Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Praktikus tanácsok az effektív kereséshez

2017. december 10. - laptopcafe

google gyors keresesA Google mindenre tudja a választ, ha jól teszed fel a kérdést

Az effektív keresés sokban függ attól, hogy mennyire pontosan és részletesen adod meg a keresnivalót a Google számára. A keresőoldalak nagy mennyiségű információt gyűjtenek össze, melyek között csak úgy igazodhatunk el, ha használjuk a keresőkifejezésekhez rendszeresített operátorokat.

A keresésekre adott találati listák pontosításához az alábbi szempontokat kell figyelembe venni:

  • Jól megfogalmazott keresőkifejezések
  • Szükség esetén időpont vagy időintervallum megadása
  • Lekérdező, keresési operátorok megadása.

A keresési vagy lekérdezési operátor

A Google kereséskor használt operátor egy olyan kifejezés vagy jelölés, mely segít a Google keresőrendszerének megérteni és pontosítani a találati listát.

google site operatorA kereső operátorok minden esetben kisbetűvel íródnak (csak az OR és AND kivétel), utánuk kettőspontot kell tenni, majd a keresendő kifejezés következik, nem kell leütést tenni. Az operátor és a keresendő kifejezés sorrendje egy keresésen belül nem releváns.

(Például, ha a laptophardware.hu weboldalon szeretnél ASUS márkákra keresni, akkor a következőt kell a Google kereső-mezőjébe beírnod: ASUS site:laptophardware.hu vagy site:laptophardware.hu ASUS.)

Figyelem: ha több operátort használva, egymás után többször keresünk, a Google ellenőrizheti, hogy nem robot próbál keresést kezdeményezni. Ilyenkor CAPTCHA beírását kérheti a rendszer.

Időintervallumok a keresésben

Gyors és effektív eredményt ad a találati listákban, ha a keresési kérdésnél megadod azt az időintervallumot, melyben szeretnéd, hogy a Google keressen. Ha például arra vagy kíváncsi, hogy David Cameron mit nyilatkozott a Brexitről, a keresési eredmény oldalon az Eszközök menüpontra kattintva megjelenik Az időintervallum beállításának lehetősége. Itt beállítható, hogy az elmúlt héten, az elmúlt hónapban vagy az elmúlt évben keressen a Google, vagy egyéni tartományt is beállíthatsz, a Brexit esetében például a 2014-es év a releváns.

Keresés weboldalon vagy domain tartományon belül

A Google keresőjét használhatod arra is, hogy egyes weboldalakon belül keressenek kifejezésekre. Egyszerre több weboldalt is megadhatsz, például: site:laptophardware.hu | site:gradon.hu ASUS laptop.

Lehetőség van arra, hogy országvégződés szerint keressünk kifejezésekre, ilyenkor a site:hu operátort kell megadni, ami nem feltétlenül eredményez releváns találati listát, hiszen gyakran vásárolnak a magyarországi cégek .net, .com, .org, stb. címeket is.

A Domain tartományon belüli kereséseket is hasonlóképpen kell beírni, ha például a magyar államigazgatási weboldalakon szeretnél keresni, a site:gov.hu operátort kell beírni a Google keresőjébe.

Dokumentumok vagy prezentációk keresése

google-laptop-operator.jpgEgy nagyon hasznos lekérdezési operátor lehet a filetype:, mely olyan oldalakat tesz láthatóvá, melyek nem valószínű, hogy megjelennének a Google találati listájában. Ha valamilyen iratot vagy dokumentumot szeretnénk keresni, akkor a keresőkifejezés mellett megadhatjuk a fájltípust is: filetype:pdf | filetype:doc | filetype:ppt | filetype:xls. Ennek hatására a találati lista a pdf, doc, ppt és xls fájlokat jeleníti meg. Természetesen kereshetünk zenei (mp3), film (avi), arhivált (zip) vagy bármilyen egyéb fájltípust is.

Hogyan keressek, ha elfelejtettem egy számot vagy szót?

A Google keresőjében arra az esetre is találunk operátort, ha nem pontosan emlékszünk a kifejezésre vagy számokra. A * a joker karakter. Ezt használhatjuk például akkor, ha egy idézetben egyes szavakra nem pontosan emlékszünk, azokat *-gal helyettesíthetjük. Számok esetében megadhatjuk így: 19*5, ekkor 1905 és 1995 között keres a rendszer vagy 1905…1995, ekkor minden évre keres a Google.

A megfelelő találati lista kialakításához sok tapasztalatra és kísérletezésre van szükség, a megfelelő operátorok használata mellett. Ne felejtsük el, hogy a sok egymás utáni keresés feltűnhet a keresőnek, ilyenkor igazolni kell CAPTCHA segítségével, hogy nem robot ül a laptopnál.

Praktikus és hasznos tanácsok az effektív és gyors eredményt hozó kereséshez a Google keresőrendszerében. Néhány további, olvasnivaló téma: Google keresés laptopon, szerviz keresés, laptop javítása Budapest, operációs rendszer beállítás, karbantartási tippek.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr7913469327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2017.12.11. 00:13:30

"Számok esetében megadhatjuk így: 19*5, ekkor 1905 és 1995 között keres a rendszer"

Ez konkrétan nem igaz, mert ezt első körben szorzásnak ertelmezi és egy számológépre kiírja, hogy 95, alatta pedig mindenféle találat megjelenik a 19,5 colos monitortól bibliai idézetekig...
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása