Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Turbózd fel a laptopodat ingyenes alkalmazások segítségével

2017. november 20. - laptopcafe

ingyenes laptop szoftverIngyenesen letölthető programok

A laptop vásárlást követően már nem szívesen költünk pénzt a drága programokra is. Nem titok, hogy szinte mindent meg lehet oldani „okosban”, a megfelelő weboldalakról letölthetők a feltört programok, de mégis megnyugtatóbb, ha jogtiszta számítógéppel dolgozunk. Sok forgalmazó garanciavesztéssel szankcionálja, ha crackelt programot telepítesz a mobil számítógépre, ez is ösztönzi a jogtiszta szoftverek beszerzését. Szerencsére az interneten rengeteg ingyenesen használható, remekül működő szoftvert találhatunk, ebből válogattunk most.

Operációs rendszer

A laptop forgalmazók többsége operációs rendszerrel együtt árusítja a mobil számítógépet, amennyiben sikerül „üres” géphez hozzájutni, az lényegese olcsóbb lehet. A teljesen üres gép esetében ingyenesen és jogtisztán feltelepíthetjük a Linux valamelyik disztribúcióját. Az Ubuntu egy nemzetközi változat, mely stabil és sokan használják, letölthető itt, vagy választhatod a magyar fejlesztésű változatot, a blackPanther OS-t is, letölthető itt.

linux windowsA Linux legnagyobb előnye, hogy tökéletesen beállítható és gépre szabható, ezért elvileg bármely más operációs rendszerhez képest gyorsabb, sajnos nagy hozzáértést igényel a megfelelő beállítás, ezért kezdő felhasználók ezzel ne is próbálkozzanak. A Linux nem minden laptopon, hardveren működik tökéletesen, emellett a futtatható programok száma is kevesebb a Windowshoz képest. Jó hír, hogy telepíthetsz Windows emulátort, mellyel elvileg futtatható minden Windowsra készített alkalmazás.

Windows 10

A legtöbb laptophoz jár a Windows 10-es operációs rendszer, de 2017 végéig még nyitva van egy kiskapu is. A Windows Assistive Technologies weboldalán, tehát a fogyatékossággal élők számra készített programok között megtaláljuk a Windows 10 telepítőcsomagját. Az ingyenes operációs rendszert még év végéig érhetjük el.

Media Player

A Media Player, média lejátszó az egyik legfontosabb program a legtöbb laptopon, hiszen zene és videó lejátszása nélkül elképzelhetetlen a modern számítástechnika. A legtöbb lejátszó program fizetős, de találhatunk néhány remekül működő, ingyenes programot. Az egyik leggyakrabban letöltött „filmnéző” szoftver a VLC media player, ami megfelelő beállítás mellett nagyon sok egyéb szolgáltatást is nyújthat. Ennek a programnak a segítségével a számítógépen vagy laptopon tárolt médiafájlokat az okostelefonon is lejátszhatjuk. Ingyenesen letölthető és telepíthető a GOM Player és a Pot Player.

Tűzfal programok

tuzfal firewallA jó antivírus program használata elkerülhetetlen, ha sokat lógsz az interneten, de érdemes a gépet tűzfallal is védeni a külső behatolások ellen. A ZoneAlarm és a Comodo Internet Security két nagy múltú ingyenes tűzfalprogram, melyek proaktív védelmet nyújtanak, ellenőrzik és blokkolják a külső behatolásokat. Különösen azoknak ajánlott ez a fajta védelem, akik sokat játszanak online, esetleg szeretnek chatelni.

Védelem a vírusok ellen

A laptop használtba vételével együtt kezdődik a vírusfenyegetés. A vírusok keresése és irtása elengedhetetlen napjaink számítógépeinél. A vírusirtók között szép számmal találunk ingyenes és fizetős változatokat is, talán az AVG és az Avast a két leggyakrabban letöltött program. A 2017-ben letölthető ingyenes vírusírtókról itt írtunk.

Irodai alkalmazások

A szövegszerkesztés alapvető feladat a laptopoknál. A Microsoft Office program az egyik legsokoldalúbb szoftver, mely rendkívül könnyen kezelhető és minden feladatra kínál megoldást, sajnos nem olcsó. Az ingyenes szövegszerkesztő programok között talán a Libre Office a legismertebb, de ebben a posztban találsz szép számmal ingyenes szövegszerkesztő alkalmazást.

Szinkronizálás és adatmentés

adatmentesManapság nem egyetlen számítógépes kütyüt használunk. Van otthon egy asztali számítógép, helyette vagy mellette egy laptop is van a családban, útközben és munkában szintén van egy gép, esetleg egy tablet - és mindenki használ okostelefont. Az optimális és hatékony munkavégzéshez úgy kell tárolni a dokumentumokat és egyéb munkafájlokat, hogy bármikor, bárhol könnyen elérhetőek legyenek. Biztonságosan és hatékonyan a Google Drive segítségével érheted el bárhol és bármikor adataidat. Az ingyenes internetes tárhelyekről itt írtunk.

Ne felejtsd el, hogy jó dolog, a notebookra ingyenes szoftvereket telepíteni, de minden esetben megbízható gyártó alkalmazásait kell letölteni. A nem legális, crackelt programverziókkal tönkreteheted a számítógépet, elvesztheted adataidat, esetleg illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

Tovább

Akkumulátortöltő és áramtermelő ruházat

okos kabát - akkutöltőKell-e nekünk okoskabát?

Az okoskütyük behálózták életünket, mindenki használ okostelefont, táblagépet, laptopot, okosórát és még sok mást. Ezek mindegyike akkumulátorról kapja az áramot, tehát folyamatosan tölteni kell a kütyüket. A most fejlesztett okoskabát ezt a töltési folyamatot hivatott megkönnyíteni. Mivel a töltő csatlakoztatása nem mindig jutna eszünkbe, és kényelmetlen is lenne folyton dróton tartani a készülékeket, a cég vezeték nélküli akkumulátortöltésre alkalmas kabátot fejlesztett ki.

Okoskabát vagy töltőkabát?

Az akkumulátortöltésre alkalmas kabáttól némileg eltér az okoskabát, mely funkcionalitás terén sokkal többet tud. A BauBax cég által tervezett Travel Jacket képes tölteni az okostelefont és a tabletet, találunk benne helyet a fülhallgatónak, az üdítősüvegnek, felfújható párna tartja a nyakat, melyen az utazások alatt aludni is tudunk, a zsebek pedig fűthetők, hogy mindig melegben legyen a kéz.

Az akkumulátortöltő kabát ennél lényegesen egyszerűbb és valószínűleg népszerűbb is lesz. Ez csak annyit tud, hogy menet közben feltölti az elektronikus kütyüinket.

A tervező szerint a kabát nem helyettesíti majd a hordozható töltőket, de szükség esetén elegendő áramot biztosít ahhoz, hogy megnézzük a térképet vagy a menetrendet utazás közben, vagy hazatelefonáljunk a családnak.

Áramtermelő ruhák

akkus szovet

Az okoskabát csak a beépített telepek, akkumulátorok segítségével tudja tölteni az okostelefont vagy a táblagépet. Ez a beépített telep a ruha kényelmes használhatósága miatt nem lehet túl nehéz, ezért alternatív konstrukciók, megoldások kidolgozására van szükség.

Azt már sokan tapasztalták, hogy a suhogós dzsekiben megsimogatott házi kedvenc bizony képes áramütést indukálni, tehát mozgás közben a megfelelő anyagból készülő ruházat felületén elektromos töltések halmozódnak fel, amit valamilyen módon össze kell gyűjteni és annak segítségével akár a mobiltelefon akkumulátorát is tölthetjük.

Az elektromosságot termelő ruhák ötletei:

Elektromos textil – a textilszálak közzé speciális anyagot szőnek a tervezők, mely így az akkumulátor rétegeihez hasonlóan működik. Ezzel a módszerrel lényegében bármilyen ruhát akkumulátorrá alakíthatunk, a termelt elektromosság mértéke azonban még kérdéses.

akkutolto csizma

Akkumulátortöltő cipő – a cipőt lehet talán a legkönnyebben áramtermelésre használni, hiszen folyamatos fizikai behatásnak van kitéve. Az áramtermelő lábbeli képes megfelelő mennyiségű energiát létrehozni, itt a csatlakozással és az áram továbbításával vannak még gondok.

Thermo dinamó – a kutatók olyan ruhaanyag kifejlesztésén dolgoznak, mely képes a testhőt elektromos árammá alakítani, így bármikor, menet közben is tölthetjük a tabletet.

napelemes ruha

Napelemes ruha – talán a legegyszerűbb megoldás a nap energiájának felhasználása. Tervezők és dizájnerek olyan napelemeket tartalmazó ruhákat terveznek, melyek amellett, hogy képesek tölteni az akkumulátorokat, kényelmesen viselhetők és a divatot is követik.

Tovább

A vezeték nélküli töltés csodája

nfpt aram tovabbitasHogyan működik a technológia?

A legújabb iPhone és Samsung okostelefonok megjelenésével újabb lendületet kapott a vezeték nélküli töltőkre való átállás. Sokan nem tudják, hogy mit is jelent ez a technológia, illetve mire is képes. Lényegében ennél a megoldásnál sem arról van szó, hogy nincs szükség laptop vagy okostelefon töltőre, mindössze a töltő és a kütyü közötti kapcsolat csatlakozó nélkül oldható meg. A töltésnek ez a fajtája meglehetősen lassú, viszont jóval kényelmesebb és egyszerűbb a hagyományos akkumulátortöltésnél. A legtöbb esetben elegendő az elektronikus eszközt a töltőre rátenni vagy annak közelébe helyezni.

Az akkumulátorok vezeték nélküli töltéséhez a villamos energia vezeték nélküli továbbításának problematikáját kell megoldani. A legtöbb kutató azon a véleményen van, hogy már a közeljövőben átállhatunk az otthonokban lévő elektromos eszközök vezeték nélküli táplálására is. A mobil eszközök töltésénél felmerülő probléma, miszerint csak alacsony teljesítményűek a vezeték nélküli töltők, könnyen leküzdhető, hiszen az utcán lévő tárgyak (villanyoszlop, útjelző tábla) könnyen töltővé alakíthatók.

A vezeték nélküli töltés története

tesla vezetek nelkulAz elektromos áram vezeték nélküli továbbítása nem is annyira új keletű dolog, már a 19. században felfedezték ennek elvi lehetőségét.

1831-ben Michael Faraday felfedezte az elektromágneses indukciót, leegyszerűsítve azt, hogy mágneses tér feszültséget generálhat egy vezetőben.

1890-ben Nikola Tesla Colorado Springsben kidolgozza az energia továbbításának vezeték nélküli módszerét.

Az akkumulátorok vezeték nélküli töltésének módszere már több mint 100 éve rendelkezésünkre áll, a hatékony megvalósítás azonban napjainkig váratott magára. Az olcsó, egyszerű és biztonságos vezetékeket nem szívesen cserélik le a gyártók bonyolultabb és költségesebb megoldásokra.

A vezeték nélküli áramtovábbítás

A jelenleg elterjedt vezeték nélküli energiatovábbítási megoldások az elektromágneses indukció elvén működnek. Ehhez szükség van egy olyan töltőberendezésre, mely az áramot mágneses mezővé alakítja, az elektromos berendezést pedig fel kell szerelni egy elektromágneses tér – elektromos áram átalakítóval. Ez a megoldás lényegében a WiFi, rádió és TV jel sugárzásához hasonló, azzal a különbséggel, hogy míg a jel továbbításához elegendő csekély mennyiségű energia is, addig a nagyobb mennyiségű energia továbbítását csak kisebb távolságokra lehet megfelelően biztosítani.

NFPT (Near-field power transmittion)

vezetek nelkuli toltoA jelenleg kapható vezeték nélküli töltők a tápellátást induktív csatolással, mágneses mező segítségével vezetik át. Ehhez az akkumulátortöltési megoldáshoz egy töltőpárnára van szükség, melynek egy centiméteres körzetében tölthető az elektronikus kütyü.

A töltés hatékonyságát a gyártók azért csökkentik, hogy az elektromos zavarokat kiküszöböljék, hátránya még, hogy az akkumulátor és a töltött eszköz melegedésével jár.

FFPT (Far-field power transmittion)

A vezeték nélküli töltés ellenzői szerint, amíg nem tudsz 4 kütyüt 4 méteres távolságból egyszerre tölteni, addig nem sok értelme van ennek a technológiának. A távoli energiaátvitelhez többféle technológiát próbálnak felhasználni.

A távoli elektromos energiatovábbítás lehetőségei:

 • mikrohullámú töltés
 • lézeres, infravörös fénytartományú energiaátvitel
 • rádiófrekvenciás energiaátvitel
 • ultrahangos akkumulátor töltés.

Mikrohullámú akkumulátor töltés

ossia cota toltoAz elektromágneses sugárzás egyik formája, mely képes az energiaátvitelre, a mikrohullám. Az Ossia cég Cota nevű töltője képes fókuszált mikrohullámú energiatovábbításra, mely akár 10 méteres távolságban is képes több eszközt is feltölteni.

A berendezés egy asztali lámpa méretű adóegységből és egy ceruzaelem méretű vevőből áll. Az adóegység a vevő által küldött jelek felé fókuszálja a mikrohullámú sugárzást, így elméletileg biztonságos és zavarmentes a töltés.

A lézeres vagy infravörös sugárzás

A fény energiatovábbítási képességét is többféle eszköz próbálja kihasználni. A megoldás előnye, hogy szinte bármekkora teljesítmény továbbítható így, azonban szükség van arra, hogy a két eszköz lássa egymást. A technológia egyik piaci szintű megoldása a Wi-Charge nevű eszköz, mellyel itt ismerkedhetsz meg.

Rádiófrekvenciás energiatovábbítás

energous watt up tolto

A rádiófrekvencia energia átvivő képessége ismert, azonban káros élettani hatásuk és a jeltovábbítás zavarása miatt nehezen alkalmazható. Több cég is kísérletezik a WiFi antennák töltővé alakításán, egyelőre kevés sikerrel.

Az Energous olyan töltőt fejlesztett ki, mely az erős rádióhullámok káros hatásait egy védősapkával ellensúlyozza, melyen egy mikroablak található, ami a töltendő kütyü felé fordul, így minimalizálva a sugárzás szóródását.

Ultrahangos töltő

A hangenergia elektromos energiává történő alakításával már 2011-től kísérleteznek a kutatók. A Ubeam nevű cég olyan töltő és visszaalakító eszköz fejlesztésén dolgozik, mely az ultrahangot használja közvetítőként. A kutatók szerint a hangokat elektromos árammá alakító eszköz önmagában is képes lehet tölteni az okostelefonokat csupán a környezeti zaj felhasználásával.

A vezeték nélküli töltési technológiák fejlődése továbbra is azon múlik, hogy a cégek találnak-e befektetőket, akik a meglehetősen költséges technológiák fejlesztését és egyszerűsítését finanszírozzák majd.

Tovább

Megszólaltatjuk a laptopot. Hangszórók

A vezeték nélküli hangszóró szettek ára a félmillió forintot is elérheti

laptop hangszórók a jobb lejátszási minőséghez. vezeték nélküli hangsugárzó szettek csatlakoztatása. film, zene, hangzás

atlatszo hangszoro laptopElképesztő és szögegyszerű hangszórók

A laptop tulajdonosok többsége nem foglalkozik a hangképzés kérdésével, hiszen a beépített hangszórók a modern gépekben tökéletesen megfelelnek a felhasználók igényeinek. A beépített hangszórók mellett filmnézéshez használhatunk fülhallgatót, ami biztosíthatja a tökéletes hanghatást.

Mit tegyél, ha társaságban szeretnél filmet nézni a laptopon?

Adódik az egyértelmű válasz, hogy streamelni kell a TV-re a filmet. A legújabb trend azonban, hogy nem vásárlunk TV készüléket, a laptophoz veszünk nagyobb kijelzőt, de a meglévő eszközök nem biztosítanak térhatású hangzást, gyenge a basszus. Lássunk néhány érdekes, futurisztikus, vagy éppen egyszerű hangszórót a probléma megoldására

harman kardon laptop hangszoro

Harman Kardon SoundSticks III

A SoundSticket 2000-ben tervezte a Harman Kardon, jelenleg a 3-as verziónál tartanak. A 2.1-es hangszórószett oldalsó elemei darabonként 4 hangszórót tartalmaznak, a szett névleges teljesítménye 10W. Ha WiFi-vel szeretnéd csatlakoztatni a laptopodhoz, 230 dollárt kell fizetned, a vezetékes változat 60 dollárral olcsóbban kapható.

A futurisztikus kinézet mellett sokakat érdekelne a hangminőség, azonban erről nem sok szó esik a gyártó oldalán sem.

Edifier USA Luna Eclipse

hangszóró luna eclipseHordozható géphez hordozható hangszórót! Az alig három hüvelykes hangszórópár Bluetooth-on csatlakozik a laptophoz, a könnyű kezelhetőséget pedig egy távirányító biztosítja. A három színben is kapható kütyü különlegessége, hogy mindkét hangszóró dobozában találunk mélynyomót is, mely elméletileg 74W névleges teljesítményre képes. Csodát ne várj a kütyütől, arra viszont jó, hogy a parkban ülve is élvezhesd a házimozi hatást. Az eszköz a maga 200 dolláros árával nem a legkedveltebb a laptop tulajdonosok körében.

Logitech Z533

logitech z533 hangszóró laptophozA Logitech által gyártott eszközök jó minőségükről és a könnyű kezelhetőségről ismertek. A Z533-as, 2.1-es hangszórószett különlegessége a vezérlőegység, melyhez három eszközt csatlakoztathatsz egyidőben. A laptop, tablet és okostelefon egyidejű csatlakoztatásával a lejátszás mellett a szinkronizáció is megoldható.

A 30W-os mélynyomó és a 15W-os hangszórók ára mindössze 100 dollár.

Bowers & Wilkins MM-1

bowers and wilkins mm1 prémium hangszóróElegáns, hordozható, vezeték nélküli hangszórópár. A fekete és acél színben pompázó, prémium kategóriás hangszóró egy valóban elegáns laptop kiegészítő lehet. A kiváló hangzásnak köszönhetően észrevehetetlen, hogy nincs mélynyomó a laptophoz csatlakoztatva. A VIP külsőnek és a minőségi belsőnek megvan a maga ára, hiszen 400 USA dollárt kérnek ezért a kütyüért.

A meghökkentő és érdekes hangszórók ára akár a félmillió forintot is elérheti. Az átlátszó műanyag mellett a fém, króm kivitelű, vezeték nélküli kütyük a legdivatosabbak.

 

Tovább

Bútorok laptop alá

Mire tegyem a laptopomat, ha kevés a hely a lakásban?

laptop munkaallomasHogy megmaradjon a mobilitás...

A laptop vásárlásának egyik fő oka, hogy könnyű, hordozható számítógépet szeretnénk otthonunkba, mely az asztali PC-hez képest jóval kevesebb helyet foglal el, emellett maximális mobilitást is kínál.

Napjainkban a nagyméretű asztali gépekre csak a teljesen elvakult gamereknek vagy nagyméretű grafikus fájlokat manipuláló szerkesztőknek van szükségük. Szövegszerkesztésre, blogírásra esetleg tanulásra tökéletesen megfelel a lényegesen kisebb méretű laptop is.

A munkahelyek kialakítása tekintetében az irodában egyszerű a helyzet, hiszen a berendezést a kényelmes laptophasználathoz igazítják, otthonainkban azonban teljesen más a helyzet. Ha otthon szeretnénk egy kényelmes munkahelyet kialakítani, több dologra is oda kell figyelni: a laptop megfelelő szellőzésére, hogy ne melegedhessen túl, a kényelmes testtartás megőrzősőre és a szemek védelmére. A laptop biztonságos elhelyezése és egészségünk megőrzése mellett egy sor egyéb dologra is oda kell figyelni még: legyen a közelben elegendő hálózati aljzat, elférjen az egér, csatlakoztathatóak maradjanak a kiegészítők. Lássunk néhány megoldást, melyek segítségével könnyen kialakíthatjuk a megfelelő munkahelyet laptopunk számára.

Lehajtható laptopasztal

Egyszerű és okos megoldás lehet, ahol kevés a hely a lakásban. A falra szerelhető, lehajtható polcot tetszés szerinti helyre rakhatjuk és a megfelelő székmérethez könnyen beállítható. Felhelyezés után a megfelelő helyre fúrt lyukba egy okos kis USB elosztót is tehetünk, hogy a pendrive-ok és egyéb perifériákat könnyen elérhető helyen csatlakoztassuk.

lehajthato laptop asztal

Bambusz laptop alátét

Ott jöhet jól ez az alátét, ahol nagyon kevés a hely és más funkciókra is használni szeretnénk az asztalt, de nem akarjuk folyton elpakolászni dolgainkat. A magasan elhelyezett notebook szellőzése is megoldott és a billentyűzet sincs útban, ha nem használjuk.

laptop alatet butor

Rejtett laptop

Mivel a laptop alapvetően hordozható eszköz, elképzelhető, hogy csak rövid ideig szeretnénk otthonunkban használni, ilyenkor jól jöhet egy nyitható asztal. Az elegáns kinézetű asztalba rejtett gépünk csak akkor látható, ha szükség van rá.

rejtett laptop asztal

Robogó laptop

Egy 1968-as Vespa önmagában is nagy kincs, hátha még laptopot is köthetünk rá. A robogó vázának átalakításával dizájnos számítógépes munkahelyet teremthetünk. Ebben az esetben nem a kényelem volt az elsődleges szempont.

robogo laptop

Maximális „laptopozódás”

Mivel egyre több időt töltünk el a számítógép vagy noteszgép előtt, olyan testhelyzetet kell keresnünk, mely egészséges és sokáig kényelmes is. A jövő laptop-bútorai a felhasználó igényeihez igazíthatók, a legokosabbak a gondolatainkat is kitalálják majd.

laptop fotel

Tovább

Monitor vagy VR szemüveg?

kiterjesztett valosagEltűnik a kijelző a jövő laptopjáról?

Sokan úgy vélik, hogy annyit ér a laptop, ahány képernyő csatlakoztatható hozzá. Alig csengett le a HD-Ready és a FullHD átmenet, már az UHD vagy 4K kijelző őrület is kezd elavulttá válni.

A laptop kijelzőjének felbontása a megjelenítés szempontjából rendkívül fontos, viszont a kijelző mérete, tehát az a terület, ahol a programok által generált eredmények kerülnek megjelenítésre, sokkal fontosabb lehet egyes munkák esetében. A grafikusok és gamerek számára a felbontás rendkívül fontos, hiszen a jó képminőség (megannyi egyéb összetevő mellett) egyik feltétele ez.

Az adatbázis kezelők, programozók, szerkesztők számára a nagyobb munkafelületek segíthetnek a gyors és eredményes munkavégzésben, A szövegszerkesztésnél például fölösleges a nagy felbontás a fekete-fehér lapok megjelenítésekor. A nagy teljesítményű laptopok már képesek lehetnek a nagy méretű kijelzők, esetleg több kijelző kezelésére is, de ez csak a mobilitás számlájára képzelhető el. Egyetlen plusz kijelző is nagyobb súlyfölösleget jelent, mit mondjunk akkor két, három, 17-21 colos monitorról. Megoldást jelenthet a könnyű és kompakt VR szemüveg.

Virtuális valóság vagy szemüvegmonitor

A VR-szemüveg elsődleges funkciója a Virtuális Valóság megteremtése, de felhasználási területe ennél sokkal sokoldalúbb lehet. A VR-szemüveg elsődleges feladata, hogy a játékost valósághű környezetbe helyezze, ezzel fokozva az élményt. A cégek által fejlesztett szemüvegek már képesek a kiterjesztett valóságba helyezésre is, ezt újabban „kevert valóság”-nak is nevezik (Mixed Reality).

A kevert vagy kiterjesztett valóság lényege, hogy a kamerák által felvett képekre a laptop által generált képeket is rávetítheti. A gamerek számára ez a megoldás hihetetlen lehetőségeket nyújt, de a gyakorlati alkalmazása is fantasztikus lehetőségeket rejt.

virtualis szemuveg laptop

Vegyünk egy egyszerű példát: Kiterjesztett valóság a laptop szervizben.

A szakemberek számára nehézséget jelenthet a ritkán szerelt laptopok szétszerelése és összerakása. A VR-szemüveg felvételeire a számítógép rákeverheti a memóriájában őrzött szerelési útmutatókat, így a szakember mintegy élő útmutatót lát maga előtt.

Helyettesítheti a kijelzőt a VR szemüveg?

Kijelző előnyei: A laptop kijelzők mellett szól az, hogy a legtöbb ember megszokta ezek használatát. Több kijelző összekapcsolásával nagy területet láthatunk át egyszerre. Kényelmesen kezelhető, nem terheli a szemet.

Kijelzők hátrányai: nagy helyet foglal, nehezen hordozható, sok áramot fogyaszt.

A legújabb VR szemüveg mindössze 400 grammos, a Windows Mixed Reality szemüvege két darab 1440x1440 felbontású panelt tartalmaz. A beépített érzékelők segítségével, fejünk mozgatásakor nagy területet láthatunk be, mintegy fejmozgatással lapozhatunk.

kiterjesztett kijelzo

Mikor veszi át a szemüveg a kijelző szerepét?

A hagyományos eszközök leváltásához mindig sok időre volt szükség. A technológia fejlődésének el kell jutnia arra a fokra, hogy érdemes legyen annak használata. A szemüvegek ellen szól, hogy nem ismerjük azok élettani hatását, nem tudjuk, hogy mennyire rongálják a szemet. Ha tippelni kellene, azt mondanám, hogy a következő öt évben a laptopok és egyéb számítástechnikai eszközök kijelzője eltűnik, de ennek technikai akadályait még le kell küzdeni.

Te monitort vagy VR szemüveget használnál szívesebben?

Tovább

Kell-e hordozható nyomtató?

canon mobil nyomtatóTe használsz még nyomtatót?

Az első számítógép megjelenésével egyidős az igény a hordozható kütyük iránt. Az okostelefon és a laptop is a mobilitás igényét igyekszik kielégíteni, ezek olyan eszközök hordozható változatai, melyekről korábban kevesen hitték, hogy valaha mozdíthatók lesznek.

A laptop megjelenése lehetővé tette, hogy bárhol és bármikor, szinte teljes értékű irodai munkát végezhessünk, tehát szükségessé vált az egyéb irodai eszközök hordozható változatának létrehozása is. A hordozható, mobil nyomtató legyártásához sokféle akadályt kellett leküzdeni, funkcionalitása ma sem teljes.

Kell-e nyomtatni?

A nyomtatott anyagok többségét manapság sok módon helyettesíthetjük. Az elektronikus könyvek helyettesíthetik a papírra nyomtatott könyveket és jegyzeteket, tableten, laptopon vagy elektronikus képkeretbe helyezve nézegethetjük fényképeinket, a legtöbb hivatalos ügyet is intézhetjük elektronikus úton, az előadások során használhatunk kivetítőt, a jegyzeteket átküldhetjük e-mailben is.

Vannak azonban olyan esetek, amikor kénytelenek vagyunk bizonyos iratokat kinyomtatni, ilyenek a szerződések, hivatalos árajánlatok és a legtöbb ember még mindig a papírra nyomtatott fényképeket szereti nézegetni. A Prohardver által végzett felmérésből kiderül, hogy az emberek több mint 90 százaléka még mindig nyomtat papírra. A legtöbben otthon nyomtatnak, a többiek a munkahelyükön vagy az iskolában oldják ezt meg, a válaszolók 10 százaléka pedig erre szakosodott irodák szolgáltatásait veszi igénybe.

nyomtatas okostelefon

Milyen nyomtatót vásároljak?

Aki aktívan használja otthon a számítógépét, vagy a laptopját, eljut arra az elhatározásra, hogy nyomtatót kell vásárolnia. Mivel a színes lézeres nyomtatók meglehetősen drágák és a fenntartásuk is költséges, a legtöbben fekete-fehér lézeres vagy színes, tintasugaras nyomtatót választanak. Otthoni használatra csak akkor éri meg lézeres nyomtatót vásárolni, ha gyakran és nagy mennyiségben kell sok szöveget nyomtatni. Az átlagos felhasználók azonban fényképeket is szeretnének nyomtatni, emellett nem gyakran van szükségük arra, hogy kiprinteljenek valamit. A közepes minőségű tintasugaras nyomtatókat már nagyon olcsón be lehet szerezni, a töltésük, illetve a festékpatron cseréje sem csillagászati árú, ezért a legtöbben ezt a megoldást választják.

Ha a laptopodhoz otthoni használatra szeretnél egy takarékos nyomtatót vásárolni, akkor mindenképpen a tintasugaras gépek közül válassz egyet. A vásárláskor a következő kritériumokat kell figyelembe venni:

 • Milyen adathordozóról szeretnél nyomtatni.
 • Kell-e Wifi kapcsolat a nyomtatóhoz.
 • Milyen gyakran szeretnél színesben nyomtatni.
 • Mekkora méretben akarsz nyomtatni.
 • Milyen felbontásban / minőségben van szükséged a nyomtatványokra.

Bár az egyes márkák hívei másképpen gondolják, a középkategóriás nyomtatótípusok között nem sok különbséget találunk. Egyes típusoknál lehetőség van arra (Például az Epsonnál), hogy a nyomtató tintapatronját házilag utántölthesd. Az ilyen nyomtatók a fényképeket gyengébb minőségben nyomtatják ki, ugyanakkor olcsón nyomtathatsz sokat.

Mobil nyomtatás

Útközben meglehetősen ritkán merül fel olyan igény, hogy sürgősen nyomtassunk ki valamit, de ha mégis ilyesmire vágynál, akkor többféle hordozható nyomtató közül is választhatsz.

Több tesztoldal is elismerően nyilatkozik a Canon által gyártott PIXMA iP110-es nyomtatóról. A hordozható printer képes USB-n vagy Wifi segítségével csatlakozni a laptopodhoz, de egyenesen a Google felhőjéből is nyomtathatsz fényképeket vagy A4-es méretben iratokat. A nagyjából 80 ezer forintba kerülő géppel közvetlenül a mobiltelefonodról is nyomtathatsz, a gyártó szerint 200 oldalnál is többet, a beépített vagy kiegészítő akkumulátor segítségével. Az eszköz szépséghibája, hogy az akkumulátor kapacitásánál nem sokkal többet bír a tintapatron sem, ezért az akkumulátor és patron töltése nagyjából egybeesik.

Nyomtatás, másolás és szkennelés

hp nyomtató laptophozA HP által gyártott nyomtató segítségével fénymásolatokat is készíthetünk., akár útközben. A cég a gép javasolt árát 100 ezer forint alá lőtte be, ezért az árért akár 9 oldalt is nyomtathatunk percenként vagy 6 színes oldalt fénymásolhatunk, esetleg 11 oldal per perc sebességgel fénymásolhatunk fekete-fehérben.

A Wifin vagy USB-n keresztül is csatlakoztatható eszköz havi ajánlott kapacitása maximum 500 oldal, tehát nem válthatjuk ki vele az irodai gépeket. Az egyszerűbb kezelhetőséget és a vevőbarát megjelenést egy érintőpanel biztosítja az eszközön.

A mobil nyomtatókra is vonatkozik az a szabály, hogy akkor érdemes megvenni, ha valóban szükséged van rá. Az átlagfelhasználó számára elegendő az otthon, hálózati áramra csatlakoztatott nyomtató, mellyel szinte csak fényképeket nyomtat manapság.

Tovább

Okostelefon és laptop összekapcsolása

A legjobb Androidos alkalmazások: csatlakoztathatod az okostelefont a laptophoz

laptop és okostelefon összekapcsolása - androidos alkalmazások:  sharelt, airdroid, airstream - adatátvitel: kábel, wifi

laptop okostelefon kapcsolatAdatcsere gyorsan és könnyen

Az okostelefon és a laptop hétköznapi használati tárggyá vált, melyek között az adatcsere megoldása elkerülhetetlen és fontos. A folyamatosan fejlődő felhőalapú tárhelyek, a Google Drive, Dropbox, stb. jelentősen megkönnyíti az adatokhoz való hozzáférést, előfordulhat azonban olyan helyzet, amikor az okostelefont egyenesben kell rákötni a laptopra.

A kábeles csatlakoztatás az egyik legegyszerűbb, legjobb és legbiztonságosabb megoldás, hiszen internetkapcsolat nélkül kizárt, hogy harmadik fél hozzáférhessen másolás közben az adatokhoz. A kábeles csatlakozás előnye, hogy a csatlakoztatott eszköz az adatkapcsolat mellett töltődik is, ilyenkor a laptop intézőjéből kezelheted az okostelefon fájljait. Ha nincs kábel, akkor egyértelműen a WiFi tűnik ideális megoldásnak az adatcserére, ehhez ajánlunk néhány ingyenes alkalmazást.

ShareIt

A Lenovo telefon tulajdonosok körében (és nem csak) a legnépszerűbb alkalmazás fájlok és állományok megosztására és másolására a ShareIt alkalmazás. Segítségével egyszerűen és gyorsan küldhetsz át fájlokat laptopról okostelefonra és fordítva, emellett egymás között is cserélhetnek fájlokat, akik letöltik ezt a programot.

A ShareIt nemcsak Androidon működik, hanem az összes népszerű platformon elérhető és a lehető legegyszerűbben működik. Az alkalmazás előnye, hogy közvetlenül csatlakozhatnak egymáshoz az eszközök, így nincs szükség külső szerverre, ami jelentősen megnöveli az adatbiztonságot.

AirDroid

airdroid webAz egyik legnépszerűbb alkalmazás a Google Play Marketben a laptop és okostelefon között történő adatcseréhez az AirDroid. Az alkalmazás adatlapja szerint a letöltések száma 10-50 millió között van és az 5 csillagos értékelések száma majdnem eléri a négyszázezret.

Az alkalmazás WIFi vagy 3G kapcsolat segítségével létesít kapcsolatot az Androidos okostelefon és a laptop között, ezután a következő lehetőségek állnak rendelkezésedre:

 • Fájlok és mappák mozgatása az eszközök között a „fogd és vidd” mód támogatásával.
 • Fogadhatsz és küldhetsz SMS üzenetet a laptopod segítségével az okostelefonról.
 • Telepíthetsz és törölhetsz alkalmazásokat a mobiltelefonon.
 • Szerkesztheted a névjegyeidet.
 • Csengőhangokat és zenéket tölthetsz le, szerkesztheted őket.

A program ezek mellett segíthet az okostelefon diagnosztikájában is, mivel megjeleníti az összes alapvető és fontos információt a telefon hardveréről.

Az AirDroid programot itt töltheted le a Google Play áruházból.

Airstream

Az Airstream program azoknak lehet fantasztikus segítség, akik szeretnék okostelefonról is elérni a laptopon található médiatartalmat. Az alkalmazást a Google Play Marketből telepítheted az okostelefonra, majd a laptopra is telepíteni kell a megfelelő verziót. Ha mindkét eszközön rendelkezésre áll a program, akkor az okostelefon segítségével bármilyen tartalmat megjeleníthetsz azokról az eszközökről, melyek csatlakoznak otthoni hálózatodhoz WiFin vagy kábelen keresztül.

Az Airstreamet itt tudod letölteni.

Tovább

2017 legérdekesebb kütyüi: okos zuhanyrózsa és okos fésű

8,5 kg-os brutál gamer laptop és hülye okoskütyük

A gamer laptopokra nagy a kereslet: 8,5 kg élősúly

predator-laptop.jpgAz elektronikai termékek gyártói minden évben a CES-en, a Consumer Electronics Show-n mutatják be legújabb fejlesztéseiket, termékeiket Las Vegasban. A felhasználók itt ismerkedhetnek meg a legújabb laptopokkal, tévékkel, okostelefonokkal, de a gyártók által kitalált, eszement ötletek is itt kerülnek bemutatásra.

2017-ben az egyik elképesztő újdonság az Acer Predator 21 X laptopja volt, melyet kifejezetten „gamerek” számára fejlesztettek. A gép megjelenésében is brutális és vagány, nem beszélve a beépített csúcsteljesítményű hardverről.

A brutális laptop egy tekintélyt parancsoló, 5 reteszel zárható bőröndben érkezik, a teljes csomag súlya nem kevesebb, mint 25 kg, ebből a laptop mindössze 8,5 kg. A csomagban találunk két, egyenként 330 wattos tápegységet és a laptop billentyűzethez cseregombokat, arra az esetre, ha eldurvulna a játék.

acer-predator-laptop.jpgAz Acer Predator 21 X 21 colos kijelzője hajlított, így egészen érdekes formájú az összezárt laptop. A gép műanyag és alumínium borítást kapott, melynek köszönhetően különösen strapabíró, bár a teljes szett súlyát és méretét figyelembe véve nincs sok esély arra, hogy a táskába dobva sétálgassunk vele az utcán. Az Acer terméke lényegében egy laptopba zárt PC, melyet az asztali géphez képest valamivel könnyebb szállítani.

A laptop csatlakozói: egy HDMI, két DisplayPort, egy Thunderbolt 3-as Type C konnektor, egy Gigabit Ethernet port és két tápegység csatlakozó a hátoldalon. A bal oldalára két USB 3.1 Gen 1 konnektor, egy SD kártyaolvasó és aranyozott hangcsatlakozók kerültek, míg a jobb oldalán további két USB 3.1 Gen 1 csatlakozót találunk.

A laptop hardvere

 • Processzor - Core i7-7820HK
 • Memória - négy darab DDR4-2400
 • Adattárolók - két darab 512 GB-os NVMe SSD és egy 1 TB-os HDD
 • Grafika - két darab GeForce GTX 1080, egyenként 8 GB GDDR5X memóriával

Okos zuhanyrózsa figyelmeztet a túlfogyasztásra

okos-zuhany-rozsa.jpegA hagyományos termékek mellett bemutatták a gyártók a legújabb innovációkat is. Az egyre furcsább okos kütyük közül azután mindenki kiválaszthatja a számára hasznos darabokat, vagy nevethet azon, melyet a legnagyobb marhaságnak tart.

A Hydrao okos zuhanyrózsa gyártói azt ígérik, hogy segítenek vidáman csökkenteni a vízszámlát. Az eszköz lényege, hogy a vízsugár színét - a beépített LED-ek segítségével – az elhasznált vízmennyiség függvényében változtatja meg: 10 literig zöld, 20 literig kék, 40 literig piros, afölött pedig elkezd villogni a lámpa, jelezve, hogy az átlagoshoz képest több vizet használsz.

Az okos zuhanyrózsa csatlakoztatható az okostelefonhoz, így egy applikáció segítségével ellenőrizheted a vízfogyasztásodat többféle időfelbontásban is. Az alkalmazás segítségével a Hydrao egyes funkciói is vezérelhetők. A gyártók leírása szerint a 90 Eurós eszközzel akár 25%-os megtakarítás is elérhető.

Az okosfésű tudja, jól  keféled-e a hajadat

okos-fesu-hair-coach.jpgA zsűri által innovációs díjjal kitüntetett termék az okosfésű volt, mely az urakból mosolyt, a hölgyekből elismerő pillantásokat váltott ki. Tény, hogy az első hallásra butaságnak tűnő eszköz önmagában egy remekmű, hiszen telezsúfolták érzékelőkkel és műszerekkel: gyorsulásmérő, giroszkóp, számítógép.

A Hair Coach azaz Hajedző névre keresztelt fésű alapjában véve semmivel sem tud többet hagyományos társaihoz képest, lehet vele fésülködni.

Az eszköz „okosságát” a műszerek által végzett munka adja: méri a fésülködés hosszát, intenzitását, mértékét és az okostelefonra telepített alkalmazás segítségével naplózza ezeket. Az alkalmazás szól, ha rosszul fésülködünk és segít a helyes használat elsajátításában, továbbá hajápolási tervet készít, melynek betartását ellenőrzi is. A 200 dolláros eszköz hihetetlen bónusz funkciója, hogy megállapítja, nedves-e a hajunk.

Tovább

8 tablet a leghosszabb akkumulátor-üzemidővel

hosszú akkumulátor üzemidő - tablet, laptop választás - hardver eszközök összehasonlítása - akku használat

amazon-fire-hd-8-akku-uzemido.jpg

TOP 8. Táblagépek a leghosszabb akkus üzemidővel

Amikor utazás közben elővesszük tablet gépünket, hogy elűzzük unalmunkat a friss hírek böngészésével, vagy belemerülünk egy e-könyv olvasásba, netán kedvenc filmsorozatunk új epizódjának nézésébe - akkor semmi sem kellemetlenebb, mint megszakítani a szórakozásunkat csak azért, mert lemerült a készülék akkumulátora. Ha buszon vagy vonaton ülünk, nem biztos, hogy találunk hálózati csatlakozót a töltő számára, ha mégis, akkor a csatlakoztatott és emiatt mobilitásában korlátozott géppel nem annyira kényelmes a videojáték vagy a sorozatnézés. Ilyen esetekben nemcsak az lehet jó megoldás, ha van nálunk egy powerbank, hanem az is, ha eleve olyan táblagépet vásárolunk, amelynek akku-üzemideje a lehető legmagasabb.

Következik az üzemidő szempontjából a legkitartóbb táblagépek.

ipad-pro-10-5-inch-tablagep.jpgiPad Pro 10.5-inch (13:55)

Az Apple legújabb táblagépe, a 10,5 inch-es iPad Pro az egyik leghosszabb akkumulátor-üzemidővel rendelkező táblagép pillanatnyilag. A készülék gyári leírása szerint ez a tablet 13 óra és 55 percen át működhet egyetlen akkufeltöltéssel, ez pedig rendkívül hosszú üzemidőnek számít, emellett a tablet hihetetlenül gyors teljesítményt nyújt, hála az A10X Fusion CPU-nak. Mindez szupervékony kivitelezésben.

iPad 9.7-inch (12:59)

ipad-2017-9-7-inch-laptop.pngAz Apple 9,7 inch-es laptopja közel 13 órán keresztül életképes egyetlen feltöltéssel. Szintén mellette szól, hogy előnyös áron hozzá lehet férni, fényes kijelzővel és nagyszerű hangszórókkal rendelkezik.

Mindkét fenti modell jellemzői: Széles színtartományú kijelző (P3), 625 cd/m2 maximális fényerő. Széles látószöget biztosító, kettős tartományú képpontok, zsírtaszító képernyőbevonat

Amazon Fire HD 8 (11:19)

amazon-fire-hd_8-tablet.jpg

Több mint 11 órás üzemidőt kapunk, ha megvásárolunk egy Amazon Fire HD 8-at, amely a prémium szolgáltatásra feliratkozott tagok számára hozzáférést biztosítanak rengeteg könyvhöz, filmhez és televíziós műsorhoz. A 8 inches táblagép 1280x800 képpontot jelenít meg, és a kijelző mögött egy új vezérlő teljesít szolgálatot, amely négy magos felépítésben látja el a feladatait.

Lenovo Yoga Book (9:31)

lenovo-yoga-book-akku-uzemido.jpgA Lenovo Yoga Book egy feltöltéssel 9 és fél órát bír, innovatív terméknek számít. Hi-tech kivitelezés: kibontás után felül található a gép, alatta pedig a tartozékok, különleges érintőfelülettel, érintésérzékeny gombokkal rendelkezik. A Lenovo Androidhoz való optimalizálása hasznos, de használatuk hagyományos laptop módban előnytelen. Különleges élményt jelent az írott jegyzetelés a speciális ceruzával ezen a gépen. Lenyűgöző a tablet külső megjelenése, imponáló a leheletvékony kialakítás. Éppenséggel nem tartozik az alacsony árfekvésű hardver eszközök közé.

Samsung Galaxy Tab S3 (8:45)

Aki szeretne billentyűzetet a táblagépéhez, az értékelni fogja a Galaxy Tab S3a-t, a 8 óra, 45 perces üzemidővel. S Pennel felszerelt, melyet rajzoláshoz terveztek, ezen kívül prémium kialakítást kapott. A 9,7 inch-es képernyő támogatja a HDR-t, ami azt jelenti, hogy nagyon élénk színek elevenednek meg a képernyőn.

Huawei MediaPad M3 (8:42)

Egyetlen töltéssel 8 óra és 40 percig működő Huawei MediaPad M3 egy kicsit drága, viszont a befektetett összegért cserében kifinomult dizájnt, fényes kijelzőt, kiváló audio minőséget és megbízható teljesítményt, valamint Huawei EMUI képernyőt kínálnak.

Asus ZenPad 8 (8:22)

Az Asus ZenPad 8 amellett, hogy 8 óra és 22 percig működik egyetlen feltöltéssel, világos és pontos kijelző tartozik hozzá, kiváló hanggal és nagyon könnyű kialakítású eszköz, szinte el is feledkezünk róla, mikor magunkkal visszük. Sajnálatos módon hajlamos leállni, mikor alkalmazások közt tallózunk.

Asus ZenPad 3S 10 (8:09)

Bár sok Windows táblagép és 2 az 1-ben laptop feláldozza az üzemidőt a teljesítményért, az iPad Pro egyensúlyt teremt az akkumulátor élettartam és a sebesség között. A tesztelés során ez a 12,9 inch-es gép több mint 10 órát bírt ki egy feltöltéssel. Az iPad pro nem olcsó és nem képes helyettesíteni egy laptopot, viszont az iPad Pro A9X processzor, 5 millió pixeles kijelző, opcionális Apple ceruza és az intelligens billentyűzet sokoldalú, érdekes eszközzé teszi.

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás