Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Szovjet és orosz laptopok, számítógépek

2017. március 11. - laptopcafe

hasznalt_laptop_banner.jpg

elektronika orosz laptopGépek egykor és ma

Megszokhattuk, hogy az egykori Szovjetunióban és a mostani Oroszországban minden jól megszokott nyugati termék egy „kicsit más”, de ők erre nagyon büszkék, hiszen van sajátjuk. A második világháború alatti és utáni szovjet fejlesztésekre a kémkedés és a lopás volt a jellemző. Az első laptop piacra dobásakor már nem is titkolták a koppintást, később ráálltak a külföldi alkatrészek, hardverelemek felhasználására, csak a 2014-es orosz-ukrán háború kirobbanása után döntött úgy Putyin elnök, hogy itt az ideje az orosz számítástechnikát hazai fejlesztésű hardverekre átállítani.

A szovjet személyi számítógépek tömeges elterjedését a 70-es évekre datálják az orosz kutatók. Véleményük szerint a szovjet számítástechnika a világ első 16 bites architektúrájú processzorával, az Elektronika NC-8010 számítógéppel kezdődött. Valószínűtlen, hogy előzmények nélkül a szovjet ipar ilyen teljesítményre lett volna képes.

1983-ban készült el a Szovjetunióban az Elektronika BK-0010-es (Электроника БК-0010) számítógép, mely a maga 8MHz-s teljesítményével ipari számítógépnek számított.

zx spektrum szovjetA 90-es években a  Szovjetunióban a ZX Spectrum hódított, ez volt a Commodore 64 ottani megfelelője. Mivel a legtöbb feladatot egyetlen chip látta el, és kijelző gyanánt megfelelt a televízió, meglehetősen olcsón lehetett beszerezni, természetesen hiánycikknek számított.

Volt szovjet laptop?

A Szovjetunióban a 90-es évek elején a technikai berendezések hiánycikknek számítottak, a külföldi modellek megvásárlását a rubel elértéktelenedése miatt a háztartások és a cégek nem engedhették meg maguknak egy olyan időszakban, amikor az irodában elhelyezett „burzsujkával” kályhával fűtöttek a legtöbb helyen.

Az átmeneti időszak nehézségeit „okosban” oldották meg. Az első szovjet laptop, az Elektronyika MC1504 szinte egy az egyben a Toshiba T1100 Plus koppintása volt. Nem sejtették, hogy a maga 4,5 kg tömegével az első szovjet laptop nem is a legnehezebb laptop lesz az orosz történelemben.

orosz laptopA számítógép és laptop gyártás függetlenné válásának rögös útján Oroszországban sajátos módon fejlesztik az alkatrészeket és a szoftvereket. A legújabb orosz laptop, az NT-MCSzT4R például 10 kg-os súllyal debütált. Persze a nagy orosz csoda nem a miniatürizálás terén elért orosz sikereknek köszönheti méreteit és súlyát, hanem a Szibériában uralkodó mostoha éghajlati viszonyoknak. A stratégiai fontosságú olajlelőhelyeken és kutatóterületeken saját, biztonságos hardvert ad az állam a munkások kezébe.

A laptop külseje és súlya annak lett alárendelve, hogy az eszköz kibírja az 50G-s gyorsulást is. A hihetetlen súly ellenére a gép maximum egy órán keresztül működhet akkumulátorról.

Saját operációs rendszer?

Természetesen a biztonság fokozása nem képzelhető el saját fejlesztésű operációs rendszer nélkül. A dolog szépséghibája, hogy a megbízható ugyanakkor nyílt forráskódú Linux 2.6.33 alapjain készítettek az oroszok saját, Elbrusz nevű operációs rendszert. A cél annyi volt, hogy a saját fejlesztésű hardverek zökkenőmentesen működjenek, és ellássák a speciális feladatokat.

hasznalt_laptop_banner.jpg

Egér - kicsit másképp

A volt Szovjetunióban a számítógépekhez gyártott manipulátorok, egerek is egy kicsit másképpen néztek ki. Mai szemmel nézve nagyon értékesek voltak, hiszen minden egyes darab kézzel készült, és egy-egy ilyet ma óriási összegekért vesznek meg a retro rajongók.szovjet eger

eger szovjetunio szamitogep

Szovjet és orosz laptopok, számítógépek számítógépes egerek a hőskorból. Érdekes további témák olvasásra: operációs rendszer, laptop, számítógép, számítógépes egér, szovjet.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr712330375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Cirrus 2017.03.13. 20:38:03

A (Sinclair) ZX Spectrum (a képen ZX Spectrum+) nem a Commodore 64 ottani megfelelője, lévén egy népszerű, és viszonylag olcsó, részben emiatt a keleti országokban is gyakori brit számítógép volt (persze kizárólag magánúton behozva kb. fél évnyi fizetésért). Nekem is volt ilyenem.

ócskás 2017.03.14. 13:17:56

Még ma is megvan a a ZX-em ,hozzávaló "autentikus " Bigstone magnóval....Szép darabja a gyűjteményemnek.

Nordbright 2017.04.12. 22:11:53

ZX Spectrum a C64 szovjet megfelelője - ezt sugallja a megfogalmazás, ami nem igaz, mert brit gép volt.
Értem, hogy most mindent szeretni kell ami orosz, de ez eléggé félrevezető.

folti_ 2017.04.13. 10:15:48

@Cirrus: @Nordbright: ZX Spectrumot a szovjetek és később az oroszok klónozták lelkesen (illetve a fél fejlődő világ), ami inkább annak köszönhető hogy a C64-el ellentétben a hardvere egyszerűbb volt az egyszem Z80 processzor a C64 3 különböző processzorával szemben amelyekből legalább a CPU (MOS 6510) COCOM listás is volt jó ideig, illetve 1985 után már eléggé elavultnak is számított.

-----

más: " A dolog szépséghibája, hogy a megbízható ugyanakkor nyílt forráskódú Linux 2.6.33 alapjain készítettek az oroszok saját, Elbrusz nevű operációs rendszert. A cél annyi volt, hogy a saját fejlesztésű hardverek zökkenőmentesen működjenek, és ellássák a speciális feladatokat." -- ez önmagában nem jelenti azt hogy a rendszer rossz, és hogy tele van biztonsági résekkel. Ameddig van mögötte fejlesztőcsapat, aki a hibákat javítja, addig nem kevésbé biztonságos mint az újabb verziók.

A nagy nyugati, és üzleti felhasználásra szánt RedHat Enterprise Linux disztribúció pillanatnyilag elérhető és hivatalosan 2020-ig támogatott 6 -os kiadása 2.6.33-as kernellel jön mind a mai napig, a legújabb 7-es kiadása pedig 3.10.0 -s kernellel. (Az előző verzió az 5-ös nyílt támogatása március 31 -el ért véget, de nagy ügyfelek jó pénzért meg kapnak hozzá támogatást 2020 novemberéig. Az 2.6.18-as kernelt használ.). Ilyen hosszútávú támogatás az ipari és üzleti világban nem ritka.

Cirrus 2017.04.13. 13:07:40

@folti_: Tudok a klónozásról, ettől függetlenül a szöveg úgy hangzik, mintha Spectrumot kizárólag az oroszok (szovjetek) használtak volna, ráadásul csak a 90-es években. Tehát tisztázzuk: a ZX Spectrum egy először 1982-ben megjelent 8 bites brit gép volt, amit a (volt) Szovjetunióban előszeretettel klónoztak (azaz igyekeztek lemásolni saját alkatrészekből, ha jól értem) a 90-es években, amikor már réges-rég elavultnak számított, de legalább olcsó volt. Amikor megjelent, akkor sem a teljesítménye miatt vették meg, hanem az (alacsony) ára miatt. Legalább egy magnó még kellett hozzá, tévé akadt otthon.

folti_ 2017.04.13. 13:16:44

@Cirrus: dehogy kellett magnó, az igazán mazochisták kézzel gépelték be a basic programokat az "ergonómikus" billentyűzeten ... ;)

Nemcsak a szovjetek klónozták, voltak csehszlovák, román és kelet-német klónok is, nagyjából 1985-től kezdve, amikor már könnyebben lehetett csencselni alkatrészeket nyugatról/elkészültek a szovjet Z80 klónok, illetve a gyártó eléggé csődközelbe került ahhoz, hogy ne nagyon tudjon sok vizet zavarni.

folti_ 2017.04.13. 13:21:17

"Véleményük szerint a szovjet számítástechnika a világ első 16 bites architektúrájú processzorával, az Elektronika NC-8010 számítógéppel kezdődött. " - ez így eléggé erős sarkítás, 16 bites számítógépek már régóta léteztek akkor, többek között a DEC PDP-11 sorozata, amivel az Elektronika gépek binárisan kompatibilisek.

Cirrus 2017.04.13. 13:56:07

@folti_: Tudom, én is gépeltem órákig, néha fejből, néha újságból (többnyire feleslegesen, mert el sem indult), de ha nem minden napot gépeléssel akartál kezdeni, és pl. játszani is akartál kalózjátékokkal, akkor nem ártott egy magnó.
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása