Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

7 meghökkentő tény a számítógépek világából

2022. szeptember 30. - laptopcafe

Bizonyára sokan hallottatok már különféle érdekes történeteket az IT világából. Megannyi érdekes és meghökkentő story látott napvilágot az informatika által megtett évtizedek alatt. Reggeli kávéhoz, vagy az ebéd közben görgetett hírfolyam helyett, szeretnénk néhány érdekes tényt megosztani veletek, amelyet biztosan ti is elképesztőnek fogtok találni.

 1. Első kereskedelmi forgalomba szánt mikroprocesszor

Az Intel 1971. november 15-én dobta piacra a világ első kereskedelmi forgalomba szánt mikroprocesszorát, a 4004-et. Azért kell hangsúlyozni ezt, mivel a legelső a Texas Instruments TMS 1000-ese volt. (1971. szeptember 17-én lett bemutatva.) A chip tehát kitaposta az utat, a ma ismert modern számítástechnikának. Ez a megvalósítás bizonyította, hogy lehetséges összetett integrált áramköröket megalkotni és azokat egy körömnyi méretű chipen elhelyezni. Néhány mára már megmosolyogtató adat a mikroprocesszorról. Maximális órajele 740 kHz volt, tehát még MHz eléréséről se beszélhetünk ekkor. 10 mikronos, vagyis 10.000 nanométeres félvezető eljárással készült. Érdekességképpen, a TSMC vállalat, ami a világ legnagyobb félvezetőgyártásával rendelkezik, 2025-re szeretné tömeggyártásba állítani a 2 nanométeres technológiájukat.

erdekessegek_001.jpg

 2. Google megszületése

Lehet, hogy Ti is éppen egy keresés kapcsán találtatok rá erre a cikkre, így talán érdemes a Google kialakulását is megnéznünk. Larry Page és Sergey Brin nevéhez fűződik a Google, akik még az egyetemen ismerkedtek meg egymással. A két alapító sokszor mély és hosszú vitákat tartott arról, hogyan is lehet egy hatalmas adathalomból releváns információkat kibányászni. Ezek a viták világossá tették számukra, hogy közös érdeklődésük miatt ne csak vitázzanak erről, hanem valamit kezdejenek is el megvalósítani. A közös projekt eredményeképpen 1996-ban elkészült a BackRub. Tehát nem is Google-ként nevezték el eredetileg. A Google név amúgy egy matematikai kifejezés, aminek jelentése egy 1-es, amit 100 db 0 követ. Ezt amúgy Googol-nak nevezik, de az angol kiejtés hasonlósága miatt, az alapítók átírták és így lett a Google. Küldetésükként azt tűzték ki célul, hogy „Rendszerezzék a világ információit és azt univerzálisan hozzáférhetővé, hasznossá tegyék.”A Google jelentőségét demonstrálva: 2013 augusztus 16-án 5 percre szünetelt a Google. Ezalatt az idő alatt az internetforgalom 40%-kal csökkent.

erdekessegek_002.jpg

3. Áprilisi tréfák.

IT szektoron belül is régre visszanyúlnak az erre az időpontra vonatkozó történetek. Kicsit még a Google-nél maradva: A Gmail 2004 április 1-én startolt, emiatt pedig sokan azt hitték, hogy egy áprilisi tréfa csak. (Extra érdekesség, hogy 1 GB ingyenes tárhely járt ekkor a szolgáltatáshoz. A Hotmail ekkor 2 MB-ot biztosított.) Áprilisi tréfáknál maradva. 2007 április 1-én a Google kiküldött egy levelet az alkalmazottainak, hogy az épületen belül egy piton eltűnt. A probléma az volt, hogy ez nem vicc volt.:)

erdekessegek_004.jpg

4. Webkamera Kávéfőző Figyelésre?!

Ugyan szinte minden laptop rendelkezik ma már webkamerával, de vajon tudunk-e bármit is az első webkameráról? Az első webkamera azonban azzal a céllal jött létre, hogy egy kávéfőzőt figyeljen. A Cambridge-i Egyetem informatikai tanszékén van egy Trójai Szoba nevű helyiség. Az ide vezető folyosón helyezték el a munkatársak kávéfőzőjét. Az épület különböző részlegein dolgozó kollégákat azonban idegesítette, amikor feleslegesen tették meg a hosszú utat és mire odaértek, már nem tudtak kávézni, mert elfogyott. 1991-ben még nem beszélhettünk webkamerákról, de a Cambridge-i Egyetemen sok talpraesett ember volt. A felesleges kávétúrát megspórolandó, az első webkamera tervezői egy 128x128 képpont felbontással rendelkező kameraképet nézhettek élőben.

erdekessegek_005.jpg

5. Az első egér feltalálása

Ha már szó esett a laptop egér nélküli használatáról, akkor meg kell említenünk ennek ellenkezőjét is, tehát amikor egeret is használunk. Vajon meg tudjátok tippelni mikor lett először egér tervezve? Miután mindenki magában megtippelte az évszámot, jöjjön a válasz. 1963. Egy Douglas Engelbart nevű úriembertől eredeztethető az egér, melyet egy használhatósági teszt során végzett kutatás keretében vetett fel. Eleinte „bogárnak” hívták, de a nyilvánvaló formai hasonlóság miatt, hamar az „egér” név ragadt az eszközre. Engelbart 1970-ben szabadalmaztatta az eszközt.

Az egér későbbi változatát Bill English találta ki a Xerox PARC-nál. Ő már egy tömör golyót használt a fogaskerekek helyett, amely bármilyen irányban tudott mozogni. Emlékeztek még a golyós egerek tisztítására és szétszedésére? Igazi kis rituálé volt.

erdekessegek_012.jpg

6. Az első merevlemez 1GB felett

Manapság, ha adattárolásról beszélünk, akkor csak úgy repkednek a GB-ok (gigabyte). Laptopjainkban egyre inkább már az új SSD technológia biztosítja az adattárolást, leginkább 256, 512, vagy 1 TB-os (1000 GB) méretben. Az adattárolás nem mindig volt ilyen háttértárigényes, illetve nem is voltak ilyen kicsik az adattárolók fizikai méretei. Az első merevlemez, ami kicsivel több, mint 1 GB adat tárolására volt képes, 1980 június 11-én lett bemutatva. Ez az IBM 3380 volt. Ezt, az évszámot figyelembe véve igazán elismerésre méltó eredmény volt. A merevlemez tekintélyes 250 kg-os volt. Érdemes lenne összehasonlítani egy mai laptop SSD-vel.:)

erdekessegek_013.jpg

7.Mi a bogár?

Bogaras működés. Bizonyára a legtöbben hallottuk már a „bug” / „bugos” kifejezést, amikor valami hibásan működik. Sokunk ennek az eredetét Grace Hoppernek tulajdonítják, aki egy korai elektromechanikus számítógép üzemzavaráról írt. A történet szerint a Harvard egyetem Mark II számítógépében egy molylepke okozott mechanikai hibát. Azonban már 1843-ból létezik írásos nyoma a bug kifejezésnek. Ada Lovelace írt erről, aki egy analitikai gépnek a programozási nehézségéről készített feljegyzést. A bug kifejezést használta a megmagyarázhatatlan hibákra.

erdekessegek_014.jpg

Reméljük, hogy érdekesnek találtad a cikkben megjelent információkat. Ha bármi kérdésed felmerülne, jelezd a komment szekcióban és örömmel válaszolunk Neked:)

Rólunk

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5917943892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása