Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Laptop távirányítása - távoli elérés

2018. június 15. - laptopcafe
- a Távoli asztal funkció - PC és laptop távoli elérése, távirányítása -

Távsegítség és távelérés Windows operációs rendszerben

laptop tavoli segitsegA modern operációs rendszerek, tűzfalak és komplex vírusirtók feladata, hogy megvédjék a számítógépet, laptopot a külső behatolásoktól, előfordulhatnak azonban olyan esetek, amikor arra van szükség, hogy kívülről, távolról beléphessenek a gépre. A távelérés, vagy ahogyan a Windowsban nevezik: a Távoli asztal akkor hasznos, ha teljesen biztonságos és a felhasználó képes kontrollálni azt, hogy ki lép be a rendszerébe. Mivel a harmadik fél által készített program olykor kártékony elemeket is tartalmazhat, ezért érdemes a Microsoft saját megoldásával próbálkozni elsősorban.

Windows Távoli asztal használata

A Windows 10-es operációs rendszer lehetőséget nyújt arra, hogy belépési adataink birtokában kívülről használhassák a laptopot. Ez hasznos lehet, ha olyan problémával találkozik a felhasználó, melyet saját erőből nem képes megoldani. A Távoli asztal nincs automatikusan aktiválva, ezt először meg kell tenni. A korábbi verzióktól eltérően a Windows 10-ben ez egyetlen gombnyomással működik. A Start menü Gépházában, a Rendszer almenüre kattintva a Távoli asztal menüben kapcsolhatjuk be ezt az opciót. A kívülről történő belépéshez a számítógép nevére lesz szükség, melyet ebben a menüpontban olvashatunk le.

A bekapcsolt távelérés után bármely másik laptopról, személyi számítógépről vagy Android esetleg iOS eszközről irányítható lesz a rendszer.

laptop taviranyitas

A Windows operációs rendszerrel működő gépen a Távoli asztali kapcsolat alkalmazást kell elindítani, melyben a kiválasztott számítógépnél mindössze a Csatlakozás gombot kell kiválasztani. A csatlakozáshoz be kell írni a felhasználói fiók adatait - és máris irányítható az eszköz.

Mobil eszközökről is beléphetünk akár a saját laptopunkra is, mindössze a Remote Desktop programot kell letölteni a Microsoft Store-ból, Google Playből vagy az App Store-ból iOS eszközön, a csatlakozás megegyezik az előzőekben leírtakkal.

Az Androidos készüléken keresztül történő csatlakozás esetén az okostelefon kijelzője lesz az egér touchpad. Kicsit zavaró lehet, hogy a kijelzőn megjelenő kép nem touchscreen-ként működik, tehát az egér nem ugrik a kiválasztott pontokra a monitoron, hanem a touchpad-hez hasonlóan görgetve működik.

A Távoli asztal biztonsága

A kapcsolódáskor a laptop kijelzője lezáródik, tehát a felhasználó tisztában lehet azzal, hogy kívülről irányítják a gépét. Ha a laptopon a felhasználó belép a felhasználói fiókjába, a kapcsolat megszakad, tehát elsősorban a fiók és a gép tulajdonosa irányíthatja a hozzáférést.

teamviewer laptop tabletTeamviewer alkalmazás

A Távoli asztal alkalmazás egyik alternatívája lehet, a harmadik fél által készített Teamwiewer program, mely segítségével távolról irányítható a notebook vagy asztali személyi számítógép. A programtelepítés és rendszerirányítás mellett adatátvitelre, videokonferenciák lebonyolítására is alkalmas. Az egyenes kapcsolat mellett lehetőség van a számítógépek csatlakoztatására a webböngészőn keresztül is. A program szolgáltatásait két részre osztja a gyártó, lehetőség van ingyenesen letölthető verzió használatára és fizetős szolgáltatás igénybevételére is.

A felhasználó saját maga döntheti el, hogy milyen szintű hozzáférést biztosít a laptopjához. A böngészőből, telepítés nélkül működő változatban a távoli elérőnek nem lehet Adminisztrátori jogosultsága.

Az alkalmazás hátránya, hogy a kapcsolat felépítéséhez a TeamViewer.com egyik szerverének a segítségével történik, tehát az átmenő adatforgalom nem egyenesen a két gép között történik, érzékeny adatok esetében ez aggályos lehet, bár természetesen alkalmaz a rendszer AES 256 bites titkosítást.

A Teamviewer ideális lehet távsegítség nyújtásakor, ha a programtelepítéshez a távoli gépről adatokat és állományokat is kell másolni a felhasználó laptopjára, csak megbízható szervezetek és személyek számára engedjük meg a hozzáférést.

taveleres-laptop.jpgEgyéb távelérést biztosító szoftverek

  • Splashtop Personal - egy egyszerű és gyorsan telepíthető program, mely elsősorban arra szolgál, hogy okoseszközök segítségével irányíthassuk a hordozható vagy asztali számítógépet.
  • VNC Viewer – lényegében az előzővel megegyező szolgáltatásokat kínáló applikáció, mely szintén mobil eszközökre optimalizált.

Laptop távirányítása gyorsan és egyszerűen. Témák, melyeket érdemes lehet további olvasásra ajánlani: android eszközkezelő letöltése, böngésző telepítése, laptop szerviz, operációs rendszer optimalizálása, okos eszköz javítása, képernyő beállítása.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1814049760

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

satie · http://321.hu/sas 2018.06.15. 22:00:40

Most már SSH-szerver is fut a m$ által támogatva, de ha desktop kell, vannak nyílt forrású RDP és hasonló szoftverek is.

2018.06.15. 22:27:29

vagy chrome böngészőn keresztül

Bloggggger 2018.06.16. 00:37:56

Metasploit oszt jo napot:-)

2018.06.16. 06:30:49

@Bloggggger: hülye... :D azon még vondolkodom, hogy az LY-t megérdemled-e ;)
(Te tudod használni? Vagy 8-10 éve vetemedtem rá, hogy kipróbáljam, de rájöttem, hogy meghaladja az ismereteimet)

2018.06.16. 06:37:22

Egy apróság mintha kimaradt volna: távoli segítséget ritkán kér az ember a szomszéd szobában ülőtől. A windows10 saját verziója működik akkor is, ha router tűzfala mögött van a segítség kérő? Mert amennyire emlékszem, az egy sima rdp alapú cucc, mint a vncviewer. Persze tévedhetek, minden windows-omon elsők közt lett tiltva még a kapcsolódó service is, amíg volt windows-om... :) és az is benne van a pakliban, hogy a vnc is sokkal több, mint amit én láttam belőle.

Medgar 2018.06.16. 09:36:16

@hullajelölt88: Persze hogy működik. Csak a routereden kell átírányítani a 3389-es portot a gépedre és az inv file-ben módosítani a az RCTICKET értékét a publikus IP-re..... Egyszerű nem?

vergyula 2018.06.16. 09:44:36

Ahhoz, hogy az RDP a leírt formában működjön, egy rakás le nem írt feltétel teljesítése szükséges, úgyhogy inkább TeamViewer. Ráadásul a távoli gép képernyőjének zárolása miatt nem éppen ideális megoldás. A sima RDP-t arra találták ki, hogy az ember tudjon egy távoli gépen dolgozni, alapvetően LAN-on belül. Segítség nyújtásra inkább Windows Remote Assistance formájában alkalmas. Ez kreál egy Invitation file-t, amit aztán emailben (régen MSN messengeren is) el lehet küldeni a segítőnek. A file tartalmazza a szükséges adatokat a kapcsolathoz, a segítő elindítja, a gépén az RDP feldolgozza és ideális esetben tud kapcsolódni a távoli géphez. És ilyenkor a távoli gép képernyője nem zár le.

szepipiktor 2018.06.16. 09:51:21

Nincs ezekkel az írásokkal semmi gond, hiszen egy az egyben az elmélet van leírva.
Ahogy többen jelezték, azért a távfelügyelet, a távoli használat ennél picit több, hiszen a világ bármely pontjából más módon lehet ezt megtenni, mint az irodában a szomszéd asztalról.
Gondolom a leírást olvasók, akik eddig ezt a funkciót nem ismerték, most majd alapból tudják a külső IP cím használatát, a dinamikus és fix cím közötti eltérést, a dinamikus IP-címeknél a szükséges további feladatokat és ahogy erre más is utalt már, a router programozása sem gond ennek a felhasználói körnek.
Mondjuk az írás eléről az is lemaradt, hogy MIÉRT akarunbk ilyet tenni? Hozzá akarunk férni a gépünk tartalmához? Távollétünkben feladatokat akarunk delegálni? És mi van azzal az aprósággal, hogy a távoli gépünket bekapcsolva kell hagynunk, tehát előbukkan a folyamatos tápellátás és a biztonság kérdése is. Tényleg javasolt, hogy kéthetes nyaralásunk során az otthoni gépünket hagyjuk bekapcsolva, hátha akarunk azon valamit tenni?
A profik meg nem így csinálják, nekik ehhez nem kell blogger-segítség.

2018.06.16. 09:57:48

Az utolsó azért kapcsolja le a villanyt, ne maradjon minden égve éjszakára.

szepipiktor 2018.06.16. 09:59:24

@Medgar: És ez ugye szerepel az írásban? Ugye szerinted is alap azoknak eme tudás, akik a megcélzott olvasókör?
A felhasználók 99%-a a routert soha nem "látogatja", de sok tapasztalt is hozzáértőt hív!
A poszt nem arról szól, hogy itt "profik" vitatkozzanak, hanem tanácsot ad(na) amatőröknek.
A Te tanácsod is pofon a szarnak, hiszen az amatőr vonal ma már mobilapp-ban gondolkodik, a becsületes termékek meg alapból felprogramozzák a routert is (Synology DSM).
Mi nem szarakodtunk a szerver elérésével, egyszerűen rákapcsoltuk a Synology NAS-ra a szerver tartományát, bemappoltuk a szükséges könyvtárakat és a DSM jogosultságkezelője elvégzett mindent, a quickconnekt szolgáltatással meg az IP cím ismeret nélkül is bárhonnan, bármilyen eszközrő elértük a szervert. Hardveres titkosítással...
Én soha nem értem, hogy ha már a laikusok uralják a közszférát a témában, tanácsot miért adnak?

vergyula 2018.06.16. 10:04:05

@Medgar: A Windows Remote Assistance beírja az invitation file-ba a géped privát címét és a router publikus címét is, valamint a local és remote portokat. Ráadásul beállítja a porf forwardot a routeren. Ez utóbbin mondjuk meglepődtem. Ha bezárod a remote assistance ablakát, a port forward törlődik.

vergyula 2018.06.16. 10:04:50

@szepipiktor: Az uralkodó laikusok nem tudják magukról, hogy laikusok.

Medgar 2018.06.16. 13:22:29

@szepipiktor: ha nem lett volna világos: #ironia

cso zsi 2018.06.16. 13:59:17

@szepipiktor: "Tényleg javasolt, hogy kéthetes nyaralásunk során az otthoni gépünket hagyjuk bekapcsolva, hátha akarunk azon valamit tenni?"
Bő tíz éve volt, hogy a világ túlfelén járva, hazai banki műveletett kellett végrehajtani, sms-kóddal.
Az tthoni net sebessége többszöröse volt a fejlett világ, nem istenhátamögötti pontján lévőnek.
Az itthoni, távolról elérhető géppel megcsinálható volt, ami kintről dirketben nem.

2018.06.16. 21:17:15

@vergyula: normálisabb routeren az uPnP le van tiltva. Hogy nyit rajta portot egy ilyen bigyó?

vergyula 2018.06.17. 09:26:18

@hullajelölt88: engedélyezve van az uPnP, nem normális a routerem. Vagy én....

2018.06.17. 09:58:11

@vergyula: is ;)
Hogy pontosan milyen problémákat okoz, annak sose néztem utána, de úgy tudom, biztonsági szempontból nem igazán erősíti a router védelmét...

vergyula 2018.06.18. 04:05:23

@hullajelölt88: nyilván nem, de élni életveszélyes. :)
Tudtommal az uPnP - mint annyi más is - egy kényelmi szolgáltatás. Pont arra való, hogy ne kelljen manuálisan portot forwardolni, pl. torrent-kliensnél. Tuti, hogy nem növeli a biztonságot, de azért nem olyan, mint kirakni az admin jelszót facebookra. :)
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása