Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Videokártya: AMD vs. nVIDIA

2017. augusztus 20. - laptopcafe
milyen videokártya növeli a laptop teljesítményét? amd vs. nvidea - frekvencia - memória - számítógépes játék

laptop-videokartya-amd-nvidiaA grafikus processzorok

Egy adott számítógép hasznosságát annak teljesítménye határozza meg, egy számítógép teljesítménye pedig  annak alkatrészei alapján körvonalazható. És következhetnek a számok... Ez a szakszerű megközelítés. A laikus felhasználó - például egy szenvedélyes videojátékos - első szempontja a grafika, a látvány. Nem árt tudni, mi biztosítja a legjobb vizuális élményt.

A laptopok legfontosabb összetevői kétségtelenül a processzorok: a CPU-k és a GPU-k. Ez a cikk a grafikus processzorokról kíván tájékoztatást adni. Ha a CPU a számítógép agyának tekinthető, akkor a grafikus processzor a szívének. Ha megkérdeznénk egy játékost, hogy mely komponens számára a legfontosabb, mit szokott leggyakrabban upgradelni, a válasz egyértelműen a videokártya lesz.

Amikor videokártyákra hivatkozunk, két nagy név jöhet szóba, azaz az AMD Radeon és az nVidia. Az alábbiakban általános információk következnek mindkét videokártya márkáról, objektív szempontokat figyelembe véve: előnyök, hátrányok mérlegelése, és egy esetleges útmutató új videokártya kiválasztásához.

Mit lehet tudni az AMD-ről?

amd-grafikus-processzor

AMD az Advanced Micro Devices rövidítése, egy processzorokat gyártó cég neve. Az AMD megvásárolta a videokártyákat gyártó ATI céget 2006-ban és 2010-ig az összes ATI termék hivatalosan is felvette az AMD márka nevét. Utóbbi a termékek széles skáláját kínálja, hogy minden felhasználói igénynek megfeleljen.

Bár az AMD cég a második helyre kényszerül mind a CPU, mind a GPU gyártás terén, idén nyáron sikerült felhívnia magára a figyelmet pár újdonsággal, például a piacra dobott Vega videókártyának és a Ryzen névre hallgató processzornak köszönhetően.

A videokártya kategóriában az AMD egy legjobban vásárolt példánnyal büszkélkedhet, ami nem más, mint az RX sorozat Radeon videokártya. A különleges technológiákkal rendelkező AMD freesync-et kínál, a kalibrálás eredményeként pontosan megjelenített képminőséget, illetve a Steam processzors-t, mely növeli a GPU teljesítményét. Az AMD-hez optimalizált játékok közül legismertebb a Battlefield 1 és a DOOM.

Bónusz: A PlayStation és Xbox konzolok csak egy AMD grafikus processzort tartalmaznak. Az AMD videokártyák konfigurálásához és optimalizálásához szükséges szoftvert AMD Crimson Software-nek hívják, korábbi megnevezése pedig a Catalyst Control Center - egy szoftver, mellyel konfigurálni lehet a 3D alkalmazások grafikai részleteit, az órát, és lehetővé teszi a hőmérséklet ellenőrzését, ill. az energiafogyasztást.

Mit lehet tudni az nVidia-ról?

nvidia videokártya laptophoz

Az nVidia nem szorul különösebb bemutatásra, ugyanis a neve mindent elmond a játékosok számára. A garfikus processzorok legismertebb gyártója, jelenleg gazdasági monopóliumot szerzett a videokártyák területén, az IT legfejlettebb és leghatékonyabb GPU-k létrehozója.

Az nVidia maximális teljesítményt biztosít a piaci átlagnál magasabb áron, de az ATI/AMD-nál kiválóbb technológiát biztosít, ezek közé sorolható az nVidia PhysX (a fizikai törvények tiszteletben tartása a játékokban), nVidia G-Sync (a korábban említett freesync-el azonos szerepet játszik) és CUDA Cores, mely hasonlít az AMD Stream Processor-ára.

Az nVidia együttműködik az Intellel, kompatibilitás és kiváló kommunikáció jött létre a két vállalat között. A mai játékok zöme nVidia márkájú GPU-ra lettek optimalizálva: Assassin's Creed Black Flag, Batman Arkham Origins vagy Call Of Duty Ghosts.

Az nVidia kimagasló videokártyája, a "megdicsőült" Titan X (Pascal). Jó hír, hogy a 10xx sorozatú grafikus kártyák TI (titan) upgraden mennek majd keresztül. Az nVidia videokártyák konfigurálószoftverét nVidia Experience-nek nevezik, ugyanaz a szerepük, mint az AMD Crimson Software-nek.  

Melyiket válasszuk? Mi alapján?

nvidia-vs-amd-videokartya

Bár a videokártyát joggal nevezhetjük a számítógép szívének, a PC-k a külön egységet képező dedikált  videokártya nélkül is számos alapvető műveletre képesek: a beépített vagy integrált grafikus processzorral jól lehet internetezni, youtube-ról filmet nézni, jól futnak az integrált egységgel az office programok és eldöcög néhány játék is. Azonban egy igazi játékos a legújabb számtógépes játékot a legjobb grafikai beállításokkal szeretné élvezni - ilyenkor nagy teljesítményű külön videókártyára van szükség. Továbbá a dedikált videokártya ajánlott akkor is, amikor olyan grafikai programok futnak, melyek nagy erőforrást igényelnek, mint pl. az AutoCad, az Adobe Premiere.

Ha az egyes videokártyák között technikai adataik alapján akarunk dönteni, pontosan kell tudnunk, mit jelentenek a leírásban szereplő számok.

BUS

Bitek száma - lehetőleg legyen nagy. A fogalom a processzor és memória közti útvonalra utal. Felépítés szempontból érthető, hogy egy 256 bit BUS lemez drágább lesz, mint egy 64 bites BUS, mert több útvonala van a processzor és memória között. Tehát egy 2GB 128bit videokártya lassúbb, mint ugyanaz a modell 1GB memóriával 256bit-el.

Processzor frekvencia

Minél nagyobb, annál jobb. Bitek mennek át időegységenként egyik oldalról a másikra. Ezt MHz-ben mérik. Napjainkban a nagy teljesítményű videokártyák frekvenciája legalább 1000 MHz vagy 1 GHz.

Videómemória

Itt is, minél nagyobb a videómemória, annál jobb a teljesítmény. A RAM memóra valóban hasznos, ha több monitorunk van vagy nagy felbontással rendelkezünk. A legtöbben a videokártya memóriájára figyelnek, de nem nézik a BUS-t vagy a frekvenciát. Egy BUS 512 videokártya / 1 GB VRAM gyorsabb lesz mint egy BUS 256 / 4 GB VRAM.

Gyártási technológia

28 nm-es gyártási technológia a legújabb és a legkisebb fogyasztású. Minél újabb a technológia, annál kevesebb energiát fogyasztanak és nagyobb teljesítményt nyújtanak. Kevés nm magas hatásfokot jelent.

Hűtés

Megfelelő hűtés híján “megsülhetnek” az alkatrészek. Két típusú hűtés létezik: aktív és passzív. A passzív egy nagy radiátorból áll, ez vezeti el a hőt, az aktív pedig egy kisebb radiátorból áll, ezen kívül van egy ventilátor is, mely biztosítja a hűtést. Kimutatták, hogy az aktív hűtőlemezek sokkal alacsonyabb hőmérsékletűek, de sokkal zajosabbak is. A legajánlottabb hűtő cégek a Sapphire a Radeon számára és EVGA nVidia-nak.

OC vagy Overcloking

Clock - a grafikus processzor maximális ereje. Gyártótól függően, a processzort gyári beállítás szerint beállítható, hogy maximális frekvenciája a normálisnál nagyobb legyen. Overclocking a képesség, hogy meghaladja a Clock-ot a rendkívüli teljesítmény eléréséért, igényeknek megfelelően, nagyobb energiafogyasztás mellett, továbbá nagyobb felmelegedéssel. Ezért ha OC-ben gondolkodnak, hatékony hűtőrendszerről is gondoskodni kell.

Konfiguráció

Akik úgy vélik, hogy egyetlen videokártya nem elégséges, több videokártyát is beállíthatnak, ami aztán garantálja a kimagasló teljesítményt.


Kulcsszavak Google-kereséshez: videokártya választás: AMD vs. nVIDIA; grafikus processzor, teljesítmény. Tech kategóriájú blogposzt. Ajánlott szolgáltatás:

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8712764112

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

abrakradabra 2017.08.20. 20:00:58

ennyi ökörséget egy rakáson :D

Dzsontra Volta 2017.08.20. 22:16:00

Nem is tudtam, hogy létezik álltalános iskolai szintű IT bullshit generator :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2017.08.20. 22:38:48

"Processzor frekvencia - Minél nagyobb, annál jobb. Bitek mennek át időegységenként egyik oldalról a másikra."

Ez igaz, de a processzor frekvenciája annak a bizonyos clockingnak az ütemsűrűségét jelenti, nem az adatbusz sebességét.

Segítek a "clocking" megfogalmazásában: a processzorok belső áramkörei egymással összehangolva, ütemezve működnek. Az ütemezést végző jel, más néven órajel ("clocking") sűrűségét, azaz frekvenciáját megahertzben (másodpercenként ennyi millió) vagy gigahertzben (milliárd) fejezik ki. Ha az órajel sűrűségét kicsit megnöveljük a gyári értékhez képest, az a túlhajtás, angolul overclocking. Ettől a processzor gyorsabban dolgozik, de több az esély arra, hogy egy műveletet valamelyik áramkör hibásan hajtja végre, jobban is melegszik, az élettartama is csökken. A túlhajtás mértékével ezért kísérletezni kell, ha igényeljük.

"Kimutatták, hogy az aktív hűtőlemezek sokkal alacsonyabb hőmérsékletűek, de sokkal zajosabbak is."

Azta! A ventilátor zajosabb, mint ha nincs? És még hűt is? Kimutatták? XD

furious ewok 2017.08.21. 00:57:20

Na itt aztán mindenki k okos a hozzászólók közül, de lehet nyugodtan jobbat írni, mert csuklóból fikázni nem nagy teljesítmény. De komolyan, csináljatok profibb írást ha ez ennyire szar szerintetek, a téma amúgy is elég speciális, a sok szakértő nyugodtan megoszthatná becses tudását, de pusztán belekötni más munkájába, na ahhoz ész nem kell.

eßemfaßom meg áll 2017.08.21. 07:25:00

a szerző sorolhatná azért a cserélhető VGA-s laptopokat

@furious ewok: ha látsz valahol az asztal közepén egy kalap szart akkor nem jegyezheted meg róla, hogy kalap szar van az asztal közepén amíg nem sütöttél egy tortát ugyanoda?

furious ewok 2017.08.21. 09:49:52

@eßemfaßom meg áll: mondhatsz akármit a kalap sz.rról, de itt egy ITs írásról van szó, ami ha szerinted hülyeség akkor írd meg azt is hogy miért az, csak úgy leszarozni valamit bármelyik kiskamasz (hülyegyerek) képes. Sokan tényleg nem értenek a témához, a cikk is nekik és nem a szakiknak íródott, ezért te is nekik segítenél ha leírnád amit jobban tudsz, a fikázással önmagában senki nem lesz előrébb. A hozzászólók közül ha egy fűzött érdemi kommentárt a kritikájához, a többi megmaradt valami frusztrált gúnyolódás szintjén.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.21. 10:30:27

@furious ewok: majom, ha nem tudok autót tervezni, attól még el tudom döntetni hogy szar
Vagy ha főzni nem tudnék, attól még tudnám hogy szar a kaja.
Majom.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.08.21. 10:31:40

@furious ewok: akkor kinek, majom? Ki cserél laptopban vga-?

névtelen hozzászóló 2017.08.21. 11:16:21

@Dzsontra Volta: nekem is ez jutott eszembe. :D
Nem tudtam eldönteni, hogy valami robot blogger szoftverrel készült vagy valaki szándékosan értelmetlen google fordított szövegeket dobált egymás mellé a koherencia látszata nélkül.

@furious ewok: Sajnos a cikk teljesen értelmetlen, így a javításával sem éri meg fáradozni a hozzászólásokban. A laikusoknak az a legnagyobb segítség, ha elmondjuk, hogy az egész írás hulladék és egy szavát se vegyék komolyan.

A szerző akkor tenné a legjobban, ha mielőbb visszavonná a bejegyzést.

Skywatcher 2017.08.21. 11:24:58

Na hátha van itt 1 okos kartárs.
Van egy intel procis, NVidia GPU-s laptopom. Játék közben nem szeretem, ha 25 fps fölé megy a framerate, mert iszonyatosan melegszik és rövid úton ki is nyírja a gépet ugye. Ezért most Riva Tuner Statistic Server + MSI afterburner párost használok. Ez utóbbi igazából csak arra jó, hogy játék közben látom is a hőmérsékleti adatokat.
Van-e már valami saját cucca az NVidiának, ami ezeket kiváltja? (mondjuk tudhatná alapból a driver, vagy az a kis desktop tool ami beül oda az óra mellé)
Köszi!

Dzsontra Volta 2017.08.21. 11:32:27

@furious ewok:
1. "de itt egy ITs írásról van szó" - Faszt, ez ének-zene tagozatos, általános iskolás írás
2. "Sokan tényleg nem értenek a témához, a cikk is nekik és nem a szakiknak íródott" - Ez szerinted indok arra, hogy hülyeségeket tartalmazzon? Ezzel az erővel én is írhatnék egy bejegyzést "Agysebészet jégcsákánnyal" címmel azzal a kitétellel, hogy nem a szakmának írtam...

eßemfaßom meg áll 2017.08.22. 17:03:29

@furious ewok: A kommentelőknek nem fizet senki azért, hogy tételesen helyrerakjon egy teljesen infantilis posztot egy reklámblogon.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása