Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Milyen Wifi routert vegyek?

2017. június 04. - laptopcafe

wifi router laptopInternetmegosztás otthon, egyszerűen

A laptop és más mobil eszközök előnyeit akkor tudjuk maradéktalanul kihasználni, ha vezeték nélküli hálózatot, WiFi-t létesítünk otthonunkban. A WiFi hozzáférés egyik, de nem egyetlen előnye, hogy csatlakozhatunk a mobil kütyükkel az internethez. A Wifi router elsődleges feladata, hogy egy belső hálózatot hozzon létre, melynek segítségével összeköthetjük az otthonunkban található számítógépeket, laptopokat, tableteket, okostelefonokat és minden egyéb, csatlakozni képes eszközt. Ez a belső hálózat pedig lehetőséget teremt az internetkapcsolat megosztására is.

Sokan a Wifi kapcsolat és az internet hozzáférés közé egyenlőségjelet tesznek, pedig a Wifi router a következő feladatokat is elláthatja az internetmegosztás mellett:

  • kapcsolatot teremt a vezetékes és vezeték nélküli hálózati eszközökkel
  • lehetővé teszi a fájlmegosztást
  • lehetővé teszi a nyomtatómegosztást
  • hardveres tűzfalként működhet
  • média szerverként működhet.

Leegyszerűsítve a dolgot: ha a Wifi routerhez csatlakoztatod a laptopot és az okostévét, akkor a laptopon lévő médiafájlokat megjelenítheted a tv képernyőjén is. Elegendő egyetlen nyomtató a lakásban, és bármely csatlakoztatott eszközről képes vagy nyomtatni. Bizonyos router modellek USB portjára is kerülhet a nyomtató, így nincs szükség külön „szerver” működtetéséhez a nyomtatáskor.

Mi mit jelent a Wifi router vásárlásakor?

Wifi router – olyan hálózati eszköz, mely képes csatlakozni az internetszolgáltatóhoz és ezt a kapcsolatot megosztani a hozzá vezetékes vagy vezeték nélküli módon kapcsolódó eszközökkel. Megteremti a kapcsolatot a csatlakoztatott eszközök között is.

wifi sebessegA router Wifi kapcsolata többféle szabvány szerint működhet:

  • 802.11b/g – 54 megabit/s
  • 802.11n draft - 150 megabit/s
  • 802.11n - 300 megabit/s

A jelenleg kapható Wifi routerek közül érdemes az „n” jelölésűek közül válogatni, hiszen ennek a sebessége magas, 300 megabit/sec, emellett nagy területet képes lefedni, tehát családi házak internetkapcsolatának megosztásához mindenképpen 802.11n szabvány szerinti teljesítményre képes Wifi router javasolt.

Amit a router kiválasztásánál tudni érdemes

A laptopok internetkapcsolatának sebességét mindig a szűk keresztmetszet fogja meghatározni:

  • a szolgáltató által biztosított internetkapcsolat sebessége
  • a router portjának sebessége
  • a Wifi kapcsolat sebessége és minősége
  • a laptop wifi kártyájának sebessége.

A router vásárlásakor az első lépés, hogy megtudjuk, milyen módon kapcsolódhatunk szolgáltatónkhoz, milyen WAN kapcsolatot létesíthetünk: ADSL vagy Ethernet.

ADSL – telefonvonalas internetkapcsolat

Ethernet – hagyományos hálózati kábel segítségével csatlakozhatsz az internethez. Manapság a legtöbb szolgáltató ezt használja.

Ha tehát ADSL internetkapcsolattal rendelkezel, ezt mindenképpen meg kell mondani az eladónak, ha hagyományos hálózati kábelen keresztül érkezik otthonodba az internet, akkor egyszerű WAN portra van szükséged.

Hány portot? Milyen portot?

A Wifi routereken találunk hagyományos hálózati csatlakozó aljzatokat: 1, 2, 4 vagy 8 darabot. Ezeken keresztül vezeték segítségével csatlakoztathatod a számítógépeket, egyéb eszközöket az internethez.

Miért kell kábel, ha van Wifi-m?

A modern Wifi kapcsolaton keresztül is csak 300 megabit/s sebességgel tudunk internetezni a laptopról, amit befolyásol a távolság és az esetleges akadályok. A vezetékes kapcsolat azonban elérheti akár az 1 gigabit-tet is. Bár korábban feleslegesnek tűnt ez az óriási sebesség, és az internetkapcsolatok sebessége sem közelítette meg ezt az értéket, ám manapság már egyre több helyen elérhető ilyen internet, ezért a nem túl távoli jövőre is gondolva érdemes beruházni, és „Gigabites” Wifi routert vásárolni.

Összegezve az eddigieket: vásárláskor a meglévő internetkapcsolatunk típusából, a ház méreteiből, a csatlakoztatni kívánt eszközök számából és a szükséges egyéb szolgáltatásokból kell kiindulni.

A Wifi kódolással és hasonlókkal nem kell törődnöd, hiszen ez a legtöbb routerben hasonló, és bármilyen típust vásárolsz, megtalálod benne a szükséges beállításokat.

Milyen modellt vásároljak?

A konkrét modell vásárlása előtt érdemes szakértővel konzultálni, aki az igények figyelembevételével ajánl megfelelő típust. Budapesten a laptophardware szervizben mindig szívesen állnak rendelkezésedre, ha a laptopodhoz megfelelő Wifi kártyát, USB Wifi adaptert vagy Wifi routert keresel.

Google Wifi

A keresőóriás a routerek piacára is megpróbál betörni, Wifi eszközének paraméterei a következők.

Sebesség: 802.11ac 5GHz down: 101.41 Mbps, 2.4GHz down: 47.53 Mbps

Kapcsolat: 2 x Gigabit Ethernet ports per Wifi point (1 WAN and 1 LAN port mindegyiken)

Egyéb jellemzők: AC11200 2 x 2 Wave 2 Wi-Fi, TX beamforming, Bluetooth Smart ready.

Az eszköz előnye, hogy korrekt kinézete mellett egyszerűen konfigurálható és remek az ár / érték aránya, sajnos alacsony a lefedettsége és korlátozott a testreszabhatósága.

google wifi router

Linksys WRT 3200 ACM

Sebesség: 802.11ac: 3x 867 Mbps, 802.11n: 600 Mbps

Kapcsolat: 4x Gigabit Ethernet, 1x USB 3.0, 1 x ESATA/USB 2.0

Egyéb jellemzők: Tri-Stream 160, 1.8GHz dual core CPU, 512MB RAM, 256MB flash memory

Ez egy igazi nagyágyú, mely segítségével a lehető legnagyobb sávszélességet biztosíthatod eszközeid, laptopod számára. Az eszköz minden beállítása könnyen elérhető, a nyílt forráskódú szoftverháttérnek köszönhetően rengeteg extra szolgáltatás érhető el.

TP LINK Archer C1200 Dual Band wireless router

Azok számára, akik a Wifi sebességét részesítik előnyben.

Frekvenciasáv: 2.4 GHz, 5 GHz

Támogatott protokollok: Dynamic IP, Static IP, PPPoE, PPTP(Dual Access), L2TP(Dual Access), BigPond

Jelátvitel: 867 Mbps + 300 Mbps

WLAN szabvány: 802.11 b/g/n/ac/a

Ethernet LAN adatátviteli sebesség: 10/100/1000 Mbps

Antenna: 3 db.

Ez a Wifi router azok számára ajánlott, akik aktívan használják a HD video streaminget, vagy gyakran játszanak online játékokat, hiszen a 5 GHz-s tartomány az ő számukra maximálisan hasznos és kihasználható. A routert a Tether alkalmazás segítségével okostelefonról is irányíthatod, konfigurálhatod, rugalmas, 2.0-ás USB portján keresztül a nyomtatás és az FTP fájlmegosztás is villámgyorsan működik.

Milyen Wifi routert vegyek, és milyen paramétereket vegyek figyelembe a vásárláskor? Ha nem elégedtél meg ennyivel, olvasd a további témákat: Google szolgáltatások, laptop szerviz, Wifi csatlakozó, router beállítás, internet kapcsolat laptopon, hálózati eszközök, csatlakozás beállításai.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr5312563027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Never 2017.06.04. 20:14:07

Miért kell ilyen eszetlenül túlárazott (a WRT3200ACM) vagy túlspecifikált (C1200) routert ajánlani? Egy fapados TPLink vagy akár egy MiWifi3 tökéletesen elegendő a napi felhasználás 99,9%-ára. Aki alapvető fogalmakkal kell hogy először tisztába kerüljön, annak nagyon mindegy, hogy N-es vagy AC-s a kapcsolat, vagy hogy 100Mbites vagy gigabites az ethernet.

Never 2017.06.04. 20:15:58

Azt pedig el is felejtettem ideírni, hogy a Google Wifi, bár a legjobb megoldás talán, Magyarországon hivatalosan nem is kapható (vagy legalábbis nekem még nem sikerült beszereznem).

Comrade-Kex 2017.06.04. 20:55:14

Családi ház 150m2 két szintes, mit ajánlasz?

zsoci 2017.06.04. 20:55:43

Azért pár fontos dolog csúnyán kimaradt.
1, nam baj, ha a kiválasztott protolkol kompatibilis az eszközökkel is, amivel hazsnáljuk. Remek egy N-es router, ha a notebook nem is tudja.
2, a felsoroltaknál még talán fontosabb a antennák megléte, milyensége, cserélhetősége. Ilyen doboz vackot, külső antenna nélkül soha.
3, eszközök, nyomtató, NAS csatlakoztahatóság.
4,softver, konfigurálhatóság. Már a sokadik vacakba futok bele, aminél pl. nem lehet a belső IP tartpmányt szabadon változtatni. Na ne!
5, és igen @Never kollegának igaza van, minek a túltolt cucc, ha a userek 99,9%-a böven elvan az alap modellel, olyan fél/negyed áron?

Az Antiochiai Szent Kézigránát visszatért 2017.06.04. 21:04:25

Azert annyit hozzatennek, hogy gigabites net egy ideje mar itthon is van. At hiszem, valami 5-6 ezerert a digi mar szorja ketmarokkal.

j311 2017.06.04. 21:04:38

Egész ffórumok vannak erre, szép összefoglalóval.
prohardver.hu/tema/milyen_routert/index.html

]{udarauszkasz 2017.06.04. 21:11:19

Nekem 2 router van egymasra huzva. Halozaton belul szoktam ftp kapcsolaton fajlokat masolni tablet,telefon,laptop,pc kozott.
Mindketto wifis, viszont,ha az egyik gep az egyik routeren,a masik a masik routeren van,nem latjak egymast. (Ftp sem mukodik..)

]{udarauszkasz 2017.06.04. 21:11:58

Mi lehet a megoldas erre?

ivision 2017.06.04. 21:17:06

@]{udarauszkasz: hogy jól állítod be őket :)

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2017.06.04. 21:25:56

@Never: akit pedig mélyebben érdekel a téma, vegyen külön eszközt routernek (pl. Mikrotik) és külön eszközt WiFi-re (pl. Mikrotik, Ubiquiti, stb.)

ivision 2017.06.04. 21:30:43

@(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller: és r1 user majd pont azt fogja tudni beállítani amikor switch helyett router-t vesz?

igazi hős 2017.06.04. 21:37:12

@Comrade-Kex: Minden routerrel szívni fogsz a födémben levő vasak miatt.
2 routert vegyél, a kettő közé meg húzz be egy ethernet zsinórt. Ha az nem megy, akkor keress a földszinten és az emeleten két konnektort, ami közös kismegszakítóról megy és vegyél egy pár powerline adaptert. Azzal akár az emeleti wifi routert is kiválthatod.

Kotnyél 2017.06.04. 21:42:03

@zsoci: Sok mindenben nem értünk egye:
Ha a notebook nem tudja az N-es szabványt, akkor nem az lesz a legnagyobb bajod, hogy nem folynak eléggé a bitek, hanem az, hogy a gép jútyúbozni is alkalmatlan. A Core2Due korszak óta nem láttam G-s wifis notebookot. De egyébként meg b/g/n-re állítod a routert, és minden eszközön látni fogod.
Kb 3 éve egy sima N-es D-Link DIR-645-öt használok (henger alakú, beépített antennás cuccot) ami tökéletesen lefedi a lakást. Jobban, mint a korábbi külsőantennás elődje.
A NAS csatlakoztathatóság mit jelent? Hogy van a router-en USB, és arra köthetsz vinyót? Ne nevettess. Hálózati tárnak erre-arra még csak csak, de ha már torrentezni szeretnél vele, a routerek nagytöbbsége két vállra fekszik, és szépen megadja magát. Ha meg még szeretnéd, hogy távolról is elérhető legyen, normál tempóval tudj róla letölteni/rá feltölteni, hát nem a párezres kategóriáról beszélünk. Arra vagy vegyél célhardvert, vagy építs gombokból egy kétmagos gépet, tele vinyóval, Nas4free-vel, és problem solved, de rendesen. Ahhoz meg a routernek 1 dologgal kell rendelkeznie: szabad lan csatival (nyilván a rend kedvéért: gigabitessel)
Szoftverezettségre meg ott az openWRT, abban azt állítasz, amit akarsz.

Duplaxiii 2017.06.04. 21:42:15

Baszki, több szakértelmet!
Ha a alap kategóriának írsz tanácsot, akkor miért routerezel?
Az internetszolgáltatók jellemzően saját eszközt adnak, ezt nem cserélheted le!!!!!!
Ott tehát alap a bemeneti - nem ADSL, hanem - WAN port sebessége, ez ma vagy 100 mbps (ez elég a 100 mbps alatti internetelőfizetésekhez) vagy gigavites, az az 1000 mbps sebességű. Ha egy 120-as, 500-as net előfizetésed van, akkor egy 100-as WAN portos CSAK 100 mbps sebességet fog átengedni, a többi elveszik!
EZT KELL MEGÍRNI!
A LAN portok pedig egyáltalán nem feleslegesek, szerencsére a 100-as WAN portosok is jellemzően gigabites belső hálóhoz jó, tehát az alapból nagy átvitelt igénylő eszközök (NAS, okostévék, asztali számítógépek) kiszolgálására is.
EZT KELL MEGÍRNI! Hogy egy androidos okostévét NE wifin csatlakoztassunk, hanem kábellel, mert akkor gond nélkül mehet a HD vagy akár a 4K műsor is.
És a wifi router lényege a wifi, az meg az antenna és a jelerősség.
Tehát ha ajánlsz a szolgáltató mellé megfelelő routert is (mert a antenna nélküli UPC routerek egy panelban a wc-ig nem sugároznak...), akkor a lényeg ez és az, hogy mi a teendő a kettő összekapcsolásához. Mit mibe dugunk, mit állítunk az egyikbe és mit a másikba.
Amit írtál, az a mai gémer-*tudásalapú szakújságírás, a tóthbalázs kategóriájú kommunikáviós zavar, némi prospektus és mindenhol megsimerhető alapinformációk.
A marketingalapú felsorolásban a prospektusadatok vanna, ez egy laikusnak semmit nem ér.
De ha te kizárólag wifi alapú szórakozást tekinted fontosnak, azaz online játék, wifin keresztül filmnézés, akkor a WPS-ről miért nem írsz? Nem érted?
Vagy a többi fontos dologról, ha van USB portja, akkor arra mit köthetsz? Hogy miért jó a belső titkosítás, a saját tűzfal?
Mobilnál ez téged nem foglalkoztat?
Dezinformáció!
Alapnok ott egy bármilyen gigabites WAN portos antennás.
A komolyabb feladatokra meg például a Synology routerjei, a kisebb 1900-as, a drágább 2600-as wifi sebességgel, sajár oprendszerrel és az usb-re dugott merevlemezzel komplett NAS, 3g/4G mobilstickkel meg mobilos internetkiszolgáló.
De tényleg nem értem, mi a célja egy ilyen írásnak, ha információt nem hordoz?

Jegkoko 2017.06.04. 21:46:01

@zsoci: Mar nagyon regota az összes N szabvanyt tamogato laptop kompatibilis az összes korabbi szabvannyal.Magyarul ha a notebookod csak a G t tudja akkor is menni fog, de csak max 54 megabittel

]{udarauszkasz 2017.06.04. 21:46:17

@ivision: ip tartomany utkozes nincs. Ez,hogy "jol allitom be oket", egy szep,misztikus valasz. De sajnos egy 5 eves gyerektol is kerdezhetnem ugyanezt,koszi a segitseget.

ivision 2017.06.04. 21:50:02

@]{udarauszkasz: mondjuk nem az A router LAN portját kell összekötni a B router WAN portjával, hanem ott is LAN-t kell használni, és a B-ben kikapcsolod a DHCP-t, és akkor a B routerbe bekötött eszközök az A router DHCP-jétől kapnak majd IP-t, így jobb?

Duplaxiii 2017.06.04. 21:51:19

Ja és említsd már meg az olvasóidnak, hogy egy olyan router, ami jobb a szolgáltatóénál, úgy 14-20000 forint... És ez csak azért, hogy jobb legyen a wifid, de pluszt nem kapsz.
A minőségi termékek 35-50000, a profik (nem ipariak!) pedig 80-90000 bruttó.
Például te milyen eszközt ajánlsz egy 130 nm-es családi házba, egy gigabites digi szolgáltatásra, ahol van három gyerek, és két felnőtt, okostévé, laptopok, minddenkinek okostelefon, tablet, hálózati multifunkcis nyomtató, NAS stb. Esetleg még kamerás biztonsági rendszer is. Nem kuriózum egy modern családi háznál!
Na?
Hogyan is kell arra is ügyelni, hogy eszközönként menedzseld az egyes bejelentkezőket?
Egy google-routerrel? Hát persze...

Jegkoko 2017.06.04. 21:51:53

felre irtam N szabvanyu routert akartam irni

igazi hős 2017.06.04. 21:54:47

@]{udarauszkasz: Hogy állítod be? 1. hálózat 192.168.2.0/24, a router a 192.168.2.1, a második 192.168.3.0/24, a router a 192.168.3.1, a WAN portja 192.168.2.2 (és persze látja is az elsőt ethernet kábelen), a 2. hálózaton a default gateway és a DNS egyaránt a 192.168.2.1. Nekem így megy.
Ha azt szeretnéd, hogy a 2. routered egyszerre legyen wifi kapcsolatban az elsővel és legyen önálló wifi SSID-je, az nem fog menni. Legalábbis ilyet még nem láttam pedig keretem a mimo modellek között is. A legtöbb, amit elérhetsz, hogy sima wifi repeaterként fog működni.
Ha csak a topológia (lakás alakja) miatt kell a két router, akkor jó a sima repeater, de nyilván a sebessége nyilván a két wifi kapcsolat minimuma lesz. Ha azért van két hálózatod, hogy legyen egy korlátozott a vendégeknek, akkor meg vegyél egy olyat, ami eleve támogatja a vendég hálózatot. Nekem egy ilyen Linksysem van, de az Asusokat is nagyon szeretem.

Duplaxiii 2017.06.04. 21:57:57

@ivision:
Így van! A WAN port csak a mai szolgáltatók jelbemenete, egy "modem" bemenet...
Az korábbi antennanélküli upc routerek után teszünk egy jó antennásat, az upc wan-ja fogadja a kábleről a jelet, de abban kikapcsolod a wifi és a dhcp-t... A vonat következő kocsija, az antennás router meg LAN-LAN kapcsolattal, abban a wifi be és dhcp be.
Ha külső elérés is kell, akkor sajnos az upc-ben a forwardolásokat is kezelni kell... És annak tűzfalát is szinkronba kell hozni a másodékéval.
Az upc azonban galád, mert nem igazán ad instukciót a routerjének a beállításához, így például ha egy NAS az automatikus portbeállításokat el akarja végezni, akkor pár dolgot ismernünk kell. Nekem egy hetembe került beszerzni a megfelelő doksikat.
Egyébkénr mehet vegyesen is, akkor az upc-nél csak a wifit kapcsolod ki, de a dhcp maradhat, az meg a másikba nem kell... Így elkerülhetők a forwardolások, mert a mobilok mehetnek a wifin, a többi az elsőről kábelen.

asdf 2017.06.04. 22:01:10

Igazi parasztvakító, semmitmondó baromság a cikk, kb. egyetlen célja a tudatlanokat bevonzani a boltba (más kérdés, ahol így osztanak tanácsot azt nagyon messziről elkerülném).
Kezdve ott, hogy bemutatja a b/g meg az n-es wifi-t, majd a végén ajánl 3 db. ac-set, amiről találja ki mindenki maga, mit jelent, 2,4GHz-ről és 5GHz-ről szó sem esik, hogy melyik kifiaborja, kinek mire jó, és az apróság szintént kimarad, hogy mostanra gyakorlatilag a meglevő internetszolgáltatás sávszélessége alapján kell routert választani, mert ha elég nekem wifin a 300 megabit címszóval vásárol a a júzer egy párezer forintos routert az 200-500-1000 Mbps-os internetjére, sanszosan csak nagyokat fog pillázni, hogy esetleg még madzagoson sem lesz meg az a sebesség, amit az internetszolgáltató biztosít. Külön kiemelést érdemelt volna, hogy az hogy gigabites egy router, az még mocskosul nem jelenti azt, hogy WAN to LAN relációban is tudja a gigabitet. Az ADSL/Ethernet-hez írtakat meg inkább le sem reagálom...

Duplaxiii 2017.06.04. 22:03:27

@igazi hős:
Miért ne mehetne mindkettő?
Csak más tartomány kell, mert egy tartományom belül egy dhcp és egy wifi.
A routereken általában van egy kapcsoló (vagy menüpont), hogy router vagy jeltovábbító üzemmódot akarunk. Utóbbinál én úgy is neteztem, hogy a szomszéd upcjét wifin vettem, de be kellett állítanom nekem is a belépési adatokat (a net forrása nem WAN, hanem wifi) és átállítanom a tartományt. 'gy amikor ő sugárzott és is netezhettem szabadon.
Ja és ha ütközés gondod van, a dhcp-nél állíts címtartományokat és/vagy biztos eszközöknél fix ip címet. Nekem a tévé és a NAS így meg, nem kell szarakodnom semmiféle eszköznél. A mobilokra meg használj MAC-es szűrést, ne IP alapút.

Duplaxiii 2017.06.04. 22:10:38

Szeretném, ha a posztoló ennek a modellnek a specifikációját
- megvizsgálná és értelmezné
- összevetné az általa leírtakkal...
www.synology.com/hu-hu/products/RT2600ac#spec

rekspeiler 2017.06.04. 22:16:50

@Comrade-Kex: Vagy Router mellé veszel még 1-2 ilyet:
www.tp-link.com/hu/products/details/cat-10_TL-WA850RE.html
És háromszögelsz. Pl Raksz egyet oda ahol felmegy az emeletre a lépcső(legjobb a fordulóba), hogy lássa a routert egyet meg az emeletre, hogy lássa a kanyarban lévő extendert.

Daily Shark · http://dailyshark.blog.hu/ 2017.06.04. 22:22:19

Arról senki se szól, hogy a legtöbb router UI-ját még mindig programozók csinálják, akik a maguk kocka logikájából kiindulva azt hiszik, hogy ha ők tudják konfigurálni, akkor mindenki tudja.
Pedig az átlagember mondhatjuk családos, ahol sokszor nagy szükség lenne arra, hogy a gyerekek számára külön-külön adott idősávokban, adott eszközökön, adott korlátozásokat állítsanak be. Eddig már a harmadik routert nyűvöm, most egy TP-Link Archer C8 van, de eszetlenül túlbonyolított és zavaros a kezelőfelülete, ha mondjuk ezt két gyerek 4 eszközére és egy vendégre akarom megoldani, úgy, hogy hétköznap és hétvégén más-más idősávokban vannak tiltva.
Eleve mi az a faszság már, hogy MAC addresst kell kézzel beírogatnom, mikor a legtöbb eszközt már név szerint azonosítja a router... az is oltár baromság, hogy időbeli beállítást csak adott nap 0-23:59-ig lehet megadni, és ha azt akarom, hogy éppen este 10-től másnap reggel 6-ig legyen, akkor két külön "szabályt" kell hozzá csinálni, egyet éjfélig, egyet meg éjfél után.
És persze arra sincs mód, hogy egy az egyben letiltsam a kapcsolatot, hanem meg kell adni az IP tartományt, amit tiltani akarok. Mittudomén, családapa vagyok, nem rendszergazda...

Jó lenne, ha létezne egy felhasználóbarát UI, aminél behozza egy táblázatba a rácsatlakozott eszközöket, aztán naponta órákra lebontva csak be kéne pipálni, hogy melyik mikor engedélyezett oszt kész..

zsoci 2017.06.04. 22:23:12

@Kotnyél: Hát rosszul emlékszel- Én egy IBM Thinkpad T61P-t használok (PC-nek), és bár Core2, de köze nincs a N-hez, mégse okoz gondot semmi neki, se Youtube, se más. És nem azt írtam, hogy nem megy az N-es, router, hanem, hogy felesleges.

Én is kaptam több szolgáltatói "doboz" rutert, demind hulladék volt. Ráadásul én elvárom, hogy a pincében, a szomszédban, a ház elött is rendesen működjön.

Nem, nem az USB-re gondolok ( NAS! N=Network). Van olyan eszköz, amin keresztül egyszerűen nem lehet látni, vagy szakadozik. Nekem egy középkategóriás TP linkem van, és megy rendesen. Az elődje vacak volt. A UPC sajátja meg semmire sem jó.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.06.04. 22:44:15

Bocs, de ha a reklámpostban kihagyod a szabványok kapcsán az ac-t, majd ac-s routert kínálsz, az komoly probléma. Komoly probléma, mert utána arról beszélsz, hogy vezetéken akár 1 gigabit, vezeték nélkül meg csak 300... De ezek után jön a sávonként 867 megabitet tudó ac-s router ami ezt párhuzamosan több sávban tudja. Érződik az ellentmondás?

És igen: Nem egy olyan szolgáltatás van amihez ezt tudó normális routert ad a szolgáltató. De egyetlen betűt nem írsz arról, hogy miért kellene ezt egy kisebb tudású olcsóbb routerre lecserélni. Amúgy igen érdekes, hogy a Telekom féle gigabites szolgáltatás kapcsán az a játék van, hogy ugye a home gateway is tudja a wifi router funkciót, de azért, hogy WiFin több legyen a kihasználható sávszélesség jön mellé egy másik prémium kategóriás router.

De a bejövő net kapcsán kihagytad az optikát. De azt is, hogy az ADSL modemről is etherneten jön át bármi. De azt is, hogy a WiFi Router helyett sokszor miért opció a normál router + access point konfiguráció.

Kihagytál olyan featureket mint a "dual wan" vagy "multiwan" / multihomed opció. Vagy éppen a mobilnetes tartalék netkapcsolat támogatása. Ha valaki dologozik is otthon és nem akar lecsúszni határidőkről egy kisebb hiba miatt akkor ez is fontos. Meg a modem, router UPSre kötése...

Giggsy · http://sgtgiggsy.blogspot.hu 2017.06.04. 23:01:36

@igazi hős: Minek csináljon két alhálózatot egy lakáson belülre? És miért /24-gyel magyarázod neki el az alhálózati maszkot? Gyanítom, ha értené, hogy mi az a /24, magának is be tudná állítani a dolgot, nem? Nem találkoztam még olyan otthoni eszközzel, amiben /23-/24 jelleggel kell, vagy egyáltalán lehet megadni az alhálózati maszkot. Egyébként is totál fölösleges házon belül két alhálózatot csinálni, ha egyszer az elmondása alapján csak a méret miatt van két routere. A legjobb, amit meg lehet tenni ilyenkor, hogy az egyik router végzi a NAT-olást és DHCP-t, a másik pedig össze van vele kötve kábellel és csak AP módban működik. Totál egyszerűen megvalósítható, te csak megbonyolítottad az egészet.

@Duplaxiii: Azért már megbocsáss, de kicsit sznob a hozzáállásod a routerek kapcsán, nem gondolod? Az alap router az az 5ezres, 15-20 környékén már olyanokat lehet kapni, ami otthonra elég komoly. 35-50 környékén inkább a parasztvakítás az erős, vagy valami plusz szolgáltatást is tud, amire nem feltétlen van szüksége mindenkinek. A mi WDR3600-unkban, ami anno 18ba került, van 4 Gigabites port, N-es WiFi, QoS, egyszerűen beállítható, és öt év alatt, mióta megvan, nagyjából háromszor fosta csak össze magát annyira, hogy újra kelljen indítani. Mindeközben viszont kiszolgál három számítógépet, két telefont, egy tabletet, egy ebook olvasót, egy tévét, egy konzolt, egy nyomtatót, meg még ha jön hozzánk vendég, akkor azt is. A WiFije olyan erős, hogy a második emeletről az utca túloldalán még használható. Nem igazán tudom elképzelni, hogy egy általad minőséginek mondott 35-50ezres router mi ennél többet tudna adni egy átlag háztartásnak. NAS-nak még azt sem lehet rendesen használni, egy NAS-nak is használható router árából meg kijön egy tisztességes router, meg egy dedikált középkategóriás NAS, vagy annak épített számítógép (nekünk pl 40ből lett meg a gép, amit HTPC-nek használunk, plusz a merevlemez hozzá)

asdf 2017.06.04. 23:31:10

@Daily Shark: ha egy normális Asus-t vettél volna, ott pull-down menüből van hostnév alapján a mac address, és egy táblázatban be lehet klikkolni, mikor ne legyen net a csemetének. kephost.com/image/0smO Pont úgy, ahogy szeretnéd.

11110000 2017.06.05. 00:04:33

Nem lenne hülyeség, ha legalább a nevét le tudnád írni helyesen. Mondjuk hogy Wi-Fi-router.
Ha meg már nagyon magyarítva akarod, akkor wifi-router, viszont akkor kisbetűvel. Lásd még: hifi.

"1 gigabit-tet" - ehhez meg külön gratulálok.
"„Gigabites”" - ehhez is.

"Milyen modellt vásároljak?"
Magyarul ezt (model) úgy nevezik: típus.
A tizedesjel pedig a magyarban (illetve kb. az angolon kívül minden nyelvben) VESSZŐ.

Nem tudom, miért akar észt osztani, aki maga is hatalmas importra szorul belőle.

Ha nem elégedtél meg ennyivel, olvasd a további témákat: A magyar helyesírás szabályai, 12. kiadás.
Ingyen elérhető a neten.

Egyébként meg ma már minden internetszolgáltató ad ingyen, szóval tök fölösleges volt az észosztásra időt fordítani.
Esetleg lehetett volna még írni arról, hogy milyen routert kell választani 9,6 kb/s-es faxmodemmel való netezéshez. Biztosan hiánypótló lenne így 2017-ben.

Macropus Rufus 2017.06.05. 01:25:45

@igazi hős: nem kell a két eszköz közé kábel. Vannak routerek amiket be lehet állítani, hogy wifi átjátszóként működjenek úgy, hogy ők maguk wifi ap-ként működnek. Ilyen pl. a d-linkgo-rt-n300-as router. De ha komolyabban belemegy az ember akkor használhat pl. cisco air-ap1242ag-e-k9-es modelt. Ez egy régi vas. 4 antennás 2x 2.GHz és 2x 5Ghz. A négy antenna külön konfigolható, szóval egyik ap a másik átjátszóként működik.

Macropus Rufus 2017.06.05. 01:39:03

@Duplaxiii: "Az internetszolgáltatók jellemzően saját eszközt adnak, ezt nem cserélheted le!!!!!!"
hát ez nem teljesen így van. Amit adnak az attól függ, hogy milyen a kapcsolatod, és minden esetben ami az övég az modem. Legyen ez kábel, vagy adsl. Ezt nem lehet cserélni. Viszont a mögötte lévő berendezéseket igen, ui. az meg a tied. Legfeljebb "grátsziba" kapod és szépen kicsengeted 1-2 év alatt az előfizetési díjban. Amikor gond van és segítséget kérsz, akkor is csak a modemig ellenőrzik a rendszert, mert az az övék. a mögötte lévő végberendezés nem érdekli őket. Ha a modemig meg van a vonal, akkor részükről sok esetben ennyi (kivéve ha kiderül, hogy a modem a hibás).

Sebességek: szépen kiosztottad, de kihagytál egy fontos dolgot. Nem árt ha a router v. switch (attól függ mit használ az eszközök össze kötésére) minden portjára egy időben tudja a sebességét, különben a port sebesség feleződik, harmadolódik, attól függ hány eszköz használja azt és azok mennyire terhelik.

A cikk nem a profiknak szól. Mert akkor kérdem én jössz itt a wps-el aminél van jobb is.Mit szólsz mondjuk egy radius szerverhez? Komolyabb nas-ok tudják(vagy beüzemelsz magadnak egy szervert egy szabad vasadra), komolyabb wifi ap-ok támogatják (és pl. a wpa/wpa2 és társait nem). De ez már nem egy átlagos dolog. Ez a cikk pont annyiról szólt amiről, átlagos embereknek.
Amúgy is: az átlagos userek vagy végig viszik a telepítő lemezt, vagy hívnak téged, hogy segíts nekik ;)

2017.06.05. 01:41:24

Kellene egy jókora, vörös matrica erre a posztra: "B U L L S H I T".

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.06.05. 03:04:15

@Duplaxiii: A felvetésed eléggé rosszul kezdődik. Ha ugyanis biztonsági kamera van, akkor azt akarom, hogy annak a felvételei a lehető legnagyobb eséllyel jussanak el a serverre. Azaz nem 1 darab digi féle netben gondolkodom, hanem legalább 2 szolgáltató lenne benn, esetleg még mobilnetes backuppal kiegészítve.

Azaz nyitnék egy legalább 3 WAN portot kezelni tudó normális gigabites routerrel.

www.tp-link.com/hu/products/details/cat-4910_TL-ER5120.html#specifications

Majd mögé kerülne a LAN / DMZ portra egy Switch.

Amögé pedig normálisan elhelyezett access pointok. Kültéri is, beltéri is.

szelidorzo 2017.06.05. 06:49:15

Elolvastam a posztoló írását, de csak felidegesítettem magam. A tizenéves lányom, ha olvasgat mondjuk a prohardveren, hasznosabb dolgokat képes leírni.

Irányt akar mutatni, hogy ma mit érdemes megvenni, hogy holnap is kihasználható legyen.
Erre olyan baromságokat ír, hogy megáll az eszem.
Az ADSL kapcsolatról sincs semmi fogalma. (keveri a betárcsázóssal, vagy egyéb állatsággal) Ahhoz a szolgáltató már biztosított egy modemet (vagy vettél egyet) Na abba valóban telefoncsatlakozó megy, de a Router jobb szereti az UTP csatlakozót :-)
Az sem árt ha a hálózat kiépítése során az UTP kábel is képes a megfelelő jelátviteli sebességet biztosítani. Ha az eszközöket szar kábellal kötöd össze, akkor kár jó eszközt használni.

Legjobb mai eszközöknek nevezi a 300 -as N-es routereket. Nem ártana frissíteni az információit, mert azóta kissé elszaladt a világ. lsd Duplaxiii hozzászólását: Synology routerjei, a kisebb 1900-as, a drágább 2600-as wifi sebességgel,
Kb. a UPC technikusaival vagy egy szinten. Kérdem a tóbiástól, hogy az új agyonreklámozott routerjük tudja egyszerre a 2,4 és 5 gigás rádiót, vagy külön bekapcsolható csak, mint a régebbiben. Idióta azt mondja nincs ezekben 5 gigás wifi, mert még nem igazán vannak végpontok, amik tudnák kezelni ezt a vivőfrekvenciát. Kivettem a kezéből, majd megmutattam neki, hogy van benne és tudja is egyszerre. Nézett nagyokat.

ivision 2017.06.05. 08:06:50

@Duplaxiii: ezt inkább ne ajánlgasd senkinek mert pont úgy hülyeség ahogy van

ivision 2017.06.05. 08:08:42

@Macropus Rufus: csak ő nem akar még új dolgokat venni, és valószínűleg nem repetear-es eszközt vett, ráadásul a repetear módhoz a két wifi eszköznek is a max távolás maximum a felénél kell lennie egymáshozt képest, a ha kábellel köti össze, és leírásából ez jön le, akkor távolabb is tud menni.

ivision 2017.06.05. 08:12:47

@asdf: nekem egyszer kellet SOS router-t vennem, nem volt időm utánanézni, a boltban a márkák közül az asus volt a legjobb, na siekrült egy olyan routert-t vennem (ha jól emlékszem asus rt12+) amiben annyi erő nincs hogy a gui-t kiszolgálja, azóta is dobozban, utánaolvastam, és egy szar, szó szerint :(

ivision 2017.06.05. 08:17:41

@szelidorzo: aki kijön a UPC-től az szerződött alvállalkozó, nagy részük korábban coax kábeleket szereld, és nem érdekli az IT, szóval nem kell őket lenézni, de az elvárások se legyenek magasak. Annó szüleimnél csak kábeltv volt, gondoltam kérek hozzá netet, szereld magad akcióban, megjött a router, de a feltöltés sehogy se ment, felhívtam őket, hogy akkor küldjenek valakit. Jött is egy ember egy másik routerrel, mert hogy Ő neki az volt hogy teljesen úgy ügyfél, a jószándék meg volt benne, de ő sem jutott előrébb, telszámcsere volt, mert közben rájöttem hogy van egy coax elosztó ami lehet hogy szűrő is, szóval kerestem egy antenna szerelőt, aki az elösztő elött levágta a bejövő kábelt, kicserélte az elosztót + körbekábelezte a házat :) és ezzel oldódott meg a probléma.

]{udarauszkasz 2017.06.05. 09:19:14

Lenne meg egy hule kerdesem.
Kikapcsoltam a DHCPt a 2.routeren, viszont igy nem lehet megnyitni a konfig feluletet tobbe,csak akkor,ha visszaresetelem gyarira. Erre tud valaki megoldast?

ivision 2017.06.05. 09:34:31

@]{udarauszkasz: amikor beállítod a 2.-s router ip címét, akkor olyat állíts be ami az első router tartományába való, pl 1-es router 192.168.1.100 (dhcp szerverrel 192.168.1.1-192.168.1.99), a 2.-es router ip-je pedig legyen 192.168.1.101 és a dhcp kikapcsolva, így sima switchként fog működni

]{udarauszkasz 2017.06.05. 09:41:43

@ivision: es akkor a masik router config feluletet is meg tudom nyitni?

ivision 2017.06.05. 09:48:24

@]{udarauszkasz: persze az egyiket a 100-as a másikat a 101-es végű ip címmel

]{udarauszkasz 2017.06.05. 09:50:13

@ivision: a helyzet az,hogy a jelenlegi felallasban a masodik routernek latszolag nincs ipje,az ip scanneren se latszik a router. Nem tudom megnyitni a config feluletet,ip cimet se kap.

ivision 2017.06.05. 10:14:26

@]{udarauszkasz: de beállítottad hozzá a fix ip-t? mielött a dhcp-t kikapcsoltad benne? (ezt érdemes úgy, hogy nincs még a másik routerrel összekötve csak a 2. router + 1 gép amivel beállítod.

Spdx 2017.06.05. 10:36:49

Bocsánat, de ha egy egy WiFi routerekről szóló cikkben nincsen benne, hogy kétféle frekvencián működhetnek (2.4 GHZ, 5 GHZ), az több mint amatőrség. Arról nem is beszélve, hogy a szabványoknál hibás a b, kimaradt az a és az ac.

Amióta a UPC mindenkihez betett plusz access point-ot a UPCFree-nek, azóta sok helyen használhatatlan a 2.4 Ghz-es hálózat .

]{udarauszkasz 2017.06.05. 10:59:54

@Spdx: ezt en ugy oldottam meg,hogy (a trehome is eljatszotta ugyanezt) hogy a trehomos routert atkoltoztettem 5 gigara,kis teljesitmennyel, igy az csak itt latszik,a lakas feleben,a haloszobaban. A free treehomos access pointtal egyutt. A masik routeren(amit most birtam vegre itteni segitseggel bekonfiguralni) meg 2.4en netezunk. Mar csak azert is,mert anyos teloja,es az en regi lapim nem mennek 5 gigan. Meg igy most mar latja egymast az 5 gigas,es a 2.4es halozat.

2017.06.05. 11:00:30

@Spdx: meg lassan az 5GHz-es is, mert ezek a tetvek arra is ráülnek. Nálam a szomszéd (!!) Júpíszís routere nagyobb jelerősséggel látszik, mint a sajátom. De egyszer egy emeletesház tövében, a wifi analyzer az összes létező 5GHz-es csatornán látott élő upc-s eszközöket. :(

Secnir 2017.06.05. 11:21:06

háátt, krööööh, öhömm.
a poszt toló legalább megkérdezhetett volna valakit, aki látott már routert és/vagy hálózatot, nem írogatott volna össze ennyi, tárgyi tévedésektől sem mentes cikket.
én kérek elnézést az informatikusoktól.
(alap a cím: wifi router. nem. helyesen: WiFi-s router. atöbbit nem sorolom, mert nincs időm rá; a legrosszab, hogy az "ámmátőrök" e cikk elolvasása után odajönnek hozzám, hogy te, végre értem ezt a hálózat dolgot, ilyet meg olyat akarok, jó lesz így? én meg kezdhetem velük a nulláról...)

11110000 2017.06.05. 13:05:49

@]{udarauszkasz:
Na, már megérte ezt a blogbejegyzést elkövetni.
Ökörségek vannak benne, ráadásul szarul leírva, de legalább 1 emberen segítettek a hozzászólók, ha maga a cikk nem is.. :-)

asdf 2017.06.05. 13:06:46

@ivision: na a 12+ az pont egy olyan, amit tilos volt megvenni, egy rakas fos :/ Persze a MM-ban ez allt hegyekben.

ivision 2017.06.05. 13:46:34

@asdf: csak amikor vasárnap vidéken azt hittem hogy a saját routerünk rossz akkor nem volt más választás, csak az E* volt nyitva, a nevek alapján meg az Asus-t választottam. Szó szerint egy használhatatlan vacak.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.05. 16:24:31

@]{udarauszkasz: hívj szakembert :) nem tudom minek gányolsz két routert

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.05. 16:28:08

@Spdx: nálam nincs engedélyezve a upc lófasz

2017.06.05. 16:30:09

@enpera: egy ostoba trolltól nem is várható ennél értelmesebb hozzászólás.

Spdx 2017.06.05. 16:39:12

@enpera:
Ha nem engedélyezed, akkor máshol sem használhatod, nekem pedig kellett.

Bár az igazi probléma, hogy mindenki más engedélyezi a WiFree-t, sokszor az alap UPC WiFi és a saját Router mellet. Ezek pedig megeszik a szabad csatornákat.

Egyébként 5GHz-re állítottam át mindent (sajnos még nem AC), és tökéletes lett.

Egyébként az előbb hülyeséget írtam, nyilván nem Access Pointokat tett be az UPC...

ivision 2017.06.05. 18:11:41

@enpera: akkor te miért csinálod?

G. Áron 2017.06.05. 18:45:48

@Never: PRcikkíró. Azért ez mindent elárul.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.06.05. 19:02:17

@hullajelölt88: Nem tudom mit vársz egy olyan laptopokkal foglalkozó cég reklámblogjától, ami mer olyat állítani, hogy:

"Még mindig a Gamerek költik a legtöbb pénzt laptopra
Továbbra is igaz, hogy a legnagyobb kapacitásra a Gamereknek van szükségük, a videojátékok futtatása követeli a legtöbb laptopkapacitást. "

Nézzünk egy kihívót nagyon nem gamer felhasználásra:

www.dell.com/en-us/work/shop/productdetails/precision-17-7720-laptop/xctop772017_us_sapp_4

Ismered a történet: Valaki elmondja, hogy munkára kell, hamar jön az, hogy "irodai munkákra X is elég". Mire megszületik a válasz: "A laptop irodán kívüli munkára is kell, ezért fontos a hordozhatóság"

A munka sok minden lehet. Előkerülhet Archicad, Aftereffects, stb. De az igazság az, hogy az ember nem gondol bele, hogy az irodai munkánál mit jelent a sebesség. Az élet olyan, hogy vannak lassabb napok, és vannak olyan időszakok amikor a határidők miatt folyamatos a munka. Pl. hóvégi zárásoknál. Ha 1 perc alatt ilyenkor átlagban csak 5 másodpercet kell a gépre várakoznod, és azt is 3 részletben, hát észre sem veszed, mert istenem nagy az Excel tábla, de szerencsére ritkán van ilyesmi.

De ez azt jelenti minden 12 ember után kell egy 13. aki azt a kieső munkát pótolja ami helyett várakozol. 24 ember után 2 + ember. Ha a várakozási időt megfelezed már csak +1 ember kell, ugye? Minden hónapban így felszabadul 1 ember alkalmazásának az összes költsége, bér, járulékok, software és hardware költségek, iroda fenntartás, béren kívüli juttatások, stb. Ennek a felszabaduló pénznek egy része számodra plusz profit, másik része arra megy el, hogy jobb gépet kell venni az alkalmazottnak, hogy ne legyen várakozás. És az "irodai munkára jó lesz" alapon ajánlott vackokon ennél nagyságrendileg több a várakozás.

Ha csak 1 forint a plusz hasznod, a többi költség (több százezer forint) az erősebb gép felára akkor is megéri. Na ezért merül fel az erős proci, sok RAM, jó SSD a normális üzleti laptopokban, amik sok más feature mellett drágábbak. VGAból nem kell olyan erős akkor, ha nincs semmilyen komolyabb grafikai munka... De sok esetben sok adat megfelelő vizualizációja is igényli a megfelelő támogatást. Ugye a Quadro sorozatban van ehhez megfelelő VGA is.

A jó munkaállomás pedig általában erősebb, mint a gamer PC (kb. mindenben), a mobil munkaállomás esetében sem a semmire költik el a boldog tulajdonosok a gép árát. de az igazság az, hogy míg gamer rendszer esetében viszonylag állandó igénybevétellel tervezel, munkánál arra kell figyelni, mi az a csúcs terhelés, ami a gép élettartama alatt adott valószínűséggel még előfordulhat. De biztos azok a hülyék akik pl. a DELL környékén az üzleti laptopot így tervezik csak LaptopCafe Pistike a gamer ért a géphez.

Piszok sok embernek otthonra elég a szolgáltató által adott eszköz, mert a "csak kicsivel jobb is baromi drága" és nem az itt ajánlott hulladékok között kell keresni. A NetFlix esetében a 4K-s video az kb 15 megabit sávszélességet eszik. Ha egyszerre 4 eszközön nézel ilyet az is csak 60... Nem erre kell a gigabit. A gamer is max pár nagyobb letöltésnél nyer vele egy kicsit.

Az átlag, géphez nem értő, embernek akkor jön a komolyabb router, access point, stb. vásárlás, ha már nem a gyerek játékáról, a lakásról van szó... Hanem egy általa berendezendő "lakásirodáról" amit frissen bérelt, több embert kell kiszolgálnia. És ha valami megakad, határidőt mulasztanak azon sok pénz múlhat.

Ilyenkor stabil és biztonságos router kell és stabil nem árt, ha gyors is amikor szép nagy fileok oda-vissza szinkronizálása, komolyabb csoportmunka megy. Az átlag ember ekkor kérne tanácsot. És nem ártana, ha a kereskedőnél olyan ember lenne aki akkor nem a "gamer cucc a csúcs, a google wifi designos" szinten van leragadva.

Ezzel a helyzettel a blog mögött álló szerzők nem foglalkoztak. Viszont ajánlanak olyan kacatot, aminél a szolgáltató jobbat ad (azaz neked felesleges, de ha náluk veszed meg nekik bevétel).

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.05. 19:04:48

@Spdx: hát, így sem használom ki a mobilnetem korlátját... szóval kihagytam

2017.06.05. 19:50:05

@enpera: mi? Jeleztem, hogy egy magadfajta, szarházi, buta troll csak hülyeséget tud beszélni és igazam is van.

2017.06.05. 23:34:01

@enpera: nácika, erre gyúrjál még, mert ez nagyon gyenge még tőled is.

Válasszunk · http://valasszunk.blog.hu 2017.06.06. 00:20:37

@Spdx: Az sincs benne, hogy mi van még ezeken a frekvenciákon. Pl. az "összeakadhat a babafigyelővel" :) Hogy mivel tudod megnézni, hogy a sok szakadozást ilyen probléma okozza-e, hogyan keresel szabad sávot, ha a routered csak 2.4Ghz-t tud akkor mikor éri meg ezért 5Ghz-t is tudó modellre váltani, hogy ilyenkor mit kellhet még cserélni.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.06.06. 07:06:38

@hullajelölt88: már náci is vagyok? Egyre jobb, kicsihuszár. Anyukád enged ma is netezni? Vigyázz, magadra ne öntsd a kakaót.

2017.06.06. 08:13:53

@enpera: már? Mióta ismerlek, egy takonygerincű netvitéz voltál. :D

2017.06.06. 08:16:58

@Válasszunk: hogy mivel lehet megkeresni az összeakadás forrását, amennyiben az nem wifi... Szerintem azzal felesleges foglalkozni, mert tudtommal ahhoz spec műszer kell, egy wifis laptop vagy mobil kevés hozzá.

irónika 2017.06.13. 07:20:04

@Secnir: igen regota szivok a lakasban a wifivel. A hozzaszolasod alapjan ugy tunik ertesz hozza. Valahol el tudlak erni, hogy megbizzalak a rendberakasaval?

2017.06.13. 08:25:46

@irónika: azért egy smiley-t odatehettél volna, mert így esetleg komolyan vesz. :D
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása