Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

5 tipp a laptop nyári hűtéséhez

2017. július 23. - laptopcafe

a laptop hűtése - a túlmelegedés megakadályozása - helyes használat nyáron

laptop-hutes-nyaron.jpgTanácsok és ötletek a laptop biztonságos használatához

A laptop megfelelő, korrekt hűtésére nyáron nem csak azért van szükség, hogy a teljesen nyilvánvaló túlmelegedést, leégést vagy az elektronika meghibásodását elkerüljük. A laptop akkumulátorának élettartama nagy mértékben függ attól, hogy a megfelelő hőmérséklet-tartományban használod-e. Ha gyakran és sok ideig túlmelegszik az akkumulátor, mivel kémiai folyamatok útján végzi a munkáját ez az alkatrész, jelentősen megrövidülhet az élettartama, szélsőséges esetben felrobbanhat, meggyulladhat az aksi.

A laptop melegedésének okai

Mielőtt rátérnénk arra, hogyan lehet a laptopot nyáron is a megfelelő hőmérséklet-tartományban működtetni, vegyük át, hogy mi lehet az oka a laptop túlmelegedésének.

A laptop melegedése nagyon gyakori probléma, hiszen a szűkös burkolatba helyezett hardverek egyre nagyobb teljesítményre képesek, ez a teljesítmény jelentős hőtermeléssel jár, ezért a rendeltetésszerű használat mellett is előfordulhat, hogy a meleg nyári napokon forrósodik a notebook.

A notebook melegedésének gyakori okai:

  • Gyenge a laptop hűtőrendszere – ha a laptopgyártó cég több modellt is hasonló laptopburkolatba pakol, előfordul, hogy a nagyobb teljesítményű hardver számára már nem elegendők a korábbi modellekhez tervezett hűtőjáratok.
  • Porosodás – nagyon gyakori probléma, hogy a laptop processzorának hűtőbordáira rakódott por lecsökkenti a rendszer hatékonyságát, a ventilátorok nem működnek megfelelően.
  • Hőhíd megszakadása – a laptop hűtésének hatékonyságát jelentősen befolyásolja a hőhíd, mely a processzor (vagy bármely hűtött alkatrész) és a ventilátor bordázata között létesül. Ha a rendszer bármely pontján szakadás van, például elenged a hőpaszta, a hűtés hatékonysága nem megfelelő.
  • Laptop helytelen használata – a legtöbb modern notebook tervezése során minimális anyagfelhasználással számolnak a szakemberek. A gép hűtéséhez szükséges légáramlás biztosítására mindössze néhány nyílást hagynak a műanyag házon, melyet semmi esetre sem szabad eltakarni. Ha a mobil számítógépet nem megfelelő módon használják és a hűtőrendszer nem kap elegendő friss levegőt, a rendszer túlmelegedhet.

Hogyan használd a laptopodat nyáron, hogy elkerüld a túlmelegedést?

1. Ne használd a laptopot ölbe helyezve!

Az egyenes kemény asztallap a legjobb felület a munkához, de ha a meleg nyári napokon is szeretnéd optimális hőmérsékleten tartani a laptop akkumulátorát, vásárolj laptop alátétet. Az egyszerűbb alátétek csak a megfelelő légáramlást biztosítják, a drágább modellek ventilátort is tartalmaznak, ami segít a notebook gyors lehűtésében.

laptop-huto-tisztitasa.jpg

2. Tisztítsd ki a laptop hűtőrendszerét!

Nyáron, de inkább még tavasszal vidd el a laptopodat szervizbe, és kérj egy komplett tisztítást, vagy végezd el saját kezűleg. A notebook rendszeres tisztítása a hőmérséklet kordában tartása mellett higiéniás szempontból is ajánlott.

3. Csökkentsd a laptop teljesítményét, vedd le a kijelző fényét

Egyszerűbb lenne azt ajánlani, hogy a legmelegebb nyári napokon inkább ne használd a laptopodat, de természetesen ez nem megoldható. Annyit azonban megtehetsz, hogy az ilyen időszakokban mellőzöd a nagy grafikai teljesítményt igénylő programok futtatását, ilyenek a játékok. A laptop beállításai között lecsökkentheted a gép teljesítményét, ez kedvez az akkumulátor üzemidejének is, és lecsökkentheted a fényerőt, ez pedig a LED-ek által termelt hőt mérsékeli, amely ugyan nincs közvetlen hatással a műanyag ház hőmérsékletére, mégis hasznos lehet.

laptop-legkondi-hutes.jpg4. Hűvös helyiségben dolgozz!

A laptop számára a működési környezet hasonló ahhoz, amit az emberek is kedvelnek. Ha légkondicionált, hűvös helyen dolgozol, az a munka produktivitását is növelni, és a notebook egészségére is jó hatással lesz.

5. Kapcsold ki a gépet!

Ez elsőre furcsán hangzik, de nem szabad elfeledkezni arról, hogy időnként a laptopot is ki kell kapcsolni. Sok felhasználó használja a készenlét üzemmódot arra az időre, amíg nem használja a gépét. Ez kényelmes, hiszen elég csak felnyitni a laptop kijelzőjét és néhány másodperc elteltével már használható a gép.

A nagy nyári melegben, ha nem használod a gépet, a start menü „Kikapcsolás” parancsával fejezd be a munkát. Így valamivel tovább tart majd a notebook bekapcsolása, de egy lehűlt rendszert vehetsz használatba.

5 tipp a laptop nyári hűtéséhez és megfelelő használatához a felhasználók számára. Néhány egyéb olvasnivaló ötlet: akkumulátor, laptop, melegedés, meghibásodás, szerviz, laptop hűtés.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr112682959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2017.07.24. 08:22:48

Függ a laptoptól is. A napokban a kert árnyékos részén dolgozva a 30 fok körüli hőmérséklet 30-40 %-os CPU terhelés mellett meg se kottyant neki (melegedés, ventillátor hangja alapján).

Alick 2017.07.24. 08:25:02

"Sok felhasználó használja a készenlét üzemmódot arra az időre, amíg nem használja a gépét."

Arról nem is beszélve, hogy a készenlétből éledve (Windows alatt) nem minden periféria működik rendesen.

Zo! 2017.07.24. 08:31:36

"Igy kerult el..." erre figyelni kene:)

olvasóink írták · http://mediaszerencsetlenseg.blog.hu/ 2017.07.24. 08:50:17

Először azt hittem, ez a spúrman blog, abban van ilyen szépen becsomagolva és a címlapra téve a nagy semmi.

Treff Bubi 2017.07.24. 09:25:29

A tisztítás sokat segít, ha évente egyszer profi szervizben kipucolják/újra pasztázzák a gépet, nagyon meghálálja.

Macropus Rufus 2017.07.24. 09:42:34

"Hőhíd megszakadása "
Ennek kellene örülnöd. A hőhíd egy káros folyamat eredménye, ezért a hőhíd hatásait tompítani kell. Sztem te a hőátadásra gondoltál. Az meg tud szakadni a hűtőborda és a cpu ház között ha pl. nincs ott a hővezető paszta. (ja és azonnal kialakul egy nem gyenge hőhíd is)

"Hőhídnak nevezzük a határolószerkezet minden olyan helyét, ahol többdimenziós hőáramlás és hőmérséklet-eloszlás alakul ki. Hőhídmentes szerkezet nincs, de hatásait enyhíteni lehet (és kell is)."

https://hu.wikipedia.org/wiki/Hőhíd

Kard 2017.07.24. 09:51:10

A laptophűtő senkinek se jut eszébe? Ha tudod, hogy valami olyat fogsz csinálni ami sokáig max terhelésen viszi a laptopod - például játék, vagy valami videó tömörítés - akkor aláraksz egy 10e forintos alumínium hűtőt és meg van oldva a probléma.

for-avar 2017.07.24. 09:57:32

2900forintos kis ventillátor van USBre kötve :) 4db kupakon áll a laptopom. SZépen átfújatom rajta a levegőt...a z ellentétes oldalon szabadon áramlik belső ventillátor levegője tehát nem akadályozza. Eredmény hogy évek óta nem melegedik túl

BaT2 2017.07.24. 09:59:44

Na és a készenléti üzemmód mennyiben melegíti a gépet? Ilyenkor csak a memória és pár dolog kap kis áramot, hogy megmaradjanak az adatok a memóriában, a CPU (szinte) ki van kapcsolva (C3 state és egyéb szakszavak). HDD nem működik (SSD nem melegszik). Tehát melyik része melegszik a laptopnak készenléti/alvó üzemmódban?

bunkó · http://bunko.blog.hu 2017.07.24. 11:04:20

A legtöbb laptop az alján szívja be a hűtő levegőt..
Élete során a legtöbb laptop ölben is van használva, amikor nem tud beszívni hűtő levegőt.
Tehát a legtöbb laptop tervezője hülye.

blckrainbow 2017.07.24. 13:20:20

@enpera: miért nincs? az nem igényli? csak azért kérdezem, mert nekem is olyanom van (kb 1 éves most) és a cikket elolvasva azon gondolkodtam, hogy ezt hogy kell 'ápolni', hogy jó legyen ... szerinted semmit nem kell azzal csinálni és mindig jó lesz?

2017.07.24. 15:09:24

A laptop hűtő hatásos megoldás és nem drága.

Hőhíd? ROFL!!!

Szántó Gábor · http://choirs.oftheworld.club 2017.07.24. 15:27:05

'Kapcsold ki a gépet!'
Hehe: "up 42 days, 18:55" az asztaliként használt dell laptomom. :)

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.07.24. 16:23:41

@blckrainbow: vagy 6 éve megvan, és nem kell "ápolni" így vagy. Sőt, készenléti módban van mindig, sosem kapcsoltam ki. Nem windóz ez :)

]{udarauszkasz 2017.07.24. 21:31:53

Nem feltetlenul kell kikapcsolni,hibernalas is jo.

2017.08.13. 18:42:23

@Szántó Gábor: ez semmit sem jelent, mivel az állandóan bekapcsolt gépnek az élettartama lesz a fentiek szerint rövidebb, nem arról van szó, hogy két hét folyamatos üzem után megdöglik.
De nincs jelentősége, mert nagyjából az egész blog egy dilettáns baromságokat gyűjtő pöcegödör.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása