintve a versenytársakhoz viszonyítva valamivel vastagabbra sikerült, 20,4 milliméter a sátorformára hajtható laptop. A kijelző funkcionalitását szem előtt tartó gyártó a teljesítmény terén valamelyest visszavett.

dell inspiron laptopok

„Csak” hatodik generációs Intel Core processzorokkal kapható a notebook, természetesen mindenki a zsebének és munkájának megfelelő i3, i5 vagy i7-es modellt vásárolhatja meg. Az Asushoz képest viszont a Dell előbbre lépet a memóriafelhasználás terén, az Inspirion 5000-be 2400 MHz-s DDR4-es RAM-ot rakott. A gépek közötti különbség a pénztárnál derül ki, mert míg az Asus gépéért 1000 dollárt kell fizetni, addig a Dell mindössze 579-be kerül.

A HP többfunkciós gépe

A legújabb trend terjedése minden gyártó számára kötelezővé tette a többfunkciós gép elkészítését. A legtöbb esetben a billentyűzet 360 fokos körbeforgatása jelenti a funkcióbővülést. A HP tabletként is használható, 2017-es népszerű modellje a Pavilion x360 volt. A 13 colos kijelzővel szerelt gép 250 ezer forintos árával nem tartozik az olcsó modellek közé.

hp pavilion x360

Hetedik generációs Intel Core i5ös processzort kapott, 8GB DDR4-es memóriát és 256 GB SSD háttértárat. 2,3 kilogrammos súlyával némileg nehezebb a versenytársakhoz viszonyítva, a leírás szerint azonban négy üzemmódban használható:

 • álló mód filmnézéshez
 • sátor mód a játékhoz
 • laptop mód a munkához
 • tablet mód utazáshoz.

Tovább

Laptopos találmányok közül válogattunk

laptop allvanyErre kérnek pénzt közösségi finanszírozásban

Az utóbbi években egyre népszerűbbé vált a Crowdfunding, azaz közösségi finanszírozást kérni a projektekre. A dolog lényege, hogy a megvalósítani kívánt projekt tervét és részletes leírását felteszi a feltaláló az erre szakosodott weboldalra (Kickstarter, Indiegogo), és a látogatóknak lehetőségük van támogatni az adott projektet.

A támogatásért cserében általában a megvalósítandó projekt termékét kínálják a feltalálók, többnyire csökkentett áron vagy exkluzív kivitelben. Az nem túl meglepő, hogy a szerencsevadász feltalálók rengeteg finanszírozni valót tesznek fel az oldalakra, az már sokkal érdekesebb, hogy a látogatók támogatói kedve is óriási. Nem ritka, hogy egyes projekteket ezer százalékban is túlfinanszíroznak.

Magyarok a közösségi finanszírozásban

Teljesen természetes, hogy magyar feltalálók is szerencsét próbálnak a közösségi finanszírozás terén. A meghirdetett termékek között találunk egy okos biciklicsengőt, mely navigációs rendszert és LED világítást is kapott, nem mellékesen eredeti funkcióját is ellátja, a kerékpáros hangulatának megfelelő zajjal riasztja el a járókelőket. A Kickstarteren bemutatott csengőre több mint 200 ezer dollár gyűlt össze.

magyar sorfozo gep

Sokak kedvence volt a Brewie sörfőző automatája, mely az otthoni sörkészítést egy kávéfőző szintjére egyszerűsítette le. Mivel a sör önmagában is népszerű, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy a magyar csapat 700 ezer dollárt kalapozott össze a gép megvalósítására.

Laptopos ötletek és projektek

Az egyik legnépszerűbb számítógépes kütyü a laptop, ezért egyáltalán nem meglepő, hogy ezzel kapcsolatos találmányokat is szép számmal találunk az interneten. Az érdekes és hasznos ötletek mellett vannak egészen öncélú projektek is. Sokan indítanak gyűjtést saját laptopra a közösségi finanszírozási oldalakon, itt az adományozók csak a köszönetet kapják cserébe a pénzükért. Vannak viszont egészen meglepő húzások is. Egy szerbiai fiatalember például úgy szeretne összegyűjteni kétezer dollárt, hogy a felajánlók fejenként 1 dollárral járulhatnak hozzá a projekt sikeréhez, cserébe egy egészen egyedi, „Önhűtő laptop állvány”-t postázna. A laptop állvány, alátét nem egyéb, mint egy tojástartó tálca, mely minden bizonnyal javítja a gép körüli légmozgás mértékét.

laptop huto tojastarto

Értelmes és érdekes találmányok

A laptoppal kapcsolatos ötletek között nagyon sokat találunk, melyek a gép szállítását teszik könnyebbé. Laptoptáskák, tokok és hátizsákok százai közül válogathatnak a felhasználók. Az egyik legutóbbi projekt, mely már több mint 175 ezer dollárt kalapozott össze egy „Munkaállomás táska”.

munkaallomas laptop taska

A külsőre hagyományos laptoptáskának tűnő találmány két kihajtható „fület” is rejt. Ezek praktikus tárolórekeszekkel vannak ellátva, de igazi hasznukat csak a forgalmas helyeken fedezhetjük fel. A táskát a megfelelő módon összeállítva egy zárt „munka boxot” kapunk, így a repülőtér közepén is diszkrét módon használhatjuk a gépet. A fényképeket nézve inkább csak a szeparáltság érzését nyújtja az eszköz, valódi haszna kétséges.

laptop rejto

A Kickstartert böngészve egészen sok hasonló találmányt fedezhetünk fel, mely abban próbál segíteni a felhasználónak, hogy illetéktelenek ne láthassanak rá a laptop kijelzőjére a forgalmas helyeken. Az ötletek többségénél azonban hasznosabb, ha egy pokrócot terítünk a fejünkre, és az alatt próbálunk laptopozni.

Laptop tartók és állványok

Se szeri se száma a különféle laptop állványoknak és tartóknak, melyek segítségével a legkülönbözőbb élethelyzetekben is használható a gép. Találunk fából készült változatot, de rengeteg műanyag és fém polcrendszer is várja az adományozókat. Az egyik figyelemre méltó alkotás már 250 ezer dollár körül jár a támogatottságban. A könnyen hordozható eszköz megemeli a gépet, így az szemmagasságba kerül és a billentyűzet is könnyen aláférhet.

laptop allvany fem

Kétséges, hogy a hagyományos laptophasználathoz szokott felhasználók mennyire találják majd hasznosnak a kézhez vett eszközt, annyi bizonyos, hogy nagyon sokan szeretnének egy ilyet.

Tovább

Aranyból is készül laptop

arany hp laptop.jpgMilyen az igazi presztízs gép?

A „menő gép” fogalma mindenki számára mást jelent. A Gamerek, akik igazán sokat költenek egy laptopra vagy asztali számítógépre, hatalmas összegeket költenek a legújabb modellre, nem érdekli őket különösebben a díszítés, bár az utóbbi években a gyártók igyekeznek agresszív dizájnnal felhívni magukra a figyelmet.

A gamerek aranya

A komoly játékos képes akár 3 millió forintot is adni a laptopért, és nincs szükség arra, hogy aranyozott legyen a fedele vagy gyémántokkal legyen kirakva az embléma. Az Acer Predator 21X a gamerek számára felér a legdrágább gyémánttal is, pedig csupán fémből és műanyagból készült. Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a presztízsgép vonzerejét a hajlított kijelző vagy a dupla akkumulátor adja, de valójában az i7-7820HK-s processzor is csak ráadás. A valódi értéket a két darab GeForce GTX 1080-as videokártya képviseli, mely egyenként 8GB GDDR5X memóriát tartalmaz.

acer laptop predator

A laptopok között ritka, hogy két darab, és ennyire nagy teljesítményű videokártyát zsúfoljanak a műanyag burkolat alá, hiszen a hűtés megoldása problematikus. Értelemszerűen a gépet fejleszteni lehetetlen, aki megvásárolja, addig használja, amíg a legújabb videojátékokat már nem képes futtatni.

18 karátos HP

A technikában nem túl járatos vásárlók számára a HP elkészítette a Spectre 13-as modell 18 karátos arannyal bevont változatát. Nem kell érteni a laptop hardveréhez, a vékony aranygép, a kézzel írott billentyűzet feliratokkal magáért beszél. A HP laptopját Jess Hannah dizájner készítette el, természetesen limitált mennyiségben, és ha valakinek az arany burkolat nem lenne elég menő, akkor a cég logóját megkaphatja gyémántkövekből kirakva.

hp spectre arany

A tiszta aranyból készített laptop mellett egy kifinomultabb gépet is készített a HP. A fekete burkolatú notebookfedelét Swarovsky kristályokkal és arany rajzolattal díszítette a londoni Tord Boontje dizájner.

A gép áráról és paramétereiről csak annyit tudhatunk, hogy az arany és gyémánt díszítések előtt 1200 dollárt értek.

hp arany rajzolt laptop

Apple aranyból

arany appleAz arany és gyémánt szerelmesei szinte bármilyen laptop vagy okostelefon modellt megrendelhetnek a Computer Choppers oldalról. A cég nem csak a legújabb MacBook-ot vagy az iPhone 6 aranyból készült változatát kínálja a vásárlóknak, hanem gondoltak a konzervatív vásárlókra is, a régebbi típusú kütyüket is megkaphatjuk 24 karátos aranyban, gyémánttal díszítve.

Akinek az arany és a gyémánt unalmas, az rendelhet pitonbőrrel bevon gépet is. Mivel a hirdetést egy adok-veszek weboldalon találtuk, erősen kérdéses a kígyóbőrrel bevont, aranyozott laptop jogi helyzete, de a bevállalós vásárló gyémánttal díszített billentyűkön gépelhet, bár nem lehet valami kényelmes a kiálló gyémántfelület.

kigyobor arany laptop

Tovább

Laptop jelszavas védelme és annak alternatívái

laptop jelszo

Adatvédelem egyszerűen és olcsón

Mindenki használ valamilyen számítógépet, laptopot vagy okos eszközt. Az informatikai eszközök már régen nem csak a munkavégzést szolgálják, hanem szórakozásra, a hétköznapi élet megkönnyítésére is igénybe vehetők. A gépeken tehát nemcsak munkaügyi szempontból lehetnek fontos, értéke és érzékeny információk, hanem a magánélettel kapcsolatban is tartalmazhatnak nem publikus állományokat, ezért a gépek védelme különösen fontossá vált.

BIOS jelszó, Windows jelszó

A jelszavas védelemmel kapcsolatban elmondható, hogy ugyanaz érvényes rá, mint a mechanikus zárra: megnehezíti a hozzáférést, de nem lehetetleníti el. Ahogyan a szakértő betörő számára is csak idő kell ahhoz, hogy a legbonyolultabb zárakat feltörje, a laptopra tett jelszót is csak idő kérdése feltörni.

Manapság már nem divat, de hamis biztonságérzetet nyújthat a BIOS jelszó beállítása. Erről azt érdemes tudni, hogy csak néhány percre állíthatja meg a behatolót, alapjában véve csak a gyerekek elő zárhatjuk el ezzel a módszerrel a számítógépet. A BIOS jelszavak feltöréséhez nincs szükség bonyolult manőverekre. Az asztali számítógép esetében elegendő kivenni az alaplapban lévő elemet, ez alaphelyzetbe állítja a BIOS-t és máris tovább léphetünk az operációs rendszer felé. A laptopok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen nehéz az eszközt gyorsan szétkapni, itt inkább az úgynevezett „mesterjelszót” használhatják a támadók. Elegendő a BIOS pontos verziószámát ismerni, és az interneten is megtalálhatjuk némi kutakodás után azokat a jelszavakat, mellyel a beállított kód megkerülhető.

bios jelszo

Második védelmi szint az operációs rendszer indításának megakadályozása jelszó segítségével. A Windows 10-es rendszer előtt a hozzáférés meglehetősen egyszerű volt, bár némi hozzáértést igényelt. A korábbi rendszerekben tárolt jelszavakat kiolvasni sem volt lehetetlen, de felülírni egy egyszerű bootCD segítségével lehetett. A speciális lemez saját operációs rendszert indított el, majd a merevlemezen lévő Windows könyvtárban megkereste annak jelszótárolóját és törölte vagy fölülírta azt, szükség szerint.

A Windows 10-es rendszer már valamivel bonyolultabb. Itt a jelszó nemcsak a számítógépet, hanem a Microsoft accountot is védi, ezért a hozzáférésnek a legtöbb módja le van tiltva, ebben az esetben a jelszó ismerete nélkül csak a gyári állapot hozható vissza a laptopon, az adatokhoz elvileg nem lehet hozzáférni.

windows10 jelszoMit tehetsz, ha elfelejtetted a Windows 10-es jelszavadat?

Erre még a telepítéskor gondolni kell, és a regisztráció során az e-mail cím mellett mobiltelefonszámot is meg kell adni. Az e-mailben küldött visszaállító kód segítségével újra hozzáférhetsz saját rendszeredhez.

Arcfelismerés és ujjlenyomat olvasó

A legmodernebb védelmi megoldás jelenleg az arc, írisz és ujjlenyomat felismerő védelmek. Ezekről tudni kell azonban, hogy a jelszavakhoz hasonlóan nem jelentenek tökéletes védelmet, de a mezei és középhaladó heckerek számára mindenképpen fejtörést okoznak. Az arcfelismerő rendszerrel kapcsolatban megjelentek olyan hírek, hogy például családon belül nem működik tökéletesen, a gyerek beléphet a szülő gépére. Az ujjlenyomat leolvasóval kapcsolatban pedig sokan attól félnek, hogy egy véletlen sérülés után nem férhetnek hozzá gépükhöz.

laptop ujjlenyomat olvaso

Hogyan védjem az adataimat?

Az adatvédelem első és legfontosabb szabálya, hogy amihez fizikailag nem férhetnek hozzá, azt nem is lophatják el. Ebből adódóan a kényes vagy fontos adatokat olyan helyen kell tárolni, ahol nem fordulnak meg idegenek, például otthon egy külső merevlemezen, ami azért is lehet jó megoldás, mert amíg nem csatlakoztatod a laptophoz, az interneten keresztül sem férhet hozzá senki. Megoldás lehet valamilyen felhőszerver szolgáltatás igénybevétele, bár ilyenkor a továbbítási csatornák lehallgatása jelentheti a veszélyforrást.

Összességében a BIOS jelszóval védett jelszavas operációs rendszer, mely otthon van elzárva, jelenti a legjobb védelmet, de ha ennyire védjük az állományokat, akkor problémás lehet a hozzáférés, ezért alaposan át kell gondolni, hogy mit és mennyire szeretnénk levédeni.

Android védelem a laptopra

A Google olyan védelmet nyújt laptopjai számára is, melyet az Androidos okostelefoknál szokhattunk meg. Ez annyit jelent, hogy az operációs rendszert lezárhatjuk jelszóval és pin kóddal is, de ami fontosabb, lopás esetén, távolról törölhető a merevlemez tartalma, jó esetben az eszköz tartózkodási helye is megállapítható. A Google vonatkozó weboldalát itt találod.

Tovább

Kielégítő videók a Youtube-on

kielegito videoHogyan legyél elégedett a laptopot bámulva?

A laptop és a számítógép számtalan hasznos feladatra használható, többek között arra is, hogy elégedettek legyünk. A kielégítő videók pont ezt a célt szolgálják, bár nevük magyarul kissé megtévesztő és furán is hangzik. Az angolul „Satisfying Video”-nak nevezett összeállítások elvben azt a célt szolgálják, hogy elégedetté tegyék az embert, innen is a nevük.

30 millió ember nem tévedhet?

A youtube-on talált videók közül a legnézettebb filmet több mint harminc millióan látták, de a Google keresőben a „Satisfying Video” kifejezésre rákeresve is olyan videókat találunk, melyek több milliós nézettséget kaptak már. A dolog lényege, hogy ehhez nem kell erős videokártya mint a legtöbb videojátékhoz, még csak erős laptopra sincs szükség, a legtöbb felvétel még csak nem is HD minőségű, tehát szinte bármilyen gépen lejátszható.

Mitől leszek elégedett?

szines videoA recept rendkívül egyszerű. A laptopodon rákattintasz a Youtube videóra, és ott olyan filmösszeállításokat nézhetsz, melyek rendkívül boldoggá és elégedetté tesznek. Ezek általában olyan mozdulatsorok, melyeket egyébként nem láthatnál, valamilyen gyártási folyamat ritmikusan ismétlődő mozzanatai, vagy olyan dolgok nagy mennyiségű gyártása, melyeket egyébként szeretnél megszerezni.

Vannak a videók között olyanok, melyek odakerülése érthető, hiszen a formátlan agyagtömbből kialakuló edény látványa valóban lenyűgöző és érdekes. A gyors tortaszeletelést is sokan szeretik nézni, hiszen a krémes belső töltelék látványa íncsiklandó, bár itt inkább az étvágy növekszik csupán.

A kutyus hajszárítózásának kielégítő mivoltával kapcsolatban azonban vannak kétségeim.

Ha kielégítő videókat szeretnél nézegetni, akkor a Google keresőjében a „kielégítő videó” vagy „Satisfying Video” kifejezéseket kell beírnod, és máris böngészhetsz a jobbnál jobb jelenetek között. Sajnos vagy szerencsére a legtöbb összeállítás felbontása maximum 480p, ezért nincs nagy laptop igénye, de éppen ezért nem is szerencsés teljes kijelzős módban megtekinteni ezeket.

Annak, aki szilveszter estéjén szeretne elégedetten átlépni az újévben, bátran ajánljuk ezeket a videó bejátszásokat, ahol sikert arat az is, ha egy földműves a traktorjával éppen arat. Az én személyes kedvencem az a jelenet, ahol felmosóronggyal rajzolnak képeket a poros utcakövekre, zseniális.

H. CS.

Tovább

Pörgesd fel a karácsonyt a kütyüiden

hologrammos karacsonyfaHáttérképek, matricák és játékok az ünnepre

Itt a karácsony és közeledik az újév is, a hétköznapokban a dekorációk emlékeztetik a laptophasználókat ezekre az ünnepekre. Van, akit nem érdekel az ünnepi láz, mások beállítanak egy karácsonyfás háttérképet, és vannak olyanok, az igazi fanok, akik minden kütyüjüket „karácsonyosítják”.

Ajándékok minden mennyiségben

A dekorációnál is fontosabb kérdés, hogy milyen ajándékot vásároljunk családtagjainknak, rokonainknak és ismerőseinknek. A probléma megoldása felé vezető úton az első lépés az árkategória kiválasztása. Ha mélyebben szeretnél a zsebedbe nyúlni, itt egy felmérés arról, hogy a fiatalok mit szeretnének karácsonyra:

 • Első helyen a táblagép áll. A megkérdezettek 24%-a szeretne karácsonyra tabletet kapni.
 • A videojátéknak 17% örülne nagyon. (Ezek a laptoposok nem torrenteznek).
 • Az okostelefonnak még mindig nagy a népszerűsége, bár egyre többen gondolják úgy, hogy ez a kütyü hétköznapi használati cikk, azért 13% még örülne egy új mobilnak.
 • Digitális fényképezőgépet a megkérdezettek 12%-a szeretne karácsonyra.
 • E-book olvasót 11% látna szívesen a fenyőfa alatt.

Olcsó karácsonyi kütyük

karacsonyfa pendriveA karácsony hangulatát hozzák el az apróbb ajándékok is, melyekkel munkatársaidnak is kedveskedhetsz. Óriási élmény lehet egy dizájnos pendrive, ami fenyőfadíszt, mikulást vagy fenyőfát mintáz. A hátizsákos télapó, a rénszarvas vagy éppen a hóember flashdrive hagyományosnak mondható, de a különlegességek kedvelői kaphatnak mikulássapkás "Minyonok" figurát is.

Olcsóbb, de a munkahely karácsonyi díszítésében jobban használható a hóembert, mikulást vagy rénszarvast ábrázoló egéralátét, mely a használhatóság kedvéért túlsúlyos figurákat mintáz.

karacsony pendrive

USB-s karácsonyfa

Kétségtelenül az ünnepi készülődés sztárja a USB meghajtóra csatlakoztatható, világító műfenyő. Széles a választék: van hagyományos, optikai szálas, és még háromdimenziós is. Az elszántabbak választhatnak zenélő USB-s karácsonyfát is. Mellékesen, ha USB-re csatlakoztatható világító kütyüt szeretnénk, akkor szinte bármit megtalálhatunk a karácsonyi vásárokban.

usb karacsonyfa

Karácsonyi hangulat a laptopon

A laptop karácsonyi hangulatát sokféleképpen fokozhatjuk. A karácsonyi háttérkép beállítása alap, ezzel kezdi minden ünnepre készülődő. Az igazán elszántak karácsonyi matricával díszítik a gép műanyag burkolatát. Ez ugyan jól néz ki, de érdemes olyan típust vásárolni, melyet az ünnepkör befejeztével el lehet távolítani a fedélről.

egeralatet karacsony

Tovább

Kijelzőből sohasem elég

kijelzo munkahely laptopIlyen munkahelyet szeretnél te is!

Te is szereted szétpakolni a dolgaidat az asztalon? Esetleg precíz vagy, és az a jó, ha minden egy helyen található? Ahány embert, annyiféle munkahely, annyi asztal. Természetesen a számítógép és a laptop kijelzőjére is érvényes az, ami a munkaasztalokra: a nagy kijelzőn szétpakolhatjuk az ikonokat, állományokat és munkaablakokat. A legnagyobb különbség a hagyományos munkahelyek és a számítógépes munkahelyek között, hogy a legtöbb irodában egyetlen kijelzőt csatlakoztatnak a számítógéphez, a laptopnak pedig csak a beépített monitorát alkalmazzák. Ez nem minden munkához felel meg, ezért érdemes fejleszteni a számítógépes munkahelyeket.

A monitorok és kijelzők gyártói elsősorban a játékosokat célozzák meg termékeikkel, hiszen ők azok, akik sokat költenek egy, illetve több jó monitorra is, míg a munkahelyek kialakításánál a legtöbb munkáltató a minimumra szorítkozik.

Milyen monitort kell vásárolni?

kijelzo tipusokA legtöbb vásárló azzal már tisztában van, hogy olyan kijelzőt kell venni, amelynek nagy a felbontása, a HD kijelző, UHD monitor és 4k kijelző fogalmakról is mindenki hallott már, bár nem pontosan tudják, hogy mi mit jelent. A laptop és számítógépek kijelzőinek típusairól, felbontásáról itt olvashatsz.

A másik szempont a kijelzők vásárlásakor a méret. Van olyan, aki nagyot szeretne, mások éppen ellenkezőleg, olyat szeretnének, ami elfér az asztalon, a két szekrény között. A kijelzők egyéb paramétereivel és szolgáltatásaival már nem is nagyon törődünk.

Mekkora monitort vásároljak?

A hagyományos monitorok, melyeket laptophoz és személyi számítógépekhez is csatlakoztathatsz, a 15 és 34 hüvelyk közötti tartományba esnek.

A monitorok méretét hüvelykben adják meg a gyártók (egy hüvelyk 2,5 centiméter), ez a kijelző átlójának a hossza.

A kis kijelzőnek a hátrányai egyértelműnek tűnnek, míg az óriás kijelző árát tudják kevesen megfizetni. A legjobb választás a középút, egy 24 hüvelykes képátlójú monitor már elég nagy, hogy kényelmesen használhasd, az ára azonban még megfizethető.

Vásárolhatsz ultra széles, nagy kijelzőt is, ha olyan monitort szeretnél, melyen két kijelzős munkafolyamatokat is elvégezhetsz, ezek mérete 29 és 38 hüvelyk között mozog, de a képarány 21:9-es. Az ilyen kijelzők hajlított változatban is megvásárolhatók.

kijelzok munkahely

A tökéletes munkahely kialakítása

Az elvégzendő munka típusa szerint berendezhetjük számítógépes munkahelyünket több kijelző segítségével. A hagyományos munkahelyi kialakításnál, ahol egyszerre többféle adatfolyamot kell szemmel tartani, a megfelelő számú kijelzőt egymás mellé és fölé helyezik csempeszerűen. Ez a kialakítás azért kényelmes, mert minden kijelzőnek megvan a saját funkciója, azonban a kényelmes munkavégzés érdekében érdemes egy központi kijelzőt is kialakítani.

Kijelzőfal - adatmegjelenítéshez nem szükségszerű, hogy a kijelzők egyetlen egységet alkossanak, big data kezeléséhez azonban előnyös lehet, ha a munkahelyen a kijelzők egyetlen egységet alkotnak. Az ilyen kijelzőfalon a szerkesztett óriási állományok is teljes méretben jeleníthetők meg.kijelzo fal

Tervezői kijelző - néhány munkánál nem tudjuk megspórolni a kijelző méretét és kénytelenek vagyunk beszerezni a létező legnagyobb kijelzőket. Tervezésnél például az óriási érintőkijelző segíti a legjobban a munkát. A kivetítő használata ilyenkor nem célszerű, hiszen a munkatársak a kijelző előtt állva eltakarják a képet.

tervezo kijelzo

Gamer munkahely - a legváltozatosabb a gamer munkahelyek kialakítása, hiszen a kijelzők elrendezését a játék adottságaihoz igazítják a felhasználók. A leggyakoribb elrendezés azonban a vízszintesen egymás mellé kapcsolt kijelzősor, hiszen ez alkalmas a játékban generált táj megjelenítésére, így könnyen játszhatsz autó vagy egyéb szimulátorral és a FPS is szórakoztatóbb.

gamer kijelzo fal

Te melyik munkahelyen dolgoznál szívesen?

tobb kijelzos munkahely

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás