Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Új a laptopod? Ezeket a programokat kell telepítened

2018. július 14. - laptopcafe

Szoftverválogatás notebook telepítéshez

laptop programokAki az első laptopját vásárolja, meg nincs tisztában azzal, hogy milyen programokat, szoftvereket kellene telepítenie rá. Az első és legfontosabb az operációs rendszer, enélkül esélytelen, hogy a vadiúj gépet bármire is rávedd. A laptopot érdemes előretelepített operációs rendszerrel vásárolni: az Apple gépek macOS programmal érkeznek, az összes többi esetében Windowst vagy ritkán Linuxot találhatunk rajta. Ha kezdő felhasználóként operációs rendszer nélkül vetted a laptopot, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, például egy laptopszervizben. Itt a segédprogramok telepítésében is tudnak tanácsokat adni.

Programok Windows alá

Ha Windows 10-es operációs rendszert találsz a gépen, akkor szükséged lesz néhány olyan alkalmazásra és programra, mely segíthet a további munkában, bár a Microsoft a legtöbb hasznos dolgot belepakolta a saját rendszerébe, ezért alapszinten bármilyen feladatra alkalmas lehet a kezdőcsomag is.

Google Chrome

A frissen telepített Windows 10 tartalmaz webböngészőt, a Microsoft Edge áll a rendelkezésünkre. A Google Chrome telepítésére nem elsősorban az internetes böngészés miatt van szükség, hanem a program által nyújtott crossplatform lehetőségek miatt.

A Google Chrome telepítését követően a Google fiókba történő bejelentkezés után könnyen és gyorsan szinkronizálhatjuk Google Drive tárhelyünket, okostelefonunk információit, névjegyeinket, illetve az összes Google szolgáltatást.

microsoft office szoftverOffice készlet

Minden laptop tulajdonosnak szüksége van szövegszerkesztő programra, lehetőleg olyanra, mely a helyesírást is ellenőrzi. Az elsők között érdemes telepíteni egy irodai programcsomagot. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb program a Microsoft Office, mely szinte az összes irodai munkafolyamatra és feladatra kínál megoldást, a sokéves tapasztalatból táplálkozó cég szoftverében senki sem csalódhat.

Ha nem szeretnél több pénzt költeni szoftvervásárlásra, akkor a Libre Office, esetleg WPS Office ingyenes alkalmazások letöltését ajánljuk. A Libre Office egy platformfüggetlen program, mely tökéletesen elegendő, ha dokumentumok létrehozására és szerkesztésére szeretnéd használni.

Ha a kiforrott Microsoft megoldást szeretnéd használni, akkor a Windowsban megtalálható Office 365-öt is kipróbálhatod, ez jobb vásárnak tűnik a teljes programcsomaghoz képest.

paint net laptopraKépszerkesztés

A laptop használata közben egészen biztosan szükséged lesz képszerkesztőre is. Az ingyenes, illetve online képszerkesztőkről már itt írtunk bővebben. A Paint.NET tökéletesen elegendő, a kezdő laptophasználók minden igényét kielégítheti.

Vírusirtó

A laptop telepítésekor gondoskodni kell a rendszer védelméről is. A Windows saját védelmi központja is folyamatosan fejlődik, mégis az a tendencia figyelhető meg, hogy a felhasználók többsége antivírust is telepít a notebookra. Ingyenes szoftverrel is biztosítható a Windows védelme, például az Avast vagy a Panda szoftverek is hatékonynak bizonyultak.

Média lejátszó

A felhasználók az utóbbi időben a weboldalakon online nézik a videókat, melyeket a böngésző bővítménye jelenít meg, az operációs rendszer saját lejátszója pedig a legtöbb népszerű formátummal megbirkózik. Arra az esetre, ha ismeretlen médiafájlt kellene lejátszani, telepítsd a lejátszó programok svájci bicskáját a VLC Media Player-t.

vlc-media-lejatszo.jpgAdatmentés

A laptop merevlemezén sok olyan adatot tárolhatunk, melyek elvesztése tragikusan érintheti a felhasználót. A Googre Drive bizonyos mértékig megoldást jelent, mégis szükség lehet rendszer- és adatmentő alkalmazásra is. A Windows backup alapszintű megoldást kínál, de meglehetősen fapados a kialakítása. Ehelyett például a CrashPlan program segítségével könnyen és gyorsan készíthetsz biztonsági mentéseket külső adattárolóra vagy akár az internetes tárhelyedre is.

Ha bármilyen kérdésed van a laptopodra telepítendő szoftverek működésével kapcsolatban, budapesti laptopszervizeinkben szívesen állnak munkatársaink a rendelkezésedre.

Tovább

Eredeti kínai laptop

Európában is hódít a Xiaomi

xiaomi mi notebook airSokáig csak poénnak hangzott az „eredeti kínai” kifejezés, manapság viszont egyre többen választják a Kínából érkező, vállaltan kínai termékeket. Persze a legtöbb márkás terméken is megtaláljuk a Made in China feliratot és a Lenovo név is magabiztosan cseng a laptopok piacán, mégsem mindenki vásárol „eredeti kínait”.

A Xiaomi Inc

A Xiaomi Inc. egy pekingi székhelyű kínai vállalat, mely elektronikai eszközöket gyárt. A 2010-ben alapított cég okostelefonok gyártásával kezdte, majd fokozatosan áttért az okosotthonok kialakításához szükséges házvezérlő rendszerekre, manapság jóval szélesebb a termékkínálatuk, az alábbiakat vásárolhatjuk meg tőlük: laptop, tablet, drón, VR szemüveg, kamera, tv, hangszóró, fülhallgató, okoscipő, okosóra, elektromos kerékpár, robot és még sok más.

Megvásárolható Mi laptopok

A Xiaomi gyárt laptopokat is. A hivatalos webshopot böngészve mindössze 10 megvehető modellt találunk, a legolcsóbb valamivel 200 ezer forint fölött van, a legdrágább majdnem 380 ezer forintba kerül. A 203 ezer forintos Mi Notebook Air – 12,5-öt 8-14 nap alatt szállítja le a cég Magyarországon. A gép hardverének specifikációja meglehetősen jó adatokat tartalmazi:mi notebook laptop

 • súly – 1,07kg
 • kijelző -12,5 colos full HD, 176 ppi
 • processzor – 2,26 GHz Intel Core m3
 • videokártya – Intel HD Graphics 615
 • 4 GB RAM
 • 128 GB SATA SSD
 • Lítium-ion polimer 37 Wh akkumulátor 11,5 órás üzemidővel
 • Billentyűzet világítás

A notebookot Windows 10 operációs rendszerrel szállítják.

Mi Notebook Pro – 15,6

A legdrágább laptop 378 ezer forintba kerül, ezért a pénzért nyolcadik generációs Intel Core i7-es processzort, NVIDIA GeForce MX150 grafikus kártyát, 16 GB memóriát, 256 GB PCIe SSD-t és ujjlenyomat leolvasót kapunk.

Bár a cég leírása szerint rendelkeznek magyarországi szervizzel, valószínűleg a budapesti laptop szervizek többsége nem vállalná az ilyen gépek javítását.

Mijia okos futócipő

Az okoscipő 15 ezer forintba kerül és elvileg IP67-es védelemmel van ellátva, tehát vízálló és csatlakozik az okostelefonodhoz, Bluetooth 4.0-án keresztül, Android és iOS 8.0-hoz. Az információgyűjtést a beépített, 6 tengelyes érzékelő végzi. Hivatalosan még nem lehet megvásárolni, várhatóan két hónap múlva jelenik meg (a hirdetmény szerint).xiaomi mijia okoscipo

Mi Bunny MITU Block Robot

A Xiaomi okos építőjátékot is gyárt. A Mi Bunny Robot egy Bluetooth segítségével távirányítható, önkiegyensúlyozó rendszerrel is ellátott robot játék. A robot 978 alkatrészből áll, melyek bizonyos mértékig variálhatók, az eszköz szoftverét pedig önállóan írhatjuk meg. A robotot háromféle módon irányíthatjuk: mobil applikáció segítségével, joystick-kal, vagy Gyro, GPS rendszer segítségével előre programozottan.xiaomi robot

A kütyü blokkokból épül fel, melyek egyenként programozhatók. A programozórendszer felépítése is rendkívül egyszerű, gyerekbarát kialakítású, a programozás PC-n, laptopon vagy okostelefonon egyaránt végezhető.

Mi Wifi

A Xiaomi egy sor hálózati eszközt is gyárt. 3 ezer forint körüli áron vásárolhatunk Wifi repeatert, jelerősítő jelismétlőt, a legolcsóbb Mi WiFi Router Nano pedig csupán 6 ezer forintba kerül.

A komolyabbnak tűnő, négyantennás Mi Router 3c ára sem éri el a 8 ezer forintot. Ezért a pénzért egy WAN és két LAN csatlakozóval ellátott készüléket kapunk, mely 2,4 és 5 GHz-en is működik. Természetesen erre a termékre is vonatkozik a 8-14 napos szállítási határidő.

A Xiaomi az elektronikus berendezések piacának minden szegmensében tud versenyképes áron kínálni eszközöket. Ezek megbízhatóságáról csak bizonyos idő elteltével, a tapasztalatok összegzése után tudunk véleményt formálni. Addig is mindenki csak a saját felelősségére vásárolja ezeket a termékeket.

Tovább

Laptop távirányítása - távoli elérés

- a Távoli asztal funkció - PC és laptop távoli elérése, távirányítása -

Távsegítség és távelérés Windows operációs rendszerben

laptop tavoli segitsegA modern operációs rendszerek, tűzfalak és komplex vírusirtók feladata, hogy megvédjék a számítógépet, laptopot a külső behatolásoktól, előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor arra van szükség, hogy kívülről, távolról beléphessenek a gépre. A távelérés, vagy ahogyan a Windowsban nevezik: a Távoli asztal akkor hasznos, ha teljesen biztonságos és a felhasználó képes kontrollálni azt, hogy ki lép be a rendszerébe. Mivel a harmadik fél által készített program olykor kártékony elemeket is tartalmazhat, ezért érdemes a Microsoft saját megoldásával próbálkozni elsősorban.

Windows Távoli asztal használata

A Windows 10-es operációs rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy belépési adataink birtokában kívülről használhassák a laptopot. Ez hasznos lehet, ha olyan problémával találkozik a felhasználó, melyet saját erőből nem képes megoldani. A Távoli asztal nincs automatikusan aktiválva, ezt először meg kell tenni. A korábbi verzióktól eltérően a Windows 10-ben ez egyetlen gombnyomással működik. A Start menü Gépházában, a Rendszer almenüre kattintva a Távoli asztal menüben kapcsolhatjuk be ezt az opciót. A kívülről történő belépéshez a számítógép nevére lesz szükség, melyet ebben a menüpontban olvashatunk le.

A bekapcsolt távelérés után bármely másik laptopról, személyi számítógépről vagy Android esetleg iOS eszközről irányítható lesz a rendszer.

laptop taviranyitas

A Windows operációs rendszerrel működő gépen a Távoli asztali kapcsolat alkalmazást kell elindítani, melyben a kiválasztott számítógépnél mindössze a Csatlakozás gombot kell kiválasztani. A csatlakozáshoz be kell írni a felhasználói fiók adatait - és máris irányítható az eszköz.

Mobil eszközökről is beléphetünk akár a saját laptopunkra is, mindössze a Remote Desktop programot kell letölteni a Microsoft Store-ból, Google Playből vagy az App Store-ból iOS eszközön, a csatlakozás megegyezik az előzőekben leírtakkal.

Az Androidos készüléken keresztül történő csatlakozás esetén az okostelefon kijelzője lesz az egér touchpad. Kicsit zavaró lehet, hogy a kijelzőn megjelenő kép nem touchscreen-ként működik, tehát az egér nem ugrik a kiválasztott pontokra a monitoron, hanem a touchpad-hez hasonlóan görgetve működik.

A Távoli asztal biztonsága

A kapcsolódáskor a laptop kijelzője lezáródik, tehát a felhasználó tisztában lehet azzal, hogy kívülről irányítják a gépét. Ha a laptopon a felhasználó belép a felhasználói fiókjába, a kapcsolat megszakad, tehát elsősorban a fiók és a gép tulajdonosa irányíthatja a hozzáférést.

teamviewer laptop tabletTeamviewer alkalmazás

A Távoli asztal alkalmazás egyik alternatívája lehet, a harmadik fél által készített Teamwiewer program, mely segítségével távolról irányítható a notebook vagy asztali személyi számítógép. A programtelepítés és rendszerirányítás mellett adatátvitelre, videokonferenciák lebonyolítására is alkalmas. Az egyenes kapcsolat mellett lehetőség van a számítógépek csatlakoztatására a webböngészőn keresztül is. A program szolgáltatásait két részre osztja a gyártó, lehetőség van ingyenesen letölthető verzió használatára és fizetős szolgáltatás igénybevételére is.

A felhasználó saját maga döntheti el, hogy milyen szintű hozzáférést biztosít a laptopjához. A böngészőből, telepítés nélkül működő változatban a távoli elérőnek nem lehet Adminisztrátori jogosultsága.

Az alkalmazás hátránya, hogy a kapcsolat felépítéséhez a TeamViewer.com egyik szerverének a segítségével történik, tehát az átmenő adatforgalom nem egyenesen a két gép között történik, érzékeny adatok esetében ez aggályos lehet, bár természetesen alkalmaz a rendszer AES 256 bites titkosítást.

A Teamviewer ideális lehet távsegítség nyújtásakor, ha a programtelepítéshez a távoli gépről adatokat és állományokat is kell másolni a felhasználó laptopjára, csak megbízható szervezetek és személyek számára engedjük meg a hozzáférést.

taveleres-laptop.jpgEgyéb távelérést biztosító szoftverek

 • Splashtop Personal - egy egyszerű és gyorsan telepíthető program, mely elsősorban arra szolgál, hogy okoseszközök segítségével irányíthassuk a hordozható vagy asztali számítógépet.
 • VNC Viewer – lényegében az előzővel megegyező szolgáltatásokat kínáló applikáció, mely szintén mobil eszközökre optimalizált.

Tovább

Virtuális háziállatot is tarthatsz

Mire jó a HoloLens

hologram haziallat

A Windows 10-es operációs rendszert használó laptop és asztali gép tulajdonosok már találkozhattak a Mixed Reality Portal nevű alkalmazással. A kamerák által felvett valósidejű képet vegyíthetjük a digitálisan létrehozott tartalommal, s ennek segítségével pedig könnyebbé válhat a legtöbb munkafolyamat és az oktatásban is hasznát vehetik. A kevert valóságot a gyakorlatban a Microsoft által fejlesztett HoloLens sisak segítségével tudjuk kiaknázni, mely egyelőre meglehetősen drága mulatság. Az első információk szerint az eszköz, a hozzá tartozó szoftverrel együtt több millió forintba is kerülhet, ha azonban figyelembe vesszük azt, hogy egy lakberendező a bútorok mozgatása nélkül tudja a helyszínen berendezni a szobát, és nem kell fölöslegesen vásárolni, a megrendelő a helyszínen láthatja a végeredményhez közeli képet - akkor máris olcsónak tűnhet a felszerelés.

Hologram a gépben

A Microsoft leírása szerint a HoloLens hologramokat készít, azaz tárgyak, élőlények háromdimenziós képét, melyet a megfelelő szoftverek segítségével animálhatunk is. A különböző érzékelőkkel kiegészített sisak segítségével mozdulatainkkal tudjuk alakítani a digitális berendezést.

A térben megjelenő hologramokkal ellentétben a HoloLens által generált képek jó kontraszttal és fényerővel jelennek meg, tehát valósághűnek tűnhetnek, egészen annyira, hogy a konyhában bóklászó digitális kutyusról elhihetjük, hogy életünk részévé vált, hiszen a sisak hangokat, zenét is reprodukálhat. A HoloLens két beépített hangszórója alkalmazkodik a környezet zajaihoz, így téve még valóságosabbá az illúziót. Ha az eszköz ára lecsökken a könnyen megvásárolható szintre, egy új tamagocsi-mánia kezdődhet.

hololens szervizHogyan működik a kevert valóságban a hologram?

A HoloLens által létrehozott digitális 3D-s kép a néző szemszögéből mindig egyazon helyen látható. A térben mozogva a hologram körbájárható és több perspektívából is megszemlélhető. Ha elhagyjuk a helyiséget, visszatérve újra az eredeti helyén találjuk a hologramot, vagy a mesterséges intelligencia által meghatározott pozícióban.

Zavaró az információs hologram?

A HoloLens segítségével használhatunk úgynevezett ragaszkodó hologramot is, ezek követik a felhasználót, fontos információkat jeleníthetnek meg, vagy csak rendelkezésre állnak szükség esetén. Az ilyen hologramok kétféle módon jelenhetnek meg. Korábban a „display-locked”, tehát kijelzőhöz ragasztott üzemmódot alkalmazták a programozók. Ilyenkor a rögzített digitális kép a látómező meghatározott pontján helyezkedett el statikus módon, de ez zavaró a felhasználók számára.

hologram-zona.pngA kutatások és tesztek alapján a hologramok „body-locked” üzemmódban helyezkednek el, azaz a felhasználó közvetlen környezetében, nem a szemünk előtt, hanem a testhez viszonyítva foglal el egy adott pozíciót, így csak akkor látható, ha direkt rá nézünk. Az optimális az, ha 1,25 és 5 méteren belül látjuk a hologramot a valóságos térben.

Játék és a hologram

A HoloLens-t rengeteg szakmában hasznosíthatják, a dizájnerektől kezdve az orvostudományon át a gépjavító szervizekig, mégis a gamer alkalmazása lehet a legizgalmasabb. Az üres szobába varázsolhatunk szörnyeket vagy egy gyönyörű esőerdőt, de egy üres asztalon pingpongozhatunk vagy sakkozhatunk is a segítségével.

A Microsoft kevert valóságú megjelenítője már kapható, de vajon mikor érünk el arra a szintre, hogy minden háztartásban legyen egy vagy több ilyen kütyü?

A poszt a Microsoft dokumentációja alapján készült.

Tovább

Szétszedhető, összerakható, variálható laptop gyerekeknek

Moduláris notebook, játékos laptopszerviz otthon

pi top laptop notebookA „pi-top” laptop könnyen és gyorsan szétszedhető, a tervezők célja a szórakoztatás és a tanulás volt. A gyerekek a moduláris platform segítségével szerelhetik, javíthatják, fejleszthetik vagy éppen átalakíthatják a mobil számítógépet. Kipróbálhatják otthon, hogy milyen lehet egy laptopszervizben dolgozni, mindezt úgy, hogy nem kell attól tartani, hogy károsodik a notebook, a szerelés ráadásul teljesen veszélytelen.

A gyártó mintegy ezer laptophasználó visszajelzését figyelembe véve fejleszti tovább a készüléket. A laptop műanyag burkolatához csatlakozó 14 hüvelykes LCD kijelző Full HD felbontással rendelkezik. A teljes méretű billentyűzet elcsúsztatható, így válik láthatóvá a gép belső tere. A kinyitott notebook hardverei könnyen és gyorsan cserélhetők a moduláris rendszerű kialakításnak köszönhetően.

pi-top-notebook.jpg

A gyereklaptop hardvere

A notebook műanyag burkolata alatt a Raspberry Pi 3 miniszámítógépet találjuk, mely egyedülálló hűtőhíddal rendelkezik, ami alkalmassá teszi mobil eszközökben történő alkalmazásra is. A négymagos ARM processzor 1,2 GHz-en működik, találunk HDMI és USB portokat, microSD kártyaolvasót, WIFi és Bluetooth csatlakozókat.

A gép burkolata alatt a hardver elemei egy sínre vannak rögzítve, így könnyen és gyorsan cserélhetjük, fejleszthetjük az alkatrészeket. A gép akkumulátora 8-10 órás üzemidőt biztosíthat.

pi top laptop hasznalata

A Raspberry Pi 3 többféle hardverváltozatban is elérhető, az egyik konfigurációja például a következő:

 • 64bites SoС BCM2837 Cortex-A53 4 magos processzor
 • 1 GB RAM
 • VideoCore IV 3D;
 • Wi-Fi és Bluetooth 4.1 modulok
 • 40 PIN-es csatlakozó perifériák csatlakoztatásához
 • 4 db. USB
 • HDMI port
 • Ethernet csatlakozó
 • 3.5mm jack
 • CSI csatlakozó kamerák számára
 • DSI kijelző csatlakozó
 • Micro SD kártyaolvasó.

Egyéni laptop szoftver

A szétszedhető laptop saját operációs rendszerrel rendelkezik, ami a mellékelt SD kártyán található és Pi-top: OS Polaris a neve. A rendszer több hasznos, irodai alkalmazás mellett számos oktatóprogramot is tartalmaz, a kényelmes használatot a Google által fejlesztett applikációk biztosítják. Az eszköz elsődleges feladata, hogy játékosan megtanítsa a gyerekeket a laptop szerelésére, javítására és bevezesse őket a programozás világába is.

pi top okos robotA moduláris csomag része rengeteg kiegészítő hardver is: mikrofon, LED-panel, hangszóró stb., melyek forrasztás-mentesen csatlakoztathatók, a mellékelt szoftver segítségével pedig olyan programokat írhatnak a gyerekek, mellyel az egyes eszközök vezérlését, használatát gyakorolhatják.

A csináld magad készlet segítségével készíthetők a laptopról távirányítható robotmodellek, zeneszintetizátor, „űrverseny” ügyességi játék is. Az Európában is megvásárolható moduláris noteszgép ára 320 dollár plusz szállítási költség.

Tovább

Mi az a biokomputer?

Kell-e nekünk élő számítógép?

bio szamitogepAz emberek fantáziáját már évtizedek óta foglalkoztatja az élő számítógép gondolata. Itt két különböző eszköz között kell különbséget tennünk. Az első az emberi gondolkodásra képes „emberi” számítógép, mely hagyományos hardverekből épül fel, esetleg kvantumprocesszor hajtja meg, de képes az emberhez hasonló gondolkodásra, esetleg öntudatra ébred. A másik az úgynevezett biokomputer, mely hagyományos számítástechnikai feladatokra használható, azonban a hardverét élő, szerves anyagok alkotják. Természetesen a mesterséges szuperkomputer csúcsa az öntudatra ébredt, szerves hardverekből megépített számítógép lenne, bár ha ezt jobban végiggondoljuk, ez már létezik - ez az emberi agy.

Mi értelme a bioszámítógépnek?

A sejtekből, élő szövetből megépített számítógépek semmivel sem lennének gyorsabbak hagyományos társaiknál, sőt egyes vélemények szerint alkalmatlanok lennének a mai univerzális gépek által végzett feladatokra. Előnyük abban rejlik, hogy párhuzamosan szinte végtelen számú feladatot képesek elvégezni, működésükhöz elenyészően csekély energiát felhasználva, emellett méretük a mai számítógépek méretéhez viszonyítva összehasonlíthatatlanul kisebb.

Biokomputer (bioszámítógép) – olyan számítógép, mely élő szervezetként létezik, vagy biológiai összetevőket is tartalmaz. A bioszámítógépek processzorában, a ma használatos tranzisztorokat fehérjékkel, nukleinsav molekulákkal váltják le.

DNS számítógép

A DNS komputer a bioszámítógépek egyik fajtája, melyben a műveleteket a DNS lánc egyes részeinek kémiai reakciója végzi el. A hagyományos hardvertől abban különbözik az ilyen gép, hogy a kémiai reakció egyszerre több molekula között is végbemehet, egymástól függetlenül.

dns biocomputer

A bioszámítógép története

A számítástechnika kialakulása és fejlődése során az emberek és gépek hasonlósága nem véletlen. A legtöbb tudós az emberi agyat választotta mintául saját eszközének megalkotásakor. A mechanikus és bioszámítógépek hasonlósága az emberi szervezettel, a mesterséges intelligencia megalkotása azt a dilemmát veti fel, hogy megbízható társat vagy pedig veszélyes versenytársat alkot-e az emberiség.

A bioszámítógépek lehetséges fejlődésével foglalkozott 1966-os munkájában Neumann János is, aki a sejtautomaták önreprodukciójáról értekezik.

1994-ben Leonard Adleman bebizonyította, hogy DNS lánc segítségével megoldhatók számítástechnikai feladatok, méghozzá sokkal gyorsabban, mint a hagyományos rendszerekkel.

Egyes kutatók véleménye szerint a bioszámítógépnél hasznosabb eszköz készíthető a nanotechnológia segítségével, hiszen egy nanoszámítógép működési elve a ma használatos modellekével azonos, tehát jobban megfelel a jelenkori felhasználói igényeknek.

ember szamitogep

Az igazság a két véglet között lehet

A bioszámítógép hasznosságát csak a gyakorlati kipróbálását követően lehet felelősséggel megítélni. A kutatók egy jelentős része úgy véli, hogy a kvantumszámítógép párhuzamos számítási kapacitása valamint a nanotechnológia fejlődése fölöslegessé teszi az emberi agyhoz hasonló eszközök fejlesztését. Mások ezt épp ellenkezőleg gondolják.

Az igazság valahol a két véglet között lehet, hiszen a sejtek univerzális működése bizonyos esetekben gyorsabb és hatékonyabb a kvantumszámítógépeknél, viszont a hagyományos processzor sebességét nem érheti el, ezért jelenleg a speciális, dedikált számítógépes rendszerek fejlesztése tűnik valószínűnek. Manapság egyforma, univerzálisnak nevezett, azonos felépítésű számítógépeket, laptopokat alkalmazunk minden, egymástól sokban eltérő feladat elvégzésére, a gépek adatfeldolgozása a neumanni logika mentén történik. Bizonyos esetekben viszont a feladatok leegyszerűsítése, 0 és 1 alapúvá alakítása nem célszerű, ilyenkor jöhet az emberiség segítségére a bioszámítógép.

Tovább

Be nem teljesült IT jóslatok

„az internet pusztán egy fellángolás, villan egy nagyot, majd szépen el is tűnik"

Be nem teljesült jóslatok a telekommunikáció és a számítástechnika területéről -

Miért ette meg jóslatát az Ethernet feltalálója?

elso telefon keszulekMinden kornak megvannak a maga technikai csodái, egyeduralkodó vívmányai. Ezekkel kapcsolatban sokan gondolják úgy, hogy jóslatokba és jövendölésekbe kell bocsátkozniuk, ebből pedig általában az sül ki, hogy utólag nagyon mulatságos mondatok születnek.

Vezetékes telefon

A vezetékes telefon feltalálása előtt a hang továbbítása nagy távolságban elképzelhetetlennek tűnt, az erről való gondolkodást szinte boszorkányságnak tartották. A telefon felfedezése előtt, 1865-ben a Boston Postban jelent meg az alábbi jövendölés.

A tanult emberek tisztában vannak azzal, hogy a hangot vezetékeken keresztül lehetetlen továbbítani. Ha valamilyen módon mégis lehetséges volna, akkor sem lenne semmilyen gyakorlati haszna.

Még 1876-ban, az első telefonkészülék megjelenése után is így vélekedett a Western Union:

Az úgynevezett telefon tökéletlen eszköz, ezért nem vehető igénybe kommunikációra. Ez egy teljesen haszontalan szerkezet az Ön számára.

Az angol posta vezetője ugyanekkor az alábbiakat nyilatkozta:

Az amerikaiaknak szükségük van a telefonra, nekünk nem. Elegendő számú küldönc áll a rendelkezésünkre.

Még az 1887-es évben is így vélekedtek a New York-i specialisták:

Teljesen kizárt, hogy az országban magánhasználatra elterjedjen a telefon. Az USA teljes lakosságára szükség lenne, hogy a kábeleket kapcsolgassák.

Ma már tudjuk, hogy a telekommunikáció megváltoztatta világunkat, és a személyes használatra szánt telefonokból többféle is a rendelkezésünkre áll. De végső soron volt is igazság néhány szakember véleményében, hiszen a klasszikus értelemben vett telefon fokozatosan eltűnik a hétköznapi használatból, helyét egy kényelmesebb és használhatóbb eszköz, a mobiltelefon, okostelefon veszi át.

Okostelefonok billentyűzet nélkül

A 21. század is bővelkedik nevetséges jóslatokban, bár nehéz lenne megállapítani, hogy ezek közül melyik tükrözi a szakemberek véleményét, és melyik jóslat hangzott el stratégiai, marketing megfontolásból. 2007-ben Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezetője nyilatkozta az első iPhone-ról az alábbiakat:

Ötszáz dollárba kerül! Ez a legdrágább telefon a világon, amely ráadásul haszontalan az üzletemberek számára, hiszen nincs billentyűzete, amely az elektronikus levelezés szempontjából nélkülözhetetlen. Mi egymillió készüléket adunk el évente, ők egyet sem. Meglátjuk, hogy egy év múlva hogyan fogunk állni. … Az Apple a mobiltelefon piac 2-3 %-át tudja megkaparintani.

Jóslat a fénymásolókról

1959-ben az IBM a következő prognózist adta a Xerox cég számára:

A világ fénymásolóigénye maximum 5000 darab.

szemelyi szamitogep

Számítógépek

Az asztali számítógép megjelenésekor is sokan kételkedtek az eszköz népszerűségében és hasznosságában. Ken Olsen 1977-ben a következőt mondta a személyi számítógépről:

Nem tudok egyetlen okot sem arra nézve, hogy valaki komputert akarjon tartani otthon.

Táblagép

A táblagép megjelenésekor egy fantasztikus, futurisztikus találmánynak tűnt, Bill Gates a Windows Tablet PC-vel kapcsolatban 2002-ben a következőket mondta:

Öt éven belül a tablet lesz a legkeresettebb számítógéptípus az USA-ban.

tablet

Az egyik legismertebb jóslat Robert Metcalfe, az Ethernet megalkotójának nevéhez fűződik, aki 1995-ben az alábbit nyilatkozta:

Én úgy gondolom, hogy az internet pusztán egy fellángolás, mely villan egy nagyot, ahogyan a csillagok is, majd az 1996-os évben szépen el is tűnik.

Mivel jóslatában teljesen megbízott, ezért megígérte, hogy ha nem válik be, megeszi a szavait. 1999-ben egy WWW konferencián kinyomtatta korábbi jóslatát, majd turmixot készített belőle és megitta.

Tovább

Milyen technológiát használunk a jövőben?

laptop jovojeVirtuális vagy kiterjesztett valóság, arcfelismerés és hologramok is jöhetnek

Az első számítógépek nélkülözhetetlen hardvere volt a kijelző, billentyűzet és ház. Mire megszoktuk volna ezeket az eszközöket, érkezett a mobil változatuk, a laptop és az újdonság varázsából felocsúdó felhasználók máris kézbe vehették a tenyérnyi számítógépeket, az okostelefonokat. A tablet megjelenésekor sokan gondolták úgy, hogy a jövő számítógépét tartják a kezükben, mégsem tört világuralomra ez az eszköz, a laptopok és okostelefonok stabil konkurenciának bizonyultak és az asztali PC-ket sem érdemes teljesen leírni. A számítástechnika és a hardverek fejlődésének jövőjét nagyon nehéz megtippelni, az alábbi cikkben ezért csak néhány olyan víziót ismertetünk, melyeket figyelemreméltónak tartunk.

virtualis valosag

Virtuális valóság

Sokan a virtuális valóságot tartották a számítógépes fejlődés kötelező irányának, azonban egyelőre nem igazolódtak be ezek a feltételezések. Az első VR „szemüvegeket” a Samsung és a Google készítette el, alapvetően azért, hogy az okostelefonok képességeit demonstrálják vele. A Google Cardboard és a Samsung Gear VR egy mobiltelefon tartó volt, melyek segítségével az okostelefont rögzíthettük szemüvegként az arcunk elé, azóta megérkeztek a számítógéphez, laptophoz csatlakoztatható eszközök is, mint a Project Morpheus és az Oculus, azonban a szórakoztatás területén túl nem terjednek komolyan. A legtöbb kutató továbbra is úgy gondolja, hogy a VR szemüvegek és eszközök jelentik a jövőt.

kevert valosag

Kiterjesztett valóság

Arra, hogy a kiterjesztett valóságot is komolyan kell venni, abból jöhettünk rá, hogy a Windows 10-ben is találunk már alapból telepített, Mixed Reality Portal programot. A kiterjesztett vagy kevert valóság lényege, hogy a környezetünkről készített képekbe belekombinálhatjuk a virtuálisan létrehozott objektumokat, eszközöket. A laptopon megjelenő kameraképen elhelyezhetünk egy bútordarabot, így könnyíti meg a kiterjesztett valóság a dizájnerek dolgát. A kevert valóság alkalmazása a legtöbb munkafolyamatot megkönnyíti, hiszen HUD-ként funkcionálva végigvezeti a dolgozót a munkafolyamatok során és szükség esetén tanácsokat is adhat.

percemtualis szamitastechnika

Humán számítástechnika

A gesztusokkal irányítható laptop vagy személyi számítógép már nem számít újdonságnak, néhány eszköz képes a szemmozgást is parancsokként értelmezni. Sokan gondolják úgy, hogy a kütyük egyre inkább perceptuális irányba tolódnak el, vagyis az emberhez hasonló „érzékszervek” segítségével fogadják az utasításokat és parancsokat.

A Windows 10 operációs rendszerrel érkező laptopok védelmét a Windows Hello látja el, mely felismeri a felhasználót, így nincs szükség jelszóra. A jövő a gondolatokkal irányítható számítógépek irányába tart, mely technológiai alapjait már kutatják.

okostelefon szamitogep

Okostelefon mint laptop

A legújabb okostelefonok hardveres felszereltség tekintetében, bizonyos szempontból elérik egy laptop teljesítményét is, ezért teljesen logikusnak tűnik, hogy a megfelelő perifériák segítségével akár asztali számítógépként vagy laptopként alkalmazzuk a jövőben. Az okostelefon számítógépként való alkalmazásához mindössze egy billentyűzetre és kijelzőre van szükség, esetleg egérre, ha a mobiltelefon kijelzőjét nem szívesen használjuk tapipadként.

Természetesen a hardver megfelelő hűtését és egyéb problémákat is meg kell oldani ahhoz, hogy teljesítmény tekintetében az okostelefon és az asztali gépek egy szintre kerülhessenek.

Karkötő számítógép

A hajlítható kijelző és akkumulátor már nem is annyira a jövő. Az egyik koncepció szerint az okostelefon-laptop-óra-karkötő kombináció lesz a jövő kedvenc kütyüje. Használaton kívül szinte bármilyen ékszerforma megjelenhet a kijelzőn, egyébként pedig egy kisméretű tabletként használhatjuk az eszközt.

Tovább

Ingyenes online levelezőrendszerek

„Hol csináljak e-mail címet?” Melyik szolgáltatónál?

online email laptopHétköznapi életünk részévé váltak az informatikai vívmányok. Vannak „dolgok és kütyük”, melyek nélkül a munkavégzés, ügyintézés lehetetlen, ilyen például a mobiltelefon és a hozzá tartozó telefonszám, a személyi számítógép vagy laptop és ilyen az e-mail cím is. Az elektronikus postafiók segítségével bárhol és bármikor kaphatunk leveleket, üzeneteket - és ez hivatalos ügyeknél nélkülözhetetlen. Még előfordulnak olyanok, akik a Google keresőben arra a kérdésre keresik a választ, hogy: „Hogy csináljak e-mail címet?”, de a többség szakszerűbben fogalmaz és inkább az iránt érdeklődik, hogy „Hol regisztráljak e-mail fiókot?”. A modern e-mail rendszerek előnye, hogy a postaláda szolgáltatás mellett rengeteg kiegészítő funkciót is kínálnak ingyenesen, esetleg némi reklám megtekintése után.

Nem szabad elfelejteni, hogy bármennyire is megbízhatónak tűnik egy online szolgáltató, az e-mailek csak saját, esetleg bérelt szerveren keresztül továbbítva lehetnek védettek a marketinges leskelődőktől. Mint ahogyan a most kipattant Facebook botrány is rámutatott, a szolgáltatók különböző céllal, de feldolgozzák minden kommunikációnkat. Például a Chrome böngészőben fogadott és küldött üzeneteket a Google gépi úton feldolgozza, hogy személyre szabott reklámokat készíthessen az e-mailfiók tulajdonosának.

Megnézik a leveleimet?

A gépi feldolgozás nem azt jelenti, hogy illetéktelen személyek átolvassák az üzeneteket, hanem azt, hogy egy gépi algoritmus kikeresi azokat a termékeket és szolgáltatásokat, melyről másokkal levélben társalgunk, ennek segítségével reklámüzeneteket küld a fiók címére. Ez a szolgáltató számára azért hasznos, mert így célzott reklámokat tud értékesíteni a megrendelők számára.

Gmail, a Google levelezőrendszere

Az egyik legnépszerűbb levelezőrendszer, ahol könnyen és gyorsan készíthetsz saját e-mai címet, az a Google által fejlesztett Gmail. Az egyszerű és letisztult rendszert rendkívül könnyű kezelni, és szükség esetén többlépcsős beléptetés is beállítható. Ez annyit jelent, hogy alapesetben jelszó beírásával kell belépni, de kérésünkre a rendszer a helyes jelszó beírását követően sms-kódot is küld az okostelefonra, és csak ennek beírását követően láthatjuk leveleinket.

gmail online levelezo

A Gmail rendszerének több előnye is van. A Google profil regisztrációját követően egyetlen helyről érhetjük el az összes kapcsolódó szolgáltatást is: Google Drive, Youtube, Fotók, Naptár, Térkép, keresőrendszer és még sok egyéb. Regisztráció után a Google 15 GB-os tárhelyet biztosít, melyen a szolgáltatások osztozhatnak, ennek előnye, hogy nagyméretű fájlokat is küldhetünk, ilyenkor a rendszer feltölti az állományt a Google Drive-ra, és e-mailben csak az elérhetőségét küldi el partnerünknek, aki ezután dönthet úgy, hogy csak megnyitja azt, vagy letölti saját laptopjára. A 15 GB-os terület ingyenes, de már havi 5000 Ft-ért bérelhetsz 100 GB-nyi helyet.

A Google rendszerének még egy nagy előnye, hogy minden platformon elérhető, egyszerre használhatod okostelefonon, tableten, személyi számítógépen és laptopon is. Itt készíthetsz magadnak Gmail címet.

Microsoft Outlook

A Microsoft Outlook levelezőrendszere azok számára lehet ideális, akik azt szeretik, ha a leveleik a saját PC-jén,  laptopján vannak lementve. A rendszer támogatja a POP/IMAP protokollokat, a Windows 10 szerves része. Az operációs rendszerbe történő belépés is ilyen fiókazonosítás segítségével történik, ezután érhetők el a Microsoft egyes szolgáltatásai: Skype, Áruház, OneDrive, Office online és még sok más. Az Outlook előnye, hogy egyelőre kevesebb a felhasználója a Google rendszeréhez viszonyítva, ezért könnyebb jó e-mail címet regisztrálni. A Windows 10 posta programjában pedig bármikor elérhetőek a levelek offline módban is.

freemail laptop

Freemail – [freemail]

A freemail egy ingyenes magyar levelezőrendszer, mely 1997-től működik. A legutolsó, 2014-es adat szerint 3,74 millió aktív postafiókjuk működik, ezért nehéz megfelelő postafiók címet regisztrálni. A freemail online üzemben  vagy levelezőprogram segítségével érhető el, 10 GB tárhelyet kapunk és 1 GB-os fájlok továbbítása lehetséges. A rendszer egyik hátránya, hogy az inaktív fiókokat 90 nap után véglegesen és visszavonhatatlanul törli a rendszer.

Egyéb online levelezőrendszerek, a teljesség igénye nélkül:

Yahoo – nem túl elterjedt Magyarországon, ezért egyedi e-mail címek regisztrációjára alkalmas lehet, 1 TB tárhelyet biztosít üzeneteink számára.

iCloud – az Apple eszközök használói számára érdemes ilyen fiókot regisztrálni, hiszen csak ezzel érhető el az AppStore.

Citromail – magyar levelező rendszer, 2 GB-os tárhellyel. Egyes vélemények szerint lassú a hozzáférés.

Figyelmeztetésül érdemes ezt is megjegyezni, hogy a két említett magyar szolgáltatónak szakmai körökben eléggé negatív a megítélése, ugyanis nem követik a nemzetközi szabványokat, ezért sok népszerű külföldi rendszerből nem érkeznek meg rájuk az emailek.

Tovább

Ingyenes online képszerkesztők

ingyenesen használható online képszerkesztők - néhány ajánlat: Pixiz, Canva, Aviary, Splashup -

Prezentáció, önéletrajz, fotómontázs készítése online

aviary online szerkeszto

A szoftvergyártók többsége az úgynevezett instant applikációk létrehozásában látja a jövőt. Ennek lényege, hogy nem kell az egyes programokat telepíteni a laptopra, számítógépre vagy okostelefonra, hanem a szükséges programrészletet az internetről tölti le az eszköz, tehát online működhetnek az alkalmazások. Az online, instant applikációk előnye tehát, hogy megkímélhetjük magunkat és gépünket a feltelepítéstől, az elkészült dokumentumok, képek, állományok pedig nem foglalják a helyet merevlemezünkön, mivel felhőtárhelyen tárolhatók, ezért bárhol, bármikor, kisebb erőforrással rendelkező kütyük segítségével is használhatók. A programgyártók számára azért is lenne előnyös ez a típusú programhasználat, mert lényegében kiküszöbölhető lenne a szoftverlopás, illetve nagyobb bevételeket érhetnek el az ingyenes programok egyes részeinek fizetőssé tételével.

Az instant applikációk ellenzői a nagyfokú függőséget emelik ki, hiszen a felhasználók minden adata online tárhelyeken, a programot készítők számára láthatóan helyezkedne el. Az online alkalmazások már nem a távoli jövőt jelentik, hiszen az ingyenesen telepíthető képszerkesztő programok mellett rengeteg olyat találhatunk, melyet online érhetünk el. Az online képszerkesztők közül mutatunk be párat, a teljesség igénye nélkül. Az általunk kiválasztott oldalak a Google keresőjében jó pozíciót értek el, de természetesen számtalan egyéb oldalt is találhatsz.

pixiz foto szerkesztPixiz

A Pixiz egy egyszerű képszerkesztő, fotómontázs készítő oldal, melyet nem elsősorban laptopra, hanem okostelefonra szántak készítői. A magyar nyelven is – bár gyenge, gépi fordítással – elérhető oldal használata pofonegyszerű. A főoldalon megjelenő sablonképekre kattintva kiválaszthatjuk az átalakítás módját, ezután feltölthetjük a gépről a fényképet, de lehetőség van webkamerás kép készítésére és Facebook fénykép betöltésére is. A létrehozott montázs alapból csak körbevágható és azonnal feltölthető Facebookra, vagy a Pixiz oldalán kap linket, ha pedig az eredménnyel nem vagy megelégedve, további szerkesztési lehetőségek nyithatók meg.

Itt vörös szem korrekcióra, átméretezésre és sok egyéb beállításra is van lehetőség. Az online szerkesztő fordítása nagyon rossz, ezért a minimális angol tudással rendelkezők inkább az eredeti verziót használják.

canva szerkeszto

Canva

Az egyik legnépszerűbb online képszerkesztő a Canva, mely segítségével plakátok és poszterek, prezentációk, önéletrajzok, fotómontázsok és még sok más is tervezhető. Ennek a platformnak az előnye, hogy közösségi munkára is alkalmas, egyszerre többen is szerkeszthetik az egyes projekteket. A használat megkezdéséhez regisztrálni kell, ezt megteheted a Facebook, Google+ profil, vagy pedig e-mailcímed segítségével.

Az oldal ingyenes és fizetős sablonokat is kínál a felhasználók számára, gyorsan és könnyen készíthetsz el bármilyen grafikai megoldást. Az oldal előnye, hogy minden igényhez kínál speciális megoldásokat, emellett rengeteg általános sablont is találhatsz.

Online készíthetsz szórólapot, infografikát, logót, de még Facebook-hirdetés megszerkesztésében is partner az oldal.

Aviary

Egy meglepően egyszerű, de remekül használható online fényképszerkesztő az Aviary. Az online rendszer segítségével rendkívül gyorsan és egyszerűen retusálhatók a fényképek, és a megosztás előtt különböző effektusok segítségével fel is turbózhatók. Az online szerkesztő kezelőfelülete pofonegyszerű, a kezelőgombok minimál dizájnnal készültek, a funkcionalitás a legfontosabb. Az elkészült montázst vagy fényképet letöltheted a laptopra vagy az okostelefonodra is.

Splashup

Sokak által az egyik legjobb online képszerkesztőnek tartott oldal a Splashup, mely használatához csupán egy egyszerű online regisztrációra van szükség. A könnyen kezelhető és gyors rendszer a régebbi Photoshop programokra emlékezteti a felhasználókat. Az oldal érdekessége, hogy külön ablakban nyílik meg, így használói egy feltelepített szoftver érzését kapják. A szerkesztő tartalmazza az összes szükséges eszközt és kiegészítőt, amire a fényképek manipulációja során szükségünk lehet. Nemcsak saját, gépünkről  feltöltött fényképeinket szerkeszthetjük, hanem Picasa, Facebook vagy más online tartalmat is képes behúzni.

Tudjuk, hogy az itt említetteken kívül sok érdekes és izgalmas online szerkesztő található a neten. Ha tudsz olyanról, melyet érdemes megemlíteni, írd meg róla véleményedet a Facebook oldalunkon.

Tovább
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - laptop_szervíz - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás