Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Szövőnők készítették az első űrszámítógépek memóriáját

2018. február 19. - laptopcafe

Köbméterben mért memória

ferritmagos memoria

Neil Armstrong 12 000 méterrel a Hold felszíne felett bekapcsolta a magasságmérő radart. A számítógép memória túlcsordulási hibát jelzett, melyet a földi irányítás felülbírált. A Holdra szállást kis híján meghiúsította a kevés memória.

A számítástechnika kialakulásával egyidős az a szándék, hogy alkalmazási lehetőségeik szélesítése érdekében csökkentsék az alkatrészek méretét. Éppen ezért a miniatürizálásban a hardverfejlesztések egyik mozgatórugója az űrutazás megvalósítása, a holdra szállás volt - értelemszerűen a NASA támogatta a minél kisebb méretű, de nagy teljesítményű modern számítógépek kifejlesztését. Az űrhajók navigálása, a fúvókák vezérlése rengeteg számítást igényelt, melyet a legénység nem lenne képes elvégezni, ezért a holdra szállás megvalósítása lehetetlen lett volna számítógép nélkül. A programok és adatok tárolásához memóriára, memóriamodulokra volt szükség, melyet a félvezető memóriák, DRAM-ok elterjedéséig, 1972-ig ferritgyűrűs „szövettel” oldottak meg.

ferritmagos memoria cella

Ferritmagos szövetmemória

A számítógép működése során az információkat 0-kat és 1-eseket tartalmazó bináris kódok formájában dolgozza fel. Lényegében bármilyen eszköz megfelel adattárolásra, mely képes két különböző állapot felvételére és ezt a processzor valamilyen módon kiolvashatja. A ferritgyűrűk számítástechnikai felhasználását a mágneses hiszterézis teszi lehetővé, a kerámiagyűrű azon tulajdonsága, hogy megváltoztatható a mágneses polaritása, melyet elektromos úton leolvashatunk. A hardver egyik előnyös tulajdonsága, hogy bizonyos mértékig és ideig megőrzi mágneses tulajdonságát, tehát áramkimaradás esetén is volt esély az adatok megmentésére.

memoria szovese

Az Apolló-11 űrhajó kilövésekor a ferritgyűrűs memória már hatalmas fejlődésen ment keresztül. Az első példányok megjelenésekor az adatsűrűség 32 Kbit volt köbméterenként. (A 90-es évek végén az internet hozzáférést biztosító telefonos modemek ennyi információt továbbítottak másodpercenként.) Mivel az űrutazásra használt eszközök esetében kritikus pont a súly kérdése, ezért mindenképpen csökkenteni kellett a memóriák méretét és súlyát.

apollo iranyito komputer

Ennek a csökkentésnek az egyik lehetséges módja a ferritgyűrűk méretének minimalizálása. Napjainkban, ha a processzorról esik szó, nanométerekről beszélünk, az ilyen gyártást természetesen csak robotok képesek elvégezni. Az Apolló-11 űrhajó számítógépében használt memóriát szövőnők készítették el, innen van az angol beceneve is „LOL memory” apró öreg hölgy. Az apró gyűrűket különleges szövőszékeken szőtték, melyek bizonyos szinten automatizálva voltak. Az elkészült memória-szövetet aprólékos ellenőrzésnek vetették alá. A több ezer száll és több tízezer gyűrű szövetében nem lehetett hiba, illetve a hibát nem lehetett kijavítani, tehát egyetlen apró hiba a teljes eszköz selejtezését jelentette.

memoria modul

Az űrhajóban használt modulokban a szövetet összehajtották és impregnálták, így sikerült elérni a kényelmesen kezelhető, hasáb formát. A kezdeti kétdimenziós szövést később felváltotta a háromdimenziós, blokkos kialakítás, a négyzetes tárolók elkészítési ideje valamelyest rövidült.

memoria magok

A hardverek fejlődése

A számítástechnika fejlődésére jellemző, hogy a hétköznapi használatra túl drága memóriák kevesebb mint 15 évig voltak használatban. Nagyjából tökéletesítésükkel egy időben jelent meg a modern, nagy kapacitású és olcsó DRAM memória. A ferritmágneses modulok bonyolult és drága hardverével szemben az új memóriatípus bitenként mindössze 1 centbe került. A korai gépek mindössze néhány száz szavas memóriával rendelkeztek, ez manapság elképzelhetetlen, hiszen csak az operációs rendszer grafikai megjelenítéséhez több millió bitre van szükség. Az Apolló-11 számítógépének relatíve alacsony kapacitása elegendő volt a navigációs feladatok ellátására, azonban a memória szűkössége majdnem végzetesnek bizonyult. Manapság a memóriabővítés olcsó és egyszerű feladat.

Az Apollo-11 számítógépéről és a memória készítésének módjáról szól a következő kisfilm.

Aprólékos munkával, varrónők programozták, illetve szőtték az első űrszámítógépeket. Néhány további tartalmat is szeretnénk olvasásra ajánlani: hardver csere, memória javítás, számítógép szerviz, alkatrész vásárlás.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr413679526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Géza Igmándy 2018.02.20. 08:29:29

>>...innen van az angol beceneve is „LOL memory” apró öreg hölgy.<<
Értelmezés ehhez a mondathoz:
>>...innen van az angol beceneve is „LOL (Little Old Lady) memory”, azaz "apró öreg hölgy". <<

FayRodisz 2018.02.20. 08:42:07

Azért abba a "szövetbe" (ami a külső szigetelés volt) kellett némi vezető anyag is, hogy működjön.

Lady Ann 2018.02.20. 10:03:44

@Formál de Hidd: Auuuuuuuuuuuuu, ez fájt!!! :DD

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.20. 10:10:38

Nem is tudom, némi szerepüe a számítástechnikának is volt.

Ha már varrónők, akkor inkább a Marsra leszállt szondákat lehetne említeni. Bár ott már inkább szövőnők.

Clodovicus S. Carolus 2018.02.20. 10:16:26

Nem mellesleg a holdraszállás szoftverét is egy hölgy írta.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.20. 10:25:40

@ClownPepito:

Nem kívánom a hölgy érdemeit kisebbíteni, mert ő állt a szoftvert író team élén, és nyilván nem csak utasításokat osztott, hanem szoftvert is írt. De a szoftvert egy csapat írta, nem egyedül ő.

Egyetlen ember nem is lett volna képes megírni a szoftvert, az ellenőrzésről, tesztekről nem is beszélve. A NASA protokolljai sem engedték volna, hogy egyetlen ember írja meg a szoftvert.

agarik 2018.02.20. 10:47:44

Vagy lehetetlen volt varrónőkkel is.
TALÁN nem véletlen hogy azóta hogy van élő közvetítés, net, meg mindenkinél nagy nagyítású távcső, senki nem járt odafenn.

öreg 2018.02.20. 12:12:44

...én viszont inaskoromban tanúja voltam az ilyen memóriák készítésének! Közvetlenül mellettük dolgoztam az Elektronikus Mérőkészülékek Gyára digitális laborjában 1966-67-ben!!! Persze nem szövőnők, hanem az erre kiképzett nők "szőtték" fel világítós nagyítók alatt, a piciny ferritgyűrűket vékony rézhuzalokra, egy NYÁK keretben! Fárasztó volt! Csendes környezetben, vastag függönnyel körbevett munkahelyen, 20 percet dolgoztak, 40 percet pihentek! 1 kB memória! De a ferritgyűrű válogató automata célműszer működése is csoda volt! :-) Sajnos szakmunkás vizsga után, nem lehetett oda visszamenni, pedig rengeteget tanultam ott, például az általunk szerelt ős zöldhullám berendezést már inasként önállóan szervizeltem!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2018.02.20. 12:36:03

@agarik:

Természetesen mindenki tudja, hogy nem történt meg a Holdra szállás. Nem is lett volna lehetséges, hiszen a Föld lapos, a Hold pedig csak egy darab sajt.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása