Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Aranyból is készül laptop

2018. január 14. - laptopcafe

arany hp laptop.jpgMilyen az igazi presztízs gép?

A „menő gép” fogalma mindenki számára mást jelent. A Gamerek, akik igazán sokat költenek egy laptopra vagy asztali számítógépre, hatalmas összegeket költenek a legújabb modellre, nem érdekli őket különösebben a díszítés, bár az utóbbi években a gyártók igyekeznek agresszív dizájnnal felhívni magukra a figyelmet.

A gamerek aranya

A komoly játékos képes akár 3 millió forintot is adni a laptopért, és nincs szükség arra, hogy aranyozott legyen a fedele vagy gyémántokkal legyen kirakva az embléma. Az Acer Predator 21X a gamerek számára felér a legdrágább gyémánttal is, pedig csupán fémből és műanyagból készült. Laikusként azt gondolhatnánk, hogy a presztízsgép vonzerejét a hajlított kijelző vagy a dupla akkumulátor adja, de valójában az i7-7820HK-s processzor is csak ráadás. A valódi értéket a két darab GeForce GTX 1080-as videokártya képviseli, mely egyenként 8GB GDDR5X memóriát tartalmaz.

acer laptop predator

A laptopok között ritka, hogy két darab, és ennyire nagy teljesítményű videokártyát zsúfoljanak a műanyag burkolat alá, hiszen a hűtés megoldása problematikus. Értelemszerűen a gépet fejleszteni lehetetlen, aki megvásárolja, addig használja, amíg a legújabb videojátékokat már nem képes futtatni.

18 karátos HP

A technikában nem túl járatos vásárlók számára a HP elkészítette a Spectre 13-as modell 18 karátos arannyal bevont változatát. Nem kell érteni a laptop hardveréhez, a vékony aranygép, a kézzel írott billentyűzet feliratokkal magáért beszél. A HP laptopját Jess Hannah dizájner készítette el, természetesen limitált mennyiségben, és ha valakinek az arany burkolat nem lenne elég menő, akkor a cég logóját megkaphatja gyémántkövekből kirakva.

hp spectre arany

A tiszta aranyból készített laptop mellett egy kifinomultabb gépet is készített a HP. A fekete burkolatú notebookfedelét Swarovsky kristályokkal és arany rajzolattal díszítette a londoni Tord Boontje dizájner.

A gép áráról és paramétereiről csak annyit tudhatunk, hogy az arany és gyémánt díszítések előtt 1200 dollárt értek.

hp arany rajzolt laptop

Apple aranyból

arany appleAz arany és gyémánt szerelmesei szinte bármilyen laptop vagy okostelefon modellt megrendelhetnek a Computer Choppers oldalról. A cég nem csak a legújabb MacBook-ot vagy az iPhone 6 aranyból készült változatát kínálja a vásárlóknak, hanem gondoltak a konzervatív vásárlókra is, a régebbi típusú kütyüket is megkaphatjuk 24 karátos aranyban, gyémánttal díszítve.

Akinek az arany és a gyémánt unalmas, az rendelhet pitonbőrrel bevon gépet is. Mivel a hirdetést egy adok-veszek weboldalon találtuk, erősen kérdéses a kígyóbőrrel bevont, aranyozott laptop jogi helyzete, de a bevállalós vásárló gyémánttal díszített billentyűkön gépelhet, bár nem lehet valami kényelmes a kiálló gyémántfelület.

kigyobor arany laptop

Tovább

Laptop jelszavas védelme és annak alternatívái

laptop jelszo

Adatvédelem egyszerűen és olcsón

Mindenki használ valamilyen számítógépet, laptopot vagy okos eszközt. Az informatikai eszközök már régen nem csak a munkavégzést szolgálják, hanem szórakozásra, a hétköznapi élet megkönnyítésére is igénybe vehetők. A gépeken tehát nemcsak munkaügyi szempontból lehetnek fontos, értéke és érzékeny információk, hanem a magánélettel kapcsolatban is tartalmazhatnak nem publikus állományokat, ezért a gépek védelme különösen fontossá vált.

BIOS jelszó, Windows jelszó

A jelszavas védelemmel kapcsolatban elmondható, hogy ugyanaz érvényes rá, mint a mechanikus zárra: megnehezíti a hozzáférést, de nem lehetetleníti el. Ahogyan a szakértő betörő számára is csak idő kell ahhoz, hogy a legbonyolultabb zárakat feltörje, a laptopra tett jelszót is csak idő kérdése feltörni.

Manapság már nem divat, de hamis biztonságérzetet nyújthat a BIOS jelszó beállítása. Erről azt érdemes tudni, hogy csak néhány percre állíthatja meg a behatolót, alapjában véve csak a gyerekek elő zárhatjuk el ezzel a módszerrel a számítógépet. A BIOS jelszavak feltöréséhez nincs szükség bonyolult manőverekre. Az asztali számítógép esetében elegendő kivenni az alaplapban lévő elemet, ez alaphelyzetbe állítja a BIOS-t és máris tovább léphetünk az operációs rendszer felé. A laptopok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen nehéz az eszközt gyorsan szétkapni, itt inkább az úgynevezett „mesterjelszót” használhatják a támadók. Elegendő a BIOS pontos verziószámát ismerni, és az interneten is megtalálhatjuk némi kutakodás után azokat a jelszavakat, mellyel a beállított kód megkerülhető.

bios jelszo

Második védelmi szint az operációs rendszer indításának megakadályozása jelszó segítségével. A Windows 10-es rendszer előtt a hozzáférés meglehetősen egyszerű volt, bár némi hozzáértést igényelt. A korábbi rendszerekben tárolt jelszavakat kiolvasni sem volt lehetetlen, de felülírni egy egyszerű bootCD segítségével lehetett. A speciális lemez saját operációs rendszert indított el, majd a merevlemezen lévő Windows könyvtárban megkereste annak jelszótárolóját és törölte vagy fölülírta azt, szükség szerint.

A Windows 10-es rendszer már valamivel bonyolultabb. Itt a jelszó nemcsak a számítógépet, hanem a Microsoft accountot is védi, ezért a hozzáférésnek a legtöbb módja le van tiltva, ebben az esetben a jelszó ismerete nélkül csak a gyári állapot hozható vissza a laptopon, az adatokhoz elvileg nem lehet hozzáférni.

windows10 jelszoMit tehetsz, ha elfelejtetted a Windows 10-es jelszavadat?

Erre még a telepítéskor gondolni kell, és a regisztráció során az e-mail cím mellett mobiltelefonszámot is meg kell adni. Az e-mailben küldött visszaállító kód segítségével újra hozzáférhetsz saját rendszeredhez.

Arcfelismerés és ujjlenyomat olvasó

A legmodernebb védelmi megoldás jelenleg az arc, írisz és ujjlenyomat felismerő védelmek. Ezekről tudni kell azonban, hogy a jelszavakhoz hasonlóan nem jelentenek tökéletes védelmet, de a mezei és középhaladó heckerek számára mindenképpen fejtörést okoznak. Az arcfelismerő rendszerrel kapcsolatban megjelentek olyan hírek, hogy például családon belül nem működik tökéletesen, a gyerek beléphet a szülő gépére. Az ujjlenyomat leolvasóval kapcsolatban pedig sokan attól félnek, hogy egy véletlen sérülés után nem férhetnek hozzá gépükhöz.

laptop ujjlenyomat olvaso

Hogyan védjem az adataimat?

Az adatvédelem első és legfontosabb szabálya, hogy amihez fizikailag nem férhetnek hozzá, azt nem is lophatják el. Ebből adódóan a kényes vagy fontos adatokat olyan helyen kell tárolni, ahol nem fordulnak meg idegenek, például otthon egy külső merevlemezen, ami azért is lehet jó megoldás, mert amíg nem csatlakoztatod a laptophoz, az interneten keresztül sem férhet hozzá senki. Megoldás lehet valamilyen felhőszerver szolgáltatás igénybevétele, bár ilyenkor a továbbítási csatornák lehallgatása jelentheti a veszélyforrást.

Összességében a BIOS jelszóval védett jelszavas operációs rendszer, mely otthon van elzárva, jelenti a legjobb védelmet, de ha ennyire védjük az állományokat, akkor problémás lehet a hozzáférés, ezért alaposan át kell gondolni, hogy mit és mennyire szeretnénk levédeni.

Android védelem a laptopra

A Google olyan védelmet nyújt laptopjai számára is, melyet az Androidos okostelefoknál szokhattunk meg. Ez annyit jelent, hogy az operációs rendszert lezárhatjuk jelszóval és pin kóddal is, de ami fontosabb, lopás esetén, távolról törölhető a merevlemez tartalma, jó esetben az eszköz tartózkodási helye is megállapítható. A Google vonatkozó weboldalát itt találod.

Tovább

Kielégítő videók a Youtube-on

kielegito videoHogyan legyél elégedett a laptopot bámulva?

A laptop és a számítógép számtalan hasznos feladatra használható, többek között arra is, hogy elégedettek legyünk. A kielégítő videók pont ezt a célt szolgálják, bár nevük magyarul kissé megtévesztő és furán is hangzik. Az angolul „Satisfying Video”-nak nevezett összeállítások elvben azt a célt szolgálják, hogy elégedetté tegyék az embert, innen is a nevük.

30 millió ember nem tévedhet?

A youtube-on talált videók közül a legnézettebb filmet több mint harminc millióan látták, de a Google keresőben a „Satisfying Video” kifejezésre rákeresve is olyan videókat találunk, melyek több milliós nézettséget kaptak már. A dolog lényege, hogy ehhez nem kell erős videokártya mint a legtöbb videojátékhoz, még csak erős laptopra sincs szükség, a legtöbb felvétel még csak nem is HD minőségű, tehát szinte bármilyen gépen lejátszható.

Mitől leszek elégedett?

szines videoA recept rendkívül egyszerű. A laptopodon rákattintasz a Youtube videóra, és ott olyan filmösszeállításokat nézhetsz, melyek rendkívül boldoggá és elégedetté tesznek. Ezek általában olyan mozdulatsorok, melyeket egyébként nem láthatnál, valamilyen gyártási folyamat ritmikusan ismétlődő mozzanatai, vagy olyan dolgok nagy mennyiségű gyártása, melyeket egyébként szeretnél megszerezni.

Vannak a videók között olyanok, melyek odakerülése érthető, hiszen a formátlan agyagtömbből kialakuló edény látványa valóban lenyűgöző és érdekes. A gyors tortaszeletelést is sokan szeretik nézni, hiszen a krémes belső töltelék látványa íncsiklandó, bár itt inkább az étvágy növekszik csupán.

A kutyus hajszárítózásának kielégítő mivoltával kapcsolatban azonban vannak kétségeim.

Ha kielégítő videókat szeretnél nézegetni, akkor a Google keresőjében a „kielégítő videó” vagy „Satisfying Video” kifejezéseket kell beírnod, és máris böngészhetsz a jobbnál jobb jelenetek között. Sajnos vagy szerencsére a legtöbb összeállítás felbontása maximum 480p, ezért nincs nagy laptop igénye, de éppen ezért nem is szerencsés teljes kijelzős módban megtekinteni ezeket.

Annak, aki szilveszter estéjén szeretne elégedetten átlépni az újévben, bátran ajánljuk ezeket a videó bejátszásokat, ahol sikert arat az is, ha egy földműves a traktorjával éppen arat. Az én személyes kedvencem az a jelenet, ahol felmosóronggyal rajzolnak képeket a poros utcakövekre, zseniális.

H. CS.

Tovább

Pörgesd fel a karácsonyt a kütyüiden

hologrammos karacsonyfaHáttérképek, matricák és játékok az ünnepre

Itt a karácsony és közeledik az újév is, a hétköznapokban a dekorációk emlékeztetik a laptophasználókat ezekre az ünnepekre. Van, akit nem érdekel az ünnepi láz, mások beállítanak egy karácsonyfás háttérképet, és vannak olyanok, az igazi fanok, akik minden kütyüjüket „karácsonyosítják”.

Ajándékok minden mennyiségben

A dekorációnál is fontosabb kérdés, hogy milyen ajándékot vásároljunk családtagjainknak, rokonainknak és ismerőseinknek. A probléma megoldása felé vezető úton az első lépés az árkategória kiválasztása. Ha mélyebben szeretnél a zsebedbe nyúlni, itt egy felmérés arról, hogy a fiatalok mit szeretnének karácsonyra:

 • Első helyen a táblagép áll. A megkérdezettek 24%-a szeretne karácsonyra tabletet kapni.
 • A videojátéknak 17% örülne nagyon. (Ezek a laptoposok nem torrenteznek).
 • Az okostelefonnak még mindig nagy a népszerűsége, bár egyre többen gondolják úgy, hogy ez a kütyü hétköznapi használati cikk, azért 13% még örülne egy új mobilnak.
 • Digitális fényképezőgépet a megkérdezettek 12%-a szeretne karácsonyra.
 • E-book olvasót 11% látna szívesen a fenyőfa alatt.

Olcsó karácsonyi kütyük

karacsonyfa pendriveA karácsony hangulatát hozzák el az apróbb ajándékok is, melyekkel munkatársaidnak is kedveskedhetsz. Óriási élmény lehet egy dizájnos pendrive, ami fenyőfadíszt, mikulást vagy fenyőfát mintáz. A hátizsákos télapó, a rénszarvas vagy éppen a hóember flashdrive hagyományosnak mondható, de a különlegességek kedvelői kaphatnak mikulássapkás "Minyonok" figurát is.

Olcsóbb, de a munkahely karácsonyi díszítésében jobban használható a hóembert, mikulást vagy rénszarvast ábrázoló egéralátét, mely a használhatóság kedvéért túlsúlyos figurákat mintáz.

karacsony pendrive

USB-s karácsonyfa

Kétségtelenül az ünnepi készülődés sztárja a USB meghajtóra csatlakoztatható, világító műfenyő. Széles a választék: van hagyományos, optikai szálas, és még háromdimenziós is. Az elszántabbak választhatnak zenélő USB-s karácsonyfát is. Mellékesen, ha USB-re csatlakoztatható világító kütyüt szeretnénk, akkor szinte bármit megtalálhatunk a karácsonyi vásárokban.

usb karacsonyfa

Karácsonyi hangulat a laptopon

A laptop karácsonyi hangulatát sokféleképpen fokozhatjuk. A karácsonyi háttérkép beállítása alap, ezzel kezdi minden ünnepre készülődő. Az igazán elszántak karácsonyi matricával díszítik a gép műanyag burkolatát. Ez ugyan jól néz ki, de érdemes olyan típust vásárolni, melyet az ünnepkör befejeztével el lehet távolítani a fedélről.

egeralatet karacsony

Tovább

Kijelzőből sohasem elég

kijelzo munkahely laptopIlyen munkahelyet szeretnél te is!

Te is szereted szétpakolni a dolgaidat az asztalon? Esetleg precíz vagy, és az a jó, ha minden egy helyen található? Ahány embert, annyiféle munkahely, annyi asztal. Természetesen a számítógép és a laptop kijelzőjére is érvényes az, ami a munkaasztalokra: a nagy kijelzőn szétpakolhatjuk az ikonokat, állományokat és munkaablakokat. A legnagyobb különbség a hagyományos munkahelyek és a számítógépes munkahelyek között, hogy a legtöbb irodában egyetlen kijelzőt csatlakoztatnak a számítógéphez, a laptopnak pedig csak a beépített monitorát alkalmazzák. Ez nem minden munkához felel meg, ezért érdemes fejleszteni a számítógépes munkahelyeket.

A monitorok és kijelzők gyártói elsősorban a játékosokat célozzák meg termékeikkel, hiszen ők azok, akik sokat költenek egy, illetve több jó monitorra is, míg a munkahelyek kialakításánál a legtöbb munkáltató a minimumra szorítkozik.

Milyen monitort kell vásárolni?

kijelzo tipusokA legtöbb vásárló azzal már tisztában van, hogy olyan kijelzőt kell venni, amelynek nagy a felbontása, a HD kijelző, UHD monitor és 4k kijelző fogalmakról is mindenki hallott már, bár nem pontosan tudják, hogy mi mit jelent. A laptop és számítógépek kijelzőinek típusairól, felbontásáról itt olvashatsz.

A másik szempont a kijelzők vásárlásakor a méret. Van olyan, aki nagyot szeretne, mások éppen ellenkezőleg, olyat szeretnének, ami elfér az asztalon, a két szekrény között. A kijelzők egyéb paramétereivel és szolgáltatásaival már nem is nagyon törődünk.

Mekkora monitort vásároljak?

A hagyományos monitorok, melyeket laptophoz és személyi számítógépekhez is csatlakoztathatsz, a 15 és 34 hüvelyk közötti tartományba esnek.

A monitorok méretét hüvelykben adják meg a gyártók (egy hüvelyk 2,5 centiméter), ez a kijelző átlójának a hossza.

A kis kijelzőnek a hátrányai egyértelműnek tűnnek, míg az óriás kijelző árát tudják kevesen megfizetni. A legjobb választás a középút, egy 24 hüvelykes képátlójú monitor már elég nagy, hogy kényelmesen használhasd, az ára azonban még megfizethető.

Vásárolhatsz ultra széles, nagy kijelzőt is, ha olyan monitort szeretnél, melyen két kijelzős munkafolyamatokat is elvégezhetsz, ezek mérete 29 és 38 hüvelyk között mozog, de a képarány 21:9-es. Az ilyen kijelzők hajlított változatban is megvásárolhatók.

kijelzok munkahely

A tökéletes munkahely kialakítása

Az elvégzendő munka típusa szerint berendezhetjük számítógépes munkahelyünket több kijelző segítségével. A hagyományos munkahelyi kialakításnál, ahol egyszerre többféle adatfolyamot kell szemmel tartani, a megfelelő számú kijelzőt egymás mellé és fölé helyezik csempeszerűen. Ez a kialakítás azért kényelmes, mert minden kijelzőnek megvan a saját funkciója, azonban a kényelmes munkavégzés érdekében érdemes egy központi kijelzőt is kialakítani.

Kijelzőfal - adatmegjelenítéshez nem szükségszerű, hogy a kijelzők egyetlen egységet alkossanak, big data kezeléséhez azonban előnyös lehet, ha a munkahelyen a kijelzők egyetlen egységet alkotnak. Az ilyen kijelzőfalon a szerkesztett óriási állományok is teljes méretben jeleníthetők meg.kijelzo fal

Tervezői kijelző - néhány munkánál nem tudjuk megspórolni a kijelző méretét és kénytelenek vagyunk beszerezni a létező legnagyobb kijelzőket. Tervezésnél például az óriási érintőkijelző segíti a legjobban a munkát. A kivetítő használata ilyenkor nem célszerű, hiszen a munkatársak a kijelző előtt állva eltakarják a képet.

tervezo kijelzo

Gamer munkahely - a legváltozatosabb a gamer munkahelyek kialakítása, hiszen a kijelzők elrendezését a játék adottságaihoz igazítják a felhasználók. A leggyakoribb elrendezés azonban a vízszintesen egymás mellé kapcsolt kijelzősor, hiszen ez alkalmas a játékban generált táj megjelenítésére, így könnyen játszhatsz autó vagy egyéb szimulátorral és a FPS is szórakoztatóbb.

gamer kijelzo fal

Te melyik munkahelyen dolgoznál szívesen?

tobb kijelzos munkahely

Tovább

Praktikus tanácsok az effektív kereséshez

google gyors keresesA Google mindenre tudja a választ, ha jól teszed fel a kérdést

Az effektív keresés sokban függ attól, hogy mennyire pontosan és részletesen adod meg a keresnivalót a Google számára. A keresőoldalak nagy mennyiségű információt gyűjtenek össze, melyek között csak úgy igazodhatunk el, ha használjuk a keresőkifejezésekhez rendszeresített operátorokat.

A keresésekre adott találati listák pontosításához az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

 • Jól megfogalmazott keresőkifejezések
 • Szükség esetén időpont vagy időintervallum megadása
 • Lekérdező, keresési operátorok megadása.

A keresési vagy lekérdezési operátor

A Google kereséskor használt operátor egy olyan kifejezés vagy jelölés, mely segít a Google keresőrendszerének megérteni és pontosítani a találati listát.

google site operatorA kereső operátorok minden esetben kisbetűvel íródnak (csak az OR és AND kivétel), utánuk kettőspontot kell tenni, majd a keresendő kifejezés következik, nem kell leütést tenni. Az operátor és a keresendő kifejezés sorrendje egy keresésen belül nem releváns.

(Például, ha a laptophardware.hu weboldalon szeretnél ASUS márkákra keresni, akkor a következőt kell a Google kereső-mezőjébe beírnod: ASUS site:laptophardware.hu vagy site:laptophardware.hu ASUS.)

Figyelem: ha több operátort használva, egymás után többször keresünk, a Google ellenőrizheti, hogy nem robot próbál keresést kezdeményezni. Ilyenkor CAPTCHA beírását kérheti a rendszer.

Időintervallumok a keresésben

Gyors és effektív eredményt ad a találati listákban, ha a keresési kérdésnél megadod azt az időintervallumot, melyben szeretnéd, hogy a Google keressen. Ha például arra vagy kíváncsi, hogy David Cameron mit nyilatkozott a Brexitről, a keresési eredmény oldalon az Eszközök menüpontra kattintva megjelenik Az időintervallum beállításának lehetősége. Itt beállítható, hogy az elmúlt héten, az elmúlt hónapban vagy az elmúlt évben keressen a Google, vagy egyéni tartományt is beállíthatsz, a Brexit esetében például a 2014-es év a releváns.

Keresés weboldalon vagy domain tartományon belül

A Google keresőjét használhatod arra is, hogy egyes weboldalakon belül keressenek kifejezésekre. Egyszerre több weboldalt is megadhatsz, például: site:laptophardware.hu | site:gradon.hu ASUS laptop.

Lehetőség van arra, hogy országvégződés szerint keressünk kifejezésekre, ilyenkor a site:hu operátort kell megadni, ami nem feltétlenül eredményez releváns találati listát, hiszen gyakran vásárolnak a magyarországi cégek .net, .com, .org, stb. címeket is.

A Domain tartományon belüli kereséseket is hasonlóképpen kell beírni, ha például a magyar államigazgatási weboldalakon szeretnél keresni, a site:gov.hu operátort kell beírni a Google keresőjébe.

Dokumentumok vagy prezentációk keresése

google-laptop-operator.jpgEgy nagyon hasznos lekérdezési operátor lehet a filetype:, mely olyan oldalakat tesz láthatóvá, melyek nem valószínű, hogy megjelennének a Google találati listájában. Ha valamilyen iratot vagy dokumentumot szeretnénk keresni, akkor a keresőkifejezés mellett megadhatjuk a fájltípust is: filetype:pdf | filetype:doc | filetype:ppt | filetype:xls. Ennek hatására a találati lista a pdf, doc, ppt és xls fájlokat jeleníti meg. Természetesen kereshetünk zenei (mp3), film (avi), arhivált (zip) vagy bármilyen egyéb fájltípust is.

Hogyan keressek, ha elfelejtettem egy számot vagy szót?

A Google keresőjében arra az esetre is találunk operátort, ha nem pontosan emlékszünk a kifejezésre vagy számokra. A * a joker karakter. Ezt használhatjuk például akkor, ha egy idézetben egyes szavakra nem pontosan emlékszünk, azokat *-gal helyettesíthetjük. Számok esetében megadhatjuk így: 19*5, ekkor 1905 és 1995 között keres a rendszer vagy 1905…1995, ekkor minden évre keres a Google.

A megfelelő találati lista kialakításához sok tapasztalatra és kísérletezésre van szükség, a megfelelő operátorok használata mellett. Ne felejtsük el, hogy a sok egymás utáni keresés feltűnhet a keresőnek, ilyenkor igazolni kell CAPTCHA segítségével, hogy nem robot ül a laptopnál.

Tovább

Tippek és beállítások a Google kereséshez

speciális google-keresés - tippek és ötletek a tartalomkereső használatához - beállítások, releváns találatok

google kereses gyorsanSegítünk a pontosabb találati listák kialakításához

Életünk meghatározó részévé vált az internethasználat. Amellett, hogy a kommunikációban, a kapcsolattartásban segítségünkre van, olyan felületet biztosít az emberek számára, ahol bármilyen tartalmat megoszthatnak, közzétehetnek. A világhálón lévő tartalmat már nemcsak számítógépen böngészhetjük, hanem laptopon, táblagépen vagy okostelefonon is fogyaszthatjuk, ha sikerül megtalálni azt, ami érdekel bennünket. Az egyik legnagyobb probléma, hogy a hatalmas adatmennyiségből a felhasználó a lehető legrövidebb időn belül megtalálja azt, amire szüksége van.

A Google kereső

Az információk közötti gyors keresés lehetőségének megteremtésében látott üzletet a Google, mely megteremtette a saját keresőalgoritmusát. Bár laikusként úgy tűnhet, hogy a keresés annyiból áll, hogy egymás után átnézzük az egyes állományokat és megvizsgáljuk, hogy az adott kifejezés szerepel-e bennük, valójában sokkal összetettebb folyamatról beszélünk. A gyors és a felhasználó számára fontos keresés és keresési találatok megjelenítése céljából a Google indexálja, nyilvántartja az egyes weboldalakat és a rajtuk található tartalmakat, ezért amikor beírunk egy keresőszót, akkor nem indul el az algoritmus a világhálón, csupán a saját adatbázisát kell átnéznie. A Google „keresőrobotjai” járnak időről időre a weboldalakon és feltérképezik a releváns, fontos tartalmakat.

google kezdooldal

Hogyan keressek a Google-ban?

A Google keresője egy fantasztikus eszköz, mellyel szinte bármilyen hasznos információt megtalálhatsz, ha megfelelő módon használod. A releváns, tehát a keresés szemszögéből fontos találati listák eléréséhez néha pontosítani kell a beírt kifejezést, hogy a kereső is megértse azt.

A Google eleve a felhasználó segítségére siet azzal, hogy a találati listát csoportosítja: összes, képek, videók, térképek, hírek, egyebek. Ezeket a csoportokat a találati lista felső sorában találod meg.

Kevesen tudják, hogy a Google főoldalán a jobb alsó sarokban lévő beállítások gombra kattintva úgy módosíthatják a keresőszempontokat, hogy pontosabb eredményt kapjanak. A beállítások menün belül a

Keresési beállítások pont az első, mellyel könnyíthetünk, illetve változtathatunk a találati listán.

 • Megadható, hogy 10 és 100 között hány találat jelenjen meg egyszerre az oldalon.
 • Eltávolítható a szexuális tartalom a keresőlistából.
 • Beállítható, hogy az egyes találatok új böngészőablakban nyíljanak meg.
 • Kiválasztható, hogy milyen régióban történjen a keresés.
 • A keresési előzmények figyelembevételével alkalmazkodik az oldal a felhasználó szokásaihoz.

Speciális keresés a Google-ban

google specialis kereses

A jobb alsó Beállítások menüben találjuk a Speciális keresés almenüt, mely segítségével tudjuk pontosítani a keresendő szavakat, kifejezéseket. Itt az alábbiak megadására van lehetőségünk:

 • Egyszerre több szóra együttesen keres a Google.
 • Pontos kifejezésre való keresés – a főoldalon idézőjelbe véve kereshetünk konkrét kifejezésekre.
 • Bármely szóra való találatot kilistázza – a kifejezések közzé „vagy”, „or” szócska beillesztésével érhetjük el ezt az eredményt.
 • Ha vannak szavak, melyeket el kell kerülni a keresés során, akkor mínusz (-) jelet kell tenni eléjük.
 • Kereshetünk itt számokra vagy értékekre a megadott tartományban.
 • A speciális keresésen belül szűkíthetjük is a keresési találati listát nyelvek, régiók, utolsó frissítés, webhely, a kifejezés oldalon elfoglalt helye, fájltípus és felhasználási jogok szerint is.

A Google speciális keresése segítségével jobb és pontosabb találati listát kaphatunk, ami akkor fontos igazán, ha valamilyen tudományos munkát vagy szakfeladatot végzünk.

Tovább

SSD-vel kap még egy esélyt a használt laptop

ssd meghajto laptopbaPakolj még egy meghajtót a CD/DVD helyére

A laptop vásárlás örömteli pillanatát követi a megelégedett használat időszaka. Különösen akkor vagyunk rendkívül elégedettek, ha egy gyengébb, hosszú időn keresztül használt gépet cserélünk újra. A nagyobb merevlemez, gyorsabb processzor és memória fantasztikus élményt nyújt.

Sokan úgy vélekednek, hogy az internetezéshez és irodai munkákhoz nincs szükség erős hardverre, ezért sokáig nem váltanak számítógépet, az új gép használatbavételekor azonban kiderül, hogy az ilyen egyszerű feladatok is mennyivel gyorsabban zajlanak. A modern weboldalak és alkalmazások, a legegyszerűbb tartalmak megjelenítéséhez is hardverigényeseknek bizonyulnak, ezért időről-időre vagy hardvert kell váltani, vagy fejleszteni kell a gépet.

A laptop fejlesztése

Arról, hogy a laptopot milyen módszerekkel lehet gyorsítani, fejleszteni itt írtunk. Ha lecserélted a processzort, pakoltál a gépbe elég memóriát és a videokártya is maxon van, a merevlemez meghajtó maradt. A Windows 10 és a legújabb Firefox megjelenésével jelentős gyorsulást tapasztalhatunk szoftveres téren, de az operációs rendszer betöltése még így sem tökéletes, az új rendszer a gyorsaság mellett meglepően sok helyet is foglal, ezért felmerül a kérdés: Váltsak SSD-re? Hogyan használhatnék két meghajtót?

SSD és HDD egyszerre?

ssd hdd kulonbsegAz SSD és HDD meghajtók között a különbség körülbelül olyan, mint az izzószálas és az energiatakarékos villanykörték között. A legtöbb laptopban még hagyományos, megbízható merevlemezes meghajtót találunk, ami az SSD-hez képest lassú. Ha minden hardvert modernre cseréltünk a laptopban, akkor az SSD beszerelése maradt.

AZ SSD Solid-state drive, szilárdtest-meghajtó, de nevezik félvezető alapú meghajtónak is, mivel félvezetős technológiát használ az adatok tárolására. Az SSD a HDD-hez hasonlóan csatlakozik a laptophoz, tehát SATA, SCSI, PCI Expres vagy USB-n keresztül, a különbség az, hogy nem tartalmaz mozgó alkatrészt, ezért rendkívül energiatakarékos, a blokkos adatelérésnek köszönhetően pedig rendkívül gyors, az adatokat közvetlenül érheti el a számítógép.

Az SSD lemez hátrányaként tartják számon, hogy bár sérülékenység szempontjából megbízhatóbb a hagyományos merevlemezeknél, de bizonyos számú újraírás után megszűnik az adattároló képessége. (Rengeteg teszt és vizsgálat bizonyítja, hogy hagyományos használat mellett egy élet is kevés a meghajtó tönkretételére.)

Mivel a SSD meghajtó ára meglehetősen magas, ezért általában olyat érdemes vásárolni, melyen elfér az operációs rendszer és a legfontosabb programok. A fájlok és állományok tárolására, különösen a filmekre és a zenére gondolok, érdemes a lassabb, de olcsóbb HDD lemezeket használni. A legtöbb laptopban csak egyetlen merevlemez számára van csatlakozó, de az optimális megoldás az, hogy az új SSD mellett a régi merevlemezt is megtartod.

USB vagy beépítő keret?

Az egyik megoldás az, ha a merevlemez helyére szereled be az SSD-t a HDD számára pedig egy külső, USB porton keresztül csatlakoztatható tárolót vásárolsz. Ezzel csak annyi a probléma, hogy egy plusz kütyüt kell vinned a laptoppal együtt. Sokkal kényelmesebb megoldás lehet, ha a DVD meghajtó helyére beépíthető winchester beépítő keretet vásárolsz. DVD vagy CD lemezt már ritkán használsz, a villámgyors SSD-re telepített Windows 10 operációs rendszerrel és a HDD-n hagyott médiaállományokkal új életet lehelhetsz a gépedbe.

kingston ssd beepito keret

Milyen SSD-t válasszak?

A megfelelő SSD meghajtó kiválasztása problémás kérdés, ezért érdemes szakemberhez fordulni. Alapvetően elmondható, hogy olyat válassz, amit meg tudsz fizetni. A 64 GB-s meghajtók valójában semmire sem jók, a 128 GB-s olcsó, de csupán a rendszer és néhány program tárolására alkalmas, de egy régebbi laptop fejlesztésére már jó lehet. Talán a 256 GB-os lehet a jó választás, különösen, ha beépítőkeret is jár hozzá ajándékba.

ssd tipusok

Gyártó szempontjából elmondhatjuk, hogy a legtöbb teszten a nagy múltú Kingston SSD-i jól teljesítenek, tehát érdemes ilyet vásárolni, de vehetsz Samsung vagy OCZ gyártmányt is.

Tovább

Turbózd fel a laptopodat ingyenes alkalmazások segítségével

ingyenes laptop szoftverIngyenesen letölthető programok

A laptop vásárlást követően már nem szívesen költünk pénzt a drága programokra is. Nem titok, hogy szinte mindent meg lehet oldani „okosban”, a megfelelő weboldalakról letölthetők a feltört programok, de mégis megnyugtatóbb, ha jogtiszta számítógéppel dolgozunk. Sok forgalmazó garanciavesztéssel szankcionálja, ha crackelt programot telepítesz a mobil számítógépre, ez is ösztönzi a jogtiszta szoftverek beszerzését. Szerencsére az interneten rengeteg ingyenesen használható, remekül működő szoftvert találhatunk, ebből válogattunk most.

Operációs rendszer

A laptop forgalmazók többsége operációs rendszerrel együtt árusítja a mobil számítógépet, amennyiben sikerül „üres” géphez hozzájutni, az lényegese olcsóbb lehet. A teljesen üres gép esetében ingyenesen és jogtisztán feltelepíthetjük a Linux valamelyik disztribúcióját. Az Ubuntu egy nemzetközi változat, mely stabil és sokan használják, letölthető itt, vagy választhatod a magyar fejlesztésű változatot, a blackPanther OS-t is, letölthető itt.

linux windowsA Linux legnagyobb előnye, hogy tökéletesen beállítható és gépre szabható, ezért elvileg bármely más operációs rendszerhez képest gyorsabb, sajnos nagy hozzáértést igényel a megfelelő beállítás, ezért kezdő felhasználók ezzel ne is próbálkozzanak. A Linux nem minden laptopon, hardveren működik tökéletesen, emellett a futtatható programok száma is kevesebb a Windowshoz képest. Jó hír, hogy telepíthetsz Windows emulátort, mellyel elvileg futtatható minden Windowsra készített alkalmazás.

Windows 10

A legtöbb laptophoz jár a Windows 10-es operációs rendszer, de 2017 végéig még nyitva van egy kiskapu is. A Windows Assistive Technologies weboldalán, tehát a fogyatékossággal élők számra készített programok között megtaláljuk a Windows 10 telepítőcsomagját. Az ingyenes operációs rendszert még év végéig érhetjük el.

Media Player

A Media Player, média lejátszó az egyik legfontosabb program a legtöbb laptopon, hiszen zene és videó lejátszása nélkül elképzelhetetlen a modern számítástechnika. A legtöbb lejátszó program fizetős, de találhatunk néhány remekül működő, ingyenes programot. Az egyik leggyakrabban letöltött „filmnéző” szoftver a VLC media player, ami megfelelő beállítás mellett nagyon sok egyéb szolgáltatást is nyújthat. Ennek a programnak a segítségével a számítógépen vagy laptopon tárolt médiafájlokat az okostelefonon is lejátszhatjuk. Ingyenesen letölthető és telepíthető a GOM Player és a Pot Player.

Tűzfal programok

tuzfal firewallA jó antivírus program használata elkerülhetetlen, ha sokat lógsz az interneten, de érdemes a gépet tűzfallal is védeni a külső behatolások ellen. A ZoneAlarm és a Comodo Internet Security két nagy múltú ingyenes tűzfalprogram, melyek proaktív védelmet nyújtanak, ellenőrzik és blokkolják a külső behatolásokat. Különösen azoknak ajánlott ez a fajta védelem, akik sokat játszanak online, esetleg szeretnek chatelni.

Védelem a vírusok ellen

A laptop használtba vételével együtt kezdődik a vírusfenyegetés. A vírusok keresése és irtása elengedhetetlen napjaink számítógépeinél. A vírusirtók között szép számmal találunk ingyenes és fizetős változatokat is, talán az AVG és az Avast a két leggyakrabban letöltött program. A 2017-ben letölthető ingyenes vírusírtókról itt írtunk.

Irodai alkalmazások

A szövegszerkesztés alapvető feladat a laptopoknál. A Microsoft Office program az egyik legsokoldalúbb szoftver, mely rendkívül könnyen kezelhető és minden feladatra kínál megoldást, sajnos nem olcsó. Az ingyenes szövegszerkesztő programok között talán a Libre Office a legismertebb, de ebben a posztban találsz szép számmal ingyenes szövegszerkesztő alkalmazást.

Szinkronizálás és adatmentés

adatmentesManapság nem egyetlen számítógépes kütyüt használunk. Van otthon egy asztali számítógép, helyette vagy mellette egy laptop is van a családban, útközben és munkában szintén van egy gép, esetleg egy tablet - és mindenki használ okostelefont. Az optimális és hatékony munkavégzéshez úgy kell tárolni a dokumentumokat és egyéb munkafájlokat, hogy bármikor, bárhol könnyen elérhetőek legyenek. Biztonságosan és hatékonyan a Google Drive segítségével érheted el bárhol és bármikor adataidat. Az ingyenes internetes tárhelyekről itt írtunk.

Ne felejtsd el, hogy jó dolog, a notebookra ingyenes szoftvereket telepíteni, de minden esetben megbízható gyártó alkalmazásait kell letölteni. A nem legális, crackelt programverziókkal tönkreteheted a számítógépet, elvesztheted adataidat, esetleg illetéktelenek kezébe kerülhetnek.

Tovább

Akkumulátortöltő és áramtermelő ruházat

okos kabát - akkutöltőKell-e nekünk okoskabát?

Az okoskütyük behálózták életünket, mindenki használ okostelefont, táblagépet, laptopot, okosórát és még sok mást. Ezek mindegyike akkumulátorról kapja az áramot, tehát folyamatosan tölteni kell a kütyüket. A most fejlesztett okoskabát ezt a töltési folyamatot hivatott megkönnyíteni. Mivel a töltő csatlakoztatása nem mindig jutna eszünkbe, és kényelmetlen is lenne folyton dróton tartani a készülékeket, a cég vezeték nélküli akkumulátortöltésre alkalmas kabátot fejlesztett ki.

Okoskabát vagy töltőkabát?

Az akkumulátortöltésre alkalmas kabáttól némileg eltér az okoskabát, mely funkcionalitás terén sokkal többet tud. A BauBax cég által tervezett Travel Jacket képes tölteni az okostelefont és a tabletet, találunk benne helyet a fülhallgatónak, az üdítősüvegnek, felfújható párna tartja a nyakat, melyen az utazások alatt aludni is tudunk, a zsebek pedig fűthetők, hogy mindig melegben legyen a kéz.

Az akkumulátortöltő kabát ennél lényegesen egyszerűbb és valószínűleg népszerűbb is lesz. Ez csak annyit tud, hogy menet közben feltölti az elektronikus kütyüinket.

A tervező szerint a kabát nem helyettesíti majd a hordozható töltőket, de szükség esetén elegendő áramot biztosít ahhoz, hogy megnézzük a térképet vagy a menetrendet utazás közben, vagy hazatelefonáljunk a családnak.

Áramtermelő ruhák

akkus szovet

Az okoskabát csak a beépített telepek, akkumulátorok segítségével tudja tölteni az okostelefont vagy a táblagépet. Ez a beépített telep a ruha kényelmes használhatósága miatt nem lehet túl nehéz, ezért alternatív konstrukciók, megoldások kidolgozására van szükség.

Azt már sokan tapasztalták, hogy a suhogós dzsekiben megsimogatott házi kedvenc bizony képes áramütést indukálni, tehát mozgás közben a megfelelő anyagból készülő ruházat felületén elektromos töltések halmozódnak fel, amit valamilyen módon össze kell gyűjteni és annak segítségével akár a mobiltelefon akkumulátorát is tölthetjük.

Az elektromosságot termelő ruhák ötletei:

Elektromos textil – a textilszálak közzé speciális anyagot szőnek a tervezők, mely így az akkumulátor rétegeihez hasonlóan működik. Ezzel a módszerrel lényegében bármilyen ruhát akkumulátorrá alakíthatunk, a termelt elektromosság mértéke azonban még kérdéses.

akkutolto csizma

Akkumulátortöltő cipő – a cipőt lehet talán a legkönnyebben áramtermelésre használni, hiszen folyamatos fizikai behatásnak van kitéve. Az áramtermelő lábbeli képes megfelelő mennyiségű energiát létrehozni, itt a csatlakozással és az áram továbbításával vannak még gondok.

Thermo dinamó – a kutatók olyan ruhaanyag kifejlesztésén dolgoznak, mely képes a testhőt elektromos árammá alakítani, így bármikor, menet közben is tölthetjük a tabletet.

napelemes ruha

Napelemes ruha – talán a legegyszerűbb megoldás a nap energiájának felhasználása. Tervezők és dizájnerek olyan napelemeket tartalmazó ruhákat terveznek, melyek amellett, hogy képesek tölteni az akkumulátorokat, kényelmesen viselhetők és a divatot is követik.

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás