Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Miért van „pöcök” a laptop billentyűzet J és F betűjén?

2017. április 23. - laptopcafe

Nem is vetted észre, hogy a laptop billentyűzet két gombján kis pöcök van?

A gyors gépelés alapjai

gyors gépelés laptopon

Hosszú évtizedek teltek el azóta, hogy először számítógépet használtam, előtte jó pár évig írógéppel is dolgoztam, amiről a legtöbb fiatal azt sem tudja, hogy micsoda. Komputerre áttérve bár látni láttam, mégsem figyeltem fel komolyabban arra, hogy a J és F billentyűkön van egy kis „dudor”, csak mostanában kezdett el foglalkoztatni a dolog. Az elmúlt időszakban rengeteg szöveget kell legépelnem a laptopomon, ezért vásároltam egy kényelmesebb, WiFis billentyűzetet, és egy kicsit utánanéztem annak, hogyan tudnék megtanulni gyorsabban gépelni.

Megdöbbenéssel tapasztaltam, hogy a gyors gépelés két kulcsbillentyűje a már említett J és F, melyek domború „jelölését” a mutatóujjunkkal kitapogatva megtalálhatjuk a gyorsíráshoz szükséges alaphelyzetet kezünk számára.

Tízujjas gépírás

A tízujjas gépelésre nagyon nehezen tudjuk rászánni magunkat, illetve a legtöbben nem vesszük a fáradtságot arra, hogy megtanuljuk. Az alap, hogy két mutatóujjunkkal gépelünk, esetleg hüvelykujjal nyomjuk le a laptop klaviatúrájának szóköz-billentyűjét. Nem véletlen, hogy kevesen szánják rá magukat a gyors gépelés megtanulására, hiszen a legelszántabbaknak is 2-3 hónapjába telik a megfelelő technika elsajátítása.

Ha folyamatban lévő munkádat szeretnéd ezzel meggyorsítani, akkor semmiképpen nem ajánlom ezt a technikát, mivel a tanulási folyamat során eleinte a már megszokott technikádhoz képest jóval lassabban fogsz írni.

Az interneten rengeteg gépírást oktató programot és weboldalt találsz, ezeket most azért nem nevezem meg, mert nem szeretném egyiket sem reklámozni, a Google keresőjébe beírva: „gépírás oktató program”, válogathatsz köztük.

Vakírás a billentyűzeten

A tízujjas gépírás, vakírás lényege, hogy nem szükséges a billentyűket figyelni gépelés közben, a monitoron ellenőrizhetjük a beírt szöveget, vagy olvashatjuk az alapművet, amelyet épp gépbe viszünk.

A technika lényege, hogy nyolc ujjunkat a billentyűzet egy-egy előre meghatározott billentyűjére helyezzük, ehhez segít minket hozzá a J és F billentyű, hogy megtaláljuk az alaphelyzetet a laptop vagy asztali számítógép billentyűzetén. A gépelés során egyes ujjainkkal csak az előre meghatározott billentyűtartományba nyúlunk ki, így nem kell kézfejünkkel fölösleges mozdulatokat tenni.

Az átlagfelhasználó számára be kell bizonyítani, hogy a tízujjas vakírás sokkal könnyebb és hatékonyabb a már megszokott „pötyögésnél”. A Qwerty billentyűzet kialakításakor az egymás utániságot igyekeztek elkerülni a feltalálók, hogy a mechanikus szerkezet betűkarjai ne akadjanak össze a gyorsírás közben. Mára ez fölöslegesnek tűnhet, valójában azért előnyös, mert így kiegyenlíti ujjaink terhelését.

Ne aggódj, ha csak hat ujjal gépelsz

A különböző gépírási technikák elemzése során a kutatók megállapították, hogy valójában nincs nagy eltérés a különféle gépírási gyakorlatok között. Természetesen, ha valaki csak két vagy három ujjal pötyög, arra ez az állítás nem vonatkozik, ám a hat- és tízujjas technikák között már nincs olyan nagy különbség.

A gyors gépelés egyik alapja, hogy a csukló fixen álljon, és egyes billentyűket mindig ugyanazzal az ujjal üssön le a gépelő. A legtöbb vizsgálti alany hatékonyan gépelt úgy, hogy a legtöbb billentyű lenyomását a jobb kezével végezte. A legtöbb idő azzal ment el, hogy a képernyő helyett a billentyűzetet nézték.

A gyorsírás legfontosabb kritériuma tehát az, hogy

le kell szokni a billentyűzet nézéséről.

A gyorsírás megtanulása a kéz alaphelyzetbe állásával és az egyes billentyűk ujjhoz rendelésével kezdődik, ezt a mellékelt kép segítségével teheted meg.

gyorsgepeles-billentyuzet.jpg

Természetesen tisztában kell lenned azzal, hogy a magyar betűkiosztás esetében az ujjak és betűk egymáshoz rendelése valamelyest módosul.

Ha szeretnél gyakorolni, próbáld ki ezt a weboldalt.

 

Miért van „pöcök” a billentyűzet J és F billentyűjén és hogyan kell gyorsan, hiba nélkül gépelni a laptopon? Néhány érdekes további olvasni való téma: gyors gépelés, billentyűzet csere, laptop billentyűzet javítás, billentyű, billentyűzet használata szakszerűen.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr6212447777

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jakab.gipsz 2017.04.23. 23:04:18

Végre valami értelmes, hasznos dolog is előkerült.

igazi hős 2017.04.23. 23:17:30

A _laptop_ billentyűzetén??? A villanyírógépeken (40 alattiaknak: nem a villákat nyírtuk vele) is már ott volt a két jel. (Mechanikust is használtam, de arra nem emlékszem. Valószínűleg azon is volt.) Azóta is minden billentyűzeten szerepel. Informatikai csecsemőknek minden billentyű újdonság? Netán egy érdekfeszítő poszt arról, hogy miért van a(z egyik) shift a caps lock alatt? Az még tényleg mechanikai örökség.

ergerberger 2017.04.24. 01:37:15

"vásároltam egy kényelmesebb, WiFis billentyűzetet"
Wifis billentyűzetet, hóóógyne.

"nem vesszük a fáradtságot arra, hogy megtanuljuk"
A fáradTságot biztos nem vesszük rá, a fhaszom fog pénzt adni a fáradTságért.
Amit veszünk rá, az a FÁRADSÁG.

"Profi laptop billentyűzetet itt találsz"
Itt meg kb. a harmadáért: eBay.com

ergerberger 2017.04.24. 01:38:09

"vásároltam egy kényelmesebb, WiFis billentyűzetet"
Wifis billentyűzetet, hóóógyne.

"nem vesszük a fáradtságot arra, hogy megtanuljuk"
A fáradTságot biztos nem vesszük rá, a fhaszom fog pénzt adni a fáradTságért.
Amit veszünk rá, az a FÁRADSÁG.

"Profi laptop billentyűzetet itt találsz"
Itt meg kb. a harmadáért: eBay.com

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 02:15:37

Azt a kurva, micsoda felfedezés!

És akkor hogy meg fogsz lepődni, amikor majd rájössz, hogy ha a hideg meg a meleg vizet összeöntöd, langyos vizet kapsz!

Valamint hogy ha kinyitod a szemed, akkor látsz!

És még számos hasonló érdekes meglepetés vár a világban!

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 02:18:45

@igazi hős:
Nyilván nem, mert amivel villákat nyírnak, azt úgy írják: villanyíró gép.
Lásd még: sövénynyíró olló.

A helyesírási szabályzat meg ingyen fent van a MEK-en.

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 02:24:51

"a legelszántabbaknak is 2-3 hónapjába telik a megfelelő technika elsajátítása"
Lehet, hogy ezek nagyon elszántak, de kurva bénák is egyben.
A magyar (meg a német) billentyűzet egyébként nem QWERTY, hanem QWERTZ.
Az orosz meg ЙЦУКЕН.
Stb.
És a betűk gyakorisága alapján találták ki a betűkiosztást.

A gyorsírásnak meg semmi köze a számítógéphez és a billentyűzethez, az egy kézírásfajta, ahol egyszerűsített jelek jelentenek bizonyos hangokat és hangcsoportokat, hogy a normál beszéd sebességével tudjon írni, aki megtanulta ezt a mutatványt. Amire te gondolsz, az gyors írás, még inkább gyors gépelés.

Ha még nem vagy 14 éves, nem ciki a cikk.
Ha elmúltál már, akkor az évek számával hatványozottan az.

légügyi megfigyelő 2017.04.24. 05:34:29

Érdekes olvasni a néhány nyelvtannáci megjegyzéseit.

A sok ujjas gyorsgépelés vagy a vakon gépelés nagyon jó dolog, kár, hogy nem fektet rá komolyabb hangsúlyt az iskola. Állítólag egyesek szerint bizonyos országokban ez valamilyen szinten tananyag. Arrafelé jellemzően valamilyen "eszközzel" jegyzetelnek pl. az egyetemen. Persze nincs annyi Nobel-díjasuk/kopf, de lehet, hogy nem tévednek.

halaloszto 2017.04.24. 08:33:20

@cardiobascuralis 3: baromira nem a betűk gyakorisága alapján van kitalálva a kiosztás. hanem a betűpárok gyakorisága alapján. hogy az angolban a szokásosan egymás után jövő betűk lehetőleg ne azonos kézre essenek. és nem azért hogy szépen felváltva használd a kezedet, hanem hogy a mechanikus írógépen ne akadjanak össze a karok.

hamár a precízség...

Vajk

halaloszto 2017.04.24. 08:35:51

@légügyi megfigyelő: az oktatás a múlt században jár. sok tekintetben a múlt század előtti században. annó azért dolgozták ki a kézírás oktatást amit használunk, mert az állami adminisztrációnak szüksége volt nagy tömegben írni képes emberekre. még nem esett le a közoktatás irányítóinak, hogy az állami meg nem állami adminisztrációban már nem a kézírás a lényeg.

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 14:10:16

@halaloszto:
Ja, ezért van egymás mellett az angolban tényleg elég ritka gh(t) (light, night, fight, might stb.), ui (quick, suit, suite stb.), io-oi, er (kb. a melléknevek 25%-a) és hasonló párosok.
Tudsz még további okosságokat is?

Egyébként az is érdekelne a cikk ujjkiosztási ábráival, hogy a magyar ékezetes betűket vajon melyik ujjal szeretné lenyomni.
A magyar gépírás ujjkiosztása teljesen eltér ugyanis az ábrákétól, amelyek közül a felső is rossz, az alsó meg kifejezetten ökörség.

halaloszto 2017.04.24. 15:30:20

@cardiobascuralis 3: Ha megnézed figyelmesen, a g az balkéz, a h az jobbkéz, a t az megint balkéz. Így a g-t ütő kalapács balról megy, a h-t ütő meg jobbról, nem akad össze a távozó g az érkező h-val. Ha viszont asdf-ot akarsz ütni egy mechanikus írógépen, egymásba akadnak a kalapácsok, mert majdnem oda megy vissza az a, ahonnan a f indul.

Vajk

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 16:22:33

@halaloszto:
Te láttál már mechanikus írógépet, okoska?
Szerinted az egymás melletti billentyűk egymás melletti kalapácsokat mozgattak?
Akkor a felső sor meg alsó sor pedig alul meg felül lévő kalapácsokat?

Mellesleg nem akadtak össze, elmozogtak egymás mellett.
Ha összeakadtak volna, akkor kb. az összes gépíróiskola dobálhatta volna ki a gépeit, amikor karaktersorok gyakorlásakor pont az egymás mellett lévő karaktereket gyakoroltatták, jkl-jkl, asd-asd és hasonló betűsorok formájában, hogy szokd a billentyűzetkiosztást.
Érdekes, az Erika írógépnek, amin én tanultam, egyszer sem akadt össze ezek miatt egy kalapácspárja sem. De mástól se hallottam a tanfolyamon (Harkály gépíróiskola, akkoriban a Blahán - mivel már akkor sem ártott, ha az ember ismeri a 10 ujjal gépelést), hogy ilyen történt volna.

cardiobascuralis 3 2017.04.24. 16:23:31

@halaloszto:
Mellesleg az io, er, ui esetében mind jobbkezes. Azokat hogyan magyarázod, okoska?

halaloszto 2017.04.24. 21:04:03

@cardiobascuralis 3: látom gépírni megtanítottak, a beszégetést még gyakorolnod kell.

cardiobascuralis 3 2017.04.25. 02:34:20

@halaloszto:
Az biztos, mivel nem tudom, mi az a beszé, amit getni kellene.
Szóval kicsit gyúrjál még az okoskodás mellett a magyar nyelvre is, és akkor talán képes leszel nem hülyeségeket írni, ráadásul magyarul.

Mert ahogy látom, az okoskodásba is beletört a bicskád.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.03. 18:23:56

Nekem egy másik technika jött be, én pont hogy csak a billentyűzetet nézem és a monitort nem...
:D
Olyan 2,5-3 ujjamat használom és olyan 3-4 leütés/sec sebességet tudok így.Jó az nekem.
:-)
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása