Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Lézerrel vetített, projekciós, virtuális billentyűzet

2017. július 30. - laptopcafe

lezeres vetitett billentyuzetNem csoda, inkább csak kényelmetlen

A számítógép feltalálását követő időszakban csodának tűnt a hologramos, 3D kijelző és a mozgásérzékelős irányítás vagy asztalra vetített billentyűzet. A tudományos-fantasztikus kategóriába tartozó találmányok közül sok megvalósult, és néhányról kiderült, hogy egész egyszerűen kényelmetlen és használhatatlan. A mérsékelten használható és értelmes csoportba tartozik a kivetített billentyűzet.

Mi a projekciós klaviatúra?

A hétköznapi nyelven vetített billentyűzetet a webshopokban „Virtuális lézerklaviatúra” néven találhatod meg. A rendszer lényege, hogy a billentyűzet képét lézer vetíti rá szinte bármilyen felületre, a vetítőegységben lévő érzékelő pedig megállapítja, hogy milyen karaktereket érint az ujjad.

A virtuális, vetített lézeres rendszer egér szerepét is betöltheti, de segítségével virtuális zongorabillentyűzet is kivetíthető.

Az ilyen klaviatúrák hátránya, hogy problémás a fizikai visszajelzés a billentyűzet felől és nem minden helyzetben használható, például erős fényben egyszerűen nem látszik a billentyűzet képe.

lezer billentyuzet mukodeseA lézer billentyűzet működése:

  • A lézersugár vagy a projektor felvetíti a billentyűzet képét a felületre
  • Egy érzékelő vagy kamera meghatározza az ujjak mozgását
  • Az ujjak koordinátáinak kiszámítását követően a rendszer elküldi a billentyűparancsot a laptop vagy más eszköz felé.

A piacon találhatunk infravörös sugárral érzékelő billentyűzeteket is.

Az optikai-virtuális billentyűzet története

A vetített képes billentyűzetet az IBM még 1992-ben készítette el és védte le. A korabeli szerkezet is képes volt már a legtöbb beviteli eszköz imitálására. Jelenleg a Celluon Inc. a szabadalom tulajdonosa.

A Celluon eszközei

A cég weboldalán 99,99 USA dollárért kínálják az Epic névre keresztelt virtuális billentyűzetet. Sokat mondó, hogy a technikai leírás helyén a visszaváltási időszakot és szabályokat olvashatjuk. Hasonló a helyzet az evoMouse néven megvásárolható virtuális egérrel is. 79,99 dollárért vásárolhatunk olyan érzékelőt, mely lehetővé teszi, hogy az asztalon mozgatott ujjainkat használjuk egér helyett.

Magyar weboldalakon keresgélve 20 ezer forint körül találunk „Bluetooth Virtuális lézer billentyűzet” eszközt. Ezeket inkább okostelefon tulajdonosoknak ajánlanak, laptop használók számára elképzelhető, hogy fölösleges ez az eszköz.evomouse lezeres eger

Ha valóban működik az eszköz, akkor remek vásárnak tűnik, hiszen az egész hardver nem nagyobb egy kulcstartónál, melyet bárhová könnyen magaddal vihetsz. A beépített akkumulátorral együtt alig 40 gramm, percenként 350 karakter bevitelét teszi lehetővé.

Lézerrel vetített, projekciós, virtuális billentyűzet nem a laptop használók számára készített hardver eszköz. Néhány idevágó érdekes olvasnivaló téma: billentyűzet, alkatrész, laptop, vásárlás, számítógép.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3012701711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása