Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Még mindig asztali számítógépet használnak Európában

2018. március 18. - laptopcafe

Világszinten a laptop és a mobil platformok vezetnek

laptop asztali szamitogepAz internet használati statisztikákat és a piaci részesedési arányokat böngészve sok érdekes dolgot tudhatunk meg. Első ránézésre úgy tűnhet, hogy már mindenki okostelefonon, tableten vagy laptopon internetezik, asztali számítógépet pedig nem is lehet vásárolni. Ez azonban csak világszinten tűnik igaznak. Az Európai interneten, a statcounter internet használatot monitorozó weboldal adatai szerint továbbra is asztali PC-t használnak a legtöbben. 2018 januárjában és februárjában az európai interneten az asztali gépet használók részesedése 57% volt, ami majdnem 4,5%-kal alacsonyabb az egy évvel korábbi adatokhoz képest.

A laptopok és mobil eszközök használói részesedése 31-ről 37%-ra emelkedett egy év alatt, míg a tabletet használók száma nagyjából egy százalékot visszaesett. Úgy tűnik, hogy a vásárlók és felhasználók asztali gépet vagy laptopot, esetleg okostelefont vásárolnak, táblagépben aránylag kevesen gondolkodnak.

Világviszonylatban több mobil eszközt használnak, mint asztali PC-t, a tablet felhasználók száma összességében megegyezik az európai adatokkal és nagyjából az internetezők 4%-át teszik ki.

lapto szamitogep statisztika

A Google mindent visz

A böngészőstatisztikákat és a keresőstatisztikákat vizsgálva azt látjuk, hogy a Google minden platformon és a világ minden részén piacvezető. A Google Chromot a felhasználók 56%-a használja, 5%-kal többen, mint tavaly ilyenkor. A második pozícióban a Safari található, 17,5%-os stagnáló részesedéssel. A Firefox 10%-alatti felhasználórészesedése majdnem 3 százalékkal alacsonyabb a tavalyi adatokhoz képest. A Microsoft Edge és az Opera tud még 3% körüli részesedést felmutatni. Az Internet Explorer fokozatosan visszaszorul, asztali gépeken még 7 százalék felett szerepel, de úgy tűnik, hogy az Edge nem tudja majd átvenni a felhasználókat.

Csak a Google keres

A keresőhasználati statisztikákat böngészve rémisztőnek tűnik a Google fölénye. Világviszonylatban a platformok összesítése után a Google részesedése mintegy 91,65%, míg a második helyen álló bing csupán a keresők 2,71%-át tudja elcsábítani. A keresők között a Yahoo és a Baidu tud 1% fölé kerülni, az orosz Yandex.ru pedig 0,63%-nyi keresést bonyolít le. Az adatok európai szinten sem mutatnak jelentős eltérést. Asztali gépeken valamivel jobb a helyzet, itt „csupán” a keresések 87,52%-át végzi a Google, a bing 5,67%-ot, a Yahoo pedig 3,17%-ot képes elérni.

google statisztika

Operációs rendszerek – veszélyben a Windows

Az operációs rendszerek használatának statisztikáit böngészve is a Google fokozatos térhódítását figyelhetjük meg. A laptop, asztali gép és mobil platformok összesítéséből az derül ki, hogy Európában egy év alatt 52%-ról 47%-ra csökkent a Windows használók száma, míg az Android rendszert 4%-kal többen használják, a piaci részesedése 2018-ban már több mint 27%. Az iOS és az OS X részesedése nagyjából stagnál 14 és 8%-on.

Közösségi hálózatok

A közösségi oldalak rendszerében nem tudott igazán nagyot dobni a Google, bár létrehozta saját platformját, a Google+-t, mégsem képes bekerülni a statisztikákba. Érdekes jelenség, hogy egy év alatt a Facebook részesedése a közösségi oldalak forgalmából 85%-ról 71-ra esett vissza, bár ez összefüggésben lehet a Facebook marketingstratégiájának változásával, hiszen az igazán nagy visszaesés 2017 júniusától figyelhető meg, amikor az oldal megváltoztatta a hírfolyam felépítését és prioritásait. Ebből az adatból úgy tűnik, hogy jelentős volt a hálózat reklámforgalma.

A Pinterest megerősödött az elmúlt év során, jelenleg 10,5% a piaci részesedése, ami majdnem a duplája az egy évvel korábbi eredményekhez képest. A twitter és a YouTube 5% körüli eredményt tud produkálni, az Instagram 2,83%. a Tumblert 1,38%, a Reddit pedig kevesebb mint 1%-át vonzza a felhasználóknak.

A statisztikák tanúsága szerint az asztali gépek részesedése folyamatosan csökkenő tendenciát mutat, bár még masszívan őrzi pozícióját. A Google szinte mindent visz, amibe a cég belevág és erőforrásokat mozgósít a terület meghódítására.

Még mindig több asztali számítógépet használnak Európában az internetezők és az online szolgáltatásokat igénybe vevők. Ha szeretnél még néhány érdekes és izgalmas témáról olvasni, az alábbiakat ajánljuk: számítógép használat, laptop javítás, tablet szerviz, Google optimalizálás, keresés marketing.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr8813750380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Void Bunkoid 2018.03.19. 11:47:48

Ezt nem nehéz megmagyarázni. A statcounter adatforgalom alapján mér, és tök egyszerűen az asztali gépet használó pécétulajdonosok legtöbbször gamerek.

Egy mai, kicsit csillivillibb játék eleve a gépre egyszeri letöltése (ma már egyáltalán nem meglepő, ha egy játék 50-60 gigbájtnyi(!!! igen, ez egy jó nagy benga 5 gigás mobilnetcsomaggal számolva is egy évi adatforgalom) megegyezik egy mezei hírolvasgató-közösségimédiára posztolgató, amúgy internetet nagyon igénybe nem vevő mezei mobiltelefonos vagy tabletes felhasználó legalább 7-8 hónapnyi adatforgalmával. Plusz amit utána a folyamatos multiplayer veretéssel még rádob.

Szal kicsit torz a kép. Asztali gépet jóval kevesebben használnak már a mindennapokban, mint mobileszközöket vagy laptopokat, ám ők azok, akik az adatforgalom ZÖMÉT generálják.

Duplaxiii 2018.03.19. 13:08:35

A szokásos propagandakamu, ezt nem tóthbalázs fogalmazta?
1) az asztali gépek jellemzően a munkához kapcsolódnak a világon, így nem fognak kihalni, viszont nem divettárgyak, azaz nem cseréli őket az emberiség félévente!
2) a mobileszközök egy űrt töltöttek ki, egy jellemzően fiatalok szórakozását szolgáló eszközhalmaz terjedt el, nullaról mára telítődve. Ez alap.
3) a mobileszközöknek egy részhalmaza a full divat, az, ahol rendszresen cserélik a termékeket, de ez is lelassult, az egész piachoz mérten.
4) a Windows azért hullámzik, mert egy felhasználói réteg a vékonyklienses vonalat használja, ehhez meg lényegtelen az OS, például itt a Linux is erőre kapott. Az Android pedig itt is egy ürt töltött fel, és nem a Windowstól vett el felhasználókat.
5) a böngészők, keresők egyrészt a mobilos vonallal alakultak át, másrészt a google-hoz kapcsolódóan piaci fölényt mutatnak, majd ez ellen is lesz per, ahogy a Microsoft IE ellen is volt.
.
Sajnos a blogtér alapja a gamer világ, a nem munkaalapú "informatikusok" tere, így minden ilyen megközelítéssel történik.
De a világ döntő része nem játszik a telefonjaikkal, nem ostoba appokra vadászik, hanem a feldathoz illeszkedő számítógépével (PC, Apple stb.) a megfelelő alkalmazásokkal munkát végez, ők nem csereberélnek, tehát a statisztika nem is errős szól.
És mégvalami! A munkahelyeken nem a alkalmazott dönti el, mivel és hogyan dolgozik. Tehát csak beteges vágy, hogy elmegyünk dolgozíni, majd lecseréljük a Windowst Linuxra, asztali gép helyett okostelefonnal szórakozunk.

Duplaxiii 2018.03.19. 13:11:36

@Void Bunkoid:
"z asztali gépet használó pécétulajdonosok legtöbbször gamerek."
Bsszki, a környzetembnen mérnökök, fejlesztők, könyvelők, számviteli szakemberek, kereskedők stb. élnek-dolgoznak, és mind PC és egy sem gamer...
Ez most valami dili, hogy a munkalapú felhasználást nem is veszitek figyelembe?
Tudod, egy multinál mondjuk egyszerre hálóztabna lévő 1000 felhasználó 90%-a PC/Windows alapú, mert a mérésekben egy win10-es lapotop is win10-es PC...

Void Bunkoid 2018.03.19. 14:06:40

@Duplaxiii: de valljuk be, azért az egység irodai melós nem generál napi többtíz gigabájtnyi forgalmat, ezért mutogattam a kockákra/gémerekre. Ha szeretnéd, le is mérem neked a napi irodai melós internetforgalmamat, röhej, de nem hinném, hogy több lesz napi pártíz megabájtnál.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása