Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

8 Szenzációs érdekesség az IT világából!

2022. október 05. - laptopcafe

A számítástechnika világa szerencsére bőven tartogat elegendő érdekességet, furcsa megoldást, vagy meghökkentő storykat, ebből kifolyólag úgy gondoltuk, hogy elkészítjük a következő cikket ebben a témakörben.Reméljük számotokra is annyira érdekes és újdonsággal teli lesz ez a cikk, mint amennyire nekünk is az volt az összeállítást elkészítve.

1. Mi volt az első vírus?

Az első számítógépes vírust, a Creepert, Bob Thomas, a BBN Technologies munkatársa hozta létre kísérletképpen, még 1971-ben. A Creeper, az USA katonai számítógépes hálózatán, az internet elődjének számító ARPANET-en terjedt és a TENEX operációs rendszerrel rendelkező, DEC PDP-10 számítógépeket fertőzte meg. A vírus, miután bejutott a távoli rendszerekbe, lemásolta magát és ezt írta ki a képernyőre: „Én vagyok a Creeper, kapj el, ha tudsz!”. Annak érdekében, hogy a Creepert sikeresen eltávolítsák, Bob Thomas kollégája, Ray Tomlinson megalkotott egy másik programot, a Reapert. Így nem sokkal az első számítógépes vírus után, megszületett a világ első vírusirtója is. Az első, nem zárt rendszerben és kontrollált körülmények közt terjedő kártevő, az 1986 januárjában felbukkant Brain volt. A Lahore-i (Punjab - Pakisztán) illetőségű testvérpár, Basit Farooq Alvi és Amjad Farooq Alvi orvosi software-eket árultak floppy lemezen és az illegális program másolást akarták vele büntetni. A program készítői érdekes módon teljes nevüket, címüket és telefonszámukat is beleírták a vírus kódjába. Bár a floppykon terjedő Brain viszonylag ártalmatlan volt, mégis ez indította el azt a folyamatot, mely egy soha véget nem érő macska-egér játék, a vírus és a vírusírtó között. Egyébként ez az IBM PC-re írt vírus az első olyan, amely lopakodó mechanizmust használt. A Pakisztáni Brain a floppy lemezeken a boot rekordot fertőzte meg felülírással, az eredeti adatokat pedig elmentette. Egy hét alatt szétterjedt a világon.

20221005_erdekessegek_ii_001.jpg

2. Floppyk használata 2022-ben

Bizonyára a legtöbben közületek még nem igazán kerültek komolyabb ismeretségbe a kislemezekkel – számomra azonban örökre beégett az a tény az emlékezetembe, hogy a Mortal Kombat első része 14/15 floppyra fért fel -, illetve már lehet el se tudjátok képzelni, hogy egy ilyen kis adattárolásra képes eszközt a 21. században mire használhatnak még, amikor egy jó minőségű MP3 file-nak esélye sincs elférnie rajta.A válasz – hogy megszüntessem a bizonytalanságot – egyenesen a levegőből jön. Így igaz, bármennyire hihetetlen, de a légitársaságok rengeteg floppyt vásárolnak. De vajon miért? A válasz rendkívül kézenfekvő: A légiflották gépparkjában ma is találhatóak 20 évnél idősebb repülőgépek. Ezeknek – az akkori korszaknak megfelelően – a rendszerük a repüléselektronikai adatokat floppykon keresztül kapták meg.Emellett pedig aktívan használja még az orvostudomány is.

20221005_erdekessegek_ii_002.jpg

3. QWERTY – billentyűzet kialakulása

A ma használatos QWERTY – nálunk qwertz a magyar kiosztás miatt – elrendezés nem az eredeti billentyűkiosztás volt. Vissza kell lépnünk egészen az írógépek korszakáig. Az írógépet eredetileg Christopher Latham Sholes nevű amerikai feltaláló tervezte meg 1867-ben. Mindenki mással együtt még ő maga is úgy vélte, hogy az emberek csupán két ujjukat fogják használni a gépeléshez. 1878-ra azonban, amikorra kezdtek elterjedni a Sholes-szabadalom alapján megépített Remington-írógépek, világossá vált, hogy a gépírók vakon dolgozva mind a tíz ujjukat használni fogják. Legalábbis biztosan többet, mint az eredeti felhasználási elképzelés, azaz 2 ujj. Mrs. L. V. Longley nevű hölgy hamarosan ki is fejlesztette azt, amit ma QWERTY-billentyűzetnek nevezünk. Azonban itt jön egy csavar a gyors billentyűpüfölés hosszú történetében: Mrs. Longley-nek ugyanis nem az volt a célja, hogy könnyebbé és gyorsabbá, hanem az, hogy nehezebbé tegye a gépelést. A hölgy védelmére kelve, azonnal meg is osztjuk veletek, hogy ezt mi céllal tette. Az akkori írógépek betűkarjai ugyanis összeragadtak, ha túlságosan gyorsan ütötték le őket. Ebből kiindulva pedig az tűnt a leglogikusabb elképzelésnek – a karok összeakadásának elkerülése érdekében -, hogy egy olyan kiosztást kell választani, ami a lehető legnagyobb mértékben lelassítja a munkát. Tehát Longley a karok összeakadása miatti munkakiesést szerette volna megoldani a QWERTY kialakítással. Azt persze nem láthatta senki előre, hogy az írógépek után olyan beviteli eszköz fog megjelenni, ahol a „karok” már nem tudnak majd összeakadni.

20221005_erdekessegek_ii_003.jpg

 4. Amikor a Microsoft megmentette az Apple-t

Mai fejjel, az Apple hihetetlen bevételi számait látva nehezen tudjuk elképzelni, hogy megmentésre szorult. Azt pedig végképp nehezen, hogy a segítő kezet, pont a nagy rivális, a Microsoft nyújtotta. Steve Jobs 1997-ben tért vissza az Apple-höz. Azzal a céllal hívták vissza, hogy állítsa ismét talpra a vállalatot. Az Apple 1997-re már 12. éve volt veszteséges. Ne felejtsük el, hogy Steve Jobs 1985-ben hagyta el az Apple-t, tehát ahogy ott hagyta a vállalatot, azonnal átfordultak veszteséges működésbe.Itt került képbe a Microsoft, aki a legnagyobb riválisként mégis “segítő” kezet nyújtott az Apple-nek. Jobs első lépései közé tartozott, hogy a legtöbb projektet leállította. A Macworld nevű expón jelentették be, az Apple-Microsoft szövetséget. Ennek keretében Steve Jobs és Bill Gates megállapodtak, hogy a Microsoft 5 éven át elérhetővé teszi a Mac számítógépek számára a Microsoft Office-t, valamint 150 millió dolláros befektetést invesztál az Apple-be, szavazati jog nélkül. Jobs a közönségnek kifejtette:

„Ha előre akarunk haladni, akkor el kell felejtenünk néhány dolgot. El kell felejtenünk, hogy az Apple és a Microsoft harcának csak az lehet a végkimenetele, hogy az egyik cég elbukik. Tehát az a korszak, amelyet az Apple és a Microsoft harca határozott meg, lezárult."

20221005_erdekessegek_ii_004.jpg

 5. Miért használjuk a Winchester kifejezést a merevlemezekre?

Jó eséllyel a merevlemezek még nagyon sokáig köztünk lesznek, köszönhetően a hosszú távú és nagy mennyiségű adattárolási képességüknek. De tudjuk-e, miért hivatkozunk rájuk egy puska elnevezésével is? 1973-ban hozták nyilvánosságra a fix és cserélhető tengelyes IBM 3340 Direct Access Storage Facility merevlemez-fejlesztést, 30-30 MB-os tárolókapacitással. A 30-30-as elnevezésből az IBM egyik fejlesztője, Kenneth E. Haughton az ismétlőpuskára asszociált, ezért lett a háttértároló neve Winchester.

20221005_erdekessegek_ii_005.jpg

 6. Microsoft ünneplés

Minden cégnél vannak mókás tradíciók: a Microsoft alkalmazottai M&M’s csokigolyók fogyasztásával ünneplik évfordulóikat. Egy éve dolgozol a cégnél? Csokigolyós ünneplés! Tíz éve? Akkor is! Ráadásul minden évforduló alkalmával, minden dolgozónak „letétbe” kell tennie egy csomag M&M’s-et, ezeket használják azután az ünneplések alkalmával. Érdekesség: ha ez a szabály Bill Gates-re is vonatkozna, akkor ő már tizenöt kilogramm csokigolyót raktározott volna el. De rá persze ez nem vonatkozik.

20221005_erdekessegek_ii_006.jpg

7. Millió dolláros laptop?

A különleges megoldások rendszerint borsos árcédulával is társulnak. Amennyiben egy 1 millió dolláros laptopra gondolunk, jó eséllyel aranybevonatú és/vagy kristályos, drágakő berakásos megoldást képzelünk el.Ezt most mindenki felejtse is el. Nem egy gyönyörű megmunkálású laptopot fogunk bemutatni. A különlegessége nem ebben rejlik. Hanem ami a házon belül található.De nem is abban, hogy egy gyilkos konfig dübörög alatta. A laptop specifikációja: 2008-as, 10,2 hüvelykes, kék, Windows XP SP3-at futtató Samsung NC10-14GB netbook, amit 1.345.000 dollárért tényleg megvásárolt valaki. De vajon miért? Ezen a semmilyen tekintetben nem kiemelkedő laptopon ugyanis a világ leghíresebb kártevőiből 6 darabot is rátelepítettek. Ez a 6 kártékony program együttesen amúgy globálisan 95 milliárd dolláros kárt okozott.A kártevők közt megtalálható az ILOVEYOU, MyDoom, SoBig, WannaCry, DarkTequila, illetve a BlackEnergy.Mielőtt azt hinnénk, hogy bizonyára csak egy embert érdekelt ez a laptop. A győztes licit előtt, valaki 1 millió dollárt ajánlott érte.

20221005_erdekessegek_ii_007.jpg

8. Észak-Korea: 28 weboldal 2016-ban

Az ország, ami hihetetlen feszültséget tud generálni, ahol egyszerre van jelen az atomfegyverek fejlesztése és az országos szintű éhezés. Nem állítunk talán azzal valótlant, hogy Észak-Korea valóban a végletek, ellentétek és abszurditás megtestesítője.2016-ban derült ki, hogy összesen 28 weboldal közül böngészhet az észak-koreai internetfelhasználó. Ezt amúgy is inkább intranet szolgáltatásnak érdemes nevezni a nagyon korlátozott hozzáférés miatt. De hogyan derült ki?A GitHub képes volt rövid időre hozzáférni az ország hálózatán hostolt weboldalak információihoz. Elmondásuk szerint „Észak-Korea egyik csúcsszintű névszerverét véletlenül úgy állították be, hogy az lehetővé tette a globális DNS-transzfert. Ezáltal bárki, aki lefuttatott egy zóna transzfer lekérést az ország ns2.kptc.kp névszerverén, másolatot kapott a nemzet csúcsszintű DNS adataihoz”.Néhány a website-ok közül igen beszédes nevű. Például a cooks.org.kp egy receptgyűjtő oldal, a kcna.kp az ország hírügynökségének weboldala. A friend.com.kp pedig valószínűleg inkább oktatási célokat szolgál, bár egyes vélekedések szerint valamiféle közösségi hálózat állhat a site mögött. Néhány weboldalhoz azonban senki nem tudott hozzáférni, így azokról nem tudni, milyen célból működteti őket a kommunista rezsim.

7_erdekes_teny.png

Reméljük, hogy sikerült pár érdekességgel vidámabbá tenni a napodat:)

Rólunk

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9217947592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása