Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Ingyenes internetes tárhelyek

2017. április 30. - laptopcafe
google drive dropbox onedriveingyenes online tárhelyek az interneten

Irány a felhő: Google Drive, Microsoft Ondrive és Dropbox

Közhellyé vált, hogy a felhasználók töméntelen mennyiségű adatot termelnek és kezelnek nap mint nap. A 21. században kulcskérdéssé vált, hogy a létrehozott állományokat mindenhol könnyen és biztonságosan elérhessük. Az átlagfelhasználók is legalább kétféle számítógépet, informatikai eszközt használnak, de gyakoribb a 3-4 eszköz: munkahelyi gép, otthoni számítógép vagy laptop, tablet és okostelefon. A munka megkönnyítése és az állandóan elérhető adatok mellett azért is fontos volt az alternatív adattárolási megoldás kidolgozása, hogy hosszú időn keresztül is biztonságosan tárolhassuk adatainkat.

Optikai lemezek és flash adattárolók

Az DVD lemez megjelenésekor úgy tűnt, hogy megoldódott a hosszú távú adattárolás problémája, különösen a dokumentumok és a fényképek megfelelő és rendezett őrzésére volt jó megoldás, de a HD és Ultra-HD felbontás megjelenéséig a filmek számára is előnyösnek tűnt. Sajnos az idő múlásával kiderült, hogy a DVD és CD lemezek nem időtállók, különösen UV az fény rongálhatja őket. A lemezek olvashatóságának fontos kritériuma a gondos bánásmód. A karcos lemezeket nehezen olvassák a bepiszkolódott olvasófejek, az optikai olvasóberendezések gyártása pedig folyamatosan visszaszorul.

Az USB flash memórián való tárolás meglehetősen drága mulatság. A hosszú távú adattárolás legjobb módja még mindig a külső HDD meghajtó, amely azonban nehezen hozzáférhető utazás közben, a folytonos szállítás pedig adatvesztéshez is vezethet.

Google Drive

A Google az elsők között ismerte fel a felhőalapú szolgáltatások létjogosultságát, a szolgáltatások között a tárhely-bérbeadást is üzletszerűvé tették.

A Google megoldása a rendkívül biztonságos személyi profillal kezdődött, mely segítségével bárhonnan bármikor elérhettük a Google felhőszolgáltatásait: Gmail, Blogger, Youtube, fényképek és Drive.

Az összes szolgáltatás számára a cég 15 GB ingyenes tárhelyet biztosít minden regisztráló felhasználónak, amit minimális összegek fejében bővíthetünk is. Az alap tárhelyet havi 1,99 dollárért 100 GB-ra bővíthetjük, de szükség esetén megvásárolhatjuk a 30 TB-os tárhely-kapacitást is.

A Google szolgáltatásának egyik előnye volt, hogy az elsők között tette elérhetővé a tárhelyet okostelefonokon is, a teljes Google eszköztár Androidon is elérhető.

Microsoft OneDrive

A Microsoft némileg lemaradva követte a Google szolgáltatásait. Jellemzően a szoftveróriás nem képes kapacitásban versenyezni, a Windows operációs rendszerrel ellátott laptopok és asztali gépek 5 GB-ig használhatják az ingyenes felhőalapú tárhelyet.

A versenyképesség talán egyetlen oka, hogy a számítógépek és laptopok döntő többségén Windows van telepítve, a Windows 10-től pedig bevezették a Windows Live fiókon keresztül történő beléptetést.

Az Ondrive előnye, hogy a Microsoft Office-t teljes mértékben integrálták, így a kooperatív munka és a mindenütt elérhető és szerkeszthető dokumentumok előnye a Microsoft oldalán áll a Google-lel szemben.

felho tarhely meret

Dropbox

A Dropbox Inc. által üzemeltetett online felhő tárhely mindössze 2 GB-ot biztosít ingyenesen a felhasználók számára. A tárhely elérhetősége univerzális: Microsoft Windows, Mac OS X, Linux, Android, iOS, BlackBerry OS. A rendszer feltalálójának az USB flash kiváltása volt a célja, ezen belül is a dokumentumok és információs állományok megosztása és küldése.

Mindhárom szolgáltatás megegyezik abban, hogy egy felhasználói profil létrehozása után a webböngészőből vagy a rendszer által biztosított programból érhetjük el, tölthetjük fel vagy le fájljainkat. A Google azt a korlátozást alkalmazza, hogy mappákat csak a Google Chrome-böngészőn keresztül, vagy a saját alkalmazásával lehet feltölteni, harmadik féltől származó böngészőben csak egyenként kezelhetjük a fájlokat.

Ingyenes internetes tárhelyek, mindenki számára elérhető laptopról és személyi számítógépről is. Néhány extra olvasnivaló téma: laptop szerviz, tárhely szolgáltatás, Google első hely, Drive előfizetés, Onedrive, Dropbox beállítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3912469271

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.01. 10:45:50

"Az összes szolgáltatás számára a cég 15 Gb ingyenes tárhelyet biztosít minden regisztráló felhasználónak, amit minimális összegek fejében bővíthetünk is. Az alap tárhelyet havi 1,99 dollárért 100 Gb-ra bővíthetjük, de szükség esetén megvásárolhatjuk a 30 Tb-os tárhely-kapacitást is."

Elkeserítő, hogy egy szakmainak szánt írás KÖVETKEZETESEN b-vel jelöli a byte-ot B helyett: 15Gb, 30Tb a helyes GB és TB helyett. :(

Duplaxiii 2017.05.01. 11:40:56

Ezekre az írásokra mi szükség van?
Félévente felsoroljátok ezt a hármat és semmi tény, lehetőség, mire vaéó stb. nincs mellette.
Kb. annyi fogalmatok van erről, mint a kormányszerveknek: semmi!
De ha csak ostoba tárhelyszolgáltatás, akkor az 50 GB-ig ingyenes Mega miért nincs megelmlítve?
Ha a felhővel akarunk is csinálni valamit, akkor a tízszer többet tudó BOX miért nincs megemlítve?
Ha valódi felhőt akarunk, akkor miért nincs szó például a NAS-alapú védett privátfelhőkről?
Hol maradnak a korlátozások, a feltételek, a kapott lehetőségek?
Ne írjatok ilyenekről, mert csak ártotok az olvasóknak.

agarik 2017.05.01. 11:44:02

Nem használnánk, vagy nem annyit, HA a merevlemezekbe/OP-rendszerbe ne lenne berakva egy mesterséges kód, ami 1-2-évente tönkreb*ssza az egész merevlemezállományt (sőt, akár magát a merevlemezt - vegyél újat kispajtás alapon).

Az a 22GB összesen meg lóf*sz. Mármint ha nem csak vacak szöveges doksikat akarsz tárolni.
Kell még egy videotárhej - persze ahová BÁRMIT feltölthetsz, tehát nem a u2b -, egy a képeknek, plusz nem ártana egy bármiféle programnak (ez egyelőre nincs).

Zebu Lon 2017.05.01. 12:21:03

"Az Ondrive előnye, hogy a Microsoft Office-t teljes mértékben integrálták, így a kooperatív munka és a mindenütt elérhető és szerkeszthető dokumentumok előnye a Microsoft oldalán áll a Google-lel szemben."

A Google Drive-ba előbb integrálták a kooperatív munkát és a mindenhol szerkeszthető dokumentumokat, mint a OneDrive-ba. Az MS a Google-t másolta a webes, ajaxos irodai csomaggal. A világon rengeteg csapat dolgozik a Google megosztható dokumentumai segítségével. Az is igaz, hogy az MS Office-ban is régóta próbálkoztak csapatmunka támogatással - hálózatos alapon. Lásd Sharepoint. De webes, ajaxos alapon a Google-nak korábban megvolt Google Docs néven (kb 2006). A lényeg, hogy mindkettőben régóta támogatott a kooperatív munka.

Zavaros egy post ez. Érdemes lett volna jobban utánanézni a dolgoknak.

rnz 2017.05.01. 17:39:08

Index főoldalra? Ez?
Atyavilág, milyen rohamosan csökken az amúgy sem túl erős színvonal... -.-

232323 2017.05.01. 18:32:25

Cikkíró: en.wikipedia.org/wiki/Comparison_of_file_synchronization_software

fordítsd le és használj hozzá google translatet, biztos ismered! Ha nem írj egy cikket róla: tedd bele ezt a linket és írd mellé hogy ez a google fordító. A cím lehet: modern szótározás

THEHUNGARIANMINGLE · WWW.THEHUNGARIANMINGLE.COM 2017.05.01. 18:42:10

it zseni ujsagirok :) degoo 100GB ad ingyen mobilon es desktopon egyarant kituno :)

Kovacs Nocraft Jozsefne 2017.05.01. 19:06:38

@agarik:

"HA a merevlemezekbe/OP-rendszerbe ne lenne berakva egy mesterséges kód, ami 1-2-évente tönkreb*ssza az egész merevlemezállományt ."

Ezt ugye csak viccből írtad?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.03. 03:28:09

Azért én valahogy nem bíznék ezekre a cégekre semmiféle érzékeny dolgot, elég csak a fappeninges és stb. esetekre gondolni.És nem kell ehhez házipornó, egy céges doksi publikusba kerülése is lehet erősen durva helyzet...Szóval inkább a pendrájv, ott csak én lehetek hülye, ha elhagyom...

eßemfaßom meg áll 2017.05.03. 18:30:46

@agarik: "Nem használnánk, vagy nem annyit, HA a merevlemezekbe/OP-rendszerbe ne lenne berakva egy mesterséges kód, ami 1-2-évente tönkreb*ssza az egész merevlemezállományt"

Ilyen kódot be lehet valahonnan szerezni? Az én merevlemezeimből kilopták a gyártók.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása