Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Hogyan teszteljem a laptop akkumulátorát?

2017. május 14. - laptopcafe

laptop akkumulátorIngyenes akkumulátor ellenőrző programok

A laptop akkumulátor nélkül csak egy csökkentett teljesítményű, alacsony fogyasztású asztali számítógép. A notebook igazi értékét és használhatóságát, mobilitását a beépített vagy cserélhető elem, az akkumulátor biztosítja. A telepek fontosságára való tekintettel érdemes szemmel tartani, ellenőrizni teljesítményét és „egészségét”.

A laptop akkumulátor tesztelő programok nem hosszabbítják meg a hardver üzemidejét vagy élettartamát, de segítségükkel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket, a váratlan leállásokat. Az akkumulátor ellenőrző programok információi alapján idejében felfedezhetjük, ha a megszokottnál gyorsabban öregedik az elem, és az okok feltárása után meghosszabbíthatjuk az eszköz üzemidejét. Az információs programok nem tekinthetők csodaszernek, de jelzéseik alapján még időben elvihetjük a laptopot a megfelelő szervizbe, ahol megtalálják a hibák forrását.

Az akkumulátor igénybevétele

A laptop akkumulátor meghibásodásának leggyakoribb oka a túlmelegedés és az erős igénybevétel. Az akkumulátorról használt gépek többsége nem futtat nagy kapacitásigényű programokat, gyakran valamely háttérben futó alkalmazás emészti fel az elemet. Ezeknek a hibáknak, az igénybevétel mértékének a kiderítésében segíthetnek az alábbi programok.

Beépített védelem a Windows 10-ben

A Windows 10-es operációs rendszerrel ellátott laptopokban találhatunk akkumulátor kímélő üzemmódot, emellett a háttér-tevékenységekről is kaphatunk némi információt. A Beállításoknál, a Rendszer almenüben, az Akkumulátor sorra kattintva hívhatjuk elő ezeket a beállításokat. Itt beállíthatjuk, hogy a laptop milyen akkumulátor töltöttség mellett álljon át takarékos üzemmódba, szükség esetén helyben átállíthatjuk. Itt találunk egy linket a Microsoft súgójába is, ahol az akkumulátor üzemidejének meghosszabbítását segítő általános tanácsokat olvashatjuk el.

Battery Care

laptop battery careA program telepítése közben felajánlja az Opera böngésző telepítését is, ezt érdemes kikapcsolni, ne kattintsunk automatikusan a tovább gombra.

A program nemcsak a legfontosabb információkat jeleníti meg a laptop akkumulátorának állapotáról, hanem minden harmincadik töltési ciklus után újrakalibrálja azt, ezzel meghosszabbítva az áramforrás élettartamát.

Az akkumulátor élettartamának meghosszabbítását célozza a programnak az a funkciója is, hogy figyeli a merevlemez és a processzor hőmérsékletét, ami érdemben befolyásolhatja a hardver élettartamát.

A Battery Care programot itt töltheted le.

Battery Mon

A minimalkalmazás teljes neve Battery Monitor, mely egy helyen összegyűjti és megjeleníti a laptop akkumulátorának legfontosabb információit: típus, töltöttség, üzemidő és jelenlegi jellemzők. A notebook akkumulátorának gyári értékeit és jelenlegi paramétereit összehasonlítva következtethetünk a várható élettartamra.

Az alkalmazás egy könnyen érthető grafikon segítségével mutatja be az akku lemerülési ciklusát, melyből egyértelműen kiderül, ha valamilyen háttérben futó alkalmazás túlzottan igénybe venné a telepeket.

A hordozható számítógépeknél is alkalmazható BatteryMon-t itt töltheted le.

BatteryInfoView

Ezt az egyszerű alkalmazást telepíteni sem szükséges. A kicsomagolás után futtatva azonnal megjeleníti a táskagép akkumulátorának legfontosabb paramétereit és állapotát. A jelentést egy txt fájlba exportálva bármikor gyorsan és egyszerűen összehasonlíthatjuk az akkumulátor aktuális állapotát a korábban mért értékekkel. A program nem rendelkezik plusz funkciókkal, de apró és könnyen átlátható.

Hogyan teszteljem a laptop akkumulátorát, ha azt szeretném, hogy a lehető leghosszabb ideig szolgálja a hardwaret? Néhány egyszerű, de érdekes téma további olvasásra: laptop-akkumulátor, teszt, program, akkumulátor használat, notebook akkumulátor budapest - laptop szerviz.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr9512504267

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása