Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Kell-e hordozható nyomtató?

2017. szeptember 23. - laptopcafe

canon mobil nyomtatóTe használsz még nyomtatót?

Az első számítógép megjelenésével egyidős az igény a hordozható kütyük iránt. Az okostelefon és a laptop is a mobilitás igényét igyekszik kielégíteni, ezek olyan eszközök hordozható változatai, melyekről korábban kevesen hitték, hogy valaha mozdíthatók lesznek.

A laptop megjelenése lehetővé tette, hogy bárhol és bármikor, szinte teljes értékű irodai munkát végezhessünk, tehát szükségessé vált az egyéb irodai eszközök hordozható változatának létrehozása is. A hordozható, mobil nyomtató legyártásához sokféle akadályt kellett leküzdeni, funkcionalitása ma sem teljes.

Kell-e nyomtatni?

A nyomtatott anyagok többségét manapság sok módon helyettesíthetjük. Az elektronikus könyvek helyettesíthetik a papírra nyomtatott könyveket és jegyzeteket, tableten, laptopon vagy elektronikus képkeretbe helyezve nézegethetjük fényképeinket, a legtöbb hivatalos ügyet is intézhetjük elektronikus úton, az előadások során használhatunk kivetítőt, a jegyzeteket átküldhetjük e-mailben is.

Vannak azonban olyan esetek, amikor kénytelenek vagyunk bizonyos iratokat kinyomtatni, ilyenek a szerződések, hivatalos árajánlatok és a legtöbb ember még mindig a papírra nyomtatott fényképeket szereti nézegetni. A Prohardver által végzett felmérésből kiderül, hogy az emberek több mint 90 százaléka még mindig nyomtat papírra. A legtöbben otthon nyomtatnak, a többiek a munkahelyükön vagy az iskolában oldják ezt meg, a válaszolók 10 százaléka pedig erre szakosodott irodák szolgáltatásait veszi igénybe.

nyomtatas okostelefon

Milyen nyomtatót vásároljak?

Aki aktívan használja otthon a számítógépét, vagy a laptopját, eljut arra az elhatározásra, hogy nyomtatót kell vásárolnia. Mivel a színes lézeres nyomtatók meglehetősen drágák és a fenntartásuk is költséges, a legtöbben fekete-fehér lézeres vagy színes, tintasugaras nyomtatót választanak. Otthoni használatra csak akkor éri meg lézeres nyomtatót vásárolni, ha gyakran és nagy mennyiségben kell sok szöveget nyomtatni. Az átlagos felhasználók azonban fényképeket is szeretnének nyomtatni, emellett nem gyakran van szükségük arra, hogy kiprinteljenek valamit. A közepes minőségű tintasugaras nyomtatókat már nagyon olcsón be lehet szerezni, a töltésük, illetve a festékpatron cseréje sem csillagászati árú, ezért a legtöbben ezt a megoldást választják.

Ha a laptopodhoz otthoni használatra szeretnél egy takarékos nyomtatót vásárolni, akkor mindenképpen a tintasugaras gépek közül válassz egyet. A vásárláskor a következő kritériumokat kell figyelembe venni:

  • Milyen adathordozóról szeretnél nyomtatni.
  • Kell-e Wifi kapcsolat a nyomtatóhoz.
  • Milyen gyakran szeretnél színesben nyomtatni.
  • Mekkora méretben akarsz nyomtatni.
  • Milyen felbontásban / minőségben van szükséged a nyomtatványokra.

Bár az egyes márkák hívei másképpen gondolják, a középkategóriás nyomtatótípusok között nem sok különbséget találunk. Egyes típusoknál lehetőség van arra (Például az Epsonnál), hogy a nyomtató tintapatronját házilag utántölthesd. Az ilyen nyomtatók a fényképeket gyengébb minőségben nyomtatják ki, ugyanakkor olcsón nyomtathatsz sokat.

Mobil nyomtatás

Útközben meglehetősen ritkán merül fel olyan igény, hogy sürgősen nyomtassunk ki valamit, de ha mégis ilyesmire vágynál, akkor többféle hordozható nyomtató közül is választhatsz.

Több tesztoldal is elismerően nyilatkozik a Canon által gyártott PIXMA iP110-es nyomtatóról. A hordozható printer képes USB-n vagy Wifi segítségével csatlakozni a laptopodhoz, de egyenesen a Google felhőjéből is nyomtathatsz fényképeket vagy A4-es méretben iratokat. A nagyjából 80 ezer forintba kerülő géppel közvetlenül a mobiltelefonodról is nyomtathatsz, a gyártó szerint 200 oldalnál is többet, a beépített vagy kiegészítő akkumulátor segítségével. Az eszköz szépséghibája, hogy az akkumulátor kapacitásánál nem sokkal többet bír a tintapatron sem, ezért az akkumulátor és patron töltése nagyjából egybeesik.

Nyomtatás, másolás és szkennelés

hp nyomtató laptophozA HP által gyártott nyomtató segítségével fénymásolatokat is készíthetünk., akár útközben. A cég a gép javasolt árát 100 ezer forint alá lőtte be, ezért az árért akár 9 oldalt is nyomtathatunk percenként vagy 6 színes oldalt fénymásolhatunk, esetleg 11 oldal per perc sebességgel fénymásolhatunk fekete-fehérben.

A Wifin vagy USB-n keresztül is csatlakoztatható eszköz havi ajánlott kapacitása maximum 500 oldal, tehát nem válthatjuk ki vele az irodai gépeket. Az egyszerűbb kezelhetőséget és a vevőbarát megjelenést egy érintőpanel biztosítja az eszközön.

A mobil nyomtatókra is vonatkozik az a szabály, hogy akkor érdemes megvenni, ha valóban szükséged van rá. Az átlagfelhasználó számára elegendő az otthon, hálózati áramra csatlakoztatott nyomtató, mellyel szinte csak fényképeket nyomtat manapság.

Kell-e hordozható nyomtató, melyet egyszerűen és gyorsan csatlakoztathatsz a laptophoz? A témával kapcsolatban érdemes megnézni az alábbi címszavakat: printer, nyomtató, laptop akkumulátor felhasználás, színes nyomtatás, WiFi, mobil eszköz.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr1012888800

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.24. 10:02:21

Nekünk van nyomtatónk, de 2-3 éve kifogyott a tinta és azóta nem éreztük a szükségét, hogy pótoljuk...

Ragi 2017.09.24. 10:25:48

@Online Távmunkás: Kisebb-nagyobb cégek pedig 20asával veszik a nyomtatókat még mindig. Egyébként az otthoni felhasználók 99%-ának nincs rá szüksége. Az a havi 2 lap, amit egy átlag háztartás nyomtat, megoldható suliban, munkahelyen, vagy erre szakosodott cégeknél.

Duplaxiii 2017.09.24. 12:07:33

A téma felvetése önmagában jelzi, hogy ez egy PR cikk és a flehasználói vonalat a szerző nem ismeri.
Jó hogy legalább az aktuális szerződések és hasonlókat leírja, de általánosságban a poszt lényege egyszerűen a mai mobilbuziságból indul ki, és abból, hogy kizárólag magánfelhasználók, játékosok, internetezők, szelfizők és diákok élnek a világon és csak ők alkalmaznak számítástechnikai infrastruktúrát.
Beteg világkép, nehéz megszokni.
Vitatkozni sem érdemes, hiszen a posztból annyi tény, konstans lett kihagyva (például akkor miért nincs ilyen "cikk" arra vonatkozóan, hogy megszámlálhatatlan területen miért papíralapú jegyzőkönyveket, dokumentumokat cipelnek és miért nem egy tableten, a privát védett felhőből kérik le a digitalizált tartalmukat? Nincs szó arról, hogy a valós életben lehet elektronikus formában a jegyzőkönyv, de hogyan írod alá? Csak a monilkorosztály gondolja azt, hogy arra elég egy képernyős aláfirkálás. Erre érvényes nemzetközi jogszabályok vannak, mondjuk a szerzőnek van hiteles időbélyegzős elektronikus aláírása? Ja nincs... tehát mégis papír kell, amire tanuk mellett alár egy szerződést...), hogy ezek a hiányosságok valójában semmiféle értelmet nem biztosítanak.
Elég lett volna egy PR alapú termékajánló, nem kell mellé költeni szakmaiatlan történeteket...

szanaImas 2017.09.24. 12:24:34

Az elég életszerűtlen, hogy valaki A4-es mobil nyomtatót hordoz hátizsákban magával, ha meg járműbe kell, egy néhányezer forintos inverterrel az egyszerűbb, akár lézer nyomtatók is tökéletesen jók a túlárazott "mobil" átverés helyett. Nyilván aki volán buszon akar nyomtatni, az megszívta, vagy egyezkedik a sofőrrel!

min 2017.09.24. 12:45:09

@Ragi: csak nem akkor vannak nyitva amikor épp szükséges.

Boar. 2017.09.24. 13:47:39

@szanaImas: Úgy vélem, nem csak a nicked "szánalmas" hanem a hozzáértésed is. Egyrészt, bármilyen meglepő is számodra, igencsak "életszerű" sokunknak a laptoptáskában hurcolt A4-es mobil nyomtató. Ellenőrzési jegyzőkönyvtől a szerződéseken át a látványtervekig sok olyan dolog van, amihez szükséges. Az az inverter ami elhajt egy lézernyomtatót, csöppet sem olcsó. Ezenkívül a lézernyomtató nem szereti a hőmérsékletváltozásokat, sokszor szívatja meg az embert-természetesen olyankor, amikor gyorsan kellene nyomtatni valamit.

Boar. 2017.09.24. 13:56:52

Tíz éve használok a munkámhoz mobil nyomtatót. Amikor eljöttem attól a cégtől ahol ez a munkám része volt, vettem sajátot mert a vállalkozásomban még mindig sokkal kényelmesebb mint kézzel körmölni vagy nyomtatási lehetőséget kunyerálni. A HP-val sajnos az a tapasztalat, hogy minél újabb, annál szarabb. A Canon sokkal jobb annak, aki gyakran használja, viszont ha ritkán kerül elő akkor a beszáradás igencsak zsebbenyúlós lesz.
Normális esetben bluetooth kapcsolaton keresztül nyomtathat az ember akár a tundra közepén is, ráadásul ezeknek a nyomtatóknak a működtetéséhez az aku lemerüléses esetén elég egy olcsó inverter is az autóba(ha nincs autós töltőd), az asztali lézernyomtatót sajnos nem sikerült inverterről szóra bírni.

szanaImas 2017.09.24. 13:57:46

@Boar.:

Ahhoz képest, hogy neked nem szanalmas a nickneved, elég sok ostobaságot böfögtél ki egy szuszra.

Boar. 2017.09.24. 14:01:40

@szanaImas: Sorold kishülye...
Számodra ostobaság az, amit a buta fejeddel nem tudsz elképzelni?
Olvasd el a következő hozzászólásomat pofázás előtt. Tíz év alatt sokmindent kipróbáltam ezügyben, sokáig azért, mert muszáj volt.

komolytalan samu 2017.09.24. 14:23:20

Hmm, otthoni használatban éppen hogy kiütközik a tintasugaras legnagyobb hátránya: pár hét pihenés után a legtöbb beszárad mint a picsa. Hiába olcsó egy után gyártott patron, a legtöbben még a cserét sem tudják lebonyolítani, ha igen, akkor meg nincs kedve hozzá, és nincs idegesítőbb ezzel szívni, akkor amikor használnád. Mellesleg az otthoni fotónyomtatásnál az utángyártott patronok gyengesége már kiütközik.

Amikor olcsó lézernyomtatóval -a nagy márkáknál - utángyártott tonerekkel jó minőségben,nevetségesen olcsón és többezer oldalra elegendően ( gondtalanul hosszú távon)megoldható a fekete fehér nyomtatás, még akkor is lézert ajánlok mindenkinek, ha csak havi pár oldalt nyomtat. Legfeljebb 10 évig használja egy tonerrel.

A mobilnyomtatás - bővítve - mobiliroda cégeknek, ügynököknek fontos. Én oda is egy kisebb mobillézerben gondolkodnék, egyszerűen kevesebb a probléma vele.

Az én mobilirodám speciális: repülős utakra is magammal viszem olykor és ott a méret rohadtul számít. A laptop mellett egy kézi szkenner és egy hőpapiros mininyomtató a szerződések nyomtatásához és szkenneléséhez pont elegendő, nekem pedig megadja azt a szabadságot, amire szükségem van.

MaCS_70 2017.09.24. 14:35:32

@Duplaxiii: Gyakorlatilag mindenikek van lehetősége elektronikus aláírásra (fokozott biztonságúval), aki rendelkezik ügyfélkapu-hozzáféréssel -- ez ugyanis az Ügyfélkapu szolgáltatása. Csak éppen kevesen tudnak róla. Ez szerintem borzasztóan nagy baj, mert állati nagy előrelépés lenne, ha végre elterjedne az elektronikus, hiteles okiratok használata.

Én egyébként húsz éve használok egy hordozható multifunkciós Canont, ami számomra a munkámhoz használva fantasztikusan jó befektetésnek bizonyult -- ami nyilván nem érvényes az otthoni használatra. Maga a nyomtató a mai napig remekül működne, csak éppen Windows 8-tól nem lehet vele szkennelni, illetve nagyon nehéz hozzá kellékanyagot kapni.

MaCS

MaCS_70 2017.09.24. 14:40:36

@komolytalan samu: Ezt a beszáradásos problémát rendszeresen emlegetik, de mekem valahogy nem sikerült még belefutnom. 1993 óta használok tintasugaras nyomtatókat (is), amióta van ilyen, utángyártott tintával. Van egy férleeső "irodám", amiben van, hogy akár fél évig is kimaradok, de az évi 4-5 hónap gyakorlatilag garantált. Mégsem száradt még be egyetlen nyomtatófejem sem.

MaCS

PonDrow 2017.09.24. 15:18:03

@MaCS_70: Nekem se szárad be. Se Epson se Canon. A HP (és a hasonló technikájúak) viszont hajlamosak rá. Olyat vegyen az, aki sokat nyomtat. :)

komolytalan samu 2017.09.24. 15:38:20

@MaCS_70: @PonDrow: Pedig nekem egy hordozható színes cannon is beszáradt jópárszor. Lehet, hogy ez nyomtatótechnológia kérdése, de én 3-4 tintasugaras után inkább áttértem lézerre.

Most már akkor se térnék vissza, ha garantálnák a nembeszáradást: a nyomtató lézerben elhanyagolhatóan drágább, BW szövegnyomtatásban póttonerrel a fenntartása sem drágább, viszont 3-5 ezer oldalt tud, amivel én egy évig elvagyok és nem kell havonta patront töltögetni, meg szentségelni, ha a legrosszabb pillanatban fogy ki.

Sőt, már a saját katalógus és reklámanyag legyártásához is egy komolyabb colorlézert használok. Jó minőségű papírral (meg dizájnnal és fotókkal) a nyomdában, de igénytelenül összecsapott anyagokat is veri.

komolytalan samu 2017.09.24. 16:08:04

@MaCS_70: Az elektronikus aláírás azokkal az üzleti partnerekkel működik, akik elfogadják és sokan nem fogadják el. Mutogathatod a jogszabályokat, de sok esetben fölösleges, vagy nem éri meg, mert ha nem bízik meg benne, de te tolod, akkor benned sem fog megbízni.

pioneer2016 2017.09.24. 16:32:27

Én is tintasugaras nyomtatóval kezdtem és nagyon sok problémám volt vele. Ha nem folyamatos használatra kell, akkor csakis lézernyomtató a jó megoldás hosszú távon. Már nyolcadik éve van lézeres nyomtatóm, a második tonert használom vele teljes megelégedéssel. Bármikor használatra kész és ez a legfontosabb a nyomtatónál.

MaCS_70 2017.09.24. 19:43:57

@komolytalan samu: Pontosan ez a gond! Ugyebár törvény rendelkezik már nagyon régen arról, hogy a megfelelő elektronikus aláírással ellátott dokumentumok nem lehet elutasítani azért, mert nem papíralapúak. Én lassan 20 éve tartottam előadásokat bíróknak, és elképesztő mértékű felháborodást váltott ki belőlük a dolog. A mai napig folytatom a küzdelmet ezen a téren -- a legviccesebb az volt, hogy egyes nagy bankok még egy évvel az elektronikus cégeljárás bevezetése után sem fogadták el a cégbíróság által kiadott végzéseket.
Ezzel együtt szerintem nyomatni kell a dolgot, ha nem tesszük, nem fog történni semmi. Nem egy és nem kettő felszólító-felvilágosító levelet küldtem már cégeknek erről, és az esetek többségében a boldog rácsodálkozás volt az eredmény, happy enddel.

MaCS

MaCS_70 2017.09.24. 19:44:32

@komolytalan samu: És tudsz ajánlani hordozható lézernyomtatót?

MaCS

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.09.24. 21:22:19

@Duplaxiii: Magyarországon sok cég ragaszkodik a papírhoz, miközben a nyugat-európai cégek már egy évtizede simán aláírnak millió eurós szerződéseket elektronikusan (pl. DocuSign), az amerikaiak pedig sokszor csak egy e-mailt küldenek számlaként (nem csatolják a számlát, maga az e-mail a számla)... Az már csak hab a tortán, hogy a magyar cégek 99%-a törvénysértő módon nem írja alá elektronikusan a számlát, ha már eljutott az elektronikus számlázásig az evolúció során...

A tableten aláírás egyébként nehezebben hamisítható, mint a papír tintával írt, mert a forma mellett rögzíti a sebességet és azt is, hogy milyen erősen nyomod az érintőképernyőt.

@komolytalan samu: A magyar üzleti partnernek el kell fogadnia.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása