Laptop Café Blog - Laptop, tablet, netbook használat és javítás, tippek, ötletek - Laptopszerviz Pesten és Budán

Melyik böngészőt használjam?

2017. május 07. - laptopcafe
böngészők összehasonlítása - Microsoft Edge, Opera, Firefox, Google Chrome letöltése

melyik a legjobb böngésző2017 internetes böngészőinek szubjektív rangsora

Az internetes böngészők, azaz weboldal megjelenítők piaca voltaképpen nem létezik. Miután a Microsoft cég integrálta saját böngészőjét a Windows operációs rendszerbe, a legtöbb felhasználó kényelemből, lustaságból csak az Internet Explorert használta. Egy rövid ideig küzdött a szoftveróriással a Netscape, majd 2008-ban megszűnt a program támogatása.

A Microsoft böngészője távolról sem volt tökéletes, azonban mivel automatikusan települ a Windowst használók laptopjára, sokan használták ezt a programot. Magyarországon a Google Chrome megjelenéséig a Netscape Navigátor, majd a Mozilla Firefox volt a legnépszerűbb internetes böngésző, bizonyítva, hogy szeretjük az alternatív megoldásokat.

Folyamatos fejlesztések

2017-ben már egyik internetes böngészőszoftver sem hasonlít korai elődjéhez. A cégek belátták, hogy folyamatos fejlesztésekre van szükség, hogy a felhasználók bizalmát megtartsák. Kifejlesztették a plugin rendszert, optimalizálták a programok erőforrásigényét, hogy azok ne terheljék le a laptop rendszerét és saját szolgáltatásokkal bővítették a palettát.

A techradar.com felmérése szerint a felhasználók többsége ritkán és csak komoly indokkal vált másik internetes böngészőre.

A hétköznapi munka és szórakozás során az internetes böngészést a megszokások irányítják. Nehezen váltunk új típusú felhasználói felületre, ha nincs rá feltétlenül szükség.

A Google Chrome mindenek felett

2017-ben a leggyakrabban használt internetes böngésző a Google Chrome-ja. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a legtöbb okostelefon Android rendszerű, melyen a Google Chrome böngésző van alapértelmezettként telepítve.

A Chrome kinőtte gyermekbetegségeit, a legújabb szoftver nem „zabálja” már a laptop és okostelefon memóriáját. A létrehozott felhasználói profilod segítségével automatikusan tartalmakat szinkronizálhatsz otthoni számítógéped, laptopod és okostelefonod között. A böngészőelőzmények mellett a könyvjelzők szinkronizálása jelenthet nagy segítséget.

A Google Chrome előnye az egyedi szolgáltatásokban rejlik. A pluginek, vagyis böngésző bővítmények segítségével bármilyen munkafolyamathoz testre szabható a szoftver, kiváló gyerekzárat és ellenőrző algoritmust tartalmaz, melyeknek köszönhetően automatikusan letilthatjuk az Google által nem rangsorolt vagy károsnak ítélt tartalmak megjelenítését.

A Google Chrome az egyetlen olyan böngésző, mely segítségével mappákat tölthetünk fel a Google Drive-ra. A program ellen szól, hogy a Google a felhasználói élmény fokozása érdekében, tehát a reklámok testreszabása érdekében, adatokat gyűjt a felhasználókról, még a Chrome-on keresztül megnyitott e-maileket is átolvassa a program.

A Google Chrome böngészőt ingyenesen itt töltheted le:

Opera – a lassú gépeknek

2017-ben is probléma a lassú laptop, túlzsúfolt operációs rendszer kérdése. Az Opera böngészője rendelkezik egy superturbo beállítással, amely segítségével a régebbi, lassú számítógépekkel is szörfölhetünk az interneten.

Az Opera részesedése jelenleg alig 1% a böngészőpiacon, mivel meglehetősen kevés kényelmi és kiegészítő szolgáltatást nyújt. Ennek köszönhetően letisztult és egyszerű a kódolása, így az egyik leggyorsabb weboldal megjelenítő jelenleg. Az Opera Turbo beállítása után a cég saját szervere tömöríti a weboldalt, ami a gyengébb minőségű internetkapcsolat mellett is másodpercek alatt betöltődik a laptop vagy okostelefon képernyőjére.

Integrált ad-blocker – 2017-ben is az egyik legnagyobb probléma a felugró reklámok kiszűrése, laptopunk rendszerének megóvása. A legjobb vírusírtók sem nyújtanak megfelelő védelmet az adware kártevők ellen, az Opera integrálta böngészőjébe ezt a fajta védelmet.

Az Opera internetes böngészőt itt töltheted le.

Microsoft Edge – az új fiú

A Microsoft Windows 10-hez írt internetes böngészője a Google Chrome mintájára készült a beágyazottságát illetően. Régebbi operációs rendszereken nem futtatható a program. Az integrációnak köszönhetően gyorsabban és „csendesebben” fut a böngésző, okostelefonokon pedig felugró applikáció módban sem terheli a rendszert.
A cég egyik irányvonala a hangfelismerő rendszer, a Cortana, integrációja és tökéletesítése az internetes böngészőben.

Szakértői vélemények szerint a Microsoft Edge a legújabb, komplex weboldalak megjelenítésében működik tökéletesen, a régebbi technológiákat használó oldalak nem jelennek meg sallangmentesen.

A Microsoft Edge böngészőt laptopra vagy más gépre itt töltheted le.

Firefox – a lemaradozó

A Firefox a harmadik legnépszerűbb internetes böngésző jelenleg, rendkívül sok funkcióval, remek testreszabhatósággal, kiváló weboldal megjelenítési képességekkel.

A Mozilla szoftvere azonban az utóbbi években lemaradozik a versenytársaktól. A rengeteg kiegészítő és funkció miatt megnőtt a program gépigénye és a legújabb komplex weboldalak megjelenítése komolyan lassíthatja a laptop operációs rendszerét. Az utóbbi években, különösen a sok plugint, kiegészítőt használóknál, megjelentek a lagok, a programleállások, lassulások. Bár a program még mindig remekül használható, ráférne egy programkód optimalizálás.

A Mozilla Firefox böngészőt itt szerezheted be a notebookod számára.

Melyik böngészőt használjam otthon, a munkában, laptopon vagy az okostelefonon? Érdekes és izgalmas téma, melyet tovább olvashatsz ezekre a kifejezésekre keresve: Google rangsor, böngésző optimalizáció, laptop vásárlás, Microsoft Edge letöltése, Firefox laptopra, Chrome.

A bejegyzés trackback címe:

https://laptopcafe.blog.hu/api/trackback/id/tr912487287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.05.07. 19:20:34

ájfónon opera fut
pcn megy maxthon

domel 2017.05.08. 14:33:41

Az Opera attól különleges, hogy ha bezárod az utolsó tabot a böngészőben, akkor nem záródik be maga a böngésző is, hanem bejön egy gyorsindító menü. Ha nem lenne ez a tulajdonsága, akkor mindegy lenne nekem is, hogy milyen böngészőt használok

eßemfaßom meg áll 2017.05.08. 14:41:40

Mondjuk a Google Chrome előnyeként felhozni, hogy csak abban megy egy bizonyos Google szolgáltatás az nem semmi.

Másrészt a Chrome-hoz semmi köze annak, hogy a Google a szerverein átolvassa a Gmailes postafiókodat. Ha Explorert használsz akkor is elolvassa.

2017.05.08. 15:05:42

Firefoxon kívül melyik böngészőhöz van noscript?

Balt 2017.05.08. 15:07:58

W10 mobilra van valami Edge helyett? Órákat zengenek róla, de nekem az androidos Chrome nyomába se jön.

Serrin 2017.05.08. 15:14:12

@Balt: W10M-re még Opera Mini van, de a többi, alternatív browser az Edge motort használja. Ugyanaz, mint iOS-en a Safari, nem lehet kikerülni.

Ha lenne valódi Edge iOS-re, akkor azt használnám, de így ott is Firefox lett inkább.

Ferenc Valenta 2017.05.08. 16:49:09

IOS-re nagyon jo volt az Atomic Browser (R.I.P.) es most az iCab. Open in background tab, scrollbar - osszes tobbi nepszeru bongeszobol hianyoznak.

jótét lélek 2017.05.08. 18:07:50

Yandex browser mobilra és PC-re is kíváló. Kiegészítőket is lehet hozzá adni és baromi gyors.

jótét lélek 2017.05.08. 18:09:25

@Serrin: Ja és kihagytam hogy iOS verzió is van Yandex browserből. Érdemes csekkolni.

2017.05.08. 18:17:13

Bátor dolog az operát ajánlani, a kínai felvásárlás óta sokan váltottak róla. Ha már kémprogram kell otthonra, akkor inkább a google chrome, mint a kínaiak :)

Serrin 2017.05.08. 18:25:51

@jótét lélek: A tandex az orosz kemprogram es en fel nem engedem az eszkozeimre. Sajnos mara az Opera a kinai kemprogram lett es attol is bucsuztam. Ha ma mindenkeppen kemprogram, akkor Chrome, de az FF, ami nekem legjobban bejott, az legalabb nem jegyez fol mindent Tobb privacy kiegeszitovel meg ebben bizom meg a legjobban.

W10M-en meg az Edge sem rossz, de az pont nincs iOS-re.

bonifac · http://vezetek.blog.hu 2017.05.08. 18:57:31

"A Google Chrome az egyetlen olyan böngésző, mely segítségével mappákat tölthetünk fel a Google Drive-ra."

Na meg az SRWare Iron.

"A program ellen szól, hogy a Google a felhasználói élmény fokozása érdekében, tehát a reklámok testreszabása érdekében, adatokat gyűjt a felhasználókról, még a Chrome-on keresztül megnyitott e-maileket is átolvassa a program."

És ez az Ironra nem igaz.

www.srware.net/en/software_srware_iron_chrome_vs_iron.php

Célkereszt 2017.05.08. 19:28:20

Az új Edge(Microsoft Edge 40.15063.0.0) meglepően jó lett. Gyors. Nincs ugyan sok kiegészító hozzá, de Chrome extensionöket lehet konvertálni a Microsoft Edge Extension Toolkittel.

Albert Ejstejn 2017.05.08. 19:29:31

"A rengeteg kiegészítő és funkció miatt megnőtt a program gépigénye és a legújabb komplex weboldalak megjelenítése komolyan lassíthatja a laptop operációs rendszerét. "

Az egy vicc, hogy a Firefox gyakran 3 Gb memoriat hasznal, es ennek megfeleloen hasznalhatatlanul lelassul.
Es hiaba zarom be, egy kivetelevel az osszes lapot, attol a memoria hasznalat egyaltalan nem csokken.
Mostanra a firefox eljutott a hasznalhatatlansagig, mert 10 percenkent kell ujrainditani, a lassulas miatt.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.08. 19:34:41

Safari. Minden eszközömön ugyanott tudom folytatni az olvasást.

RTB 2017.05.08. 20:59:02

@enpera: Éppen ezért használok én Microsoft edge-t

NemNick 2017.05.08. 21:05:29

@hullajelölt88: edge-en kívül mindegyikhez

Duplaxiii 2017.05.08. 23:48:54

Na eddig olvastam el:
"Egy rövid ideig küzdött a szoftveróriással a Netscape, majd 2008-ban megszűnt a program támogatása."
Hát iden... A 90-es években a Netscape volt a elterjedt, a IE egy gagyi semmi volt és a többi meg sehol.
A Netscape már 2002 előtt leállt, később a maradékból nőtt ki a Mozilla... És az IE csak ezt követően kezdett terjedni.
Én akkor kerestem cseréhez valót, az IE használhatatlan volt, így az akkor még reklámablakos Opera lett a nyerő.
A lényeg, a szerző valószínűleg nem használta az internetet a 90-es években, fogalma sincs a korai szakaszról.
Majd IE megerősödött és később jött a Mozilla utód, a Firefox, majd a Crome és lemásolta az Opera minden korábban létező - és használható - funkcióját.
Mára az Opera/Edge marad, mert a Crome önmagában primitív, a FF a legnagyobb víruscsapda.
A kínai vonalat meg hagyjuk! Már régebben eladták egyszer az Operát - akkor került ki számos egyedi szolgáltatása, mint az unite is - egy elég nagy cégnak (Facebook), de a külön kiegészítők nélkül még mindig ez a böngésző adja a legtöbb hasznos szolgáltatást.

Duplaxiii 2017.05.08. 23:52:17

@domel:
Ez a lényeg!
Az összes böngésző primitív dolga, hogy vezérja az ajtót.
Aki ezt leszarja, az gondoljon arra, ha a PS, az Office vagy bármi más az alkalmazást is bezárná, ha egy részfeladattal végeztél...
A "régi" Opera kényelme volt, hogy az összes használt lapot (amikor a többieknél még lapok sem volt...) egy névvel egyben elmenthettem és folytathattam más muunkát. Majd napokkal később visszhívhattam az elmentett csomagot és ott folyatattam, ahol abbahagytam... Ma ehhez már az Oreránál is kiegészítő kel. De ott volt a torrent kliens, a mail kliens....

KékFény6 2017.05.09. 00:35:12

domel: Ezt Firefoxon is be lehet állítan pl. a Tab Mix Plus kiegészítővel.

Cirrus 2017.05.09. 00:41:16

@domel: Ez (egy kis faragással) beállítható Firefoxban (és talán a többiben) is.

Cirrus 2017.05.09. 00:49:10

@Albert Ejstejn: Egy alkalmazás annyi memóriát használ, amennyit csak tud, de ez nem mindig azt jelenti, hogy ne lenne meg vígan sokkal kevesebben. Az én régi gépemben 3GB memória van, és 3 megnyitott lap mellett a Firefox egy rakás kiegészítővel együtt 470 MB-ot foglal el a feladatkezelő szerint. Gondolom, ilyenkor nem tölti be a fél cache tartalmát a biztonság kedvéért.

Cirrus 2017.05.09. 00:57:41

@Duplaxiii: Ja, legyen még benne képnézegető, zenelejátszó, FTP, IRC, anyámkínja. Memória van bőven! A kocsikat is csak full extrával lehessen megvenni!

Oknyomozó 2017.05.09. 06:16:10

@Albert Ejstejn:
System Explorer nélkül nehéz lenne az élet.
(Folyamatok memória használat tisztítása). A 2 Gb RAM-os régi gépen sűrűn kellett, de 16 GB RAM-nál csak viccnek használom.

Valamelyik kiegészítő okozza, én is jártam már így.
A Mozilla javaslata: Súgó->Újraindítás letiltott kiegészítőkkel.
Ezek után egyesével lehet engedélyezni a kiegészítőket és keresni a tettest.
Nyilván ugyanott kell a munkát folytatni, ahol a memóriazabálás történt.

A Video Downloadhelper bizonyos oldalakon sok-sok letöltés után eszi a memóriát, de valamit valamiért.
Cache törlés, újraindítás.

enpera · http://c64blog.wordpress.com 2017.05.09. 06:50:41

@RTB: használj, nálam nem fut egyik eszközömön sem ilyen csoda, de nem is bánom :)

gmihaly621 2017.05.09. 07:01:00

Általánosságban Chrome, egyes dolgokra, pl. a PDF-en tárolt linjeimre az Edge-t, a Video Download Helper-es dolgokra pedig Firefoxot.

2017.05.09. 08:41:21

@NemNick: noscript? Olyan, mint a firefox addonja? Nem arról van szó, hogy szimplán blokkolni a szkripteket! Millió egyéb védelem van benne. (És akkor a mobil verziókat nem is említettem - mobilon még a firefoxhoz sincs :( )

2017.05.09. 08:49:34

@Duplaxiii: operát nem használok. Viszont régebben volt egy download managerem, ami az akkori 512kbps sávszél mellett szükséges rossz volt (megszakadt letöltést tudta folytatni), később meg a többszálú, ezért gyorsabb letöltések miatt kellett. Egy szép napon feltűnt, hogy semmit sem csinálok a neten, a routeremen mégis n+1 kínai szerver felé van nyitott kapcsolat. Mint kiderült, az említett szoftver játszott E.T.-t (tudod: "E.T. hazatelefonál..." ;) )
Ettől kezdve kínai szoftvert inkább nem... (egy akkoriban elterjedt darab volt, nem valami noname pistike programja)

talgaby 2017.05.09. 09:01:34

Itt tényleg senki sem használ Vivaldit? Olyan testre szabható, mint a régi Opera volt, csak ugyanazzal a motorral, mint a Chrome, így futnak rajta a kiegészítői (és még a memóriát se zabálja a többiekhez képest).
Fura, hogy a cikkből kimaradt a Safari. Nem mintha annyira jó lenne, csak fura.

shadowman1 2017.05.09. 10:01:14

A Chrome még mindig teleszemeteli a vinyót a cache-el, amit nem lehet neki beállítani hogy mennyi legyen, így szép lassan megeszi a helyedet?

rockjano 2017.05.09. 11:01:31

Macintosomon mondjuk a Safari még mindig ... OK van amihez inkább Chrome...

Phteven 2017.05.09. 11:38:24

A Firefox mostanában tényleg szarabb lett. A chrome több szálon futtatja az eseményeket, így stabilabb.

Piszkos Freud 2017.05.09. 12:17:33

A Firefox lassulása engem is zavar. Sajnos megszoktam a TabMixPlus + TreeStyleTab kiegészítőket, ezért nagyon nehezen tudnék csak váltani.

A FF az egyetlen, amelyiken normálisan lehet vertikálisan, fastruktúrába rendezni a TAB-okat. A hasonló Chrome kiegészítők csak vicces utánérzések. Ha ezt megoldaná valaki Chromera, váltanék.
Nem is értem, hogy a mai 16:9-es kijelző arányoknál, ahol széltében baromi sok hely van (amit jellemzően nem használnak ki a weben), miért erőltetik a horizontális TAB sávot.

Privateer 2017.09.24. 10:47:15

Firefox helyett ott a palemoon. Melyet pont a FF hiányosságai és problémái miatt fejlesztettek tovább. Bővítmények pedig teljesen kompatibilisek a rókával.

Antolion 2018.02.28. 06:57:41

Kizárólag portable böngészőt használok. Az Opera egyetlen tulajdonsága teszi számomra egyedivé: ha a letöltés megszakad (akár több szálon is), akkor Operában újraindítható, több is, és a már letöltött anyag nem vész el, a megszakadás helyétőll folytatódik. Ha a Chrome ezt tudná, a tökéletes böngésző lenne...
LAPTOPCAFÉ - www.laptophardware.hu - Laptop szervíz Budapest - 13. kerület: Angyalföld. Webáruház és szakszerviz Pesten és Budán - Notebook alkatrészek minden típushoz. Ingyenes laptop kijelző csere, javítás. Szerelési tippek - kijelzőcsere házilag. Vírusirtó program telepítése hotdozható számítógépre - javító műhely budapest. Akkumulátor töltő, billentyűzet minden laptoptípushoz. További kulcsszavak Google kereséshez: PC meghibásodás - laptop_töltő - - számítógép megjavítása Budapesten - Béke út, Fehérvári út - szakszerű kiszolgálás
süti beállítások módosítása