Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

A vezeték nélküli töltés csodája

2017. november 05. - laptopcafe

nfpt aram tovabbitasHogyan működik a technológia?

A legújabb iPhone és Samsung okostelefonok megjelenésével újabb lendületet kapott a vezeték nélküli töltőkre való átállás. Sokan nem tudják, hogy mit is jelent ez a technológia, illetve mire is képes. Lényegében ennél a megoldásnál sem arról van szó, hogy nincs szükség laptop vagy okostelefon töltőre, mindössze a töltő és a kütyü közötti kapcsolat csatlakozó nélkül oldható meg. A töltésnek ez a fajtája meglehetősen lassú, viszont jóval kényelmesebb és egyszerűbb a hagyományos akkumulátortöltésnél. A legtöbb esetben elegendő az elektronikus eszközt a töltőre rátenni vagy annak közelébe helyezni.

Az akkumulátorok vezeték nélküli töltéséhez a villamos energia vezeték nélküli továbbításának problematikáját kell megoldani. A legtöbb kutató azon a véleményen van, hogy már a közeljövőben átállhatunk az otthonokban lévő elektromos eszközök vezeték nélküli táplálására is. A mobil eszközök töltésénél felmerülő probléma, miszerint csak alacsony teljesítményűek a vezeték nélküli töltők, könnyen leküzdhető, hiszen az utcán lévő tárgyak (villanyoszlop, útjelző tábla) könnyen töltővé alakíthatók.

A vezeték nélküli töltés története

tesla vezetek nelkulAz elektromos áram vezeték nélküli továbbítása nem is annyira új keletű dolog, már a 19. században felfedezték ennek elvi lehetőségét.

1831-ben Michael Faraday felfedezte az elektromágneses indukciót, leegyszerűsítve azt, hogy mágneses tér feszültséget generálhat egy vezetőben.

1890-ben Nikola Tesla Colorado Springsben kidolgozza az energia továbbításának vezeték nélküli módszerét.

Az akkumulátorok vezeték nélküli töltésének módszere már több mint 100 éve rendelkezésünkre áll, a hatékony megvalósítás azonban napjainkig váratott magára. Az olcsó, egyszerű és biztonságos vezetékeket nem szívesen cserélik le a gyártók bonyolultabb és költségesebb megoldásokra.

A vezeték nélküli áramtovábbítás

A jelenleg elterjedt vezeték nélküli energiatovábbítási megoldások az elektromágneses indukció elvén működnek. Ehhez szükség van egy olyan töltőberendezésre, mely az áramot mágneses mezővé alakítja, az elektromos berendezést pedig fel kell szerelni egy elektromágneses tér – elektromos áram átalakítóval. Ez a megoldás lényegében a WiFi, rádió és TV jel sugárzásához hasonló, azzal a különbséggel, hogy míg a jel továbbításához elegendő csekély mennyiségű energia is, addig a nagyobb mennyiségű energia továbbítását csak kisebb távolságokra lehet megfelelően biztosítani.

NFPT (Near-field power transmittion)

vezetek nelkuli toltoA jelenleg kapható vezeték nélküli töltők a tápellátást induktív csatolással, mágneses mező segítségével vezetik át. Ehhez az akkumulátortöltési megoldáshoz egy töltőpárnára van szükség, melynek egy centiméteres körzetében tölthető az elektronikus kütyü.

A töltés hatékonyságát a gyártók azért csökkentik, hogy az elektromos zavarokat kiküszöböljék, hátránya még, hogy az akkumulátor és a töltött eszköz melegedésével jár.

FFPT (Far-field power transmittion)

A vezeték nélküli töltés ellenzői szerint, amíg nem tudsz 4 kütyüt 4 méteres távolságból egyszerre tölteni, addig nem sok értelme van ennek a technológiának. A távoli energiaátvitelhez többféle technológiát próbálnak felhasználni.

A távoli elektromos energiatovábbítás lehetőségei:

  • mikrohullámú töltés
  • lézeres, infravörös fénytartományú energiaátvitel
  • rádiófrekvenciás energiaátvitel
  • ultrahangos akkumulátor töltés.

Mikrohullámú akkumulátor töltés

ossia cota toltoAz elektromágneses sugárzás egyik formája, mely képes az energiaátvitelre, a mikrohullám. Az Ossia cég Cota nevű töltője képes fókuszált mikrohullámú energiatovábbításra, mely akár 10 méteres távolságban is képes több eszközt is feltölteni.

A berendezés egy asztali lámpa méretű adóegységből és egy ceruzaelem méretű vevőből áll. Az adóegység a vevő által küldött jelek felé fókuszálja a mikrohullámú sugárzást, így elméletileg biztonságos és zavarmentes a töltés.

A lézeres vagy infravörös sugárzás

A fény energiatovábbítási képességét is többféle eszköz próbálja kihasználni. A megoldás előnye, hogy szinte bármekkora teljesítmény továbbítható így, azonban szükség van arra, hogy a két eszköz lássa egymást. A technológia egyik piaci szintű megoldása a Wi-Charge nevű eszköz, mellyel itt ismerkedhetsz meg.

Rádiófrekvenciás energiatovábbítás

energous watt up tolto

A rádiófrekvencia energia átvivő képessége ismert, azonban káros élettani hatásuk és a jeltovábbítás zavarása miatt nehezen alkalmazható. Több cég is kísérletezik a WiFi antennák töltővé alakításán, egyelőre kevés sikerrel.

Az Energous olyan töltőt fejlesztett ki, mely az erős rádióhullámok káros hatásait egy védősapkával ellensúlyozza, melyen egy mikroablak található, ami a töltendő kütyü felé fordul, így minimalizálva a sugárzás szóródását.

Ultrahangos töltő

A hangenergia elektromos energiává történő alakításával már 2011-től kísérleteznek a kutatók. A Ubeam nevű cég olyan töltő és visszaalakító eszköz fejlesztésén dolgozik, mely az ultrahangot használja közvetítőként. A kutatók szerint a hangokat elektromos árammá alakító eszköz önmagában is képes lehet tölteni az okostelefonokat csupán a környezeti zaj felhasználásával.

A vezeték nélküli töltési technológiák fejlődése továbbra is azon múlik, hogy a cégek találnak-e befektetőket, akik a meglehetősen költséges technológiák fejlesztését és egyszerűsítését finanszírozzák majd.

A vezeték nélküli töltés csodája a laptop és okostelefon működéséhez szükséges eszközökkel. Néhány téma, melyet további olvasásra ajánlunk: dell akkumulátor, kütyü, laptop, asus laptop töltő, akkutöltő, vezeték nélkül - laptopszerviz budapest

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr313186798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása