Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

7 bődületes technológiai bukta a történelemben

2022. október 14. - laptopcafe

Nem-nem, most nem egy jó kis túrós, vagy lekváros buktára gondolunk, amit egy gép alkotott meg. Hanem azokra az igazi öngólokra, amiket még a legnagyobbak is képesek elkövetni.Nem biztos, hogy az elképzelés rossz volt, de vagy a megvalósítás, vagy a befogadóközönség, vagy ezek keveredése eredményezte azt, hogy bizonyos termékek nem váltották be azokat a reményeket, amiket megalkotóik képzeltek el.Sok mindent fel tudnánk, illetve fel is fogunk sorolni, de az elektronikai, informatikai, illetve szolgáltató szektor annyi zsákutcát hozott világra, hogy mindet képtelenség lenne bemutatni.Mi most párat választottunk ki, melyből kiderül, hogy nem minden lesz sikeres, ami mögött egy óriási cég áll. Ugyanakkor az is igaz, hogy kockázat nélkül nincs győzelem. A kísérletezgetés és az új megoldások utáni kutatás az, amik előre visznek minket.Lehet, hogy nem minden esetben sikerült megtalálni a legjobb alternatívát, de a hibákból is lehet és kell tanulni.Lássuk hát, ki miből tanult az évek során.

1.Google+

A Google, mint techóriás sok mindenbe belevágott már fennállása óta. Azonban ők se mindig találták meg a megfelelő megoldást.A Google+ egy Facebookhoz hasonló közösségi média alternatíva szeretett volna lenni. A Google+ 2011-ben indult el. A cég „ügyesen” próbálta a frissen elindított közösségi felületének felhasználóbázisát növelni. Bizonyára sokan emlékszünk arra, hogy YouTube felhasználóként kötelező volt Google+ fiókot létrehoznunk. A Google így szépen megalapozhatott volna egy kezdő felhasználóbázist, de ez sem volt elég. Valahogy nem sikerült a Google-nek megérteni a felhasználók közösségi médiás igényeit, azok pedig maradtak a megszokott platformokon. (Facebook, Instagram, iwiw khm…). A Google+ hattyúdala egészen 2019-ig tartott, amikor a lecsökkent felhasználószám láttán, a Google végül kivezette az egész platformot.

20221014_technologiai_buktak_001.jpg

2.The Segway

A kétkerekű elektromos járművek egyik úttörője a Segway volt. 2002-es megjelenésével nagy üzleti sikereket szerettek volna a fejlesztők elérni, hisz rengeteg filmben is láttuk az eszközöket, ezzel is elhintve a fogyasztókban, az esetleges igényt egy ilyen megoldásra. Kb. 100 millió dollárt fordítottak a Segway kifejlesztésére. A Segway azonban rosszul pozícionálta ezek árait. Hiszen 3.000 dollár volt az indulóár, ami egészen 7.000-ig elmehetett. Ami 250 Ft-os dollár árfolyammal számolva 750.000 Ft-nak felelt volna meg. További nem várt problémák is nehezítették a Segway elterjedését. Egyes országokban ugyanis utcai járműnek minősítették, ami azt jelentette, hogy csak jogosítvány függvényében volt vezethető. Más országokban pedig illegális volt a Segway használata közúton. A 2001-es megalakulástól számolva egészen a 2007-es megszűnésig mindössze 30.000 darabot sikerült eladni belőlük.

 20221014_technologiai_buktak_002.jpg

3.Apple – pillangó mechanikás billentyűzet

Az Apple se mindig a legjobb megoldásokat alkalmazta a laptop billentyűzeteinél. Ilyen volt a pillangó mechanikás billentyűzet. Ennek az volt a célja, hogy a versenytársakéhoz képest sokkal karcsúbb billentyűzetet helyezhessen el laptopjaiban. Ez a megoldás a korábbi X, illetve olló billentyűzetrögzítést hivatott leváltani.A pillangó szárnyait formáló, vagy V-re emlékeztető megoldás, elméletben jónak tűnt. A gyakorlatban azonban teljesen más volt a helyzet. Sokkal nagyobb hibaszázalékkal működtek. Beragadó, vagy nem reagáló billentyűzet-meghibásodások végeláthatatlan sora jelentkezett. Ezek igen nagy százalékban kerültek javításra, illetve komplett cserére is. A felhasználói panaszok és a javítások láttán az Apple végülis elengedte a technológiát (a felhasználók legnagyobb örömére) és visszatértek az ollós technológiához, illetve a legújabb megoldás a Magic Keyboard elnevezést kapta.

 20221014_technologiai_buktak_003.jpg

4.Samsung Galaxy Note 7

Sokszor szóba kerülnek az akkumulátorok különféle termékek esetén. A Samsung Note 7-ese kapcsán azonban sokkal többször esett szó, mint ahogy a vállalat azt szerette volna. A megjelenést nagyon jó tesztek követték és minden adott volt, hogy egy nagyon szép utat járjon be a Note 7. Azonban az értékesítés megkezdése után egyre több probléma jelentkezett a felhasználóknál a termék akkumulátorát illetően. Egyik esetben egy repülőjáraton gyullad ki a telefon, melynek következtében az amerikai légiközlekedésben megtiltották, hogy repülőgépen ilyen telefon legyen. Más országokban a bekapcsolását tiltották meg repülőgépeken.Az egész helyzet odáig jutott el, hogy végül a Samsung leállította a gyártását a telefonnak, az összes értékesített telefont visszahívta, illetve, hogy a visszahívás sikeres legyen, egy frissítéssel használhatatlanná tették a már eladott telefonokat. (Töltést tiltotta le a frissítés, illetve, hogy hálózathoz csatlakozzon.)Anélkül, hogy egy nagyon hosszú okfejtésbe belemennénk, lényegében több tervezési hiba okozta az eszközök kigyulladását.

 20221014_technologiai_buktak_004.jpg

5.GoPro Karma drón

A GoPro a kalandkameráival tett szert hihetetlen népszerűségre. Azonban úgy gondolták, új termékek felé is érdemes lenne nyitniuk, ugyanis 2016-ban még igencsak felfutóban voltak a drónok.A GoPro első drónja a Karma nevet kapta, ami lehet nem volt a legjobb választás, mert sajnos egy nagyon rövid életű termékről beszélünk.Amikor megszületett a döntés kb. 2500 eladott drónról beszélhettünk. A GoPro visszahívta az összeset és nem is kerültek újra értékesítésre. Valószínűleg itt is tervezési hiba állt a háttérben, ugyanis a drónok áramellátása nem volt 100%-osan biztosítva. Ez pedig oda vezetett, hogy áramvesztés valósult meg, illetve nagyon gyors akkumulátormerülés mely sok esetben azt okozta, hogy a drón lezuhant az égből. Az se volt szerencsés és vélhetőleg ez is hozzájárul ahhoz, hogy nem kerültek újra forgalomba a Karmak, hogy a DJI Mavic Pro gépei gyakorlatilag letarolták a drónpiacot.
20221014_technologiai_buktak_005.jpg

6.Hasta la - Windows – Vista

Nem egészen így nézett ki Arnold Schwarzenegger híres mondata a Terminator 2-ben, de valószínűleg a Microsoft a Vista operációs rendszerétől nem véletlenül köszönt el nagyon gyorsan.Egy új oprendszer bevezetése sose egyszerű lépés. Az régebbi verziót használókat valamivel meg kell győzni, hogy érdemes átállni az újra. Több funkciók, gyorsabb, stabilabb működés stb. A Vista 2007 elején jelent meg, amely szeretett volna a biztonságra nagyobb hangsúlyt fektetni. Azonban nem sokkal lett jobb a biztonságot nézve. De nem csak ez volt a probléma. Sok régebbi géppel nem volt kompatibilis – emiatt pedig nyilván nem váltottak ezen felhasználók, még ha szerettek is volna. Számos teszt kimutatta továbbá azt is, hogy a Windows Vista nem fut/működik gyorsabban, mint az előd Windows XP. Mindezek együttesen oda vezettek, hogy a Vista nem lett népszerű operációs rendszer. Olyannyira, hogy az emberek többsége, de még az IT szektor jelentős része is inkább megmaradt a jól bevált és gyorsabban működő Windows XP-nél. A Microsoft ezt felismerve rohamléptékben fejlesztette a Vista utódját, a Windows 7-et, ami már képes volt arra, hogy átvegye az uralkodó Windows titulust a Windows XP-től.
20221014_technologiai_buktak_006.jpg

7.HD-DVD

A klasszikus DVD-t leváltó új formátum szükségére egyre nagyobb igény volt, mivel a DVD-re már nem tudtak olyan felbontást és minőséget másolni, mint amit szerettek volna. Így alakult ki a HD-DVD és a Blu-ray párharca. Előbbit a Toshiba fejlesztette, utóbbit pedig a Sony. Az első időszakban a HD-DVD szabvány állt nyerésre, hiszen sikerült megnyerniük maguknak a Microsoftot és az Intelt is, valamint több filmstúdiót is. Ezen felül a HD-DVD jelentkezett első működő termékkel. A Blu-ray főleg a gyártókat tömörítette és szép lassan behozta a lemaradását. Ezen felül nagyobb tárolókapacitást is ígért (15 GB vs. 25 GB – egyrétegű lemezek esetén). A versengés közel 3 évig tartott, mely 2008. március 28-án ért véget, amikor a Toshiba bejelentette, hogy nem foglalkozik tovább a szabvánnyal és a szabványba tartozó eszközök gyártásával és fejlesztésével.Az egyik leginkább valószínű oka a bukásnak, hogy a Warner átpártolt a Blu-ray oldalára. Ez önmagában nem biztos, hogy elég lett volna a kudarchoz, az mindenesetre biztos, hogy sok cégnek volt érdeke a formátumháború elhúzódása – akik névlegesen támogatták az egyik, vagy másik oldalt – ugyanakkor inkább az online tartalomszolgáltatásra, vagy a Flash-alapú adattárolókra fókuszáltak. Sokak szerint ezek miatt is lehet az, hogy a Blu-ray nem futott be akkora karriert, mint a DVD. Mindenesetre a Toshibának ez egy fájdalmas végkifejlet lehetett, hiszen rengeteg pénzt ölt a HD-DVD technológiába.

20221014_technologiai_buktak_007.jpg

Reméljük, hogy sikerült pár érdekességgel vidámabbá tenni a napodat:)

Webáruház

 

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1617954330

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2022.10.15. 15:14:13

Érdekes, a Segway pár napja jutott eszembe, azzal, hogy jó ideje nem láttam már. Régebben a belváros sétáló utcáiban láttam még olyat, hogy oktatták az érdeklődőket a használatára, és aztán csoportokban indultak városnéző túrára. Valószínűleg az árával lehetett a baj, mert a villanyrollerek semmivel sem okoznak kevesebb zűrt, és (most még) úgy néz ki, hogy azoknak megvan a felhasználói bázisa.

Mérnork 2022.10.15. 23:02:41

@Androsz:
Mátrafüreden úgy tudom még mindig tartanak Segway túrákat.
4evszak.hu/matrafured/terepsegway-turak-a-matraban/

Negrogo 2022.10.16. 11:06:50

@Mérnork: jaja, par hete is lattam egy csoportot...

Dan da Man 2022.10.22. 10:33:12

Érdekes volt, köszi!
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása