Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Be nem teljesült IT jóslatok

„az internet pusztán egy fellángolás, villan egy nagyot, majd szépen el is tűnik"

2018. április 28. - laptopcafe

Be nem teljesült jóslatok a telekommunikáció és a számítástechnika területéről -

Miért ette meg jóslatát az Ethernet feltalálója?

elso telefon keszulekMinden kornak megvannak a maga technikai csodái, egyeduralkodó vívmányai. Ezekkel kapcsolatban sokan gondolják úgy, hogy jóslatokba és jövendölésekbe kell bocsátkozniuk, ebből pedig általában az sül ki, hogy utólag nagyon mulatságos mondatok születnek.

Vezetékes telefon

A vezetékes telefon feltalálása előtt a hang továbbítása nagy távolságban elképzelhetetlennek tűnt, az erről való gondolkodást szinte boszorkányságnak tartották. A telefon felfedezése előtt, 1865-ben a Boston Postban jelent meg az alábbi jövendölés.

A tanult emberek tisztában vannak azzal, hogy a hangot vezetékeken keresztül lehetetlen továbbítani. Ha valamilyen módon mégis lehetséges volna, akkor sem lenne semmilyen gyakorlati haszna.

Még 1876-ban, az első telefonkészülék megjelenése után is így vélekedett a Western Union:

Az úgynevezett telefon tökéletlen eszköz, ezért nem vehető igénybe kommunikációra. Ez egy teljesen haszontalan szerkezet az Ön számára.

Az angol posta vezetője ugyanekkor az alábbiakat nyilatkozta:

Az amerikaiaknak szükségük van a telefonra, nekünk nem. Elegendő számú küldönc áll a rendelkezésünkre.

Még az 1887-es évben is így vélekedtek a New York-i specialisták:

Teljesen kizárt, hogy az országban magánhasználatra elterjedjen a telefon. Az USA teljes lakosságára szükség lenne, hogy a kábeleket kapcsolgassák.

Ma már tudjuk, hogy a telekommunikáció megváltoztatta világunkat, és a személyes használatra szánt telefonokból többféle is a rendelkezésünkre áll. De végső soron volt is igazság néhány szakember véleményében, hiszen a klasszikus értelemben vett telefon fokozatosan eltűnik a hétköznapi használatból, helyét egy kényelmesebb és használhatóbb eszköz, a mobiltelefon, okostelefon veszi át.

Okostelefonok billentyűzet nélkül

A 21. század is bővelkedik nevetséges jóslatokban, bár nehéz lenne megállapítani, hogy ezek közül melyik tükrözi a szakemberek véleményét, és melyik jóslat hangzott el stratégiai, marketing megfontolásból. 2007-ben Steve Ballmer, a Microsoft akkori vezetője nyilatkozta az első iPhone-ról az alábbiakat:

Ötszáz dollárba kerül! Ez a legdrágább telefon a világon, amely ráadásul haszontalan az üzletemberek számára, hiszen nincs billentyűzete, amely az elektronikus levelezés szempontjából nélkülözhetetlen. Mi egymillió készüléket adunk el évente, ők egyet sem. Meglátjuk, hogy egy év múlva hogyan fogunk állni. … Az Apple a mobiltelefon piac 2-3 %-át tudja megkaparintani.

Jóslat a fénymásolókról

1959-ben az IBM a következő prognózist adta a Xerox cég számára:

A világ fénymásolóigénye maximum 5000 darab.

szemelyi szamitogep

Számítógépek

Az asztali számítógép megjelenésekor is sokan kételkedtek az eszköz népszerűségében és hasznosságában. Ken Olsen 1977-ben a következőt mondta a személyi számítógépről:

Nem tudok egyetlen okot sem arra nézve, hogy valaki komputert akarjon tartani otthon.

Táblagép

A táblagép megjelenésekor egy fantasztikus, futurisztikus találmánynak tűnt, Bill Gates a Windows Tablet PC-vel kapcsolatban 2002-ben a következőket mondta:

Öt éven belül a tablet lesz a legkeresettebb számítógéptípus az USA-ban.

tablet

Az egyik legismertebb jóslat Robert Metcalfe, az Ethernet megalkotójának nevéhez fűződik, aki 1995-ben az alábbit nyilatkozta:

Én úgy gondolom, hogy az internet pusztán egy fellángolás, mely villan egy nagyot, ahogyan a csillagok is, majd az 1996-os évben szépen el is tűnik.

Mivel jóslatában teljesen megbízott, ezért megígérte, hogy ha nem válik be, megeszi a szavait. 1999-ben egy WWW konferencián kinyomtatta korábbi jóslatát, majd turmixot készített belőle és megitta.

Be nem teljesült és nagyon vicces IT jóslatok a világ minden tájáról. A szerviz blog ajánlata - néhány téma, melyet érdemes lehet tovább olvasgatni: érdekes hírek, kütyü vásár, számítógép szerviz, tablet alkatrész: érintőképernyő, tech szakember, okos eszköz vásárlása.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5013875160

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.30. 08:03:54

@tpl: pontosabban a takonygerincű náci söpredék próbálja ezt így beállítani. Ki tudja miért szégyellitek, hogy nácik vagytok?

2018.04.30. 09:02:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:
Követem a munkásságodat, 10 éve még teljesen más politikai nrzeteid voltak, akkoriban még Orbán seggét sem nyaltad, csak mióta Putyinista lett.

2018.04.30. 09:05:00

@tpl:
Amit ma Magyarotszágon konzervativizmusnak neveznek, az valójában nagy mellény gerinc és elvek nélkül mentalitás.

2018.04.30. 09:08:51

Az okostelefonok billentyűzet nélkül jóslaton valahogy nem tudok őszintén mosolyogni. Egyszerűen nem találni normális qwerty-s telefont, mert annyira egyeduralkodó a billentyűzetnélküli, pedig írogatáshoz ezerszer kényelmesebb lenne, mint az érintőképernyőn szívni és folyton melléütni. Sajnos ez egy nagyon buta trend, ami ráadásul kinyírt minden alternatívát.

mocser48 2018.04.30. 09:17:12

@tpl:

hitler, orbán, sztálin, egyre megy...

mocser48 2018.04.30. 09:18:48

@introspection:

Azaz az illibek öngyűlölők is?

_most_ 2018.04.30. 09:36:54

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Te beteg vagy, hogy egy cikknél is csak libsizni tudsz. Hogy lehet valakiben ennyi gyűlölet, hogy másról már nem is tud beszélni.

midnightcoder2 2018.04.30. 10:05:20

@mocser48: "Ahogy a liberálisok, demokraták is harcot indítottak a nácik ellen. És most is harcolnak ellenük."
Ja. Szegényeknél elakadt a lemez még 45-ben, és azóta is egy helyben kattog. Még akkor is a gonosz nácikok ellen fognak harcolni, amikor sorban verik őket agyon az iszlamisták.

Sólyom Tomi 2018.04.30. 10:08:07

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Ideje is, hogy megveregesd a vállad, hátradőlj, és szivarra gyújts.

midnightcoder2 2018.04.30. 10:08:44

@diszkriminans: Azért a telefon eleve nem arra való, hogy a Háború és Béké-t írd be rajta. És egy 5.5-6 colos mobilon azért el lehet gépelgetni virtuális billentyűn is. Ami nekem anno hajhullást okozott az inkább az volt, amikor a régi butofonok numerikus billentyűzetén kellett SMS-t gépelni, és egy nyomorult C betűhöz háromszor kellett lenyomni egy billentyűt, aztán mire odaértél már tovább lépett a kis rohadék.

midnightcoder2 2018.04.30. 10:15:35

@hullajelölt88: Azzal, amit Hitlerék műveltek nem lehet azonosulni. De ha elfogulatlanul nézed a dolgokat, Hitler oldalán van a 6 milliós Holocaust, a komcsik oldalán pedig még össze sincs rendesen számolva az áldozatok száma, de csak a kínai kulturális forradalom olyan 50-60 millió, aztán Lenin és Sztálin olyan 4-10 millió, aztán Pol Pot és csipet csapata, stb.

szepipiktor 2018.04.30. 10:20:00

Csak ebben az évben ez a sokadik ilyen poszt.
Egy közös bennük, ostoba módon a mai szemmel ítélik meg, ítélik meg a kát fél évszázaddal ezelőtti technikai szintből származó véleményeket.
Ez a mai alap, ma krvára okos minden ilyen blogger, hiszen ők LÁTTÁK előre (ma), hogy mi lesz mondjuk a telefonok fejlődési útja... 1876-ban!
Ezek a "jóslatok" pontosan olyanok, mint a gőzgép, a belsőégésű motorok, a repülés vagy bármi más megszületésének idején.
A poszt egyetlen elfogadható része, hogy legalább leírja: a tebletet NEM az Apple találta fel.
De a okostelefon vélemény IGAZ! (hiszen az iPhone megjelenése ELŐTT is voltak már ilyen készlékek, csak nem telefonnak nevezték azokat, hanem PDA-nak és azok nem egyike is alkalmas volt telefonálásra, csak a technika adott szintje miatt nem az ujjunkal bsztattuk a kijelzőjét, hanem egy kis "botocskával". De akkor azok MIND MUNKÁRA készület, tehát igaz a MS véleménye, mert ma 99%-ban szórakozásra használjuk az okostelefonokat, munkára alkalmatlanok. Mert nem munka appokkal szórakozni.
Sajnos a mai generáció, a posztoló is ilyen lehet, szarik a múltra, számukra a mánál korábbi világ nem létezik, nem is hajlandóak utánanézni, így minden leírt véleményük üres és értékelhetetlen.
BULVÁR a kommentek miatt.
(Érdekes, más területekről soha nem készülnek ilyen összeállítások, hiszen azok sem láthatók a vloggerek számára, nincs energetika, repülés, közművek, építészet, gépipar stb. pedig onnan is idézhetőek hasonló hibás "előrelátások"...)

szepipiktor 2018.04.30. 10:25:42

@Ylim:
Persze, mert ehhez tanulni kellett volna! De ez a generáció az, aki ma azért harcol, hogy ne kelljen tanulni, ott erre a Google!
Mert ha az általánosban tanultak volna, akkor például tundák, hogy "hangot" ma sem lehet vezetéken továbbitani (és a mobilok sem hangot..), hanem elektromos áramot kell, ehhez oda vissza átalakításokra van szükség, ez veszteség, ahogy a vezeték is veszteséget okoz, plusz zajok, zavaró "események" keletkeznek.
És AKKOR még nem voltak megfelelő eszközk erre, tehát JOGOSAN tételezhette fel egy szakember a módszer problémáit! Mert akkor sem időutazók és előrelátók éltek Földünkön.

szepipiktor 2018.04.30. 10:26:32

Miért ugrotok a birlkára?
Troll és csak libsizik.
Jó nektek, hogy bedobta most is, aztán "félórág" erre regáltok?

midnightcoder2 2018.04.30. 10:29:55

@szepipiktor: Én mondjuk elég sok időt eltöltöttem a microsoft csodálatos windows mobile nevű förmedvényének a programozásával, és azt kell mondjam, hogy a munkára sem igazán voltak alkalmasak ezek az izék. Az meg külön szépségesség volt, ahogy az MS 2008 után kihátrált a történetből. Majdnem olyan szép, mint amit utána művelt a mobil számítástechnikában. Vagy amit az oprendszerek terén alkotott...

midnightcoder2 2018.04.30. 10:32:31

@szepipiktor: "És AKKOR még nem voltak megfelelő eszközk erre, tehát JOGOSAN tételezhette fel egy szakember a módszer problémáit!"

Ezért kell az ilyen jóslatokkal nagyon óvatosan bánni. Ami ma lehetetlennek tűnik, az nem biztos, hogy 5 év múlva is az marad. Alapvetően, amire piaci igény van, és ami nem mond ellent nagyon a mai fizikai ismereteinknek az elég jó eséllyel meg fog valósulni.

steery 2018.04.30. 10:44:44

Amikor a telefont feltalálták és bemutatták a közönségnek, a többség úgy vélte, hogy haszontalan eszköz, aminek semmi értelme, hisz ott a telegram a távközlés céljaira. De volt olyan zseniális látnok is, aki teljesen fellelkesedett tőle és azt a megdöbbentő jóslatot tette, hogy: "már látom is a nagyszerű jövőt, amikor majd Amerika minden nagyvárosában lesz egy telefon, hogy az emberek felhívhassák a többi városban élő ismerőseiket!"
Most ugyanilyen képtelenségnek tűnik a számunkra, hogy minden háztartásban lesznek mini fúziós erőművek, hulladék újrahasznosító dobozok és tárgynyomtatók, amikkel minden használati tárgyat, ruhát és élelmet személyre szabottan el lehet készíteni. Ingyen és gyorsan. Ennélfogva a pénzrendszer értelmetlenné válik és megszüntetésre kerül.
És ugyanilyen képtelenségnek tűnik, hogy a jövő házai tudnak majd alakot váltani és repülni, hogy bárki bárhová elköltözhessen. Ahogy a családi magánűrhajók, sportűrhajók elterjedése is képtelenségnek tűnik, meg a magántulajdonú bolygók, holdak, aszteroidák, naprendszerek általánossá válása...

kolompar lole 1113 2018.04.30. 10:55:32

Hol van a "640k RAM mindenkinek elég lesz" ???

kolompar lole 1113 2018.04.30. 10:57:50

@szepipiktor: Egy ilyen cikknek nem az a lényege hogy megbélyegezzük azt aki mondta, hanem hogy jót röhögjünk a jóstehetségén. Einsteinnek is voltak olyan jóslatai amik nem jöttek be, és akkor most teliszájjal fikázza valaki őt?

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:03:55

@szepipiktor:

"ez a generáció az, aki ma azért harcol, hogy ne kelljen tanulni, ott erre a Google"

Amiben van is igazság, hiszen a mai (és régi) magyar oktatásban még mindig a biflázás megy, nem a gondolkodás. Holott már rég nem az a lényeg hogy fejből tudj négyzetgyököt vonni, hanem hogy hogy találod meg a megoldást. Már főiskolán is a katalógusssra bíztuk az IC-k karakterisztikáűit, be is baszott volna ha mindet fejből kellett volna tudni. Ma katalógus helyett van a Google. Neked azt kell tudni melyik adatot kell épp kinyerned a Googleból hogy továbblpéhess a munkádban. Az elavult dolgokat ki kéne szórni az oktatásból, újakat, amik viszont fontosak, meg behozni. Lehet hogy anno fasza dolog volt volt bemagolni az Anyámtyúkját fejből, de már akkor se volt semmi haszna. Ellenben Excel (vagy Calc) függvényekkel teleszórni egy táblázatot viszont már lassan a wc-s néninek is felvételi alapkövetelmény.

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:07:01

@midnightcoder2:

1. Hitlernek nemcsak a 6 milka zsidót lehet köszönni, hanem a teljes európai hullaszámot, a franciától az orosz katonai és civil halottakig.
2. Ha a komcsikat egybe vonod, akkor a kapitalistákat is vond egybe, Hitler mellé száémold be az összes afrikai és délamerikai diktátort is!

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:08:08

@diszkriminans: Ilyen kis lófaszméretben a fizikai gomb se előny.

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:09:21

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Igen, mindig is azt, ami sose volt azonos azzal aminek ti neokomcsik be akarjátok állítani.

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:10:00

@tpl: radikális baloldal = Orbán Viktátor KISZ titkár

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:11:28

@mocser48:

Az Apple nem talált fel semmit, újra se, csak megdizájnolta a meglévőt. Az tény hogy ez a dizájnváltás szükséges volt az elterjedéshez, mert az asztali felület elég kényelmetlen volt WinCE-n,

kolompar lole 1113 2018.04.30. 11:12:18

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Orsós C. Viktátor liberális??? Neki gyűlik meg a baja az elektronikai dolgokkal, pl. internetadó.

nevetőharmadik 2018.04.30. 11:32:39

@steery: azt leszámítva, hogy a pénzrendszer kizárólag akkor szűnhet meg, ha megszűnik a kereskedelem. Ami csak akkor szűnhet meg, ha mindenkor mindenkinek bármilyen vágya azonnal teljesülni tud teljesen önellátó módon, tehát semmiféle értékcserére soha nem lenne szükség.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 11:41:05

@kolompar lole 1113:

A liberalizmust illetően a liberalizmus kitalálói illetéjesebb hozzád hasonló bérkommentelőknél.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 11:54:12

@kolompar lole 1113:

Ultraliberális volt még 25 éve. Ma is részben az, most konzervatív-liberális.

Klingl Béla 2018.04.30. 12:02:34

Ken Olsen nem 97-ben mondta, hanem 77-ben. Apró különbség.

midnightcoder2 2018.04.30. 12:10:35

@kolompar lole 1113: Egyrészt azért a II világháborúba Hitler elvtárs mellé be kell sorolni minimum Sztálin elvtársat is, bár a Molotov–Ribbentrop nem ők szegték meg, de ha ő nem lép akkor idővel a komcsik teszik ezt meg. És az amcsik sem teljesen érdek nélkül játszottak ebben a buliban.

A kapitalizmust és Hitleréket egy csapatba számolni ez ügyben szintén elég durva ötlet, tekintve hogy a szövetségesek vezető ereje azért az USA volt. Az afrikaiakat és a közel-keletieket pedig szándékosan nem soroltam sehová, őket elég nehéz leképezni bármilyen európai ideológia mögé. De ha nagyon akarod, akkor azért találsz ott véres kezű, szovjetek által támogatott diktátort is. De azért mert Kunta Kinte vörös zászló alatt Kalasnyikovval irtja a szomszéd törzset amit már 1000 éve irt, csak korábban lándzsával, nem nevezném őt kommunistának.

midnightcoder2 2018.04.30. 12:15:21

@kolompar lole 1113: " Holott már rég nem az a lényeg hogy fejből tudj négyzetgyököt vonni, hanem hogy hogy találod meg a megoldást."

Azért az nem annyira jó, ha a sebész aki a vakbeledet szedi ki, a gugliban keresi ki hogy melyik oldaladat kell hozzá felvágni. Még a szoftverfejlesztésben is az egyik legfontosabb tulajdonság a rövid és a hosszú távú memória. Ahhoz hogy megvalósíts valamit, hogy átláss egy komplex folyamatot, bizony fejben kell tartanod. Ehhez pedig bizony, legalábbis az általánosban és a középiskolában biflázni kell. E nélkül nincs memóriád, és bizony kinek mennyi memóriája van, annyit is ér.

Sean MacTíre 2018.04.30. 12:25:12

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: a liberalizmust nem kellett kitalalni. Az egyen legalapvetobb igenye volt a szabadsagra valo torekves mindig is. Utolag adtak nevet neki... a konzervativizmus az eleve csak a liberalizmusra valaszul szulethetett meg. Liberalizmus nelkul konzervativizmus se lenne. Olyan ez, mint a Jin es Jang, mindkettore szukseg van az egyensulyhoz.

hosaka 2018.04.30. 12:59:15

@Sean MacTíre: Akár egyikre sincs szükség, ezeket a szavakat a @maxval bircaman satöbbi nevű user igényli, hogy szarral tudjon dobálózni. Deák Ferenc liberalizmusához természetesen halvány segédfingja sincs. Tökéletesen értelmezhetetlen az ember alapvető törekvéseiről alkotott komplett világképe is. Nagyjából ott tart, hogy az igazság a hangerővel arányos. Egy érvek nélküli troll.

mobiler 2018.04.30. 13:24:50

@szepipiktor: De okostelefonnak hívták. Van egy 2002-ben kiadott, 2003-ban Magyarországon eladott Sony Ericsson P800-am. A doboz oldalán öles betűkkel szerepel a SmartPhone.
És tegyük hozzá, a mai okostelefonok alapjai benne vannak, többfiókos e-mail kliens csatolmányokkal, PDF és Word kezelés, telepíthető appok különböző programnyelvek. Mobilnet, érintőkijelző, multimédia, kamera.

Apple-nek egy nagy húzása volt, az pedig az AppStore. Azzal és az iTunesszal indították be a változást, meg a remek designnal. A 2007-es első iPhone iOS1-el viszont még csak egy buta drágaság volt.

Lord_M_ 2018.04.30. 14:33:34

Nem is ertem a problmeat. Meg Assimov is mellement rengeteg dologgal a telekommunikacio teren, pedig o aztan 1940 utan irt az alapitvanyrol, es 1970 utan a robotokrol. Es megis, Eliyah csaladjanak a tortenetei kozott rendre elokerul, hogy a kommunikacio (telefon) folyosonkent megoldott csak (senkinek nincs sajat telefonja)
A Robbie nevuben pedig ugyan felmerul a privat videotelefon otlete, de az is falraszerelt intercom jelleggel mukodik csak.
Ehhez kepest az, hogy valaki az 1800as evekben azt gondolja, hogy a telefon butasag, es keptelenseg, hogy elterjedjen, nem tunik annyira baklovesnek.
ketsegtelen, hogy vegul a joslat, teves volt, de ha kontextusban vizsgaljuk, egyszeriben nem olyan nehez ez.

Ha valami ennel is durvabb tud lenni, az az orvoslasban mutatkozo makacssag es teveszmek haladasa. (hogy marpedig a ver az nem kering..., meg a friss levego eleg a fertozesek megallitasahoz)...

A technika olyan szinten fejlodik, hogy nagyon nehez a jovore vonatkozo ep joslatokkal eloallni.
(az uzenet persze lehetne az, hogy akkor inkabb ne is josolgassunk...) de egyes uj technikaknal egyszeruen az ember nem tud ellenallni annak, hogy megprobaljon a jovobe nezni... :)

@@ mindenesetre, jo lenne egy feature a blog.hu-s motorban, ahol sajat preferenciamnak megfeleloen megjelolhetnek embereket, hogy kiknek a kommentjeit nem szeretnem latni - szoval a komment folyam testreszabhato lenne. Mert minden tiszteletem a politikai temakkal foglalkozo kommentelokkel, de hogy a telefon feltalalasahoz es teves elterjedesevel kapcsolatos gondolatokhoz hogyan kotodik a 20. es 21. szazadi politika, azt fel nem foghatom...

DUNÁBALŐVETÉSI MINISZTER.... 2018.04.30. 16:07:03

"Be nem teljesült IT jóslatok"

A lipsik megnyerik a valasztast.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 16:50:10

@Sean MacTíre:

A liberalizmus nem a szabadságvágy eredménye, hanem a pénzéhség eredménye.

A konzervatívizmussal kapcsolatban viszont igazad van: csak válasz a liberalizmusra. A konzervatívzmus valójában csak mérsékelt liberalizmus.

Sean MacTíre 2018.04.30. 17:05:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

de, a liberalizmus a szabadsagvagybol fakad, bar ez eros egyszerusites.

Viszont a te definiciod szerint Orban Viktor, Andy Vajna, Orban Rahel, Tiborcz Istvan es Meszaros Lorinc is liberalisabb mint Fodor Gabor... :o)

Ertem en, hogy ujra fel kellett talalnotok a szavakat is, de attol meg az eredeti jelentesuk az ervenyes. Egyebkent el kell keseritselek, de per definitionem a Fidesz sem konzervativ, mivel kormanyzasa szinte semmiben nem felel meg a konzervativ elveknek. Max a sajat konzervativizmus-ertelmezesed szerint, ami tokeletesen rimel a szinten teljesen hamis keresztenyseg-ertelmezesedre.

Alick 2018.04.30. 17:29:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: A klasszikus liberalizmus megengedő és az egyéni kezdeményezésre és felelősségvállalásra épít, a modern "liberalizmus" viszont voluntarista és doktríner módon osztja az észt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 17:39:51

@Sean MacTíre:

Nem az én definícióm, hanem a liberalizmus eszméjének megalkotóié: gazdasági szabadság, kis állam, stb. Olvass utána.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 17:41:33

@Sean MacTíre:

Amikor a Fidesz még egyeértelműen konzervatív párt volt, sokkal kevésbé tetszett, mint ma. Azaz ezzel engem nem tudsz megfogni, nagyjából 10 éve szakítottam a konzervatívizmussal. 1999-2008 között volt a konzervatív korszakom.

steery 2018.04.30. 17:42:06

@nevetőharmadik: Így igaz! Mivel az információ korlátlanul és kvázi ingyen másolható, az anyag pedig tetszés szerint formázható az információ birtokában a tárgynyomtatókkal, bármi nagy pontossággal lemásolható, újraalkotható, sokszorosítható. A jövő társadalma a teljesen önellátó világ, ahol senki nem függ mások kénye-kedvétől és nem rabszolgája a pénzrendszernek. Biztos vagyok benne, hogy a rabszolgatartó rezsimek (országok, bankok, multicégek) ez ellen kézzel-lábbal-fegyverrel tiltakozni fognak, mert semmivé olvasztja a hatalmukat és megkérdőjelezi a létjogosultságukat, de csak ideig-óráig tudják majd visszatartani az emberiség felszabadulásának folyamatát. A dolog elkerülhetetlen.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 17:42:32

@Sean MacTíre:

A kereszténységet pedig nem kell értelmezni. Ami az alaptanítás az a kereszténység. Az eretnek római pápa pl, keresztényellenes fenevad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 17:47:32

@Alick:

Igen, a magar jobberek között ez egy népszerű nézet, de sajnos ugyanúgy fatális tévedés, mint a liberalizmus alkotott ballib vélemény.

A klasszikus liberalizmus abszurd módon utópista volt, a modern egyszerűen alkalmazkodott a valós helyzethez. Azaz a modern liberalizmus szimplán életképesebb. Ugyanolyan hülyeség, de legalább valahogy működik. Kb. mint Marx eredeti eszméje és a sztálini javított verzió.

E nézeteim az oka annak, hogy a fideszesek szeretnek engem a ballibellenes szövegeim miatt, de mindig kívülálló vagyok számukra, mert nem osztom a fideszes alapdogmákat se, hogy pl. Deák és Kossuth liberalizmusa még jó liberalizmus volt, s lehetséges egy jó kapitalizmus a jelenlegi helyett.

mocser48 2018.04.30. 18:03:24

@midnightcoder2:

45-ben? kicsit elkavarodtál. Jelen kor fasisztáira, orbánékra próbálj meg koncentrálni.

Sean MacTíre 2018.04.30. 18:04:16

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Nem akarlak en megfogni, fuj. Moshatnam orakig a kezem. :)

Butasagot beszelsz. A liberalizmus nem a gazdasagi igenyekbol indult ki, es foleg nem ez a leglenyegesebb resze..

Mondtam, hogy a keresztenysegertelmezesed ugyanolyan hamis, mint az osszes tobbi egyeb ertelmezesed, nem kell bizonygatnod...

mocser48 2018.04.30. 18:04:40

@kolompar lole 1113:

azért írtam, hogy újrafeltalálta. az apple-nek minden "ötlete" lopott.

mocser48 2018.04.30. 18:07:46

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Neked még van bőr a képeden a kereszténységet a szádra venni? Ennyire erkölcstelen féreg lettél orbán felszopójaként?

Sean MacTíre 2018.04.30. 18:08:35

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Igen, ez azert van, mert te szimplan bolsevik vagy. A vallas neked csak annyi, hogy felhasznalod a politikai celok erdekeben, egyebkent valoszinuleg a Biblia lapjaival torlod a segged. Ennel kozelebbi kozod egeszen nyilvanvaloan nincs Jezus tanitasaihoz.

Persze szemelyesen nem ismerlek, csak ez jon at irodalmi munkassagodbol.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 18:15:51

@Sean MacTíre:

De igen. A liberalizmus alapja a szabad gazdaság. A politikai szabadságjogok nem feltétlen elem.

Van demokratikus liberalizmus, s antidemokratikus is.

Sőt, a liberalizmus atyja, Hobbes, egyenesen az abszolút monarchiát tekintette ideálisnak.

Alick 2018.04.30. 18:19:58

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: "Kb. mint Marx eredeti eszméje és a sztálini javított verzió."

Lennitől kezdve meghekkelték Marx alapvetéseit és igazságos társadalom helyett csak egy államkapitalista diktatúráig jutottak. Oroszország csak egy szétesőben lévő birodalom volt, ahol viszonylag könnyű volt a bolsevik puccsot végrehajtani, semmi nem volt meg a fejlettségi-túllépési kritériumokból.

"Deák és Kossuth liberalizmusa még jó liberalizmus volt, s lehetséges egy jó kapitalizmus a jelenlegi helyett."

Kossuth eleve egy politikai kalandor volt, Deák legalább egy stabil, működő dualista modellt keresett.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 18:20:10

@Sean MacTíre:

Jézusnak NINCS politikai tanítása, így tanítása nme is használható politikai célokra, édes ballibám...

introspection 2018.04.30. 18:25:51

@mocser48: Már miért lennének? Még egyszer: "Az "illibek" a liberalizmus mostanában divatos DEBIL és egyben DIKTATÓRIKUS formáját utálják. Tetszik érteni? Magyarul irtam.

(Rossz a klaviaturám. ezért van helyesirási hibám.)

Sean MacTíre 2018.04.30. 18:27:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: nem, a liberalizmus kezdete a torveny elotti egyenloseg es a szemelyes szabadsag eszmeje volt. A tobbi csak utana jott. Sorry, de igy van, nyeld le, bo nyallal. Nem mintha egyebkent ertenem, hogy mi a baj a szabad gazdasaggal, de hadd ne foglalkozzam mar a perverzioiddal, epp eleg, hogy bajod van a szemelyes szabadsaggal es a torveny elotti egyenloseggel.

Vallas: kapasbol azzal, hogy szerinted a papa eretnek es keresztenyellenes, es a te ertelmezesed a helyes. Illetve ebbol kovetkezoen barki, aki nem ugy ertelmezi az Irast mint te, gondolom szinten tevuton jar, mivel csak te latod jol (meg a Bayer Zsoti). Ehhez egyszeruen kevesek vagytok. Ha ezen tulvagyunk, utana meg vannak a reszletek, de mar az elso akadalyt sem veszed: hogy komolyan lehessen venni amit mondasz, mert tenyszeruleg es elvszeruen is butasagot beszelsz. Kb. azon a szinten vagy, mint WMiki.

Attol meg, hogy asperger szindromas vagy, hidd el, nem lesz igaz az, amit hajtogatsz (sorry, de egeszsen nyilvanvalo, hogy az vagy).

Sean MacTíre 2018.04.30. 18:33:34

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

"Jézusnak NINCS politikai tanítása, így tanítása nme is használható politikai célokra, édes ballibám..."

Szamit az amikor cimkezel valakit ballibanak, hogy sose szavazott baloldali partra, vagy mindenki az, aki utalja a fideszt, az illiberalisokat, es nem ert egyet veled? Mert akkor kituntetesnek veszem. Csak ne felejtsd el akkor, hogy az orszag tobb mint fele, beelertve a jobbikosokat is, balliba.

Igen, egyebkent, pont ezert nem ertem, hogy a Fidesz-KDNP miert vonja bele a vallast a politikaba es egyaltalan az allamba. Semmi helye ott. Orulok, hogy valamiben egyetertunk.

Bar oszinten bevallom, az Orban-Tiborcz-Meszaros-Vajna kor leliberalisozasaval sikerult meglepned. Arra tenyleg nem szamitottam.

Vladimir Harkonnen 2018.04.30. 20:44:13

A vonat feltalálásakor azt nyilatkozták egyes tudósok, hogy a nagy sebesség megöli az utasokat, hiszen 40 mérföld felett nem fognak levegőt kapni! :)

mocser48 2018.04.30. 21:03:17

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Egy hozzád hasonló rasszista seggdugasz nem lehet keresztény...
Te max akkor találkozol keresztényekkel, amikor azok ki akarnak gyógyítani téged az erkölcstelen gennyből, amibe a felszopó szerepkör vitt téged.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:03:19

@Sean MacTíre:

Egy keresztény bárkire szavazhat. Fasisztákra, komcsikra, liberálisokra, balra, jobbra. Mert Jlzusnak nincs politikai üzenete. Ennyi, édes butusom...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:04:12

@Alick:

Az eredeti marxizmus megvalósíthatatlan rendszer volt, Marx ki se dolgozta.

Lenin adaptálta a valósághoz.

mocser48 2018.04.30. 21:04:22

@introspection:

Igen, az illiberek öngyűlölők is, ahogy azt kifejtetted.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:04:56

@Alick:

Én is Deák-párti vagyok, ha Kossuth és Deák között vagyok kénytelen választani.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:09:43

@Sean MacTíre:

Ajánlott olvasmány:
Thomas Hobbes: Leviatán
John Locke: Két értekezés a kormányzásról

Gyakorlatilag a liberális eszme megalappzói, még Adam Smith előtt.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:10:38

@Sean MacTíre:

Bayer Zsolt téved vallási kérdésekben. Más véleményen vagyok hozzá képest.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.04.30. 21:14:59

@mocser48:

Még sose voltam rasszista, se felszopó... édes balliba pedofilem...

Celtic 2018.04.30. 22:02:14

Mondjuk a
"Nem tudok egyetlen okot sem arra nézve, hogy valaki komputert akarjon tartani otthon." mondas teljesen igaz volt (nem '97-ben nyilvan), ha nincsenek ra programok, szart sem er. Marpedig akkoriban leginkabb tudomanyos es uzleti celra tartottak a szamitogepeket, senki nem gondolta, hogy szorakoztato es kommunikacios celja is lehetne.
Az okostelefonokat sem ertem, van jopar app, ami hasznos szamomra (bkk futar, google maps), de egyik se olyan, hogy keptelen lennek nelkul elni. Ha a ceg nem kenyszerit ra es nem allja az arat, nekem ma se lenne. $500-at meg biztos nem fizetnek erte, annyit nem er semelyik se.

A fenymasolo tenyleg csunya mellefogas, a telefon viszont igaz lehetett akkoriban (ahogy az elso komment is mondja, a telefonkozpontok feltalalasaig kinkeserves dolog votl telefonalni)

Treff Bubi 2018.04.30. 23:07:39

"Nem tudok egyetlen okot sem arra nézve, hogy valaki komputert akarjon tartani otthon." - hát basszus, néha már én is így gondolom:D

mocser48 2018.05.01. 10:09:02

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Most is az vagy, nácikám... Egy gennyes rasszista, orbán huszadik alszolgájának felszopója.... Ennyi a szakmai "karriered"....

Alick 2018.05.01. 12:28:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Lenin mást valósított meg, mint amit Marx elképzelt... a fejlettségi előfeltétel híján egyfajta "ellen-cárizmus" keretein belül... nem a munkásság öntudatára, hanem a centralizált parancsutasításra épített.... és a fejlett, diverzifikált gazdaság és emelkedő életszínvonal helyett lecsontozott ipari-katonai komplexum lett belőle... amely azért megdöbbentő produktumokra is képes volt:
logout.hu/cikk/a_szovjet_orosz_urhajozas_multja/a_szovjet_urhajozas_sotet_nyitanya.html

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 12:54:47

@Alick:

Lenin megtette amit lehetett. Alkalmazkodott a feltételekhez.

mocser48 2018.05.01. 13:21:41

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Ha te mondod, akkor abból a szempontból is csak egy rühes náci vagy. orbán huszadrangú alszolgájának felszopójaként ide jutottál.

mocser48 2018.05.01. 13:35:37

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Pedig oda jutottál...

Most, hogy sorost említed, sikerült már találnod valakit, aki orbánhoz hasonlóan magyarnak mondja magát, és hamarabb vált soros ügynökévé, mint orbán? Talán valaki a három évig soros által pénzelt schmidt mária listájáról?

mocser48 2018.05.01. 13:37:00

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Tényleg, téged is pénzelt soros, vagy csak azokat, akiknek felszopsz?

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 14:06:59

@mocser48:

Ez van, a háborő lassan toitális katasztrófátokba torkollok.

Alick 2018.05.01. 14:27:10

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Akkor mondhatjuk úgy, hogy a Marxra való hivatkozás csak alibi volt. Lenin társai közül sem mindenki fogadta el a marxra hivatkozó szellemi alapokat, illetve máshogy fogta fel, mint Lenin.
Eredetileg pl. Castro sem volt marxista, csak taktikai megfontolásokból öltözött vörösbe ("világ felforgatói, egyesüljetek - marxizmusra hivatkozva").

mocser48 2018.05.01. 15:19:55

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Melyikre vagy büszkébb, arra, hogy orbán volt soros első számú bérence, vagy arra, hogy orbán most inkább putyinnak szop fel?

mocser48 2018.05.01. 15:20:50

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Érdekes a magyarságod. soros fizette a nyelvóráidat?

mocser48 2018.05.01. 15:22:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

soros bérencek gyülekezetének oszlopos tagja vagy.... Gondoltam, hogy valami ilyesmi listáról gyűjtött össze titeket a geci valamelyik alszolgája, hogy aztán fórumokon okádjátok a gennyes szövegeteket...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 16:35:20

@Alick:

Marx nem dolgozta ki a kommunizmus elméletét, ezt Lenin tette meg. Lenin marxista volt.

Castro is az lett, de ennek sok jelentősége nincs a téma szempontjából.

Alick 2018.05.01. 17:29:20

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: De, a kommunizmus elméletét Marx dolgozta ki ("mindeki a szükségletei szerint"), feltételezvén a termelő erők fejlődését és ehhez mérve a termelési módok változását, mint társadalmi alapot. Az átfogó elképzelés szerint a kapitalizmus meghaladásának feltétele a termelő erők minden korábbit meghaladó fejlődése, ami a tőkés termelési mód kereteit szétfeszíti.
Erre fikciós példa lehet a Star Trek sorozat replikátor technológiája, amely lehetővé teszi a javak előállítását materializáció útján, úgyhogy a profiton alapuló termelést nagyrészt értelmetlenné teszi, legalábbis az alapvető javak újratermelődő hiányát - ami a piacot élteti - megszünteti.
Ha Lenin Oroszországára gondolunk, ott viszont nem a javak piacon túli bősége, hanem éppen a hiánya, a háború utáni káosz volt az alap. Tehát hiányoznak a fejlődés feltételei, a munkásosztály társadalmilag és mentálisan is gyenge volt (nem volt erős, alulról is működő önszervező képessége), így Marx átfogó elmélete itt éppen nem érvényes. Lenin erre kitalálta a "kapitalizmus leggyengébb láncszeme" elméletet, ami azonban erőltetett volt és így a szovjet szocializmus oolyan volt, mint amikor egy gyúrós éhenkórász bizonygatja, hogy ő milyen erős. A kommunizmus pedig egy soha el nem érhető cél maradt...

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.01. 19:46:27

@Alick:

Marx a kapitalizmuskritikáját dolgozta ki,s más aban is alapdolgokban tévedett.

A kommmunizmusról azt hitte, nem kell kidolgozni mert szinte automatikus lesz az egész a magántulajdon megszüntetésével.

Alick 2018.05.01. 20:04:23

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Bocs, de mi anno sokat vitatkoztunk Marx szemléletéről és egyáltalán nem lehet ennyire leegyszerűsíteni, még a tévedéseivel együtt sem.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.02. 06:28:29

@Alick:

Ez így igaz, de mégis le lehet vonni minden eszmének az alapjait pár mondatban.

Marx lényeg 1 mondantban: minden rossznak az oka a magántulajdon, ezért azt megszüntetve paradicsom lesz.

mocser48 2018.05.02. 09:15:52

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

sorosbérencek vagytok, te és akiknek dolgozol. soros szolgái, felszopói. Elvtelen, gerinctelen férgek, akik most putyin felszopására esküdtetek fel.

mocser48 2018.05.02. 09:16:40

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Sikerült már találnod valakit, aki orbánhoz hasonlóan magyarnak mondja magát, és hamarabb vált soros ügynökévé, mint orbán? Talán valaki a három évig soros által pénzelt schmidt mária listájáról?

Alick 2018.05.02. 09:35:47

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár: Erről Woody Allen poénja jut eszembe:
"Részt vettem egy gyorsolvasó-tanfolyamon. A Háború és békét nem egészen 20 perc alatt olvastam el. Az oroszokról szól." :)

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.02. 09:40:08

@Alick:

Ha azt mondta volna, az 1812-es háborúról szól, még jó is lenne.

mocser48 2018.05.02. 09:41:24

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Az vagy. Egy sorosbérencnek szopsz fel, márpedig ilyet csak egy elvtelen, gerinctelen féreg művel. FŐleg, hogy az, akinek felszopsz, putyinra cserélte sorost.... ez mindent elmond rólad.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.05.02. 09:57:50

@mocser48:

Ezt már tisztáztuk, hogy miért is beszélsz butaságokat.

mocser48 2018.05.02. 09:59:32

@maxval bircaman szeredőci szürke proletár:

Te egy ócska kis sorosbérenc vagy, sorosbérenceknek szopsz fel. Ennyit vagy képes felmutatni az életben.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása