Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Új a laptopod? Ezeket a programokat kell telepítened

2018. július 14. - laptopcafe

telepites_banner.jpg

Szoftverválogatás notebook telepítéshez

laptop programokAki az első laptopját vásárolja, meg nincs tisztában azzal, hogy milyen programokat, szoftvereket kellene telepítenie rá. Az első és legfontosabb az operációs rendszer, enélkül esélytelen, hogy a vadiúj gépet bármire is rávedd. A laptopot érdemes előretelepített operációs rendszerrel vásárolni: az Apple gépek macOS programmal érkeznek, az összes többi esetében Windowst vagy ritkán Linuxot találhatunk rajta. Ha kezdő felhasználóként operációs rendszer nélkül vetted a laptopot, akkor mindenképpen érdemes szakember segítségét kérni, például egy laptopszervizben. Itt a segédprogramok telepítésében is tudnak tanácsokat adni.

Programok Windows alá

Ha Windows 10-es operációs rendszert találsz a gépen, akkor szükséged lesz néhány olyan alkalmazásra és programra, mely segíthet a további munkában, bár a Microsoft a legtöbb hasznos dolgot belepakolta a saját rendszerébe, ezért alapszinten bármilyen feladatra alkalmas lehet a kezdőcsomag is.

Google Chrome

A frissen telepített Windows 10 tartalmaz webböngészőt, a Microsoft Edge áll a rendelkezésünkre. A Google Chrome telepítésére nem elsősorban az internetes böngészés miatt van szükség, hanem a program által nyújtott crossplatform lehetőségek miatt.

A Google Chrome telepítését követően a Google fiókba történő bejelentkezés után könnyen és gyorsan szinkronizálhatjuk Google Drive tárhelyünket, okostelefonunk információit, névjegyeinket, illetve az összes Google szolgáltatást.

microsoft office szoftverOffice készlet

Minden laptop tulajdonosnak szüksége van szövegszerkesztő programra, lehetőleg olyanra, mely a helyesírást is ellenőrzi. Az elsők között érdemes telepíteni egy irodai programcsomagot. Az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb program a Microsoft Office, mely szinte az összes irodai munkafolyamatra és feladatra kínál megoldást, a sokéves tapasztalatból táplálkozó cég szoftverében senki sem csalódhat.

Ha nem szeretnél több pénzt költeni szoftvervásárlásra, akkor a Libre Office, esetleg WPS Office ingyenes alkalmazások letöltését ajánljuk. A Libre Office egy platformfüggetlen program, mely tökéletesen elegendő, ha dokumentumok létrehozására és szerkesztésére szeretnéd használni.

Ha a kiforrott Microsoft megoldást szeretnéd használni, akkor a Windowsban megtalálható Office 365-öt is kipróbálhatod, ez jobb vásárnak tűnik a teljes programcsomaghoz képest.

paint net laptopraKépszerkesztés

A laptop használata közben egészen biztosan szükséged lesz képszerkesztőre is. Az ingyenes, illetve online képszerkesztőkről már itt írtunk bővebben. A Paint.NET tökéletesen elegendő, a kezdő laptophasználók minden igényét kielégítheti.

telepites_banner.jpg

Vírusirtó

A laptop telepítésekor gondoskodni kell a rendszer védelméről is. A Windows saját védelmi központja is folyamatosan fejlődik, mégis az a tendencia figyelhető meg, hogy a felhasználók többsége antivírust is telepít a notebookra. Ingyenes szoftverrel is biztosítható a Windows védelme, például az Avast vagy a Panda szoftverek is hatékonynak bizonyultak.

Média lejátszó

A felhasználók az utóbbi időben a weboldalakon online nézik a videókat, melyeket a böngésző bővítménye jelenít meg, az operációs rendszer saját lejátszója pedig a legtöbb népszerű formátummal megbirkózik. Arra az esetre, ha ismeretlen médiafájlt kellene lejátszani, telepítsd a lejátszó programok svájci bicskáját a VLC Media Player-t.

vlc-media-lejatszo.jpgAdatmentés

A laptop merevlemezén sok olyan adatot tárolhatunk, melyek elvesztése tragikusan érintheti a felhasználót. A Googre Drive bizonyos mértékig megoldást jelent, mégis szükség lehet rendszer- és adatmentő alkalmazásra is. A Windows backup alapszintű megoldást kínál, de meglehetősen fapados a kialakítása. Ehelyett például a CrashPlan program segítségével könnyen és gyorsan készíthetsz biztonsági mentéseket külső adattárolóra vagy akár az internetes tárhelyedre is.

telepites_banner.jpg

Ha bármilyen kérdésed van a laptopodra telepítendő szoftverek működésével kapcsolatban, budapesti laptopszervizeinkben szívesen állnak munkatársaink a rendelkezésedre.

Új a laptopod és nincs rajta szoftver? Ezeket a fent felsorolt programokat érdemes és szükséges telepítened elsősorban. Néhány további téma, melyről érdemes lehet olvasni: irodai program telepítése, laptop szerviz Budapest, notebook vásárlás és javítás, operációs rendszer telepítése, szövegszerkesztő kiválasztása, ingyenes képszerkesztő programok.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3614112167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

_B_ 2018.07.16. 14:30:49

öcsém akik itt a linuxot ajánlgattok mezei userek számára.... ti hol éltek?
Ha csak netezésre, filmnézésre, zenehallgatásra kell, arra tökéletes. De ezt egy androidos tablet is megfutja.
De amint kap az embör egy word doksit, vagy excelt, hogy nyúljon bele, akkor meg van lőve. Meg még játszani sem lehet rajta.
Szóval az otthoni felhasználók nagy részét ki is lőttük.
Aki meg olyan beállítottságú, hogy nem restell 3 éjszakát eltölteni valami probléma megoldásával angol fórumokat nyálazva (én ilyen vagyok) annak mehet a linux otthonra, de amúgy no way.
A linux gyorsabb, és egyelőre valamivel biztonságosabb, de pl egy Win7-nél bőven instabilabb egy Ubuntu. Hiába fut alatta egy beton stabil kernel, ha a GUI lefagy (márpedig szeret olyat), a mezei user nem fogja konzolból kiműteni az agyát, hanem megrúgja a reset gombot, aztán a file-rendszer meg szétfosódik, nem érti hova tűntek az előző héten letöltött cuccok :)

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 14:38:08

@steery: "20 éve linuxokat használok" Akkor jól tippeltem, hogy a win95 alapján osztod a tudást 2018ban

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 14:42:03

@Bambano: "»Az, hogy a Microsoft írt egy másik linux kernelt« Semmi nyomát nem látok annak, hogy az ms írt volna egy másik linux kernelt. Minek tette volna? a linux gpl-es, azt lop ki belőle, amit akar."

A wikipediás forrásban rögtön az elején ezt látod: "WSL provides a Linux-compatible kernel interface developed by Microsoft (containing no Linux kernel code)" Azaz a subsystem egy Linux-kompatibilis rendszermagot ad, amit a Microsoft fejlesztett, és nem tartalmaz Linux kódrészleteket. Azért nem, azért írták újra a maguk módján, mert bár a Linux GPL-es, NEM úgy van, hogy azt lopsz ki belőle, amit akarsz. A felhasználás kötelező előírása, hogy az abból származtatott szoftvernek is GPL-esnek kell lennie, márpedig a Windows nagyon nem az, hanem egy publikálatlan forráskódú kereskedelmi program.

"az itt elhangzott állítás, miszerint csak hipszter partizánok használnak linuxot, nem igaz. ha igaz lenne, akkor az ms is hipszter partizán lenne."

Az állítás, az én egyik kommentemmel is kiegészítve, úgy szól, hogy a mezei felhasználónak mindegy, mert ő csak egy GUI-t használ, meg alkalmazásokat. A Linux legharcosabb kedvelői azt kedvelik benne, hogy olyan technikákkal és olyan mélységben hangolható, ahogy a Windows nem, bár a Windowsnak is vannak nem túl ismert trükkjei, gazdagon paraméterezett parancsokkal indítható eszközei.

"még mindig érdekelne egy működő szövegszerkesztő windowsra. eddig nem találtam. de nem is hiányzik."

Ha nem is hiányzik, akkor nem is érdekelne. A szövegszerkesztő fogalma elég tág. Szövegszerkesztésre ott a Notepad, kezdetnek, mondjuk. Én az UltraEdit-32-t használom ilyesmire, az sokkal többet tud, és nagyon kezes, ügyes program, még forráskódok írását is jól támogatja, akinek nem tetszik egy IDE sem. Például egy HTML-kódba belepiszkálni, egy .diz fájlt odavetni, egy .ini-be belejavítani kár is mást használni, mint egy ilyen programot. Régen, DOS-ra volt egy igen profi, makrókkal is bőven támogatott, magas szintre fejlesztett editor, a MultiEdit, igazság szerint ma is éppúgy használható volna, csak a Windows DOS-emulátora már nehézkes, ugye.

Ha változó betűméretekkel és fontokkal, érdekesebb tördelésekkel, képbeszúrásokkal óhajtunk operálni, WYSIWYG módban, az már más eset. A Wordpad is megteszi, de ebben szerintem az Office-ok uralkodóak. Én már a Word 2 for Windows (3.1) verziónál kezdtem, és már az is minden fontos dolgot tudott, amit egy WYSIWYG dokumentumszerkesztőtől egy átlagos regényíró, tankönyvíró, újságszerkesztő akkor használt. A Word 5.5 for DOS-t én használtam ám ilyenre, sőt, még iskolában is tanítottuk – ez még a 2 f/W előtt született, a számozás megtévesztő –, de nem volt WYSIWYG, a Windows elterjedése ezt az irányt beszüntette. Már a Commodore 64-esen a GEOS is tartalmazott egy ennél fejletteb editort, persze csak kísérleti céllal, elégtelen erőforrásokkal.

A Word 6 f/W aztán beállította a normát. A Microsoft a továbbfejlesztésekkel kompatibilitási akadályokat teremtett, ezért először a Word 98-ra, majd a Word 2003-ra kellett áttérni, de az viszonylag zökkenőmentesen ment, és állítom, hogy nincs is szükség innen tovább menni. Szerkesztettem rajta profi nyomdai munkákat, bőven illusztrált tankönyveket, sűrűn csinálok saját kedvemre DVD-borítókat, meg mindenfélét, kár sorolni. A Word 2007 csak a GUI megváltoztatásával, a ribbonnal újított, ami még mindig nem ment le a torkomon, pedig oktatáshoz rendszeresen kell használnom. Van ilyen. Annak pedig végképp nincs gyakorlati értelme, hogy OCR-t meg profi képszerkesztőt építsenek bele, mert OCR és képszerkesztő is van annál sokkal jobb, józan ember szerintem minden célra egy arra kitalált, jó programot használ.

Én képvágásra, aprómunkára az IrfanView-t, rétegek használatához, vagy például finomabb tónusállítgatásokhoz, OCR-előkészítéshez pedig ott van egy öreg Photoshop (CS2), én még nem találtam olyasmit, amit ne tudtam volna vele megcsinálni, amit pedig mégsem, arra előkapom a jó öreg CorelDraw X4-et (néha az Inkscape-et), 3D szövegre pedig jó a GIMP. Kész, ezzel be van rendezve a "grafikai műhely", a Xara, egy GIF-szerkesztő, egy CAD nálam már csak ritkán kerül elő.

$pi$ 2018.07.16. 14:46:51

@_B_: "De amint kap az embör egy word doksit, vagy excelt, hogy nyúljon bele, akkor meg van lőve. Meg még játszani sem lehet rajta."

Ha kapsz egy word doksit, akkor általában a windows-on is meg vagy lőve. Meg mac -en is. Meg mindenhol, kivéve az olyan rendszeren, ahol történetesen a word ugyanazon verziója fel van telepítve.

Ha azt várod a Linuxtól, hogy a windows agyament dolgait ugyanúgy támogassa mint a windows, akkor persze itt fogsz rinyálni, hogy a linux nem jó, mert nem támogatja azt, amit te vársz tőle. Mások azonban máshogyan vannak ezzel. Ha én kapok egy word doksit, akkor nem vagyok meglőve, akkor te vagy meglőve, mert küldök neked egy választ, amiben leírom, hogy soha többet ne küldj nekem az elcseszett windowsos irodai csomagod fájljaidból.

"Aki meg olyan beállítottságú, hogy nem restell 3 éjszakát eltölteni valami probléma megoldásával"
Az nem használjon windows-t. Rengeteg kínlódással jár, rengeteg problémával, rengeteg felesleges munkával.

"A linux gyorsabb, és egyelőre valamivel biztonságosabb,"
Az elmúlt 25 évben mindig biztonságosabb volt. Semmi sem indokolja az "egyelőre" kitételt. És nem "valamivel", hanem "sokkal".

"ha a GUI lefagy (márpedig szeret olyat)"
Ha lefagyott a GUI-d, akkor nézesd meg a gépedet. Valószínűleg valami gond van vele.

"de pl egy Win7-nél bőven instabilabb egy Ubuntu."
Az, persze.

"megrúgja a reset gombot, aztán a file-rendszer meg szétfosódik"
Valami gond van a merevlemezeddel is. A reset gondtól nem lenne szabad baja legyen a fájlrendszerednek, naplózó fájlrendszerek vannak mindenütt.

"Meg még játszani sem lehet rajta."
Ez igaz. Nem is baj, a medve sem játék mégsem erőlködünk, hogy játszani lehessen vele.

"De amint kap az embör egy word doksit"

Tipikus félművelt amatőr hozzállás, azt hiszed, hogy a számítógép a wörd doksi ,eg a táblázatkezelő. Ez a titkárnői szint, titkárnők viszont ne osszák az észt arról, hogy melyik szoftver a jobb. Azt elmondhatod, hogy melyiken tudsz levelet írni meg nyomtatni, az a titkárnői szint.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 14:49:13

@steery: akkor rosszul fogalmaztál valamit

$pi$ 2018.07.16. 14:49:26

@Androsz: "A wikipediás forrásban rögtön az elején ezt látod: "WSL provides a Linux-compatible kernel interface developed by Microsoft (containing no Linux kernel code)" Azaz a subsystem egy Linux-kompatibilis rendszermagot ad, amit a Microsoft fejlesztett"

Nem, a meglévő windows kernelhez ad egy interface-t, amit kompatibilis a Linux kernel interface-szel, hogy a user space alkalmazás ne lássa, hogy nem linux megy alatta. Nem új kernelt írtak, csak egy új interface-t a meglévő kernelükhöz.

Biggamer 2018.07.16. 14:52:41

@_B_: Van Steam fiókom, és benne játékok Linux alatt amiket szoktam is játszani.

Bambano 2018.07.16. 14:57:45

@Androsz: "Azaz a subsystem egy Linux-kompatibilis rendszermagot ad": értő olvasás esetén nem keverjük a rendszermagot az interfésszel. A wsl linux kernel kompatibilis interfészt ad, mint ahogy az általad bemásolt mondatban is olvasható. nem írt linux kompatibilis rendszermagot, van benne egy rendszermag, az nt kernel, amire ráhúztak egy kompatibilitási réteget, ami fordítja a linuxos kernelhívásokat nt kernelhívásokra. nem nagy durranás, egy-két szoftverinterruptot kell megfaragni, oszt jónapot.

"mert bár a Linux GPL-es, NEM úgy van, hogy azt lopsz ki belőle, amit akarsz": mit lopsz ki a linuxból, ha tudod, hogy nem lehet ellenőrizni, hogy megtetted-e? hint: mindent. azt, hogy loptál-e a linuxból, nem az határozza meg, hogy a linux kernel milyen licenszű, hanem azt, hogy amibe belerakod, milyen licenszű: ellenőrizhető-e vagy sem. mivel nt forrást általában nem szoktak közzétenni, így a lebukás veszélye nulla, tehát azt lopnak belőle, amit nem szégyellnek. és ennek jól látható jelei vannak, hogy valóban meg is történik.

nekem a szövegszerkesztő az a word az mso-ból. és alkalmatlan arra, amire kitalálták. rendszeresen összecsinálja magát, ha listába ágyazott listát kellene gyártanom. más kérdés, hogy ráadásul a tervezési filozófiája is alapvetően téves. úgyhogy ha rendes doksit kell kiadnom a kezemből, akkor vi + LaTeX. a többi az tipográfiai környezetszennyezés.

ételizésítő 2018.07.16. 15:05:17

@Bambano:
Talán nem lenne hülyeség, ha megtanulnál angolul, és akkor a negyed- vagy ötödrészt megértett angol szöveg alapján nem állítanál hülyeségeket, mint most.

De a többi részben is faszságokat írsz. Persze egy linuxostól ennyi ésszel csak ennyire futja.

@Le a spammerekkel:
Nem cáfolod, mert nem tudod, faszfejkém.
Buta vagy, mint a segg. Minden hozzászólásodból látszik. Gondolom, te már Fidesz-bérkommentelő vagy most is. Ennyi ésszel másra nemigen vagy alkalmas. Gondolom, az önéletrajzodat is ehhez az álláshoz írtad LO-ban.
Ja, az illesztőprogram kifejezést a MS találta ki. És nem hajt meg semmit, hanem illeszti a hardvert az oprendszerhez.
De hát mivel hülye vagy, mint a fosos segg, nem hiszem, hogy fel bírnád fogni.

@fantomasz85:
Talán te próbálj meg kicsit messzebb látni az orrodnál, akkor nem írsz majd ekkora baromságokat.
Latex, ne röhögtess már. Még jó, hogy nem Notepad.

@Macropus Rufus:
Linux alá nincs egy csomó program, ami Win alá van (Photoshop, CAD, CAT, de mondjuk a szerszámgépek meg robotok programozására szolgáló CNC-hez se nagyon láttam még Linux alatt használható alkalmazásokat, Windowsra meg a legtöbb szerszámgépgyártó ír a gépéhez).
Ilyenekre gondoltam munka alatt, és ezekkel azért öbb százezer ember dolgozik az országban.
A Linux játékra is alkalmatlan, bár ez engem nem érint, de sok millió embert igen.

Csak a sok linuxos hobbista ezeket nem bírja felfogni.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 15:07:26

@ételizésítő: azért nem cáfolom tételesen, mert a magadfajta söpredékbe kár minden betű.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 15:08:00

@ételizésítő: ja, a linuxos hobbista tizenöt éven át használta munkára, desktopon a debiant :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 15:10:11

@_B_: ez is komplett ökörség. Vannak dolgok, amikkel egy libreoffice nem boldogul, ezek többnyire a M$ azon húzásaiból erednek, hogy szartak és szarnak mindenféle szabványra, ajánlásra (RFC)

Biggamer 2018.07.16. 15:20:37

@ételizésítő: Szerintem vegyél vissza az arcodból, mert egy rakás hülyeséget tolsz be ide.

Steames játékaim harmada fut Linuxon. Ezek inkább indie címek, de vannak köztük AA játékok is. Ergó nem lehet kijelenteni, hogy a Linux alkalmatlan a játékra. Sok minden történt ezen a területen az utóbbi pár évben, valszeg régen láttál már Linuxot.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 15:24:49

@Nerevaryne: azt nem tanították az iskolában, hogy mint jelent a "mindenki"?

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 15:27:42

@Le a spammerekkel: "a driver azért lett illesztőprogram, mert valami magyarkodó majomra rájött a magyarkodás"

Vagy húsz éve az Alaplapban volt egy felhívás, többek között bevált és nem bevált magyarításokat kellett gyűjteni. Elég sok beváltnak tartott szó összegyűlt. Ha szükséges, előkotorhatom valahonnan. Az illesztőprogram jól fejezi ki a lényeget, nincs vele baj.

@Nerevaryne: "Acrobat reader és IrfanView? Visszamentünk 2008-ba?"

Értelmetlenek szoktal lenni ezek az évszámemlegető kommetek. Mi bajod van 2008-cal? Mi az, ami megváltozott azóta a gépekben annyira, hogy egy tíz éves program ma nem tudja ellátni a feladatát? Képnézés, alapfokú manipulációk, konvetálás, batch, ma is pont ezt várjuk tőle, Egyébként az IrfanView-nak van idén februári kiadása is. A Windowsnak pedig volt 1988-as kiadása is. És?

@vergyula: "Egy jó commander tényleg hiányzik a windows-ból, de én rengeteg emberrel találkozom, aki a beépített fájlkezelőt használja."

Szerintem sejted, hogy az a legjobb, ha azoknak a zöme inkább nem is próbálkozik egy commanderrel.
Amíg valaki nem érti a kiterjesztés fogalmát és nem ismeri legalább a fontosabbakat – és ők rengetegen vannak ma is –, az tologassa csak az ikonokat, azzal kicsit nehezebb véletlenül kárt okozni a gépben. Akinek kell egy commander, az pedig talál egy csomót. Miért legyen a Windows része? Tuti, hogy nem a Microsoft fogja megírni a legjobbat. Nem kell egyetlen nagy csomag, feltehetőleg te sem egyetlen nagy akciós dobozban veszel csavarhúzót és forrasztópákát, meg mindenféle neked nem kellő, ócska limlomot, amit hozzájuk csomagolnak.

"Illesztőprogramok? Ha windows-zal veszed a gépet, akkor az illesztők is telepítve vannak, elvileg a gyártás pillanatában elérhető legfrissebbek."

Pontosan. A Windows gyártásának idején legfrissebbek. De azóta a hardvergyártók továbbléptek, jó sokat. A Windows frissítése pedig csak azokat az illesztőprogramokat tudják leszedni, amelyeket azok gyártói a Microsoft jóindulatába ajánlottak. Súlyos gond, hogy ezt rengeteg ember nem tudja, és elhiszi az eladók kamuzását. Van olyan illesztőprogram, amelyet én a gyártó oldaláról sem tudtam már leszedni, mert ők már nem tartják szükségesnek elérhetővé tenni, én viszont, már bocsánat, de használni merészelném. Olyan ez, mint a pofon: a driverfrissítést nem jó másra bízni.

"A cikk arról szólt, mit kell felrakni egy teljesen általános, kezdő laptophasználó gépére, akinek még preferenciái se nagyon vannak, nemhogy irtózzon mondjuk a gimptől."

Így van. A cikk egy minimumot mutat a kezdőknek, akik még nem nagyon tudnak a sokféle programról. Én gimiseket tanítok, ijesztően sokan vannak, akik a telefonjukon kívül még elképzelni sem tudnak más számítógépet. Azt hiszik, hogy azzal mindent megcsinálnak, ami kell, és kész. Persze, ami éppen most kell nekik. De aki az életrajzát majd a telefonján írja, annak szerintem még mesélni érdemes pár eddig sosem hallott lehetőségről. Az egyszeri halásznak is jó egy vén csónak, de ha megismerkedik egy motoros mélyvízi hajóval, esetleg ötleteket kaphat. Nem biztos, hogy kell neki, de nem biztos, hogy ezt előre tudja.

@Berelhetoreklamfelulet: "A windowsba beépített vírusirtó pontosan ugyan azokat a listákat használja, mint bármelyik ingyenes/kereskedelmi vírusirtó, így azok nem jobbak annál."

A vírusok technikája sajnos már messze elhagyta azt a vidéket, amikor még listák alapján kutatni lehet őket. Vannak cégek, akik a Microsoftnál gondosabban foglalkoznak a témával. Az, hogy a Microsoft egyre több alkalmazási területre ír VALAMILYEN Windowsba épített programot, azért van, mert meg akarják tartani a vásárlókat, azokat, akiknek az ismeretei még nem terjednek túl azon, hogy van a gépre telepített Windows, ami "mindent tud". Ha van benne egy víruskereső, akkor az egységsugarú júzer nem kezd keresgélni egy másik víruskeresőt. Képszerkesztőt, szövegszerkesztőt, OCR-t, böngészőt, mittudomén, miféle szarok vannak még belepréselve a nagy MS-csomagokba. Ez piaci manipuláció, nem komoly fejlesztési szándék. Fényképezőgépet akkor sem az IKEÁ-ban fogok venni, ha csinálnak egy IKEA Opticon XTS-1200 CTE Pro márkájút. Bútort, esetleg.

Még egy összegzés a Windows vs. Linux vitába: egy oprendszer elterjedtségét az dönti el, hogy melyikre hány különféle alkalmazás és játék készül. Európában a Microsoft sikerrel a piac élére tornázta magát már a DOS-szal, a Windowszal pedig bebetonozta magát az első helyre. Amerikában a Macintosh jobban szerepelt, ott a verseny kiélezettebb. A Linux lemaradt, mert a marketingversenyt elvesztette, ennyi, itt a Microsoft nyomulása sikeresebb lett, a győztes mindent vitt. Most még a Linux jó hírét is meglovagolja a WSL-lel. Baromi sok pénzt költenek marketingre, mert megtehetik, és győznek. Ez van, igazodni vagyunk kénytelenek hozzá, kész.

Nerevaryne 2018.07.16. 15:27:57

@eßemfaßom meg áll: Képszerkesztés nem egyenlő mémgyártás, ember.

rnz 2018.07.16. 15:33:35

Hogy a búbánatba került már megint ide ez a nyomorult win-linux csata? Mindenki azt használ, amit akar. Próbáltam a linuxot, többször is, egyszerűen nem szerettük meg egymást, pedig soha nem voltam elfogult és finoman szólva nem idegen a terminálba pötyögés sem. Emiatt (is) aztán évekig mac os volt az elsődleges platformom munkára, de a win 10-nek sikerült az, ami az elődjeinek nem, nálam legalábbis. Ez persze köszönhető az osx -nek is is, amennyit javult a win, annyit romlott az osx (stabilitás, sebesség, tudás). Mostanra eljutottam oda, hogy osx-et is már csak akkor indítok, ha windowson lehetetlen feladatot kell megcsinálni, minden mást ami elvégezhető mindkét platformon, már a windows alatt csinálok.

Nylul 2018.07.16. 15:37:32

@fantomasz85: 'Próbálj meg kicsit messzebb látni az orrodnál...' - ez az ételizésítő? Hagyjad már! Szerinted ha valaki szerint olyan géptípus, hogy B737-200 nem létezik, a légiirányítás egy gombnyomogató monkeyjob, és nem lehet olyan hideg télen hogy a Tisza befagyjon a tokaji hídnál, na majd pont az fogja megérteni, hogy vannak emberek, akik linuxon hatékonyabban dolgoznak, mint windowson.
Van neki egy pici, saját világa, abból ő aztán sosem fog kilátni, de legalább szórakoztat. Itt a blog.hu-n ami wmiki a tudománynak, birca a politikának, az ételizésítő minden másnak, mert ő mindenhez is ért. :)

Nerevaryne 2018.07.16. 15:42:48

@Androsz: "Amíg valaki nem érti a kiterjesztés fogalmát és nem ismeri legalább a fontosabbakat – és ők rengetegen vannak ma is –, az tologassa csak az ikonokat, azzal kicsit nehezebb véletlenül kárt okozni a gépben."

Az megvan, hogy a windowsban kb. XP óta van részletes nézet? Vagy mire gondolsz kiterjesztés alatt? A commander egyetlen előnye hogy kényelmesen kezel két mappát egymás mellett, de ez amúgy Vista óta a Windowsban is benne van, nem kell hozzá más csak egy drag&drop. FTP csatlakozásra meg inkább használjon az ember Filezillát vagy valami hasonlót amiben nem feature hanem központi elem az FTP, akkor kevesebb lesz az anyázás a végén.

"Értelmetlenek szoktal lenni ezek az évszámemlegető kommetek. Mi bajod van 2008-cal? "

Nem értelmetlenek, azóta hatszor megváltozott a preferált UI, az irfané meg nem. Képnézegetésre pl. azóta is alkalmatlan viszont imád minden kiterjesztésre rátelepedni, hogy ha lehet akkor a működő képnézegetőt se tudd használni arra amire meg az való (bár alap szerkesztést az is tud, sőt már retus is van benne). PDF-et meg már vagy 6 éve kezeli a Chrome.

Az jó ha van support hozzá, legalább biztonsági kockázatot nem jelent.

_B_ 2018.07.16. 15:50:05

@Le a spammerekkel: "@_B_: ez is komplett ökörség. Vannak dolgok, amikkel egy libreoffice nem boldogul, ezek többnyire a M$ azon húzásaiból erednek, hogy szartak és szarnak mindenféle szabványra, ajánlásra (RFC)"
Most ne az okot vitassuk, hanem a jelenlegi helyzetet.
Attól, hogy a MS szart az ajánlásra, még a szar programját használják mindenhol. Alkalmazkodni kell a JELENLEGI helyzethez, nem a 20 évvel ezelőttihez.

_B_ 2018.07.16. 15:55:40

@$pi$: Szóval te még azt sem tudod, hogy működik a filerendszer a linuxod alatt :) A többi hozzászólásodat is tekinthetem tárgytalannak?

Csak ezt nem bírom szó nélkül hagyni.
"Tipikus félművelt amatőr hozzállás, azt hiszed, hogy a számítógép a wörd doksi ,eg a táblázatkezelő. Ez a titkárnői szint, titkárnők viszont ne osszák az észt arról, hogy melyik szoftver a jobb. Azt elmondhatod, hogy melyiken tudsz levelet írni meg nyomtatni, az a titkárnői szint."
Olvasd el újra az első mondatomat. Átlag user....azaz a titkárnői és bőven az alatti, mondjuk betanított munkási és közmunkási, segílyes és nyugdíjas szintű embereknek is van otthon sztámítógépe. Ne burokban éljél bazki, nem csak szoftverfejlesztők és rendszergazdák és szabadidőmilliomosok vannak a világon ;)

Nylul 2018.07.16. 15:57:10

@rnz: 'Hogy a búbánatba került már megint ide ez a nyomorult win-linux csata? Mindenki azt használ, amit akar. ' - ezt én sem értem, és így van. Mindenki azt használ, amit akar, néhány terület van, ahol elég pontosan be lehet lőni az irányt.

Grafikai munkára, játékra minden bizonnyal windows a jobb, de egy webfejlesztésre alkalmas környezetet nyilvánvalóan linuxon praktikusabb felhúzni.

Az meg, hogy egy első alapgépre mi kerül, megint tök mindegy, hacsak nem célgép. Anyám 10 éve vidáman elvan linuxon, böngészés, email, filmnézés, könnyvolvasás ennyi.

És nem tudom, hogy ki írta azt a bődületes marhaságot, hogy képet mindenki szerkeszt. Direkt körbekérdeztem, hátha én vagyok a helikopter, de nem. 3 szomszédom, anyám + keresztanyám a büdös életben nem nyitott még meg képszerkesztőt, én kb egy évben egyszer.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 16:10:25

@_B_: nem húsz évvel ezelőtti. Úgy látom, a LO fájlokat a M$ gond nélkül megnyitja, ahogy egy hivatalos dokumentumot, többnyire MSO forrásból, ami nincs szarrá csicsázva, egy LO is megnyit rendesen.

_B_ 2018.07.16. 16:14:49

@Le a spammerekkel: Megnyitja hát, meg tudsz is bele szerkeszteni, csak mikor változtatsz, és mented, az eredeti szerző nem tudja vissaznyitni, mert az MS szoftver összekakilja magát a korrumpált file-tól.

epidermis 2018.07.16. 16:23:50

A G2A honlapon 2-3 ezer forintért kapsz kódot a NOD32 programhoz.
Sokkal jobb, mint a többi, a Kaspersky sokszor ignorálta a bejövő e-maileket.
Lejátszónál pedig a BSPlayer Pro-nál nincs jobb.

gigabursch 2018.07.16. 16:46:46

@eßemfaßom meg áll:
Én meg személy szerint TC nélkül rühellek bár,milyen fájlkezelést végrehajtani.
Rühellem az Intézőt. Egyszerűen nem az én gondolkodásom szerint épül fel.
Ennek oka biztos az, hogy Norton Commanderen és Dos Navigatoron szocializálódtam.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.16. 16:50:39

@_B_: otthoni felhasználás esetén tudsz konkrét, viszonylag gyakori példát arra, hogy egy MSO-ból származó dokumentumba bele kell szerkeszteni és azt visszaküldeni a feladónak! Én még életemben nem futottam ilyenbe.

Bambano 2018.07.16. 17:01:10

@Androsz: "Európában a Microsoft sikerrel a piac élére tornázta magát már a DOS-szal, a Windowszal pedig bebetonozta magát az első helyre.": ez azért így elég pongyola állítás. Max. azt lehet ebben a formában kijelenteni, hogy a desktop szegmensben piacvezető az ms. Mert egyébként az összes számítógépet figyelembe véve 20%-kal nem lehet piacot vezetni a 80%-os linux előtt.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 17:13:28

@Nerevaryne: akkor most olvasd vissza mit írtál EREDETILEG amire reagáltam.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 17:19:31

@gigabursch: Szóval nem azért rühelled mert használhatatlan hanem azért mert máson nőttél fel. Ez egy teljesen érthető álláspont. A mai PC használók nagyrésze viszont soha az életben nem látott dos-t, nekik a bármilyencommander koncepciója az értelmetlen hiszen ha másolni akarnak megnyitnak két ablakot és egyikből a másikba pakolnak, nincs szükségük egy külön ablakra amiben egy helyen ki lehet tallózni 2 mappát csak azért, hogy másolgassanak. Ez a dos alatt volt a szupercsodaság.

eßemfaßom meg áll 2018.07.16. 17:29:26

@epidermis: "Lejátszónál pedig a BSPlayer Pro-nál nincs jobb. "

Évi 30€ egy médialejátszóért ami annyit tud mint az összes többi ingyenes?
Vagy lopod?

vergyula 2018.07.16. 17:36:50

@Androsz: " A Windows gyártásának idején legfrissebbek" - Nana. Dolgoztam számítógép-összeszereléssel foglalkozó cégnél, bár nem különösebben a gyártás közelében, de azt tudom, hogy kb. így működik a dolog: a vevő megrendel egy specifikációt ilyen-olyan hardware elemekkel. Az adott konfighoz van egy image, amit ráhúznak a HDD(SSD)-re, általában még összeszerelés előtt. Oszt ott a gép, működő driverekkel. Az image-ek készítésére külön csapat van, folyamatosan frissítik az összetevőket. Na ja, nem biztos, hogy az NVIDIA honlapján tegnap óta elérhető legfrissebb drivert rakják bele, de azért igyekeznek. Céges környezetben ez úgy megy, hogy még tesztelgetik kicsit, ne az end user szopjon, ha nem muszáj.

De foldobnék egy kérdést: win7 vagy win10?
win7, mert:
- megszoktam
- nem tetszik a win10-ben a Settings és Control Panel különutas megoldása
- nem tetszik a win10 Start menüje
- a win+tab elrendezés jobb, mint a 10-ben

win10, mert:
- belépés nélkül lehet wifihez kapcsolódni
- az esetek nagyrészében tényleg le tud tölteni önállóan egy működő drivert szinte bármihez
- kezeli az ISO-kat
Most más nem jut eszembe.

És még egy történet: frissen újrahúzott win7-en rákattintok egy file-ra (történetesen egy torrentre), homokóra percekig, majd kékhalál, és reboot. BIOS-nál megáll, hogy nincs miről bootolni. Eltűnt az összes háttértár. Tartós áramtalanítás megoldotta, és másodszorra már a torrent kliens indult el, ahogy kell.

$pi$ 2018.07.16. 17:51:15

@_B_: "Szóval te még azt sem tudod, hogy működik a filerendszer a linuxod alatt :) A többi hozzászólásodat is tekinthetem tárgytalannak?"

Pontosan tudom hogyan működik a fájlrendszer. Vagyis egy csomó fájlrendszerről pontosan tudom hogyan működik. Mi a fenéből jutottál arra a következtetésre, hogy nem tudom?

Vagy csak valami üres sértés akart lenni?

"Olvasd el újra az első mondatomat. Átlag user....azaz a titkárnői és bőven az alatti, mondjuk betanított munkási és közmunkási, segílyes és nyugdíjas szintű embereknek is van otthon sztámítógépe. "

Igen, és a nagy részük nem használ olyat, hogy "wörd doksi meg excel". Pont erről beszélek, nem mindenki irodai segédmunkás, érted már?

Leooo 2018.07.16. 17:54:51

@ételizésítő: No, aztán mi a legeslegnagyobb baj az Office 2k7-tel??

rnz 2018.07.16. 18:14:49

@Nylul: Webfejlesztésre (is) használom a gépeimet (leginkább nodejs, de van php, és más hasonló"régimódi" :P terület), windows alatt sincs gyakorlatilag semmi, ami akadályt képezne. Ellenben nem kell plusz egy oprendszert tartani. Hozzáteszem ha már semmiképp se windows, akkor fejlesztésre az osx _szerintem_ jobb.

Nylul 2018.07.16. 19:20:25

@rnz: Nyilván lehet olyan környezet, ahol nincs akadály, sajnos amiket mit csinálunk, és amikkel mi foglakozunk ez nem érvényes.

A céges gépek windowsosak, és nem telik el nap wtf nélkül, szóval ami az előző nap működött, az ma már nem. Pl egy docker windowson tud produkálni érdekeseket, elszórni volume-okat, stb. Úgyhogy itt a legtöbben kibírják azt a pár kötelező napot az irodában némi anyázással, majd a többit megcsinálják otthon linuxon/osx-en. :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2018.07.16. 19:33:26

@rnz: "Hogy a búbánatba került már megint ide ez a nyomorult win-linux csata?"

Hát úgy, hogy ahol a Windowsról szó esik, ott rögtön megjelennek hívatlanul a dühödt linuxhuszárok. Annyi vitakészséggel, mint a jehovisták.

@Le a spammerekkel: "Vannak dolgok, amikkel egy libreoffice nem boldogul, ezek többnyire a M$ azon húzásaiból erednek, hogy szartak és szarnak mindenféle szabványra, ajánlásra"

Szó szerint. Szemlátomást azért "fejlesztgetik" a saját szabványaikat is, hogy a korábbi programok ezután megbukjanak rajtuk. Mi szükség volt erre az ostoba DOCX formátumra? ZIP-pel tömörített XML?? Jézusom, ez volt a bomba ötlet? Na igen, a DOC már kváziszabvánnyá vált, temérdek program tudta kezelni, kellett valami új, ami miatt a júzer kénytelen új Office-t vásárolni. Ha a Microsoft egy kis, törekvő cég lenne, megérteném, hogy hajtanak a profitra, de már annyi dohányuk van, hogy nem tudják hová lapátolni, tényleg kell ennyire pofátlannak lenni? Mi volt az akadálya, hogy a Windows 10 felülről teljesen kompatibilis maradjon, mondjuk, az XP-vel? Nehéz elképzelni. A változó hardverrel való illesztés a BIOS és a driverek feladata, az operációs rendszer többi része használhatná azokat, úgy, ahogy a Jóisten a PC-k belső hierarchiáját annak idején megteremtette. Mi lehetett a probléma, talán a méretkorlát? :-|

@$pi$: "Nem új kernelt írtak, csak egy új interface-t a meglévő kernelükhöz."

Csahogy az idézetben nem látható folytatás szerint a linuxos programok natívban futtathatók alatta. Próbáltam eldönteni, hogy most akkor mi az igazság, de végül jóindulatú akartam lenni, és feltételeztem, hogy a Microsoft, egy fejlesztőóriás, képes volt megírni saját agyból a linux funkcióit, és ellátni egy szabványos interface-cel, régiesebb nevén vektortáblával. Ha tényleg csak egy közvetítőszintet voltak képesek beletenni, akkor aki a Windows 10 linuxbarátságát hangoztatta, mire volt ennyire büszke? Nagyon kíváncsivá váltam, hogy egy tisztességes linuxos alkalmazás futási sebessége hogy alakul, ha Win10-en futtatom. Mert szarral már tele a padlás, jó rendszerre viszont eléggé szükség lenne.

@Bambano: "Mert egyébként az összes számítógépet figyelembe véve 20%-kal nem lehet piacot vezetni a 80%-os linux előtt."

Hát ha megmutatod nekem azt az adatot, amely szerint négyszer több szerverüzemeltető van a világon, mint PC, akkor rendben. Mert a PC-ken ez a helyzet: www.netmarketshare.com/operating-system-market-share.aspx?options=%7B%22filter%22%3A%7B%22%24and%22%3A%5B%7B%22deviceType%22%3A%7B%22%24in%22%3A%5B%22Desktop%2Flaptop%22%5D%7D%7D%5D%7D%2C%22dateLabel%22%3A%22Trend%22%2C%22attributes%22%3A%22share%22%2C%22group%22%3A%22platform%22%2C%22sort%22%3A%7B%22share%22%3A-1%7D%2C%22id%22%3A%22platformsDesktop%22%2C%22dateInterval%22%3A%22Monthly%22%2C%22dateStart%22%3A%222017-07%22%2C%22dateEnd%22%3A%222018-06%22%2C%22segments%22%3A%22-1000%22%7D "So, What Is Linux’s Market Share? It’s impossible to say.", mondják ők: www.makeuseof.com/tag/linux-market-share/

A linuxosokhoz: régebben a linux magjára rátöltöttem egy (G)UI-t, kedvem szerint választva, aztán hajrá. Amikor legutóbb nézegettem a dolgokat, én már ugyanúgy a felülettel kötelezően egybeépített, egymástól inkompatibilitásig különböző magokat látom. Hasonlóan a Microsoft módszeréhez. Tényleg ez a helyzet, idáig süllyedt a világ?

@Nerevaryne: "Az megvan, hogy a windowsban kb. XP óta van részletes nézet?"

Hm. Az megvan, hogy ettől a júzer még nem fogja tudni, hogy mik azok? És az, hogy kiterjesztés helyett csak egy magyarázatot látsz? És az, hogy az átlagjúzer azt sem tudja, hogy van részletes nézet? Ha mégis kipróbálja, csak azt látja, hogy tele lett minden számokkal, és az átlagjúzernek ennyi elég ahhoz, hogy beszarjon. Látok elég ilyen embert, én bizony annyira adnék a kezükbe egy commandert, mint egy láncfűrészt.

"azóta hatszor megváltozott a preferált UI, az irfané meg nem"

Van egy menüsora, egy eszköztára (amit én lekapcsolok) meg feldobható helyi menüi. Ribbon nincs, hálistennek, de ezen kívül mi hiányzik meg? Lehet, hogy a legfrissebb divatot nem látod rajta, de miért zavar ez a használatában?

$pi$ 2018.07.16. 20:00:57

@Androsz: "Mi szükség volt erre az ostoba DOCX formátumra? ZIP-pel tömörített XML?? Jézusom, ez volt a bomba ötlet?"

Nem, az egy bevett recept a szakmában, csak te nem ismerted. Nem a "zippel tömörített xml" volt az ajánlás lényege, hanem az, hogy milyen az xml szerkezete (xml schema).

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.16. 21:13:13

@Androsz: melyik volt az elso komment, ami velemenyt nyilvanitott egy operacios rendszerrol? segitek: "Ami meg a Linuxot illeti, a sznobok kedvence" :D amugy ezt a magozast nem kene eroltetni, foleg nem olyan szerkezetbe belefoglalni hogy "a linux magjára rátöltöttem egy (G)UI-t", mert teljesen nevetsegesse teszed magad.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.16. 21:18:21

@Nylul: offtopik, de azon meglepodtem hogy van docker windows-ra. ha jol ertem, indit a windows melle egy linux vm-et, es azon mennek a containerek?

Nylul 2018.07.16. 21:35:53

'Hát úgy, hogy ahol a Windowsról szó esik, ott rögtön megjelennek hívatlanul a dühödt linuxhuszárok. ' - Már miért lenne hívatlan, amikor a cím az volt, hogy a 'Ezeket a programokat kell telepítened..', amiből az első pont az operációs rendszer. Szóval?

Plusz milyen 'dühödt'? Én egyetlen, a szerzőt fikázó usert látok, aki amúgy jókat ír, csak szarul tálalja.

Ellenben:
-------------
'A linux lehet jó, de a Windows jobban ki van szolgálva, nagyiparilag. De a linux csak a hozzáértőknek jobb, a beépített hangolási és karbantartási adottságokal, a felhasználó nem látja ezeket az előnyöket.'

'Ami meg a Linuxot illeti, a sznobok kedvence. Mivel már eléggé elterjedt, vírus is van rá bőven, illetve a platformfüggetleneknek mindegy, azaz épp úgy kell tűzfal meg vírusirtó hozzá, de mivel a legtöbb hivatal MSoffice-ban működik, kénytelen valami többé-kevésbé kompatibilisben működő programot is felrakni'.

'A Linux kurva jó rendszer.
Annak, aki nem dolgozni akar rajta, hanem a rendszert akarja bütykölgetni.
Érdemi munkára alkalmatlan, arról nem is beszélve, hogy munkához való alkalmazások nincsenek rá, a GIMP (és társai) nem az, hanem röhej.'

' hozzád hasonló megszállott hobbistáknak és partizánoknak kiváló, akik szeretnek az oprendszer lelke mélyén buzulni.''
---------------

Na ezek vannak tele indulattal, dezinformációkkal, hozzá nem értéssel.

Meg azok, akik ex-has kijelentik, hogy a windows/linux/osx a jobb. Ilyen nincs. 2018-ban ez már sok nagy %-ban ízlés/kényelmi/megszokás vita. A maradékban pedig célszoftver kell, ami egy adott típusú fejlesztéshez a linux, grafikához a windows, zenéléshez a mac.

Az átlaguser meg pont telibeszarja, hogy mi van a gépén. Anyám megörökölte a linuxos gépemet egy évtizede, évente nyomok rajta egy apt upgrade-et. Keresztanyámnak windows 10-e van, évente elviszi a közeli szervízbe egy nagytakarításra. Ha most az én életem szakmai része windowshoz kötne, akkor anyám gépe menne évente szervízbe, és a keresztanyámét menedzselném.
Mind a ketten ugyanúgy skypeolnak, messengereznek, emaileznek, böngésznek, videóznak, és egyiküket sem érdekli, hogy windows vagy linux van a gépen.

Nylul 2018.07.16. 22:03:10

@droid_: Asszem valami ilyesmi, amikor először láttam, 10 percnél többet nem voltam hajlandó rászánni, hogy megértsem: az én fejemben az állt össze, hogy valami virtualizált virtualizáló próbál meg subvirtualizálni valamiket.. Mindegy, lehet, hogy én voltam a béna, meg lusta, de én inkább kihúztam a céges gépből a monitor + hálókábelt, és bedugtam sajátomba.
Én nem vagyok egy nagy docker-guru, egy dolgot látok: Akik otthonról, linuxról használják, azokkal semmi gond. Akik windows környezetben a cégen belül, azok folyamatosan nyígnak.

És az 1 biteseknek: Ez nem egy ítélet windows vs linux témában. Ez annyi, hogy per pill a szoftverfejlesztés jelenlegi állapota szerint egy szoftver (környezet) jobban használható linuxon, mint windowson. Aki emiatt elkezd hisztizni, nyomok neki 5 példát, ami jobb a windowson, mint a linuxon. :P :D

Nylul 2018.07.16. 22:04:17

@Androsz: ^^ oups, kettővel fejebb a tiéd! :)

Bambano 2018.07.16. 22:39:34

@Androsz: összes számítógép: a desktop pc, a szerver pc, a netmegosztó router, az okostelefon, az okostv, az ip telefon, egy csomó hálózati hardver, egy csomó kábelmodem, stb. ezeket figyelembe véve a számítógépek 80%-án linux fut. az ms okosan addig menedzselte magát, míg kitolta magát pl. az okostelefon piacról. úgyhogy elismerem, desktopon nagyjából monopol helyzetben van az ms, de máshol a fasorban se.

"A linuxosokhoz: régebben a linux magjára rátöltöttem egy (G)UI-t, kedvem szerint választva, aztán hajrá. Amikor legutóbb nézegettem a dolgokat, én már ugyanúgy a felülettel kötelezően egybeépített, egymástól inkompatibilitásig különböző magokat látom. ": nincs linux magja. a linux a mag. a szó, amit kerestél: disztribúció. nincsenek inkompatibilitásig különböző magok, mivel egy mag van. az is tévedés, hogy inkompatibilitásig különböző disztró, linuxból sokkal kevesebb érdemben eltérő verzió van, mint windowsból. a windows az sp hülyeségeivel meg a .net verzióival meg a többi hasonlóval, lényegesen töredezettebb környezet, mint a linuxok.

"Tényleg ez a helyzet, idáig süllyedt a világ?": igen, ez a helyzet, odáig süllyedt a világ, hogy windows huszárok tájékozatlanul mantrázzák a hülyeségeiket a linuxszal kapcsolatban, és hiába írnak nekik tényeket, egyik fülükön be, a másikon ki.

Bambano 2018.07.17. 02:19:34

@Le a spammerekkel: nekem nem kell az androidból linuxot csinálnom, megtette a google.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 03:14:35

@Bambano: nem, a google valójában csak a kernelt használja ideiglenesen (mint az itt tartózkodó szovjet csapatok :D )
Az android nagyon nem linux.

Nerevaryne 2018.07.17. 07:01:48

@vergyula: "De foldobnék egy kérdést: win7 vagy win10?"

A win7 napokig szedi a frissítéseket telepítés után mert nincs SP2. Azt már senkinek nem ajánlanám telepíteni, hatalmas szenvedés.

Nerevaryne 2018.07.17. 07:05:34

@eßemfaßom meg áll: Arra gondolsz amit kiidéztél?

Itt van:
"@Nerevaryne: "Mindenki szerkeszt képet, ha máshoz nem akkor mémekhez. "

Jaja MINDENK mémeket gyárt otthon. Te nagyonhülye"

Mit kell ezen magyarázni?

eßemfaßom meg áll 2018.07.17. 07:26:46

@Nerevaryne: Ezen nincs mit magyarázni ezért nem értem miért próbálozol vele.

$pi$ 2018.07.17. 07:28:47

@Le a spammerekkel: "nem, a google valójában csak a kernelt használja ideiglenesen (mint az itt tartózkodó szovjet csapatok :D )
Az android nagyon nem linux."

A kernelt hívják úgy, hogy "Linux". Sőt, elárulok valamit, amit sokan nem tudnak: a kernel az operációs rendszer. Minden más, a a böngésző, az irodai programcsomag, a képnézegetők, a képszerkesztők, a programok, amiket a felhasználó lát a képernyőn, azok nem az operációs rendszer.

Ezzel sokan szoktak vitatkozni, sokan, akik egyetlen Tanenbaum könyvet sem olvastak. :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 09:02:33

@$pi$: a kernel nem op.rendszer, az kernel. Bocs, ha hiányoztál az op.rendszer definícióról szóló óráról. A köznyelvben a linux már régóta a sokféle variációban létező op.rendszereket jelöli, de az android nem az.

_B_ 2018.07.17. 09:45:53

.@Le a spammerekkel: "otthoni felhasználás esetén tudsz konkrét, viszonylag gyakori példát arra, hogy egy MSO-ból származó dokumentumba bele kell szerkeszteni és azt visszaküldeni a feladónak! Én még életemben nem futottam ilyenbe"
Azért mert csak IT-s körökben mozogsz. Nem kell gyakori esetnek lennie, elég évi 2 is. Ez olyan, mintha lenne egy megbízhatatlan autód, sosem tudod mikor hagy cserben.
Mondjuk Gizike kislánya számítógépen írja a házi fogalmazását, majd átküldi Jucikának, hogy nézze már át, milyen hibákat talál benne, ő meg belejavítana és visszaküldené..
Vagy mancika hazaviszi a Cafeteria tervező excel táblát, hogy az urával együtt kitalálják mennyi erzsébet utalványt akarnak, meg mennyi szép kártyát, és otthon elpötyögne vele.
De rengeteg más helyzetben előfordulhat, hogy úgymond lektorálásra vagy javításra küldesz át valakinek egy doksit. Vagy akár csak egy személyi adatokkal kitöltendő nyomtatványt.
És én tudom, hogy plain textben is lehetne, meg google docs-ban, meg editálható PDF-el, meg PDF kommentekkel, de Mancikának ez nem fog eszébe jutni, mert épp most tért át a fax-ról az email-re.

_B_ 2018.07.17. 09:48:50

@$pi$: "Pontosan tudom hogyan működik a fájlrendszer. Vagyis egy csomó fájlrendszerről pontosan tudom hogyan működik. Mi a fenéből jutottál arra a következtetésre, hogy nem tudom?"
Tehát tisztában vagy vele, hogy ha nem nyomsz el egy sync/halt/reboot parancsot, mielőtt hard resetelnéd a gépet, akkor lutri, hogy mi került le a HDD-re a memory cache-ből. Ebben az esetben viszont az előző érvedet nem tudom hova tenni.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.17. 09:49:05

@$pi$: haaaat... kigugliztam a tanenbaum konyvet, es ott is azt irja, hogy ez nehez kerdes, de ami kernel modban fut, az szerinte biztosan az operacios rendszer, de vannak olyan userspace programok, amik kerdesesek, hova soroljuk. nem ezt emliti, de pl egy ld-linux vajon mi? userspace program, de semmi haszna nincs azon kivul, hogy lehetove teszi mas programokat elindithasat (mondjuk 99%-at) es nem egy shell, amit mindenki kedvere cserelget. szerintem ez tekintheto az os reszenek. de visszafele sem egyertelmu, a mi termekunkben van nehany modul ami kernelspace-ben fut (nem driver, hanem userspace programok halozati muveleteinek "tamogatasa" es monitorozasa), szerintem ettol meg nem lesz az oprendszer resze.

Berelhetoreklamfelulet 2018.07.17. 09:56:45

@Nerevaryne:
" 6) te hülye vagy? Láttál te már ilyet? Ezt a Windows kezeli, lokálisan. Rakj fel nekem egy bat fájlt VLC ikonnal egy fájlmegosztóra, aztán meglátjuk nálam hogy néz ki."
kb. itt meg is nyilvánul mennyire értesz ezekhez a dolgokhoz, de legalább osztod itt az észt rendesen XDDDD

$pi$ 2018.07.17. 09:57:49

@droid_: Igen, vannak olyan elemek, amiknél a kérdés nehezen vagy egyáltalán nem dönthető el. Én azonban azokról a dolgokról beszéltem, amiknél a válasz egyértelmű.

Mondjuk például az ablakkezelő a Linuxnál vagy maga az X Window. A laikusok ezeket mind az oprendszerhez sorolják, pedig nem így van.

"van nehany modul ami kernelspace-ben fut (nem driver, hanem userspace programok halozati muveleteinek "tamogatasa" es monitorozasa), szerintem ettol meg nem lesz az oprendszer resze."

Én az oprendszerhez sorolnám, mint ahogyan Tanenbaum is ide sorolja a device drivereket attól függetlenül, hogy pl. harmadik fél fejlesztette őket. Én úgy szoktam gondolkodni, hogy ha a szoftverhez alkalmazásfejlesztő programozót veszel fel, akkor nem OS, ha kernelspecialistát, akkor az. Ez persze nem egy szigorú és pontos definíció, de a gyakorlatban elég jól működik.

$pi$ 2018.07.17. 09:59:59

@_B_: "Tehát tisztában vagy vele, hogy ha nem nyomsz el egy sync/halt/reboot parancsot, mielőtt hard resetelnéd a gépet, akkor lutri, hogy mi került le a HDD-re a memory cache-ből. Ebben az esetben viszont az előző érvedet nem tudom hova tenni."

Naplózó fájlrendszer (journaling file system). Szerintem most nem állok neki elmagyarázni, elég sokan megtették a neten.

$pi$ 2018.07.17. 10:07:32

@Le a spammerekkel: "a kernel nem op.rendszer, az kernel. Bocs, ha hiányoztál az op.rendszer definícióról szóló óráról."

Nem akarlak elkeseríteni, de azokat az órákat sok éven keresztül én tartottam.

"A köznyelvben a linux már régóta a sokféle variációban létező op.rendszereket jelöli, de az android nem az."

A *köznyelv*. Pontosan. Megpatchelem a Linux forrást, rárakok egy csomó alkalmazást és nevet adok neki. Aztán a köznyelv elkezdi mondogatni, hogy ez már nem Linux, ez már más.

Nos, nevezheted másnak, tiltakozhatsz, attól még elég vicces, amikor lelkes android felhasználók azon hörögnek, hogy a Linux milyen szar. :D

Bambano 2018.07.17. 11:22:23

@Le a spammerekkel: de, az android linux kategória. a linux azonosan egyenlő a kernellel. azt is mondhatjuk, hogy az android egy linux disztró, mint a debian vagy a redhat. mind linux kernelen alapuló oprendszer.

attól, hogy az androidban más user space programok futnak, az még linux. vagy nem linux az openwrt se, mert nem bash van benne, hanem busybox? meg nem gnu libc van benne, hanem más libc? más linux disztrókban sem mindig ugyanazok az eszközök vannak, de a kernel az linux. tehát linux disztró mind.

Bambano 2018.07.17. 11:23:55

@Le a spammerekkel: "A köznyelvben a linux már régóta a sokféle variációban létező op.rendszereket jelöli, de az android nem az. ": kutyát nem érdekli, hogy a köznyelv mire mit mond. A köznyelv ótvar. A köznyelv nem tudja, mit jelent pontosan a linux, nem tudja, mi a hacker és mi a cracker, és még hosszasan sorolhatnám.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 11:47:34

@$pi$: "Aki tudja csinálja. Aki nem tudja, tanítja. Aki tanítani sem tudja, igazgatja.".
Gáz, ha az oktató sincs tisztában a kernel és az OS fogalma közti különbséggel.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 11:55:35

@Bambano: jó, mondj jobb nevet a redhat-debian-ubuntu-gentoo-archlinux-stb. családokra, ami mutatja, hogy jóformán a csomagkezelő az egyetlen jelentős különbség köztük, mert a különböző utility-k elég jelentős átfedést mutatnak, messze nem akkora a különbség az egyes disztribúciók közt, mint pl. az egyes unixok közt.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.17. 12:09:04

@$pi$: ok, de mondom hogy nem driver. nincs eszkoz. csak egy funkcio, mondjuk rendszerhivasok monitorozasa. ezt meg tudom csinalni userspace oldalrol is (az alkalmazas eszre sem veszi, hogy ott fut vele az en automatikusan betoltodo kodom) es kernel oldalrol is, az erre a celra irt modulom betoltesevel. vagy valami halozati csomagszuro, szinten lehet userspace (nfqueue) vagy modul. attol, hogy valamelyik megoldast valasztom, szerintem nem lesz az oprendszer resze vagy nem az. de mindigy, lenyeg, hogy a "hataron" velemenyes, mit tekintunk annak, tankonyv szerint is.

$pi$ 2018.07.17. 12:40:38

@Le a spammerekkel: "Gáz, ha az oktató sincs tisztában a kernel és az OS fogalma közti különbséggel."

1. Már nem tanítom, már sok éve visszamentem a privát szférába, szabadúszó vagyok.
2. Világos, hogy amit állítasz nem igaz. Nézd meg a szakirodalmat, adtam szerzőt.

$pi$ 2018.07.17. 12:41:33

@droid_: "de mindigy, lenyeg, hogy a "hataron" velemenyes, mit tekintunk annak, tankonyv szerint is."

Igen.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 13:12:35

@$pi$: bárki írhat baromságot, ettől még a kernel nem lesz op.rendszer. Bootolj be egy csupasz kernelt és nézd meg, tudod-e használni a gépet! Na ami onnan hiányzik, az különbözteti meg a kernelt és az op.rendszert.

$pi$ 2018.07.17. 14:09:40

@Le a spammerekkel: "Bootolj be egy csupasz kernelt és nézd meg, tudod-e használni a gépet!"

Az "oprendszer" nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is önállóan használható, hogy nem kell más szoftver a kis asztali gépedre ahhoz, hogy mondjuk webböngészni tudj. Mondom, olvasd el az első pár bekezdést bármelyik Tanenbaum oprendszer könyvből, gyönyörűen leírja mit nevez a szakma operációs rendszernek és miért.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 14:37:47

@$pi$: mondom, marhaságot bárki írhat. Akkor is, ha Tannenbaum az illető. Ő írt más marhaságokat is. És előtte is voltak opmrendszerek.
Bővebben: hu.m.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1ci%C3%B3s_rendszer

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 14:39:03

@$pi$: ettől még nem lesz kisebb ostobaság amit állítasz. Sajnos az utóbbi húsz évben meredeken zuhan a szakma, benne az oktatás színvonala.

$pi$ 2018.07.17. 16:05:13

@Le a spammerekkel: Csak ismételgeted, hogy ostoba vagyok, hogy ostobaságot beszélek, de semmiféle érved nincs. Abszolút semmi. Hoztam forrást, hoztam hivatkozást, erre csak az jön, hogy hülye vagy, én vagyok a helikopter, én jobban tudom.

Hidd el sem Tanenbaum sem én nem az elmúlt húsz évben jöttünk le a falvédőről. Ez a beszólásod is mellément. Én abbahagytam, ma már nem tanítalak tovább.

$pi$ 2018.07.17. 16:08:28

@Le a spammerekkel: "Bővebben: hu.m.wikipedia.org/wiki/Oper%C3%A1ci%C3%B3s_rendszer"

B+, ez azért még megér egy pár szót. A te magad által hivatkozott forrás mondja, hogy nekem van igazam és baromságokat beszélsz. Nézd meg mit ír!

"Operációs rendszernek (röviden OS az angol operating system alapján) nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert, és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak (például szövegszerkesztők, játékok stb.)."

Melyik szoftver az, amelyik közvetlenül kezeli a hardvert? A kernel. Minden más "futtatható alkalmazás" ami nem az operációs rendszer része.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 16:25:20

@$pi$: ha ezerszer leírod ezt a kapitális ökörséget, akkor is csak az látszik, hogy egy dilettáns vagy, akinek fingja sincs a témáról.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.17. 16:26:22

@$pi$: funkcionális analfabétákkal nem tudok mit kezdeni. A kernel az OS része, nem maga az OS. Pont.

$pi$ 2018.07.17. 18:34:14

@Le a spammerekkel: Definíció kérdése, mindenki úgy definiálja az általa használt fogalmakat, ahogyan akarja. Ha te történetesen "csónaknak" mondasz minden hajót a Titanicot is beleértve a te dolgod, megteheted. Nincs olyan, hogy "a csónak definíciója", amin hörögni lenne érdemes, ami alapján "ökörségnek" meg "analfabétának" lehetne nevezni valakit, akinek a Lenin jégtörő csónak.

Amikor a szakma operációs rendszerekről beszél, akkor olyan szoftverfejlesztést tárgyal, ami speciális feladatokat old meg, speciális megoldásokat tartalmaz. Ilyen például a memóriavédelem, az ütemezés, a lapozás, a context switching meg még egy csomó dolog. A CPU más üzemmódban van, a hardwer közvetlenül elérhető, a CPU bizonyos táblái, regiszterei elérhetők. Ez mind a kernel. MInden más program csak a kernelen keresztül, a kernelt megkérve érheti el az erőforrásokat.

Ezért aztán a szakma azt mondja, hogy ez a különleges rész az operációs rendszer, a többi meg az alkalmazások. Az alkalmazások bármikor lecserélhetők, más alkalmazásokkal helyettesíthetőek. Shell? Másikra cserélhető, sőt, nem is feltétlenül szükséges. Grafikus felület? Nem szükséges. Épythetünk egy Linuxos gépet, amin csak egy webszerver fut, shell sincs, semmi. Sőt, egy csomó switch, router, PDU, kütyü ilyen, Linux oprednszer, néhány alkalmazás, az egész egy webszerveren keresztül elérhető.

Ezért a programozás szakma szempontjából a kernelnél (körülbelül) meghúzni a határt és azt mondani, hogy az az OS, a többi meg alkalmazások hasznos dolog. Ha te desktop felhasználó vagy és nem akarsz oprednszert írni vagy tervezni, csak használni, akkor számodra más dolgok a fontosak, akkor számodra nem hasznos ez az OS definíció. Ha mondjuk marketinges vagy a MS-nél, akkor neked az a szerencsés, ha mindent egybeveszel ami a CD-n volt 98-ban.

Ennyi. Programozás szempontjából az OS a kernel, a többi meg a user space-ben futó felhasználói programok. Ha egy programozó a kernelt túrja, akkor az OS-t programozza, ha bármi mást ír, akkor a kernelt kéri meg, hogy csináljon valamit. Ez egy szakma.

Ha installálsz és konfigurálsz, akkor az egész disztribúciót túrod, akkor mondhatod, hogy a shell az OS része, együtt raktad fel, amíg a világ áll, az ott marad. Csak akkor minden OS, a shell, a webböngésző, a képnézegető, minden. Technikai szempontból semmi különbség az init, a shell, az ssh daemon vagy az irodai programcsomag közt. MInd a libc-t használja, hogy kéréseket küldjön a kernelnek és örömködjön, ha visszajött a válasz. MInd abban a memóriában tud garázdálkodni, amit az OS adott neki. Mind azt a device-ot éri el, amit az OS segítségével megnyitott. MInd *használja* az erőforrásokat, amiket az OS oszt szét, mind akkor fut, amikor az OS úgy dönt, hogy futhat.

$pi$ 2018.07.17. 18:44:45

Szóval mondhatod, hogy nem a kernel az OS, hanem még több más dolog. Szokták is, az egyetemeken egy csomó "operációs rendszerek" óra gyakorlata shellprogramozást takar. Ami egy baromság, de megteszik.

Ha azonban ragaszkodsz ahhoz, hogy ez egy szakkifejezés, amiben a shell és a kernel is OS, akkor be kell bizonyítanod, hogy van értelmes definíciója a szakkifejezésednek. Kell adnod egy szabatos definíciót, aminek a kernel megfelel, a shell megfelel, de bizonyos programok nem felelnek meg. Mert ha minden szoftver belefér, akkor nincs értelme annak, hogy "az OS", ha azt jelenti, hogy "minden program amit valaha feltelepítettek valahova", akkor tök felesleges arról beszélni, hogy "az OS".

Ilyen definíciót nem tudsz adni. Nincs olyan, amibe a shell vagy a chrome belefér, a C fordító meg nem. A shell csak egy kutya közönséges interpreter, ha az az OS része, akkor a píthon miért nem, a PHP miért nem?

Tanulság, hogy lehet vitatni egy definíciót, de csak akkor, ha tudsz adni egy másikat, ami legalább annyira hasznos. A definíciók ugyanis nem helyesek, a definíciók hasznosak vagy haszontalanok.

Mondom, ha marketinges vagy, akkor neked hasznos lehet OS-nek nevezni mindent, ami a windows telepítő CD-n van. Ezt is tették. Ez azonban egy Microsoft definíció, haszontalan a windows vagy a microsoft berkein kívül. Egy szubkultúra elfogadta, de a szakma nem, a szakma több mint egy cég egy termékcsaládja.

$pi$ 2018.07.17. 18:51:16

Ott vannak a Tanenbaum könyvek meg a rájuk épólő felsőoktatás. Vaskos könyvek, sok száz oldal, sok okos dolog van benne. Memóriakezelés, fájlrendszer, device driverek, processzek, time sharing, mindenféle. Ezek mind a kernel része. Ahogy végigolvasod a könyvet, végigtanulod a félévet rájössz, hogy ez mind-mind a kernel.

Aztán az érthetőseég kedvéért elkezdtek belerakni a könyvekbe egy-egy fejezetet a shellről, az ablakkezelőről, ilyesmiről. Ebből aztán néhányan arra gondoltak, hogy ez is az operációs rendszer, hiszen ez is benne van a könybe. Akár lehetne így, de...

Én már írtam ablakkezelőt. Hónapokon keresztül, napi nyolc órában. Okés volt. Írtam shell-t is. Interpreter, belső reprezentáció, végrehajtás, stack engine. Jó.

Aztán belenyúltam a kernelbe, akartam csinálni pár dolgot. Na, az egy másik szakma! Alkalmazásfejlesztő vagyok, az oprendszert használom, nem fejlesztem. Nagyon hasznosnak tűnik ott meghúzni a határt, mert elég kitapinthatóan ott van.

Bambano 2018.07.17. 22:38:56

@$pi$: tényleg nem ártana, ha rövidebbre fognád a mondandódat, mikor ilyen veretes ökörségeket írsz.

NEM IGAZ, hogy az os a kernel. a kernel az a kernel. az os-hez egy csomó minden is hozzátartozik. például a linker, a libc, az alapvető kommunikációs cuccok, az init rendszer, a csomagmenedzser.

és mivel amit te erőltetsz, az nem passzol a szakmai konszenzushoz, rád hárul a feladat, hogy alternatívát mutass és bizonyíts.

ételizésítő 2018.07.17. 23:58:27

@Biggamer:
Magyarul 2/3-a nem fut, és egy ez még csak a játékok egy része. Szóval kösz, hogy igazoltál.
(Persze, az ellenzék is 1/3-dal nyert a választáson, nem?)
Tartok tőle, kettőnk közül nem én írok ezek szerint faszságokat.

Ja, egyébként a posztjaimat nem olvashatod, mert nincsenek. Legfeljebb a kommentjeimet.
Ennyit erről.

@Le a spammerekkel:
Nem, seggfejkém, azért nem cáfolod, mert nem tudod.
Az meg, hogy 15 évig írt valami alapszintű szövegszerkesztőben, majd kinyomtatta (munka) - elég röhejes.

@Androsz:
"Ha szükséges, előkotorhatom valahonnan."
Engem érdekelne.

"Amerikában a Macintosh jobban szerepelt"
Tegyük hozzá, hogy a programjai egy részét a MS írta bérmunkában.
Excel pl. hamarabb volt Macintoszóra, mint Windowsra.
Mondjuk Amerikában előfordult azért, hogy megkérdezték tőlem valamikor a 90-es évek elején, hogy ismerem-e a számítógépet, mert azon kéne dolgozni, mondtam, hogy hogyne, évek óta használom, aztán elém toltak egy Macintoszót, mire szabadkoznom kellett, hogy én bizony csak a Windowst (akkor épp a 3.1 volt a menő). Nem szereztek olyat, inkább elmagyarázták, hogy ezen mi van máshogy.

@rnz:
"a win 10-nek sikerült az, ami az elődjeinek nem, nálam legalábbis"
Nálam is. Elgondolkodni azon, hogy mégis más platformra kéne tán váltani.
Sajnos, a munkámhoz szükséges programok csak Windowsra léteznek. Egytől egyig.
(Van a gépeimen Linux is évek óta, néha használom, de nem győzött meg.)

@Nylul:
"olyan géptípus, hogy B737-200 nem létezik, a légiirányítás egy gombnyomogató monkeyjob"
Ezeket idéznéd tőlem, pontosan hol és mikor írtam?
Mert ha nem tudod, akkor kénytelen leszek azt mondani, hogy hazudozol összevissza.

@Nerevaryne:
Az megvan, hogy sem az XP, sem elődei és utódai nem mutatják a kiterjesztést (legalábbis az ismertebbeket), csak ha beállítod külön az Intézőben?

@_B_:
"az MS szoftver összekakilja magát a korrumpált file-tól"
Ez fordítva is igaz. illetve a kissé összetettebb MSO-fájlokat meg sem tudja normálisan jeleníteni a LO.
Próbáltam, mivel én sem vagyok a pénzem ellensége, hogy kidobjak sok tízezret valamire, ami ingyen is elérhető. Csak hát ha szar, akkor az ingyen sem kell. És az LO e téren szar. Fordítva nem tudom, mert LO-szal szerkesztett fájlokat nem küldenek az ügyfelek. Az, hogy a programok, amikkel dolgozom, nem tudnak mit kezdeni a LO fájljaival, az meg a másik kérdés. De számomra elég lényeges.

@Bambano:
Az Androidot ne vegyük már Linuxnak. Egy alaposan lebutított célrendszer, még ha arra épül is.
A telefon nem számítógép, hanem telefon.
Persze tudom, akkor nem tudnátok ilyenekkel hencegni. Az, hogy nem igaz, nem szokott zavarni benneteket.
A Linuxot valójában talán az emberek 5%-a használja.
Tudom, szar ügy nektek, de ez van.

@vergyula:
Win7, mert a Win10 még mindig egy halom fos. Az automatikusan elinduló, letilthatatlan és 2-3 óráig tartó frissítéseiről nem is beszélve. A Win10 kurvára nem felhasználóbarát.

@Leooo:
Pl az értelmetlen elrendezésű menüszalag, ami kurva sokat letakar a képernyőből is.
Meg bizonyos régi funkciók eltüntetése (most nem sorolnám fel, mert nincs Office 2007 a gépemen, és nem is lesz). Az, hogy a nyelvi részeket (ha mondjuk orosz, német vagy spanyol helyesírás-ellenőrzőt is akarsz) külön meg kell venni hozzá, még külön faszság. Hálistennek az újabbakhoz már ingyen letölthető.

ételizésítő 2018.07.18. 00:28:41

@Nylul:
"Anyám megörökölte a linuxos gépemet egy évtizede, évente nyomok rajta egy apt upgrade-et."
Persze, ha csak arra használja, hogy jól mutat rajta a csipketerítő, ami a lapos tévéről már lecsúszik.

@Nerevaryne:
Főleg hogy az új gépekre már nem is lehet telepíteni, mert az USB-illesztést kiszedték a prociból, a Win7-ben meg alapból nincs benne, szóval elindítod, és utána esetleg PS2-es egérrel vagy billentyűzettel (ha van ilyen csatlakozó az alaplapon) tudod felrakni az USB -illesztő programot, és használhatod az USB-s billentyűzetet meg egeret. De mivel a hardvergyártók sem igyekeznek illesztőprogramokat adni az új cuccaikhoz Win7 alá, általában itt el is hal a próbálkozás, mivel értelmét veszti.
Az a MS pofátlansága, hogy egyes új gépeken (amin pl. gyárilag Win7 van) a frissítést is letiltotta (procitól függően), de erre hackerek már találtak megoldást. Elvileg a Win7-nek még van másfél év támogatottsága, gyakorlatilag a MS a fos Win10-et erőlteti, ha akarod, ha nem.

@droid_:
Mondjuk idézett Tanenbaum Linus Thorvalds tanára volt, és elég sokat bírálta a Linuxot, mondván, hogy egy korszerűtlen monolit fos, pedig az ő Operációs rendszerek c. könyvében példaként használt és CD-n mellékletként is csatolt Minixére épül. Csak hát azt mondta, hogy amikor ő azt megírta 20 évvel korábban, akkor még jó volt, csak közben eltelt 20 év.

@$pi$:
"Az "oprendszer" nem azt jelenti, hogy bármilyen értelemben is önállóan használható"
Mivel az operating system kifejezést akarja, ami magyarul ÉS nem félrefordítva nem operációs, hanem működtető rendszer, de. Az oprendszernek működtetnie kell a hardvert, ha nem teszi, nem oprendszer.

De mondjuk a HAL-t a Windowsnál minek tartod? Nem az oprendszer része?
Mert hogy a kernelnek nem része. A MS szerint. Persze lehet, hogy ők sem értenek hozzá.

De lehet, hogy a Citrixnél sem:
www.citrix.com/blogs/2012/12/10/lets-talk-client-virtualization-part-2-pc-image-management/

És ezt mintha kifelejtetted volna:
"és egy egységes környezetet biztosít a számítógépen futtatandó alkalmazásoknak"

"Nincs olyan, hogy "a csónak definíciója""
Az értelmező szótár szerint:
"csónak:
Kisebb vízi jármű."
Szóval van neki definíciója.
A Titanic meg a Lenin jégtörő nem igazán nevezhető kisebbnek, legalábbis a vízi járművek kategóriában.

ételizésítő 2018.07.18. 00:30:06

De ahogy látom, itt az eddig mindenkit fikázó nagy szakemberek is egymás torkának ugranak, mert mindnél kiderült, hogy mindenki hülye, aki nem ő.

Csak rajta!
Nekem tetszik.

Bambano 2018.07.18. 02:05:12

@ételizésítő: "Mondjuk idézett Tanenbaum Linus Thorvalds tanára volt, és elég sokat bírálta a Linuxot, mondván, hogy egy korszerűtlen monolit fos, pedig az ő Operációs rendszerek c. könyvében példaként használt és CD-n mellékletként is csatolt Minixére épül. Csak hát azt mondta, hogy amikor ő azt megírta 20 évvel korábban, akkor még jó volt, csak közben eltelt 20 év.":
- Thor az egy filmhős a mostani szuperhősös mozikban. A név, amit keresel: Torvalds.
- Tanenbaum sosem volt Linus tanára, erről a híres veszekedésükben is írnak
- a linux soha nem épült semmilyen szinten sem a minixre. a linux fejlesztésének kezdeti időszakában, amíg nem volt selfhosted, addig minixen fejlesztette, de ez nem jelenti azt, hogy minixre épül. a minix mikrokerneles, a linux monolitikus. tehát nem épülhet rá.

egyébként elég jó paragrafus, hiszen volt benne olyan mondat is, ami nem hibás.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 02:59:37

@ételizésítő: hidd azt, ha ettől boldogabb vagy. Egy orimitív, buta pöcs, mint te vagy, akkor sem érdemel többet.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 03:04:09

@$pi$: még sokáig folytatod? Remélem, egykori tanítványaid már látják, hogy mennyire buta alak "tanította" őket! :D
Feltéve, hogy nem hazudtál. Sajnos a mai IT-sek nagy többségéről hihető, hogy egy magadfajta "szakértőtől" tanultak...

Nylul 2018.07.18. 08:54:41

@ételizésítő: Ha emlékszel még a Cardiobascularis nickedre: stuviblog.blog.hu/2017/02/08/azt_hitted_735
Amúgy jogos az észrevétel, némileg félrevezetővé koptak az emlékeim, hiszen a B738 miatt vergődtél. De semmi gond, legközelebb már pontosabban fogom az orrod alá dörgölni. :D

$pi$ 2018.07.18. 15:33:55

@Le a spammerekkel: "Remélem, egykori tanítványaid már látják, hogy mennyire buta alak "tanította" őket! :D"

Ez tényleg komoly érv, kénytelen vagyok visszakozni. Mindenben igazad van, tényleg, az operációs rendszer pont az, amire te azt mondod, hogy operációs rendszer. Te döntöd el, te vagy a szaki, a mindent elsöprő argumentum ad hominem érveid cáfolhatatlanok.

ételizésítő 2018.07.18. 19:19:51

@Nylul:
Ja, faszfejkém, akkor mégsem Boeing 737-200.
Ahogy a 738 sem a cég általi kód, hanem a légitársaságok által a B-737-800-ra használt rövidítés, azaz B738 típusjelű gép nincs.
De túl ostoba fasz vagy ahhoz, hogy megértsd, csak hazudozni tudsz.

@Le a spammerekkel:
Jaja, faszfejkém, tipikusan ezt mondja egy hozzád hasonló faszkalap, ha nem tud semmilyen érvet felhozni.

@Bambano:
Juhéj, megtanultad leírni a nevet? Hány évbe telt? A te agyaddal nem lehetett rövid idő.
Bár gondolom, csak kigugliztad.
Valóban, nem a tanára volt, csak a könyvét meg az oprendszerét használta fel, annak kódsorait is, persze ez nem jelenti azt, hogy arra épül, dehogy. Nagy különbség, tényleg.
De ahogy látom, a lényeget nem tudod cáfolni, miszerint a Linux egy elavult szar, ezért kötöttél bele apróságokba.

Gyúrjál még, elvtárs, mert ez így kevés.

ételizésítő 2018.07.18. 19:56:10

@Le a spammerekkel:
Mi van, faszfejkém, még mindig nem tudsz válaszolni semmire?
Mint írtam: tipikusan ezt mondja egy hozzád hasonló faszkalap, ha nem tud semmilyen érvet felhozni.

Nylul 2018.07.18. 19:58:39

@ételizésítő: És már minimum negyedszerre szopod be! :D

'Ahogy a 738 sem a cég általi kód, hanem a légitársaságok által a B-737-800-ra használt rövidítés, azaz B738 típusjelű gép nincs.'

'B-737-800' - na ilyen jelölés nincs semmilyen kontextusban, amire te gondolsz, az a B737-800 :D
Nem baj, adjad még!

Nylul 2018.07.18. 20:09:11

@ételizésítő:
'De ahogy látom, a lényeget nem tudod cáfolni, miszerint a Linux egy elavult szar, ezért kötöttél bele apróságokba.'
Hahhahha, komolyan, két napon belül kettő ordenáré faszság! Királyság, ez is megy a többihez! :D

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.07.18. 20:17:04

@ételizésítő: komolyan sajnállak. Mi lesz veled, ha a szüleid már nem tudnak eltartani?

ételizésítő 2018.07.18. 20:31:07

@Nylul:
B-737-800
About 53,600,000 results (0.64 seconds)
Tényleg nincs. Csak 53,5 millió találat van rá.
Szopni jársz ide, kis köcsög? Ez nem a Pride fesztivál, ahol az első sorban masírozol.

"komolyan, két napon belül kettő ordenáré faszság! Királyság, ez is megy a többihez"
Tanenbaum írta, nem én. Legalábbis azt, hogy a Linux egy elavult szar. Javaslom a linux +obsolete karakterláncot írd be a keresőbe.
Ahogy látom, te tényleg szopni jársz ide. Beteg a buzi, aki szopatni szokott oadahaza?

@Le a spammerekkel:
Mi van, faszfejkém, még mindig nem tudsz válaszolni semmire?
Mint írtam: tipikusan ezt mondja egy hozzád hasonló faszkalap, ha nem tud semmilyen érvet felhozni.

Bambano 2018.07.18. 20:59:30

@ételizésítő: "Valóban, nem a tanára volt, csak a könyvét meg az oprendszerét használta fel, annak kódsorait is, persze ez nem jelenti azt, hogy arra épül, dehogy.": a könyvét nyilván nem használta fel, miután nem fogadta meg Tanenbaum architekturális tanácsait. Tanenbaum mikrokerneles architektúrát erőltet a minixben, a linux meg monolitikus kernel. A kettő között olyan nagy a különbség, hogy nem lehet semmit lopni, mert hiába tennéd meg, nem tudod felhasználni. Ugyanezért nem épített semennyire sem a minixre.

"De ahogy látom, a lényeget nem tudod cáfolni, miszerint a Linux egy elavult szar": neked még azt se tudnám megcáfolni, hogy a nap kering a föld körül... egyébként lehet, hogy a linux elavult, de működik. na mindegy, nem vitázom tovább, nincs kivel.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2018.07.18. 21:00:35

@ételizésítő: hehe, tanenbaum maga cafolja, hogy linus felhasznalta volna a minix kodjat.
Thus, of course, Linus didn't sit down in a vacuum and suddenly type in the Linux source code. He had my book, was running MINIX, and undoubtedly knew the history (since it is in my book). But the code was his.
www.cs.vu.nl/~ast/brown/

amugy te voltal az, aki szerint az autogumi allapota mindegy fekezesnel, mert ugyis csak a fek fejt ki erot? :)

Nylul 2018.07.18. 21:24:58

@ételizésítő: Hiiiinye, és mesterhármast lőttél! :D Két napon belül! Óriási vagy! :D

Alkalomadtán majd elmagyarázom, hogyan is működik a google kereső, addig pedig próbáld meg incognito módban (bocsi, mielőtt kiverném a nyelvtannáci biztosítékodat, nálam nincs magyar chrome, szóval nem tudom, hogy mi a te lelekedet is simogató megfelelője) és a keresőszó ez legyen:
"B-737-800"
Oups.. 138000 találat? És még csak az első sem releváns. :D
Figyelj, mert az idézőjel (nem, ez igazából nem idézőjel, csak hogy bele ne köss, rajtad kívül mindenki megérti) sokat számít ám! :D

Esetleg össze is vetheted azzal, hogy
"B737-800" - segítek, hogy ne fáraszd magad: 1,710,000

netán azzal, hogy B738 - 1,730,000

És ennek az egésznek semmi értelme nincsen, mivel rajtad kívül mindenki tudja, hogy miről van szó. Te semmi mást nem csinálsz, csak egy adott szakmai szóhasználatot degradálsz 'ilyenszónincs' szintre, félreértelmezed, átértelmezed, csak azért, hogy a kis asztal mögött ülő, nem létező egyénisegedet villogtasd. Ok, én megértem, neked ez a kielégülés, nyugodtan toldjad az 'anyád', 'baromka', 'faszfejkém' vonalat, de ettől csak még szánalmasabb leszen a kívülállók szemében, akinek meg célzod, az meg pont leszarja. :D

Nylul 2018.07.18. 21:29:14

@droid_: Igen, az is ő volt. :D

Bambano 2018.07.18. 21:33:40

@droid_: mondjuk az utolsó, akinek hinni fogok a linuxszal kapcsolatban, az pont egy vérig sértett, hiúságát és szakmai hírnevét jobb híján flame warral körömszakadtáig védő prof lesz...

ast-nél nagyobb pofont csak a hurd fejlesztők zsákoltak be Linustól.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása