Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Miért érdemel porcelán trónust Bill Gates? - Akkuk a jövőből

A jövő akkumolátora levegőn, hangzavaron, virágtrágyán és vizeleten él

2017. június 18. - laptopcafe

Lélegző akku, 30 másodperc alatt tölthető aksi, hab- és vizeletakkumulátorok

virag cserep akkumulator tolto

Fantasztikus laptop akkumulátorok a közeljövőből

Az okosotthonok és okoskütyük megjelenésével egyre nagyobb energiaéhség is érkezett. A fejlesztők az akkumulátorok fejlesztésével párhuzamosan a hardverek fogyasztását is megpróbálják minimálisra csökkenteni, melynek értelemszerűen megvannak a korlátjai. A laptopok, okostelefonok, elektromos autók és egyéb kütyük áramellátásának problematikáját eddig a hagyományos akkumulátorok kapacitásának növelésével próbálták megoldani, de elérkezett az idő az újtípusú eszközök bevezetésére.

litium levego akkumulatorLítium-levegő lélegző akkumulátor

Az öt-tíz éven belül megvalósítható akkumulátor koncepciójának a lényege, hogy a lítium-ion akkumulátorokat lítium-oxigén elemekre cseréljük le. Az új típusú telep 80%-kal könnyebb, olcsóbb és ötször nagyobb kapacitású lesz ionos elődjéhez képest. Az oxigén mint oxidálószer ötletét az akkumulátorgyártásban a Dallas University kutatócsapata dolgozta ki, és a prototípus már működik laboratóriumi körülmények között.

Biotöltő virágcserép

A létező eszköz a növények fotoszintézisét használja fel az akkumulátor töltéséhez.

A virágcserépben elhelyezett szerves anyagok - növénytrágya - reakciója és a növény fotoszintézisekor elegendő elektromos áramot termel ahhoz, hogy egy 3,5V-os 0,5A-es USB töltőt működtessen.

Az otthonokban használható módszert távlatokba helyezve: egész városokat működtethetnénk az erdők alá telepített áramgenerátorokkal, melyek maximálisan környezetbarát, zöld energiát biztosítanának.

Habakkumulátor

prieto hab akkumulatorA Prieto cég által készített akkumulátor belső szerkezete 3D-s, rézhabból készült. A jövő akkumulátorainak elkészítéséhez azért ideális ez a megoldás, mert lényegesen nagyobb energiasűrűséget biztosít a cellákban és teljesen biztonságos, kizárt a robbanás vagy túlmelegedés. A további előnyök között említhető, hogy a habakkumulátor nem tartalmaz éghető anyagot, olcsó az előállítása és lényegesen könnyebb is jelenlegi társainál.

A most gyártott Prieto akkumulátorokat ruházati cikkekben használják, de a későbbiek során laptopokban és elektromos autókban is feltűnhetnek, ha minden technikai akadályt sikerül áthidalni.

StoreDot – 30 másodperces akkutöltés

A StoreDote egy vadonatúj akkumulátor töltési technológia, melyet a Tel Aviv University fejlesztett ki és egy hagyományos Samsung Galaxy S4 okostelefon töltésével prezentáltak. Az organikus félvezetőket peptidekből, fehérjékből építették fel, ennek köszönhetően egy laptop 30 másodperc alatt, egy elektromos autó pedig alig 3 perc alatt feltölthető. A Startup a technológiát 2017 végére ígéri.

Akkumulátor töltése hanggal

Angol kutatók fejlesztették ki a környezeti zajokat energiává alakító elektromos töltőt. A laptop vagy okostelefon akkumulátorát a piezoelektromos hatást kihasználó nanogenerátorok töltik fel elektromos árammal. A nanorudacskák a környezeti zajok, vagy az emberi beszéd hanghullámainak hatására termelnek energiát, tehát elképzelhető, hogy ez az akkumulátor és töltőtípus visszahozza a divatba a telefonbeszélgetéseket és háttérbe szorítja a most divatos SMS üzeneteket.

Vizeletből áramot

A Bill Gates Alapítvány támogatásával indult meg a Bristol Robotic laboratóriumban az a kutatás, mely az emberi vizeletből próbál meg energiaforrást kialakítani. A bőségesen rendelkezésre álló energiaforrást mikroorganizmusok hozzáadásával alakítják tiszta vízzé és energiává. A biztonságos és tiszta energia használata mellett tehát tiszta vizet is termelünk, mely az elkövetkező évtizedekben valódi kincs lehet bolygónkon.

vizelet aram

Ha sikerül a kutatást eredményesen zárni, akkor Bill Gates egy újabb, immár porcelán trónt is elfoglalhat.

Tovább

Alternatív laptop töltők

laptop tolto termeszetMilyen módon tölthető a laptop akkumulátora?

A laptop vásárlás egyik célja, hogy az áramhálózattól távoli helyeken is használható, mobil eszköz kerüljön a birtokunkba. A laptop energiaellátását, ha nincs csatlakoztatva a töltője, az akkumulátor végzi. Az akkumulátor cellaméretén és kapacitásán kívül a laptop autonóm üzemidejére a gép hardverei és a futtatott programok vannak hatással. A legtakarékosabb eszköz használatakor is felmerülhet az a probléma, hogy a meglévő akkumulátor kapacitás nem elegendő, ilyenkor alternatív megoldásokat kell találni.

Pótakkumulátor

A laptop energiaellátásának megduplázására a legkézenfekvőbb megoldás a pótakkumulátor alkalmazása, beszerzése. Lehetőség szerint érdemes megnövelt kapacitású pótakkumulátort beszerezni, így jelentősen megnövekedhet az autonóm üzemidő. Felmerül a kérdés, hogyan lehet tölteni a pótakkumulátorokat. A laptop használata közben is feltölthetjük egyenként az akkumulátorokat, de vásárolhatsz pótakkumulátor töltő tápegységet is.

Az univerzális, intelligens külső laptopakku töltő segítségével közvetlenül töltheted fel a laptop akkumulátorát, miközben a másik akkumulátor a gépben használat közben töltődik fel. Az univerzális laptopakkumulátor töltő speciális kábel segítségéve csatlakozik a telephez, de rendelkezik USB kimenettel is, így a legtöbb mobil eszköz tölthető a segítségével. Lényegében véve ez is egy fajtája a vésztöltőnek, de beépített elektronikája képes kommunikálni az akkumulátorral, így biztonságosan és hatékonyan töltheti azt fel.

Vésztöltő avagy Powerbank

laptop tolto powerbankA vésztöltő egy külső akkumulátor, melyet műanyag burkolatba helyezett és többféle csatlakozóval látott el a gyártó. Lényegében az előbb említett modellhez hasonló, de lényegesen kevesebb elektronikával rendelkezik, hiszen a laptop töltő csatlakozón keresztül működteti a laptopot és tölti annak akkumulátorát.

A Power Bank 16000 például 16 000 mAh kapacitása a 65W teljesítményigényű laptopot is képes akár 2,5 órán át működtetni, miközben annak akkumulátorát is tölti. A Power Bank univerzális töltők előnye, hogy nemcsak a laptopot tölthetjük, használhatjuk a segítségével, hanem szinte bármilyen elektromos kütyüt működtethetünk a segítségével.

Ha külső akkumulátortöltőt, Power Bank-ot vásárolunk, akkor mAh vagyis a kapacitás mértékét kell megnézni. A lényeg, hogy ez a szám a lehető legnagyobb legyen, annál több ideig töltheted, használhatod a laptopodat a segítségével. Természetesen az ilyen eszköz vásárlásánál meg kell vizsgálni, hogy képes-e a te laptopod által igényelt 12V vagy 19V feszültség leadására és található-e a csomagban a laptoptípushoz megfelelő töltőcsatlakozó.

Autós átalakítók

A laptop töltése talán akkor a legegyszerűbb, ha személygépkocsival utazol, hiszen ilyenkor elegendő egy autós átalakító. Ilyenkor kétféle megoldás közül választhatsz. A laptopod típusának megfelelő egyenes átalakítót vásárolsz, mely a 12V feszültséget közvetlenül a laptopodra csatlakoztatja, vagy egy 12V – 220V-os invertert vásárolsz, mely segítségével bármilyen 220V-os, hagyományos hálózati csatlakozóval ellátott elektromos berendezést üzemeltethetsz. Ennél a megoldásnál figyelembe kell venni, hogy az eszközök először 12V-ról 220V-ra növelik a feszültséget, majd a laptoptöltő a szükséges 12V vagy 19V-ra csökkenti, és ennek során veszteség mutatkozik. (Például a Whitergy Inverter 12 – 230V 350W feszültségátalakító.)

Napelemes töltő

laptop tolto napelemesA napelemes akkumulátor töltő remek megoldás lehet, ha gyakran túrázunk, távol a civilizációtól. A nem túl olcsó megoldás előnye, hogy szinte bármilyen elektromos kütyüt tölthetünk a segítségével, csupán a napfény igénybevételével. Ilyen eszköz például a Sherpa 120 Adventure Kit.

Az összehajtogatható napelem segítségével feltölthetjük kb. 5-10 óra alatt a készletben található akkumulátort, mely segítségével azután a laptopot, okostelefont vagy egyéb eszközöket működtethetjük. A Sherpa akkumulátorának kapacitása nagyjából 2-3 laptoptöltést tesz lehetővé.

A laptop akkumulátor alternatív töltése tehát többféle módon is lehetséges, a vásárlás előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy neked melyik megoldás optimális. Előfordulhat, hogy elegendő csak egy új laptop akkumulátort vásárolni, ehhez a laptophardware szakemberei bármikor szívesen a rendelkezésedre állnak.

Tovább

Milyen Wifi routert vegyek?

wifi router laptopInternetmegosztás otthon, egyszerűen

A laptop és más mobil eszközök előnyeit akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha vezeték nélküli hálózatot, WiFi-t létesítünk otthonunkban. A WiFi hozzáférés egyik, de nem egyetlen előnye, hogy csatlakozhatunk a mobil kütyükkel az internethez. A Wifi router elsődleges feladata, hogy egy belső hálózatot hozzon létre, melynek segítségével összeköthetjük az otthonunkban található számítógépeket, laptopokat, tableteket, okostelefonokat és minden egyéb, csatlakozni képes eszközt. Ez a belső hálózat pedig lehetőséget teremt az internetkapcsolat megosztására is.

Sokan a Wifi kapcsolat és az internet hozzáférés közé egyenlőségjelet tesznek, pedig a Wifi router a következő feladatokat is elláthatja az internetmegosztás mellett:

 • kapcsolatot teremt a vezetékes és vezeték nélküli hálózati eszközökkel
 • lehetővé teszi a fájlmegosztást
 • lehetővé teszi a nyomtatómegosztást
 • hardveres tűzfalként működhet
 • média szerverként működhet.

Leegyszerűsítve a dolgot: ha a Wifi routerhez csatlakoztatod a laptopot és az okostévét, akkor a laptopon lévő médiafájlokat megjelenítheted a tv képernyőjén is. Elegendő egyetlen nyomtató a lakásban, és bármely csatlakoztatott eszközről képes vagy nyomtatni. Bizonyos router modellek USB portjára is kerülhet a nyomtató, így nincs szükség külön „szerver” működtetéséhez a nyomtatáskor.

Mi mit jelent a Wifi router vásárlásakor?

Wifi router – olyan hálózati eszköz, mely képes csatlakozni az internetszolgáltatóhoz és ezt a kapcsolatot megosztani a hozzá vezetékes vagy vezeték nélküli módon kapcsolódó eszközökkel. Megteremti a kapcsolatot a csatlakoztatott eszközök között is.

wifi sebessegA router Wifi kapcsolata többféle szabvány szerint működhet:

 • 802.11b/g – 54 megabit/s
 • 802.11n draft - 150 megabit/s
 • 802.11n - 300 megabit/s

A jelenleg kapható Wifi routerek közül érdemes az „n” jelölésűek közül válogatni, hiszen ennek a sebessége magas, 300 megabit/sec, emellett nagy területet képes lefedni, tehát családi házak internetkapcsolatának megosztásához mindenképpen 802.11n szabvány szerinti teljesítményre képes Wifi router javasolt.

Amit a router kiválasztásánál tudni érdemes

A laptopok internetkapcsolatának sebességét mindig a szűk keresztmetszet fogja meghatározni:

 • a szolgáltató által biztosított internetkapcsolat sebessége
 • a router portjának sebessége
 • a Wifi kapcsolat sebessége és minősége
 • a laptop wifi kártyájának sebessége.

A router vásárlásakor az első lépés, hogy megtudjuk, milyen módon kapcsolódhatunk szolgáltatónkhoz, milyen WAN kapcsolatot létesíthetünk: ADSL vagy Ethernet.

ADSL – telefonvonalas internetkapcsolat

Ethernet – hagyományos hálózati kábel segítségével csatlakozhatsz az internethez. Manapság a legtöbb szolgáltató ezt használja.

Ha tehát ADSL internetkapcsolattal rendelkezel, ezt mindenképpen meg kell mondani az eladónak, ha hagyományos hálózati kábelen keresztül érkezik otthonodba az internet, akkor egyszerű WAN portra van szükséged.

Hány portot? Milyen portot?

A Wifi routereken találunk hagyományos hálózati csatlakozó aljzatokat: 1, 2, 4 vagy 8 darabot. Ezeken keresztül vezeték segítségével csatlakoztathatod a számítógépeket, egyéb eszközöket az internethez.

Miért kell kábel, ha van Wifi-m?

A modern Wifi kapcsolaton keresztül is csak 300 megabit/s sebességgel tudunk internetezni a laptopról, amit befolyásol a távolság és az esetleges akadályok. A vezetékes kapcsolat azonban elérheti akár az 1 gigabit-tet is. Bár korábban feleslegesnek tűnt ez az óriási sebesség, és az internetkapcsolatok sebessége sem közelítette meg ezt az értéket, ám manapság már egyre több helyen elérhető ilyen internet, ezért a nem túl távoli jövőre is gondolva érdemes beruházni, és „Gigabites” Wifi routert vásárolni.

Összegezve az eddigieket: vásárláskor a meglévő internetkapcsolatunk típusából, a ház méreteiből, a csatlakoztatni kívánt eszközök számából és a szükséges egyéb szolgáltatásokból kell kiindulni.

A Wifi kódolással és hasonlókkal nem kell törődnöd, hiszen ez a legtöbb routerben hasonló, és bármilyen típust vásárolsz, megtalálod benne a szükséges beállításokat.

Milyen modellt vásároljak?

A konkrét modell vásárlása előtt érdemes szakértővel konzultálni, aki az igények figyelembevételével ajánl megfelelő típust. Budapesten a laptophardware szervizben mindig szívesen állnak rendelkezésedre, ha a laptopodhoz megfelelő Wifi kártyát, USB Wifi adaptert vagy Wifi routert keresel.

Google Wifi

A keresőóriás a routerek piacára is megpróbál betörni, Wifi eszközének paraméterei a következők.

Sebesség: 802.11ac 5GHz down: 101.41 Mbps, 2.4GHz down: 47.53 Mbps

Kapcsolat: 2 x Gigabit Ethernet ports per Wifi point (1 WAN and 1 LAN port mindegyiken)

Egyéb jellemzők: AC11200 2 x 2 Wave 2 Wi-Fi, TX beamforming, Bluetooth Smart ready.

Az eszköz előnye, hogy korrekt kinézete mellett egyszerűen konfigurálható és remek az ár / érték aránya, sajnos alacsony a lefedettsége és korlátozott a testreszabhatósága.

google wifi router

Linksys WRT 3200 ACM

Sebesség: 802.11ac: 3x 867 Mbps, 802.11n: 600 Mbps

Kapcsolat: 4x Gigabit Ethernet, 1x USB 3.0, 1 x ESATA/USB 2.0

Egyéb jellemzők: Tri-Stream 160, 1.8GHz dual core CPU, 512MB RAM, 256MB flash memory

Ez egy igazi nagyágyú, mely segítségével a lehető legnagyobb sávszélességet biztosíthatod eszközeid, laptopod számára. Az eszköz minden beállítása könnyen elérhető, a nyílt forráskódú szoftverháttérnek köszönhetően rengeteg extra szolgáltatás érhető el.

TP LINK Archer C1200 Dual Band wireless router

Azok számára, akik a Wifi sebességét részesítik előnyben.

Frekvenciasáv: 2.4 GHz, 5 GHz

Támogatott protokollok: Dynamic IP, Static IP, PPPoE, PPTP(Dual Access), L2TP(Dual Access), BigPond

Jelátvitel: 867 Mbps + 300 Mbps

WLAN szabvány: 802.11 b/g/n/ac/a

Ethernet LAN adatátviteli sebesség: 10/100/1000 Mbps

Antenna: 3 db.

Ez a Wifi router azok számára ajánlott, akik aktívan használják a HD video streaminget, vagy gyakran játszanak online játékokat, hiszen a 5 GHz-s tartomány az ő számukra maximálisan hasznos és kihasználható. A routert a Tether alkalmazás segítségével okostelefonról is irányíthatod, konfigurálhatod, rugalmas, 2.0-ás USB portján keresztül a nyomtatás és az FTP fájlmegosztás is villámgyorsan működik.

Tovább

Google Drive videók megosztása Youtube-on

google felho tarhelyDrive, Youtube és Google Fotók együttműködés

Az otthoni adattárolás egyik legérzékenyebb pontja a fotók és videók megőrzése. A 21. században rengeteg médiafájl keletkezik, melyeket a büszke tulajdonosok szeretnének másokkal megosztani, vagy éppen biztonságosan, mindenkitől elzárva tárolni. A laptop merevlemeze nem a legtökéletesebb megoldás a médiafájlok tárolására, asztali számítógépet pedig egyre kevesebben vásárolnak. A felhő alapú tárhelyek, a Google szolgáltatásai: a Google Drive és a fotók tárolására szolgáló Google Fotó megfelelő megoldásnak tűnik.

Google Fotók és Drive

Egy Google felhasználói profil birtokában a Google Drive-ba és a Google fotók szolgáltatásba feltölthetsz fényképeket és videókat is. Az alapbeállításokat egyesek félreértelmezve úgy gondolják, hogy a Google Drive és Google Fotók szolgáltatás összekapcsolásával automatikusan megosztják féltett anyagaikat az internet közönségével, valójában ez nincs így. A megosztást minden esetben engedélyezni kell, ami egyes személyek részére érvényes, vagy egy megosztási link birtokában bárki hozzáférhet.

Miért jó a Google Fotók szolgáltatás?

 • Könnyen szerkesztheted és megoszthatod fényképeidet és videóidat.
 • Könnyen kezelhető albumokba rendezheted a feltöltött fájlokat.
 • Kereshetsz személyek szerint vagy dátum után.
 • Eszközeidről automatikusan mentheted a médiafájlokat.

A Google Drive előnyei:

 • Mappákban, fájlrendszer szerűen rendezheted anyagaidat.
 • Minden állományodat egyetlen, központi helyen őrizheted.
 • Dokumentumokba, táblázatokba és diákba szúrhatod be az itt tárolt fotókat, állományokat.
 • Szinkronizálás után bárhol és bármikor hozzáférhetsz anyagaidhoz.

A Google, Youtube és Google Fotók tárhelye közötti különbség

A Google fiók tárhelye 15 GB, melyet ingyenesen vehetsz igénybe, természetesen havidíj fejében ezt bármikor megnövelheted. A fotók és videók különbözőképen számítanak bele a tárhelykvótába. A Google Drive-on tárolt adatok teljes egészében beleszámítanak, míg a Google Fotókban feltöltött elemek kétfélék:

 • kiváló minőségű fotók – nem számítanak bele a tárhely méretébe;
 • hagyományos, eredeti minőségű fényképek – beleszámítanak a tárhelykvótába.

Mikor nyilvánosak a fotók és videók?

Teljesen lényegtelen, hogy hova és mikor töltöd fel a fényképeidet, azok mindaddig privát minősítésűek maradnak, amíg meg nem osztod őket másokkal.

Hogyan oszthatom meg Youtube-on a Google Drive videókat?

google fotokA Google Drive-on tárolt videófájlok megosztásához a Google Fotók szolgáltatás közbeiktatására van szükség. A videók megosztásának lépései:

 • Jelentkezz be a Google Fényképek szolgáltatásba a Google felhasználói profilod segítségével.
 • A bal felső Főmenüben (három vízszintes vonal) kattints a beállításokra.
 • A csúszka segítségével kapcsold be a „Google Drive Google Drive-fotók és -videók megjelenítése a Fotók könyvtárban” szolgáltatást.
 • A Youtube.hu oldalon (amennyiben a Google felhasználói profiloddal vagy bejelentkezve) a feltöltésnél válaszd a „Videóid importálása a Google Fotókból” gombot a jobb felső sarokban.
 • A Google Drive-on tárolt videó felkerült a Youtube csatornádra, és bárkivel megoszthatod.

Google Drive videók megosztása Youtube-on, hogy a lehető legtöbb tárhelyet megspórolhasd. További érdekes, olvasni való témák: Google szolgáltatások, laptop szerviz, online tárhely bérlés, Google Fotók feltöltés, youtube videók.

Csúcsteljesítményű és különleges laptopok

razer blade laptopMég mindig a Gamerek költik a legtöbb pénzt laptopra

Továbbra is igaz, hogy a legnagyobb kapacitásra a Gamereknek van szükségük, a videojátékok futtatása követeli a legtöbb laptopkapacitást. Ez igazán jó asztali számítógép sem olcsó mulatság, a nagy teljesítményű laptopok vásárlóinak még mélyebbre kell nyúlniuk a zsebükben, ha csúcskategóriás erőgépet szeretnének.

Még mindig Razer Blade

A 2017-es Razer Blade jóval erőseb elődjénél és az akkumulátor kapacitása is jelentősen nőtt, amihez 4K-s kijelző is társul. A 700 ezer forintos gép azonban semmilyen komolyabb újítást nem kapott, a gyártó továbbra is a teljesítménnyel nyűgöz le.

Az szinte természetes, hogy a laptop a legújabb Intel Core i7-es (Kaby Lake) 7700HQ négymagos processzorral érkezett. A gép alaphangon 2.8 GHz frekvencián ketyeg, ami Turbo Boost üzemmódban 3.8 GHz is lehet. A 16 GB Dual Chanel 2 133 MHz DDR4-es memória mellé az Nvidia GeForce GTX 1060-as diszkrét videokártyát szerelték bele, mely 6 GB GDDR5 VRAM-ot tartalmaz.

A laptop kijelzője 14 hüvelykes FHD (1920 x 1080), ami a laptop integrál videokártyájáról is működtethető, ha energiatakarékos üzemmódban használjuk a gépet.

A Razer Blade laptop csatlakozói: 1 db. USB Thunderbolt 3, 3 db. USB 3x és HDMI kimenet.

Az internetelérést illetve külső csatlakozást a Killer Wirelec AC 1532 kártya biztosítja, mely 802.11ac WiFi kapcsolatot és 4.1-es Bluetooth kapcsolatot biztosít.

A laptop súlya és méretei: 1.88 kg, 345 x 235 x 17.9 mm.

A Blade a korábbi változatokhoz hasonlóan egybeöntött alumínium burkolatban érkezik, melyen bekapcsoláskor felizzik a Razor logo. A laptop valóban Gamer, tehát játékosok számára készült, nincsenek kompromisszumok, minden program zökkenőmentesen fut rajta, és mindezt nem egészen 2 kilogrammos súllyal éri el.

Panasonic Toughbook 33

panasonic toughbook cf 33 laptopA Panasonik cég egy szélsőséges körülmények között is használható, kettő az egyben (transzformer) laptopot dobott piacra. A meglepő kinézetű laptop / tablet hatféle üzemmódban használható és kifejezetten „munkások” számára készült. A cég tűzoltók, karbantartók, rendőrök és szervizmérnökök számára készítette ez a laptoptípust.

A Windows 10-es operációs rendszerrel felvértezett gép 12 hüvelykes, tükröződésmentes, kültéri QHD kijelzőt kapott, mely digitalizálóval is rendelkezik, értelemszerűen érintőképernyő, melyet kesztyűben, esőben is könnyedén használhatunk.

A víz- és porálló gépet használat közben csatlakoztathatjuk vagy leválaszthatjuk a billentyűzetről, ami még meglepőbb, hogy a készlethez két, működés közben cserélhető akkumulátor is tartozik.

Billentyűzettel együtt szállítva a strapabíró laptop 2.8 kilogrammot nyom, tabletként használva sem könnyű, 1.6 kilogramm.

Az alap, gyári akkumulátorral 11 órás üzemidőre képes a laptop, de ha a megnövelt kapacitású akkumulátort is csatlakoztatjuk, ez már 22 órát is elérheti.

A gépet ujjlenyomat leolvasó, 2D vonalkód leolvasó és smartcard olvasó teszi funkcionálisan is tökéletessé.
360 fokban körbehajtható kijelző laptop

Tabletlaptop

yoga lenovo laptopA Yoga 520 a Lenovo egyik legújabb laptopja, melyből úgy csinálhatunk tabletet, hogy a billentyűzetet nem választjuk le a gépről.

A laptop a kötelező hardverelemeket tartalmazza, egy 14 hüvelykes kijelző, GeForce 940 MX videokártyával. A kötelező elem a Core i7-es processzor, melyhez 16 GB RAM, 512 GB PCIe SSD és akár 1TB HDD társul.

A gép 1,74 kg-os tömege nem teszi ideális táblagéppé, de 10 órás üzemideje és teljesítménye feledteti a kényelmetlenségeket.

Tovább

Hogyan teszteljem a laptop akkumulátorát?

laptop akkumulátorIngyenes akkumulátor ellenőrző programok

A laptop akkumulátor nélkül csak egy csökkentett teljesítményű, alacsony fogyasztású asztali számítógép. A notebook igazi értékét és használhatóságát, mobilitását a beépített vagy cserélhető elem, az akkumulátor biztosítja. A telepek fontosságára való tekintettel érdemes szemmel tartani, ellenőrizni teljesítményét és „egészségét”.

A laptop akkumulátor tesztelő programok nem hosszabbítják meg a hardver üzemidejét vagy élettartamát, de segítségükkel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, a váratlan leállásokat. Az akkumulátor ellenőrző programok információi alapján idejében felfedezhetjük, ha a megszokottnál gyorsabban öregedik az elem, és az okok feltárása után meghosszabbíthatjuk az eszköz üzemidejét. Az információs programok nem tekinthetők csodaszernek, de jelzéseik alapján még időben elvihetjük a laptopot a megfelelő szervizbe, ahol megtalálják a hibák forrását.

Az akkumulátor igénybevétele

A laptop akkumulátor meghibásodásának leggyakoribb oka a túlmelegedés és az erős igénybevétel. Az akkumulátorról használt gépek többsége nem futtat nagy kapacitásigényű programokat, gyakran valamely háttérben futó alkalmazás emészti fel az elemet. Ezeknek a hibáknak, az igénybevétel mértékének a kiderítésében segíthetnek az alábbi programok.

Beépített védelem a Windows 10-ben

A Windows 10-es operációs rendszerrel ellátott laptopokban találhatunk akkumulátor kímélő üzemmódot, emellett a háttér-tevékenységekről is kaphatunk némi információt. A Beállításoknál, a Rendszer almenüben, az Akkumulátor sorra kattintva hívhatjuk elő ezeket a beállításokat. Itt beállíthatjuk, hogy a laptop milyen akkumulátor töltöttség mellett álljon át takarékos üzemmódba, szükség esetén helyben átállíthatjuk. Itt találunk egy linket a Microsoft súgójába is, ahol az akkumulátor üzemidejének meghosszabbítását segítő általános tanácsokat olvashatjuk el.

Battery Care

laptop battery careA program telepítése közben felajánlja az Opera böngésző telepítését is, ezt érdemes kikapcsolni, ne kattintsunk automatikusan a tovább gombra.

A program nemcsak a legfontosabb információkat jeleníti meg a laptop akkumulátorának állapotáról, hanem minden harmincadik töltési ciklus után újrakalibrálja azt, ezzel meghosszabbítva az áramforrás élettartamát.

Az akkumulátor élettartamának meghosszabbítását célozza a programnak az a funkciója is, hogy figyeli a merevlemez és a processzor hőmérsékletét, ami érdemben befolyásolhatja a hardver élettartamát.

A Battery Care programot itt töltheted le.

Battery Mon

A minimalkalmazás teljes neve Battery Monitor, mely egy helyen összegyűjti és megjeleníti a laptop akkumulátorának legfontosabb információit: típus, töltöttség, üzemidő és jelenlegi jellemzők. A notebook akkumulátorának gyári értékeit és jelenlegi paramétereit összehasonlítva következtethetünk a várható élettartamra.

Az alkalmazás egy könnyen érthető grafikon segítségével mutatja be az akku lemerülési ciklusát, melyből egyértelműen kiderül, ha valamilyen háttérben futó alkalmazás túlzottan igénybe venné a telepeket.

A hordozható számítógépeknél is alkalmazható BatteryMon-t itt töltheted le.

BatteryInfoView

Ezt az egyszerű alkalmazást telepíteni sem szükséges. A kicsomagolás után futtatva azonnal megjeleníti a táskagép akkumulátorának legfontosabb paramétereit és állapotát. A jelentést egy txt fájlba exportálva bármikor gyorsan és egyszerűen összehasonlíthatjuk az akkumulátor aktuális állapotát a korábban mért értékekkel. A program nem rendelkezik plusz funkciókkal, de apró és könnyen átlátható.

Tovább

Melyik böngészőt használjam?

böngészők összehasonlítása - Microsoft Edge, Opera, Firefox, Google Chrome letöltése

melyik a legjobb böngésző2017 internetes böngészőinek szubjektív rangsora

Az internetes böngészők, azaz weboldal megjelenítők piaca voltaképpen nem létezik. Miután a Microsoft cég integrálta saját böngészőjét a Windows operációs rendszerbe, a legtöbb felhasználó kényelemből, lustaságból csak az Internet Explorert használta. Egy rövid ideig küzdött a szoftveróriással a Netscape, majd 2008-ban megszűnt a program támogatása.

A Microsoft böngészője távolról sem volt tökéletes, azonban mivel automatikusan települ a Windowst használók laptopjára, sokan használták ezt a programot. Magyarországon a Google Chrome megjelenéséig a Netscape Navigátor, majd a Mozilla Firefox volt a legnépszerűbb internetes böngésző, bizonyítva, hogy szeretjük az alternatív megoldásokat.

Folyamatos fejlesztések

2017-ben már egyik internetes böngészőszoftver sem hasonlít korai elődjéhez. A cégek belátták, hogy folyamatos fejlesztésekre van szükség, hogy a felhasználók bizalmát megtartsák. Kifejlesztették a plugin rendszert, optimalizálták a programok erőforrásigényét, hogy azok ne terheljék le a laptop rendszerét és saját szolgáltatásokkal bővítették a palettát.

A techradar.com felmérése szerint a felhasználók többsége ritkán és csak komoly indokkal vált másik internetes böngészőre.

A hétköznapi munka és szórakozás során az internetes böngészést a megszokások irányítják. Nehezen váltunk új típusú felhasználói felületre, ha nincs rá feltétlenül szükség.

A Google Chrome mindenek felett

2017-ben a leggyakrabban használt internetes böngésző a Google Chrome-ja. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a legtöbb okostelefon Android rendszerű, melyen a Google Chrome böngésző van alapértelmezettként telepítve.

A Chrome kinőtte gyermekbetegségeit, a legújabb szoftver nem „zabálja” már a laptop és okostelefon memóriáját. A létrehozott felhasználói profilod segítségével automatikusan tartalmakat szinkronizálhatsz otthoni számítógéped, laptopod és okostelefonod között. A böngészőelőzmények mellett a könyvjelzők szinkronizálása jelenthet nagy segítséget.

A Google Chrome előnye az egyedi szolgáltatásokban rejlik. A pluginek, vagyis böngésző bővítmények segítségével bármilyen munkafolyamathoz testre szabható a szoftver, kiváló gyerekzárat és ellenőrző algoritmust tartalmaz, melyeknek köszönhetően automatikusan letilthatjuk az Google által nem rangsorolt vagy károsnak ítélt tartalmak megjelenítését.

A Google Chrome az egyetlen olyan böngésző, mely segítségével mappákat tölthetünk fel a Google Drive-ra. A program ellen szól, hogy a Google a felhasználói élmény fokozása érdekében, tehát a reklámok testreszabása érdekében, adatokat gyűjt a felhasználókról, még a Chrome-on keresztül megnyitott e-maileket is átolvassa a program.

A Google Chrome böngészőt ingyenesen itt töltheted le:

Opera – a lassú gépeknek

2017-ben is probléma a lassú laptop, túlzsúfolt operációs rendszer kérdése. Az Opera böngészője rendelkezik egy superturbo beállítással, amely segítségével a régebbi, lassú számítógépekkel is szörfölhetünk az interneten.

Az Opera részesedése jelenleg alig 1% a böngészőpiacon, mivel meglehetősen kevés kényelmi és kiegészítő szolgáltatást nyújt. Ennek köszönhetően letisztult és egyszerű a kódolása, így az egyik leggyorsabb weboldal megjelenítő jelenleg. Az Opera Turbo beállítása után a cég saját szervere tömöríti a weboldalt, ami a gyengébb minőségű internetkapcsolat mellett is másodpercek alatt betöltődik a laptop vagy okostelefon képernyőjére.

Integrált ad-blocker – 2017-ben is az egyik legnagyobb probléma a felugró reklámok kiszűrése, laptopunk rendszerének megóvása. A legjobb vírusírtók sem nyújtanak megfelelő védelmet az adware kártevők ellen, az Opera integrálta böngészőjébe ezt a fajta védelmet.

Az Opera internetes böngészőt itt töltheted le.

Microsoft Edge – az új fiú

A Microsoft Windows 10-hez írt internetes böngészője a Google Chrome mintájára készült a beágyazottságát illetően. Régebbi operációs rendszereken nem futtatható a program. Az integrációnak köszönhetően gyorsabban és „csendesebben” fut a böngésző, okostelefonokon pedig felugró applikáció módban sem terheli a rendszert.
A cég egyik irányvonala a hangfelismerő rendszer, a Cortana, integrációja és tökéletesítése az internetes böngészőben.

Szakértői vélemények szerint a Microsoft Edge a legújabb, komplex weboldalak megjelenítésében működik tökéletesen, a régebbi technológiákat használó oldalak nem jelennek meg sallangmentesen.

A Microsoft Edge böngészőt laptopra vagy más gépre itt töltheted le.

Firefox – a lemaradozó

A Firefox a harmadik legnépszerűbb internetes böngésző jelenleg, rendkívül sok funkcióval, remek testreszabhatósággal, kiváló weboldal megjelenítési képességekkel.

A Mozilla szoftvere azonban az utóbbi években lemaradozik a versenytársaktól. A rengeteg kiegészítő és funkció miatt megnőtt a program gépigénye és a legújabb komplex weboldalak megjelenítése komolyan lassíthatja a laptop operációs rendszerét. Az utóbbi években, különösen a sok plugint, kiegészítőt használóknál, megjelentek a lagok, a programleállások, lassulások. Bár a program még mindig remekül használható, ráférne egy programkód optimalizálás.

A Mozilla Firefox böngészőt itt szerezheted be a notebookod számára.

Tovább

Ingyenes internetes tárhelyek

google drive dropbox onedriveingyenes online tárhelyek az interneten

Irány a felhő: Google Drive, Microsoft Ondrive és Dropbox

Közhellyé vált, hogy a felhasználók töméntelen mennyiségű adatot termelnek és kezelnek nap mint nap. A 21. században kulcskérdéssé vált, hogy a létrehozott állományokat mindenhol könnyen és biztonságosan elérhessük. Az átlagfelhasználók is legalább kétféle számítógépet, informatikai eszközt használnak, de gyakoribb a 3-4 eszköz: munkahelyi gép, otthoni számítógép vagy laptop, tablet és okostelefon. A munka megkönnyítése és az állandóan elérhető adatok mellett azért is fontos volt az alternatív adattárolási megoldás kidolgozása, hogy hosszú időn keresztül is biztonságosan tárolhassuk adatainkat.

Optikai lemezek és flash adattárolók

Az DVD lemez megjelenésekor úgy tűnt, hogy megoldódott a hosszú távú adattárolás problémája, különösen a dokumentumok és a fényképek megfelelő és rendezett őrzésére volt jó megoldás, de a HD és Ultra-HD felbontás megjelenéséig a filmek számára is előnyösnek tűnt. Sajnos az idő múlásával kiderült, hogy a DVD és CD lemezek nem időtállók, különösen UV az fény rongálhatja őket. A lemezek olvashatóságának fontos kritériuma a gondos bánásmód. A karcos lemezeket nehezen olvassák a bepiszkolódott olvasófejek, az optikai olvasóberendezések gyártása pedig folyamatosan visszaszorul.

Az USB flash memórián való tárolás meglehetősen drága mulatság. A hosszú távú adattárolás legjobb módja még mindig a külső HDD meghajtó, amely azonban nehezen hozzáférhető utazás közben, a folytonos szállítás pedig adatvesztéshez is vezethet.

Google Drive

A Google az elsők között ismerte fel a felhőalapú szolgáltatások létjogosultságát, a szolgáltatások között a tárhely-bérbeadást is üzletszerűvé tették.

A Google megoldása a rendkívül biztonságos személyi profillal kezdődött, mely segítségével bárhonnan bármikor elérhettük a Google felhőszolgáltatásait: Gmail, Blogger, Youtube, fényképek és Drive.

Az összes szolgáltatás számára a cég 15 GB ingyenes tárhelyet biztosít minden regisztráló felhasználónak, amit minimális összegek fejében bővíthetünk is. Az alap tárhelyet havi 1,99 dollárért 100 GB-ra bővíthetjük, de szükség esetén megvásárolhatjuk a 30 TB-os tárhely-kapacitást is.

A Google szolgáltatásának egyik előnye volt, hogy az elsők között tette elérhetővé a tárhelyet okostelefonokon is, a teljes Google eszköztár Androidon is elérhető.

Microsoft OneDrive

A Microsoft némileg lemaradva követte a Google szolgáltatásait. Jellemzően a szoftveróriás nem képes kapacitásban versenyezni, a Windows operációs rendszerrel ellátott laptopok és asztali gépek 5 GB-ig használhatják az ingyenes felhőalapú tárhelyet.

A versenyképesség talán egyetlen oka, hogy a számítógépek és laptopok döntő többségén Windows van telepítve, a Windows 10-től pedig bevezették a Windows Live fiókon keresztül történő beléptetést.

Az Ondrive előnye, hogy a Microsoft Office-t teljes mértékben integrálták, így a kooperatív munka és a mindenütt elérhető és szerkeszthető dokumentumok előnye a Microsoft oldalán áll a Google-lel szemben.

felho tarhely meret

Dropbox

A Dropbox Inc. által üzemeltetett online felhő tárhely mindössze 2 GB-ot biztosít ingyenesen a felhasználók számára. A tárhely elérhetősége univerzális: Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, BlackBerry OS. A rendszer feltalálójának az USB flash kiváltása volt a célja, ezen belül is a dokumentumok és információs állományok megosztása és küldése.

Mindhárom szolgáltatás megegyezik abban, hogy egy felhasználói profil létrehozása után a webböngészőből vagy a rendszer által biztosított programból érhetjük el, tölthetjük fel vagy le fájljainkat. A Google azt a korlátozást alkalmazza, hogy mappákat csak a Google Chrome-böngészőn keresztül, vagy a saját alkalmazásával lehet feltölteni, harmadik féltől származó böngészőben csak egyenként kezelhetjük a fájlokat.

Tovább

Miért van „pöcök” a laptop billentyűzet J és F betűjén?

Nem is vetted észre, hogy a laptop billentyűzet két gombján kis pöcök van?

A gyors gépelés alapjai

gyors gépelés laptopon

Hosszú évtizedek teltek el azóta, hogy először számítógépet használtam, előtte jó pár évig írógéppel is dolgoztam, amiről a legtöbb fiatal azt sem tudja, hogy micsoda. Komputerre áttérve bár látni láttam, mégsem figyeltem fel komolyabban arra, hogy a J és F billentyűkön van egy kis „dudor”, csak mostanában kezdett el foglalkoztatni a dolog. Az elmúlt időszakban rengeteg szöveget kell legépelnem a laptopomon, ezért vásároltam egy kényelmesebb, WiFis billentyűzetet, és egy kicsit utánanéztem annak, hogyan tudnék megtanulni gyorsabban gépelni.

Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a gyors gépelés két kulcsbillentyűje a már említett J és F, melyek domború „jelölését” a mutatóujjunkkal kitapogatva megtalálhatjuk a gyorsíráshoz szükséges alaphelyzetet kezünk számára.

Tízujjas gépírás

A tízujjas gépelésre nagyon nehezen tudjuk rászánni magunkat, illetve a legtöbben nem vesszük a fáradtságot arra, hogy megtanuljuk. Az alap, hogy két mutatóujjunkkal gépelünk, esetleg hüvelykujjal nyomjuk le a laptop klaviatúrájának szóköz-billentyűjét. Nem véletlen, hogy kevesen szánják rá magukat a gyors gépelés megtanulására, hiszen a legelszántabbaknak is 2-3 hónapjába telik a megfelelő technika elsajátítása.

Ha folyamatban lévő munkádat szeretnéd ezzel meggyorsítani, akkor semmiképpen nem ajánlom ezt a technikát, mivel a tanulási folyamat során eleinte a már megszokott technikádhoz képest jóval lassabban fogsz írni.

Az interneten rengeteg gépírást oktató programot és weboldalt találsz, ezeket most azért nem nevezem meg, mert nem szeretném egyiket sem reklámozni, a Google keresőjébe beírva: „gépírás oktató program”, válogathatsz köztük.

Vakírás a billentyűzeten

A tízujjas gépírás, vakírás lényege, hogy nem szükséges a billentyűket figyelni gépelés közben, a monitoron ellenőrizhetjük a beírt szöveget, vagy olvashatjuk az alapművet, amelyet épp gépbe viszünk.

A technika lényege, hogy nyolc ujjunkat a billentyűzet egy-egy előre meghatározott billentyűjére helyezzük, ehhez segít minket hozzá a J és F billentyű, hogy megtaláljuk az alaphelyzetet a laptop vagy asztali számítógép billentyűzetén. A gépelés során egyes ujjainkkal csak az előre meghatározott billentyűtartományba nyúlunk ki, így nem kell kézfejünkkel fölösleges mozdulatokat tenni.

Az átlagfelhasználó számára be kell bizonyítani, hogy a tízujjas vakírás sokkal könnyebb és hatékonyabb a már megszokott „pötyögésnél”. A Qwerty billentyűzet kialakításakor az egymás utániságot igyekeztek elkerülni a feltalálók, hogy a mechanikus szerkezet betűkarjai ne akadjanak össze a gyorsírás közben. Mára ez fölöslegesnek tűnhet, valójában azért előnyös, mert így kiegyenlíti ujjaink terhelését.

Ne aggódj, ha csak hat ujjal gépelsz

A különböző gépírási technikák elemzése során a kutatók megállapították, hogy valójában nincs nagy eltérés a különféle gépírási gyakorlatok között. Természetesen, ha valaki csak két vagy három ujjal pötyög, arra ez az állítás nem vonatkozik, ám a hat- és tízujjas technikák között már nincs olyan nagy különbség.

A gyors gépelés egyik alapja, hogy a csukló fixen álljon, és egyes billentyűket mindig ugyanazzal az ujjal üssön le a gépelő. A legtöbb vizsgálti alany hatékonyan gépelt úgy, hogy a legtöbb billentyű lenyomását a jobb kezével végezte. A legtöbb idő azzal ment el, hogy a képernyő helyett a billentyűzetet nézték.

A gyorsírás legfontosabb kritériuma tehát az, hogy

le kell szokni a billentyűzet nézéséről.

A gyorsírás megtanulása a kéz alaphelyzetbe állásával és az egyes billentyűk ujjhoz rendelésével kezdődik, ezt a mellékelt kép segítségével teheted meg.

gyorsgepeles-billentyuzet.jpg

Természetesen tisztában kell lenned azzal, hogy a magyar betűkiosztás esetében az ujjak és betűk egymáshoz rendelése valamelyest módosul.

Ha szeretnél gyakorolni, próbáld ki ezt a weboldalt.

 

Tovább

Ingyenesen letölthető szövegszerkesztő programok 2017

szoveg szerkesztes laptopTippek és tanácsok laptop tulajdonosok számára

A laptop és számítógép használat egyik mindennapi feladata a szövegszerkesztés és gépelés. A Laptopok operációs rendszerétől függően a legtöbb felhasználó az operációs rendszer által preferált irodai programcsomagot szokta használni. A Windows operációs rendszerrel rendelkező laptopokon általában a Microsoft Office programcsomag fut, melynek szövegszerkesztője a Word program. Az Apple gépek tulajdonosai számára a Word mellett a Szövegszerkesztő is rendelkezésükre áll, bár a Microsoft Notepad-ját sem használjuk hosszabb szövegek begépelésére.

Az fizetős alkalmazáscsomagok mellett az interneten több nyílt forráskódú ingyenes programcsomag is a felhasználók rendelkezésére áll. Ezeket teljesen ingyen letölthetjük a laptopra, és rendelkezésünkre áll az irodai munka számára nélkülözhetetlen alkalmazások sora.

OpenOffice.org

Az egyik legnépszerűbb, magyar nyelven is elérhető, ingyenesen letölthető irodai programcsomag az OpenOffice.org. A szövegszerkesztőt is tartalmazó csomag a legtöbb operációs rendszerre telepíthető, segítségével OpenDocument Format (OCD) fájlokat hozhatsz létre és szerkeszthetsz. A szövegszerkesztő előnye, hogy egyetlen kattintással készíthetsz PDF fájlokat, és Flash támogatással is rendelkezik.

Az OpenOffice.org projectet 2010-ben a fő fejlesztő Sun Microsystems vállalattal együtt felvásárolta az Oracle. A két részre szakadt cég hivatalos szárnya a továbbiakban az Apache OpenOffice alkalmazást fejlesztette, mely néhány éve leállt, de a korábbi verzió ingyenesen letölthető az interneten itt.

open office szovegszerkesztoA fejlesztői csapat többi tagja belefogott a LibreOffice irodai szoftver fejlesztésébe, melyet itt tölthetsz le. A program telepíthető és hordozható, tehát azonnal futtatható változatban is elérhető. A biztonsági hibák és az újabb operációs rendszerekre történő optimalizálás miatt az utóbbi, LibreOffice csomagot ajánlom letöltésre, mivel ezt 2017-ben is tovább fejlesztik.

A LibreOffice csomag tartalma:

 • Writer – dokumentumszerkesztő, szövegszerkesztő program
 • Calc – táblázatkezelő
 • Impress – bemutató készítő program
 • Draw – rajzszerkesztő
 • Math – matematikai képletek szerkesztéséhez
 • Base – adatbázis létrehozó és szerkesztő program.

Az ingyenes szövegszerkesztő előnyei:

 • Egyik fő előnye, hogy ingyenesen telepíthetjük a laptopra
 • A csomagban találunk szövegszerkesztő, táblázatkezelő és prezentációkészítő szoftvert is.

Hátrányai:

 • Némi időbe és gyakorlásba telik áttérni az MS-Office programról az OpenOffice használatára.
 • Nem tökéletes a helyesírás ellenőrzés.
 • Az Office Word dokumentum beolvasásakor helytelenül jelennek meg bizonyos formázások.

Érdemes laptopra OpenOffice-t telepíteni?

Ha egyszerű gépelésre, szövegbevitelre keresünk szoftvert, akkor nem szükséges megvásárolnunk a drága Microsoft programokat, ehhez ingyenesen is letölthetünk szoftvert az internetről, bár a Notepad is rendelkezésünkre áll a Windows operációs rendszer részeként telepítve.

Az OpenOffice segítségével megnyithatjuk és szerkeszthetjük a Word dokumentumokat, ami nagy előny és időnként kincset érhet, a telepítő 211 MB-s méretével nem foglal túl sok helyet, a szoftver gépigénye is alacsony.

Notepad++

Ha nincs szükséged az irodai programcsomagokban található rengeteg formázási és szerkesztési lehetőségre, csak egyszerűen és gyorsan szeretnél szöveget begépelni, vagy programozni, vagy weboldal kódot írni, akkor a Notepad++ a legjobb választás. A Notepad++ programot 2017-ben is ingyenesen letöltheted itt. A szövegszerkesztő alkalmas C++ programnyelvű kódok olvasására, támogatja a Win32 API-t és az STL-t.

A Notepad++ szövegszerkesztő előnyei

 • Kezeli a makrókat
 • Beépített FTP-kliens
 • Kényelmes kiemelés a HTML-tegek CSS részeinél
 • Többnyelvű felhasználói felület
 • Pluginok segítségével bővíthető a program funkcionalitása

Hiányosságai:

 • Csak Windows operációs rendszerre telepíthető.

 

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás