Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Alternatív laptop töltők

2017. június 11. - laptopcafe

laptop tolto termeszetMilyen módon tölthető a laptop akkumulátora?

A laptop vásárlás egyik célja, hogy az áramhálózattól távoli helyeken is használható, mobil eszköz kerüljön a birtokunkba. A laptop energiaellátását, ha nincs csatlakoztatva a töltője, az akkumulátor végzi. Az akkumulátor cellaméretén és kapacitásán kívül a laptop autonóm üzemidejére a gép hardverei és a futtatott programok vannak hatással. A legtakarékosabb eszköz használatakor is felmerülhet az a probléma, hogy a meglévő akkumulátor kapacitás nem elegendő, ilyenkor alternatív megoldásokat kell találni.

Pótakkumulátor

A laptop energiaellátásának megduplázására a legkézenfekvőbb megoldás a pótakkumulátor alkalmazása, beszerzése. Lehetőség szerint érdemes megnövelt kapacitású pótakkumulátort beszerezni, így jelentősen megnövekedhet az autonóm üzemidő. Felmerül a kérdés, hogyan lehet tölteni a pótakkumulátorokat. A laptop használata közben is feltölthetjük egyenként az akkumulátorokat, de vásárolhatsz pótakkumulátor töltő tápegységet is.

Az univerzális, intelligens külső laptopakku töltő segítségével közvetlenül töltheted fel a laptop akkumulátorát, miközben a másik akkumulátor a gépben használat közben töltődik fel. Az univerzális laptopakkumulátor töltő speciális kábel segítségéve csatlakozik a telephez, de rendelkezik USB kimenettel is, így a legtöbb mobil eszköz tölthető a segítségével. Lényegében véve ez is egy fajtája a vésztöltőnek, de beépített elektronikája képes kommunikálni az akkumulátorral, így biztonságosan és hatékonyan töltheti azt fel.

Vésztöltő avagy Powerbank

laptop tolto powerbankA vésztöltő egy külső akkumulátor, melyet műanyag burkolatba helyezett és többféle csatlakozóval látott el a gyártó. Lényegében az előbb említett modellhez hasonló, de lényegesen kevesebb elektronikával rendelkezik, hiszen a laptop töltő csatlakozón keresztül működteti a laptopot és tölti annak akkumulátorát.

A Power Bank 16000 például 16 000 mAh kapacitása a 65W teljesítményigényű laptopot is képes akár 2,5 órán át működtetni, miközben annak akkumulátorát is tölti. A Power Bank univerzális töltők előnye, hogy nemcsak a laptopot tölthetjük, használhatjuk a segítségével, hanem szinte bármilyen elektromos kütyüt működtethetünk a segítségével.

Ha külső akkumulátortöltőt, Power Bank-ot vásárolunk, akkor mAh vagyis a kapacitás mértékét kell megnézni. A lényeg, hogy ez a szám a lehető legnagyobb legyen, annál több ideig töltheted, használhatod a laptopodat a segítségével. Természetesen az ilyen eszköz vásárlásánál meg kell vizsgálni, hogy képes-e a te laptopod által igényelt 12V vagy 19V feszültség leadására és található-e a csomagban a laptoptípushoz megfelelő töltőcsatlakozó.

Autós átalakítók

A laptop töltése talán akkor a legegyszerűbb, ha személygépkocsival utazol, hiszen ilyenkor elegendő egy autós átalakító. Ilyenkor kétféle megoldás közül választhatsz. A laptopod típusának megfelelő egyenes átalakítót vásárolsz, mely a 12V feszültséget közvetlenül a laptopodra csatlakoztatja, vagy egy 12V – 220V-os invertert vásárolsz, mely segítségével bármilyen 220V-os, hagyományos hálózati csatlakozóval ellátott elektromos berendezést üzemeltethetsz. Ennél a megoldásnál figyelembe kell venni, hogy az eszközök először 12V-ról 220V-ra növelik a feszültséget, majd a laptoptöltő a szükséges 12V vagy 19V-ra csökkenti, és ennek során veszteség mutatkozik. (Például a Whitergy Inverter 12 – 230V 350W feszültségátalakító.)

Napelemes töltő

laptop tolto napelemesA napelemes akkumulátor töltő remek megoldás lehet, ha gyakran túrázunk, távol a civilizációtól. A nem túl olcsó megoldás előnye, hogy szinte bármilyen elektromos kütyüt tölthetünk a segítségével, csupán a napfény igénybevételével. Ilyen eszköz például a Sherpa 120 Adventure Kit.

Az összehajtogatható napelem segítségével feltölthetjük kb. 5-10 óra alatt a készletben található akkumulátort, mely segítségével azután a laptopot, okostelefont vagy egyéb eszközöket működtethetjük. A Sherpa akkumulátorának kapacitása nagyjából 2-3 laptoptöltést tesz lehetővé.

A laptop akkumulátor alternatív töltése tehát többféle módon is lehetséges, a vásárlás előtt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy neked melyik megoldás optimális. Előfordulhat, hogy elegendő csak egy új laptop akkumulátort vásárolni, ehhez a laptophardware szakemberei bármikor szívesen a rendelkezésedre állnak.

Alternatív laptop töltők, melyeket nem minden laptop szervizben találhatsz meg. További érdekes olvasnivaló témák: minden márkához laptop szerviz, notebook akkumulátor csere, laptop akkumulátor vásárlás, laptop töltő Budapest, vásárlás és szerviz, laptop Power Bank.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr3112585907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.06.12. 09:05:53

Sajnos az erre használható napelemes töltő még igen nagy. Jó lenne, ha akkora méretre összemenne, hogy a laptop fedlapján is elférne és érdemben tudna tölteni. Így mindig feltöltve lehetne a laptop.

2017.06.12. 10:11:53

Pótakku???? Van még olyan gép, amiben szerszámhasználat nélkül lehet akkut cserélni?

ComLo 2017.06.12. 10:11:58

Talán az egyetlen terület mostanában amiben az Apple hülyeségekhez való ragaszkodása, értelmes lett: az új laptopokon az USB-C-s csatlakozók miatt, sokkal könnyebb külső áramforrást rákötni a laptopra.

Medgar 2017.06.12. 10:22:16

@Kinai cuccok blog: Ez lehetetlen. A laptop felülete kb 0,1 m2 ami nyári napsütésben kb. 100 W napenergiát jelent amiből a legjobb napelemek 30W-ot csinálnak. Télen ennek a negyede a teljesítmény, felhőtlen ég és ideális tájolás esetén. Ha felnyitod a fedelet akkor viszont gyakorlatilag 0 lesz a töltőáram,

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.06.12. 10:37:28

@Medgar: Jó pár éve még a 30W is lehetetlen volt. Illetve az aksik teljesítménye is folyamatosan nő, így lehet, egyszer nem is lesz rá már szükség.

Pierr Kardán 2017.06.12. 13:41:31

A technika oda fejlődött, hogy az én autómban gyárilag van 230V-os konnektor, így az eszközök töltése megoldott :-)
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása