Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

7 Újabb szenzációs technológiai bukta

2022. október 21. - laptopcafe

 Azt mondják legszebb öröm a káröröm, mert nincsen benne irigység. Nos, mi nem szeretünk más kárán nevetni, de érdekes következtetéseket lehet levonni azon termékekből, amik valamiért nagyon nem futottak be a várakozásokkal ellentétben.Nézzünk meg 7 új esetet, amikor valami nagyon félrement.

1. Windows Surface RT

A Microsoft, lévén az egyik legnagyobb fejlesztő cégről beszélünk, több olyan projektet is megvalósított, melynek végül nem lett sikere. Ilyen volt a Windows Surface RT is. A Microsoft saját tervezésű és gyártású tabletje a Windows 8-cal egy időben rajtolt el, amely azzal a céllal indult útjára, hogy utat mutasson a többiek számára. A tabletet kimondottan ARM-alapú rendszerchipekre fejlesztették, melynek érdekessége az volt, hogy volt desktop módja, mellyel a megszokott Windows külsőt kaptuk. A probléma az volt, hogy csak kinézetében hasonlított a Windowsra, ugyanis rengeteg programot nem lehetett rá telepíteni, amit a Microsoft nem is igazán kommunikált a vásárlók felé, de még a Microsoft Store alkalmazottaknak sem.Ha mindez nem lett volna elég, a tablet nagyon lassú is volt és hiányoztak róla a „tablet” alkalmazások. Annyira félresikerült ez a megoldás, hogy a Microsoft 900 millió dollárt írt le az eladatlan táblagépeiből. Úgy gondolták, hogy az RT-t majd kedvelni fogja a közönség, de kiderült, hogy mindenki egy valódi Windows megoldást várt és akart.
technologiai_buktak_part_ii_001.jpg

2. Lily Drone

Úgy látszik a drónok világában a kezdeti időkben több, kevésbé sikeres megoldás is született. Mint az előző összeállításunkban bemutatott GoPro Karma. A Lily Drone életútja azonban sokkal hányatatottabb a korábban említettnél. A Lily Drone úgy lett beharangozva, mint egy teljesen vízálló drón, ami tud minket követni, elkezd repülni, ha feldobjuk az égbe, aztán automatikusan csinál egy képet is. Az ígéretekből tehát nem volt hiány, pláne, hogy mindezt 2015-ben próbálták megvalósítani. Azonban ez egy közösségi-finanszírozási rémálom lett. Az évekig tartó várakozás után kiderült, hogy a cég által közzétett promóciós videó nem volt valódi. Valószínűleg egy GoPros felvétel volt, amelyet jó eséllyel egy DJI drón vitt magával.A „fejlesztő” Lily Robotics egyetlen drónt se szállított ki, noha 60.000 előrendelése volt. Ezért a San Francisco-i kerületi ügyészségen beperelték a céget. Mindez annak ellenére következett be, hogy a cég 34 millió dollárt kapott a támogatóitól és további 15 millió dollár kockázati tőkét. A legtöbb támogató azonban soha nem kapott semmilyen visszatérítést. Aztán valahogy hamvaiból feltámadt a cég és 2017-ben kiadta a Lily Next-Gent, de hihetetlenül vegyes fogadtatásokat kapott.
technologiai_buktak_part_ii_002.jpg

3. 3D TV

A 2009-es Avatar után a fél világ 3D lázban égett. A gyártók is új távlatokat láttak a technológiában, úgy vélték, hogy ez lesz majd az otthoni filmnézés új lépcsőfoka. Azonban, ami a mozivásznon jól néz ki, nem biztos, hogy otthon, sokkal kisebb méretben ugyanolyan élményt ad.Az egyik legnagyobb visszatartó erő, az volt, hogy az emberek nem akartak otthon a kanapén leheveredve egy béna szemüvegben filmezni. A televíziógyártók pár évig még próbálták a 3D technológiát a fogyasztók felé nyomni minden eszközzel, de be kellett látniuk, hogy a 3D-s moziélményre otthon nem kíváncsiak a nézők. Egyrészt nem kaptak olyan élményt, mint a moziban, szemüvegben se akartak filmet nézni, sőt sokan fejfájást kaptak az otthoni 3D-s tévénézéstől. A 2010-es évek második felére a tévéipar feladta a 3D megoldások gyártását és tovább léptek a HDR technológia kiaknázása felé.
technologiai_buktak_part_ii_003.jpg

4. Google - Project Ara

Az Ara egy sokak által várt megoldást szeretett volna széles körben elterjeszteni, ami nem más volt, mint a moduláris okostelefon víziója. Az elképzelés a köré épült, hogy ezzel a megoldással a végtelenségig, de legalábbis nagy hosszú ideig nem kell telefont cserélnünk. Ugyanis nem a telefont kellett volna teljesen újra cserélnünk, ha már keveseltük volna a teljesítményt, vagy a fotós képességeket.Nem szereted az arcfelismerést és inkább az ujjlenyomatolvasót preferálod? Cseréld ki! Nem elég a teljesítmény? Válts újabb processzorra, grafikus gyorsítóra és memóriára! Jobb képeket szeretnél? Tegyél be egy jobb szenzort! Nagyjából ebből indult ki a projekt, amit a Google által akkor még birtokolt Motorola részleg fejlesztett. Mielőtt célegyenesbe értek volna, azonban valami közbejött és 2016-ban az egész koncepció ment a süllyesztőbe.
technologiai_buktak_part_ii_004.jpg

5. Apple Maps

Az Apple-nek is sikerült egy igen kellemetlen helyzetbe hoznia magát, a 2012-es Apple Maps megjelenítésével. Az Apple egyértelműen a Google Maps sikerei kapcsán alkotta meg a saját térképes megoldását. Azonban az alkalmazás bugos volt, nem tartalmazta a tömegközlekedési információkat és egyes területeken és országokban szó szerint üres üregeket, vagy rosszul elhelyezett tereptárgyakat találhattak a felhasználók. A kínos működés több Apple vezető menesztését is magával hozta, akik a Maps projektet vezették. Az Apple ezek után mindenképpen be akarta bizonyítani, hogy ők is képesek a Google Maps-hoz hasonló és minőségű térkép szolgáltatást nyújtani. Egészen 7 évet kellett várni erre, amikor is teljesen az alapjaitól építették újjá az Apple Maps-et. A Google megoldásához még nem sikerült felnőniük, de már legalább nem produkál olyan érdekességeket, mint a lenti kép. Szerintem sokunk megmosolyogta azokat a képeket, amik akkoriban kerültek ki és úgy néztek ki a városok, mintha egy 10-es földrengés után a feje tetejére állt volna a domborzat.

technologiai_buktak_part_ii_005.jpg

6. Google szemüveg

A Google is szeret teljesen új dolgokkal kísérletezni, akár csak a Microsoft, de náluk se lesz minden sikeres, amit ők álmodnak meg.Kezdjük a legnyilvánvalóbbal, az árral. Az 1500 dolláros nyitóár a 2013-as US dollár / Forint átlagos 223 Ft-os váltóértéken kb. 334.500 Forintra jött ki. Ami rengeteg pénz volt akkor is, egy első generációs termékért, aminek a valódi célját és célközönségét még maga a Google se igen látta. Azonban nem ez volt a legnagyobb problémája. A legtöbb kritikát a kép és videófelvevő képessége kapta. Rengeteg étterem és mozi megtiltotta az eszköz használatát, illetve a szemüveggel úgy lehetett képet és mozgóképet készíteni, hogy arról másnak nem volt tudomása. Ez pedig komoly kérdéseket vetett fel a magánszféra megsértésével kapcsolatban. Illetve biztonságtechnikai kockázatot is jelentett intézmények, bankok stb. tekintetében. 2015-ben befejeződött a termék értékesítése, ugyanakkor a Google megtartotta a szemüveg jövőbeli újraélesztésének lehetőségét. Lehet csak mi nem voltunk még készek a Google szemüveg akkori megjelenésére.
technologiai_buktak_part_ii_006.jpg

7. Sega Dreamcast

Eddig a játékiparról nem esett szó, pedig itt is voltak baklövések szép számmal. Ilyen volt a Sega Dreamcast konzolja is. 1999 szeptemberében jelent meg a játékgép, ami az Xbox, PlayStation 2 és GameCube ellen szeretett volna harcba vonulni. Sajnos sok hibával rendelkezett a Dreamcast, ami a bukásához vezetett. Az egyik ilyen volt, hogy maga a kontroller túl nagy mérettel rendelkezett és kényelmetlen volt a használata. Ezen felül csak egy analóg irányítókarja volt. (Xbox és a PlayStation megoldás is kettővel rendelkezett – emiatt szintén körülményesebb volt az irányíthatóság.) Nagyon kevés harmadik féltől származó játék jelent meg rá. A Sega nem egyezett meg például az EA Sports címekben sem. Valamint nem támogatta a műsoros DVD formátumot. Noha rendelkezett online szolgáltatásokkal, amik megelőzték korát, de az ehhez társuló támogatás kevés volt, valamint a versenytársak később jobb megoldásokkal álltak elő.A Dreamcast sajnos nagyon rövid ideig volt értékesítve, a megjelenés után 2 évvel később be is fejezték a forgalmazását.

technologiai_buktak_part_ii_007.jpg

Reméljük, hogy sikerült pár érdekességgel vidámabbá tenni a napodat:)

Webáruház

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3517959516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása