Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Használt laptop asztali számítógépként

2018. március 11. - laptopcafe

Hogyan lesz egy régi hardverből menő új gép?

laptop hasznalata asztaliA mindennapi életünk elképzelhetetlen a számítógépek nélkül. A legtöbb munkahelyen asztali PC-ket használunk és otthon is szükség van a számítástechnikai eszközökre. Azok vannak nehéz helyzetben, akik otthon is sokat dolgoznak számítógépen, hiszen be kell szerezni a megfelelő hardvertípust, ami nem mindig megy könnyen.

Laptop vagy asztali gép?

Ez a kérdés akkor merül fel, amikor új gépet szeretnénk vásárolni. A legtöbben egy legyintéssel letudják a dolgot, mondván ma már olyan olcsók a laptopok, hogy semmi értelme asztali számítógépet vásárolni. Bár elsőre logikusnak tűnik a notebook beszerzése, azért van néhány szempont, ami mégis az asztali gépek javára billenti a mérleget.

Az asztali PC vásárlásakor a monitor különálló hardver, ugyanakkor valamivel olcsóbb, mint a laptop kijelzője, valamint független attól, tehát bármilyen méretben megvásárolhatjuk, ami optimális az otthoni munkavégzéshez.

Az asztali gép házában több hely jut a hűtőegységeknek, ezért nagy teljesítményű hardvert rakhatunk össze, nem lesz probléma sem az áramellátással, sem a melegedéssel. A PC háza bármilyen videokártya befogadására alkalmas.

Az asztali gép mellett szól, hogy a hasonló árú laptophoz képest jóval nagyobb teljesítményt kapunk a pénzünkért, a későbbiek során több lehetőség van a fejlesztésre, míg a laptop egyes hardvereit csak korlátozott mértékben cserélhetjük erősebbre.

laptop dokkolo

A laptop legnagyobb előnye éppen az, amire feltalálták, rendkívül mobil, ezért bárhová magunkkal vihetjük. Kis helyen elfér és rendkívül energiatakarékos. A beépített akkumulátor segítségével olyan helyen is dolgozhatunk rajta, ahol nincs áramellátás.

A laptop vs asztali gép csatában tehát az dönt, hogy mi az, amire használni szeretnénk a hardvert, bár általánosságban elmondható: az utóbbi évek trendje az, hogy folyamatosan nő a laptophasználók száma és csökken az asztali gépet vásárlók tábora.

Használt laptop asztali gépként

A laptopok asztali gépként való használata ellen azt a kifogást hozzák fel leggyakrabban, hogy tönkreteszi a gép akkumulátorát. Egy néhány éves notebook esetében már valószínűleg cserére szorul a telep, ezért már nem kell attól tartani, hogy károsodik. Az asztali használat előtt azonban el kell távolítani a régi akkumulátort, mert idővel megfolyhat és károsíthatja az eszköz egyéb hardvereit.

Mielőtt munkára fognánk egy régebbi notebook típust, érdemes lehet néhány fejlesztést elvégezni rajta:

  • növelni a memória mennyiségét
  • SSD meghajtóval gyorsítani a rendszert
  • nagyobb és gyorsabb HDD-t beszerelni
  • külső videokártyát csatlakoztatni.

laptop asztalon

A laptop asztali gépként való működésének legegyszerűbb módja a dokkoló használata. )<< A laptophoz való asztali dokkolókról itt olvashatsz). A használt laptop esetében nem sok értelme van dokkolót vásárolni, ezért válasszunk egyszerűbb megoldást.

A notebook egyik legnagyobb problémája, hogy nagyon szűkre szabott a hűtési rendszere, ezért az aktív használat rossz hatással lehet a gépre. Bár a tervezők és gyártók optimalizálják a hardvert, mindenképpen jó ötlet egy hűtőpad beszerzése, mely a megfelelő hőmérsékleten tartja a gépedet, ráadásul megemeli annyira, amennyire a kényelmes használathoz szükséges.

Plusz laptopkiegészítők

A laptop önmagában is alkalmas asztali gépként való működésre, azonban néhány kiegészítővel kényelmesebbé teheted a használatát:

  • Külső monitor – használhatod egy időben a laptop kijelzőjét és a csatlakoztatott monitort is, így sokkal kényelmesebben elvégezhető a legtöbb munkafolyamat.
  • Külső merevlemez – ha kevésnek tűnik a gép tárolókapacitása, a felhőszerverek használata mellett a USB-portra csatlakoztatott külső HDD-vel is növelheted a kapacitást.
  • Billentyűzet és egér – a laptop billentyűzete ugyan kényelmes, hosszabb szövegek gépelése azonban könnyebben mehet a speciálisan erre a célra fejlesztett klaviatúrán. Hogy ne legyen sok drót az asztalon, válassz vezeték nélküli típust, esetleg szettet. A billentyűzet + egér szett előnye, hogy csak egyetlen USB portot kell lefoglalni az érzékelő számára.
  • laptop usb hubUSB hub – a legtöbb notebook burkolatán csak néhány csatlakozót találunk. A USB hub segítségével szinte korlátlan számú csatlakozási lehetőséget kapunk.

A laptop asztali gépként történő használata teljesen természetes dolog, azonban hosszútávú munkavégzés esetén érdemes megvizsgálni a boltban kapható asztali gépek árát és az ár/teljesítmény viszonyát. A laptopok elsősorban mobil eszközök, hordozhatóságra tervezték őket.

Használt laptop felújítása és asztali számítógépként történő hasznosítása. Ha felkeltettük az érdeklődését, az alábbi témákat ajánljuk további olvasásra: számítógép javítás, laptop szerviz, akkumulátor csere, hardver vásárlás, kijelző csatlakoztatás.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8113731666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása