Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Tesztelő programok használt laptop ellenőrzésére vásárláskor

2018. február 26. - laptopcafe

laptop teszt diagnosztika

teszt program - diagnosztika - használt laptop vásárlás -

Tippek és tanácsok a hardver diagnosztizálására

Amikor használt laptopot vásárolsz, nagyon sok kérdés merül fel. Elsősorban az érdekel, hogy milyen hardvereket találsz a gép műanyag burkolata alatt, másrészt jó lenne megtudni, hogy ezek az eszközök milyen állapotban vannak, mennyi ideig maradnak működőképesek. Az eszköz várható élettartamáról nehéz bármilyen hiteles információt kapni, talán csak a merevlemez pontos állapotát lehet hitelesen diagnosztizálni, az aktuális állapotokat viszont egészen jól meg lehet állapítani.

A külső a legfontosabb

Mielőtt a belemerülnénk a diagnosztikába és a tesztprogramok letöltésébe, fontos leszögezni, hogy a gép külső megjelenése a legfontosabb vásárlásnál. Mivel az egyes alkatrészekre hosszú üzemidőt garantálnak a gyártók, ezért a kopott billentyűzet vagy műanyag burkolat nem jelent rosszat. Az apró karcok és horzsolások a hétköznapi használat velejárói, ezért nem érdemes komolyabb figyelmet szentelni nekik. A nagyobb törések és repedések viszont már érdekesebbek lehetnek. A kijelző zsanérját tartó csavarok állapotából jó eséllyel megmondható, hogy esett-e a gép. A komoly erőbehatásoknak kitett notebook alaplapja és merevlemeze olyan módon is sérülhet, ami használat közben nem észrevehető, az élettartamot viszont jelentősen lerövidítheti.

Vizsgáld meg a foltokat! A billentyűk között látható kávé, ketchup vagy gyümölcslé maradéka arról árulkodhat, hogy s laptopot beöntötték, az ilyen baleset után szakszerűen ki kell tisztítani az eszközt ahhoz, hogy hosszabb ideig üzemképes maradjon. Ha folyadékmaradványt találsz a gépen, ne vásárold meg!

Operációs rendszer

windows rendszer informacioAhhoz, hogy a tesztprogramokat letölthesd és futtathasd, mindenképpen be kell kapcsolni a laptopot. Ha az eladója időhiányra hivatkozik, inkább keress egy másik hardvert.

Csak olyan laptopot vegyél, melynek betöltődik és használható az operációs rendszere!

A WiFi hozzáféréssel rendelkező kávézó kellemes hely a vásárlás lebonyolítására és a gép működését is ellenőrizheted. Ha nem működik a laptop akkumulátora, az nem feltétlenül probléma, de ilyenkor be kell kalkulálni azt a lehetőséget is, hogy az akkumulátor töltő áramkör is meghibásodhatott a notebookban. A sikeres WiFi kapcsolat már önmagában is biztató, amíg letöltöd, telepíted és futtatod a diagnosztikai programokat, a hűtőbordák melegedéséről és a ventilátor működéséről is képet kaphatsz.

Tesztelő programok

A legegyszerűbb tesztprogram maga az operációs rendszer. A Windows – Gépház – Rendszer – Névjegy-ben megtalálod a hardver legfontosabb paramétereit: a processzor típusát és a memória mennyiségét, az operációs rendszer verziószámát.

Kijelző

passmark monitor tesztA használt laptop kijelzőjének vizsgálata több szempontból is fontos, hiszen ez nemcsak a felhasználói élményre lesz hatással, de egészségünket is befolyásolja. A törésmentes hardver alapnak tekinthető, de vizsgáljuk meg azt is, hogy a notebook fedelének mozgatása közben nem vibrál, villog-e a kép, mert ez a csatlakozó hibájára utalhat.

A PassMark Monitor Teszt programja segítségével meggyőződhetsz a pixelhibákról is, a szoftvert itt töltheted le. Az ingyenes verzió pont elég arra, hogy meggyőződj a kijelző hibátlanságáról.

PCMark

Az egyik legelterjedtebb tesztelő program a PCMark, mely bármilyen operációs rendszerhez letölthető. Kétségtelen, hogy komolyan megdolgoztatja a laptopot és a PCMark program futtatása egy komoly terheléses teszt, de mezei felhasználók számára kicsit bonyolult az egész. A program magyar nyelven nem elérhető, az ingyenes verzió pedig meglehetősen csekély információmennyiséget árul el. A majdnem 3GB-os csomag letöltését a meglehetősen hosszú telepítés követi, a teszt futtatása sem rövid, de ezért cserében a program megvizsgálja a notebook minden paraméterét, teszt videokonferencia hívásokat indít, képet szerkeszt, videót néz, weboldalakat nyit meg, 3D játékot futtat, eredménykény egy mérőszámot kapunk, mely összehasonlítás híján értelmezhetetlen. Tény, hogy remekül megdolgoztatja a használt notebookot, ezért az esetleges defektusokat könnyen észreveheted, de az eredmény mindenképpen kétséges, a fizetős verzió léte eleve arra utal, hogy szervizesek számára készült.

pcmark 10 diagnosztika

AIDA64

Az Aida egy nagy múltú diagnosztikai eszköz, mely meglehetősen pontos hardverleltárt készít, tehát biztos lehetsz benne, hogy nem vásárolsz zsákbamacskát. A program előnye, hogy itt magyar nyelven is letölthető. Bizonyos mértékig az ingyenes verzió is képes diagnosztizálni és ellenőrizni az egyes alkatrészeket, és itt találunk összehasonlító adatokat is, bár ezek nem mindig naprakészek. A szoftver letöltése és telepítése gyors, ezért én mindenképpen ajánlanánk.

aida64 teszt

A memória állapota

A laptop fontos egysége a processzor után a memória. Talán ezzel vagyunk a legkönnyebb helyzetben, hiszen a gép indulásakor a rendszer is diagnosztizálja azt. Nem fölösleges azonban lefuttatni egy memóriadiagnosztizáló programot sem, például ezt.

HDD teszt

A laptop alkatrészei közül a merevlemez állapota romlik leggyakrabban. Szerencsére ennek ellenőrzésére rengeteg program áll a rendelkezésünkre. Megbízható eredményt a szervizben található, licences programok adnak, de gyorssegélyként az interneten található ingyenes változatokkal is próbálkozhatunk. Használt laptop vásárlásakor az egyik legfontosabb dolog a HDD teszter futtatása. A felhasználók kedvence a HD Tune, melyet itt tölthetsz le. Ez a diagnosztikai program megvizsgálja a merevlemezen található hibákat, az eszköz állapotát és megsaccolja a hardver élettartamát is.

hd tune teszt

Videokártya tesztelése

A játékosok számára fontos, hogy a laptop videokártyája tökéletesen működjön. Ennek ellenőrzésére a korábban említett PCMark programja a 3DMark alkalmas. Futtatásakor maximálisa kihasználja a hardver teljesítményét, hiba esetén a teszt futtatása leáll, vagy a rendszer összeomlik. A videokártya tesztelésének egyszerűbb módja, ha valamilyen játékot töltünk le, ennek telepítése és futtatása már sok mindent elárul az eszközről.

Ne felejtsd el, hogy a használt laptop vásárlásával nagyon sok pénzt megtakaríthatsz, de rá is fizethetsz, ha nem vagy elég körültekintő. Ha bármilyen kétséged van a gép állapotát tekintve, ne vásárold meg, de ha annyira jó vételnek tűnik, szervizben is kérhetsz diagnosztikát.

Tesztelő és diagnosztikai programok nemcsak a használt laptop ellenőrzésére vásárláskor vagy pedig a hétköznapokra. További érdekes információkat olvashatsz az alábbi témákról: laptop hardver, teszt és diagnosztika, memória csere, kijelző javítása, számítógép vásárlás.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6113698930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2018.02.26. 19:55:48

Érdemes olyan felújított laptopot venni, amire jár 1-2 év garancia és olcsó Windows is?

Leone_510 2018.02.27. 08:32:55

vettem új asus laptopot, nem drágát kb. 80.000 Ft kategória celeron cpu 2 giga ram 320hdd, "dos" oprendszer, 2 évet éppen bírt, kuka, majd Dell használt , akku nélkül, i5-2520 cpu, 8 giga ram, 250hdd (ezt cseréltem 120-as ssd-re), kicsit nagyobb kijelző, win7 pro licenc, 6 hó volt rá, ssd nélkül 48.000 Ft, 3 éve használom, hasít, szerencsére jót fogtam ki, soha többé nem veszek új laptopot , kipucoltam , újra pasztáztam, aksit nem igénylem mert nem lenne kihasználva, ez a kategória kb. 300k körül volt anno ennyit nem tudok értek újonnan sem fizetni és túl drága volt az olcsó Asus :), legyen inkább használt de sokkal minőségibb

nyalógép 2018.02.28. 02:50:07

@Leone_510: Annyit hozzáfűznék, hogy nem szerencsés az ASUS-t gyaláznod, mert egyrészt minden gyártónak vannak jobban és kevésbé jól sikerült modelljei. Továbbá a belépő kategória ha gyártanak olyant, minden gyártónál többé-kevésbé a spórolásról szól. Mintha almát hasonlítanál a körtével, olyan a 80 ezres gépet egy 300 ezreshez mérni.

@Online Távmunkás: Egyébként én is a használ de minőségi gép vásárlását preferálnám, lehetőleg garanciával.

A nép fia 2018.02.28. 10:36:33

A Speccy és az AIDA64 kb. mindenre elég, ha a benne lévő hardvereket akarjuk ellenőrizni, a kijelző és a HDD állapotának teszteléséhez kell más. Nyilván ha valaki egy kávézóban cserél laptopot, akkor nem fog 3 gigás tesztprogramot futtatni.

A külső tényleg fontos, zsanérok állapota, csavarok (megléte!), kijelző repedése/befolyása, gombok megléte és állapota....

Megéri használt laptopot venni, ha azok rendes business-kategóriásak, DELL vagy HP, vagy Asus... ilyesmik.

A Celeron procisakat ELVBŐL hanyagolni kell, mint ahogy már az 1-2. generációs i5-i7 procikat is. Egy 3. generációs i7 + SSD még jópár évig elég lesz minden irodai dologra.

eßemfaßom még áll 2018.03.05. 11:25:40

@A nép fia: az asszonynak egy 8éves C2D procis fusi laptopja van és az is elég minden irodai dologra.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása