Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Laptop jelszavas védelme és annak alternatívái

2018. január 07. - laptopcafe

laptop jelszo

Adatvédelem egyszerűen és olcsón

Mindenki használ valamilyen számítógépet, laptopot vagy okos eszközt. Az informatikai eszközök már régen nem csak a munkavégzést szolgálják, hanem szórakozásra, a hétköznapi élet megkönnyítésére is igénybe vehetők. A gépeken tehát nemcsak munkaügyi szempontból lehetnek fontos, értéke és érzékeny információk, hanem a magánélettel kapcsolatban is tartalmazhatnak nem publikus állományokat, ezért a gépek védelme különösen fontossá vált.

BIOS jelszó, Windows jelszó

A jelszavas védelemmel kapcsolatban elmondható, hogy ugyanaz érvényes rá, mint a mechanikus zárra: megnehezíti a hozzáférést, de nem lehetetleníti el. Ahogyan a szakértő betörő számára is csak idő kell ahhoz, hogy a legbonyolultabb zárakat feltörje, a laptopra tett jelszót is csak idő kérdése feltörni.

Manapság már nem divat, de hamis biztonságérzetet nyújthat a BIOS jelszó beállítása. Erről azt érdemes tudni, hogy csak néhány percre állíthatja meg a behatolót, alapjában véve csak a gyerekek elő zárhatjuk el ezzel a módszerrel a számítógépet. A BIOS jelszavak feltöréséhez nincs szükség bonyolult manőverekre. Az asztali számítógép esetében elegendő kivenni az alaplapban lévő elemet, ez alaphelyzetbe állítja a BIOS-t és máris tovább léphetünk az operációs rendszer felé. A laptopok esetében kicsit bonyolultabb a helyzet, hiszen nehéz az eszközt gyorsan szétkapni, itt inkább az úgynevezett „mesterjelszót” használhatják a támadók. Elegendő a BIOS pontos verziószámát ismerni, és az interneten is megtalálhatjuk némi kutakodás után azokat a jelszavakat, mellyel a beállított kód megkerülhető.

bios jelszo

Második védelmi szint az operációs rendszer indításának megakadályozása jelszó segítségével. A Windows 10-es rendszer előtt a hozzáférés meglehetősen egyszerű volt, bár némi hozzáértést igényelt. A korábbi rendszerekben tárolt jelszavakat kiolvasni sem volt lehetetlen, de felülírni egy egyszerű bootCD segítségével lehetett. A speciális lemez saját operációs rendszert indított el, majd a merevlemezen lévő Windows könyvtárban megkereste annak jelszótárolóját és törölte vagy fölülírta azt, szükség szerint.

A Windows 10-es rendszer már valamivel bonyolultabb. Itt a jelszó nemcsak a számítógépet, hanem a Microsoft accountot is védi, ezért a hozzáférésnek a legtöbb módja le van tiltva, ebben az esetben a jelszó ismerete nélkül csak a gyári állapot hozható vissza a laptopon, az adatokhoz elvileg nem lehet hozzáférni.

windows10 jelszoMit tehetsz, ha elfelejtetted a Windows 10-es jelszavadat?

Erre még a telepítéskor gondolni kell, és a regisztráció során az e-mail cím mellett mobiltelefonszámot is meg kell adni. Az e-mailben küldött visszaállító kód segítségével újra hozzáférhetsz saját rendszeredhez.

Arcfelismerés és ujjlenyomat olvasó

A legmodernebb védelmi megoldás jelenleg az arc, írisz és ujjlenyomat felismerő védelmek. Ezekről tudni kell azonban, hogy a jelszavakhoz hasonlóan nem jelentenek tökéletes védelmet, de a mezei és középhaladó heckerek számára mindenképpen fejtörést okoznak. Az arcfelismerő rendszerrel kapcsolatban megjelentek olyan hírek, hogy például családon belül nem működik tökéletesen, a gyerek beléphet a szülő gépére. Az ujjlenyomat leolvasóval kapcsolatban pedig sokan attól félnek, hogy egy véletlen sérülés után nem férhetnek hozzá gépükhöz.

laptop ujjlenyomat olvaso

Hogyan védjem az adataimat?

Az adatvédelem első és legfontosabb szabálya, hogy amihez fizikailag nem férhetnek hozzá, azt nem is lophatják el. Ebből adódóan a kényes vagy fontos adatokat olyan helyen kell tárolni, ahol nem fordulnak meg idegenek, például otthon egy külső merevlemezen, ami azért is lehet jó megoldás, mert amíg nem csatlakoztatod a laptophoz, az interneten keresztül sem férhet hozzá senki. Megoldás lehet valamilyen felhőszerver szolgáltatás igénybevétele, bár ilyenkor a továbbítási csatornák lehallgatása jelentheti a veszélyforrást.

Összességében a BIOS jelszóval védett jelszavas operációs rendszer, mely otthon van elzárva, jelenti a legjobb védelmet, de ha ennyire védjük az állományokat, akkor problémás lehet a hozzáférés, ezért alaposan át kell gondolni, hogy mit és mennyire szeretnénk levédeni.

Android védelem a laptopra

A Google olyan védelmet nyújt laptopjai számára is, melyet az Androidos okostelefoknál szokhattunk meg. Ez annyit jelent, hogy az operációs rendszert lezárhatjuk jelszóval és pin kóddal is, de ami fontosabb, lopás esetén, távolról törölhető a merevlemez tartalma, jó esetben az eszköz tartózkodási helye is megállapítható. A Google vonatkozó weboldalát itt találod.

Laptop egyszerű jelszavas védelme és annak alternatívái, lehetőségek a visszaállításra szervizben. Érdekes lehet utánaolvasni az általunk ajánlott témáknak is: Windows beállítás, ellopott laptop keresése, laptop javítása, operációs rendszer karbantartása, jelszó visszaállítás.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr613555953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása