Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Új a laptopod? Ezeket a programokat kell telepítened

2018. július 14. - laptopcafe

telepites_banner.jpg

Szoftverválogatás notebook telepítéshez

laptop programokAki az első laptopját vásárolja, meg nincs tisztában azzal, hogy milyen programokat, szoftvereket kellene telepítenie rá. Az első és legfontosabb az operációs rendszer, enélkül esélytelen, hogy a vadiúj gépet bármire is rávedd. A laptopot érdemes előretelepített operációs rendszerrel vásárolni: az Apple gépek macOS programmal érkeznek, az összes többi esetében Windowst vagy ritkán Linuxot találhatunk rajta. Ha kezdő felhasználóként operációs rendszer nélkül vetted a laptopot, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, például egy laptopszervizben. Itt a segédprogramok telepítésében is tudnak tanácsokat adni.

Programok Windows alá

Ha Windows 10-es operációs rendszert találsz a gépen, akkor szükséged lesz néhány olyan alkalmazásra és programra, mely segíthet a további munkában, bár a Microsoft a legtöbb hasznos dolgot belepakolta a saját rendszerébe, ezért alapszinten bármilyen feladatra alkalmas lehet a kezdőcsomag is.

Google Chrome

A frissen telepített Windows 10 tartalmaz webböngészőt, a Microsoft Edge áll a rendelkezésünkre. A Google Chrome telepítésére nem elsősorban az internetes böngészés miatt van szükség, hanem a program által nyújtott crossplatform lehetőségek miatt.

A Google Chrome telepítését követően a Google fiókba történő bejelentkezés után könnyen és gyorsan szinkronizálhatjuk Google Drive tárhelyünket, okostelefonunk információit, névjegyeinket, illetve az összes Google szolgáltatást.

microsoft office szoftverOffice készlet

Minden laptop tulajdonosnak szüksége van szövegszerkesztő programra, lehetőleg olyanra, mely a helyesírást is ellenőrzi. Az elsők között érdemes telepíteni egy irodai programcsomagot. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb program a Microsoft Office, mely szinte az összes irodai munkafolyamatra és feladatra kínál megoldást, a sokéves tapasztalatból táplálkozó cég szoftverében senki sem csalódhat.

Ha nem szeretnél több pénzt költeni szoftvervásárlásra, akkor a Libre Office, esetleg WPS Office ingyenes alkalmazások letöltését ajánljuk. A Libre Office egy platformfüggetlen program, mely tökéletesen elegendő, ha dokumentumok létrehozására és szerkesztésére szeretnéd használni.

Ha a kiforrott Microsoft megoldást szeretnéd használni, akkor a Windowsban megtalálható Office 365-öt is kipróbálhatod, ez jobb vásárnak tűnik a teljes programcsomaghoz képest.

paint net laptopraKépszerkesztés

A laptop használata közben egészen biztosan szükséged lesz képszerkesztőre is. Az ingyenes, illetve online képszerkesztőkről már itt írtunk bővebben. A Paint.NET tökéletesen elegendő, a kezdő laptophasználók minden igényét kielégítheti.

telepites_banner.jpg

Vírusirtó

A laptop telepítésekor gondoskodni kell a rendszer védelméről is. A Windows saját védelmi központja is folyamatosan fejlődik, mégis az a tendencia figyelhető meg, hogy a felhasználók többsége antivírust is telepít a notebookra. Ingyenes szoftverrel is biztosítható a Windows védelme, például az Avast vagy a Panda szoftverek is hatékonynak bizonyultak.

Média lejátszó

A felhasználók az utóbbi időben a weboldalakon online nézik a videókat, melyeket a böngésző bővítménye jelenít meg, az operációs rendszer saját lejátszója pedig a legtöbb népszerű formátummal megbirkózik. Arra az esetre, ha ismeretlen médiafájlt kellene lejátszani, telepítsd a lejátszó programok svájci bicskáját a VLC Media Player-t.

vlc-media-lejatszo.jpgAdatmentés

A laptop merevlemezén sok olyan adatot tárolhatunk, melyek elvesztése tragikusan érintheti a felhasználót. A Googre Drive bizonyos mértékig megoldást jelent, mégis szükség lehet rendszer- és adatmentő alkalmazásra is. A Windows backup alapszintű megoldást kínál, de meglehetősen fapados a kialakítása. Ehelyett például a CrashPlan program segítségével könnyen és gyorsan készíthetsz biztonsági mentéseket külső adattárolóra vagy akár az internetes tárhelyedre is.

telepites_banner.jpg

Ha bármilyen kérdésed van a laptopodra telepítendő szoftverek működésével kapcsolatban, budapesti laptopszervizeinkben szívesen állnak munkatársaink a rendelkezésedre.

Új a laptopod és nincs rajta szoftver? Ezeket a fent felsorolt programokat érdemes és szükséges telepítened elsősorban. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasni: irodai program telepítése, laptop szerviz Budapest, notebook vásárlás és javítás, operációs rendszer telepítése, szövegszerkesztő kiválasztása, ingyenes képszerkesztő programok.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr714112167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 06:55:38

Bocs, de ez egy kurrrrva magy bullshit...
Ha kezdőnek szól, akkor pl a vlc nagyjából felejtős.
Vírusvédelemre a beépített is elég kell, hogy legyen, a többi sem lényegesen hatékonyabb, mert mindnek vannak hiányosságai.
De ha komolyabb védelmet akar valaki, én inkább a ComComodot javasolnám, de azt nem árt megismerni, mert nem mindig egyszerű.
Az a paint izé... rajzprogram esetében nem az a kérdés, hogy windows-ban mennyire jártas a user, hanem az, hogy milyen igényei vannak. Az általad ajánlott paint max. mázolásra való, fotószerkesztésre már nem annyira.
Office??? Minek? És ha feltétlenül kell, akkor biztos, jogy egy fizetős cuccra lesz szükség? Ha csak otthonra, akkor tökéletes a libreoffice is.
Ehhh... nem folytatom.

fda 2018.07.15. 10:44:27

Ilyen az, amikor informatikáról igyekszik írni egy 10 éves gyerek a 8 éves olvasói célcsoportnak.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 11:49:19

"vagy ritkán Linuxot találhatunk rajta"

"Ha Windows 10-es operációs rendszert találsz a gépen"

Nem ritkán, mert a gépár csökkentéséért ma már előbb kerül alapból linux vagy freedos gépre a "gyárban", és ha a w10-et csak úgy "találja" az ember, akkor nem foglalkoztak vele, mint vásárlóval tisztességesen.

efix 2018.07.15. 11:50:09

Mi bajotok a cikkel? Tényleg ezeket a programokat érdemes feltenni egy átlag gépre, ha nincsenek extra igények. Esetleg még az Acrobat Reader vagy más pdf olvasó maradt ki, vagy a Paint.Net helyett az IrfanView.

szepipiktor 2018.07.15. 11:53:32

Nem kell! Sőt!
Amit felsoroltál, az kizárólag a Te imádott marhaságaid, miért hiszed, hogy egy laptopvásárlónak kell az említett "crossplatform lehetőség"???? És miért nem lehetne a Goggle Dive és más cuccot (ha már használja egyáltalán a tulaj) szinkronizálni? Hallottál már a gépre telepített szinkronizációs alkalmazásokról?
Ha nem akarsz pénzes office-t, miért nem elég a Goggle és a többiek office csomagja? És ha van NAS-a? Azokon is van office és az valóban multiplatform és bárhonnan használható.
Minek plusz vírusírtó egy Win10-es gépre? Csak a terhelést fokozza és elég spéci egy laikusnak kikapcsolni a Win sajátját...
Miért Chrome? Mert már nem FF? Mi a baj az Edgével? Az Operával?
Tudod akkor vagy hasznos, ha figyelembe veszed a vásárló céligényeit és ahhoz adsz tanácsot.
Tudom, fáj, de a világ gépjasználó többsége nem kockásinges hobbista, hanem valami hasznosra használja az eszközeit.
Tehát a cikkben írtakat NE!!!!

albatresz 2018.07.15. 11:55:41

"Aki az első laptopját vásárolja, meg nincs tisztában azzal, hogy milyen programokat, szoftvereket kellene telepítenie rá."

Ki lenne itt a célcsoport? 5-12 éves fiatalok akiknek anyu/apu vesz valamit játszani? Már lehet azok is tudják ezeket. Vagy 70+ évesek? Nekik meg olyan mindegy, mert a gyerek/unoka majd "beállítja".

Mellesleg ha valaki ezeket fejből nem tudja a mai világban akkor nehéz fizikai munkánál bonyolultabbal ne is próbálkozzon.

szepipiktor 2018.07.15. 12:00:53

@efix:
MIÉRT??? Egy érvet mondj arra, hogy fel kell tenni a Chrome-t!!!! Vagy hogy le kell cserélni a vírusírtót!
Nem tudsz, mert csak a saját kedvenceidet sorolod, a megszokottakat.
Ez nem egy kávéház, ahol megvitatjuk a dolgokat, hanem egy cég PR blogja és TANÁCSOT adnak, ami valójábvan KÁROS!
Milyen tanácsadás az, ahol meg sem kérdezik a célt?
Tehát:
Van egy most kezdő egyetemista, vesz egy laptopot, mit tegyen fel????
Érdekel, hogy mit tanul? NEM! Szartok rá, de kioktatjátok, hogy SZERINTETEK mi a jó, miközben magárol az egyetemről sincs tapasztalatotok.
Ezt a stílust a gamer szekcióba képviseljétek, a tanácsadást hagyjátok a profikra.
Például ne Goggle Drive, hanem Box.com! Ezerszer többet tud. És regisztrálj az outlook.hu-ra és privátként ott az online Office alapcsomagja.
Én is adtam tanácsot, ami a nem hobbistáknak több segítség, hiszen a vásárolt eszközt HASZÁLNI akarják, munkára, tanulásra.
Érted?

Mr. H 2018.07.15. 12:08:08

@Le a spammerekkel: Minek a LibreOffice ha épp az imént tette fel a Google Chrom-ot, ezzel hozzájutva a google online szövegszerkesztőjéhez TELEPÍTÉS NÉLKÜL
Egyébként teljesen igazad van

midnightcoder2 2018.07.15. 12:11:54

@Le a spammerekkel: A Paint.net nem rossz cucc, különösen amióta nincs beépített Paint (a paint3d szerintem elég nagy szívás). Az átlagpolgár soha nem fog gimp-et rakni a gépére, az az UI már akkor gáz volt, amikor anno először kihozták linuxra.

dr utcai arcos 2018.07.15. 12:36:20

"Tudom, fáj, de a világ gépjasználó többsége nem kockásinges hobbista, hanem valami hasznosra használja az eszközeit." Tudom, hogy fáj, de. Mert attól, hogy a munkahelyen komoly arccal írogat valaki a napi aktuális Xcelbe, attól még "kockásinges hobbista".

steery 2018.07.15. 12:38:24

Az első és legfontosabb, amit föl kell tenned, az egy normális fájlkezelő program. Mert anélkül minden sokkal nehezebb. Aztán kell még egy jó képnéző, egy tömörítő (létfontosságú!), egy tisztességes zenelejátszó (hogy ne a VLC-t kelljen erre is használnod, bár ezt is lehet), plusz egy Skype (amit már senki sem használ, az MS leépítésének köszönhetően) vagy más kommunikációs program.
Ez az alap, a használhatósághoz. Windows, linux alatt egyaránt.

satie · http://321.hu/sas 2018.07.15. 12:56:39

Ez a cikk egy vicc: egyrészt van az alapértelmezett Debian telepítés. benne van a LibreOffice, Firefox, GIMP, Inkscape, OpenShot, Chromium, VLC, DoubleCommander és gyakorlatilag minden, ami kell, ráadásul mindez ISO 9945-szabványosan.

Ha meg a rendszeren aktuálisan ezek közül valamelyik épp nincs telepítve, akkor a Beállítások között egyszerűen kiválasztja az ember, hogy legyen, és ott van. (Vírus és más malware irtó nem kell egy teljesen nyílt forrású rendszerre, hacsak valaki nem egy mögötte lévő zárt forrású rendszer akar megvédeni teljesen csak jófejségből, de arra is ott van a ClamAV meg társai.)

Bambano 2018.07.15. 12:58:19

krómot meg gdrive-ot?
minek? amellett, hogy ellopja az összes adatod.

satie · http://321.hu/sas 2018.07.15. 13:01:39

Szóval az a helyzet, hogy láthatóan a szerző súlyosan nem ért a szoftverekhez, sem az operációs rendszerekhez (valószínűleg életében nem látott még Androidot sem), sem az alkalmazásokhoz, a webböngészők, képszerkesztők világához.

Jól jellemzi, hogy Magyarországon még mindig ilyen alacsony a számítástechnikai kompetencia, hogy egy bolt, a laptopcafé vagy laptophardware szoftveresen ilyen súlyosan hozzá nem értő embert alkalmaz, ilyen színvonalon hoz létre egy posztot, és az index.hu-ra is jellemző, hogy egy szakmailag ennyire alacsony színvonalon álló cikket még ki is emel a fogyasztók mélységes megtévesztésére

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 13:25:33

@Mr. H: jogos, kifelejtettem, hogy a Chrome is felesleges, mivel nincs hozzá noscript, szóval inkább firefox, de csak emiatt.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 13:26:37

@midnightcoder2: gimp szerintem ugyanúgy alkalmatlan fotószerkesztésre. Meg minden másra is ;) (utálom, jobban, mint a PS-t)

minekez 2018.07.15. 13:36:01

"A Google Chrome telepítését követően a Google fiókba történő bejelentkezés után könnyen és gyorsan szinkronizálhatjuk Google Drive tárhelyünket,"
Enélkül is van tárhely, a szintén ingyenes Onedrive.... Nyilván ha Android telefonod van akkor fontos lehet a GDrive, de azért ezen túl is van élet.

" a Windowsban megtalálható Office 365-öt is kipróbálhatod, ez jobb vásárnak tűnik a teljes programcsomaghoz képest."
Csak azt felejted el megemlíteni, hogy ez idókorlátos demo. Az O365 is ugyanúgy teljes programcsomag, csak nem egyszeri vásárlással jutsz örökös felhasználói joghoz, hanem havi/éves szinten előfizetsz rá.

OK, hogy kezdőknek szól, de azért...

satie · http://321.hu/sas 2018.07.15. 14:00:52

@Le a spammerekkel: azért azt nyilván könnyű belátni, hogy a GIMP egy többfunkciós program, mint a hozzánemértő által említett paint.net, és itt csak erről van szó, nem arról, hogy vannak-e a GIMP/PS-nél magasabb szakértelmet igénylő, biztonságosabb és drágább programok. Alapvetően arról van szó, hogy a cikkszerző nem ért a szoftverekhez.

Zed is not dead yet 2018.07.15. 14:07:04

Minek plusz vírusirtó .... na, akik ezen rugóznak a windows gyárihoz képest, azok mind leülhetnek, elégtelen!

Megmondom miért: mert az a gyári izé nagyjából semmire se való. Aztán ha valaki olyan új lapotopot vesz, amelyiknek a teljesítményét tényleg az a plusz vírusirtó eszi meg, az mit is vett? Egy tízéves gépet? Semmiképpen sem új noteszt. Persze nem mindegy melyik vírusirtó, speciel nekünk céges szinten is a NOD32 vált be, illetve ami szerintem teljesen ellenjavallt (téves riasztások, teljesítménygyilkos működés, stb.) az pl. az Avast vagy az AVG. Konkrétan írtunk egy 20-soros programot xBase-ben adatkonverzióra, mindkettő szerint vírus, meg is mentette tőle a felhasználókat, hát köszönjük szépen (és ez csak 1 példa).

Egyébként pedig szerintem a sorrend elég fontos, szóval első egy rendes vírusirtó, aztán ha az már fut, akkor jöhet a többi lom, ha kell. Különben az utóbbi években épp a microsoft office-ai azok a programok, amik teljesen és érthetetlen módon kezdenek elmenni a semmire se jó irányba. A gugli chrome-ot meg én speciel rühellem, mert egyrészt több gigabájtnyi lomot kezelget a gépen a felhasználó számára teljesen átláthatatlan módon, másrészt meg az összes szervízbaszakodásával ilyen-olyan agent programjaival igen erősen le bír lassítani egy amúgy használható gépet. Teljesen mint pl. a PDF Architect a "minden PDF-et tároljunk egy kurva nagy mappában, mer'az jó" működésével.

Egyébként miért nem kell kezdőknek egy használható videolejátszó program? A kezdő csak szopjon a windows medialejátszójával, hadd tudja meg hol lakik az isten? Az a VLC teljesen jó egy kezdőnek. Office-nak meg az apache open office, ingyen is van, jól is működik, minden microsoft office formátumot tud írni és olvasni is. Az előzőeken kívül még én felraknék a kezdő gépére egy teamviewer-t és meg is mutatnám neki, hogyan tudja elindítani és beengedni rajta valakit, akitől esetleg segítséget kérne.

teddybear01 2018.07.15. 14:16:57

@Bambano: Plusz ha crómot használsz nem fogsz tudni megszabadulni azoktól a tetves reklámoktól.
Az egyik ismerősöm feltette, azóta állandóan feljön neki a pénisznövelő, meg potenciaserkenentő reklám ablakban.
Képzeld el, hogy mennyire örül neki, ha éppen a gyerek szeretne valamit megnézni.....

teddybear01 2018.07.15. 14:23:06

Ami meg a Linuxot illeti, a sznobok kedvence. Mivel már eléggé elterjedt, vírus is van rá bőven, illetve a platformfüggetleneknek mindegy, azaz épp úgy kell tűzfal meg vírusirtó hozzá, de mivel a legtöbb hivatal MSoffice-ban működik, kénytelen valami többé-kevésbé kompatibilisben működő programot is felrakni.

RHalacska 2018.07.15. 14:43:20

Az első laptopot üzembe helyezi a júzer így. Az okosabbja a másodiknál már valódi szakember segítségét kéri. A cikkíró az az amatőr, aki azt hiszi ért hozzá, Isten mentsen tőle mindenkit. Ha meg szakember, akkor miért ír ilyen cikket?!

igenember 2018.07.15. 15:28:10

a zindex főoldalán inkább linuxot, firefoxot meg libreofficet ajánljál már. Legalább itt hagyjuk már a nagytesó szoftvereket.

ételizésítő 2018.07.15. 16:33:17

Ahogy ezt a tízéves gyerek szintjén álló förmedvényt elnézem, az elkövetőjének a legalapvetőbb telepítendő egy magyarnyelv- és helyesírás-oktató program telepítése lenne.

Ráadásul az elkövető a számítástechnika terén is láthatóan kb. annyira jártas, mint a 100 éves nagyanyám, aki látott ugyan már bekapcsolva számítógépet, de csak tisztes távolságból.
Biztos ez az oka, hogy irdatlan nagy faszságokat hord össze.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 16:34:58

@teddybear01: vírus nem nagyon. Kártevő is nagyságrendekkel kevesebb, mint windows-ra. De ha jobban tudod: sorolj pár linuxos vírust!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 16:40:12

@satie: épphogy nem bonyolultabbra gondoltam. Lightroom windows-on valami darkizé linuxon sokkal egyszerűbbek, fotósnak mégis többet segítenek.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.15. 16:49:16

Az ilyen posztok alatt automatikusan megindul a türelmetlen hangvételő hitvita, elsősorban a linux kontra Windows témában. A linux lehet jó, de a Windows jobban ki van szolgálva, nagyiparilag. De a linux csak a hozzáértőknek jobb, a beépített hangolási és karbantartási adottságokal, a felhasználó nem látja ezeket az előnyöket.

Sajnos a gépekre előre telepített Windowsokról külön ki kell deríteni – és EZT KEVESEN TUDJÁK –, hogy csak próbaverzió-e, és meddig működik. Mert akkor a gép árába beszámolandó lesz a próbaverzió teljesre cserélésének ára is.

Viszont a cikk kihagyott egy olyan tételt, amelynek a fontosságát csakis a tapasztalt karbantartók értik meg. MÁSODIK LÉPÉS: a hardverhez, mindenekelőtt az alaplaphoz tartozó gyártói meghajtóprogramok (driverek) ideális esetben a gyártó honlapjáról – egy másik gépre – frissiben letöltött példányainak gondos telepítése. Az amatőröknek a boltokban mindig azt mondogatják, hogy a Windows mindent tartalmaz, amit pedig mégsem – ez ma már lényegében minden drivert jelent –, azt majd ő frissíti. Aki csinálni is szokta a telepítéseket, tudja, hogy ez egy ábrándos mese, a Windows driverfrissítési marhaságai, a nem túl készséges hardvergyártók jóvoltából is, több gondot okoznak, mint hasznot. A driverek elhanyagolása számtalan kompatibilitási hibát, és nem utolsósorban a hardver teljesítményének kihasználhatatlanságát okozza. Persze mindehhez hozzáértő segítség kell, de ez a gép általában vett, rendszeres karbantartartásához is szükséges volna. Ezt a felhasználók általában megspórolják, aztán amikor már térdig ér a szutyok, akkor várják a kényszerből odacsalt karbantartótól – vagy a szomszéd kamaszgyerektől –, hogy fél óra munkával csináljon újra egy pipec, gyors gépet a romhalmazból. Ez sajnos egy makacs probléma, ezerszer látott jelenség, és oka annak, hogy a karbantartók korán halnak, klasszikust idézve.

Aztán AZONNAL jönnek a biztonsági programok. Anélkül nem kapcsolódunk internetre. Elég elkeserítő, hogy jó nevű biztonsági programokból sem mindig van internet nélkül használható, ún. offline vagy stand-alone verzió. Legfrissebb csalódás: az F-Secure. Nem is értik a problémát... Hát ha már ők sem értik, akkor miféle biztonságra számítsak tőlük?

A Windows biztonsági rendszere nevetséges lenne, ha volna kedvünk nevetni rajta. Helyes, hogy a poszt külső cégektől származó, remélhetőleg egymástól független védelmi eszközök telepítését propagálja. Sajnos az áruk borsos, de az Avast és a Comodo ingyenes, és a minőségük elfogadható. Egy rutintalan vagy nemtörődöm felhasználó gépét úgysem védi meg a kártevőktől személyesen az Úristen sem.

A Chrome mellett egyetlen dolog szól: az Android révén világszerte a legismertebb böngésző. Én speciel csak úgy vagyok hajlandó a gépemre telepíteni, ideiglenesen, hogy utána visszaállítom a teljes rendszert egy korábbi mentésre, de nehéz jó alternatívát kínálni. A Firefox sunyi, egyre butább, ráadásul a rengeteg becsiszolt plugint kinyírták a Quantum verziókra váltással, egyébként pedig a rutintalan felhasználó nehezen boldogul a pluginek hangolásával vagy használatával. Az Opera naív és szegényes, a Safariból nincs használható windowsos verzió, az Edge pedig... Nehéz jót javasolni.

Az Office365 ajánlása ki szerint reklám, ki szerint őszinte lelkesedés. És bizony pénzbe kerül! Ha elárulom, hogy én a jó öreg Office 2003-at használom mind a mai napig, egypár újdonságmániás valószínűleg szétdurran a méltatlankodástól. Az OpenOffice és a LibreOffice mindent tud, de vannak különbségek a Microsoft Office-ához képest, ami egy felhasználói tananyag vagy tankönyv használatakor zökkenőt okozhat.

@szepipiktor: "privátként ott az online Office alapcsomagja"

Gusztus dolga, de én mindenkit lebeszélek az online-rögeszméről. Jó az valakinek, ha én internet nélkül nem tudok megírni egy kis táblázatot? És az, hogy az esetleg nem nyilvánosságnak szánt adatokat a tudottan nem teljesen biztonságos interneten keresztül folyamatosan elküldöm egy tudottan nem ízig-vérig tisztességes cég gépére, és ott szerkesztem? A paranoia nem jó érzés, de hosszú és élménygazdag élet szokta megalapozni.

ételizésítő 2018.07.15. 16:53:53

@szepipiktor:
Az Edge-gel mondjuk az, hogy lassú és szar.
A Firefoxszal meg az, hogy nincs az a memóriamennyiség, amit ne zabálna fel, és kurvára lelassítja a gépet.
Az Operával meg az, hogy amilyen gyors és karcsú kis borzolóként indult, annyira terebélyes, minden fölösleges vacakkal teletömött szar lett mára. Pont mint a Nero, ami kurva jó CD-írónak indult, ma meg vagy 4 GB-os, sok mindenre (szar minőségben) képes, igazából semmire sem alkalmas raktárház lett.

A Win10 víruskergetője szintén elég szar, bár kikapcsolni valóban nem egyszerű, de az pl. kurvára zavaró, hogy ha ő eldönti, hogy egy program vírus, akkor nemhogy telepíteni nem engedi (nincs lehetőség arra, hogy azt mondd, hogy baszd meg, nem, nem vírus, telepítsed, te rohadék), de még törli is az EXE fájlt, amiből telepíteni akarod. Teljesen jogtiszta (pl. Chip magazin mellékleteként kapott) particionáló programokat is például. Nos, menjen az ilyen a kurva anyjába. Szóval ez alapból kikapcs.

@Le a spammerekkel:
A LibreOffice mindaddig tökéletes, amíg csak LibreOffice-ban készült doksikkal van dolgod.
Amikor valami tisztességes fájllal, akkor már térdel is le szopáshoz. Ennyit a LO kompatibilitásáról. Sajnos vagy nem sajnos, ezen a téren bizony a MS Office az egyeduralkodó, és amíg a világ 99%-a (a hozzád hasonló partizánharcosokat kivéve) azt használja, az is marad.
A többség ugyanis nem saját asztalfiókja (vincsesztere) számára ír doksikat, hanem hogy azt mások is elolvassák, valamint ő is olvasni akarja másokéit. Nos, ezekre a fent felsoroltak (Google Drive, LibreOffice és társai) mind alkalmatlanok.
Más kérdés, hogy a 2003-astól a MS Office is a használhatatlan szar irányába ment el, a menük helyett menüszalagok, aztán már ez a szar UI is... Valakinek nagyon elment ott is az esze.

@satie:
A Linux kurva jó rendszer.
Annak, aki nem dolgozni akar rajta, hanem a rendszert akarja bütykölgetni.
Érdemi munkára alkalmatlan, arról nem is beszélve, hogy munkához való alkalmazások nincsenek rá, a GIMP (és társai) nem az, hanem röhej.

@Zed is not dead yet:
"minden microsoft office formátumot tud írni és olvasni is"
A mesében.
A valóságban egy bonyolultabb Word vagy Excel doksitól simán elhasal.

ételizésítő 2018.07.15. 16:59:00

@igenember:
Miért?
A hozzád hasonló anarchista partizánoknál az a menő?
Tudom, nem gond, hogy használhatatlan szarok. De nagy királynak gondolhatod magad, ha azt hangoztatod, hogy te ilyeneket használsz.

@Androsz:
A Windows, ha van a gépen, soha nem próbaverzió. Az Office és társai meg mindig azok.
Talán arról lett volna érdemes írni, hogy aki új gépet vesz, a 7. generációs Intel és a kortárs AMD procikra a cégek MS-tal való összejátszása miatt már nem telepíthető Windows 7, csak a sokkal szarabb Windows 10, illetve a 6. generáció Intelekre a MS letiltotta a Win7 frissítését (hálistennek hackerek megoldották persze utóbbi problémát).

A tudomány sosem téved! 2018.07.15. 17:16:55

Nem értem a fanyalgókat, ennél sokkal rosszabb posztok vannak fixen index címlapon.
Atomcsapda, b1blog, nyugatifény, iddqd, appleblog...
Ami még befér:
Zenelejátszó: foobar2000, Winamp 2.91
PDF: SumatraPDF
Képnéző: IrfanView, FastStone Image Viewer, XnView
Tömörítés: WinRAR, alternatívaként 7-Zip
Takarítás: GeekUninstaller, Revo
Videó lejátszó - MPC-BE, Gomplayer, Kodi

Ha pedig gyorsan kell feltenni:
ninite.com/

Alick 2018.07.15. 17:25:21

Ha Windows, akkor először is Total Commander (vagy valamelyik klónja). :)

ételizésítő 2018.07.15. 18:02:40

@Androsz:
"hardverhez, mindenekelőtt az alaplaphoz tartozó gyártói meghajtóprogramok (driverek)"
A driver magyar neve illesztőprogram.
Egyébként nem kell másik gépre letölteni őket, max. a hálózati kártyáét. Alap videkoártya- és monitorillesztő program van a Windowsban, szóval kép van, a hálózati kártya illesztőprogramja után meg letölthető minden arra a gépre.

A Chrome jelenleg a leggyorsabb böngésző. És a memóriát sem zabálja annyira, mint a Firefox.
Az Office 2003 a legjobb Office idáig, én is használom, bár nekem a munkám miatt a 2013-asra is szükségem van, de nem szeretem.

"Gusztus dolga, de én mindenkit lebeszélek az online-rögeszméről."
Maximálisan egyetértek.

ételizésítő 2018.07.15. 18:05:55

@A tudomány sosem téved!:
Ha már Winamp 2.x, akkor miért nem a 2.95?
PDF-re meg érdemes az Acrobat Reader, ha már ők fejlesztették ki a formátumot, ráadásul ingyenes.
Tömörítés: Total Commander, egyben remek fájlkezelő is. Ingyen is használható, bár shareware.

A szar blogokra a politikaiakat felhozni meg nem igazán fair.
Az Appleblog tényleg nagyon szar, de azt egykorin indexes, semmihez sem értő seggfejek írják.

Roltii 2018.07.15. 18:08:45

@A tudomány sosem téved!: nem értek egyet veled, de a Faststoneért pacsi

midnightcoder2 2018.07.15. 18:25:26

@Le a spammerekkel: Ha még azt is mondod, hogy a PS is alkalmatlan... Amúgy az, hogy mi mire alkalmas elég nagyban függ attól, hogy ki használja. A Paint.NET-tel is meg lehet csinálni sok mindent, bár az szerintem kb. a beépített Paint kiváltója lehet, jóllehet annál kb. 1000x többet tud. A Gimppel egy profi szintén sok mindent meg tud csinálni, és Pl. egy webdesignernek bőven elég lehet. Egy profi kiadványszerkesztős emberke pedig aki nyomtatott újságot csinál, fizesse meg szépen a PS-t.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 18:40:04

@midnightcoder2: nem, a PS-t csak szimplán utálom. Az profi grafikusoknak, nyomdába dolgozó fotósoknak való, _MUNKÁRA_. Egy otthoni felhasználónak ritkán van rá szüksége.

eßemfaßom meg áll 2018.07.15. 18:46:28

"Ilyen az, amikor informatikáról igyekszik írni egy 10 éves gyerek a 8 éves olvasói célcsoportnak. "

eßemfaßom meg áll 2018.07.15. 18:57:04

@A tudomány sosem téved!: ezek közül melyik program müködik Isten Akaratából és melyik a pillanatnyi tudomány alkalmazásával?

eßemfaßom meg áll 2018.07.15. 19:03:41

@midnightcoder2: Én a gimptől felekasztom magam akáhányszor találkozok vele, a paint.net v1.0 juzernek tökéletesen elég házi képelrontásra, a PS-t néha próbálom megszeretni de nem megy, nekem marad munkára a PaintShopProXY , olcsó (PS hez, nem az ingyenesekhez képest persze), kényelmes, mindent meg tud csinálni amivel eddig tizenpár fotofeldiolgozással eltöltött év alatt összefutottam.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.15. 19:14:42

@A tudomány sosem téved!: wmiki még betegebb, mint hittem. Szegény. Orvost meg már nem kaphat..m

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.15. 19:41:59

@Le a spammerekkel: "Ha kezdőnek szól, akkor pl a vlc nagyjából felejtős."

Nem mondhatnám. Rengeteg dolgot tud, de miután telepíted, rákattintasz egy filmre, és az elindul.

@szepipiktor: "Érdekel, hogy mit tanul? NEM! Szartok rá, de kioktatjátok, hogy SZERINTETEK mi a jó, miközben magárol az egyetemről sincs tapasztalatotok."

A poszt nem állítja, hogy az egyetemista nem tehet fel a gépre más programokat is.

@A tudomány sosem téved!: Jó, amit mondasz, az IrfanView valóban alapnak tekintendő. Ezt a PDF-nézőt még nem ismerem, de megnézem; én most az XChange Viewerre esküszöm, továbbá a Foxit Phantomra.

@ételizésítő: "A driver magyar neve illesztőprogram."

Elfogadom, én váltogatva használom a hármat, mikor mi jut eszembe. :-)

"szóval kép van, a hálózati kártya illesztőprogramja után meg letölthető minden arra a gépre."

Ez teljesen igaz, de egy driverek nélküli gépre még nem esik jól feltenni egy biztonsági csomagot, és anélkül meg nem esik jól netezni. De tény, nincs SZÜKSÉG másik gépre, csak én azt tartom praktikusnak, hogy a drivereket még az (új) rendszer telepítése előtt szerzem be. De ez nem vésendő kőbe.

"Pont mint a Nero, ami kurva jó CD-írónak indult, ma meg vagy 4 GB-os, sok mindenre (szar minőségben) képes, igazából semmire sem alkalmas raktárház lett."

Ez a szokásos menet, sajnos. Nagy múltú programnak régi verzióját kell felkutatni, a verziótörténeteket olvasgatva, és kitartani mellette, amíg a Microsoft hagyja. Nem könnyű meccs.

ételizésítő 2018.07.15. 19:42:59

@eßemfaßom meg áll:
A tudomány Isten akaratából megalkotta ezeket. :-)

@Le a spammerekkel:
Te szoktál Office-ban csak saját magadnak írogatni?

satie · http://321.hu/sas 2018.07.15. 20:16:58

@ételizésítő: azért elmondom, hogy közel 20 éve dolgozom Linuxon, több, mint 10 éve csak Linuxon profiként zenei programokkal, és pont azért álltam át Linuxra a win98 után, mert már akkor alkalmasabb volt munkára, ma gyakorlatilag nem tudnék már olyan hatékonyan dolgozni, mint Linux-szinten szabványos eszközökkel.

ételizésítő 2018.07.15. 20:17:27

@Androsz:
A VLC szerintem teljesen jó filmnézegető, és kapásból benne van az összes szükséges kodek is. Nem tudom, kinek mi baja vele, és mi jobbat tudnának helyette.

"de egy driverek nélküli gépre még nem esik jól feltenni egy biztonsági csomagot, és anélkül meg nem esik jól netezni"
Ha a hálókártya megvan, egy ingyenes víruskergetőt (pl. Avast, Total AV stb.) felmegy, tűzfal nemigen kell, mert a hálózati modemben van hardveres, szóval nem tudom, mi lenne a gond.

Ami a drivert illeti, gondolom, azért is lett illesztőprogram, hogy ne keverjék a meghajtóval (drive).
A MS-nak fordítás terén voltak egészen jó ötletei, vagy 10 éven át volt egy magyar nyelvészekből álló nyelvi csapata Dublinban.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 20:25:17

@Androsz: " De a linux csak a hozzáértőknek jobb,"

Teljesen outsider, az iskolapadból is hamar lelépő öcsém 15 éve használja elégedetten a low-end gépein.
A korabeli redhatet én telepítettem neki, az ubuntukra már autonóm módon szokott rá.
Hízelgő lesz számára a "hozzáértő" kitétel.

ételizésítő 2018.07.15. 20:25:32

@satie:
Mint mondtam, a Linux hozzád hasonló megszállott hobbistáknak és partizánoknak kiváló, akik szeretnek az oprendszer lelke mélyén buzulni.
A többség nem ilyen.
Kb. olyan, mintha azt mondanád, hogy a Skoda/Dacia (még a VW/Renault általi felvásárlás előtt) kurva jó autó, mert sokat lehet szerelni, megtanulhatod vele, hogy épül fel az autó.
A többség az autót vezetni akarja, nem szerelni. Persze, bizonyos mennyiségű szerelés után a Skoda/Dacia is elvisz A-ból B-be, de mondjuk egy VW meg úgy is, hogy megveszed, és beleülsz.
A Linuxra komoly munkához való programok, legalábbis működőképesek nincsenek.
A zeneszerkesztés nem igazán ilyen munka, persze, én is csináltam Windowson jó pár programmal (GoldWave, CoolEdit Pro, Adobe Audition stb.). Szóval hidd el, Windowson hatékonyabban tudnál dolgozni, csak esetleg azok a programok nem ingyen vannak. Viszont cserébe sokkal jobbak, mert nem hobbisták írják őket szabadidejükben.
Használok én is Linuxot is, bár fentiek miatt nem túl gyakran, szóval nem teljesen ismeretlen dologról beszélek.

alexkenji 2018.07.15. 20:26:20

Ezt a cikket vagy egy öregember írta, aki most fedezte fel milyen jó amikor van az embernek egy számítógépe, vagy öregeknek írták akik most használnak először.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 20:29:21

@ételizésítő:
"A Firefoxszal meg az, hogy nincs az a memóriamennyiség, amit ne zabálna fel, és kurvára lelassítja a gépet."

Régiek az információid.

"A Linux kurva jó rendszer.
Annak, aki nem dolgozni akar rajta, hanem a rendszert akarja bütykölgetni."

Ebben az esetben kibaszottul régiek.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 20:34:48

@ételizésítő: Amire neki kell (kétlem, de ha tényleg tételesen érdekel, elmondom). Azt hiszem, mindenkinek pontosan erre kell kalibrálni a gépét, és nem arra, amivel az eladó ill. disztribútor többet kereshet, vagy hogy a dilettáns szomszéd mit mond.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 20:39:25

@Alick: Az érthetetlen, hogy huszonpáréve egyetlen commanderre sem vásárolt be a MS.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 20:45:22

@ételizésítő: "Mint mondtam, a Linux hozzád hasonló megszállott hobbistáknak és partizánoknak kiváló, akik szeretnek az oprendszer lelke mélyén buzulni."

Ha akarnám (volt olyan is, de tizenéves gyerekeim vannak), akkor se érnék rá a lelkére: jó ideje csak dolgozom vele...

satie · http://321.hu/sas 2018.07.15. 20:56:32

@ételizésítő: nem, ételizésítő, még mindig nem érted, én egy zenész vagyok, és 20 évvel ezelőtt Linuxra *kellett* váltanom, hogy tudjak normálisan dolgozni, és azóta sincs más érdemi lehetőség

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.15. 21:10:53

@ételizésítő: "Ha a hálókártya megvan, egy ingyenes víruskergetőt (pl. Avast, Total AV stb.) felmegy, tűzfal nemigen kell, mert a hálózati modemben van hardveres, szóval nem tudom, mi lenne a gond."

A modem tűzfala tűzfalnak igen kevés. A rafináltabb behatolásokat bizonyára megfogja, de a primitíveket nem. Primitív behatolásnak nevezem ez esetben azt is, amikor egy program hirtelen elindítja a böngészőt. Ha valaki még nem tudja, annak szólok: egy böngészőn keresztül egy URL-ben is kiküldhető adat. Nézd meg ezt: ea.c64games.com/neuromancer/main.html?tt=7961253a9bde60872dbe00&z=28921

Megnézted? Hiba volt. :-)) Ne bízz idegenekben.

De ezen a linken nincs semmi, bár hihetőnek látszik. De honnan tudja bárki is, hogy a benne levő kódsorozat mit is tartalmaz? Elméletileg egy paraméter az oldal részére, amellyel egy aloldalt vagy valami egyebet határozok meg, de nyugodtan lehet egy jelszó kódolt alakja is, amit a gépemen talált, és a megnyitott oldalon a szerver máris eltárolta magának, népgazdasági hasznosításra. A cím mutathatott volna egy tényleg rosszindulatú helyre is. Szóval ha egy program egyszer csak megnyitja a böngészőmet és elirányít valahová, amelyen máris regisztrálhatják a gépem adatait, mellesleg még titkos információt is kiküldhet, azt semmilyen tűzfal nem fogja feltartóztatni, mert a fehér listák módszere halott ötlet, a többi módszer szerint pedig ez a link ártalmatlannak látszik.

Ez ellen csak olyan tűzfal használhat, amelyik *minden* hálózati manőverhez engedélyt kér, ha én úgy akarom. Méghozzá kulturált egyszerűséggel megválaszolható kérdés formájában. Idegesítő dolog, de engem nehezen ver át egy efféle egyszerű trükkel bármi is. Ja, és az alapértelmezett böngésző nálam az IE, amely ugyanakkor csutkáig le van tiltva a tűzfalamon. Ha akarom, majd megnyitom a linket én magam a Firefoxban, szkriptszűrővel. (Amely viszont sajnos olyan dög lassan indul el, hogy van időm rácsapni a piros gombra, ha muszáj.)

A másik, pontosabban a legfontosabb védvonal a viselkedésfigyelő, amelyből én sajnos csak a Comodóban találtam elfogadhatóan hangolható változatot. Amikor egyszer csak egy program el akar indítani egy másikat, akkor elgondolkodhatok azon, hogy ez vajon jó-e nekem. Mert ha valami automatikus telepítő vagy frissítő próbálkozott be, azt nyomban kinyírom, esetleg elemezhetem is, hogy mi is van a háttérben.

Mindezt egy alig feltett rendszerben nem tudnám megnyugtatóan beállítani, én így érzem, csak erre utaltam.

@dr. mesterséges színezék: Lehet, hogy a koncepciót mára jól levédte valaki. Vagy csak szégyellik, hogy nem nekik jutott eszükbe elsőként. :-)) A Total Commandert eredetileg Windows Commandernek hívták, de a Microsoft, más forrás szerint egy korábbi, hasonló nevű program gyártója tiltakozott.

(Bár ha most belegondolok, honnan tudjuk, hogy a Ghisler-cég kinek a kezében is van valójában?)

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.07.15. 21:17:32

Egy új és jó laptopra manapság már nem tennék windowsot, főleg nem hozzáértő embernek, irgalmatlanul lehet szopni a gány driverekkel, gyakori frissítésekkel stb.

Linux Mint és 10 perc alatt felment a gépre minden, amire egy átlag felhasználónak szüksége van. Igen, az 1994-es DOS-os számlázóprogram nem megy rajta (legalábbis nem defaultban), még mielőtt egy hivatásos ellenvető ellent vetne.

satie · http://321.hu/sas 2018.07.15. 22:32:24

w host os-nek? ez szerintem a 21. században egy vicc, lassú, biztonságilag totál gány, munkára használhatatlan, talán fps-ezőknek még jó valamire, én még komoly számtek céget nem láttam, guglitól a magyarokig, ahol w lenne a gazda OS a munkaállomásokon, és megjegyzem, az egyik legkomolyabb nemzetközi civil szervezetnél is már a 2000-es évek elején is asztali Debian meg OpenSSH szerver feletti biztonságos groupware volt az alap

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.15. 22:36:47

@ételizésítő:
en pl valaszthatok, hogy
- partizan modjara linuxon butykolgetem a szoftvert, amit a munkaadom jo penzert elad, es a "komoly munkara" (slideware) neha bejelentkezek egy windows-os gepre
- vagy a "komoly munkat" vegzem a gepemen futo windows-on, es a butykolgeteshez bejelentkezek egy linuxra
mivel szerencsere tulnyomoreszt nem a "komoly munkaval" kell toltenem a munkaidomet, ezert a linux praktikusabb. a lelkivilagaval meg foglalkozzon az akit ezert fizetnek, ugyanugy mint windows eseten (ti. a support).

mikkamakka74 2018.07.15. 23:07:43

@ételizésítő: Minden szavaddal egyetértek. Aki a Linux és/vagy ingyenes office alkalmazásokat ajánlja, az nem dolgozni, hanem informatikát bütykölni akar.
Atól, hogy valakinek első laptop, attól még esélyes, hogy hatékony munkát akar végezni.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 23:09:48

@Androsz: Nem tudom, de megmosolyogtató, hogy prosperáló commanderek sorát írták külső cégek, és az OS gazdája még mindig csak a kizárólag a legvégső esetben (ha nincs net mást telepíteni, vagy tilos, de úgy is csak akkor, ha meg is gátolják a telepítést) elfogadható explorert képes a adni. Széles e világon egyetlen emberrel találkoztam, akinek megfelel, de ő olyan kolléga, akinek egyéb bogara is akad.

gigabursch 2018.07.15. 23:11:48

Először is:
Nem kell, hanem érdemes telepítened...
(KEDVES CIKKSZERZŐ)

Windows
Fájlkezelő (TC)
Driverek
Vírusirtó (első pár napra bőven jó egy csomó, ami 15-30 napig büfé (Anti Malware, ESET, Kaspersky - hitvitákba nem bonyolódóm bele)
...nagy adag frissítés...
Office365.
... nagy adag frissítés...
Onderive kezelő

Az Office2003 istenítők maradjanak meg hitükben. Az Outlook = erőforráspazarlás.
Évi 30.000 Ft-ért kapok az MS-től Office365-öt + 1 TB felhőt.
Namost a Kuglinál az 1 tb felhő ennél drágább és még Office sincs => tessenek gondolkodni.

A böngészők közül az FF egy évtizede nálam kizárt. Az Operát elbaszták, A Kugli sokat szemetel, de üríthető. Az Edge / Eplorer egyébként néhány kérdésben kifejezetten kezemre áll.
Netbankozni pl. Windowsos gépen csak Edge / Explorer alatt vagyok hajlandó. Nem olyan rossz az, mint amilyennek - főleg tapasztalat nélkül - beállítják a közbeszédben.

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 23:12:17

@mikkamakka74: Ez egy 99%-ig korrekt hozzászólás, csak a "szerintem" hiányzik belőle.

gigabursch 2018.07.15. 23:13:51

@gigabursch:
Jajaja
30000 Ft => 5(!) Office liszensz
Normális telefon meg gond nélkül veszi OneDrive felhőt. A foshalmok meg nem

dr. mesterséges színezék 2018.07.15. 23:20:43

@gigabursch: "A böngészők közül az FF egy évtizede nálam kizárt."

Ha nem is egy évtizede, de a fele óta nálam is taccsra került. Tavasszal muszáj volt elindítani, és meglepett, de a Quantum tényleg nem alaptalan hype. Visszaszokni nem fogok rá, de nem ver ki a víz, ha indítani kell (kell).

ételizésítő 2018.07.15. 23:42:04

@dr. mesterséges színezék:
Egyik esetben em régiek.
A FF egy memóriazabáló szar (most pl. 5 ablak van megnyitva, egyikben sincs videó vagy bármi nagyméretű kép, és 2 GB-nál jár).

A Linux meg továbbra is egy bütykölgetéssel működésre bírható, hobbi-számítógépeseknek való, használhatatlan rendszer, de legalább lehet dicsekedni a haveroknak, hogy te azt használsz, mert te vagy a MS-ellenálló partizán.
Egészségedre.
Más meg dolgozni akar a gépével.

"Amire neki kell"
Ja, netezésre, Facebook-ozásra és hasonlókra kiváló.

" jó ideje csak dolgozom vele... "
Mégis mit? Linuxos programot írni is biztosan jó, mert szövegszerkesztő van benne.

@satie:
"20 évvel ezelőtt Linuxra *kellett* váltanom"
Ne röhögtess ezzel a kellekkel, 20 éve már bőven használtam a Cool Edit Pro-t, 64 csatornás, felvevő, keverő, amit csak akarsz, Windowsra. Ahogy egy csomó zenész is. Aztán megvette a programot meg az embereket az Adobe, most annak a továbbfejlesztése fut Adobe Audition néven.

"azóta sincs más érdemi lehetőség"
Mondjuk inkább úgy: te kurvára nem vagy képben.

@Androsz:
"egy program el akar indítani egy másikat"
Erre a Windows a Vistától kezdve alapból rákérdez, hogy engeded-e.

"A Total Commandert eredetileg Windows Commandernek hívták"
Hát, ahogy vesszük. Eredetileg Norton Commandernek inkább (innen maradt meg a Commander elnevezés is), majd Volkov Commendernek stb.

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
Na, még egy hobbista barkácsoló akarja nyomni a szar Linuxát...

@gigabursch:
Outlookot nem is használok már vagy 15 éve, viszont az Office 2003 egyéb programjai messze használhatóbbak, mint az azt követő Office 2007 és utódai. Nagyjából egy hiányossága van, hogy nem lehet belőle alapból PDF-be menteni, de arra meg ott az ingyenes PDF Creator, ami beépül bele nyomtatóként.

Az Office 365 meg kifejezetten rossz ötlet. Arról nem beszélve, hogy hosszú távon sokkal drágább is.

Onedrive - hát, biztos van, aki szereti. Én jobban szeretem nem egy adatvédelmi kérdésekben nem túl korrekt cégnél tárolni az adataimat.

ételizésítő 2018.07.15. 23:43:11

@dr. mesterséges színezék:
"meglepett, de a Quantum tényleg nem alaptalan hype"
Nem a lófaszt. Egy kalap szar, és a régi beépülők jó részét sem tudja kezelni.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.15. 23:51:53

@dr. mesterséges színezék: "meglepett, de a Quantum tényleg nem alaptalan hype"

Hát én használom is, de nem azért, mert pl. a v35 ne lett volna még jó, hanem mert a Firefox szó szerint megtagadta a munkát egy csomó weboldalon, a tanúsítványokra meg biztonságra hivatkozva. Választanom kellett: Quantum, vagy felejtsem el az egészet. Ami nagyon remek, csak éppen a K&H banki pluginje kizárólag Firefoxra van megírva, és most minden alkalommal kísérleteznem kell, hogy még elinduljon valahogy. Ha nem indul el, akkor a feleségem nem tudja megcsinálni az ügyfelek utalásait, és a választási lehetőségeim ezzel be is zárultak.

A Quantummal a fő probléma, hogy egy csomó nagyon jó kis plugin használhatatlanná vált vele, mert a Mozilla szart az kompatibilitásra, és konvertálhatatlanul átírta az egész programmagot. A plugineket pedig a szerzőik érthetően nem tartják kötelességüknek újraírni, így aztán az új csúcsszuper Firefoxnak épp a lényege veszett el az újítással. (És bevallom, én semmi előnyét nem vettem észre.) Ráadásul a Mozillának nincs semmiféle ügyfélkapcsolata vagy hasonló, tehát ha valami nem tetszik, nem panaszkodhatsz és nem javasolhatsz senkinek, kérdezni sincs kitől. A "közösségi oldal" csak egy túró, ott nincs semmi komoly segítő szándék.

Bambano 2018.07.15. 23:55:00

@ételizésítő: "Mint mondtam, a Linux hozzád hasonló megszállott hobbistáknak és partizánoknak kiváló, akik szeretnek az oprendszer lelke mélyén buzulni." tényleg mondtad, de attól még tévedés marad, hogy sokszor emlegeted. mopndok neked partizán hobbistákat:
- microsoft.
- oracle
- sap

például azt, hogy az ms full linuxot rakott a windowsba, meg hogy beletolta a saját virtualizációs lomját a kernelbe, hogy az azúron futhasson a linux, hogyan magyarázod, ha egyébként a linux tényleg olyan rossz? vagy mégiscsak az a valóság, hogy a linux teljesen jó, ti meg tájékozatlanok vagytok, mint egy pár rendőrcsizma?

gigabursch 2018.07.15. 23:59:13

@ételizésítő:
Mondjuk az Office2003-ban amit nagyon szerettem az a saját "recognita" programja volt.
Ez most nekem irtóra hiányzik is.
A menürendszere idegesítő, de még az Office-t én egér nélkül kezdtem el használni, és a billenytűzetkódok továbbra is érintetlenek maradtak - hála az égnek.

ételizésítő 2018.07.16. 00:30:05

@Bambano:
Dehogy tévedés.
Az általad felsorolt cégek komoly, felhasználók használható programok gyártanak.
A Linux meg nem.
A legtöbb felhasználó magasról leszarja, hogy szerveren jobb a Linux, ugyanis nem szervert akarnak üzemeltetni.

"az ms full linuxot rakott a windowsba" - ez erősen kamuszagú

@gigabursch:
Gondolom, valami OCR-re gondolsz Recognita alatt, de az pont nincs az Office 2003-ban.
Egy DTP program van benne a Professional csomagban, a Publisher, de elég fapados.

ételizésítő 2018.07.16. 00:31:06

@gigabursch:
De van Free OCR, ha ilyesmire van szükséged, nem egy Recognita szint, de elfogadható.

Bambano 2018.07.16. 01:23:27

@ételizésítő: ""az ms full linuxot rakott a windowsba" - ez erősen kamuszagú" szerintem is nagy kamu az egész, de megcsinálták.

docs.microsoft.com/en-us/windows/wsl/install-win10

tehát az állítás, miszerint tájékozatlan vagy linux ügyben, bizonyítva. szerintem az is, hogy windows ügyben is tájékozatlan vagy.

"Az általad felsorolt cégek komoly, felhasználók használható programok gyártanak.": az ms-nek egy komoly terméke volt, na jó, legyen kettő: az ms egér, meg az ms klavi. az összes többi nem ér egy hajítófát se, pláne nem azon az árszinten, ahogy az ms gondolkodik. majd ha lesz legalább egy szövegszerkesztőjük, ami legalább alapszinten működik, szóljanak.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 02:27:00

@Bambano: ha már bizonyítani akarod az igazadat, akkor legalább egy kicsit olvasmányosabb linket adok hozzá: en.wikipedia.org/wiki/Windows_Subsystem_for_Linux.

Egyébként kicsit elmentél a hülyeség irányába. Tulajdonképpen miért is görcsölsz?

Az, hogy a Microsoft írt egy másik linux kernelt, amely a belépési pontjain (és csak ott) kompatibilis a hivatalos linuxokkal, az nem bizonyítja, hogy a Windows 10-ben levő Microsoft-linux teljesítményében felveszi a versenyt a másikkal. Csak kompatibilis. Összehasonlítottad már őket? A Microsoft ad egy DOS-emulátort is a Windowsban, de aki csak egyetlen valamirevaló DOS-os programot futtatott ebben a környezetben – ha egyáltalán sikerült –, az megtanulta, hogy ne számítson rá. Nem véletlen, hogy voltak, akik a DoxBox megírásával annyit vesződtek, ingyen. És a lemezkezelésben a DosBox is halotthalvány a natív DOS-hoz képest.

Ha mégis jó linux-magot írt a Microsoft, akkor rohadjon meg, inkább a Windowst írnák újra egyszer, végre jól. Kompatibilisen a saját régi programjaikkal, legalább.

@ételizésítő: "Eredetileg Norton Commandernek inkább (innen maradt meg a Commander elnevezés is), majd Volkov Commendernek stb."

Igaz, de azokat Peter Norton, illetve Vszevolod Volkov írta. Christian Ghisler a saját commanderét, amely az előbbiekkel szemben már Windows alá készült, Windows Commanderként mutatta be. Az őspéldány tényleg Nortoné, aki még számos bitang jó karbantartói segédprogramot is csinált, meg egy saját DOS-bővítményt, megérdemelné, hogy máig rendszeresen méltassák egykori érdemeit. Annak ellenére, hogy aztán a cége apránként tönkretette a Norton Utilities összes programját, kivétel nélkül.

@gigabursch: "Az Office2003 istenítők maradjanak meg hitükben."

Nincs szó istenítésről. Egyszerűen más, mint a későbbiek. A Microsoft az Office 2007-ben nagy leleményesen feltalálta a szalagot, és sokak szerint, szerintem is, azóta is sokkal kényelmetlenebb a használata, mint a régimódi, de már jól kialault menüvezérlős felületé. Az, hogy kivettek belőle funkciókat, és belepréseltek egy csomó szinte fölöslegeset, külön probléma, jellemző rájuk.

Bambano 2018.07.16. 02:50:03

@Androsz: "Egyébként kicsit elmentél a hülyeség irányába. Tulajdonképpen miért is görcsölsz?": te látsz rajtam bármi olyat, hogy én görcsölök? téves hiedelem.

"Az, hogy a Microsoft írt egy másik linux kernelt,": semmi nyomát nem látok annak, hogy az ms írt volna egy másik linux kernelt. Minek tette volna? a linux gpl-es, azt lop ki belőle, amit akar. a módszert, ahogy futtatják a linuxos cuccokat windowson, már ezer éve feltalálták a linuxosok, ibcs2-nek hívták anno. Az a projekt halott, de ötletet lopni belőle attól még lehet.

"az nem bizonyítja, hogy a Windows 10-ben levő Microsoft-linux teljesítményében felveszi a versenyt a másikkal. ": én nem mondtam semmi ilyesmit. én csak annyit akartam bizonyítani, hogy az itt elhangzott állítás, miszerint csak hipszter partizánok használnak linuxot, nem igaz. ha igaz lenne, akkor az ms is hipszter partizán lenne.

"Összehasonlítottad már őket?"? minek tettem volna? engem nem érdekel a wsl, ha linuxot akarok, felrakok egy linuxot. aki meg windowst akar, rakjon fel azt. csak ne beszéljen hülyeséget itt (se).

még mindig érdekelne egy működő szövegszerkesztő windowsra. eddig nem találtam. de nem is hiányzik.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 07:01:31

@ételizésítő: te olyan ostoba vagy, hogy elmehetsz a fideSS-hez bérkommentelőnek. Bocs, hogy nem cáfolom tételesen a baromságaidat.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 07:05:50

@satie: "és 20 évvel ezelőtt Linuxra *kellett* váltanom, hogy tudjak normálisan dolgozni, és azóta sincs más érdemi lehetőség "

Hahahah ez jó

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 07:06:02

@ételizésítő: igen. Havi költések és hasonlók a táblázatkezelőbe, doksi jellegű feljegyzések a szövegszerkesztőbe stb.
Mi több, anno az önéletrajzomat is LO-ban írtam.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 07:14:48

@ételizésítő: "Nem tudom, kinek mi baja vele, és mi jobbat tudnának helyette." MPC-HC, MPC-BE szintén instant minden de sokkal felhasználóbarátabb az egész. Nem tudom már belefaragták -e de amin nálam a vlc anno elvérzett az mpc-hc-vel szemben az az, hogy utobbin 2 kattintás belőni, hogy a film végén menjen aludni a gép és ezt kb minden nap használom. Meg a feliratokat is jobbak kezeli, precizebben be lehet állítani saját ízlésre nagyon kényelmesen, meg van egy halom apróság amit tud mindkettő de a vlcvel macerásabb megcsinálni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 07:15:27

@ételizésítő: nem, a driver azért lett illesztőprogram, mert valami magyarkodó majomra rájött a magyarkodás és nem bírta elviselni, hogy a számítógépek külön szakma, aminek megvannak a maga szakkifejezései, amik a legritkább esetben magyarok.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 07:18:52

@Bambano: azért az a "full linux" a költői túlzások birodalma... linuxos GUI tudtommal a mai napig nem megy rajta.

Nerevaryne 2018.07.16. 07:40:02

@efix: Acrobat reader és IrfanView? Visszamentünk 2008-ba?

I_Isti 2018.07.16. 07:47:46

Érdekes, hogy egy mezei pr cikk kapcsán is megy a hitvita. (Szerintem fölöslegesen.)
Valójában nem is windows-linux a választási lehetőség, hanem windows-linux-osx-ios-android. Manapság ugyanis egy erőteljesebb tablet esetleg bt billentyűzettel lehet, hogy bizonyos felhasználási célokra jobb, mint egy laptop. Sőt, lehet, hogy olcsóbb is.
Ha viszont valakinek laptopra van szüksége (tényleg) és kezdő (tényleg), akkor az inkább kérjen akár pénzért is szakértői segítséget, egyáltalán nem ciki. A használat módja és célja tényleg nagyon sok mindent befolyásol.

vergyula 2018.07.16. 08:05:09

De hát lehet, hogy az újdonsült laptoptulajdonos csak játszani akar! Akkor csak a játékot kell feltennie. Ha offline, még AV sem kell.

Egy jó commander tényleg hiányzik a windows-ból, de én rengeteg emberrel találkozom, aki a beépített fájlkezelőt használja.

A windows-linux ügy meg csak hit kérdése. Mondjuk szerintem a linux szerverre való.

Böngészők? Hát, amíg létezik olyan oldal, ami mondjuk csak IE-ben hajlandó működni, addig nincs olyan, hogy "legjobb".

Illesztőprogramok? Ha windows-zal veszed a gépet, akkor az illesztők is telepítve vannak, elvileg a gyártás pillanatában elérhető legfrissebbek.

a windows egy szemét 2018.07.16. 08:06:50

Vicces, ahogy mindenki azon óbégat, hogy mi menjen a winfos alá.
Emberek. WINDOWS. Az alap ami miatt a probléma van, de sajnos kénytelen mindenki használni ezt a szemetet, mert nincs más. (Linuxos fentebb talál választ a buta riposztjára, de azért leírnám, az annak jó aki folyamatosan rendszert akar mókolni, folyamatos napi munkára mikor nem kell hónapokig a rendszerhez nyúlni, na arra alkalmatlan)
Röviden összefoglalva, a winfos a 8-tól felfelé végre elérte azt, hogy folyamatosan kell alá pakolni az új programot amit vagy megveszel azonnal, vagy éves szinten bérled oszt tolod valaki zsebébe a lét amit azért fizetsz az u.n. "frissítésért", mert a legújabb legszuperebb változatban már 640 millió színre lehet beállítani az ablak háttérszínét a korábbi 32 millió helyett. Éljen, a jobbak ezt külön ikonra is kiteszik, ami még egy plusz opció a birkáknak.

vergyula 2018.07.16. 08:08:22

@a windows egy szemét: így van, én is egy dosos abakuszt használok munkára. :)

Nerevaryne 2018.07.16. 08:09:10

A hozzászólásokat olvasva egy dolog egyértelmű: egyesek inkább telepítenek 15 garázsszoftvert minthogy Google alkalmazásokat használjanak, ami nevetséges. Ugyanúgy egyéni preferencia a paranoia mint a kedvenc zenelejátszó, ennek mentén általános érvényű tanácsot adni nettó baromság.

A cikk arról szólt, mit kell felrakni egy teljesen általános, kezdő laptophasználó gépére, akinek még preferenciái se nagyon vannak, nemhogy irtózzon mondjuk a gimptől. Az vitathatatlan, hogy vannak benne hibák (office-reklám, Chrome adblock nélkül, winrar, vcredist hiánya), de egy ilyen gépre az Avast jó mert nem kell hozzányúlni Mr. Kétbitnek, a paint.net jó neki mert tud cropolni, vágni, méretezni, a VLC pedig a legjobb "indítsd el és működik" lejátszó a világon. A google regisztrációval pedig hozzáfér annak minden előnyéhez a szinkronizálástól levelezésen át az office csomagig.

Ha ez megvan, akkor ezUTÁN lehet személyre szabni annak mentén hogy a kedves user inkább profi képszerkesztésre (PS), üzleti utazásokra (Skype Viber Citrix etc.), játékra (Discord, battle.net, steam neadjisten utorrent) szeretné használni, és itt lehet beállítani mindezt amentén, hogy mennyire hipszter és mennyire paranoiás.

Legyen meg a helye a dolgoknak, a szájtépés felesleges.

a windows egy szemét 2018.07.16. 08:12:31

@vergyula:

Néha még a DOS is jobb lenne, mint ez a szemét. Nincs annál vidámabb, mint amikor a winfos elkezd frissíteni és a következő két órádat azzal töltöd, hogy nézed a képernyő közepén a számot... Ha újraindítod is szarik a felhasználóra, amíg nem telepíti fel az aktuális baromságait addig használhatatlan a gép.
Az külön tetszett, hogy cseréltem alaplapot, a bekapcsolás után a winfos ugyan észrevette, hogy új alap van alatta, elkezdett "frissíteni", majd az első felirat a market meglátogatására felhívó duma volt, hiszen annál nincs fontosabb egy install közben.

a windows egy szemét 2018.07.16. 08:15:21

@Nerevaryne:

Azért vicces a paranoiát és ezzel szemben a csak bejelentkezéssel működő, minden mozdulatodat regisztráló és a megfelelő helyre küldő programokat együtt említeni.

Nerevaryne 2018.07.16. 08:25:23

@a windows egy szemét: Ha zavar az adatmegosztás és azt hiszed, hogy ül egy ember és azt nézi hogy milyen pornót nyitsz meg inkognitó módban akkor paranoiás vagy, és ehhez is be lehet állítani a gépet, hogy az ilyen követéseket ellehetetlenítse. De ez nem egy általános igény, sőt! Ez lett volna a mondanivalóm vele.

satie · http://321.hu/sas 2018.07.16. 08:44:37

@ételizésítő: Látom, hogy Te nem vagy profi zenész, és nem is nagyon értesz hozzá, mi olyan szoftvereket használunk, mint Csound, Nyquist, Lilypond a zeneakadémiától kezdve, ezeket lehet használni w alatt is, de sokkal kényelmetlenebb, és például sokkal lassabb az egész rendszer, nem arra van, a w egyszerűen nem alkalmas normális munkára, lassú és értelmetlen

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.16. 08:58:24

"A laptop használata közben egészen biztosan szükséged lesz képszerkesztőre is."
Hát nem. Hacsak nem valami artist vagy (akik amúgy is tablettet használnak), akkor nem lesz rá szükséged, az apró dolgokra meg 110%-ban elég a paint.

"mégis az a tendencia figyelhető meg, hogy a felhasználók többsége antivírust is telepít a notebookra."
Mert a felhasználók többsége HÜLYE.
Azért.
A windowsba beépített vírusirtó pontosan ugyan azokat a listákat használja, mint bármelyik ingyenes/kereskedelmi vírusirtó, így azok nem jobbak annál.
SŐT:
A kettő egyszerre futó vírusirtó csak akadályozza egymást, amellett, hogy a második (feleslegesen futó) vírusirtó feleslegesen lassítja a gépet.

Jah igen, és nem létezik olyan, hogy ingyenes. Valamit mindig fizetned kell érte, még ha az nem is látszik egyértelműen...

"Arra az esetre, ha ismeretlen médiafájlt kellene lejátszani, telepítsd a lejátszó programok svájci bicskáját a VLC Media Player-t."
Hát szerintem ennél jobb tanács lenne, egy olyan embernek, aki magától nem tudna programot találni egy ismeretlen média fájlhoz, az, hogy ne játsszon le ismeretlen média fájlt, mert a végén még "megviccelik" egy julikakapjahatulrol.mp4.bat fájllal...

rnz 2018.07.16. 09:36:31

Index főoldal? Te jó ég, ennyire szar a helyzet?
Ordít a hozzá nem értés.

ÉnCsakHallgatom 2018.07.16. 09:37:07

Őszintén szólva sokkal jobb lett volna, ha ez a blogbejegyzés meg sem születik, vagy a másik lehetőség, hogy a tisztelt szerző rendesen megírja.

Office.

Felesleges.
A Libreoffice van olyan sokoldalú, hogy megfeleljen, ráadásul ingyenes.
A blogban említett Office 365 egyébként az Office online előfizetéses verziója, jelenleg az otthoni verzió évente 21 ezer forint.

Képszerkesztés.

Maga a képszerkesztés felemlegetése is érthetetlen számomra, de, ha arra gondolt a bloggazda, hogy a telefonnal készített fotókkal akar az ember valamit csinálni, azt inkább csináld a telefonon, van 5000 képszerkesztő filterekkel, közösségi oldalra pont megfelel.
Ha meg nem, akkor ott a Gimp, szintén ingyen van.

Az antivirus dologra csak annyit, hogy egy alap, kezdő felhasználó kapcsolja be a Windows tűzfalat és Defendert, rendszeresen frissítse és kész.
Ha nem érzi biztonságosnak, akkor nem ártott volna leírni, hogy, ha telepít valamilyen antivirust, akkor kapcsolja ki a rendszer sajátját (és vállalja be, hogy lehet gáz is, ha nem ért a harmadik fél által gyártott cucchoz), mivel két párhuzamosan futó antivirus borzasztóan leterhel egy gépet. Hacsak nem egy egy gamer laptopról beszélünk, de egy gamer nem fog egy ilyen cikket elolvasni.

Szóval, ha PR, önreklámcikket ír valaki, legalább feccöljön bele időt, mert ez így minimum vicces, segítséget nem nyújt.

Pizza zabáló 2018.07.16. 09:45:11

Ez egy rahedli Windowsos cucc.

The Biclops 2018.07.16. 10:01:35

Nem értem.

Nem értem a cikket. Már miért kéne ezeket telepitenem? Az en privát gepeimen nem kell office, de ha mégis, akkor a libre office a befuto, de hasznalom a Google drive szovegszerkesztojet is. Privatban meg sose kellett ennél komolyabb tudású szovegszerkeszto, pedig komplett epitkezesi koltsegveteseket is megcsinaltam rajta. Raadadul még telefonról is lehet szerkeszteni.

Rajzolgatni nem szoktam, de ha igen, akkor vagy az ajanlott paint. Net, vagy a kb 15 éves Ulead Photoimpact a befuto nalam. Olyan photoshop light feeling...

Böngészőben a Firefox pariban van a chrome-mal, vagy 3 éve ujra kiprobaltam, es hihetetlen jónak talaltam. Androidon egyenesen a legjobb, raadasul mindent szinkronizal, egy a mobilon elkezdett bongeszest tudom a pc-n folytatni. A jelszavaimat is megjegyzi, pont mint a Chrome. Es linuxon is kiváló.

Az OS hitvitahoz pedig annyit, hogy az Android is linux. A chrome os is linux. Az internet működése mogott allo gepek is mind linuxosak. Az utazó laptopom egy gyári windowsos gép, sokkal gyorsabb, sokkal tovabb birja az akksi mint win10 alatt, ezert gyalultam rola a kifizetett windowst... Pedig nem vagyok nqgy guru. Tesom, szuleim hasznaltak, es eszre sem vettek, hogy ez nem windows. Csak a start menu gombja (xubuntu logo) volt nekik gyanus. De a bongeszes, a viber, a vlc, a libre office mind ismerosek voltak nekik. A rendszer pedig gyönyörű...

Bambano 2018.07.16. 10:02:13

@Le a spammerekkel: igazad van, mert azt írtad, tudtoddal. egyébként megy, a kolléga által linkelt oldalon is van kép linuxos firefoxról. másrészt meg semmi sem akadályoz meg abban, hogy felrakj egy windowsos X szervert, abból van windowsos fejlesztő eszközökkel lefordított változat is. A windowsos X-re utána hálózaton keresztül bármilyen linuxos grafikus program képes kapcsolódni.

Mert a unixok hálózattranszparens grafikus felülete még mindig él, amíg az agyhalott ubuntusok ki nem takarítják.

Nerevaryne 2018.07.16. 10:02:26

@Berelhetoreklamfelulet: Mindenki szerkeszt képet, ha máshoz nem akkor mémekhez. Nem arra kell, hogy unalmadban művészt játsz.

A windows defender tökéletes egy olyan mezei usernek aki vagy egy ipari tűzfal mögött böngészik, vagy otthon soha nem keres kalóz tartalmat, nem keveredik olyan honlapra ahonnan százával ugrálnak fel az adblockert is megkerülő reklámok, vagy van elég esze ahhoz, hogy nem próbálja egyedül "megjavítani" a gépet ha egy honlap azt mondja, vírust talált.

Két vírusirtó nem fut egyszerre, a windows defender nem megy ha van 3rd party vírusirtó. Manuális szkennelést lehet indítani, de megától nem pörög, tehát nem fogja a gépet. A tűzfalat is átveszi a telepített vÍrusirtó.

Amúgy ha nem lennél szakbarbár tudnád, hogy vannak olyanok, hogy biztonsági rések, sosem felesleges két különböző gyártótól származó vírusirtó megléte, főleg ha a kedves usernek egy gyökér azt tanácsolja, hogy a windows update tök felesleges (még mindig túl gyakori). Vannak aztán a metamorfikus kódot használó vírusok, amikhez nem elég a definíciós adatbázis, kell a heurisztika például (ami egyes termékekben jobb vagy rosszabb), de az ESET termékekben pl. lopásgátló is van a laptophoz ami a defenderben nincs.

Bat fájlt duplakattintással is el lehet indítani, mi köze a VLC-nek ehhez? Pont ez a lényege, hogy ha azt látja, hogy nem VLC ikonnal akar megnyílni a fájl akkor az nem videó. Vagy mit tanácsolsz inkább, windows media playert egy tucat kodekkel? Mit mondasz szerencsétlennek, hogy frissítse a kodek pakkot ha nem nyílik meg az mkv?

rnz 2018.07.16. 10:03:00

@Pizza zabáló: Leszámítva a chromeot, az officet, a vlc-t, a vírusírtókat, meg az online dolgokat. Tehát a win backupon kívül egyik sem csak "windowsos cucc". :)

Nerevaryne 2018.07.16. 10:03:58

@Berelhetoreklamfelulet: Mindenki szerkeszt képet, ha máshoz nem akkor mémekhez. Nem arra kell, hogy unalmadban művészt játsz.

A windows defender tökéletes egy olyan mezei usernek aki vagy egy ipari tűzfal mögött böngészik, vagy otthon soha nem keres kalóz tartalmat, nem keveredik olyan honlapra ahonnan százával ugrálnak fel az adblockert is megkerülő reklámok, vagy van elég esze ahhoz, hogy nem próbálja egyedül "megjavítani" a gépet ha egy honlap azt mondja, vírust talált.

Két vírusirtó nem fut egyszerre, a windows defender nem megy ha van 3rd party vírusirtó. Manuális szkennelést lehet indítani, de megától nem pörög, tehát nem fogja a gépet. A tűzfalat is átveszi a telepített vÍrusirtó.

Amúgy ha nem lennél szakbarbár tudnád, hogy vannak olyanok, hogy biztonsági rések, sosem felesleges két különböző gyártótól származó vírusirtó megléte, főleg ha a kedves usernek egy gyökér azt tanácsolja, hogy a windows update tök felesleges (még mindig túl gyakori). Vannak aztán a metamorfikus kódot használó vírusok, amikhez nem elég a definíciós adatbázis, kell a heurisztika például (ami egyes termékekben jobb vagy rosszabb), de az ESET termékekben pl. lopásgátló is van a laptophoz ami a defenderben nincs.

Bat fájlt duplakattintással is el lehet indítani, mi köze a VLC-nek ehhez? Pont ez a lényege, hogy ha azt látja, hogy nem VLC ikonnal akar megnyílni a fájl akkor az nem videó. Vagy mit tanácsolsz inkább, windows media playert egy tucat kodekkel? Mit mondasz szerencsétlennek, hogy frissítse a kodek pakkot ha nem nyílik meg az mkv?

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.07.16. 10:10:43

@ételízesítő: " Na, még egy hobbista barkácsoló akarja nyomni a szar Linuxát..."

:)))) Halvány fogalmad sincs az egészről., olyan 15 évvel le vagy maradva.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.07.16. 10:13:42

@a windows egy szemét: " (a linux) annak jó aki folyamatosan rendszert akar mókolni, folyamatos napi munkára mikor nem kell hónapokig a rendszerhez nyúlni, na arra alkalmatlan"

Tessék utánanézni, ez éppen hogy fordítva van, mára a windows 10 lett ilyen, a jobb linuxok pedig az atombiztos, stabilan megbízható, bütykölést nem igénylő rendszerek.

Dr. Schwanzkopf Rudolf 2018.07.16. 10:15:09

@Dr. Schwanzkopf Rudolf: "a windows egy szemét" Elnézést, a windowsról írtad, benéztem, igazad van. :)

Bambano 2018.07.16. 10:19:30

@Nerevaryne: "nem keveredik olyan honlapra ahonnan százával ugrálnak fel az adblockert is megkerülő reklámok,": az ilyen minek vesz notebookot? :) :) :) ha elég neki a playboy kinyitható oldala is... :P

a windows egy szemét 2018.07.16. 10:29:09

@Nerevaryne:

Már megbocsáss, de elég elmaradott gondolkodásra vall, ha azt hiszed, hogy valaki ül egy gép mögött és figyeli mit művelsz. A mai világban már egy erre kiélezett félintelligencia lesi minden mozdulatod, és a keresési és egyéb adataid figyelembe vételével és elemzésével tolja az arcodba az éppen aktuális tevékenységedhez illő kulcsszavakból kielemzett célzott hirdetéseket minden megnyitott és közkinccsé tett platformodra.

a windows egy szemét 2018.07.16. 10:31:47

@Berelhetoreklamfelulet:

Háááát, a winfos beépített defendere vagy mi a bánat futott úgy két hétig a telepítés után, majd egy alap, ingyenes avast is talált pár friss vírust a gépen... Ennyit a winfos víruskeresési módszereiről és hatékonyságáról...

fantomasz85 2018.07.16. 10:39:42

@ételizésítő: Ne haragudj, de ne mondj már ilyen butaságokat, hogy komoly munka nem végezhető Linux segítségével. Nagyjából két évtizede dolgozom Linux alatt olyan dolgokkal, amikről valószínűleg sosem hallottál még: IRAF, xephem, scilab, octave - de egy mezei awk nélkül is horror lenne az életem. Az általam publikált cikkek LaTeX (kile frontend) segítségével születnek. Sosem voltam nagy számítógépes guru, nem bütyköltem, nem forgattam kernelt. Csak használtam, amire való. Nem tudnék Win alatt dolgozni. Próbálj meg kicsit messzebb látni az orrodnál...

a windows egy szemét 2018.07.16. 10:40:12

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:
Elhiszem, és nem is vitatkozom vele, jó annak.... akinek megfelel.
A nyomtatott áramkör tervezőm nem fut linux alatt, és bármennyire fura neked, van akinek ez a munkája. Tisztában vagyok vele, hogy linux alatt is lehet PIC és Atmel programokat írni, de mire átállok a windowsban megszokott programokról az idő, állod addig a számláimat? De ha tudsz linux alá Altium szintű NYÁK tervezőt, átrajzolod a több ezer darabos saját alkatrészkönyvtáramat, hogy megegye, akkor átállok linuxra, ezen ne múljon.
A winfosról átállni linuxra nem annyira egyszerű, ahogy a sok internetguru azt hiszi, a "munka" nem csak a faszbúkolásból és a cuki videók nézegetéséből áll.

a windows egy szemét 2018.07.16. 10:44:56

@Dr. Schwanzkopf Rudolf:

win10 (jogtiszta, mielőtt valaki beleköt) ha jól emlékszem úgy fél napot bírt ki nálam. Semmit nem tudtam telepíteni alá a régebbi programjaimból, és lehet, hogy csóró vagyok, de semmi kedvem megvenni fél milláért egy Corelt mert csak a legújabb hajlandó feltelepülni a winfos 10 alá. És ez csak egy volt a több százezres programokból.

Sajnos billi gyerek bevezette, és a többi szoftvergyártó is átvette, hogy vagy új program súlyos tíz-százezrekért, vagy éves frissítés tízezrekért, vagy nem dolgozol a gépeddel. Nincs több opció.

AdamTheTux 2018.07.16. 10:55:54

Nem kell szidni se a Windows-t, se pedig a Linux-ot. Kezdő felhasználónak teljesen mindegy, hogy valamelyik divatos pingvines diszrtribúciót kap, vagy az ablakos rendszert, habár tapasztalatom szerint többségük később inkább a Windows preferálja. Egyrészt mert mégiscsak azon "szocializálódtak" - suliban azt tanulták, munkahelyen azt használják, másrészt több és részletesebb infó van Windows-ra, mint Linux-ra.

Egy vírusirtóra mindenképp szükség van, de ezt aligha a kezdő felhasználó tudja kiválasztani. Sőt, gyakorlott felhazsnálóként sem triviális, hogy egy-egy környezetben melyik vírusirtó a megfelelő választás. Kezdőnek mindenesetre érdemes egy olyan terméket választani, ami ingyenes. Az utóbbi pár évig jó döntés volt az Avast, főleg a rendszertöltéskori ellenőrző funkciója miatt, mára inkább az AVG-t ajánlom. Ismétlem: kezdőnek.

Az Office penetrációja ugyanannak köszönhető, mint a Windows-é: iskolában ezt tanítják, munkahelyen ezt használják. Van még egy óriási előnye az Office-nak: A Microsoft Word pl. egy idestova 35 éves múltra visszatekintő szoftver, az OpenOffice gyökerei szintén az 1980-as évekig nyúlnak vissza, míg a böngészőben futó irodai csomagok még csak az életciklusuk legelején járnak. (meg is látszik, hogy a Word vagy az Excel online verziója mennyivel szerényebb teljesítményt nyújt, mint az asztali változat, vagy akár a Google megoldása). Ugyanakkor, ismétlem, kezdő felhasználóról beszélünk, a Google megoldása tökéletesen megfelel a felhasználónak.

Videonézésre a beépített lejátszó is megfelel, ha az azonban nem elég, akkor lehet váltani a jó öreg VLC-re. Zenehallgatásról kevés szó esett: az Aimp jó választás, ha azonban a felhasználó tudatos, legalábbis PC platformon, a Spotify nehezen megkerülhető.

Kezdő felhasználó esetleg még játszani akar: Steam. GoG és társai - számos megoldást kínál a piac, mindennel együtt én azonban a Steam-et ajánlom, hacsak nem hosszú kihagyás után tér vissza a PC-hez a felhasználó, és még emlékszik a régi jó DOS-os időkre. Akkor GoG.

Nem esett szó a szoftverek és tartalmak anyagi vonzatáról: a Windows és az Office fizetős, a zenehallgatás és a filmnézés szintén nem ingyenes dolog. Persze, meg lehet venni mindent a torrent-boltból, de én speciel szeretem kifizetni a termékek árát, még akkor is, ha a pénz egy része nem feltétlen a legjobb helyen csapódik le (értsd: elviszi valamelyik kvázi-monopol helyzetben levő kiadó)

Nerevaryne 2018.07.16. 10:59:55

@Bambano: Playboyban nincs kecskepornó :D

Nerevaryne 2018.07.16. 11:11:40

@a windows egy szemét: Kicsit félreértettél szerintem. Nem érzed a szarkazmust? Persze, hogy nem hiszem, de meg se tudom számolni hány paranoid technofób hiszi ezt. Nem tudom, miből gondolják hogy vannak olyan fontosak, hogy valakinek az a dolga, hogy azzal foglalkozzanak, hogy őt inkriminálják, és vannak olyan hülyék, hogy hamarabb töltenek le egy ruszki oldalról egy "kémprogram blokkolót" mindenféle tos és eula nélkül (aka vírus, kémprogram), minthhogy belogoljanak a google-re mert ugye az "adatot lop" meg a "magántitkaiban csemegézik". Szerződést olvasni persze magyarul se szoktak.

Ezek azok az emberek, akik elhiszik, hogy egyszer berakják majd egy furgonba, az orra alá teszik a teljes (a TELJES!) internetforgalmát és azzal fogják zsarolni. Persze nem restek úton útfélen terjeszteni a hülyeséget, amivel semmi mást nem tesznek, csak forgalmat generálnak a laptop szervizeknek.

Bambano 2018.07.16. 11:20:31

@a windows egy szemét: így már sokkal jobb, köszi, hogy megnyugtattál.

oh wait...

"A nyomtatott áramkör tervezőm nem fut linux alatt, és bármennyire fura neked, van akinek ez a munkája.": lehet az országban nagyságrendileg úgy 4 millió windows user. ebből vagytok ti, kb. 20-an, akiknek a spéci áramkörtervezője nem futna linuxon, meg van még 20-30 ezer képhazudozó, aki szintén azért ragaszkodik a windowshoz, mert a fotóboltja nem megy linuxon.

A maradék nagyságrendileg 3.96 millió windows usernek, aki levelet ír-olvas, facebookozik, meg max. 6 soros excel táblát szerkeszt, tökéletesen megfelel a linux. mára eljutottunk odáig, hogy a windowst nem tudod észérvekkel védeni a többség számára. különös tekintettel arra is, hogy kétszer is hoztak kormányhatározatot, hogy az államigazgatásban nyílt szabványokat kötelező használni. így az, hogy a libreoffice nem kompatibilis az mso-val, a törvény szerint az mso hibája.

Nerevaryne 2018.07.16. 11:26:31

@Bambano: Linuxon nincs gémelés, max böngészős meg pár kivétel ami elfut a steam Ubuntu verzióján. 10-30 éves aktív felhasználók jó felét ki is rostáltuk a linux-kompatibilisek közül ezzel.

Bambano 2018.07.16. 12:22:55

@Nerevaryne: jogos, ezt a kategóriát kifelejtettem.

másrészről többször is meg akartak győzni engem is, hogy a linux semmire se jó, meg mondták hozzá a mantrát. bámulom a monitoron a debiant és magyarázzák, hogy ez itt nincs is... ahha...

Nerevaryne 2018.07.16. 12:44:29

@Bambano: Méghogy semmire se... A legtöbb szerverem Debiant futtat, kivéve ha valaki cpanelt kér akkor centOS-t. A windows szerver egy rakás fos.

Más részről nem használok mindennapos használatra Linuxot.

Macropus Rufus 2018.07.16. 12:54:28

" A Libre Office egy platformfüggetlen program, mely tökéletesen elegendő, ha dokumentumok létrehozására és szerkesztésére szeretnéd használni."
meg tábálzat és prezentáció készítésre. És ha nagoyn hardcore valaki, akkor 1xübb web oldalakat is lehet vele készíteni. Ha már cikket írsz valamiről, akkor fejtsd ki legalább olyan szépen mint az összes többi esetében ;)

Macropus Rufus 2018.07.16. 12:59:04

@szepipiktor:
"Mi a baj az Edgével?"
ezt kőltőinek szántad? :)

Macropus Rufus 2018.07.16. 13:03:42

@albatresz: "Mellesleg ha valaki ezeket fejből nem tudja a mai világban akkor nehéz fizikai munkánál bonyolultabbal ne is próbálkozzon. "
nagy szöveg... pár éve még te sem tudtad, hogy ezek mit is jelentenek. Am meg bármikor neked is fel lehet tenni 2-3 olyan fogalmat amirről gőzöd sincs... És akkor fussunk majd neki megint ennek a kétkezi munkás dolgonak ;)

Macropus Rufus 2018.07.16. 13:07:34

@efix: miért tegyen ilyeneket fel az átlag (ismétel átlag!!) felhasználó?
Egy átlag felhasználónak pont jó a Meda Player, mint ahogy az Edge is. És nem fog fotókkal sem baszakodni mivel a telefonok 90%-ban már egészen jó a retus. (amit nagyságrendekkel 1xübb kezelni mint pl. a Gimp-et, PhotoShop-ot vagy a Paint-et) Nem fog kelleni neki szöveg szerkeztő sem, a Wordpad jó mindenre amire egy átlag user használná.
Amikor már programokat akar cserélni, az már nem annyir az átlag user. Ennek a fajtának már van elképzelése arról, hogy mit is akkar kezdeni a vassal. Ezek már picit többek mint egy átlag user. De még lehet nekik sem kell egy VLC pl.
Amúgy a Kodi sokkal jobb. ;)

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.16. 13:12:29

@Nerevaryne:
1, Mémeket csak egy minimális közösség szerkeszt, emiatt ajánlani egy szoftvert nevetséges.
Meg amugy is az alap paint - mint írtam - 110%-ban megfelel, konkrétan erre a célra is. Tudsz képet össze visza méretezni, részeket kivágni, szöveget ide oda rakni.
Persze nincsenek layerek meg csillió effect, de ez a mémekhez pont nem kell...

2, Teljesen mindegy milyen oldalra megy, lemehet a legmélyebb bugyrokba is, hiába van tele szemét js-el az oldal, egy weblap fizikailag nem tud semmi kárt tenni a gépedbe.
Persze ha a retardált leszed minden szart meg telepít, akkor az más kérdés, de így járt, tanuló pénz....

3, Ne legyenek illúzióid... aki random kalóz boltba vásárol az az elsők között fogja kiiktatni/figyelmen kívül hagyni a bármilyen vírusirtó figyelmeztetését, hisz a program szerzői oda írták, hogy semmi gond, csak szar a vírusirtó, és miután nem akar majd 20-100k ért eredeti szoftvert venni át fogja engedni...

(Mellesleg van nem kevés olyan eset, ahol tényleg nincs valós kártékony szoftver, csak a vírusirtó gyártója előszeretettel adogat hozzájuk hacktool meg crack programokat is mint káros program, miközben max a szoftver eredeti gyártójánka okoz kárt. Persze részbe azért rakják bele, mert néha mellékelnek virust is hozzá, és "jobb

4, "Két vírusirtó nem fut egyszerre, a windows defender nem megy ha van 3rd party vírusirtó. "
Max az álmodban, mert a valóságban ez rohadtul ne miylen egyszerű, és ha biza nem turkál sz benne a windows agyába (amit az általad emlegetett user úgyse fog) nem tudod kikapcsolni.

5, Aha, ez valahol win7 környékén még igaz is lehetett... De ma még ha akarod, akkor sem tudod kikapcsolni a frissítéseket, szal ez az érved sem állja meg a helyét, max akkor nem kapsz win10-hez frissítést, ha:
-valami nagyon megbuherált kalóz verziód van
-routerben blokkolod az összes elérési útvonalat ahol keresni akar.
Kikapcsolni nem lehet, erre user által látható opció nincs.

6, "Pont ez a lényege, hogy ha azt látja, hogy nem VLC ikonnal akar megnyílni a fájl akkor az nem videó."
Jah, mert egy futtatható fájl ikonját nem tudod vlc ikonra állítani kézzel...
jah várj...

Amúgy meg a VLC is - úgy mint minden videólejátszó - kodekkek segítségével nyitja meg a dolgokat. Szal az, hogy a kodekket hozzáadott lejátszóval vagy anélkül telepíted részlet kérdés.
Régen pont emiatt voltak ilyen nagyobb kodek pakk ami minden fontosat tartalmazott. Volt ez még az XP korszakban...
Azóta már 60-nál több iq-val rendelkezők elkezdtek normális formátumot használni mindenféle random szar helyett, így a win10-es lejátszó kb. 99%-ukat lefedi, a többi meg elhanyagolható már csak azért is mert akkora autista a készítője, hogy nem tud egy normális formátumot használni 2018-ban...

Macropus Rufus 2018.07.16. 13:14:00

@satie: szted egy átlag user mit fog tenni ha szembe jön vele egy linux? Sikitó frászról hallottál már? :)
Sajnos még most is benne van a köztudatban, hogy a Windows mindenre okés, a linux meg a kockák saját játszótere. Amiről tudjuk, hogy már réges rég nem igaz, sokkal több esetben találkozik az ember linuxxal mint windows-al. (a világ legnépszerübb rendszere is linux)

Macropus Rufus 2018.07.16. 13:23:47

" speciel nekünk céges szinten is a NOD32 vált be, illetve ami szerintem teljesen ellenjavallt (téves riasztások, teljesítménygyilkos működés, stb.) az pl. az Avast vagy az AVG. Konkrétan írtunk egy 20-soros programot xBase-ben adatkonverzióra, mindkettő szerint vírus, meg is mentette tőle a felhasználókat, hát köszönjük szépen (és ez csak 1 példa)."
ez minimum érdekes. Vírus keresők valami alapján ugye azonosítják a potenciális veszélyforrást. Namost ha a programotokat vírusként detektálták, akkor ez azt jelenti, hogy a program bizonyos részei hajaztak egy vírusra. Vagy a működése, vagy csak 1 sor. A kérdés úgy jobb, hogy a NOD32 miért nem vette ezt észre...
Én az Avastra esküszöm, az apukám nyomatta a NOD32-öt és az ő gépe folyton vírusos volt.
De sztem ez amolyan hitt vita. Szóval ebbe ne menjünk most bele :)

Anyád a baráthal 2018.07.16. 13:28:39

@Bambano: "A maradék nagyságrendileg 3.96 millió windows usernek, aki levelet ír-olvas, facebookozik, meg max. 6 soros excel táblát szerkeszt, tökéletesen megfelel a linux."

Tévedés. Már fentebb is írták. A suliban is win/msoffice-t tanítanak. (Ráadásul az iskolásoknak az MSO365 ingyen van, és 5 gépre telepíthető). A munkahelyek többségében is win/mso a standard.
És amit @Nerevaryne: írt: a játékvilág is inkább a win alatt élvezhető.

Megvan a linux létjogosultsága, de sokkal inkább (de nem kizárólag) a szerverek terén.
Van olyan ismerősöm, aki nagy linux rajongó volt, de a win10-től átállt. Sebesség és kényelmi okokból. Hozzátenném, hogy munkára használta, és nem játszott/játszik.
Érdekes, hogy az AutoCAD-et és más tervező szoftvereket nem említettétek.

A word/excell kompatibilitáshoz még annyit: ha csak egyszerű leveleket írsz, és egyszerű táblázataid vannak, akkor mindegy mit használsz. Én szoktam olyan word doksikat is szerkeszteni, amelyek már nem mozgathatók probléma nélkül az MSO/LO között. Amelyikben elkezdted, abban kell befejezni, egyébként szívás.
Tapasztalat, a fentebb említett ismerőssel történt együttműködés során. Ő LO-t használt, én MSO-t. Csak emiatt volt LO a gépemen (neki meg MSO-t kellett telepítenie).

Macropus Rufus 2018.07.16. 13:32:30

@teddybear01: "Ami meg a Linuxot illeti, a sznobok kedvence. Mivel már eléggé elterjedt, vírus is van rá bőven, illetve a platformfüggetleneknek mindegy, azaz épp úgy kell tűzfal meg vírusirtó hozzá, "
azért ezt nem mondanám a több száz milliós Android táborra, hogy sznobok.
Mint te is vágod, a linux az csak a kernel neve. Nem a teljes rendszeré. A kernel köré épül a distro. Ez lehet sok fajta. A leg elterjetebb az Android, amit a sok sznob használ :D :D

Lehet, hogy van alatta vírus, de igazából nem sok mindent tud kezdeni a rendszerrel. Mert míg a windows esetében alap, hogy a user root jogokkal is bír, linux alatt nem az. Még a hót hülyebiztos Ubuntu is meg tartja a root jogokat magának, a sima user inkább csak super user. Szóval ha valaki úgy használja a linuxot ahogy azt illik, akkor ott nem lesz vírus. Ha a windowst úgy használják mint egy linuxot akkor ott sem lesz olyan 1xü a vírus fertőzés. De a windows user már attól kikészűl, ha a program 2x rákérdez arra, hogy biztos ki akarod engedni a netre az xy programot. Tudod, next, next finish. Aztán jönnek a vírusok. Megjegyzem: android alatt is ugyan ez van. A sok egyorrú minden jogot megad a programnak, aztán meg megy a pislogás amikor gond van...

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 13:33:27

@vergyula: "Egy jó commander tényleg hiányzik a windows-ból, de én rengeteg emberrel találkozom, aki a beépített fájlkezelőt használja."

Ezt a TC fétist én se értem, használom az ftp-t belőle ha kell ftp valahova de a napi fileműveletekhez soha el nem indítom mert semmi értelme.

Biggamer 2018.07.16. 13:37:48

Érdekes olvasni azokat a kommenteket, amikben a böngészők ram használatán sajnálkoznak. A gyors oldalbetöltés feltétele a többszálú működés, ami viszont hozza magával a magasabb ram használatot... Na de mire van a ram a gépben? Nem arra, hogy használjuk ki?

Egész nap ment a Firefox itt nálam egy csomó nyitott lappal, fogyaszt 1.78GB ramot jelen pillanatban, mindezt 7 folyamattal hozza össze. Valljuk be, 2018-ban ha egy program fogyaszt ennyi ramot, attól még nem jön el a világvége.

steery 2018.07.16. 13:39:01

@eßemfaßom meg áll: 20 éve linuxokat használok. Most épp ubuntut. De ezeken is alapvetően ezekre a funkciókra kellenek programok.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 13:40:03

@Nerevaryne: "Mindenki szerkeszt képet, ha máshoz nem akkor mémekhez. "

Jaja MINDENK mémeket gyárt otthon. Te nagyonhülye

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 13:42:38

@steery: "20 éve linuxokat használok" Akkor jól tippeltem, hogy a win95 alapján osztod a tudást 2018ban

Macropus Rufus 2018.07.16. 13:46:51

@ételizésítő:
"A Linux kurva jó rendszer.
Annak, aki nem dolgozni akar rajta, hanem a rendszert akarja bütykölgetni.
Érdemi munkára alkalmatlan, arról nem is beszélve, hogy munkához való alkalmazások nincsenek rá, a GIMP (és társai) nem az, hanem röhej."
ez az érdemi munka eléggé tág fogalom :)
Én speciel használtam már SoldiWorks-öt is linux alatt meg Mayat is. Ezek azért eléggé nem játék programok. De részben igazad van: windows alá sokkal nagyobb a program választék.
De ha bele gondolok az Android is egy linux kernelre épült valami :) és a netet olvasva az jött át, hogy nagoyn sokan munkára használják. Amit mondjuk csodálkozom, hogy android munka hogyan fér meg egymás mellett, de ez tállítják sokan. Akkor még is csak lehet vele doglozni :)

Bambano 2018.07.16. 13:52:28

@Anyád a baráthal: "A suliban is win/msoffice-t tanítanak.": elég baj. ezzel újratermeljük a windows vendor lock-int. nyilván semmi összefüggés sincs aközött, hogy az ms usa szétverte a magyar disztribúciós rendszert, meg aközött, hogy win-t oktatnak a suliban...

"Érdekes, hogy az AutoCAD-et és más tervező szoftvereket nem említettétek.": ennek például az az oka, hogy amikor egyetemi rendszergazda voltam, mi unixon oktattunk autocad-et. cad szoftver egyébként is van linuxra, pl. a brlcad.

"A word/excell kompatibilitáshoz még annyit:": az lo-mso kompatibilitásról annyit: vita nélkül ki lehet jelenteni, hogy a kettő nem egyforma. ettől kezdve pártállástól függően lehet azt mondani, hogy az lo a szabvány, és ehhez képest az mso nem kompatibilis, vagy az mso a szabvány, és az lo a nem kompatibilis. Ezt a kérdést viszont eldönti a jogtár, ahol kormányhatározat van arról, hogy az lo formátumát KELL használni a közigazgatásban. Tehát a "nem egyforma" vége az, hogy a közigazgatásban az mso nem kompatibilis.

Még egy mondat az mso-lo-ról: szerintem mind a kettő ótvar. Az igazságot kolléga említette már itt: LaTeX. a többi csak tipográfiai környezetszennyezés, meg agyatlan munkafolyamat tervezés.

Biggamer 2018.07.16. 13:55:46

@ételizésítő: olvasva a posztjaidat, hajjaj. Elfogultság párosul bennük az ismeretek hiányával, lásd WSL...

Elfeledkezel olyan szépségekről, mint hogy például ha le akarod törölni Win10 alól a Candy Crush Saga-t vagy hasonló kérdés nélkül települő szemetet, akkor ahhoz powershell-t kell igénybe venni, mert más út nincs...

Ugye emlékszel arra is, hogy hányszor kell a regeditben turkálni? Vagy arra, hogy a cmd-ben az ipconfig parancsot használjuk ha valami gebasz van...
Mondjuk úgy, hogy bizonyos dolgokat jótékony homály fed el, mert Windows alatt természetesnek vesszük ezeket, hogy aztán a Linuxosok szemére lehessen vetni ugyanilyen dolgokat.

Én és a kollégáim fejlesztő cégnél dolgozunk, beágyazott hardvert tervezünk és programozunk (c++), valamint php programozást is nyomjuk. Mindenki Linuxozik, nincs is Windows a gépeken. Egy professzionális nyáktervező program az amit nem tudok Linuxon használni (Altium designer), de az meg 1MFt / licenc körül van, szóval amúgy se tudnánk megengedni magunknak. Ez az az egy program ami hiányzik Windowsos környezetből, de van helyette jelentősen olcsóbb multiplatform progi, ami megfelelőnek bizonyult.

Az LO-t meg lehet szidni, de a webes kollégák folyamatosan panaszkodnak mikor valamilyen excell-es exportot kell csinálni ilyen meg olyan adatokból, hogy egyszerűen gagyi az MS Excell az LO Calc-jájoz képest, komoly gondjai vannak pl. a mező típusok értelmezésével.

Bambano 2018.07.16. 13:56:21

@Biggamer: ez a firefox memóriahasználat is csak azoknak számít, akik sajtreszelővel is...
Nekem most ebben a pillanatban 20 giga ram van a gépemben, amit semmire sem használ a kernel.
hogy engem mennyire de kurvára nem érdekel, hogyha megugrik a firefox memóriafoglalása, akkor 20 giga vagy 18 giga marad szabadon....

@Macropus Rufus: a linuxhoz még annyit, hogy a komolyabb programok, nem a piszlicsáré 100 rugós marhaságok, közül szinte mind elérhető linuxon, többnek is linux az elsődleges fejlesztési platformja. például oracle, sap. az ms nemrég portolta a .net core-t linuxra, meg kiadták az mssql-t is. tehát annyira nem lehet rossz a linux, ha nagyjából minden fut rajta a fotóboltot meg a játékokat leszámítva.

egyébként is age of empires konqueror extension rulez :) az meg fut debianon.

Biggamer 2018.07.16. 14:02:43

@Bambano: Nálam 16GB. Mondjuk mióta felmentek a ram árak az egekbe, még jobban felértékelődik a ram jelentősége. :)

Régebben mikor még nem voltak olcsó SSD-k, akkor ramdisket csináltam a ramból és a /tmp-t meg böngésző cache-t oda irányítottam és baromi gyors volt úgy. Ezt Windows alatt csak külső program telepítésével tudtam volna megtenni, Linuxon meg csak egy sor az fstabban... :)

Nerevaryne 2018.07.16. 14:11:24

@Berelhetoreklamfelulet: Légyszives ne szakbarbárkodj tovább. Attól nem lesz igazad, ha kétszer leírod ugyanazt, attól meg pláne nem, hogy hülyeségeket találsz ki az alapján hogy szerinted hogy kéne működni.

1) Persze lehet wordpaddel is önéletrajot csinálni csak hatszor annyi időbe kerül meg felbasz háromszor mire kész lesz. Paint.netet is azért lehet ajánlani, ha nem muszáj ne a szarhoz szokjunk hozzá.

2) Nem mindegy, mert egy átlagos user nem ismeri a ctrl+w parancsot és nem tudom mikor láttál utoljára szemét reklámokkal teli oldalt de nem lehet őket bezárni máshogy. 70 ablakot nyit meg egyszerre és ha megpróbálod bezárni újakat nyit meg.

3) Itt jön be egy normális vírusirtó szoftver, mert a defendert ki lehet iktatni 3 lépéssel, de pl. az eset termékeit alapesetben 5 percre lehet lelőni. Annyi idő alatt csak a legkegyetlenebb hardvergyilkos vírusok tudják teljesen szétbarmolni a gépet. Kivételt hozzáadni benne pedig nem egyszerű, szándékosan.

4) A windows defendernél azt mondtad, nem jó hogy fut mert fogja a gépet. Nem fogja a gépet, mert nem szkennel ha van másik vírusirtó. A tűzfala sem él. Amiről te beszélsz az nem letiltás hanem konkrétan letörlés, azt meg nem tudom miért akarnád ha úgyse fog semmit a rendszeren.
De nem baj ha ott van, mert amit az egyik nem lát azt láthatja a másik. Manuális szkenneléssel, mert mint mondtam automatán nem megy. Olvass utána.

5) Látod itt jön be a szakbarbárság, mert win10 alatt is ki lehet kapcsolni a frissítéseket, méghozzá kb. 3 lépésből. Attól még, hogy nincs rá parancsikon a Vezérlőpultban nem jelenti, hogy egy gyökér nem tudja letiltani amikor "segít feltenni a rendszert".

6) te hülye vagy? Láttál te már ilyet? Ezt a Windows kezeli, lokálisan. Rakj fel nekem egy bat fájlt VLC ikonnal egy fájlmegosztóra, aztán meglátjuk nálam hogy néz ki.

7) Persze hogy kodekkel fut, csak nem kell külön telepíteni. A win lejátszó nem játsza le az összes mkv tömörítést, és ma már az a formátum az etalon. Azt vágod ugye, hogy attól még hogy a filmek nagyrésze .mkv attól még a kódolásuk egyáltalán nem egyforma? Ez az mkv lényege. Arról nem is beszélve, hogy például vagy látja a feliratot vagy nem. A kétcsatornás hangról meg ne is beszéljünk.

Fogalmam sincs, mi érdekedben állhat javasolni a szart meg a veszélyeset a kényelmes és biztonságos helyett. Az a 64MB RAM fáj amit a threatsense megeszik mikor figyel a háttérben? Vagy úgy gondolod hogy te olyan profi vagy hogy minden szar amit mások használnak?

Nerevaryne 2018.07.16. 14:12:09

@eßemfaßom meg áll: Azt nem tanították az iskolában mit jelent az hogy "ha más nem"?

_B_ 2018.07.16. 14:30:49

öcsém akik itt a linuxot ajánlgattok mezei userek számára.... ti hol éltek?
Ha csak netezésre, filmnézésre, zenehallgatásra kell, arra tökéletes. De ezt egy androidos tablet is megfutja.
De amint kap az embör egy word doksit, vagy excelt, hogy nyúljon bele, akkor meg van lőve. Meg még játszani sem lehet rajta.
Szóval az otthoni felhasználók nagy részét ki is lőttük.
Aki meg olyan beállítottságú, hogy nem restell 3 éjszakát eltölteni valami probléma megoldásával angol fórumokat nyálazva (én ilyen vagyok) annak mehet a linux otthonra, de amúgy no way.
A linux gyorsabb, és egyelőre valamivel biztonságosabb, de pl egy Win7-nél bőven instabilabb egy Ubuntu. Hiába fut alatta egy beton stabil kernel, ha a GUI lefagy (márpedig szeret olyat), a mezei user nem fogja konzolból kiműteni az agyát, hanem megrúgja a reset gombot, aztán a file-rendszer meg szétfosódik, nem érti hova tűntek az előző héten letöltött cuccok :)

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 14:38:08

@steery: "20 éve linuxokat használok" Akkor jól tippeltem, hogy a win95 alapján osztod a tudást 2018ban

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 14:42:03

@Bambano: "»Az, hogy a Microsoft írt egy másik linux kernelt« Semmi nyomát nem látok annak, hogy az ms írt volna egy másik linux kernelt. Minek tette volna? a linux gpl-es, azt lop ki belőle, amit akar."

A wikipediás forrásban rögtön az elején ezt látod: "WSL provides a Linux-compatible kernel interface developed by Microsoft (containing no Linux kernel code)" Azaz a subsystem egy Linux-kompatibilis rendszermagot ad, amit a Microsoft fejlesztett, és nem tartalmaz Linux kódrészleteket. Azért nem, azért írták újra a maguk módján, mert bár a Linux GPL-es, NEM úgy van, hogy azt lopsz ki belőle, amit akarsz. A felhasználás kötelező előírása, hogy az abból származtatott szoftvernek is GPL-esnek kell lennie, márpedig a Windows nagyon nem az, hanem egy publikálatlan forráskódú kereskedelmi program.

"az itt elhangzott állítás, miszerint csak hipszter partizánok használnak linuxot, nem igaz. ha igaz lenne, akkor az ms is hipszter partizán lenne."

Az állítás, az én egyik kommentemmel is kiegészítve, úgy szól, hogy a mezei felhasználónak mindegy, mert ő csak egy GUI-t használ, meg alkalmazásokat. A Linux legharcosabb kedvelői azt kedvelik benne, hogy olyan technikákkal és olyan mélységben hangolható, ahogy a Windows nem, bár a Windowsnak is vannak nem túl ismert trükkjei, gazdagon paraméterezett parancsokkal indítható eszközei.

"még mindig érdekelne egy működő szövegszerkesztő windowsra. eddig nem találtam. de nem is hiányzik."

Ha nem is hiányzik, akkor nem is érdekelne. A szövegszerkesztő fogalma elég tág. Szövegszerkesztésre ott a Notepad, kezdetnek, mondjuk. Én az UltraEdit-32-t használom ilyesmire, az sokkal többet tud, és nagyon kezes, ügyes program, még forráskódok írását is jól támogatja, akinek nem tetszik egy IDE sem. Például egy HTML-kódba belepiszkálni, egy .diz fájlt odavetni, egy .ini-be belejavítani kár is mást használni, mint egy ilyen programot. Régen, DOS-ra volt egy igen profi, makrókkal is bőven támogatott, magas szintre fejlesztett editor, a MultiEdit, igazság szerint ma is éppúgy használható volna, csak a Windows DOS-emulátora már nehézkes, ugye.

Ha változó betűméretekkel és fontokkal, érdekesebb tördelésekkel, képbeszúrásokkal óhajtunk operálni, WYSIWYG módban, az már más eset. A Wordpad is megteszi, de ebben szerintem az Office-ok uralkodóak. Én már a Word 2 for Windows (3.1) verziónál kezdtem, és már az is minden fontos dolgot tudott, amit egy WYSIWYG dokumentumszerkesztőtől egy átlagos regényíró, tankönyvíró, újságszerkesztő akkor használt. A Word 5.5 for DOS-t én használtam ám ilyenre, sőt, még iskolában is tanítottuk – ez még a 2 f/W előtt született, a számozás megtévesztő –, de nem volt WYSIWYG, a Windows elterjedése ezt az irányt beszüntette. Már a Commodore 64-esen a GEOS is tartalmazott egy ennél fejletteb editort, persze csak kísérleti céllal, elégtelen erőforrásokkal.

A Word 6 f/W aztán beállította a normát. A Microsoft a továbbfejlesztésekkel kompatibilitási akadályokat teremtett, ezért először a Word 98-ra, majd a Word 2003-ra kellett áttérni, de az viszonylag zökkenőmentesen ment, és állítom, hogy nincs is szükség innen tovább menni. Szerkesztettem rajta profi nyomdai munkákat, bőven illusztrált tankönyveket, sűrűn csinálok saját kedvemre DVD-borítókat, meg mindenfélét, kár sorolni. A Word 2007 csak a GUI megváltoztatásával, a ribbonnal újított, ami még mindig nem ment le a torkomon, pedig oktatáshoz rendszeresen kell használnom. Van ilyen. Annak pedig végképp nincs gyakorlati értelme, hogy OCR-t meg profi képszerkesztőt építsenek bele, mert OCR és képszerkesztő is van annál sokkal jobb, józan ember szerintem minden célra egy arra kitalált, jó programot használ.

Én képvágásra, aprómunkára az IrfanView-t, rétegek használatához, vagy például finomabb tónusállítgatásokhoz, OCR-előkészítéshez pedig ott van egy öreg Photoshop (CS2), én még nem találtam olyasmit, amit ne tudtam volna vele megcsinálni, amit pedig mégsem, arra előkapom a jó öreg CorelDraw X4-et (néha az Inkscape-et), 3D szövegre pedig jó a GIMP. Kész, ezzel be van rendezve a "grafikai műhely", a Xara, egy GIF-szerkesztő, egy CAD nálam már csak ritkán kerül elő.

$pi$ 2018.07.16. 14:46:51

@_B_: "De amint kap az embör egy word doksit, vagy excelt, hogy nyúljon bele, akkor meg van lőve. Meg még játszani sem lehet rajta."

Ha kapsz egy word doksit, akkor általában a windows-on is meg vagy lőve. Meg mac -en is. Meg mindenhol, kivéve az olyan rendszeren, ahol történetesen a word ugyanazon verziója fel van telepítve.

Ha azt várod a Linuxtól, hogy a windows agyament dolgait ugyanúgy támogassa mint a windows, akkor persze itt fogsz rinyálni, hogy a linux nem jó, mert nem támogatja azt, amit te vársz tőle. Mások azonban máshogyan vannak ezzel. Ha én kapok egy word doksit, akkor nem vagyok meglőve, akkor te vagy meglőve, mert küldök neked egy választ, amiben leírom, hogy soha többet ne küldj nekem az elcseszett windowsos irodai csomagod fájljaidból.

"Aki meg olyan beállítottságú, hogy nem restell 3 éjszakát eltölteni valami probléma megoldásával"
Az nem használjon windows-t. Rengeteg kínlódással jár, rengeteg problémával, rengeteg felesleges munkával.

"A linux gyorsabb, és egyelőre valamivel biztonságosabb,"
Az elmúlt 25 évben mindig biztonságosabb volt. Semmi sem indokolja az "egyelőre" kitételt. És nem "valamivel", hanem "sokkal".

"ha a GUI lefagy (márpedig szeret olyat)"
Ha lefagyott a GUI-d, akkor nézesd meg a gépedet. Valószínűleg valami gond van vele.

"de pl egy Win7-nél bőven instabilabb egy Ubuntu."
Az, persze.

"megrúgja a reset gombot, aztán a file-rendszer meg szétfosódik"
Valami gond van a merevlemezeddel is. A reset gondtól nem lenne szabad baja legyen a fájlrendszerednek, naplózó fájlrendszerek vannak mindenütt.

"Meg még játszani sem lehet rajta."
Ez igaz. Nem is baj, a medve sem játék mégsem erőlködünk, hogy játszani lehessen vele.

"De amint kap az embör egy word doksit"

Tipikus félművelt amatőr hozzállás, azt hiszed, hogy a számítógép a wörd doksi ,eg a táblázatkezelő. Ez a titkárnői szint, titkárnők viszont ne osszák az észt arról, hogy melyik szoftver a jobb. Azt elmondhatod, hogy melyiken tudsz levelet írni meg nyomtatni, az a titkárnői szint.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 14:49:13

@steery: akkor rosszul fogalmaztál valamit

$pi$ 2018.07.16. 14:49:26

@Androsz: "A wikipediás forrásban rögtön az elején ezt látod: "WSL provides a Linux-compatible kernel interface developed by Microsoft (containing no Linux kernel code)" Azaz a subsystem egy Linux-kompatibilis rendszermagot ad, amit a Microsoft fejlesztett"

Nem, a meglévő windows kernelhez ad egy interface-t, amit kompatibilis a Linux kernel interface-szel, hogy a user space alkalmazás ne lássa, hogy nem linux megy alatta. Nem új kernelt írtak, csak egy új interface-t a meglévő kernelükhöz.

Biggamer 2018.07.16. 14:52:41

@_B_: Van Steam fiókom, és benne játékok Linux alatt amiket szoktam is játszani.

Bambano 2018.07.16. 14:57:45

@Androsz: "Azaz a subsystem egy Linux-kompatibilis rendszermagot ad": értő olvasás esetén nem keverjük a rendszermagot az interfésszel. A wsl linux kernel kompatibilis interfészt ad, mint ahogy az általad bemásolt mondatban is olvasható. nem írt linux kompatibilis rendszermagot, van benne egy rendszermag, az nt kernel, amire ráhúztak egy kompatibilitási réteget, ami fordítja a linuxos kernelhívásokat nt kernelhívásokra. nem nagy durranás, egy-két szoftverinterruptot kell megfaragni, oszt jónapot.

"mert bár a Linux GPL-es, NEM úgy van, hogy azt lopsz ki belőle, amit akarsz": mit lopsz ki a linuxból, ha tudod, hogy nem lehet ellenőrizni, hogy megtetted-e? hint: mindent. azt, hogy loptál-e a linuxból, nem az határozza meg, hogy a linux kernel milyen licenszű, hanem azt, hogy amibe belerakod, milyen licenszű: ellenőrizhető-e vagy sem. mivel nt forrást általában nem szoktak közzétenni, így a lebukás veszélye nulla, tehát azt lopnak belőle, amit nem szégyellnek. és ennek jól látható jelei vannak, hogy valóban meg is történik.

nekem a szövegszerkesztő az a word az mso-ból. és alkalmatlan arra, amire kitalálták. rendszeresen összecsinálja magát, ha listába ágyazott listát kellene gyártanom. más kérdés, hogy ráadásul a tervezési filozófiája is alapvetően téves. úgyhogy ha rendes doksit kell kiadnom a kezemből, akkor vi + LaTeX. a többi az tipográfiai környezetszennyezés.

ételizésítő 2018.07.16. 15:05:17

@Bambano:
Talán nem lenne hülyeség, ha megtanulnál angolul, és akkor a negyed- vagy ötödrészt megértett angol szöveg alapján nem állítanál hülyeségeket, mint most.

De a többi részben is faszságokat írsz. Persze egy linuxostól ennyi ésszel csak ennyire futja.

@Le a spammerekkel:
Nem cáfolod, mert nem tudod, faszfejkém.
Buta vagy, mint a segg. Minden hozzászólásodból látszik. Gondolom, te már Fidesz-bérkommentelő vagy most is. Ennyi ésszel másra nemigen vagy alkalmas. Gondolom, az önéletrajzodat is ehhez az álláshoz írtad LO-ban.
Ja, az illesztőprogram kifejezést a MS találta ki. És nem hajt meg semmit, hanem illeszti a hardvert az oprendszerhez.
De hát mivel hülye vagy, mint a fosos segg, nem hiszem, hogy fel bírnád fogni.

@fantomasz85:
Talán te próbálj meg kicsit messzebb látni az orrodnál, akkor nem írsz majd ekkora baromságokat.
Latex, ne röhögtess már. Még jó, hogy nem Notepad.

@Macropus Rufus:
Linux alá nincs egy csomó program, ami Win alá van (Photoshop, CAD, CAT, de mondjuk a szerszámgépek meg robotok programozására szolgáló CNC-hez se nagyon láttam még Linux alatt használható alkalmazásokat, Windowsra meg a legtöbb szerszámgépgyártó ír a gépéhez).
Ilyenekre gondoltam munka alatt, és ezekkel azért öbb százezer ember dolgozik az országban.
A Linux játékra is alkalmatlan, bár ez engem nem érint, de sok millió embert igen.

Csak a sok linuxos hobbista ezeket nem bírja felfogni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 15:07:26

@ételizésítő: azért nem cáfolom tételesen, mert a magadfajta söpredékbe kár minden betű.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 15:08:00

@ételizésítő: ja, a linuxos hobbista tizenöt éven át használta munkára, desktopon a debiant :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 15:10:11

@_B_: ez is komplett ökörség. Vannak dolgok, amikkel egy libreoffice nem boldogul, ezek többnyire a M$ azon húzásaiból erednek, hogy szartak és szarnak mindenféle szabványra, ajánlásra (RFC)

Biggamer 2018.07.16. 15:20:37

@ételizésítő: Szerintem vegyél vissza az arcodból, mert egy rakás hülyeséget tolsz be ide.

Steames játékaim harmada fut Linuxon. Ezek inkább indie címek, de vannak köztük AA játékok is. Ergó nem lehet kijelenteni, hogy a Linux alkalmatlan a játékra. Sok minden történt ezen a területen az utóbbi pár évben, valszeg régen láttál már Linuxot.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 15:24:49

@Nerevaryne: azt nem tanították az iskolában, hogy mint jelent a "mindenki"?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 15:27:42

@Le a spammerekkel: "a driver azért lett illesztőprogram, mert valami magyarkodó majomra rájött a magyarkodás"

Vagy húsz éve az Alaplapban volt egy felhívás, többek között bevált és nem bevált magyarításokat kellett gyűjteni. Elég sok beváltnak tartott szó összegyűlt. Ha szükséges, előkotorhatom valahonnan. Az illesztőprogram jól fejezi ki a lényeget, nincs vele baj.

@Nerevaryne: "Acrobat reader és IrfanView? Visszamentünk 2008-ba?"

Értelmetlenek szoktal lenni ezek az évszámemlegető kommetek. Mi bajod van 2008-cal? Mi az, ami megváltozott azóta a gépekben annyira, hogy egy tíz éves program ma nem tudja ellátni a feladatát? Képnézés, alapfokú manipulációk, konvetálás, batch, ma is pont ezt várjuk tőle, Egyébként az IrfanView-nak van idén februári kiadása is. A Windowsnak pedig volt 1988-as kiadása is. És?

@vergyula: "Egy jó commander tényleg hiányzik a windows-ból, de én rengeteg emberrel találkozom, aki a beépített fájlkezelőt használja."

Szerintem sejted, hogy az a legjobb, ha azoknak a zöme inkább nem is próbálkozik egy commanderrel.
Amíg valaki nem érti a kiterjesztés fogalmát és nem ismeri legalább a fontosabbakat – és ők rengetegen vannak ma is –, az tologassa csak az ikonokat, azzal kicsit nehezebb véletlenül kárt okozni a gépben. Akinek kell egy commander, az pedig talál egy csomót. Miért legyen a Windows része? Tuti, hogy nem a Microsoft fogja megírni a legjobbat. Nem kell egyetlen nagy csomag, feltehetőleg te sem egyetlen nagy akciós dobozban veszel csavarhúzót és forrasztópákát, meg mindenféle neked nem kellő, ócska limlomot, amit hozzájuk csomagolnak.

"Illesztőprogramok? Ha windows-zal veszed a gépet, akkor az illesztők is telepítve vannak, elvileg a gyártás pillanatában elérhető legfrissebbek."

Pontosan. A Windows gyártásának idején legfrissebbek. De azóta a hardvergyártók továbbléptek, jó sokat. A Windows frissítése pedig csak azokat az illesztőprogramokat tudják leszedni, amelyeket azok gyártói a Microsoft jóindulatába ajánlottak. Súlyos gond, hogy ezt rengeteg ember nem tudja, és elhiszi az eladók kamuzását. Van olyan illesztőprogram, amelyet én a gyártó oldaláról sem tudtam már leszedni, mert ők már nem tartják szükségesnek elérhetővé tenni, én viszont, már bocsánat, de használni merészelném. Olyan ez, mint a pofon: a driverfrissítést nem jó másra bízni.

"A cikk arról szólt, mit kell felrakni egy teljesen általános, kezdő laptophasználó gépére, akinek még preferenciái se nagyon vannak, nemhogy irtózzon mondjuk a gimptől."

Így van. A cikk egy minimumot mutat a kezdőknek, akik még nem nagyon tudnak a sokféle programról. Én gimiseket tanítok, ijesztően sokan vannak, akik a telefonjukon kívül még elképzelni sem tudnak más számítógépet. Azt hiszik, hogy azzal mindent megcsinálnak, ami kell, és kész. Persze, ami éppen most kell nekik. De aki az életrajzát majd a telefonján írja, annak szerintem még mesélni érdemes pár eddig sosem hallott lehetőségről. Az egyszeri halásznak is jó egy vén csónak, de ha megismerkedik egy motoros mélyvízi hajóval, esetleg ötleteket kaphat. Nem biztos, hogy kell neki, de nem biztos, hogy ezt előre tudja.

@Berelhetoreklamfelulet: "A windowsba beépített vírusirtó pontosan ugyan azokat a listákat használja, mint bármelyik ingyenes/kereskedelmi vírusirtó, így azok nem jobbak annál."

A vírusok technikája sajnos már messze elhagyta azt a vidéket, amikor még listák alapján kutatni lehet őket. Vannak cégek, akik a Microsoftnál gondosabban foglalkoznak a témával. Az, hogy a Microsoft egyre több alkalmazási területre ír VALAMILYEN Windowsba épített programot, azért van, mert meg akarják tartani a vásárlókat, azokat, akiknek az ismeretei még nem terjednek túl azon, hogy van a gépre telepített Windows, ami "mindent tud". Ha van benne egy víruskereső, akkor az egységsugarú júzer nem kezd keresgélni egy másik víruskeresőt. Képszerkesztőt, szövegszerkesztőt, OCR-t, böngészőt, mittudomén, miféle szarok vannak még belepréselve a nagy MS-csomagokba. Ez piaci manipuláció, nem komoly fejlesztési szándék. Fényképezőgépet akkor sem az IKEÁ-ban fogok venni, ha csinálnak egy IKEA Opticon XTS-1200 CTE Pro márkájút. Bútort, esetleg.

Még egy összegzés a Windows vs. Linux vitába: egy oprendszer elterjedtségét az dönti el, hogy melyikre hány különféle alkalmazás és játék készül. Európában a Microsoft sikerrel a piac élére tornázta magát már a DOS-szal, a Windowszal pedig bebetonozta magát az első helyre. Amerikában a Macintosh jobban szerepelt, ott a verseny kiélezettebb. A Linux lemaradt, mert a marketingversenyt elvesztette, ennyi, itt a Microsoft nyomulása sikeresebb lett, a győztes mindent vitt. Most még a Linux jó hírét is meglovagolja a WSL-lel. Baromi sok pénzt költenek marketingre, mert megtehetik, és győznek. Ez van, igazodni vagyunk kénytelenek hozzá, kész.

Nerevaryne 2018.07.16. 15:27:57

@eßemfaßom meg áll: Képszerkesztés nem egyenlő mémgyártás, ember.

rnz 2018.07.16. 15:33:35

Hogy a búbánatba került már megint ide ez a nyomorult win-linux csata? Mindenki azt használ, amit akar. Próbáltam a linuxot, többször is, egyszerűen nem szerettük meg egymást, pedig soha nem voltam elfogult és finoman szólva nem idegen a terminálba pötyögés sem. Emiatt (is) aztán évekig mac os volt az elsődleges platformom munkára, de a win 10-nek sikerült az, ami az elődjeinek nem, nálam legalábbis. Ez persze köszönhető az osx -nek is is, amennyit javult a win, annyit romlott az osx (stabilitás, sebesség, tudás). Mostanra eljutottam oda, hogy osx-et is már csak akkor indítok, ha windowson lehetetlen feladatot kell megcsinálni, minden mást ami elvégezhető mindkét platformon, már a windows alatt csinálok.

Nylul 2018.07.16. 15:37:32

@fantomasz85: 'Próbálj meg kicsit messzebb látni az orrodnál...' - ez az ételizésítő? Hagyjad már! Szerinted ha valaki szerint olyan géptípus, hogy B737-200 nem létezik, a légiirányítás egy gombnyomogató monkeyjob, és nem lehet olyan hideg télen hogy a Tisza befagyjon a tokaji hídnál, na majd pont az fogja megérteni, hogy vannak emberek, akik linuxon hatékonyabban dolgoznak, mint windowson.
Van neki egy pici, saját világa, abból ő aztán sosem fog kilátni, de legalább szórakoztat. Itt a blog.hu-n ami wmiki a tudománynak, birca a politikának, az ételizésítő minden másnak, mert ő mindenhez is ért. :)

Nerevaryne 2018.07.16. 15:42:48

@Androsz: "Amíg valaki nem érti a kiterjesztés fogalmát és nem ismeri legalább a fontosabbakat – és ők rengetegen vannak ma is –, az tologassa csak az ikonokat, azzal kicsit nehezebb véletlenül kárt okozni a gépben."

Az megvan, hogy a windowsban kb. XP óta van részletes nézet? Vagy mire gondolsz kiterjesztés alatt? A commander egyetlen előnye hogy kényelmesen kezel két mappát egymás mellett, de ez amúgy Vista óta a Windowsban is benne van, nem kell hozzá más csak egy drag&drop. FTP csatlakozásra meg inkább használjon az ember Filezillát vagy valami hasonlót amiben nem feature hanem központi elem az FTP, akkor kevesebb lesz az anyázás a végén.

"Értelmetlenek szoktal lenni ezek az évszámemlegető kommetek. Mi bajod van 2008-cal? "

Nem értelmetlenek, azóta hatszor megváltozott a preferált UI, az irfané meg nem. Képnézegetésre pl. azóta is alkalmatlan viszont imád minden kiterjesztésre rátelepedni, hogy ha lehet akkor a működő képnézegetőt se tudd használni arra amire meg az való (bár alap szerkesztést az is tud, sőt már retus is van benne). PDF-et meg már vagy 6 éve kezeli a Chrome.

Az jó ha van support hozzá, legalább biztonsági kockázatot nem jelent.

_B_ 2018.07.16. 15:50:05

@Le a spammerekkel: "@_B_: ez is komplett ökörség. Vannak dolgok, amikkel egy libreoffice nem boldogul, ezek többnyire a M$ azon húzásaiból erednek, hogy szartak és szarnak mindenféle szabványra, ajánlásra (RFC)"
Most ne az okot vitassuk, hanem a jelenlegi helyzetet.
Attól, hogy a MS szart az ajánlásra, még a szar programját használják mindenhol. Alkalmazkodni kell a JELENLEGI helyzethez, nem a 20 évvel ezelőttihez.

_B_ 2018.07.16. 15:55:40

@$pi$: Szóval te még azt sem tudod, hogy működik a filerendszer a linuxod alatt :) A többi hozzászólásodat is tekinthetem tárgytalannak?

Csak ezt nem bírom szó nélkül hagyni.
"Tipikus félművelt amatőr hozzállás, azt hiszed, hogy a számítógép a wörd doksi ,eg a táblázatkezelő. Ez a titkárnői szint, titkárnők viszont ne osszák az észt arról, hogy melyik szoftver a jobb. Azt elmondhatod, hogy melyiken tudsz levelet írni meg nyomtatni, az a titkárnői szint."
Olvasd el újra az első mondatomat. Átlag user....azaz a titkárnői és bőven az alatti, mondjuk betanított munkási és közmunkási, segílyes és nyugdíjas szintű embereknek is van otthon sztámítógépe. Ne burokban éljél bazki, nem csak szoftverfejlesztők és rendszergazdák és szabadidőmilliomosok vannak a világon ;)

Nylul 2018.07.16. 15:57:10

@rnz: 'Hogy a búbánatba került már megint ide ez a nyomorult win-linux csata? Mindenki azt használ, amit akar. ' - ezt én sem értem, és így van. Mindenki azt használ, amit akar, néhány terület van, ahol elég pontosan be lehet lőni az irányt.

Grafikai munkára, játékra minden bizonnyal windows a jobb, de egy webfejlesztésre alkalmas környezetet nyilvánvalóan linuxon praktikusabb felhúzni.

Az meg, hogy egy első alapgépre mi kerül, megint tök mindegy, hacsak nem célgép. Anyám 10 éve vidáman elvan linuxon, böngészés, email, filmnézés, könnyvolvasás ennyi.

És nem tudom, hogy ki írta azt a bődületes marhaságot, hogy képet mindenki szerkeszt. Direkt körbekérdeztem, hátha én vagyok a helikopter, de nem. 3 szomszédom, anyám + keresztanyám a büdös életben nem nyitott még meg képszerkesztőt, én kb egy évben egyszer.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 16:10:25

@_B_: nem húsz évvel ezelőtti. Úgy látom, a LO fájlokat a M$ gond nélkül megnyitja, ahogy egy hivatalos dokumentumot, többnyire MSO forrásból, ami nincs szarrá csicsázva, egy LO is megnyit rendesen.

_B_ 2018.07.16. 16:14:49

@Le a spammerekkel: Megnyitja hát, meg tudsz is bele szerkeszteni, csak mikor változtatsz, és mented, az eredeti szerző nem tudja vissaznyitni, mert az MS szoftver összekakilja magát a korrumpált file-tól.

epidermis 2018.07.16. 16:23:50

A G2A honlapon 2-3 ezer forintért kapsz kódot a NOD32 programhoz.
Sokkal jobb, mint a többi, a Kaspersky sokszor ignorálta a bejövő e-maileket.
Lejátszónál pedig a BSPlayer Pro-nál nincs jobb.

gigabursch 2018.07.16. 16:46:46

@eßemfaßom meg áll:
Én meg személy szerint TC nélkül rühellek bár,milyen fájlkezelést végrehajtani.
Rühellem az Intézőt. Egyszerűen nem az én gondolkodásom szerint épül fel.
Ennek oka biztos az, hogy Norton Commanderen és Dos Navigatoron szocializálódtam.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 16:50:39

@_B_: otthoni felhasználás esetén tudsz konkrét, viszonylag gyakori példát arra, hogy egy MSO-ból származó dokumentumba bele kell szerkeszteni és azt visszaküldeni a feladónak! Én még életemben nem futottam ilyenbe.

Bambano 2018.07.16. 17:01:10

@Androsz: "Európában a Microsoft sikerrel a piac élére tornázta magát már a DOS-szal, a Windowszal pedig bebetonozta magát az első helyre.": ez azért így elég pongyola állítás. Max. azt lehet ebben a formában kijelenteni, hogy a desktop szegmensben piacvezető az ms. Mert egyébként az összes számítógépet figyelembe véve 20%-kal nem lehet piacot vezetni a 80%-os linux előtt.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 17:13:28

@Nerevaryne: akkor most olvasd vissza mit írtál EREDETILEG amire reagáltam.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 17:19:31

@gigabursch: Szóval nem azért rühelled mert használhatatlan hanem azért mert máson nőttél fel. Ez egy teljesen érthető álláspont. A mai PC használók nagyrésze viszont soha az életben nem látott dos-t, nekik a bármilyencommander koncepciója az értelmetlen hiszen ha másolni akarnak megnyitnak két ablakot és egyikből a másikba pakolnak, nincs szükségük egy külön ablakra amiben egy helyen ki lehet tallózni 2 mappát csak azért, hogy másolgassanak. Ez a dos alatt volt a szupercsodaság.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 17:29:26

@epidermis: "Lejátszónál pedig a BSPlayer Pro-nál nincs jobb. "

Évi 30€ egy médialejátszóért ami annyit tud mint az összes többi ingyenes?
Vagy lopod?

vergyula 2018.07.16. 17:36:50

@Androsz: " A Windows gyártásának idején legfrissebbek" - Nana. Dolgoztam számítógép-összeszereléssel foglalkozó cégnél, bár nem különösebben a gyártás közelében, de azt tudom, hogy kb. így működik a dolog: a vevő megrendel egy specifikációt ilyen-olyan hardware elemekkel. Az adott konfighoz van egy image, amit ráhúznak a HDD(SSD)-re, általában még összeszerelés előtt. Oszt ott a gép, működő driverekkel. Az image-ek készítésére külön csapat van, folyamatosan frissítik az összetevőket. Na ja, nem biztos, hogy az NVIDIA honlapján tegnap óta elérhető legfrissebb drivert rakják bele, de azért igyekeznek. Céges környezetben ez úgy megy, hogy még tesztelgetik kicsit, ne az end user szopjon, ha nem muszáj.

De foldobnék egy kérdést: win7 vagy win10?
win7, mert:
- megszoktam
- nem tetszik a win10-ben a Settings és Control Panel különutas megoldása
- nem tetszik a win10 Start menüje
- a win+tab elrendezés jobb, mint a 10-ben

win10, mert:
- belépés nélkül lehet wifihez kapcsolódni
- az esetek nagyrészében tényleg le tud tölteni önállóan egy működő drivert szinte bármihez
- kezeli az ISO-kat
Most más nem jut eszembe.

És még egy történet: frissen újrahúzott win7-en rákattintok egy file-ra (történetesen egy torrentre), homokóra percekig, majd kékhalál, és reboot. BIOS-nál megáll, hogy nincs miről bootolni. Eltűnt az összes háttértár. Tartós áramtalanítás megoldotta, és másodszorra már a torrent kliens indult el, ahogy kell.

$pi$ 2018.07.16. 17:51:15

@_B_: "Szóval te még azt sem tudod, hogy működik a filerendszer a linuxod alatt :) A többi hozzászólásodat is tekinthetem tárgytalannak?"

Pontosan tudom hogyan működik a fájlrendszer. Vagyis egy csomó fájlrendszerről pontosan tudom hogyan működik. Mi a fenéből jutottál arra a következtetésre, hogy nem tudom?

Vagy csak valami üres sértés akart lenni?

"Olvasd el újra az első mondatomat. Átlag user....azaz a titkárnői és bőven az alatti, mondjuk betanított munkási és közmunkási, segílyes és nyugdíjas szintű embereknek is van otthon sztámítógépe. "

Igen, és a nagy részük nem használ olyat, hogy "wörd doksi meg excel". Pont erről beszélek, nem mindenki irodai segédmunkás, érted már?

Leooo 2018.07.16. 17:54:51

@ételizésítő: No, aztán mi a legeslegnagyobb baj az Office 2k7-tel??

rnz 2018.07.16. 18:14:49

@Nylul: Webfejlesztésre (is) használom a gépeimet (leginkább nodejs, de van php, és más hasonló"régimódi" :P terület), windows alatt sincs gyakorlatilag semmi, ami akadályt képezne. Ellenben nem kell plusz egy oprendszert tartani. Hozzáteszem ha már semmiképp se windows, akkor fejlesztésre az osx _szerintem_ jobb.

Nylul 2018.07.16. 19:20:25

@rnz: Nyilván lehet olyan környezet, ahol nincs akadály, sajnos amiket mit csinálunk, és amikkel mi foglakozunk ez nem érvényes.

A céges gépek windowsosak, és nem telik el nap wtf nélkül, szóval ami az előző nap működött, az ma már nem. Pl egy docker windowson tud produkálni érdekeseket, elszórni volume-okat, stb. Úgyhogy itt a legtöbben kibírják azt a pár kötelező napot az irodában némi anyázással, majd a többit megcsinálják otthon linuxon/osx-en. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 19:33:26

@rnz: "Hogy a búbánatba került már megint ide ez a nyomorult win-linux csata?"

Hát úgy, hogy ahol a Windowsról szó esik, ott rögtön megjelennek hívatlanul a dühödt linuxhuszárok. Annyi vitakészséggel, mint a jehovisták.

@Le a spammerekkel: "Vannak dolgok, amikkel egy libreoffice nem boldogul, ezek többnyire a M$ azon húzásaiból erednek, hogy szartak és szarnak mindenféle szabványra, ajánlásra"

Szó szerint. Szemlátomást azért "fejlesztgetik" a saját szabványaikat is, hogy a korábbi programok ezután megbukjanak rajtuk. Mi szükség volt erre az ostoba DOCX formátumra? ZIP-pel tömörített XML?? Jézusom, ez volt a bomba ötlet? Na igen, a DOC már kváziszabvánnyá vált, temérdek program tudta kezelni, kellett valami új, ami miatt a júzer kénytelen új Office-t vásárolni. Ha a Microsoft egy kis, törekvő cég lenne, megérteném, hogy hajtanak a profitra, de már annyi dohányuk van, hogy nem tudják hová lapátolni, tényleg kell ennyire pofátlannak lenni? Mi volt az akadálya, hogy a Windows 10 felülről teljesen kompatibilis maradjon, mondjuk, az XP-vel? Nehéz elképzelni. A változó hardverrel való illesztés a BIOS és a driverek feladata, az operációs rendszer többi része használhatná azokat, úgy, ahogy a Jóisten a PC-k belső hierarchiáját annak idején megteremtette. Mi lehetett a probléma, talán a méretkorlát? :-|

@$pi$: "Nem új kernelt írtak, csak egy új interface-t a meglévő kernelükhöz."

Csahogy az idézetben nem látható folytatás szerint a linuxos programok natívban futtathatók alatta. Próbáltam eldönteni, hogy most akkor mi az igazság, de végül jóindulatú akartam lenni, és feltételeztem, hogy a Microsoft, egy fejlesztőóriás, képes volt megírni saját agyból a linux funkcióit, és ellátni egy szabványos interface-cel, régiesebb nevén vektortáblával. Ha tényleg csak egy közvetítőszintet voltak képesek beletenni, akkor aki a Windows 10 linuxbarátságát hangoztatta, mire volt ennyire büszke? Nagyon kíváncsivá váltam, hogy egy tisztességes linuxos alkalmazás futási sebessége hogy alakul, ha Win10-en futtatom. Mert szarral már tele a padlás, jó rendszerre viszont eléggé szükség lenne.

@Bambano: "Mert egyébként az összes számítógépet figyelembe véve 20%-kal nem lehet piacot vezetni a 80%-os linux előtt."

Hát ha megmutatod nekem azt az adatot, amely szerint négyszer több szerverüzemeltető van a világon, mint PC, akkor rendben. Mert a PC-ken ez a helyzet: www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?options=%7B%22filter%22%3A%7B%22%24and%22%3A%5B%7B%22deviceType%22%3A%7B%22%24in%22%3A%5B%22Desktop%2Flaptop%22%5D%7D%7D%5D%7D%2C%22dateLabel%22%3A%22Trend%22%2C%22attributes%22%3A%22share%22%2C%22group%22%3A%22platform%22%2C%22sort%22%3A%7B%22share%22%3A-1%7D%2C%22id%22%3A%22platformsDesktop%22%2C%22dateInterval%22%3A%22Monthly%22%2C%22dateStart%22%3A%222017-07%22%2C%22dateEnd%22%3A%222018-06%22%2C%22segments%22%3A%22-1000%22%7D "So, What Is Linux’s Market Share? It’s impossible to say.", mondják ők: www.makeuseof.com/tag/linux-market-share/

A linuxosokhoz: régebben a linux magjára rátöltöttem egy (G)UI-t, kedvem szerint választva, aztán hajrá. Amikor legutóbb nézegettem a dolgokat, én már ugyanúgy a felülettel kötelezően egybeépített, egymástól inkompatibilitásig különböző magokat látom. Hasonlóan a Microsoft módszeréhez. Tényleg ez a helyzet, idáig süllyedt a világ?

@Nerevaryne: "Az megvan, hogy a windowsban kb. XP óta van részletes nézet?"

Hm. Az megvan, hogy ettől a júzer még nem fogja tudni, hogy mik azok? És az, hogy kiterjesztés helyett csak egy magyarázatot látsz? És az, hogy az átlagjúzer azt sem tudja, hogy van részletes nézet? Ha mégis kipróbálja, csak azt látja, hogy tele lett minden számokkal, és az átlagjúzernek ennyi elég ahhoz, hogy beszarjon. Látok elég ilyen embert, én bizony annyira adnék a kezükbe egy commandert, mint egy láncfűrészt.

"azóta hatszor megváltozott a preferált UI, az irfané meg nem"

Van egy menüsora, egy eszköztára (amit én lekapcsolok) meg feldobható helyi menüi. Ribbon nincs, hálistennek, de ezen kívül mi hiányzik meg? Lehet, hogy a legfrissebb divatot nem látod rajta, de miért zavar ez a használatában?

$pi$ 2018.07.16. 20:00:57

@Androsz: "Mi szükség volt erre az ostoba DOCX formátumra? ZIP-pel tömörített XML?? Jézusom, ez volt a bomba ötlet?"

Nem, az egy bevett recept a szakmában, csak te nem ismerted. Nem a "zippel tömörített xml" volt az ajánlás lényege, hanem az, hogy milyen az xml szerkezete (xml schema).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.16. 21:13:13

@Androsz: melyik volt az elso komment, ami velemenyt nyilvanitott egy operacios rendszerrol? segitek: "Ami meg a Linuxot illeti, a sznobok kedvence" :D amugy ezt a magozast nem kene eroltetni, foleg nem olyan szerkezetbe belefoglalni hogy "a linux magjára rátöltöttem egy (G)UI-t", mert teljesen nevetsegesse teszed magad.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.16. 21:18:21

@Nylul: offtopik, de azon meglepodtem hogy van docker windows-ra. ha jol ertem, indit a windows melle egy linux vm-et, es azon mennek a containerek?

Nylul 2018.07.16. 21:35:53

'Hát úgy, hogy ahol a Windowsról szó esik, ott rögtön megjelennek hívatlanul a dühödt linuxhuszárok. ' - Már miért lenne hívatlan, amikor a cím az volt, hogy a 'Ezeket a programokat kell telepítened..', amiből az első pont az operációs rendszer. Szóval?

Plusz milyen 'dühödt'? Én egyetlen, a szerzőt fikázó usert látok, aki amúgy jókat ír, csak szarul tálalja.

Ellenben:
-------------
'A linux lehet jó, de a Windows jobban ki van szolgálva, nagyiparilag. De a linux csak a hozzáértőknek jobb, a beépített hangolási és karbantartási adottságokal, a felhasználó nem látja ezeket az előnyöket.'

'Ami meg a Linuxot illeti, a sznobok kedvence. Mivel már eléggé elterjedt, vírus is van rá bőven, illetve a platformfüggetleneknek mindegy, azaz épp úgy kell tűzfal meg vírusirtó hozzá, de mivel a legtöbb hivatal MSoffice-ban működik, kénytelen valami többé-kevésbé kompatibilisben működő programot is felrakni'.

'A Linux kurva jó rendszer.
Annak, aki nem dolgozni akar rajta, hanem a rendszert akarja bütykölgetni.
Érdemi munkára alkalmatlan, arról nem is beszélve, hogy munkához való alkalmazások nincsenek rá, a GIMP (és társai) nem az, hanem röhej.'

' hozzád hasonló megszállott hobbistáknak és partizánoknak kiváló, akik szeretnek az oprendszer lelke mélyén buzulni.''
---------------

Na ezek vannak tele indulattal, dezinformációkkal, hozzá nem értéssel.

Meg azok, akik ex-has kijelentik, hogy a windows/linux/osx a jobb. Ilyen nincs. 2018-ban ez már sok nagy %-ban ízlés/kényelmi/megszokás vita. A maradékban pedig célszoftver kell, ami egy adott típusú fejlesztéshez a linux, grafikához a windows, zenéléshez a mac.

Az átlaguser meg pont telibeszarja, hogy mi van a gépén. Anyám megörökölte a linuxos gépemet egy évtizede, évente nyomok rajta egy apt upgrade-et. Keresztanyámnak windows 10-e van, évente elviszi a közeli szervízbe egy nagytakarításra. Ha most az én életem szakmai része windowshoz kötne, akkor anyám gépe menne évente szervízbe, és a keresztanyámét menedzselném.
Mind a ketten ugyanúgy skypeolnak, messengereznek, emaileznek, böngésznek, videóznak, és egyiküket sem érdekli, hogy windows vagy linux van a gépen.

Nylul 2018.07.16. 22:03:10

@droid_: Asszem valami ilyesmi, amikor először láttam, 10 percnél többet nem voltam hajlandó rászánni, hogy megértsem: az én fejemben az állt össze, hogy valami virtualizált virtualizáló próbál meg subvirtualizálni valamiket.. Mindegy, lehet, hogy én voltam a béna, meg lusta, de én inkább kihúztam a céges gépből a monitor + hálókábelt, és bedugtam sajátomba.
Én nem vagyok egy nagy docker-guru, egy dolgot látok: Akik otthonról, linuxról használják, azokkal semmi gond. Akik windows környezetben a cégen belül, azok folyamatosan nyígnak.

És az 1 biteseknek: Ez nem egy ítélet windows vs linux témában. Ez annyi, hogy per pill a szoftverfejlesztés jelenlegi állapota szerint egy szoftver (környezet) jobban használható linuxon, mint windowson. Aki emiatt elkezd hisztizni, nyomok neki 5 példát, ami jobb a windowson, mint a linuxon. :P :D

Nylul 2018.07.16. 22:04:17

@Androsz: ^^ oups, kettővel fejebb a tiéd! :)

Bambano 2018.07.16. 22:39:34

@Androsz: összes számítógép: a desktop pc, a szerver pc, a netmegosztó router, az okostelefon, az okostv, az ip telefon, egy csomó hálózati hardver, egy csomó kábelmodem, stb. ezeket figyelembe véve a számítógépek 80%-án linux fut. az ms okosan addig menedzselte magát, míg kitolta magát pl. az okostelefon piacról. úgyhogy elismerem, desktopon nagyjából monopol helyzetben van az ms, de máshol a fasorban se.

"A linuxosokhoz: régebben a linux magjára rátöltöttem egy (G)UI-t, kedvem szerint választva, aztán hajrá. Amikor legutóbb nézegettem a dolgokat, én már ugyanúgy a felülettel kötelezően egybeépített, egymástól inkompatibilitásig különböző magokat látom. ": nincs linux magja. a linux a mag. a szó, amit kerestél: disztribúció. nincsenek inkompatibilitásig különböző magok, mivel egy mag van. az is tévedés, hogy inkompatibilitásig különböző disztró, linuxból sokkal kevesebb érdemben eltérő verzió van, mint windowsból. a windows az sp hülyeségeivel meg a .net verzióival meg a többi hasonlóval, lényegesen töredezettebb környezet, mint a linuxok.

"Tényleg ez a helyzet, idáig süllyedt a világ?": igen, ez a helyzet, odáig süllyedt a világ, hogy windows huszárok tájékozatlanul mantrázzák a hülyeségeiket a linuxszal kapcsolatban, és hiába írnak nekik tényeket, egyik fülükön be, a másikon ki.

Bambano 2018.07.17. 02:19:34

@Le a spammerekkel: nekem nem kell az androidból linuxot csinálnom, megtette a google.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 03:14:35

@Bambano: nem, a google valójában csak a kernelt használja ideiglenesen (mint az itt tartózkodó szovjet csapatok :D )
Az android nagyon nem linux.

Nerevaryne 2018.07.17. 07:01:48

@vergyula: "De foldobnék egy kérdést: win7 vagy win10?"

A win7 napokig szedi a frissítéseket telepítés után mert nincs SP2. Azt már senkinek nem ajánlanám telepíteni, hatalmas szenvedés.

Nerevaryne 2018.07.17. 07:05:34

@eßemfaßom meg áll: Arra gondolsz amit kiidéztél?

Itt van:
"@Nerevaryne: "Mindenki szerkeszt képet, ha máshoz nem akkor mémekhez. "

Jaja MINDENK mémeket gyárt otthon. Te nagyonhülye"

Mit kell ezen magyarázni?

eßemfaßom meg áll 2018.07.17. 07:26:46

@Nerevaryne: Ezen nincs mit magyarázni ezért nem értem miért próbálozol vele.

$pi$ 2018.07.17. 07:28:47

@Le a spammerekkel: "nem, a google valójában csak a kernelt használja ideiglenesen (mint az itt tartózkodó szovjet csapatok :D )
Az android nagyon nem linux."

A kernelt hívják úgy, hogy "Linux". Sőt, elárulok valamit, amit sokan nem tudnak: a kernel az operációs rendszer. Minden más, a a böngésző, az irodai programcsomag, a képnézegetők, a képszerkesztők, a programok, amiket a felhasználó lát a képernyőn, azok nem az operációs rendszer.

Ezzel sokan szoktak vitatkozni, sokan, akik egyetlen Tanenbaum könyvet sem olvastak. :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 09:02:33

@$pi$: a kernel nem op.rendszer, az kernel. Bocs, ha hiányoztál az op.rendszer definícióról szóló óráról. A köznyelvben a linux már régóta a sokféle variációban létező op.rendszereket jelöli, de az android nem az.

_B_ 2018.07.17. 09:45:53

.@Le a spammerekkel: "otthoni felhasználás esetén tudsz konkrét, viszonylag gyakori példát arra, hogy egy MSO-ból származó dokumentumba bele kell szerkeszteni és azt visszaküldeni a feladónak! Én még életemben nem futottam ilyenbe"
Azért mert csak IT-s körökben mozogsz. Nem kell gyakori esetnek lennie, elég évi 2 is. Ez olyan, mintha lenne egy megbízhatatlan autód, sosem tudod mikor hagy cserben.
Mondjuk Gizike kislánya számítógépen írja a házi fogalmazását, majd átküldi Jucikának, hogy nézze már át, milyen hibákat talál benne, ő meg belejavítana és visszaküldené..
Vagy mancika hazaviszi a Cafeteria tervező excel táblát, hogy az urával együtt kitalálják mennyi erzsébet utalványt akarnak, meg mennyi szép kártyát, és otthon elpötyögne vele.
De rengeteg más helyzetben előfordulhat, hogy úgymond lektorálásra vagy javításra küldesz át valakinek egy doksit. Vagy akár csak egy személyi adatokkal kitöltendő nyomtatványt.
És én tudom, hogy plain textben is lehetne, meg google docs-ban, meg editálható PDF-el, meg PDF kommentekkel, de Mancikának ez nem fog eszébe jutni, mert épp most tért át a fax-ról az email-re.

_B_ 2018.07.17. 09:48:50

@$pi$: "Pontosan tudom hogyan működik a fájlrendszer. Vagyis egy csomó fájlrendszerről pontosan tudom hogyan működik. Mi a fenéből jutottál arra a következtetésre, hogy nem tudom?"
Tehát tisztában vagy vele, hogy ha nem nyomsz el egy sync/halt/reboot parancsot, mielőtt hard resetelnéd a gépet, akkor lutri, hogy mi került le a HDD-re a memory cache-ből. Ebben az esetben viszont az előző érvedet nem tudom hova tenni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.17. 09:49:05

@$pi$: haaaat... kigugliztam a tanenbaum konyvet, es ott is azt irja, hogy ez nehez kerdes, de ami kernel modban fut, az szerinte biztosan az operacios rendszer, de vannak olyan userspace programok, amik kerdesesek, hova soroljuk. nem ezt emliti, de pl egy ld-linux vajon mi? userspace program, de semmi haszna nincs azon kivul, hogy lehetove teszi mas programokat elindithasat (mondjuk 99%-at) es nem egy shell, amit mindenki kedvere cserelget. szerintem ez tekintheto az os reszenek. de visszafele sem egyertelmu, a mi termekunkben van nehany modul ami kernelspace-ben fut (nem driver, hanem userspace programok halozati muveleteinek "tamogatasa" es monitorozasa), szerintem ettol meg nem lesz az oprendszer resze.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.17. 09:56:45

@Nerevaryne:
" 6) te hülye vagy? Láttál te már ilyet? Ezt a Windows kezeli, lokálisan. Rakj fel nekem egy bat fájlt VLC ikonnal egy fájlmegosztóra, aztán meglátjuk nálam hogy néz ki."
kb. itt meg is nyilvánul mennyire értesz ezekhez a dolgokhoz, de legalább osztod itt az észt rendesen XDDDD

$pi$ 2018.07.17. 09:57:49

@droid_: Igen, vannak olyan elemek, amiknél a kérdés nehezen vagy egyáltalán nem dönthető el. Én azonban azokról a dolgokról beszéltem, amiknél a válasz egyértelmű.

Mondjuk például az ablakkezelő a Linuxnál vagy maga az X Window. A laikusok ezeket mind az oprendszerhez sorolják, pedig nem így van.

"van nehany modul ami kernelspace-ben fut (nem driver, hanem userspace programok halozati muveleteinek "tamogatasa" es monitorozasa), szerintem ettol meg nem lesz az oprendszer resze."

Én az oprendszerhez sorolnám, mint ahogyan Tanenbaum is ide sorolja a device drivereket attól függetlenül, hogy pl. harmadik fél fejlesztette őket. Én úgy szoktam gondolkodni, hogy ha a szoftverhez alkalmazásfejlesztő programozót veszel fel, akkor nem OS, ha kernelspecialistát, akkor az. Ez persze nem egy szigorú és pontos definíció, de a gyakorlatban elég jól működik.

$pi$ 2018.07.17. 09:59:59

@_B_: "Tehát tisztában vagy vele, hogy ha nem nyomsz el egy sync/halt/reboot parancsot, mielőtt hard resetelnéd a gépet, akkor lutri, hogy mi került le a HDD-re a memory cache-ből. Ebben az esetben viszont az előző érvedet nem tudom hova tenni."

Naplózó fájlrendszer (journaling file system). Szerintem most nem állok neki elmagyarázni, elég sokan megtették a neten.

$pi$ 2018.07.17. 10:07:32

@Le a spammerekkel: "a kernel nem op.rendszer, az kernel. Bocs, ha hiányoztál az op.rendszer definícióról szóló óráról."

Nem akarlak elkeseríteni, de azokat az órákat sok éven keresztül én tartottam.

"A köznyelvben a linux már régóta a sokféle variációban létező op.rendszereket jelöli, de az android nem az."

A *köznyelv*. Pontosan. Megpatchelem a Linux forrást, rárakok egy csomó alkalmazást és nevet adok neki. Aztán a köznyelv elkezdi mondogatni, hogy ez már nem Linux, ez már más.

Nos, nevezheted másnak, tiltakozhatsz, attól még elég vicces, amikor lelkes android felhasználók azon hörögnek, hogy a Linux milyen szar. :D

Bambano 2018.07.17. 11:22:23

@Le a spammerekkel: de, az android linux kategória. a linux azonosan egyenlő a kernellel. azt is mondhatjuk, hogy az android egy linux disztró, mint a debian vagy a redhat. mind linux kernelen alapuló oprendszer.

attól, hogy az androidban más user space programok futnak, az még linux. vagy nem linux az openwrt se, mert nem bash van benne, hanem busybox? meg nem gnu libc van benne, hanem más libc? más linux disztrókban sem mindig ugyanazok az eszközök vannak, de a kernel az linux. tehát linux disztró mind.

Bambano 2018.07.17. 11:23:55

@Le a spammerekkel: "A köznyelvben a linux már régóta a sokféle variációban létező op.rendszereket jelöli, de az android nem az. ": kutyát nem érdekli, hogy a köznyelv mire mit mond. A köznyelv ótvar. A köznyelv nem tudja, mit jelent pontosan a linux, nem tudja, mi a hacker és mi a cracker, és még hosszasan sorolhatnám.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 11:47:34

@$pi$: "Aki tudja csinálja. Aki nem tudja, tanítja. Aki tanítani sem tudja, igazgatja.".
Gáz, ha az oktató sincs tisztában a kernel és az OS fogalma közti különbséggel.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 11:55:35

@Bambano: jó, mondj jobb nevet a redhat-debian-ubuntu-gentoo-archlinux-stb. családokra, ami mutatja, hogy jóformán a csomagkezelő az egyetlen jelentős különbség köztük, mert a különböző utility-k elég jelentős átfedést mutatnak, messze nem akkora a különbség az egyes disztribúciók közt, mint pl. az egyes unixok közt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.17. 12:09:04

@$pi$: ok, de mondom hogy nem driver. nincs eszkoz. csak egy funkcio, mondjuk rendszerhivasok monitorozasa. ezt meg tudom csinalni userspace oldalrol is (az alkalmazas eszre sem veszi, hogy ott fut vele az en automatikusan betoltodo kodom) es kernel oldalrol is, az erre a celra irt modulom betoltesevel. vagy valami halozati csomagszuro, szinten lehet userspace (nfqueue) vagy modul. attol, hogy valamelyik megoldast valasztom, szerintem nem lesz az oprendszer resze vagy nem az. de mindigy, lenyeg, hogy a "hataron" velemenyes, mit tekintunk annak, tankonyv szerint is.

$pi$ 2018.07.17. 12:40:38

@Le a spammerekkel: "Gáz, ha az oktató sincs tisztában a kernel és az OS fogalma közti különbséggel."

1. Már nem tanítom, már sok éve visszamentem a privát szférába, szabadúszó vagyok.
2. Világos, hogy amit állítasz nem igaz. Nézd meg a szakirodalmat, adtam szerzőt.

$pi$ 2018.07.17. 12:41:33

@droid_: "de mindigy, lenyeg, hogy a "hataron" velemenyes, mit tekintunk annak, tankonyv szerint is."

Igen.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 13:12:35

@$pi$: bárki írhat baromságot, ettől még a kernel nem lesz op.rendszer. Bootolj be egy csupasz kernelt és nézd meg, tudod-e használni a gépet! Na ami onnan hiányzik, az különbözteti meg a kernelt és az op.rendszert.

$pi$ 2018.07.17. 14:09:40

@Le a spammerekkel: "Bootolj be egy csupasz kernelt és nézd meg, tudod-e használni a gépet!"

Az "oprendszer" nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is önállóan használható, hogy nem kell más szoftver a kis asztali gépedre ahhoz, hogy mondjuk webböngészni tudj. Mondom, olvasd el az első pár bekezdést bármelyik Tanenbaum oprendszer könyvből, gyönyörűen leírja mit nevez a szakma operációs rendszernek és miért.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 14:37:47

@$pi$: mondom, marhaságot bárki írhat. Akkor is, ha Tannenbaum az illető. Ő írt más marhaságokat is. És előtte is voltak opmrendszerek.
Bővebben: hu.m.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1ci%C3%B3s_rendszer

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 14:39:03

@$pi$: ettől még nem lesz kisebb ostobaság amit állítasz. Sajnos az utóbbi húsz évben meredeken zuhan a szakma, benne az oktatás színvonala.

$pi$ 2018.07.17. 16:05:13

@Le a spammerekkel: Csak ismételgeted, hogy ostoba vagyok, hogy ostobaságot beszélek, de semmiféle érved nincs. Abszolút semmi. Hoztam forrást, hoztam hivatkozást, erre csak az jön, hogy hülye vagy, én vagyok a helikopter, én jobban tudom.

Hidd el sem Tanenbaum sem én nem az elmúlt húsz évben jöttünk le a falvédőről. Ez a beszólásod is mellément. Én abbahagytam, ma már nem tanítalak tovább.

$pi$ 2018.07.17. 16:08:28

@Le a spammerekkel: "Bővebben: hu.m.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1ci%C3%B3s_rendszer"

B+, ez azért még megér egy pár szót. A te magad által hivatkozott forrás mondja, hogy nekem van igazam és baromságokat beszélsz. Nézd meg mit ír!

"Operációs rendszernek (röviden OS az angol operating system alapján) nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők, játékok stb.)."

Melyik szoftver az, amelyik közvetlenül kezeli a hardvert? A kernel. Minden más "futtatható alkalmazás" ami nem az operációs rendszer része.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 16:25:20

@$pi$: ha ezerszer leírod ezt a kapitális ökörséget, akkor is csak az látszik, hogy egy dilettáns vagy, akinek fingja sincs a témáról.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 16:26:22

@$pi$: funkcionális analfabétákkal nem tudok mit kezdeni. A kernel az OS része, nem maga az OS. Pont.

$pi$ 2018.07.17. 18:34:14

@Le a spammerekkel: Definíció kérdése, mindenki úgy definiálja az általa használt fogalmakat, ahogyan akarja. Ha te történetesen "csónaknak" mondasz minden hajót a Titanicot is beleértve a te dolgod, megteheted. Nincs olyan, hogy "a csónak definíciója", amin hörögni lenne érdemes, ami alapján "ökörségnek" meg "analfabétának" lehetne nevezni valakit, akinek a Lenin jégtörő csónak.

Amikor a szakma operációs rendszerekről beszél, akkor olyan szoftverfejlesztést tárgyal, ami speciális feladatokat old meg, speciális megoldásokat tartalmaz. Ilyen például a memóriavédelem, az ütemezés, a lapozás, a context switching meg még egy csomó dolog. A CPU más üzemmódban van, a hardwer közvetlenül elérhető, a CPU bizonyos táblái, regiszterei elérhetők. Ez mind a kernel. MInden más program csak a kernelen keresztül, a kernelt megkérve érheti el az erőforrásokat.

Ezért aztán a szakma azt mondja, hogy ez a különleges rész az operációs rendszer, a többi meg az alkalmazások. Az alkalmazások bármikor lecserélhetők, más alkalmazásokkal helyettesíthetőek. Shell? Másikra cserélhető, sőt, nem is feltétlenül szükséges. Grafikus felület? Nem szükséges. Épythetünk egy Linuxos gépet, amin csak egy webszerver fut, shell sincs, semmi. Sőt, egy csomó switch, router, PDU, kütyü ilyen, Linux oprednszer, néhány alkalmazás, az egész egy webszerveren keresztül elérhető.

Ezért a programozás szakma szempontjából a kernelnél (körülbelül) meghúzni a határt és azt mondani, hogy az az OS, a többi meg alkalmazások hasznos dolog. Ha te desktop felhasználó vagy és nem akarsz oprednszert írni vagy tervezni, csak használni, akkor számodra más dolgok a fontosak, akkor számodra nem hasznos ez az OS definíció. Ha mondjuk marketinges vagy a MS-nél, akkor neked az a szerencsés, ha mindent egybeveszel ami a CD-n volt 98-ban.

Ennyi. Programozás szempontjából az OS a kernel, a többi meg a user space-ben futó felhasználói programok. Ha egy programozó a kernelt túrja, akkor az OS-t programozza, ha bármi mást ír, akkor a kernelt kéri meg, hogy csináljon valamit. Ez egy szakma.

Ha installálsz és konfigurálsz, akkor az egész disztribúciót túrod, akkor mondhatod, hogy a shell az OS része, együtt raktad fel, amíg a világ áll, az ott marad. Csak akkor minden OS, a shell, a webböngésző, a képnézegető, minden. Technikai szempontból semmi különbség az init, a shell, az ssh daemon vagy az irodai programcsomag közt. MInd a libc-t használja, hogy kéréseket küldjön a kernelnek és örömködjön, ha visszajött a válasz. MInd abban a memóriában tud garázdálkodni, amit az OS adott neki. Mind azt a device-ot éri el, amit az OS segítségével megnyitott. MInd *használja* az erőforrásokat, amiket az OS oszt szét, mind akkor fut, amikor az OS úgy dönt, hogy futhat.

$pi$ 2018.07.17. 18:44:45

Szóval mondhatod, hogy nem a kernel az OS, hanem még több más dolog. Szokták is, az egyetemeken egy csomó "operációs rendszerek" óra gyakorlata shellprogramozást takar. Ami egy baromság, de megteszik.

Ha azonban ragaszkodsz ahhoz, hogy ez egy szakkifejezés, amiben a shell és a kernel is OS, akkor be kell bizonyítanod, hogy van értelmes definíciója a szakkifejezésednek. Kell adnod egy szabatos definíciót, aminek a kernel megfelel, a shell megfelel, de bizonyos programok nem felelnek meg. Mert ha minden szoftver belefér, akkor nincs értelme annak, hogy "az OS", ha azt jelenti, hogy "minden program amit valaha feltelepítettek valahova", akkor tök felesleges arról beszélni, hogy "az OS".

Ilyen definíciót nem tudsz adni. Nincs olyan, amibe a shell vagy a chrome belefér, a C fordító meg nem. A shell csak egy kutya közönséges interpreter, ha az az OS része, akkor a píthon miért nem, a PHP miért nem?

Tanulság, hogy lehet vitatni egy definíciót, de csak akkor, ha tudsz adni egy másikat, ami legalább annyira hasznos. A definíciók ugyanis nem helyesek, a definíciók hasznosak vagy haszontalanok.

Mondom, ha marketinges vagy, akkor neked hasznos lehet OS-nek nevezni mindent, ami a windows telepítő CD-n van. Ezt is tették. Ez azonban egy Microsoft definíció, haszontalan a windows vagy a microsoft berkein kívül. Egy szubkultúra elfogadta, de a szakma nem, a szakma több mint egy cég egy termékcsaládja.

$pi$ 2018.07.17. 18:51:16

Ott vannak a Tanenbaum könyvek meg a rájuk épólő felsőoktatás. Vaskos könyvek, sok száz oldal, sok okos dolog van benne. Memóriakezelés, fájlrendszer, device driverek, processzek, time sharing, mindenféle. Ezek mind a kernel része. Ahogy végigolvasod a könyvet, végigtanulod a félévet rájössz, hogy ez mind-mind a kernel.

Aztán az érthetőseég kedvéért elkezdtek belerakni a könyvekbe egy-egy fejezetet a shellről, az ablakkezelőről, ilyesmiről. Ebből aztán néhányan arra gondoltak, hogy ez is az operációs rendszer, hiszen ez is benne van a könybe. Akár lehetne így, de...

Én már írtam ablakkezelőt. Hónapokon keresztül, napi nyolc órában. Okés volt. Írtam shell-t is. Interpreter, belső reprezentáció, végrehajtás, stack engine. Jó.

Aztán belenyúltam a kernelbe, akartam csinálni pár dolgot. Na, az egy másik szakma! Alkalmazásfejlesztő vagyok, az oprendszert használom, nem fejlesztem. Nagyon hasznosnak tűnik ott meghúzni a határt, mert elég kitapinthatóan ott van.

Bambano 2018.07.17. 22:38:56

@$pi$: tényleg nem ártana, ha rövidebbre fognád a mondandódat, mikor ilyen veretes ökörségeket írsz.

NEM IGAZ, hogy az os a kernel. a kernel az a kernel. az os-hez egy csomó minden is hozzátartozik. például a linker, a libc, az alapvető kommunikációs cuccok, az init rendszer, a csomagmenedzser.

és mivel amit te erőltetsz, az nem passzol a szakmai konszenzushoz, rád hárul a feladat, hogy alternatívát mutass és bizonyíts.

ételizésítő 2018.07.17. 23:58:27

@Biggamer:
Magyarul 2/3-a nem fut, és egy ez még csak a játékok egy része. Szóval kösz, hogy igazoltál.
(Persze, az ellenzék is 1/3-dal nyert a választáson, nem?)
Tartok tőle, kettőnk közül nem én írok ezek szerint faszságokat.

Ja, egyébként a posztjaimat nem olvashatod, mert nincsenek. Legfeljebb a kommentjeimet.
Ennyit erről.

@Le a spammerekkel:
Nem, seggfejkém, azért nem cáfolod, mert nem tudod.
Az meg, hogy 15 évig írt valami alapszintű szövegszerkesztőben, majd kinyomtatta (munka) - elég röhejes.

@Androsz:
"Ha szükséges, előkotorhatom valahonnan."
Engem érdekelne.

"Amerikában a Macintosh jobban szerepelt"
Tegyük hozzá, hogy a programjai egy részét a MS írta bérmunkában.
Excel pl. hamarabb volt Macintoszóra, mint Windowsra.
Mondjuk Amerikában előfordult azért, hogy megkérdezték tőlem valamikor a 90-es évek elején, hogy ismerem-e a számítógépet, mert azon kéne dolgozni, mondtam, hogy hogyne, évek óta használom, aztán elém toltak egy Macintoszót, mire szabadkoznom kellett, hogy én bizony csak a Windowst (akkor épp a 3.1 volt a menő). Nem szereztek olyat, inkább elmagyarázták, hogy ezen mi van máshogy.

@rnz:
"a win 10-nek sikerült az, ami az elődjeinek nem, nálam legalábbis"
Nálam is. Elgondolkodni azon, hogy mégis más platformra kéne tán váltani.
Sajnos, a munkámhoz szükséges programok csak Windowsra léteznek. Egytől egyig.
(Van a gépeimen Linux is évek óta, néha használom, de nem győzött meg.)

@Nylul:
"olyan géptípus, hogy B737-200 nem létezik, a légiirányítás egy gombnyomogató monkeyjob"
Ezeket idéznéd tőlem, pontosan hol és mikor írtam?
Mert ha nem tudod, akkor kénytelen leszek azt mondani, hogy hazudozol összevissza.

@Nerevaryne:
Az megvan, hogy sem az XP, sem elődei és utódai nem mutatják a kiterjesztést (legalábbis az ismertebbeket), csak ha beállítod külön az Intézőben?

@_B_:
"az MS szoftver összekakilja magát a korrumpált file-tól"
Ez fordítva is igaz. illetve a kissé összetettebb MSO-fájlokat meg sem tudja normálisan jeleníteni a LO.
Próbáltam, mivel én sem vagyok a pénzem ellensége, hogy kidobjak sok tízezret valamire, ami ingyen is elérhető. Csak hát ha szar, akkor az ingyen sem kell. És az LO e téren szar. Fordítva nem tudom, mert LO-szal szerkesztett fájlokat nem küldenek az ügyfelek. Az, hogy a programok, amikkel dolgozom, nem tudnak mit kezdeni a LO fájljaival, az meg a másik kérdés. De számomra elég lényeges.

@Bambano:
Az Androidot ne vegyük már Linuxnak. Egy alaposan lebutított célrendszer, még ha arra épül is.
A telefon nem számítógép, hanem telefon.
Persze tudom, akkor nem tudnátok ilyenekkel hencegni. Az, hogy nem igaz, nem szokott zavarni benneteket.
A Linuxot valójában talán az emberek 5%-a használja.
Tudom, szar ügy nektek, de ez van.

@vergyula:
Win7, mert a Win10 még mindig egy halom fos. Az automatikusan elinduló, letilthatatlan és 2-3 óráig tartó frissítéseiről nem is beszélve. A Win10 kurvára nem felhasználóbarát.

@Leooo:
Pl az értelmetlen elrendezésű menüszalag, ami kurva sokat letakar a képernyőből is.
Meg bizonyos régi funkciók eltüntetése (most nem sorolnám fel, mert nincs Office 2007 a gépemen, és nem is lesz). Az, hogy a nyelvi részeket (ha mondjuk orosz, német vagy spanyol helyesírás-ellenőrzőt is akarsz) külön meg kell venni hozzá, még külön faszság. Hálistennek az újabbakhoz már ingyen letölthető.

ételizésítő 2018.07.18. 00:28:41

@Nylul:
"Anyám megörökölte a linuxos gépemet egy évtizede, évente nyomok rajta egy apt upgrade-et."
Persze, ha csak arra használja, hogy jól mutat rajta a csipketerítő, ami a lapos tévéről már lecsúszik.

@Nerevaryne:
Főleg hogy az új gépekre már nem is lehet telepíteni, mert az USB-illesztést kiszedték a prociból, a Win7-ben meg alapból nincs benne, szóval elindítod, és utána esetleg PS2-es egérrel vagy billentyűzettel (ha van ilyen csatlakozó az alaplapon) tudod felrakni az USB -illesztő programot, és használhatod az USB-s billentyűzetet meg egeret. De mivel a hardvergyártók sem igyekeznek illesztőprogramokat adni az új cuccaikhoz Win7 alá, általában itt el is hal a próbálkozás, mivel értelmét veszti.
Az a MS pofátlansága, hogy egyes új gépeken (amin pl. gyárilag Win7 van) a frissítést is letiltotta (procitól függően), de erre hackerek már találtak megoldást. Elvileg a Win7-nek még van másfél év támogatottsága, gyakorlatilag a MS a fos Win10-et erőlteti, ha akarod, ha nem.

@droid_:
Mondjuk idézett Tanenbaum Linus Thorvalds tanára volt, és elég sokat bírálta a Linuxot, mondván, hogy egy korszerűtlen monolit fos, pedig az ő Operációs rendszerek c. könyvében példaként használt és CD-n mellékletként is csatolt Minixére épül. Csak hát azt mondta, hogy amikor ő azt megírta 20 évvel korábban, akkor még jó volt, csak közben eltelt 20 év.

@$pi$:
"Az "oprendszer" nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is önállóan használható"
Mivel az operating system kifejezést akarja, ami magyarul ÉS nem félrefordítva nem operációs, hanem működtető rendszer, de. Az oprendszernek működtetnie kell a hardvert, ha nem teszi, nem oprendszer.

De mondjuk a HAL-t a Windowsnál minek tartod? Nem az oprendszer része?
Mert hogy a kernelnek nem része. A MS szerint. Persze lehet, hogy ők sem értenek hozzá.

De lehet, hogy a Citrixnél sem:
www.citrix.com/blogs/2012/12/10/lets-talk-client-virtualization-part-2-pc-image-management/

És ezt mintha kifelejtetted volna:
"és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak"

"Nincs olyan, hogy "a csónak definíciója""
Az értelmező szótár szerint:
"csónak:
Kisebb vízi jármű."
Szóval van neki definíciója.
A Titanic meg a Lenin jégtörő nem igazán nevezhető kisebbnek, legalábbis a vízi járművek kategóriában.

ételizésítő 2018.07.18. 00:30:06

De ahogy látom, itt az eddig mindenkit fikázó nagy szakemberek is egymás torkának ugranak, mert mindnél kiderült, hogy mindenki hülye, aki nem ő.

Csak rajta!
Nekem tetszik.

Bambano 2018.07.18. 02:05:12

@ételizésítő: "Mondjuk idézett Tanenbaum Linus Thorvalds tanára volt, és elég sokat bírálta a Linuxot, mondván, hogy egy korszerűtlen monolit fos, pedig az ő Operációs rendszerek c. könyvében példaként használt és CD-n mellékletként is csatolt Minixére épül. Csak hát azt mondta, hogy amikor ő azt megírta 20 évvel korábban, akkor még jó volt, csak közben eltelt 20 év.":
- Thor az egy filmhős a mostani szuperhősös mozikban. A név, amit keresel: Torvalds.
- Tanenbaum sosem volt Linus tanára, erről a híres veszekedésükben is írnak
- a linux soha nem épült semmilyen szinten sem a minixre. a linux fejlesztésének kezdeti időszakában, amíg nem volt selfhosted, addig minixen fejlesztette, de ez nem jelenti azt, hogy minixre épül. a minix mikrokerneles, a linux monolitikus. tehát nem épülhet rá.

egyébként elég jó paragrafus, hiszen volt benne olyan mondat is, ami nem hibás.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 02:59:37

@ételizésítő: hidd azt, ha ettől boldogabb vagy. Egy orimitív, buta pöcs, mint te vagy, akkor sem érdemel többet.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 03:04:09

@$pi$: még sokáig folytatod? Remélem, egykori tanítványaid már látják, hogy mennyire buta alak "tanította" őket! :D
Feltéve, hogy nem hazudtál. Sajnos a mai IT-sek nagy többségéről hihető, hogy egy magadfajta "szakértőtől" tanultak...

Nylul 2018.07.18. 08:54:41

@ételizésítő: Ha emlékszel még a Cardiobascularis nickedre: stuviblog.blog.hu/2017/02/08/azt_hitted_735
Amúgy jogos az észrevétel, némileg félrevezetővé koptak az emlékeim, hiszen a B738 miatt vergődtél. De semmi gond, legközelebb már pontosabban fogom az orrod alá dörgölni. :D

$pi$ 2018.07.18. 15:33:55

@Le a spammerekkel: "Remélem, egykori tanítványaid már látják, hogy mennyire buta alak "tanította" őket! :D"

Ez tényleg komoly érv, kénytelen vagyok visszakozni. Mindenben igazad van, tényleg, az operációs rendszer pont az, amire te azt mondod, hogy operációs rendszer. Te döntöd el, te vagy a szaki, a mindent elsöprő argumentum ad hominem érveid cáfolhatatlanok.

ételizésítő 2018.07.18. 19:19:51

@Nylul:
Ja, faszfejkém, akkor mégsem Boeing 737-200.
Ahogy a 738 sem a cég általi kód, hanem a légitársaságok által a B-737-800-ra használt rövidítés, azaz B738 típusjelű gép nincs.
De túl ostoba fasz vagy ahhoz, hogy megértsd, csak hazudozni tudsz.

@Le a spammerekkel:
Jaja, faszfejkém, tipikusan ezt mondja egy hozzád hasonló faszkalap, ha nem tud semmilyen érvet felhozni.

@Bambano:
Juhéj, megtanultad leírni a nevet? Hány évbe telt? A te agyaddal nem lehetett rövid idő.
Bár gondolom, csak kigugliztad.
Valóban, nem a tanára volt, csak a könyvét meg az oprendszerét használta fel, annak kódsorait is, persze ez nem jelenti azt, hogy arra épül, dehogy. Nagy különbség, tényleg.
De ahogy látom, a lényeget nem tudod cáfolni, miszerint a Linux egy elavult szar, ezért kötöttél bele apróságokba.

Gyúrjál még, elvtárs, mert ez így kevés.

ételizésítő 2018.07.18. 19:56:10

@Le a spammerekkel:
Mi van, faszfejkém, még mindig nem tudsz válaszolni semmire?
Mint írtam: tipikusan ezt mondja egy hozzád hasonló faszkalap, ha nem tud semmilyen érvet felhozni.

Nylul 2018.07.18. 19:58:39

@ételizésítő: És már minimum negyedszerre szopod be! :D

'Ahogy a 738 sem a cég általi kód, hanem a légitársaságok által a B-737-800-ra használt rövidítés, azaz B738 típusjelű gép nincs.'

'B-737-800' - na ilyen jelölés nincs semmilyen kontextusban, amire te gondolsz, az a B737-800 :D
Nem baj, adjad még!

Nylul 2018.07.18. 20:09:11

@ételizésítő:
'De ahogy látom, a lényeget nem tudod cáfolni, miszerint a Linux egy elavult szar, ezért kötöttél bele apróságokba.'
Hahhahha, komolyan, két napon belül kettő ordenáré faszság! Királyság, ez is megy a többihez! :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 20:17:04

@ételizésítő: komolyan sajnállak. Mi lesz veled, ha a szüleid már nem tudnak eltartani?

ételizésítő 2018.07.18. 20:31:07

@Nylul:
B-737-800
About 53,600,000 results (0.64 seconds)
Tényleg nincs. Csak 53,5 millió találat van rá.
Szopni jársz ide, kis köcsög? Ez nem a Pride fesztivál, ahol az első sorban masírozol.

"komolyan, két napon belül kettő ordenáré faszság! Királyság, ez is megy a többihez"
Tanenbaum írta, nem én. Legalábbis azt, hogy a Linux egy elavult szar. Javaslom a linux +obsolete karakterláncot írd be a keresőbe.
Ahogy látom, te tényleg szopni jársz ide. Beteg a buzi, aki szopatni szokott oadahaza?

@Le a spammerekkel:
Mi van, faszfejkém, még mindig nem tudsz válaszolni semmire?
Mint írtam: tipikusan ezt mondja egy hozzád hasonló faszkalap, ha nem tud semmilyen érvet felhozni.

Bambano 2018.07.18. 20:59:30

@ételizésítő: "Valóban, nem a tanára volt, csak a könyvét meg az oprendszerét használta fel, annak kódsorait is, persze ez nem jelenti azt, hogy arra épül, dehogy.": a könyvét nyilván nem használta fel, miután nem fogadta meg Tanenbaum architekturális tanácsait. Tanenbaum mikrokerneles architektúrát erőltet a minixben, a linux meg monolitikus kernel. A kettő között olyan nagy a különbség, hogy nem lehet semmit lopni, mert hiába tennéd meg, nem tudod felhasználni. Ugyanezért nem épített semennyire sem a minixre.

"De ahogy látom, a lényeget nem tudod cáfolni, miszerint a Linux egy elavult szar": neked még azt se tudnám megcáfolni, hogy a nap kering a föld körül... egyébként lehet, hogy a linux elavult, de működik. na mindegy, nem vitázom tovább, nincs kivel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.18. 21:00:35

@ételizésítő: hehe, tanenbaum maga cafolja, hogy linus felhasznalta volna a minix kodjat.
Thus, of course, Linus didn't sit down in a vacuum and suddenly type in the Linux source code. He had my book, was running MINIX, and undoubtedly knew the history (since it is in my book). But the code was his.
www.cs.vu.nl/~ast/brown/

amugy te voltal az, aki szerint az autogumi allapota mindegy fekezesnel, mert ugyis csak a fek fejt ki erot? :)

Nylul 2018.07.18. 21:24:58

@ételizésítő: Hiiiinye, és mesterhármast lőttél! :D Két napon belül! Óriási vagy! :D

Alkalomadtán majd elmagyarázom, hogyan is működik a google kereső, addig pedig próbáld meg incognito módban (bocsi, mielőtt kiverném a nyelvtannáci biztosítékodat, nálam nincs magyar chrome, szóval nem tudom, hogy mi a te lelekedet is simogató megfelelője) és a keresőszó ez legyen:
"B-737-800"
Oups.. 138000 találat? És még csak az első sem releváns. :D
Figyelj, mert az idézőjel (nem, ez igazából nem idézőjel, csak hogy bele ne köss, rajtad kívül mindenki megérti) sokat számít ám! :D

Esetleg össze is vetheted azzal, hogy
"B737-800" - segítek, hogy ne fáraszd magad: 1,710,000

netán azzal, hogy B738 - 1,730,000

És ennek az egésznek semmi értelme nincsen, mivel rajtad kívül mindenki tudja, hogy miről van szó. Te semmi mást nem csinálsz, csak egy adott szakmai szóhasználatot degradálsz 'ilyenszónincs' szintre, félreértelmezed, átértelmezed, csak azért, hogy a kis asztal mögött ülő, nem létező egyénisegedet villogtasd. Ok, én megértem, neked ez a kielégülés, nyugodtan toldjad az 'anyád', 'baromka', 'faszfejkém' vonalat, de ettől csak még szánalmasabb leszen a kívülállók szemében, akinek meg célzod, az meg pont leszarja. :D

Nylul 2018.07.18. 21:29:14

@droid_: Igen, az is ő volt. :D

Bambano 2018.07.18. 21:33:40

@droid_: mondjuk az utolsó, akinek hinni fogok a linuxszal kapcsolatban, az pont egy vérig sértett, hiúságát és szakmai hírnevét jobb híján flame warral körömszakadtáig védő prof lesz...

ast-nél nagyobb pofont csak a hurd fejlesztők zsákoltak be Linustól.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása